InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Campeni

Succesiune. Admis cererea. Dispus intabularea dreptului de proprietate in favoarea reclamantilor, in cota de 1/1 parte ca bun comun.

(Sentinta civila nr. 169/2010 din data de 16.02.2010 pronuntata de Judecatoria Campeni)

Domeniu Succesiuni, mosteniri | Dosare Judecatoria Campeni | Jurisprudenta Judecatoria Campeni

Succesiune. Admis cererea. Dispus intabularea dreptului  de  proprietate  in  favoarea  reclamantilor,  in  cota  de  1/1  parte  ca  bun  comun. R O M A N I A
JUDECATORIA CAMPENI
Dosar nr. _/203/2010

SENTINTA CIVILA Nr. 169/2010
Sedinta publica din  16 februarie 2010
Completul compus din:
JUDECATOR:
GREFIEER:
Pe rol fiind judecarea cauzei civile privind pe reclamantii  S I si  S A ambii  domiciliati  in  Cimpeni, judetul   Alba si pe paratii  , O  E domiciliata in  judetul  Alba, C E,   domiciliata in  municipiul   Cluj     Napoca, judetul    Cluj,  P  A,   domiciliata  in  municipiul  Alba  Iulia,  judetul   Alba,   O  V ,  domiciliat  in  comuna  judetul   Alba, si  D  I,    cu  domiciliul necunoscut avand ca obiect succesiune.
La apelul nominal facut in sedinta publica se prezinta reclamantul, asistat de mandatarul sau , avocat S A si martorii G S si B V, lipsa fiind celelalte parti
Procedura legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de catre grefier  dupa care:
Mandatarul reclamantilor, depune la dosar dovada citarii prin publicitate a paratilor indicati cu domiciliul necunoscut .
Se audiaza martorii prezenti la sedinta de judecata, respectiv numitii Gaja Simion si Bora Vasile, declaratiile acestora fiind consemnate si atasate la dosarul cauzei.
Mandatarul reclamantilor arata ca nu mai are alte solicitari in probatiune , motiv pentru care instanta constata  faza probatiunii ca fiind incheiata,  acordand cuvantul in fond.
Mandatarul reclamantilor solicita admiterea actiunii asa cum a fost formulata, in sensul de a se dispune dezmembrarea imobilului in litigiu si  formarea a doua loturi,fara a solicita  obligarea paratilor la plata cheltuielilor de judecata.
Fata de aceste considerente instanta urmeaza sa dispuna pe baza  probelor existente la dosar, lasand cauza in pronuntare. INSTANTA

Prin  cererea   inregistrata la  aceasta  instanta  sub  dosar  nr. 1/203/2010,  formulata  de  reclamantii S I si  S A ambii  domiciliati  in  Cimpeni, judetul   Alba si pe paratii  , O  E domiciliata in  judetul  Alba, C E,   domiciliata in  municipiul   Cluj     Napoca, judetul    Cluj,  P  A,   domiciliata  in  municipiul  Alba  Iulia,  judetul   Alba,   O  V ,  domiciliat  in  comuna  judetul   Alba, si  D  I,    cu  domiciliul necunoscut solicitand  ca  prin hotarare   judecatoreasca  si  dupa  administrarea  de  probe  :
      -sa  se dispuna dezmembrarea imobilului in litigiu, imobil inscris in C.F. nr. 70122 Salciua (provenita din conversia de pe hartie a C.F. nr. 1652 Salciua), cu nr. de ord. A+l si nr. top. 273/2-faneata in suprafata C.F. de 1507 mp., prin formarea a 2 loturi astfel :
       lotul nr. 1 : va cuprinde terenul situat administrativ in localitatea Salciua, la locul numit popular « La Buturut », intre vecinii faptici: D M, fam. P si B V.
       lotul nr. 2 : va cuprinde restul de teren si va ramane pe vechiul proprietar de carte funciara;
- sa se constate ca asupra terenului cuprins in lotul nr. 1 a dobindit dreptul de proprietate prin uzucapiune defuncta Gligan Ana.
- sa se constate ca in masa succesorala ramasa dupa defuncta Gligan Ana se include si terenul cuprins in lotul nr. 1, pretins uzucapat, intre vecinii faptici expusi la pct. 1 din petit.
-  sa  se constate ca singurul mostenitor al defunctei Gligan Ana a fost defunctul Oltean Todor lui Vasile, conform certificatului de mostenitor anexat.
- sa  se constate ca paratii de ord. 1 - 4 au calitatea de mostenitori ai defunctului Oltean Todor lui Vasile si, in virtutea acestei calitati, sa se dispuna atribuirea masei succesorale constand in imobilul pretins uzucapat in favoarea acestor parati.
- sa   se dispuna partajarea masei succesorale constand in imobilul pretins uzucapat-lotul nr. 1, prin atribuirea acestuia in favoarea paratei de ord. 1 in baza acordului dintre copartasi.
- sa  se constate ca intre subsemnatul reclamant S I, in calitate de promitent-comparator si parata de ord. 1-Oltean Eleonora, in calitate de promitenta-vanzatoare, a intervenit in mod valabil un antecontract de vanzare-cumparare, intitulat «Contract de vanzare-cumparare », incheiat la data de 03.08.2009 la sediul Primariei Salciua, avand ca obiect terenul cuprins in lotul nr. 1. Pretul convenit a fost de 4000 lei, suma care a fost achitata integral la data semnarii antecontractului.
- sa fie obligata parata Oltean Eleonora, in calitate de promitenta-vanzatoare, sa incheie act autentic de vanzare-cumparare cu subsemnatii reclamanti, asupra imobilului care a facut obiectul antecontractului de vanzare-cumparare, iar in caz de refuz sa se pronunte o sentinta care sa tina loc de act autentic de vanzare-cumparare.
- sa  se dispuna ANCP1 - Biroul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Cimpeni intabularea dreptului de proprietate asupra lotului nr. 1 pe numele ambilor reclamanti in cota de 1/1 parte cu titlu de bun comun dobandit prin cumparare, in baza sentintei civile ce se va pronunta, dupa ramanerea acesteia definitiva si irevocabila.
In  motivarea   cererii,  se  arata  ca, in fapt, dupa cum reiese din extrasul C.F. anexat la prezenta, asupra imobilului in litigiu, imobil inscris in C.F. nr. 70122 Salciua (provenita din conversia de pe hartie a C.F. nr. 1652 Salciua) cu nr. de ord. A+l si nr. top. 273/2-faneata, este proprietar paratul Danila Iuon lui Simion in cota de 1/1 parte sub B 1.1.
     Terenul care face obiectul lotului nr. 1 rezultat in urma dezmembrarii, intre vecinii faptici expusi la pct. 1 din petit, a fost folosit de catre defuncta Gligan Ana din perioada 1945 si pana la decesul acesteia in anul 1982.
     In tot acest interval de timp Gligan Ana a folosit terenul respectiv in conditiile unei posesii utile: respectiv, in mod continuu, neintrerupt, netulburat de nimeni, public si sub nume de proprietar. In acest sens solicitam sa constatati ca sunt intrunite conditiile cerute de lege pentru dobandirea dreptului de proprietate asupra terenului cuprins in lotul nr. 1 de catre Gligan Ana, prin uzucapiune.
     Dupa cum rezulta din Certificatul de mostenitor nr. 270/2004 emis de B.N.P.-Bartoc Ioan, singurul mostenitor al defunctei Gligan Ana a fost Oltean Todor lui Vasile, in prezent decedat, in calitate de nepot si beneficiar testamentar.
     Dupa defunctul O T au ramas ca mostenitori sotia acestuia O E - parata de ord. 1, in calitate de legatar cu titlu universal in cota de _ parte, impreuna cu paratii de ord. 2-3-4, in calitate de mostenitori legali-fii ai acestuia.
     A mai solicitat partajul masei succesorale prin atribuirea imobilului pretins uzucapat in favoarea paratei de ord. 1-promitenta vanzatoare in considerarea prevederilor art. 974 C.civ. si ale art. 6734 al. 2 C.proc.civ.
     Reclamantul, S I am cumparat terenul pretins uzucapat de la parata O E, prin act sub semnatura privata incheiat in data de 03.08.2009. Pretul convenit a fost de 4 000 lei si a fost achitat in intregime la data incheierii acestui act.
     A promovat prezenta actiune intrucat parata vanzatoare nu a avut posibilitatea de a elibera reclamantilor act apt pentru intabulare in C.F. cu privire la imobilul care a facut obiectul antecontractului de vanzare-cumparare.
     Solicitam inscrierea in C.F. a dreptului de proprietate asupra terenului care a facut obiectul antecontractului de vanzare-cumparare pe numele ambilor soti, in cota de 1/1 parte cu titlu de bun comun dobandit in timpul casatoriei, in considerarea prevederilor art. 30 C.fam.
     Terenul este bine delimitat si conturat in zona, fiind ingradit.
     In drept:  s-au   invocat  prevederile art. 111 C. proc. Civ.; art. 1846 si urm. C. civ.; art. 1890 C.civ.; art. 856 si urm. C.civ.; art. 974 C.civ.; art. 6734 al. 2 C.proc.civ. ; art. 948 C.civ.; art. 969 C.civ.; art. 1294 C.civ.; art. 1073 C.civ.; art. 30 C.fam.; art. 22 si urm. din Legea nr. 7/1996.
     In  sustinerea  cererii,  s-a  depus    raportul  de  expertiza  tehnica  extrajudiciara intocmit  de expert  M P, care  a  identificat   imobilul pretins  uzucapat,   si  a  constata ca  acesta   se  identifica  cu  parte    din cel  inscris  in  Cf  70.122 Salciua  , facand  astfel  o propunere  de  dezmembrare  si  de  formare a  doua  loturi,  astfel   :
          - LOTUL  NR.  1  -  cuprinzand  imobilul  cu nr. top.  273/2/1 fanat,  cu  suprafata  de 1329  mp.
         -  LOTUL NR.  2  -  cuprinzand  imobilul  cu nr. top.  273/2/2   fanat,  cu  suprafata  de 178  mp.
         Expertul tehnic  a constatat  ca  imobilul  asupra caruia   se  solicita   constatarea  dobandirii  dreptului  de  proprietate  prin uzucapiune ,  situat   in  comuna Salciua,   sat. Salciua  de Sus,  denumit  " La  Buturut", invecinat  cu  terenurile  apartinand  lui  Duma  Maria  Bora  Vasile  si  Familia  Plesa,   se identifica  cu  cel    cuprins  in lotul nr.  1 .
         Potrivit  extrasului  CF  nr.  70122   Salciua, 
         
         
         Constata  ca  asupra  imobilului  cuprins    in lotul nr.  1    defuncta  G A,  decedata  la data  de  _.1982,  a  dobandit    dreptul  de proprietate  prin uzucapiune.
         Constata  ca  in masa succesorala  ramasa  dupa  defuncta  G A,  se  cuprinde  si  dreptul  de  proprietate  asupra  imobilului  cuprins  in  lotul  nr. 1,  dreptul  fiind   dobandit  prin prescriptie  achizitiva si  ca   singurul   mostenitor   acceptant  al  acesteia  este  defunctul  O T,  decedat  la  data  de  _.2006,  ca  si  nepot  si  beneficiar   testamentar  .
         Constata  ca  paratii  O E, C E , P A si O V,   au   calitatea  de   mostenitori  ai  defunctului  O T , primar   in  calitate    de  sotie   supravietuitoare  , iar  ceilalti  ca si   descedenti  directi , in cota  de _  parte   fiecare.
         Dispune  partajarea  masei  succesorale   care cuprinde  dreptul  de  proprietate  asupra    imobilului   cuprins  in lotul  nr. 1,  prin atribuirea   acestuia,  in  lotul  paratei  Oltean Eleonora.
         Constata  valabil   incheiat   antecontractul  de  vanzare  -  cumparare  intitulat  "  Contract  de  vanzare -  cumparare"  din data  de  3.08.2009,  dintre  parata   O E si reclamantul  S I, prima  ca  si  promitenta  vanzatoare, iar  cel  de-al  doilea   ca  si  promitent  cumparator, referitor  la obligatia   reciproca  de a  vinde,  respectiv  de  a  cumpara  imobilul  cuprins  in lotul  nr. 1.
         Obliga pe  parata  O E, sa  incheie   cu  reclamanta   act autentic  de  vanzare  -  cumparare , pentru   imobilul  cuprins  in lotul nr. 1,iar  in  caz  de  refuz prezenta  hotarare,  ramasa irevocabila, va  complini  vointa  partilor.
         Dispune  intabularea  dreptului  de  proprietate  in  favoarea  reclamantilor,  in  cota  de  1/1  parte  ca  bun  comun,  pentru  imobilul  cuprins  in   lotul nr. 1 .
         Dispune  reintabularea  dreptului  de  proprietate  in  favoarea   paratului D I pentru  imobilul   cuprins  in lotul nr. 2.
         Fara   cheltuieli  de  judecata ,potrivit  art. 274 Cod procedura  civila .
          PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE          Admite   cererea  formulata  de  reclamantii S I si S A, ambii  domiciliati  in  Cimpeni, judetul   Alba,  in  contradictoriu  cu paratii O  E domiciliata in  judetul  Alba, C E,   domiciliata in  municipiul   Cluj     Napoca, judetul    Cluj,  P  A,   domiciliata  in  municipiul  Alba  Iulia,  judetul   Alba,   O  V ,  domiciliat  in  comuna  judetul   Alba, si  D  I,    cu  domiciliul necunoscut si-n   consecinta   :
         Dispune  dezmembrarea  imobilului   inscris   in  CF  70122  Salciua  ( provenita  din conversia  de  pe   hartie a  CF   1652  Salciua  ), de  sub    A  + 1,  , cu  nr. top.   273/2  fanat ,  cu  suprafata de 1507 m.p.   ,potrivit    raportului de   expertiza  tehnica   extrajudiciara   intocmit  de  expert    Poraru  Paula  (  fila  34 -  41  ) ,prin formarea  urmatoarelor loturi   :
         - LOTUL  NR.  1  -  cuprinzand  imobilul  cu nr.top.  273/2/1 fanat,  cu  suprafata  de 1329  mp.
         -  LOTUL NR.  2  -  cuprinzand  imobilul  cu nr.top.  273/2/2   fanat,  cu  suprafata  de 178  mp.
         Constata  ca  asupra  imobilului  cuprins    in lotul nr.  1    defuncta  Gligor  Ana,  decedata  la data  de  28 august  1982,  a  dobandit    dreptul  de proprietate  prin uzucapiune.
         Constata  ca  in masa succesorala  ramasa  dupa  defuncta  G A,  se  cuprinde  si  dreptul  de  proprietate  asupra  imobilului  cuprins  in  lotul  nr. 1,  dreptul  fiind   dobandit  prin prescriptie  achizitiva si  ca   singurul   mostenitor   acceptant  al  acesteia  este  defunctul  O T ,  decedat  la  data  de  22.06.2006,  ca  si  nepot  si  beneficiar   testamentar.
         Constata  ca  paratii  O E, C E, P A si O V,   au   calitatea  de   mostenitori  ai  defunctului  O T , primar   in  calitate    de  sotie   supravietuitoare  ,iar  ceilalti  ca si descedenti  directi , in cota  de _  parte   fiecare.
         Dispune  partajarea  masei  succesorale   care cuprinde  dreptul  de  proprietate  asupra    imobilului   cuprins  in lotul  nr. 1,  prin atribuirea   acestuia,  in  lotul  paratei  O E.
         Constata  valabil   incheiat   antecontractul  de  vanzare  -  cumparare  intitulat  "  Contract  de  vanzare -  cumparare"  din data  de  3.08.2009,  dintre  parata   O E si  reclamantul S I, prima  ca  si  promitenta  vanzatoare,iar  cel  de-al  doilea   ca  si  promitent  cumparator, referitor  la obligatia   reciproca  de a  vinde,  respectiv  de  a  cumpara  imobilul  cuprins  in lotul  nr. 1.
         Obliga pe  parata  O E, sa  incheie   cu  reclamantii   act autentic  de  vanzare  -  cumparare , pentru   imobilul  cuprins  in lotul nr. 1,iar  in  caz  de  refuz prezenta  hotarare,  ramasa irevocabila, va  complini  vointa  partilor.
         Dispune  intabularea  dreptului  de  proprietate  in  favoarea  reclamantilor,  in  cota  de  1/1  parte  ca  bun  comun,  pentru  imobilul  cuprins  in   lotul nr. 1 .
         Dispune  reintabularea  dreptului  de  proprietate  in  favoarea   paratului D I pentru  imobilul   cuprins  in lotul nr. 2.
         Fara   cheltuieli  de  judecata .
         Cu   drept  de apel   in termen  de   15  zile  de  la  comunicare.
         Pronuntata  in sedinta  publica din 16.02.2010.
         
         
       JUDECATOR                             GREFIER
    
         
         
        
         
         
         
Redc.   D.V.C.
Dact.M.B.
Ex.  7 /22.02.2010
 
         
1

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Succesiuni, mosteniri

Antecontract de vanzare cumparare. Cumparator - beneficiar decedat. Solicitarea mostenitorilor de a incheia contract in forma autentica. - Decizie nr. 222 din data de 03.04.2014
Acceptarea tacita a succesiunii in cadrul termenului de optiune succesorala de 6 luni - Decizie nr. 216 din data de 01.03.2012
Actiune succesorala. Compunerea masei succesorale. - Decizie nr. 263 din data de 02.05.2011
Succesiuni, mosteniri - Decizie nr. 179 din data de 10.05.2010
Succesiune. Jonctiunea posesiilor. - Decizie nr. 829 din data de 17.12.2009
Succesiuni, mosteniri - Decizie nr. 66 din data de 01.02.2010
Succesiune - Sentinta civila nr. 711 din data de 19.09.2012
Succesiune - Sentinta civila nr. 690 din data de 13.09.2012
Succesiune - Sentinta civila nr. 488 din data de 30.05.2012
Succesiune - Sentinta civila nr. 1056 din data de 23.06.2011
Succesiune - Sentinta civila nr. 1563 din data de 15.12.2011
Iesire din indiviziune - Sentinta civila nr. 1515 din data de 07.12.2011
Succesiune - Sentinta civila nr. 1323 din data de 20.10.2011
Anulare act - Sentinta civila nr. 384 din data de 27.01.2011
Partaj succesoral - Sentinta civila nr. 1218 din data de 24.11.2010
Succesiune - iesire din indiviziune - Sentinta civila nr. 1296 din data de 09.12.2010
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 1223 din data de 24.11.2010
Iesire din indiviziune - Sentinta civila nr. 1239 din data de 02.12.2010
Revocare donatie - Sentinta civila nr. 822 din data de 06.10.2010
Succesiune - Sentinta civila nr. 551 din data de 03.06.2010