InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Brasov

Contesta?ie impotriva tabelului definitiv al creditorilor debitorului in cadrul procedurii insolven?ei - calitatea de creditor garantat

(Sentinta civila nr. 273/SIND din data de 31.01.2013 pronuntata de Tribunalul Brasov)

Domeniu Despagubiri, penalitati | Dosare Tribunalul Brasov | Jurisprudenta Tribunalul Brasov

R O M A N I A
TRIBUNALUL BRASOV
SECTIA A II-A CIVILA, DE CONTENCIOS ADMINISTRATIV SI FISCAL
SENTINTA CIVILA NR.273/SIND
Sedinta publica din 31 ianuarie 2013
Completul compus din:
JUDECATOR SINDIC : A. R. A.
Grefier:  D. D. Pentru astazi fiind amanata pronuntarea asupra solutionarii contestatiei impotriva tabelului definitiv al creantelor, formulata de creditorul Directia Generala a Finantelor Publice Brasov, in cadrul procedurii generale a insolventei deschisa impotriva debitorului SC D.-T. C. SRL - J08/2975/1992, CUI XXX, cu sediul in X, Str. X, nr. X, judetul X  , cu sediul ales in X, str.X, nr.X, ap.X, judetul X, la Cabinet Avocat B. I. R., potrivit Legii nr.85/2006 .
La apelul nominal facut in sedinta publica, la pronuntare, se constata lipsa partilor.
Procedura legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei dupa care:
Dezbaterile in cauza de fata au avut loc in sedinta publica din 17 ianuarie 2013, cand partile prezente au pus concluzii in sensul celor mentionate in incheierea de sedinta din acea zi care face parte integranta din prezenta, iar instanta, pentru a da posibilitate partilor sa depuna concluzii scrise, a amanat pronuntarea pentru data de 24 ianuarie 2013, apoi pentru data de 31 ianuarie 2013. 

JUDECATORUL SINDIC: Constata ca la data de 12 11 2012 s-a inregistrat contestatia formulata de catre creditorul DIRECTIA GENERALA A FINANTELOR PUBLICE BRASOV impotriva tabelului definitiv al creditorilor debitorului SC D. - T.C. SRL - in insolventa, intocmit de catre administratorul judiciar CASA DE INSOLVENTA T. SPRL - FILIALA BRASOV, in dosarul nr.1419/62/20XX si afisat la usa instantei la data de 11 10 2012.
Prin contestatia formulata  creditorul a invocat ca in tabelul creditorilor debitorului a fost exclus din categoria creantelor garantate , fiind inscris in categoria creantelor bugetare.
Creditorul a aratat caci creanta sa este una garantata avand un aviz de inscrise in Arhiva Electronica de Garantii Reale nr.328/12 02 2010. Garantia poarta asupra universalitatii bunurilor debitorului.
In cadrul procedurii insolventei debitorului administratorul judiciar a dispus efectuarea unei evaluari a garantiilor, iar ca urmare a acestui raport de evaluare s-a stabilit caci creanta creditorului contestator este una bugetara.
In drept au fost invocate prevederile art.41 si 75 din Legea nr.85/2006.
Administratorul judiciar a depus la dosarul cauzei o nota de sedinta prin care a solicitat respingerea contestatiei.
In motivare administratorul judiciar a aratat ca in cadrul procedurii insolventei debitorului si-a indeplinit atributiile conform prevederilor legii insolventei.
Astfel, creditorul contestator a solicitat inscrierea creantei sale in categoria creantelor garantate si astfel a dispus evaluarea garantiilor, conform art.41 din Legea nr.85/2006.
Ca urmare a acestei masuri a administratorului judiciar s-a constatat ca in averea debitorului nu exista bunuri.
In consecinta, fata de prevederile art.3.9 cu aplicarea art.41 din Legea nr.85/2006 creditorul nu poate fi inscris in tabelul definitiv al creditorilor debitorului in categoria creantelor garantate.
Analizand actele si lucrarile dosarului judecatorul sindic retine urmatoarele:
Contestatia formulata este nefondata pentru urmatoarele considerente:
Fata de debitorul SC D.-T. C. SRL s-a deschis procedura generala a insolventei in dosarul nr.1419/62/20XX.
In cauza a fost desemnat administrator judiciar practicianul in insolventa CASA DE INSOLVENTA T. - FILIALA BRASOV SPRL.
Procedura insolventei debitorului s-a desfasurat potrivit calendarului stabilit de judecatorul sindic prin sentinta civila de deschidere a procedurii generale a insolventei debitorului.
Creditorul contestator a formulat in dosarul de insolventa al debitorului o cerere de creanta, acesta solicitand inscrierea sa in tabelul preliminar al creantelor debitorului cu suma de 21.178 lei, in categoria creantelor garantate.
Pentru dovedirea creantei creditorul a depus titluri executorii emise fata de debitor.
Administratorul judiciar a verificat cererea de creanta a creditorului si a inscris creditorul contestator, in tabelul preliminar al creantelor debitorului, cu suma de 21.178 lei, in categoria creantelor garantate, cu titlu provizoriu, pana la evaluarea garantiilor creantei sale.
Fata de prevederile art.41 alin.2 din Legea nr.85/2006 administratorul judiciar a dispus evaluarea garantiilor pentru determinarea valorii garantate a creantelor si intocmirea ulterioara a tabelului definitiv al creditorilor debitorului.
Administratorul judiciar a constatat ca in averea debitorului nu s-au identificat faptic bunuri.
In consecinta, evaluatorul nu a putut stabili o valoarea pentru pretinsele garantii ale creditorului contestator.
Astfel, administratorul judiciar a intocmit tabelul definitiv al creditorilor debitorului, iar creditorul contestator a fost inscris in acest tabel in categoria creantelor bugetare.
Judecatorul sindic constata caci contestatorul invoca caci creanta sa este una garantata fata de existenta unui aviz emis de Arhiva Electronica de Garantii Reale.
In consecinta, chiar din titulatura acestei institutii rezulta caci garantiile pentru care se emit aceste avize sunt reale, adica poarta asupra unor bunuri individual determinate.
Potrivit art.3.9 din Legea nr.85/2006 creantele garantate sunt creantele persoanelor care beneficiaza de o garantie reala asupra bunurilor din patrimoniul debitorului, indiferent daca acest debitor este principal sau tert garantat fata de persoanele beneficiare al garantiilor reale.
Potrivit prevederilor generale in materie de garantii reale cuprinse  in codul civil acestea sunt ipoteca (art.1742 si urm. cod civil) si amanetul (gajul) (art.1685 si urm. cod civil).
Potrivit prevederilor Noului cod civil garantiile reale sunt ipoteca (art.2343), gajul  (art.2480) si dreptul de retentie (art.2495).
In ceea ce priveste aceste garantii reale, atat sun imperiul codului civil cat si in lumina noului cod civil, acestea poarta asupra unuia sau mai multe bunuri imobile sau asupra unuia sau mai multor bunuri mobile.
Rezulta ca, atat prevederile legii speciale a insolventei care se completeaza, in masura compatibilitatii cu prevederile codului civil, fata de prevederile art.149 din Legea nr.85/2006, garantiile reale poarta asupra unor bunuri individual determinate.
Sustinerea contestatorului ca garantia sa poarta asupra universalitatii de bunuri a debitorului nu poate fi primita.
Astfel, contestatorul nu a facut distinctia daca face referire la o universalitate de drept (juridica), care  inseamna patrimoniul debitorului, inteles ca o totalitate de drepturi si obligatii cu valoarea economica (pecuniara), ori o universalitate de fapt, care potrivit art.541 din Noul cod civil, dar  definita similar de doctrina anterior intrarii in vigoare a acestui act normativ, respectiv ansamblul bunurilor care apartin aceleiasi persoane si care au destinatie comuna stabilita de lege ori prin vointa titularului.
In ambele cazuri pentru ca o garantie sa fie calificata ca fiind una reala aceasta trebuie sa fie reglementata de legea generala, respectiv codul civil, ca atare si astfel creditorul nu poate invoca existenta unei garantii reale  neprevazuta de lege.
Garantia invocata de catre creditor asupra universalitatii bunurilor debitorului, adica asupra patrimoniului acestuia, potrivit art.1718 din codul civil, care reglementeaza dreptul de gaj general al creditorilor chirografari, respectiv art.2324 din noul cod civil, care reglementeaza garantia comuna creditorilor, ii  confera acestuia calitatea de creditor chirografar, insa avand in vedere izvorul obligatiei debitorului, acesta are in cadrul procedurii insolventei calitatea de creditor bugetar.
Potrivit art.41 alin.2 din Legea nr.85/2006 creantele garantate se inscriu in tabelul definitiv  la valoarea garantiilor, evaluata, dar nu mai mult de valoarea totala a creantei.
Potrivit art.121 alin.2 din Legea nr.85/2006 in cazul in care ca urmare a valorificarii garantiilor pretul incasat este inferior valorii creantei garantate creditorul va avea pentru diferenta o creanta chirografara.
In consecinta, legiuitorul a stabilit in cadrul procedurii insolventei, fata de prevederile art.3.9, art.41 alin.2 si art.121 alin.2 din Legea nr.85/2006 caci creditorul garantat are o creanta cu care va fi inscris in tabelul definitiv al creditorilor numai pana la limita valorii de evaluare a garantiei bunului ce constituie obiectul garantiei reale.
In speta, in averea debitorului nu exista bunuri mobile ori imobile, contestatorul nu a facut dovada constituirii unei garantii reale asupra vreunui bun al debitorului si astfel acesta nu va putea avea calitatea de creditor garantat in cadrul procedurii insolventei debitorului.
Fata de cele prezentat judecatorul sindic va respinge contestatia ca fiind neintemeiata.
Se constata ca in cauza nu s-au solicitat cheltuieli de judecata, conform art.274 din codul de procedura civila.

PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
H O T A R A S T E: Respinge contestatia formulata de catre creditorul DIRECTIA GENERALA A FINANTELOR PUBLICE BRASOV, inregistrata la grefa instantei la data de 12 11 2012, impotriva tabelului definitiv al creditorilor debitorului SC D. - T. C.SRL - in insolventa, intocmit de catre administratorul judiciar CASA DE INSOLVENTA T. SPRL - FILIALA B., in dosarul nr.1419/62/20XX si afisat la usa instantei la data de 11 10 2012.
Fara cheltuieli de judecata.
Cu drept de recurs in termen de 7 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica, azi 31 01 2013. Judecator sindic , Grefier,
A.R. A. D. D.

Redactat RA 11.02.2013
Dact DD 18.02.2013
2 ex.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Despagubiri, penalitati

DREPTURI SALARIALE ALE PERSONALULUI DIDACTIC. APLICAREA DISPOZITIILOR LEGALE PRIVIND PLATA AJUTORULUI FINANCIAR PENTRU ACHIZITIONAREA DE CARTI SI PROGRAME EDUCATIONALE IN FORMAT ELECTRONIC - Sentinta civila nr. 1921/LM/2011 din data de 15.11.2011
Despagubiri din asigurare de raspundere in cazul accidentelor de circulatie. Subrogatie. Neaplicarea solidaritatii. - Decizie nr. speta 5 din data de 08.01.2008
Repararea pagubei materiale sau a daunei morale in cazul condamnarii pe nedrept sau al privarii ori restrangerii dreptului de libertate in mod nelegal (art.504-507 Cod proc. penala). Data de la care incepe sa curga termenul de exercitare a actiunii p... - Sentinta civila nr. speta 2 din data de 04.01.2008
Despagubiri pentru lipsa de folosinta corelativ cu dreptul de retentie - Decizie nr. 88 din data de 05.03.2015
Folosinta teren agricol. Despagubiri acordate la valoarea corespunzatoare a folosului de tras - Decizie nr. 660 din data de 04.12.2014
LITIGIU CU PROFESIONISTI - Sentinta comerciala nr. 1049 din data de 04.11.2014
Solicitare pe cale separata a cheltuielilor de judecata. Reducere onorar de avocat. - Decizie nr. 219 din data de 03.04.2014
Despagubiri solicitate in baza Legii 221 din 2009. Constatarea caracterului politic a deportarii - Sentinta civila nr. 240 din data de 07.03.2011
Despagubiri - Decizie nr. 60 din data de 28.01.2011
Despagubiri - Sentinta civila nr. 138 din data de 04.02.2011
Despagubiri solicitate in baza Legii 221/2009 reprezentand contravaloarea unor bunuri confiscate abuziv de regimul comunist, fara ca masura confiscarii sa aiba caracter politic. - Sentinta civila nr. 969 din data de 15.10.2010
Esalonarea platilor stabilite prin titlul executoriu. - Decizie nr. 152 din data de 04.03.2010
Despagubiri - Sentinta civila nr. 1 din data de 15.09.2008
Pretentii - Sentinta civila nr. 330 din data de 05.05.2010
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 17 din data de 13.01.2010
Evacuare - Sentinta civila nr. 181 din data de 26.02.2009
Fonduri europene. Natura de acte administrative a proceselor-verbale de constatare a neregulilor si de stabilire a creantei bugetare si consecintele ce decurg din aceasta cu privire la prezumtiile legale si sarcina probei. - Decizie nr. 658/R din data de 04.06.2015
Validarea de catre vicepresedintele A.N.R.P. a hotararii unei comisii judetene de aplicare a Legii nr. 9/1998. A.N.R.P. nu se poate apara invocand propria culpa in negasirea resurselor financiare efectuarii platii acestor despagubiri. - Decizie nr. 71/R din data de 16.01.2015
Art. 41 din Legea nr. 165/2013 interpretare notiunea de hotarare judecatoreasca prin care s-a stabilit cuantumul despagubirilor. - Decizie nr. 284/R din data de 03.03.2015
Competenta legala de luare a masurii alocarii unor judecatori de la alte sectii la constituirea completurilor de judecata ale unei sectii, in mod exceptional. Diferenta intre aceasta masura, pe de o parte si delegare/detasare/transfer, pe de alta parte. - Decizie nr. 2110/R din data de 19.09.2014