InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Craiova

Desfiintare constructie pe cale administrativa potrivit art. 33 alin. 1 din Legea nr. 50/1991. Inexistenta conditiei sanctionarii contraventionale a faptei

(Hotarare nr. 1516 din data de 06.03.2014 pronuntata de Curtea de Apel Craiova)

Domeniu | Dosare Curtea de Apel Craiova | Jurisprudenta Curtea de Apel Craiova

Prin sentinta nr. 5556 din 16 aprilie 2013, pronuntata de Tribunalul Dolj in dosarul nr.26005/63/2012, a fost respinsa cererea formulata de intervenienta in nume propriu SC X SRL in contradictoriu cu paratul Primarul Municipiului Craiova.
Pentru a se pronunta astfel, Tribunalul a retinut ca s-a dispus desfiintarea constructiei provizorii - chiosc, avand suprafata de 15 mp+31 mp, detinuta de catre SC X SRL si amplasata pe terenul proprietate a municipiului Craiova, fara forme legale, avand contractul de inchiriere incetat de drept la data de 1.08.2012 prin ajungere la termen.
La baza emiterii dispozitiei au stat raportul intocmit de Serviciul Disciplina in Constructii si Control Comercial, din cadrul Politiei Locale Craiova si adresa Primariei - Directia Patrimoniu prin care se propune demolarea acestei constructii.
Dispozitia a fost emisa in baza art. 33 din legea 50/1991 si, constatandu-se ca terenul ocupat de constructia provizorie apartine domeniului public si ca intervenienta ocupa terenul fara niciun titlu legal, paratul a emis dispozitia contestata, dispunand demolarea. Dispozitia a fost emisa de catre autoritatea administratiei publice competente, respectiv Primarul, aceasta competenta fiind reglementata prin legea 50/1991.
In privinta terenului, s-a retinut ca prin contractul nr. 40/2004, SC Y SRL a inchiriat terenul in suprafata de 35 mp, apartinand domeniului public, termenul contractual expirand la 1.01.2009; prin actul aditional 1/2004, contractul a fost preluat de catre SC X SRL, in calitate de locatar, iar termenul contractual s-a prelungit pana la 1.08.2012, prin actul aditional 2/2009; de asemenea, prin actul aditional 3/2010 a fost modificata suprafata inchiriata de la 35 mp, la 56 mp.
Prin contract, intervenienta s-a obligat sa plateasca chiria, iar la sfarsitul contractului sa restituie terenul in starea in care a fost initial; s-a stipulat in mod expres ca neprelungirea contractului la expirarea termenului conduce la incetarea efectelor sale si la obligarea societatii de a desfiinta constructia si a lasa trenul in starea initiala; ca neplata la termen a doua rate trimestriale consecutive conduce la rezilierea de drept a contractului, fara cerere de chemare in judecata, punere in intarziere sau somatie; s-a mai prevazut ca neprelungirea contractului conduce la incetarea efectelor sale si obligarea societatii de a desfiinta constructia si a lasa terenul in starea initiala.
Ca atare, la data de 1.08.2012 contractul a incetat de drept si in lipsa oricaror demersuri in vederea prelungirii, locatarul avea obligatia contractuala de a desfiinta constructia si a lasa terenul in starea initiala.
In ceea ce priveste constructia, aceasta a fost edificata in baza autorizatiei de construire nr. 1037/2004, prin care a fost autorizata ridicarea unei constructii provizorii, cu suprafata de 35 mp, sistem constructiv schelet metalic; autorizatia era valabila pe durata contractului de inchiriere nr.40/2004.
S-a constatat ca amenajarile construite pe domeniul public se incadreaza in categoria constructiilor prev. de art. 3 lit. g si f din lege, constructii cu caracter provizoriu; asadar, in cauza intereseaza doar aspectul tinand de disciplina in constructii, anume daca a fost sau nu autorizata din punctul de vedere al Legii nr.50/1991 rep., astfel ca, dupa expirarea contractului de inchiriere, constructia nu mai era autorizata.
Fata de imprejurarea ca art. 33 reglementeaza o situatie de exceptie de la aplicarea art. 32 din Legea 50/1991 s-a retinut ca, intr-o astfel de situatie, nu este imperios necesar aplicarea sanctiunii contraventionale, forma de raspundere contraventionala - fie ca se aplica, fie ca nu - avand doar acest rol ( de sanctionare a persoanei care a inteles sa incalce reglementarile in materie), dar neputand avea inraurire juridica asupra situatiei juridice, de constructie autorizata sau nu, si in realizarea scopului normei, aceea de eliberare a domeniului public sau privat al statului unitatilor administrativ teritoriale de constructiile edificate in mod nelegal.
In raport de cele retinute, instanta a constatat ca constructia amplasata pe terenul proprietate a municipiului Craiova, avand suprafata de 35 mp+21 mp, este o constructie provizorie care ocupa terenul fara niciun titlu legal, motiv pentru sunt incidente dispozitiile art. 33 din legea 50/1991, dispozitia de desfiintare fiind data cu respectarea dispozitiilor legale.
Impotriva acestei sentinte, a declarat recurs intervenienta S.C. X S.R.L, criticand-o pentru nelegalitate si netemeinicie.
Analizand recursul declarat, Curtea a constatat ca nu este fondat, instanta de fond facand o corecta aplicare a dispozitiilor legale incidente la o stare de fapt judicios stabilita pe baza probelor administrate in cauza.
Astfel, criticand sentinta instantei de fond, recurenta invoca drept prim motiv recurs gresita interpretare a dispozitiilor Legii 50/1991, republicata, dispozitii care nu permit emiterea de catre autoritatea publica executiva a unei autorizatii de desfiintare a unei constructii provizorii edificata pe domeniul public sau privat al municipiului, la expirarea valabilitatii autorizatiei de construire, fara constatarea prealabila a contraventiei prevazute de art. 26 alin. 2 lit. d din Lege si sesizarea instantei de judecata pentru desfiintarea constructiei, in conformitate cu dispozitiile art. 32.
Potrivit art. 33 alin. 1 din Legea 50/1991, prin exceptie de la prevederile art. 32, constructiile executate fara autorizatie de construire pe terenuri apartinand domeniului public sau privat al statului, cat si constructiile, lucrarile si amenajarile cu caracter provizoriu executate pe terenuri apartinand domeniului public sau privat al judetelor, municipiilor, oraselor si comunelor vor putea fi desfiintate pe cale administrativa de autoritatea administratiei publice de pe raza unitatii administrativ-teritoriale unde se afla constructia, fara emiterea unei autorizatii de desfiintare, fara sesizarea instantelor judecatoresti si pe cheltuiala contravenientului.
In acord cu cele retinute de instanta de fond, Curtea a constatat ca dispozitiile art. 33 din Legea 50/1991 deroga in mod expres de la dispozitiile generale reglementate de art. 32 din lege, tocmai in considerarea regimului juridic al terenului pe care este edificata constructia provizorie a carei autorizatie de construire si-a incetat valabilitatea. In acceptiunea legiuitorului, in concordanta cu principiile prevazute de Constitutia Romaniei si Legea 213/1998, interesul exercitarii de catre unitatile administrativ teritoriale a dreptului de proprietate publica sau privata asupra terenurilor aflate in patrimoniu primeaza interesului sanctionarii faptelor de natura contraventionala care incalca relatiile sociale referitoare la respectarea normelor de disciplina in constructii, justificand o astfel de exceptie de la dispozitiile art. 32, independent de existenta sau nu a unui proces verbal de constatare a contraventiei.
De altfel, simpla utilizare a termenului de "contravenient", in contextul referirii directe a exceptiei reglementate de art. 33 din Lege la dispozitiile art. 32 care stabilesc procedura de urmat in cazul constatarii contraventiei si dispunerii uneia din masurile prevazute de art. 28 alin. 1, a caror nerespectare justifica sesizarea instantei de judecata in vederea desfiintarii constructiilor, nu poate fi interpretata in sensul ca ar impune ca si conditie prealabila emiterii dispozitiei de desfiintarea administrativa a constructiilor provizorii edificate pe domeniul public sau privat al statului sau unitatilor administrativ teritoriale.
Aceasta cu atat mai mult cu cat, asa cum arata chiar recurenta, fiind in prezenta unei contraventii cu caracter continuu, aceasta poate fi constatata si sanctionata in termenul de doi ani de la incetarea faptei, prevazut de art. 31 din Legea 50/1991.
Or, in conditiile in care in speta de fata contractul de inchiriere al recurentei a incetat de drept si, odata cu acesta, validitatea autorizatiei de construire acordata pe durata contractului de inchiriere, imprejurari necontestate de niciuna dintre parti, instanta de fond a retinut intemeiat ca in cauza sunt intrunite conditiile prevazute de art. 33 din Legea 50/1991, actul administrativ contestat fiind emis cu respectarea dispozitiilor legale si in exercitarea atributiilor conferite de lege autoritatii publice locale.
In raport de cele anterior retinute, constatand ca sentinta instantei de fond este legala si temeinica, in temeiul art. 312 Cod procedura civila, Curtea a respins recursul ca nefondat.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete

Reziliere contract de concesiune - Conditii - Decizie nr. 132/R din data de 07.02.2014
Rectificare carnet de munca. Dispozitii legale - Sentinta civila nr. 651/LM din data de 13.03.2014
Divort. Exerxitarea autoritatii parintesti - Decizie nr. 503/A din data de 25.09.2014
Atribuire folosinta imobil. O.P. - conditii de admisibilitate - Decizie nr. 404/A din data de 18.07.2014
Rezolutie antecontract de vanzare cumparare - Decizie nr. 607/R din data de 24.11.2014
trafic de droguri - Sentinta penala nr. 9 din data de 22.01.2014
Acordul de recunoa?tere a vinova?iei incheiat de procurorul militar cu inculpatul cercetat pentru savar?irea infrac?iunii de conducere a unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substante prev. de art.336 alin.1 C.pen. Amanarea aplicarii pedepsei - Sentinta penala nr. 8 din data de 16.02.2016
Decizia de revocare din functia de conducere este o modificare unilaterala a contractului individual de munca in lipsa acordului salariatului. - Sentinta civila nr. 1230/Ap din data de 30.06.2017
Decizia de revocare din functia de conducere este o modificare unilaterala a contractului individual de munca in lipsa acordului salariatului. - Sentinta civila nr. 771/Ap din data de 04.05.2017
Insolventa. Anulare acte frauduloase. - Sentinta civila nr. 510/Ap din data de 22.04.2017
Contractele individuale de munca incheiate intre persoane fizice in calitate de experti desemnati si persoane juridice in derularea unor proiecte POSDRU finantate din Fondul Social European au natura unor contracte atipice de munca - Sentinta civila nr. 496/A din data de 16.04.2017
Insolventa. Art. 72 din Legea nr. 85/2014. Respingerea cererii de deschiderea procedurii insolventei formulata impotriva garantului ipotecar. Solidaritatea nu se prezuma potrivit art. 1034-1056 Cod civil. - Sentinta civila nr. 473/Ap din data de 16.03.2017
EXPROPRIERE. Art. 26 din Legea nr. 33/1994. Stabilirea valorii despagubirii. Metoda comparatiei directe. Alegerea comparabilei cu cea mai mica ajustare, cu caracteristicile cele mai asemanatoare cu terenul in litigiu. - Sentinta civila nr. 336/AP din data de 23.02.2017
Expropriere. Reglementand dreptul de retrocedare a imobilelor expropriate, Legea nr. 33/1994 prevede la art. 35 ca „daca bunurile imobile expropriate nu au fost utilizate in termen de un an potrivit scopului pentru care au fost preluate de la expropriat, - Sentinta civila nr. 71/Ap din data de 19.01.2017
Solicitare de sesizare a Curtii de Justi?ie a Uniunii Europene cu o intrebare preliminara, in temeiul dispozitiilor art. 276 din Tratatul privind func?ionarea Uniunii Europene. - Hotarare nr. 56/CP din data de 05.07.2017
Aplicarea unei pedepse mai reduse decat cea mentionata in acordul de recunoastere a vinovatiei. - Sentinta penala nr. 107/Ap din data de 14.02.2017
Legatura de cauzalitate intre fapta inculpatului si rezultatul produs. - Sentinta penala nr. 209/Ap din data de 17.03.2017
Reprezentarea succesorala in materia Legii nr. 10/2001. Amenajari de utilitate publica ulterioare notificarii, fara existenta unei autorizatii de constructie. - Decizie nr. 1500/Ap din data de 01.10.2016
Actiune in revendicare inadmisibila in conditiile in care s-a uzat de dispozitiile Legii nr. 10/2001. Imobil revendicat achizitionat in baza Legii nr. 112/1995. Securitatea raporturilor juridice. - Decizie nr. 1033/Ap din data de 15.07.2016
Obligatia de despagubire a A.A.A.S. –art 32 ind. 4 din O.U.G. nr. 88/1997. Contracte incheiate anterior intrarii in vigoare a Legii nr. 137/2002. - Decizie nr. 295/Ap din data de 23.02.2016