InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Hunedoara

Evaziune fiscala

(Decizie nr. DP68/A/2008 din data de 31.03.2009 pronuntata de Tribunalul Hunedoara)

Domeniu Evaziune fiscala | Dosare Tribunalul Hunedoara | Jurisprudenta Tribunalul Hunedoara

R O M A N I A
TRIBUNALUL HUNEDOARA-SECTIA PENALA DECIZIA PENALA NR.68/A/2008 DOSAR NR.3488/221/2007

Sedinta publica din 03 martie 2008

PRESEDINTE : _______ - presedintele tribunalului
_____. -judecator
_____. - grefier

Parchetul de pe langa Tribunalul Hunedoara a fost reprezentat de dl.prim procuror _____..

Pe rol fiind judecarea apelului penal declarat de partea civila Directia Generala a Finantelor Publice Hunedoara pentru ANAF Bucuresti impotriva sentintei penale nr.1371/13.11.2007 pronuntata de Judecatoria Deva in dosar nr.3488/221/2007 (judecator _____.).
La apelul nominal facut in sedinta publica s-au prezentat : consilier juridic V. D. pentru partea civila apelanta ANAF Bucuresti reprezentata de DGFP Hunedoara si avocat Badoi Mihai in subst.av.din oficiu Izele Larisa pentru inculpata intimata P. C. D., lipsa fiind aceasta.
Procedura de citare a fost legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei,dupa care ;
Reprezentanta partii civile apelante a depus la dosar motivele de apel, precizand ca nu are alte cereri de formulat.
Aparatorul inculpatei apelant si reprezentantul parchetului, avand fiecare cuvantul, au aratat ca nu au alte cereri de formulat.
Instanta a constatat procesul in stare de judecata si a acordat cuvantul, dupa cum urmeaza :
Reprezentanta partii civile apelante - consilier juridic Valean Doina - a solicitat admiterea apelului, modificarea sentintei atacate si pe cale de consecinta, a se dispune obligarea inculpatei si la plata majorarilor de intarziere aferente sumei de 35.093 lei,  pana la data achitarii efective a debitului, invocand disp. art.119 si 120 din OG nr.92/2003.
Aparatorul inculpatei intimate - avocat Badoi Mihai - a solicitat respingerea apelului partii civile ca nefundat si mentinerea sentintei atacate ca temeinica si legala.
Reprezentantul Parchetului a pus concluzii de admitere a apelului partii civile in sensul acordarii penalitatilor de intarziere precum si a majorarilor de intarziere aferente sumei de 35.093 lei.
Instanta a retinut cauza in pronuntare.

T R I B U N A L U L ,

Asupra apelului penal de fata:
Prin sentinta penala nr. 1371/2007, pronuntata in dosarul nr. 3488/221/2007, Judecatoria Deva a condamnat pe inculpata P.C.D. la:
-2 ani inchisoare pentru infractiunea de omisiune a inregistrarilor in evidenta contabila a veniturilor, prev. si ped. de art. 43 din Legea nr. 82/1991, rap. la art. 289 Cod penal, cu aplicarea art. 41 al. 2 Cod penal;
-.3 ani inchisoare pentru infractiunea de evaziune fiscala, prev. si ped. de art. 9 al. 1 lit. b din Legea nr. 241/2005, cu aplicarea art. 41 al. 2 Cod penal.
In baza art. 65 Cod penal, a aplicat inculpatei pedeapsa complementara a interzicerii dreptului de a ocupa functia de administrator sau alta functie de conducere in cadrul unei societati comerciale pe o durata de 3 ani.
In baza art. 85 Cod penal, a anulat suspendarea conditionata a pedepsei de 2 ani inchisoare aplicata prin sentinta penala nr. 78/2005 a Judecatoriei Hunedoara.
A descontopit aceasta pedeapsa in componentele sale:
-2 ani inchisoare pentru infractiunea prev. si ped. de art. 215 al.1,2,3 Cod penal, cu aplicarea art. 41 al. 2 Cod penal, art. 74,76 lit. c Cod penal;
-2 luni inchisoare pentru infractiunea prev. si ped. de art. 290 Cod penal, cu aplicarea art. 41 al. 2 Cod penal si art. 74,76 lit. e Cod penal.
In baza art. 33 lit. a, 34 lit. b si art. 36 Cod penal, a contopit aceste pedepse cu cele stabilite initial si a dispus ca inculpata sa execute in final pedeapsa de 3 ani inchisoare si interzicerea dreptului de a ocupa functia de administrator sau alta functie de conducere in cadrul unei societati comerciale pe o durata de 3 ani.
A privat pe inculpata de exercitiul drepturilor prev. de art. 64 lit. a,b,c Cod penal in conditiile art. 71 Cod penal.
A obligat inculpata sa plateasca partii civile Statul Roman prin MEF reprezentat de ANAF Bucuresti prin DGFP Hunedoara Deva suma de 35.093 lei plus dobanzile aferente pana la data achitarii integrale a debitului cu titlu de despagubiri si a respins in rest cererea.
In baza art. 7 si 21 din Legea nr. 265/1990, a dispus dupa ramanerea definitiva a prezentei sentinte, comunicarea ei la Registrul Comertului de pe langa Tribunalul Hunedoara si la cazierul fiscal.
A obligat inculpata la plata sumei de 1000 lei cheltuieli judiciare catre stat din care suma de 100 lei onorariu pentru aparatorul desemnat din oficiu.
Pentru a hotari astfel, instanta de fond a retinut urmatoarele:
La data de 17 martie 2007, inculpata P.C.D.a achizitionat de la martorul Serb Mihnea Marius cele 20 parti sociale ale SC Tehnomatic Expres SRL Deva in baza contractului nr. 3053/2003 inregistrat la BNP Elena Chindris, devenind in acest fel asociat unic.
Firma avea ca obiect de activitate in principal comert cu ridicata si servicii de intermediere in comertul cu ridicata.
Pe parcursul anului 2004 societatea administrata de inculpata a avut relatii comerciale cu SC Instal Plast Com SRL petrosani, administrata de martorul Balta Gabi.
Asadar, in perioada mai-iunie 2004, in  baza unei rezolutii infractionale unice, inculpata a omis cu stiinta sa inregistreze in contabilitate un nr. de 4 facturi fiscale in baza carora a obtinut venituri in suma de 157.045 lei cu consecinta diminuarii acestora, a rezultatelor financiare precum si a elementelor de activitate si pasivitate ce se reflecta in bilantul contabil. Toate acestea au avut drept scop sustragerea de la plata impozitului pe profit in suma de 10.019 lei si TVA in suma de 25.074 lei.
Partea vatamata Statul Roman prin Ministerul Economiei si Finantelor reprezentat de Agentia Nationala de Administrare Fiscala Bucuresti prin Directia Generala a Finantelor Publice Hunedoara Deva s-a constituit parte civila in cauza cu suma de 35.093 lei, plus accesoriile reprezentand dobanzi si penalitati de intarziere datorate pana la achitarea integrala a debitului.
Inculpata nu a putut fi audiata de procuror in faza de urmarire penala si nici la instanta de judecata deoarece s-a sustras, imediat ce au fost declansate cercetarile, plecand in loc necunoscut, motiv pentru care a fost citata si prin afisare la Consiliul Local Deva.
Fapta inculpatei astfel cum a fost descrisa mai sus, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de:
-omosiune a inregistrarii in evidenta contabila a veniturilor societatii, prev. si ped. de art. 43 din Legea nr. 82/1991, rap. la art. 289 Cod penal, cu aplicarea art. 41 al. 2 Cod penal;
-evaziune fiscala prev. si ped. de art. 9 al. 1 lit. b din Legea nr. 241/2005, cu aplicarea art. 41 al. 2 Cod penal.
Inculpata a fost obligata la 35.093 lei despagubiri civile, plus dobanzile aferente pana la achitarea integrala a debitului catre partea civila Statul Roman prin MEF reprezentat de ANAF Bucuresti prin DGFP Hunedoara Deva si s-a respins in rest cererea de despagubiri civile ca fiind nedovedita.
La individualizarea pedepselor au fost avute in vedere criteriile prev. de art. 72 Cod penal.
Impotriva sentintei a declarat apel in termen DGFP Hunedoara pentru partea civila ANAF Bucuresti.
In motivarea apelului partea civila a solicitat desfiintarea partiala a sentintei atacate si obligarea inculpatei la plata majorarilor de intarziere datorate pana la achitarea efectiva a sumei de 35.093 lei, stabilita de instanta de fond cu titlu de despagubiri civile, conform, dispozitiilor OG nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala.
Examinand sentinta atacata in baza motivelor invocate, precum si din oficiu, potrivit art. 371 alin. 2 Cod proc.penala, se constata urmatoarele:
Prima instanta a stabilit corect starea de fapt si vinovatia inculpatei intimate P.C.D.  cu privire la faptele retinute in sarcina acesteia   pe baza probelor administrate in cauza, a caror apreciere s-a facut in conditiile prev. de art. 63 al. 2 Cod proc. penala.
S-a facut o incadrare juridica legala a faptelor si s-au aplicat in mod corect dispozitiile art. 85 Cod penal rap. la art. 33 lit. a, 34 lit. b Cod penal si art. 36 Cod penal.
Pedeapsa rezultanta aplicata inculpatei a fost just individualizata avandu-se in vedere criteriile generale prev. de art. 72 Cod penal, respectiv limitele speciale de pedeapsa prevazute de lege, gradul de pericol social concret al faptelor, imprejurarile in care au fost comise si datele ce caracterizeaza persoana si conduita inculpatei.
Criticile aduse sentintei atacate sub aspectul modului de solutionare a laturii civile a cauzei sunt intemeiate.
Potrivit dispozitiilor art. 114 al. 1 din OG nr. 92/2003, privind Codul de procedura fiscala, pentru neachitarea la scadenta de catre debitor a obligatiilor de plata, se datoreaza dupa acest termen dobanzi si penalitati de intarziere, iar potrivit dispozitiilor art. 115 al. 1 si 120 al. 1 din acelasi act normativ, dobanzile si penalitatile se calculeaza pana la data stingerii sumei datorate inclusiv si penalitatea de intarziere nu inlatura obligatia de plata a dobanzilor.
Prin Legea nr. 210/2005 privind aprobarea OG nr. 20/2005 pentru modificarea si completarea OG nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala incepand cu data de 01 ianuarie 2006, art. IV al. 2 notiunile de "dobanzi si/sau penalitati" de intarziere se inlocuiesc cu notiunea de "majorari de intarziere".
In consecinta, potrivit dispozitiilor art. 119 al. 1 si art. 120 al. 1 din OG nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata si actualizata, pentru neachitarea  la termenul de scadenta de catre debitor a obligatiilor de plata, se datoreaza dupa acest termen majorari de intarziere pana la stingerea sumei datorate, inclusiv.
Fata de acestea, se va admite ca fondat prezentul apel pentru temeiul prev. de art. 379 pct. 2 lit. a Cod proc. penala si se va desfiinta in parte sentinta atacata.
Se va inlatura dispozitia privind obligarea inculpatei intimate P.C.D.  ( fosta Rus) la plata dobanzilor aferente sumei de 35.093 lei pana la data achitarii integrale a debitului .
Inculpata intimata va fi obligata sa plateasca partii civile Statul Roman prin MEF, reprezentat de ANAF Bucuresti dobanzi si penalitati de intarziere aferente sumei de 35.093 lei, calculate pana la data de 31 decembrie 2005 precum si majorari de intarziere aferente sumei mentionate, calculate de la 01 ianuarie 2006 si pana la achitarea integrala a debitului.
Se vor mentine in rest dispozitiile sentintei atacate.
Vazand si dispozitiile art. 192 al. 3 Cod proc. penala,

PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
DECIDE Admite ca fondat apelul introdus de DGFP HUNEDOARA  pentru partea civila ANAF BUCURESTI  impotriva sentintei penale nr. 1371/2007 pronuntata de Judecatoria Deva, judetul Hunedoara, pentru temeiul prev. de art. 379 pct. 2 lit. a Cod proc. penala, desfiinteaza in parte sentinta atacata si in consecinta:
Inlatura dispozitia privind obligarea inculpatei intimate P.C.D. (fosta Rus) la plata dobanzilor aferente sumei de 35.093 lei pana la data achitarii integrale a debitului.
Obliga pe inculpata intimata sa plateasca partii civile Statul Roman prin MEF reprezentat de ANAF Bucuresti dobanzi si penalitati de intarziere aferente sumei de 35.093 lei calculate pana la data de 31 decembrie 2005 precum si majorari de intarziere aferente sumei mentionate, calculate de la 01 ianuarie 2006 si pana la achitarea integrala a debitului.
Mentine in rest dispozitiile sentintei atacate.
Cheltuielile judiciare in apel in suma de 110 lei, raman in sarcina statului.
Onorariul cuvenit aparatorului desemnat din oficiu pentru inculpata intimata in suma de 100 lei, va fi platit  din fondul Ministerului Justitiei.
Cu recurs in 10 zile de la comunicare.
Data si pronuntata in sedinta publica din 03 martie 2008.

PRESEDINTE, JUDECATOR,

GREFIER,

TDI/CC/2 ex.
jud. fond 21.03.2008

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Evaziune fiscala

Evaziune fiscala - Decizie nr. 244 din data de 10.11.2016
Reziliere contract de concesiune - Conditii - Decizie nr. 132/R din data de 07.02.2014
Rectificare carnet de munca. Dispozitii legale - Sentinta civila nr. 651/LM din data de 13.03.2014
Divort. Exerxitarea autoritatii parintesti - Decizie nr. 503/A din data de 25.09.2014
Atribuire folosinta imobil. O.P. - conditii de admisibilitate - Decizie nr. 404/A din data de 18.07.2014
Rezolutie antecontract de vanzare cumparare - Decizie nr. 607/R din data de 24.11.2014
LITIGIU DE ASIGURARI SOCIALE. CUMULUL PENSIEI DE INVALIDITATE GRADUL III CU INDEMNIZATIA AFERENTA UNEI FUNCTII PUBLICE. CONTESTATIE DECIZIE DEBIT - Sentinta civila nr. 6617/97/2010 din data de 18.04.2011
DECIZIE DE IMPUTARE. NELEGALITATEA EMITERII ACTULUI RAPORTAT LA DISP. ART. 169 (164) CODUL MUNCII republicat - Sentinta civila nr. 5773/97/2010 din data de 24.01.2011
ESFACEREA CONTRACTULUI INDIVIDUAL DE MUNCA PENTRU MOTIVE CARE NU TIN DE PERSOANA SALARIATULUI. NERESPECTAREA CRITERIILOR MINIMALE DE SELECTIE A PERSONALULUI CE URMEAZA A FI CONCEDIAT, PREVAZUTE DE CONTRACTUL COLECTIV DE MUNCA APLICABIL, RAPORTAT LA D... - Sentinta civila nr. 1521/97/2010 din data de 22.02.2011
NERESPECTAREA CLAUZELOR NEGOCIATE PRIN CONTRACTUL INDIVIDUAL DE MUNCA. CONSECINTA OBLIGARII ANGAJATULUI LA PLATA UNOR DESPAGUBIRI. - Sentinta civila nr. 1648/97/2010 din data de 24.02.2011
SANCTIONARE DISCIPLINARA. EXCEPTIA TARDIVITATII EMITERII DECIZIEI - Sentinta civila nr. 680/LM/2011 din data de 21.04.2011
GREVA DE AVERTISMENT. NEINDEPLINIREA CONDITIILOR IMPUSE DE LEGEA NR. 62/2011, A DIALOGULUI SOCIAL.NELEGALITATE - Sentinta civila nr. 1189/LM/2011 din data de 26.05.2011
DREPTURI SALARIALE ALE PERSONALULUI DIDACTIC. APLICAREA DISPOZITIILOR LEGALE PRIVIND PLATA AJUTORULUI FINANCIAR PENTRU ACHIZITIONAREA DE CARTI SI PROGRAME EDUCATIONALE IN FORMAT ELECTRONIC - Sentinta civila nr. 1921/LM/2011 din data de 15.11.2011
DESFACEREA CONTRACTULUI INDIVIDUAL DE MUNCA PENTRU MOTIVE CE NU TIN DE PERSOANA SALARIATULUI. RESPECTAREA CRITERIILOR PRIORITARE DE CONCEDIERE. NETEMEINICIA CONTESTATIEI. - Sentinta civila nr. 2250/LM/2011 din data de 27.10.2011
Desfacerea disciplinara a contractului individual de munca. Analiza temeiniciei masurii in raport de dispozitiile art.266 Codul Muncii - Sentinta civila nr. 376/LM/2011 din data de 28.02.2011
Litigiu de asigurari sociale. Contestarea deciziei de respingere a cererii privind acordarea pensiei de serviciu in baza Legii nr.303/2004. Decizie de debit emisa de Casa de Pensii pentru recuperarea diferentelor de pensie. - Sentinta civila nr. 334/LM/2011 din data de 22.02.2011
Conflict de munca. Modificarea unilaterala a contractului individual de munca fara acordul salariatului. Mentinerea postului desfiintat sub o alta denumire. Nelegalitate. - Sentinta civila nr. 320/LM/2011 din data de 22.02.2011
Conflict de munca. Gresita indicare a temeiului de drept in cazul desfacerii contractului de munca pe durata determinata inainte de expirarea termenului. Neacordarea daunelor morale - Sentinta civila nr. 318/LM/2011 din data de 22.02.2011
Indemnizatie de somaj. Stabilirea acesteia prin includerea in baza de calcul a platilor compensatorii. Nelegalitate. - Sentinta civila nr. 1664/LM/2010 din data de 16.11.2010
Desfiintarea postului ocupat de reclamant in cadrul procedurii de concediere colectiva. - Sentinta civila nr. 1598/LM/2010 din data de 09.11.2010