InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Iasi

Incadrare juridica. Criterii de diferentiere intre art. 182 si art. 20 raportat la art. 174 C.pen.

(Decizie nr. 66 din data de 27.05.2009 pronuntata de Curtea de Apel Iasi)

Domeniu Individualizare | Dosare Curtea de Apel Iasi | Jurisprudenta Curtea de Apel Iasi

Incadrare juridica. Criterii de diferentiere intre art. 182 si art. 20 raportat la art. 174 C.pen.
Curtea de Apel Iasi, decizia penala nr. 66 din 27 mai 2009
Prin sentinta penala nr. 127/29.02.2008,Tribunalul Iasi a hotarat, in baza art. 334 C.pr.pen., schimbarea incadrarii juridice din art. 20 raportat la art. 174 alin. 1 - 175 alin. 1 lit. "i" C.pen. cu aplicarea art. 37 lit. b C.pen. in art. 20 raportat la art. 174 alin. 1 - 175 alin. 1 lit. "i" C.pen.
In baza art. 20 raportat la art. 174 al. 1 - 175 al. 1 lit. "i" C.pen. a condamnat pe inculpatul G.O.-M. la o pedeapsa de 8 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de tentativa la omor calificat.
In baza art. 65 al. 2 si art. 66 C.pen., i-a fost interzisa inculpatului exercitarea drepturilor prevazute de art. 64 lit. a, b C.pen. pe o durata de 3 ani, facandu-se si aplicarea art. 71, 64 lit. a, b C.pen.
A fost mentinuta masura obligarii inculpatului de a nu parasi tara fara incuviintarea Tribunalului Iasi.
In baza art. 88 C.pen. a fost dedusa din pedeapsa aplicata inculpatului perioada retinerii si arestarii preventive de la 03.10.2007 la 19.01.2008.
In baza art. 14, 346 C.pr.pen. si art. 998, 999 C.civ. a fost obligat inculpatul sa plateasca partii civile I.D. daune materiale in cuantum de 800 lei si daune morale in cuantum de 3000 lei.
In baza art. 313 din Legea nr. 95/2006, modificata prin O.U.G. nr. 72/2006 a fost obligat inculpatul sa plateasca partii civile Serviciul de Ambulanta al Judetului Iasi daune materiale in cuantum de 284 lei.
Pentru a hotari astfel, instanta de fond a retinut in esenta urmatoarele:
Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Tribunalul Iasi cu nr. 1047/P/23.10.2007 a fost trimis in judecata, in stare de arest preventiv, inculpatul G.O.-M. pentru savarsirea infractiunii de tentativa la omor calificat prevazuta de art. 20 raportat la art. 174 al. 1 - 175 al. 1 lit. "i" C.pen. cu aplicarea art. 37 lit. "b" C.pen..
In actul de sesizare s-a retinut ca in noaptea de 22/23.09.2007, in timp ce se afla pe drumul comunal din satul M., com. P., judetul Iasi, inculpatul G.O.-M. a lovit pe partea vatamata I.D. cu o coada de lopata in cap.
Aceasta situatie de fapt a fost dovedita in cursul urmaririi penale cu urmatoarele mijloace de proba: proces-verbal de consemnare a plangerii, proces-verbal de cercetare la fata locului si planse foto, raport de constatare medico-legala nr. 3530/OF/02.10.2007, declaratiile partii vatamate I.D., declaratii ale martorilor, declaratiile inculpatului G.O.-M.
In cursul judecatii au fost audiati inculpatul G.O.-M., partea vatamata I.D. si martori.
Inculpatul a recunoscut ca in noaptea de 22/23.09.2007 a lovit pe I.D. de doua-trei ori cu o coada de lopata, insa a sustinut ca a fost nevoit sa procedeze astfel pentru a-l salva pe fratele sau, G.S.-P., pe care l-a vazut batandu-se cu I.D. intr-un sant.
Inculpatul G.O.-M. a sustinut ca l-a lovit pe I.D. in spate.
Apararea inculpatului a fost sustinuta de fratele sau G.S.-P., precum si de doi martori, ale caror marturii nefiind credibile, au fost inlaturate din cauza. Declaratiile partii vatamate I.D. si ale martorului M.M., raportul de constatare medico-legala nr. 3530/02.10.2007 al I.M.L. Iasi au dovedit imprejurarea ca inculpatul a lovit pe I.D. in timp ce acesta era cu fata spre el. Potrivit acestui mijloc stiintific de proba, partea vatamata I.D. a prezentat un traumatism cranio-facial cu fractura cominutiva contuzie si hematom extradural in partea fronto-temporo-parietala stanga a capului.
Asadar, concluziile raportului de constatare medico-legala nu confirma apararea prin care inculpatul a urmarit sa diminueze raspunderea sa penala prin retinerea circumstantei atenuante a provocarii, ci releva fara nici un dubiu ca inculpatul a lovit pe partea vatamata in partea din fata a capului, ceea ce exclude varianta potrivit careia, in momentul in care a fost lovita, partea vatamata se afla deasupra fratelui inculpatului pe care il lovea.
Din coroborarea declaratiilor partii vatamate I.D. cu raportul de constatare medico-legala nr. 3530/OF/02.10.2007 si declaratiile martorilor, tribunalul a retinut urmatoarea situatie de fapt:
In noaptea de 22/23.09.2007, inculpatul G.O.-M., impreuna cu alti tineri din sat, s-au deplasat la discoteca din satul M., comuna P., judetul Iasi, cu o caruta condusa de G.S.-P., in care se afla o coada de lopata, ce apartinea inculpatului.
La aceeasi discoteca s-a aflat si partea vatamata I.D., impreuna cu un frate si o sora a acestuia.
In jurul orelor 03,00 I.D., insotit de unii martori, a plecat de la discoteca, pentru a ajunge la domiciliul lui unuia dintre martori.
In aproprierea locuintei acestuia din urma au fost ajunsi de alti doi tineri.
 Acestia au trecut pe langa autoturismul marca "D." apartinand martorului A.G.-C., care incerca sa inchida portiera din spate, moment in care au fost ajunsi din urma de o caruta in care se aflau inculpatul G.O.-M. si martorii G.S.-P., G.M., C.M., C.Mr.
Unul dintre tinerii din grupul in care se afla partea vatamata a strigat cuvantul "carnat"(porecla numitului G.M.), fapt ce l-a determinat pe G.S.-P., care conducea caruta, sa opreasca si sa intrebe: "cine a spus -"carnat" ?".
Martora M.A.a facut doi pasi catre caruta afirmand ca ea este aceea care a spus cuvantul "carnat", fapt care l-a enervat pe G.S.-P., care a sarit din caruta, a mers la martora si a lovit-o cu palma si cu piciorul.
Imediat din caruta au coborat inculpatul G.O.-M. si G.M., dupa care intre cele doua grupuri a inceput o altercatie.
Inculpatul G.O.-M. a mers la caruta, a luat coada de lopata si tinand-o cu ambele maini a lovit cu putere peste cap pe partea vatamata I.D., care imediat s-a prabusit la pamant.
Dupa agresiune, inculpatul a plecat la caruta si a aruncat catre grupul in care se afla partea vatamata, acea coada de lopata care a cazut in curtea martorei H.P., unde a fost gasita si ulterior a fost predata organelor de cercetare penala.
I.D. a fost dus in locuinta martorei H.P. si-a revenit putin dupa un timp, insa starea acestuia s-a agravat si a fost transportat cu ambulanta la Spitalul nr. 3 Iasi, unde a stat internat in perioada 24.09. - 01.10.2007.
Fapta inculpatului G.O.-M. care, in noaptea de 22/23.09.2007, aflandu-se pe drumul comunal din satul M., comuna P., judetul Iasi a lovit in cap pe partea vatamata I.D. cu o bata din lemn, provocandu-i astfel un traumatism cranio-facial cu fractura cominutiva fronto-temporo-parietala stanga, contuzie dilacerare fronto-parietala stanga si hematom extradural fronto - parietal stang, leziuni ce au necesitat 50 - 55 zile de ingrijiri medicale pentru vindecare si au fost de natura sa ii puna viata in primejdie, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de tentativa la omor calificat prevazuta de art. 20 raportat la art. 174 - 175 alin. 1 lit."i" C.pen.
Aplicand partii vatamate, intr-o regiune anatomica vitala cum este cea a capului, o puternica lovitura cu o bata de lemn, obiect apt de a produce moartea, provocandu-i un traumatism cranio-facial ce a fost de natura sa ii puna viata in pericol, inculpatul a prevazut, neindoielnic, rezultatul posibil al actiunii sale si chiar daca nu l-a urmarit, a acceptat producerea lui, astfel ca a actionat cu intentia de a ucide si nu de a produce numai vatamari corporale. Asa fiind, tribunalul nu a dat curs cererii inculpatului de schimbare a incadrarii juridice din art. 20 raportat la art. 174 - 175 al. 1 lit. "i" C.pen. in art. 181 al. 1 C.pen. sau art. 182 al. 2 C.pen..
Cu prilejul individualizarii judiciare a pedepsei au fost avute in vedere circumstantele reale ale savarsirii faptei, gradul ridicat de pericol social, urmarea produsa, precum si circumstantele personale ale inculpatului, retinandu-se sub acest aspect conduita procesuala partial sincera a inculpatului, dar si antecedentele sale penale, care insa nu au determinat retinerea starii de recidiva mare postexecutorie.
Din fisa de cazier judiciar a inculpatului G.O.-M. a rezultat ca sentintele penale nr. 2213/08.05.2003 si nr. 393/25.01.2005 ale Judecatoriei Iasi privesc infractiuni savarsite de inculpat in timpul minoritatii, care potrivit art. 38 alin. 1 lit. "a" C.pen., nu atrag starea de recidiva. Infractiunea dedusa judecatii a fost savarsita dupa implinirea duratei pedepsei de 1 an si 8 luni inchisoare aplicata prin sentinta penala nr. 393/25.01.2005 a Judecatoriei Iasi. Nu este incidenta in cauza nici pluralitatea intermediara de infractiuni prevazute de art. 40 C.pen.
Prin urmare, au fost inlaturate dispozitiile art. 37 lit. "b" C.pen.
Fata de ansamblul criteriilor de mai sus, tribunalul a considerat ca formarea unei noi atitudini a inculpatului fata de valorile sociale ocrotite de norma penala se poate realiza prin aplicarea unei pedepse orientate spre minimul special cu executare in regim de detentie.
Considerand ca urmare a condamnarii inculpatului la pedeapsa inchisorii pentru savarsirea infractiunii de tentativa la omor calificat, acesta este nedemn sa exercite drepturile prevazute de art. 64 al. 1 lit. "a si b" C.pen., atat pe perioada executarii pedepsei, cat si pe o durata de 3 ani dupa executarea pedepsei inchisorii, tribunalul i-a interzis inculpatului exercitarea acestor drepturi.
Sub aspectul laturii civile, tribunalul a constatat ca partea vatamata I.D. s-a constituit parte civila cu 30.000 lei (RON) daune materiale si 70.000 lei (RON) daune morale. Ulterior, la ultimul termen de judecata, I.D. a precizat ca a cheltuit aproximativ 7 - 8 milioane lei vechi cu tratamentul medical necesar insanatosirii sale, dupa ce a fost lovit de inculpat, insa nu poate dovedi aceste cheltuieli nici cu inscrisuri si nici cu martori.
Fata de imprejurarea ca inculpatul a achiesat partial la daunele materiale solicitate de partea civila I.D., chiar daca existenta si cuantumul acestora nu a fost dovedit, tribunalul, in conformitate cu principiul disponibilitatii actiunii civile, l-a obligat pe inculpat sa plateasca acestei parti civile suma de 800 lei (RON) cu titlu de daune materiale.
In ceea ce priveste repararea prejudiciului moral provocat partii civile I.D. prin fapta culpabila a inculpatului G.O.-M., tribunalul a considerat ca natura si gravitatea leziunilor suferite de partea civila, internarea acesteia in spital, constiinta de a fi bolnav, suferinta de a fi privat de o viata normala corespunzatoare varstei implica o suferinta psihica ce presupune o compensatie sub forma unor daune morale.
Asa fiind obligarea inculpatului la plata unor daune morale in cuantum de 3.000 lei (RON) catre partea civila I.D. corespunde cerintelor unei juste si integrale despagubiri in sensul art. 14, 346 C.pr.pen. si art. 998, 999 Cod civil.
In termenul prevazut de art. 363 alin. 1 C.pr.pen., hotararea a fost apelata de inculpatul G.O.-M. si criticata pentru netemeinicie si nelegalitate.
Motivand oral apelul, aparatorul inculpatului a sustinut ca se impune schimbarea incadrarii juridice in infractiunea de vatamare corporala grava, intrucat "inculpatul nu a avut intentia de a lovi victima". S-a solicitat redozarea pedepsei in raport de noua incadrare juridica a faptei.
Curtea, examinand actele si lucrarile dosarului in raport de criticile formulate, dar si din oficiu, in limitele prevazute de art. 371 alin. 2 C.pr.pen., a constatat urmatoarele:
Instanta de fond a procedat la administrarea unui probatoriu complet, ce a fost judicios apreciat, potrivit art. 63 C.pr.pen.
Coroborand declaratiile partii vatamate I.D., raportul de constatare medico-legala nr. 3530/OF/02.10.2007, declaratiile martorilor, declaratiile inculpatului de pe tot parcursul procesului penal, rezulta cu certitudine ca, in noaptea de 22/23.09.2007, aflandu-se pe drumul comunal din satul M., comuna P., judetul Iasi, inculpatul a lovit in cap pe partea vatamata I.D. cu o bata de lemn, producandu-i leziunile descrise in actul medico-legal sus-mentionat, leziuni ce au necesitat pentru vindecare 50-55 zile ingrijiri medicale si care au fost de natura sa-i puna viata in primejdie.
In mod legal instanta de fond a retinut ca fiind corecta incadrarea juridica data faptei prin actul de sesizare, argumentandu-se ca, potrivit doctrinei si jurisprudentei consacrate in materie, avand in vedere regiunea anatomica vizata, obiectul vulnerant folosit, intensitatea loviturii, fapta comisa intruneste elementele constitutive ale tentativei la infractiunea de omor calificat si nu vatamare corporala grava, asa cum s-a solicitat si pe parcursul judecatii la prima instanta.
Este evident ca, aplicand victimei o lovitura puternica la cap cu o bata de lemn de dimensiuni apreciabile, lovitura ce i-a provocat acesteia un traumatism cranio-facial cu fractura cominutiva fronto-temporo parietala stg., contuzie cu dilacerare fronto-parietala stg., hematom extradural fronto-parietal stg. ce a necesitat evacuare prin violet osteoplastic frontal stg., excoriatii frontal stg. si mentonier, inculpatul a urmarit sa o ucida.
Expertiza medico-legala a concluzionat ca leziunile cauzate victimei au fost de natura sa puna in primejdie viata acesteia.
Individualizarea pedepsei s-a facut cu respectarea criteriilor prevazute de art. 72 C.pen., tinand cont atat de cauzele ce agraveaza raspunderea penala, cat si de cele care o atenueaza.
Limitele de pedeapsa prevazute de textul incriminator pentru infractiunea retinuta in sarcina inculpatului sunt de la 15 la 25 de ani, injumatatite, fiind incidente dispozitiile art. 21 alin. 2 C.pen..
Instanta de fond i-a aplicat inculpatului o pedeapsa orientata spre minimul special prevazut de textul de incriminare, asa incat nici aceasta critica adusa hotararii nu este intemeiata.
Constatand ca nu sunt motive de desfiintare a hotararii apelate, potrivit art. 379 pct. 1 lit. "b" C.pr.pen., curtea a respins ca nefondat apelul inculpatului si a mentinut sentinta tribunalului.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Individualizare

Trafic de droguri - Sentinta penala nr. SP43/2008 din data de 31.03.2009
Lovituri cauzatoare de moarte - Sentinta penala nr. SP230/2007 din data de 31.03.2009
Pericol social al faptei. Aplicarea art.18/1 cod penal. Criterii. - Decizie nr. 12 din data de 20.04.2004
Pericol social al faptei. Aplicarea art. 18/1 cod penal. Criterii de aplicare. - Decizie nr. 855 din data de 04.11.2004
Pericol social. Aplicarea art.18/1 cod penal. Criterii. - Decizie nr. 213/A din data de 08.06.2004
INDIVIDUALIZAREA JUDICIARA A PEDEPSEI. CRITERII - Decizie nr. 548 din data de 23.09.2009
INFRACTIUNEA DE TALHARIE. INCULPAT MINOR. IDIVIDUALIZAREA JUDICIARA GRESITA A MODALITATII DE EXECUTARE A PEDEPSEI - Decizie nr. 310 din data de 27.09.2005
INDIVIDUALIZARE A PEDEPSELOR. CRITERII - Decizie nr. 498/R din data de 08.09.2005
INDIVIDUALIZAREA PEDEPSEI. CIRCUMSTANTE ATENUANTE - Decizie nr. 25/A din data de 27.01.2004
FURT CALIFICAT.COMPLICITATE LA FURT CALIFICAT.DISTINCTIE.SUSPENDARE SUB SUPRAVEGHERE A EXECUTARII PEDEPSEI.CRITERII DE INDIVIDUALIZARE. - Sentinta penala nr. 535 din data de 23.11.2009
Lege penala mai favorabila. Aplicarea legii penale in timp - Sentinta penala nr. 580/R din data de 19.04.2011
Suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere. Instituirea in sarcina inculpatului a obligatiei „de a urma un program de consiliere individuala, focalizat pe dezvoltarea abilitatilor de anticipare a consecintelor propriilor actiuni, de evitare a i... - Sentinta penala nr. 152/A din data de 12.05.2011
Judecata in cazul recunoasterii vinovatiei. Disjungere - Sentinta penala nr. 334 din data de 11.04.2011
INDIVIDUALIZAREA JUDICIARA A PEDEPSEI.CRITERII. - art. 211, 197 c.p. - art. 56, 72 c.p. La individualizarea judiciara a pedepsei, instanta este tinuta a avea in vedere pericolul social al infractiunilor retinute in sarcina inculpatului, respec... - Sentinta penala nr. 1626 din data de 15.08.2007
Recurs. Individualizarea pedepselor, atat in ceea ce priveste durata acestora, cat si in ceea ce priveste modalitatea de executare. - Decizie nr. 2359 din data de 28.11.2011
Recurs. Individualizarea pedepselor, atat in ceea ce priveste durata acestora, cat si in ceea ce priveste modalitatea de executare. - Decizie nr. 2359 din data de 28.11.2011
Recurs privind individualizarea pedepsei din punct de vedere al modalitatii de executare. - Decizie nr. 883 din data de 21.04.2011
Individualizarea pedepselor. Anularea suspendarii pentru infractiunile savarsite anterior. Anularea suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere. Pedeapsa si scopul ei. - Decizie nr. 34 din data de 04.02.2010
Prevederile art. 728 Cod civil, conform carora nimeni nu poate fi obligat a ramane in stare de indiviziune, nu-si au aplicare in ceea ce priveste coproprietatea fortata si perpetua, aflata dincolo de vointa coproprietarilor, are ca obiect bunuri c... - Decizie nr. 1261 din data de 16.10.2009
Exista indivizibilitate atunci cand la savarsirea unei infractiuni au participat mai multe persoane. - Decizie nr. 67 din data de 20.03.2009