InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Craiova

Conditia ca solicitantul sa aiba calitatea de chirias pentru a putea beneficia de protectia legii.

(Decizie nr. 454 din data de 22.03.2007 pronuntata de Curtea de Apel Craiova)

Domeniu Vanzari-Cumparari | Dosare Curtea de Apel Craiova | Jurisprudenta Curtea de Apel Craiova

Pentru ca reclamantul sa beneficieze de dispozitiile art.7 din Legea 85/1992, trebuie sa justifice calitatea de chirias la momentul formularii cererii, si sa faca dovada ca a solicitat unitatii parate vanzarea spatiului locativ.
Cererea in evacuare formulata de unitate, impotriva reclamantului, admisa pe cale judecatoreasca, si pusa in executare de catre creditor, exclude intervenirea tacitei relocatiuni, in conditiile art.1437 si 1452. cod civl.
     
     Prin cererea inregistrata la Judecatoria Drobeta Turnu Severin sub nr. 8476/2005, reclamantii G.G. si G.M au chemat in judecata parata SC M. SA Tr. Severin solicitand instantei sa dispuna obligarea paratei la perfectarea actului de vanzare cumparare a apartamentului situat in Turnu Severin, strada Aleea Margaritarului bl. XF 19, sc.4, ap.4, judetul Mehedinti, la pretul stabilit de Decretul nr. 61/1990.
S-a motivat ca detin in calitate de chiriasi acest imobil in baza contractului de inchiriere nr. 7322/198, incheiat cu IACM Mehedinti si ca, desi anterior au facut demersuri pentru a achizitiona apartamentul in conditiile D nr. 61/1990 si L nr. 85/1992 si nr. 76/1994, parata a nesocotit acest drept.
Prin intampinarea formulata, parata SC M. SA Tr. Severin a solicitat respingerea actiunii, aratand ca nu sunt intrunite conditiile prevazute de art. 27 din Legea nr. 85/1992 deoarece contractul de inchiriere a fost reziliat de drept la momentul pierderii de catre reclamant a calitatii de angajat al societatii si ca prin sentinta civila nr. 4922/2004 a Judecatoriei Dr. Tr. Severin s-a dispus evacuarea reclamantilor.
Prin sentinta civila nr. 2278 din 15 mai 2006 Judecatoria Dr. Tr. Severin a respins exceptia lipsei calitatii procesuale active si a admis actiunea formulata de reclamantii G.G si G.M., obligand parata sa vanda reclamantilor imobilul situat in Turnu Severin, strada Aleea Margaritarului,nr. 9, bl. XF 19, sc. 4, ap. 4, judetul Mehedinti la pretul de 3768,9 lei RON.
Pentru a pronunta aceasta sentinta, prima instanta a retinut ca locuintele construite din fondurile economice sau bugetare de stat, altele decat locuintele de interventie, vor fi vandute titularilor contractelor de inchiriere la cererea acestora cu plata integrala sau in rate in conditiile Legii 61/1990 si Legii 85/1992, ca nu are relevanta juridica faptul ca printr-o hotarare judecatoreasca anterioara s-a dispus evacuarea reclamantilor din imobil sau ca printr-o hotarare unilaterala parata a stabilit ca aceste locuinte nu se vor vinde atata vreme cat fostului angajat ii este recunoscut dreptul de a achizitiona la pret de protectie sociala imobilul in care locuieste.
Chiar daca in prezent parata este societate cu capital integral privat, imobilul a fost construit din fondurile unei unitati economice de stat la care reclamantul G.G. avea calitatea de angajat.
Impotriva acestei sentinte in termen legal a declarat apel parata SC M. SA Tr. Severin, criticand-o pentru nelegalitate si netemeinicie.
In motivarea apelului, a sustinut ca reclamantii nu sunt titularii unui contract de inchiriere si nici nu au depus cerere pentru vanzarea apartamentului, ca prin sentinta civila nr. 4922/2004 a Judecatoriei Dr. Tr. Severin s-a constatat expirarea contractului de inchiriere si s-a dispus evacuarea reclamantilor, nemaiavand nici un titlu locativ asupra apartamentului.
Prin decizia civila nr. 466 din 16 octombrie 2006 pronuntata in dosarul nr. 7285/2006, Tribunalul Mehedinti a respins ca nefondat apelul declarat de parata SC M. SA retinand ca, calitatea procesuala activa a reclamantilor deriva din faptul ca la data aparitiei legii, respectiv Decretului Lege nr. 61/1990 modificat si completat prin Legea nr. 85/1992 si Legea nr. 76/1994, reclamantul G.G. era titularul contractului de inchiriere.
Chiar daca in anul 1996 contractul de inchiriere a expirat, cata vreme reclamantii au continuat sa locuiasca in apartament, a avut loc o tacita relocatiune.
Reclamantii sunt indreptatiti la incheierea contractului de vanzare cumparare pe care-l ocupa in calitate de chiriasi, fiind indeplinite conditiile prevazute de art. 7 din Legea nr. 85/1992.
Legea nu prevede un termen inauntrul caruia persoana indreptatita poate cere vanzarea locuintei, iar in cazul in care aceasta cerere a fost facuta, unitatea nu are posibilitatea sa refuze acest drept.
S-a mai retinut ca este irelevanta in cauza imprejurarea ca printr-o hotarare judecatoreasca irevocabila s-a dispus evacuarea reclamantilor, cata vreme acestia au continuat sa locuiasca in apartament si au facut dovada ca indeplinesc cerintele prevazute de lege pentru cumpararea apartamentului in care locuiesc.
Impotriva acestei decizii a formulat recurs parata SC M. SA Dr. Tr. Severin, criticand-o pentru nelegalitate, in temeiul art. 304 pct. 9 C.p.civ., solicitand modificarea ambelor hotarari si, pe fond, respingerea actiunii, invocand in esenta faptul ca reclamantii nu indeplinesc cerintele art. 7 din Legea nr. 85/1992 vizand calitatea de chiriasi ai apartamentului si formularea unei cereri pentru cumparare.
Recursul este fondat si se va admite pentru considerentele ce urmeaza :
Instantele au interpretat gresit dispozitiile art. 7 din Legea nr. 85/1992, in ceea ce priveste indeplinirea conditiilor cerute de acest text legal pentru ca o persoana sa poata cumpara un imobil la pret de protectie sociala.
Este necesar, astfel, sa fie vorba de un imobil construit din fondurile statului si sa fie formulata o cerere de catre titularul contractului de inchiriere.
Reclamantul G.G. a fost titularul unui contract de inchiriere incheiat cu recurenta in data de 25.06.1987, accesoriu contractului individual de munca si incheiat pe perioada determinata, iar prin sentinta civila nr. 4922 din 2.11.2004 a Judecatoriei Dr. Tr. Severin, irevocabila prin neapelare, s-a dispus evacuarea reclamantilor din apartamentul in litigiu.
Prin urmare, in mod gresit instanta de apel a apreciat ca in cauza a operat tacita relocatiune prin faptul ca reclamantii au continuat sa ramana in apartament si, astfel, acestia ar avea calitatea de chiriasi.
In acceptiunea legii ( art. 1437 si 1452 C.civ.), locatiunea se considera reinnoita prin tacita relocatiune doar daca, dupa expirarea contractului, locatarul ramane in folosinta lucrului si fara ca locatorul sa-l impiedice, deci cu permisiunea acestuia din urma.
Este evident, insa, ca recurenta si-a manifestat vointa de a nu reinnoi contractul, formuland si cerere de executare silita la data de 21.06.2005 ( fila 19 dosar fond), iar cererea reclamantilor adresata instantei a fost formulata la data de 10 august 2005.
Pe de alta parte, actiunea reclamantilor ar putea fi admisibila doar in cazul in care acestia ar fi solicitat recurentei parate sa le fie vandut apartamentul, formuland o cerere in acest sens, astfel cum prevede art. 7, iar societatea le-a respins cererea sau nu le-a dat nici un raspuns.
In cauza, insa, reclamantii nu au facut dovada ca, de la data aparitiei legii si pana la momentul l-a care s-au adresat instantei, au formulat cerere de cumparare a apartamentului.
Chiar daca legea nu prevede un termen inlauntrul caruia se poate cere vanzarea locuintei, asa cum a retinut si instanta de apel, este necesar insa ca, la momentul formularii cererii, solicitantul sa aiba calitatea de titular al contractului de inchiriere. Prin urmare, acestia nu au justificat nici calitatea de chiriasi ai apartamentului in litigiu, si nici faptul ca ar fi formulat o cerere, adresata recurentei parate, pentru cumpararea imobilului.
Avand in vedere aceste considerente, Curtea a apreciat ca hotararea instantei de apel a fost data cu aplicarea gresita a legii, astfel ca, potrivit art. 304 pct. 9 coroborat cu art. 312 C.p.civ.,  a  admis recursul, si a  modificat ambele hotarari, in sensul ca  a  respins actiunea .
1
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Vanzari-Cumparari

Nulitatea absoluta a contractului de vanzare-cumparare a unui imobil. - Decizie nr. 161 din data de 17.02.2012
Constatarea nulitatii absolute a actului aditional la contractul de vanzare-cumparare si restabilirea situatiei anterioare - Decizie nr. 973 din data de 03.12.2010
Despagubiri solicitate ca urmare a constatarii nulitatii unui contract de vanzare-cumparare avand ca obiect imobil - Decizie nr. 516 din data de 13.12.2010
Constatarea nulitatii absolute a contractului de vanzare cumparare incheiat cu scop ilicit - Decizie nr. 377 din data de 18.10.2010
Obligatie de a face - Sentinta civila nr. 207 din data de 12.03.2009
Restituire arvuna. Conditii. - Decizie nr. 234/R din data de 24.09.2008
Contencios Fiscal. Aplicarea in timp a legii contenciosului administrativ - Decizie nr. 131/R din data de 23.05.2006
Raspunderea pentru evictiune; calitate procesuala pasiva. - Decizie nr. 4/Ap din data de 20.01.2009
Conditiile admiterii in principiu a cererii de interventie principala. - Hotarare nr. 108 din data de 04.04.2015
Opozitia la vanzare. Termen de formulare. Comunicarea notificarii. - Decizie nr. 457 din data de 19.05.2010
Obligatia de „a face” - Sentinta civila nr. 1752 din data de 22.06.2010
Contencios administrativ-fiscal. Operatiuni de vanzare de bunuri imobile cu caracter repetat efectuate de o persoana fizica. Sfera de aplicare a taxei pe valoarea adaugata. Calitate de persoana impozabila. - Decizie nr. 498 din data de 25.03.2011
Societate comerciala. Antecontract de vanzare – cumparare de bunuri imobile concretizat in factura. Lipsa drepturilor privind sustinerea uneia dintre parti, precum ca nu s-a indeplinit conditia suspensiva pentru incheierea actului in forma autentica. - Decizie nr. 90 din data de 11.11.2008
CONTRACT DE VANZARE CUMPARARE. LIPSA PRET. PRET NESERIOS. LIPSA HOTARARII ADUNARII GENERALE A ASOCIATILOR. CONSECINTE. - Decizie nr. 48 din data de 27.06.2008
ANTECONTRACT DE VANZARE-CUMPARARE TEREN. INTERPRETAREA CONTRACTULUI. DESCHIDEREA PROCEDURII INSOLVENTEI VANZATORULUI. ACTIUNEA IN PERFECTARE A VANZATORULUI. OBLIGATIA INSTANTEI. - Decizie nr. 46 din data de 27.06.2008
Emitere instrumente de plata fara acoperire - Sentinta penala nr. 13 din data de 15.01.2010
Civil-Actiune in constatare. - Sentinta civila nr. 1004 din data de 19.01.2012
Incheiere contract de vanzare-cumparare cu primaria, a unei locuinte inchiriat. - Sentinta civila nr. 8010 din data de 30.05.2011
Anulare contract pentru lipsa de discernamant a vanzatorului - Sentinta civila nr. 10047 din data de 04.11.2008
Conditii necesare pentru pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de contract de vanzare cumparare - Sentinta civila nr. 21383 din data de 01.11.2013