InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Dolj

Raspundere patrimoniala

(Sentinta civila nr. din data de 29.09.2008 pronuntata de Tribunalul Dolj)

Domeniu Contracte de munca | Dosare Tribunalul Dolj | Jurisprudenta Tribunalul Dolj

Raspundere patrimoniala

Prin cererea formulata si inregistrata sub nr. 1374/63/2007, reclamantul Centrul de Cercetare - Dezvoltarea Plantelor pe Nisipuri Dabuleni, jud. Dolj a solicitat ca prin hotarirea ce se va pronunta in cauza,  sa fie obligati piritii Maricutoiu  Stelian si Gheorghe Dumitru,  la plata sumei de 1915,99 RON.
In motivarea cererii, reclamanta a sustinut ca in urma verificarii efectuate de catre Curtea de Conturi a Romaniei - Camera Judeteana de Conturi Dolj s-a constatat ca piritii nu au luat masurile legale pentru urmarirea si recuperarea unor creante pe care le detinea reclamanta fata de unitatea SC  AGROTRANSILVANIA  SRL, pentru produsele -  saminta de porumb, de sorg si floarea-soarelui in valoare de 219.159.920 ROL, conform facturii fiscale cu nr.  1685771/17.04.2002.  Debitoarea a achitat partial debitul  la data livrarii, urmind sa achite si restul pina la data de 01.10.2002. 
Cei doi piriti aveau atributii de serviciu cu influenta directa de urmarire si recuperare a creantei unitatii, care au fost executate necorespunzator, astfel ca dreptul material la actiune s-a prescris impotriva unitatii debitoare  SC AGROTRANSILVANIA SRL.
Prin intimpinarea formulata, piritii Gheorghe Dumitru si Maricutoiu Stelian au solicitat sa fie respinsa ca neintemeiata actiunea in raspundere patrimoniala formulata de piritul  C.D.C.P.N. Dabuleni, jud. Dolj.
In motivarea intimpinarii piritii au invocat mai intii prescriptia dreptului material la actiune in conf. cu prev. art. 283 lit. c din Codul muncii, cu privire la raspunderea patrimoniala a angajatilor fata de angajator, care se poate stabili in termen de 3 ani, de la data nasterii dreptului la actiune.
Au mai sustinut piritii ca in cauza nu exista unul dintre elementele raspunderii patrimoniale prev. de art. 270 din Codul Muncii si anume, prejudiciul avind in vedere ca prin hotarirea Consiliului Stiintific si de Administrare din  01.02..2005, s-a aprobat includerea pe costuri a sumelor datorate de unii clienti nesolvabili, act care nu a fost anulat prin instanta de judecata.
 In scop probatoriu au fost depuse in copie, urmatoarele inscrisuri: factura fiscala nr. 1685771/17.04.2002, invitatie la conciliere directa nr. 2448/24 10 2002, ordin de plata nr. 06/14 04 2002, proces verbal de control nr. 801/04 09 2006 al Curtii de Conturi -Camera de Conturi a judetului Dolj, proces verbal al Consiliului de Administratie al  C.D.C.P.N. Dabuleni din data de 01 02 2005, nota de contabilitate nr. 172/30 12 2005, adresa nr. 857 a Curtii de Conturi si decizia nr. 16/22 09 2006,adresa nr. 930/27 04 1999 emisa de A S A S Bucuresti, decizia nr. 9/31 03 2006,carnet de munca al domnului Gheorghe Dumitru,decizia nr. 7/30 01 1997 emisa de A S A S Bucuresti, contract individual de munca nr. 66/2006, R O F 2005 si 2003, R O I  2005, adresa nr. 495/19 04 1999 emisa de A S A S Bucuresti, decizia nr. 65/10 09 1999, raport de audit public din 27 04 2005, adresa nr. 749/14 06 2005, nota de constatare nr. 759/13 04 2006.
Tribunalul Dolj prin sentinta nr. 551/11.04.2007, pronuntata in dosarul 1374/63/2007a respins cererea formulata de reclamantul C.D.C.P.N. Dabuleni, jud. Dolj, pentru a se pronunta in acest sens, instanta de fond a avut in vedere urmatoarele considerente:
In art. 270 alin. 1 din Codul Muncii, se prevede ca ,, salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor".
Ca urmare, pentru a exista raspundere patrimoniala este necesar sa fie indeplinite cumulativ urmatoarele conditii : calitatea de salariat al celui ce a produs paguba, fapta ilicita si personala a salariatului, savarsita in legatura cu munca sa, existenta prejudiciului in patrimoniul angajatorului, raportul de cauzalitate intre fapta ilicita si prejudiciu, precum si vinovatia salariatului.
Este adevarat ca  cei doi parati, in calitatea pe care o aveau in cadrul unitatii reclamante, aveau obligatia de a depune toate diligentele pentru a recupera debitul datorat de S.C. Agrotransilvania S.R.L.,  insa la data la care contractele  individuale de munca ale acestora au incetat, termenul de prescriptie, in care se putea recupera debitul, nu se implinise. Astfel, asa cum s-a retinut,  ultima plata, partiala, a produselor livrate de unitatea reclamanta  a fost facuta de catre S.C. Agrotransilvania S.R.L. la data de 08.08.2003.
Faptul ca ulterior incetarii contractelor individuale de munca ale celor doi parati  s-a implinit termenul de prescriptie, iar debitul nu a mai fost  recuperat, nu poate fi imputat acestora, obligatia de a lua masurile necesare in acest sens derivand din raportul juridic de munca si a incetat odata cu acesta.
Pentru aceste considerente, instanta constata neintemeiata actiunea, neputand fi angajata raspunderea patrimoniala a celor doi parati, motiv pentru care urmeaza sa respinga actiunea.
Impotriva acestei sentinte a formulat recurs C.D.C.P.N. Dabuleni, jud. Dolj, considerind-o ca netemeinica si nelegala si solicitind modificarea ei si pe fondul cauzei admiterea actiunii.
In motivarea recursului, reclamantul a sustinut ca instanta a facut o gresita aplicare a prevederilor legale, deoarece la data incetarii contractului de munca a celor doi piriti, debitul nu era prescris si astfel nu putea fi antrenata raspunderea lor patrimoniala.
De asemenea, cei doi piriti au trecut pe costuri in sedinta Consiliului de Administratie din 01.02.2005, prejudiciul in suma de 1915,59 RON, fara sa fi fost intocmite documente justificative, fiind deci trecut pe costuri fara tem,ei legal si astfel piritii nu si-au indeplinit corect atributiile de serviciu prin  faptele lor culpabile, creand un  prejudiciu in cauza de fata.
Instanta de control, prin decizia nr. 2788/16 nov. 2007 a admis recursul formulat de reclamantul  C.D.C.P.N.  Dabuleni, jud. Dolj, a casat sentinta nr. 551/11.04.2007, pronuntata de Tribunalul Dolj, in dosarul nr. 1374/63/2007, in contradictoriu cu piritii Maricutoiu Stelian si Gheorghe Dumitru, a casat sentinta si a trimis cauza pentru rejudecare la aceeasi instanta.
Pentru a se pronunta in acest sens Curtea de Apel Craiova a avut in vedere  urmatoarele considerente:
Sunt intemeiate criticile privind aprecierea gresita de catre instanta de fond a faptului ca la data cind au incetat raporturile de munca a piritilor cu reclamanta nu se implinise termenul de prescriptie pentru recuperarea debitului si deci acestia nu se fac vinovati de producerea prejudiciului, deoarece instanta de fond nu a avut in vedere probele administrate in cauza din care rezulta obligatia celor doi piriti sa incaseze acest debit, sau sa intocmeasca documentatia legala privind insolvabilitatea acestora.
Singura actiune intreprinsa de piriti pentru recuperarea debitului este o invitatie la conciliere desi prin  atributiile de serviciu ale acestora stabilite prin decizie si ROI aveau obligatia sa depuna toate diligentele pentru recuperare sau sa desemneze personal din subordine sa efectueze aceste demersuri, insa pina la incetarea contractului de munca nu au intreprins nici o actiune.
Numai in anul 2006, la controlul financiar efectuat de Curtea de Conturi s-a constatat ca o serie de debitori, printre care si cel din actiunea de fata, nu au fost urmariti prin actiuni in justitie si apoi prin executare silita pentru a se constata insolvabilitatea lor, cit si verificarea periodica a starii de insolvabilitate, sau inscrierea la masa credala daca erau in faliment;  consemnate in decizia  16/22.09.2006 si adresa de inaintare nr. 2209/2006 emise de Curtea de Conturi.  Desi instanta a constatat ca fata de ultima plata efectuata de debitor la 08.03.2003 si datele la care piritilor le-au incetat raporturile de munca, 31-03.-2006  si 05.06.2006, la data controlului financiar a Curtii de Conturi din  sept. 2006, debitele erau prescrise, iar conducerea reclamantei recurente (actuala conducere) conformindu-se conducerii Curtii de Conturi, nemaiputind efectua urmarirea debitorilor,  justificat a promovat prezenta actiune.
Cum insa instanta s-a limitat sa constate ca la data incetarii raporturilor de munca a piritilor, actiunea de recuperarea debitului nu fusese prescrisa, n u a cercetat fondul cauzei, deci era  necesar sa stabileasca daca piritii si-au exercitat atributiunile de serviciu inscrise in ROI si deciziile de atributii sau daca au imputernicit alte persoane sa urmareasca debitorii si daca au fost intocmite, ori constatarile controlului financiar sunt reale, dar piritilor nu li s-a impus sa se apere in acest sens, pentru ca nu in perioada cind erau in functie piritii, s-a efectuat controlul pentru a se justifica, aparare pe care au posibilitate sa o faca in instanta.
In rejudecare, la Tribunalul Dolj s-a format dosarul nr. 1374.3/63/2007.
Reclamanta la data de  18.03.2008, prin cererea formulata si depusa la dosarul cauzei,  a sustinut urmatoarele:
In conf. cu cap. IV din ROF unitatii printre atributiile si responsabilitatile cont. sef. este prevazuta si gospodarirea judicioasa a patrimoniului unitatii, exercitarea controlului asupra activitatii de evidenta economica tinuta de salariatii de specialitate, exercitarea controlului financiar preventiv, urmatoarea recuperarii pagubelor produse unitatii prin birourile din subordine.
In aceeasi regulament  de organizare si functionare si la cap. IV mai sunt prevazute atributiile si responsabilitatile directorului unitatii care are printre altele atributia de conducere , indrumare si controlul modului in care salariatii din subordine isi indeplinesc sarcinile de serviciu, coordonarea activitatilor privind gestionarea bunurilor si utilizarea resurselor materiale ale unitatii, adoptarea masurilor impuse de apararea integritatii patrimoniului unitatii si recuperarii daunelor materiale produse.
Prin sedinta Consiliului de Administratie din  01.02.2005, clientul SC Agrotransilvania SRL a fost prezentat ca fiind insolvabil si a fost trecut in contul  8034.  Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta debitorilor  are au fost scosi din activul unitatii, ca insolvabil disparuti care in continuare in conformitate cu dispozitiile legale trebuie urmariti pina la reactivare sau implinirea termenului de prescriptie.
Prin  procesul-verbal de control din 04.09.2006 al Curtii de Conturi Craiova, s-a constatat ca unitatea avea inregistrat in contul 8034, suma de 939.791.387 lei aferenta unui numar de 18 clienti.
Reclamantul  C.D.C.P.N. Dabuleni, jud. Dolj la termenul din 14.05.2008, prin precizare la cerere, a aratat urmatoarele:
Conform ROF-ului unitatii piritii in calitate de contabil si director al unitatii aveau obligatia de a gestiona judicios patrimoniul unitatii ceea ce implica si urmarirea si recuperarea creantelor pe care unitatea o avea fata de diversi clienti.
In conformitate cu statele de functii ale unitatii in perioada 2002 - 2006, functia de sef biroul financiar-contabilitate a fost exercitata de catre D-na economist Nitu Silvia, care in fisa postului nu avea mentionata sarcina de serviciu de stabili sarcini concrete pentru personalul din subordine.
Din evidentele economice ale unitatii reiese ca debitorul  SC Agrotransilvania SRL a efectuat o plata partiala la data de 04.08.2003, prin urmare dreptul material la actiune in instanta pentru recuperarea restului de debit s-a prescris la data de 04.08.2006.
Cei doi piriti Mricutoiu Stelian si Gheorghe Dumitru  au  incetat sa mai exercite functiile de director in martie respectiv, iunie 2006.
Prin ultima cerere, la prezenta actiune, piritul C.D.C.P.N. Dabuleni, jud. Dolj a comunicat tribunalului ca prejudiciul nu a fost inregistrat in sarcina persoanelor care erau vinovate, in speta  Maricutoiu Stelian si Gheorghe Dumitru deoarece este inregistrat in contul unitatii 8034, debitori scosi din activ si urmariti in continuare, urmind a fi transferat in sarcina persoane lor vinovate in  conditiile indeplinirii dispozitiile  art. 6 alin. 1 si 2 din legea contabilitatii nr. 83/1991.
In scop probatori s-au depus in copie: procesul verbal de constatate intocmit de Camera de Conturi Dolj din 5 sept. 2006, cu anexe, organigramele de personal 2002-2006.
Examinind actele si lucrarile dosarului, instanta constata si retine urmatoarea situatie de fapt si de drept:
Reclamantul cu factura nr. 168771/17.04.2002 a livrat produse agricole in suma totala de  219.159.920 lei ROL, unitatii SC Agrotransilvania SRL Negoiu Dolj.
Debitoarea  SC Agrotransilvania SRL Negoiu Dolj a achitat la livrarea produselor suma de  50.000.000 lei ROL iar la data de 04.08.2003 a achitat suma de  150.000.000 lei ROL.
 Piritii Gheorghe Dumitru, director al unitatii reclamante si Maricutoiu Stelian contabil sef, membrii ai Consiliului de Administratie in sedinta din 01.02.2005, au aprobat trecerea pe costuri a sumei de 19.150.920  lei ROL, suma care a ramas de achitat de catre debitoarea  SC Agrotransilvania SRL Negoiu Dolj, cu motivarea ca aceasta unitate este in faliment.
Pina la  schimbarii din  functia de director la data de 06.06.2006, piritul Gheorghe Dumitru si  la data de 01.04.2006, piritul Maricutoiu Stelian, contabil sef, acestia nu au primit  din partea Biroului Financiar-contabilitate documentatia necesara pentru a fi actionati in judecata debitoarea  SC Agrotransilvania SRL Negoiu Dolj, in vederea obligarii la plata debitului in suma de 19.150.920 lei ROL.
Avind in vedere situatia de fapt expusa, instanta apreciaza ca in cauza sunt incidente urmatoarele prevederi legale si conventionale  care au urmatorul continut:
Art. 13 ind. 1 din legea 290 / 2002:
- Institutele, centrele si statiunile de cercetare - dezvoltare din domeniul agriculturii, silviculturii si alimentare, organizate ca institutii publice, sunt persoane juridice romane care au ca obiect principal activ cercetare-dezvoltare,se finanteaza din venituri proprii si se supun urmatoarelor reglementari :
a) conducerea se exercita de consiliul de administratie, din care fac parte un reprezentant al Ministerului Agriculturii si Padurilor si Dezvoltarii Rurale, un reprezentant al Academiei de Stiinte Agricole si Silvice Gheorghe Ionescu presedintele consiliului stiintific si directorul unitatii,care este si presedinte al consiliului de administratie. Numarul membrilor consiliului de administratie se stabileste prin Regulamentul de organizare si functionare a Academiei de Stiinte Agricole si Silvice Gheorghe Ionescu Sisesti. Numirea membrilor Consiliului de Administratie se face prin presedintele Academiei de Stiinte Agricole si Silvice Gheorghe Ionescu Sisesti;
b) regulamentul de organizare si functionare a consiliului stiintific se aproba de consiliul de administratie;
c) directorul general/directorul este numit prin decizie a presedintelui Academiei de Stiinte Agricole si Silvice Gheorghe Ionescu Sisesti, conform rezultatelor concursului organizat in conditiile legii;
d) regulamentul de organizare si functionare si structura organizatorica se aproba de consiliul de administratie si se valideaza prin decizie a presedintelui Academiei de Stiinte Agricole si Silvice Gheorghe Ionescu Sisesti;
e) bugetul de venituri si cheltuieli se aproba de consiliul de administratie al unitatii si se avizeaza de Academia de Stiinte Agricole si Silvice Gheorghe Ionescu Sisesti sau de institutul coordonator, dupa caz :;
f) situatiile financiare anuale se aproba de consiliul de administratie al unitatii de cercetare.
Art. 270 din Codul Muncii :
- 1 - Salariatii raspund patrimonial,in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale,pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor;- 2 - Salariatii nu raspund de pagubele provocate de forta majora sau de alte cauze neprevazute si care nu puteau fi inlaturate si nici de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului.
R O F .Cap. IV Consiliul de Administratie :
- pct. 5 - Consiliul de Administratie isi desfasoara activitatea in baza regulamentului propriu de functionare si cu respectarea legislatiei in vigoare. el hotaraste in problemele privind activitatea  C.D.C.P.N. Dabuleni, cu exceptia celor care ,potrivit legii,sunt date in competenta altor organe.
- pct. 11 - Membrii Consiliului de Administratie raspund individual sau solidar,dupa caz, fata de C.D.C.P.N. Dabuleni pentru prejudiciile rezultate din infractiuni sau abateri de la dispozitiile legale, abateri de la regulamentul propriu sau pentru greseli in administrarea C.D.C.P.N. Dabuleni, daca acestea s-au produs ca urmare a hotararilor Consiliului de Administratie.
R O F Atributiile Consiliului de Administratie :
- pct. 5 - Analizeaza si avizeaza bilantul contabil ,contul de profit si pierderi si le supune analizei si aprobarii ASAS Bucuresti , aproba raportul de gestiune asupra activitatii desfasurate in SCDCPN pentru perioada precedenta.
R O F .Atributiile contabilului sef :
- pct. 14 - Propune  trecerea pe seama cheltuielilor de productie a lipsurilor de valori materiale constatate la inventarierea peste normele legale, cand acestea nu se datoreaza vinovatiei unei persoane fizice,precum si scoaterea din gestiune a altor pagube , in conformitate cu prevederile legii.
- urmareste recuperarea pagubelor produse unitatii prin birourile din subordine ;
- prezinta organelor abilitate situatia economico - financiara  a C.D.C.P.N. Dabuleni  la termenele legale, cu ocazia depunerii bilantului contabil ori de cate ori sunt solicitari in acest sens;
- exercita atributiile si are raspunderile ce-i revin din prevederile legii in calitate de contabil sef. In aceasta calitate aproba si ia masuri privind activitatea  C.D.C.P.N. Dabuleni  si exercita orice alte atributii ce-i sunt delegate prin normele legale in vigoare de Consiliul de Administratie.
 Unitatea reclamanta  C.D.C.P.N. Dabuleni  unitate componenta a Academiei de Stiinte Agricole si Silvice Gheorghe Ionescu Sisesti incepand cu data de 15 05 2002 desfasoara activitate in baza legii nr. 290/2002.
Potrivit art. 13 ind. 1 din legea 290/2002, conducerea  C.D.C.P.N. Dabuleni  se exercita de Consiliul de Administratie ,numirea membrilor se face prin  presedintele ASAS Bucuresti.
Lit. (d) regulamentul de organizare si functionare si structura organizatorica se aproba de Consiliul de Administratie si se valideaza prin decizie a presedintelui ASAS Gheorghe Ionescu Sisesti.
Cu privire la bugetul de venituri si cheltuieli la lit. ( e ) s-a prevazut ca se aproba de Consiliul de  Administratie al unitatii si se avizeaza de ASAS Gheorghe Ionescu Sisesti.
Avand in vedere aceste prevederi legale Consiliul de Administratie al  C.D.C.P.N. Dabuleni  la data de 01.02.2005 a aprobat propunerea contabilului sef Maricutoiu Stelian de trecere pe costuri a creantei de 68.900.000 ROL privind pe debitorul insolvabil SC AGROPOWER SRL TUGLUI.
Astfel ca bugetul de venituri si cheltuieli pe anul 2005 a fost aprobat de Consiliul de Administratie si a fost avizat de ASAS Gheorghe Ionescu Sisesti.
Unitatea reclamanta  C.D.C.P.N. Dabuleni prin prezenta cerere in raspundere patrimoniala privind pe paratii Gheorghe Ion si Maricutoiu Stelian pentru suma de 69 800 000 lei prejudiciu, reprezentand creanta nerecuperata de la debitorul SC AGROPOWER SRL TUGLUI pana la 14.11.2004 nu a avut in vedere prevederile legale precizate anterior,si prevederile Regulamentului de Organizare si Functionare.
Potrivit punctului (7 pagina 228/verso) membrii Consiliului de Administratie raspund individual sau solidar, dupa caz, fata de  C.D.C.P.N. Dabuleni pentru prejudiciile rezultate din infractiuni sau abateri de la dispozitiile legale, abateri de la regulamentul propriu sau pentru greseli in administrarea  C.D.C.P.N. Dabuleni, daca acestea s-au produs ca urmare a hotararilor Consiliului de Administratie.
La punctul urmator s-a statuat ca in astfel de situatii, ei pot fi revocati  prin ordin al organului care a facut numirea.
Din continutul prevederilor R.O.F. precizate anterior reiese cu claritate ca membrii Consiliului de Administratie raspund pentru prejudiciile rezultate din infractiuni sau abateri de la dispozitiile legale, abateri de la regulamentul propriu.
In cauza, Consiliul de Administratie la data de 01.02.2005 a luat hotararea de a trece pe costuri suma de  19.150.920 lei ROL reprezentand creanta sa fata  de
debitorul  SC Agrotransilvania SRL Negoiu Dolj, avand in vedere prevederile regulamentului de organizare si functionare in speta atributiile consiliului si ale contabilului sef.
Cum in cauza Consiliul de Administratie a luat aceasta masura in unanimitate de voturi , pe de o parte iar pe de alta parte ASAS Bucuresti conform art. 13 ind. 2 din legea 290/2002 a avizat favorabil bugetul de venituri si cheltuieli pe anul 2005 nu se poate angaja raspunderea membrilor Consiliului de Administratie al   C.D.C.P.N. Dabuleni  pentru suma de  19.150.920  lei ROL.
De altfel, reclamanta C.D.C.P.N. Dabuleni nu a facut dovada nici a indeplinirii cumulative a conditiilor raspunderii patrimoniale conform art. 270 din Codul Muncii si anume :
- calitatea de salariat;
- fapta ilicita si personala a celui incadrat, savarsita in legatura cu munca sa ;
- prejudiciul cauzat patrimoniului unitatii;
- raportul de cauzalitate intre fapta  ilicita si prejudiciu;
- vinovatia ( culpa ) salariatului.
Asa cum s-a aratat anterior paratul Gheorghe Ion a fost directorul unitatii  C.D.C.P.N. Dabuleni, pana la data de 06.06.2006 , iar paratul Maricutoiu Stelian a fost contabilul sef al unitatii pana la data de 01 04 2006 cand i-a incetat contractul individual de munca.
Prima conditie a raspunderii patrimoniale fiind indeplinita , instanta va proceda la analizarea celei de a doua conditii a raspunderii patrimoniale si anume - fapta ilicita si personala a celui incadrat savarsita in legatura cu munca sa.
Potrivit art. 13 ind. 1 lit. a din legea nr. 290/2002, regulamentul de organizare si functionare al  C.D.C.P.N.  Dabuleni si structura organizatorica s-a aprobat de Consiliul de Administratie si a fost validat prin decizia presedintelui Academiei de Stiinte Agricole si Silvice " Gheorghe  Ionescu Sisesti".
Unitatea reclamanta prin precizarile formulate, a sustinut ca paratul Maricutoiu Stelian in calitate de contabil sef se face vinovat de neurmarirea si neincasarea creantei de 19.150.920 lei privind pe debitoarea  SC Agrotransilvania SRL Negoiu Dolj, lasand sa se implineasca termenul de  prescriptie a dreptului material la actiune ".
Cu privire la paratul Gheorghe Ion , reclamanta a sustinut ca acesta conform R.O.F. cap. IV - avea printre atributiile de serviciu si pe aceea de a " Conduce , indruma si controla modul in care salariatii din subordine isi indeplinesc sarcinile de serviciu.
S-a mai sustinut de catre reclamanta ca activitatea sa era supusa unei verificari gestionare de fond ( ulterior auditul intern ) de catre revizori/auditori ai ASAS Bucuresti forul ierarhic superior.
In toate constatarile efectuate de organele de control era dispusa masura recuperarii creantelor neincasate raspunzatori fiind contabilul sef si directorul.
 Conform regulamentului de Organizare si Functionare  al C.D.C.P.N.  Dabuleni pe 2005 activitatea curenta este condusa de directorul unitatii,numit prin decizia Presedintelui ASAS.
La punctul 17 directorul ia masuri privind apararea integritatii patrimoniului unitatii si recuperarii daunelor materiale produse.
La punctul nr. 21 se arata ca directorul poate delega o parte din atributiile sale celorlalte persoane din conducerea  C.D.C.P.N. Dabuleni, stabileste sarcinile pentru ing. sef ,secretarul  stiintific si contabilul sef care la randul lor au obligatia sa stabileasca sarcini pentru toti sefii de ferme, sectoare, compartimente si laboratoare.
Contabilul sef conform R O F are printre atributiile de serviciu:
- de a stabili atributiile si competentele sefilor de birou din subordine si a economistilor din ferme;
- urmareste recuperarea pagubelor produse unitatii prin birourile din subordine ;
Fata de atributiile de serviciu ale piritilor precizate anterior, tribunalul constata ca sustinerea reclamantului  CDCPN Dabuleni, cu privire la neurmarirea incasarii creantei in suma de 19.150.920 lei, de la debitoarea SC Agrotransilvania SRL Negoiu Dolj, pina la data schimbarii acestora din functiile de director, respectiv contabil sef, nu este intemeiata pentru urmatoarele considerente:
Directorul Gheorghe Ion si contabilul sef Maricutoiu Stelian conform R.O.F. 2003 - 2005 aveau obligatii cu caracter general, iar urmarirea incasarii creantelor de la debitor se executa de Biroul financiar-contabilitate din subordinea  contabilului sef.
Reclamantul nu a facut dovada ca piritii in perioada  04.08.2003  (data la care debitoarea  SC Agrotransilvania SRL Negoiu Dolj a achitat suma de 150.000.000 lei si conform art. 16 - 17 din Decretul  167/1958 a inceput sa curga un nou termen de prescriptie de 3 ani) - 01.04.2006 - cind a fost schimbat din functia de contabil sef piritul Maricutoiu Stelian si 06.06.2006 cind a fost schimbat din functia de director piritul Gheorghe Ion, nu au avizat favorabil propunerea biroului financiar-contabilitate, de recuperare a creantei de  19.150.920 lei ROL de le debitoarea  SC Agrotransilvania SRL Negoiu Dolj, pentru formularea unei cereri de chemare in judecata.
Numai in aceasta situatie se putea angaja raspunderea patrimoniala a piritilor conform prevederilor  art. 270 din Codul muncii.
Pe de alta parte, la data de 01.04.2006 cind a incetat contractul individual de munca al piritului Maricutoiu Stelian, respectiv, data de 01.06.2006 cind a fost schimbat din functie piritul Gheorghe Ion si pina la data de 04.08.2006, limita termenului de prescriptie de 3 ani reclamantul   C.D.C.P.N. Dabuleni, putea sa actioneze in judecata pe debitoarea  SC Agrotransilvania SRL Negoiu Dolj pentru recuperarea sumei de 19.150.920 lei ROL.
In conformitate cu prev. art. 270 din Codul Muncii, salariatii raspund patrimonial in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
Din analiza acestui text legal reiese ca una dintre conditiile raspunderii patrimoniale este aceea ca prin fapta culpabila, salariatul sa fi produs unitatii un prejudiciu care sa fie inregistrat in contabilitate in "Balanta Analitica" - cont 461 = urmarire persoane debitoare.
Instanta prin incheierea din 14 mai 2006 a pus in vedere unitatii reclamante sa faca dovada ca a inregistrat in contabilitate prejudiciul in suma de 19.150.920 lei ROL in sarcina piritilor Gheorghe Dumitru si Maricutoiu Stelian.
Prin adresa nr. 784/04.06.2008, reclamantul  CDCPN Dabuleni a sustinut ca prejudiciul in suma de 19.159.920 lei nu a fost inregistrat in contabilitate in sarcina persoanelor care erau vinovate  (conf. raportului de audit  al Curtii de Conturi) pentru ca este inregistrat in evidenta contabila in con tul 8034 - debitori scosi din ac tiv si urmariti in continuare. Urmind a fi transferat in sarcina piritilor in conditiile indeplinirii dispozitiilor art. 6 alin. 1 si 2 din Legea 82/1991, legea contabilitatii.
Instanta nu poate primi sustinerea reclamantului deoarece in conf. cu prevederile art. 6 alin. 1 din  Legea 82/1991, orice operatiune economico-financiara efectuata se consemneaza in momentul efectuarii intr-un document care va sta la baza inregistrarii in contabilitate.  In cauza de fata unitatea reclamanta a solicitat sa fie atrasa raspunderea patrimoniala a piritilor Gheorghe Dumitru si Maricutoiu Stelian pentru suma de 19.150.920 lei ROL, suma care trebuia inscrisa in contul 461 - urmarire persoane fizice si trebuia individualizata in balanta analitica, anexa la balanta sintetica, fiind trecuti ca debitori urmariti piritii  Gheorghe Dumitru si Maricutoiu Stelian.
Pe de alta parte, la data formularii cererii  raspunderii patrimoniale suma de 19.150.920 lei ROL trebuia sa nu mai fie inregistrata in contul 8034 - cont clienti pentru ca dreptul material la actiune s-a prescris la data de 04.08.2006 fata de debitoarea  SC Agrotransilvania SRL Negoiu Dolj.
Avind in vedere ca reclamantul CDCPN Dabuleni nu a facut dovada savirsirii de piriti a unei fapte ilicite si personale in legatura cu munca lor, si dovada inregistrarii in contabilitate cont - 461 cu balanta analitica a prejudiciului de 19.150.920 in sarcina piritilor, instanta nu va mai analiza celelalte conditii a raspunderii patrimoniale.   Deoarece  fara o fapta ilicita si personala savirsita in legatura cu munca sa si fara prejudiciu salariatul nu poate sa raspunda patrimonial in temeiul art. 270 din Codul Muncii.
Pe cale de consecinta, instanta a respins ca neintemeiata cererea reclamantului   CDCPN Dabuleni cu privire la raspunderea patrimoniala a piritilor Gheorghe Dumitru si Maricutoiu Stelian pentru prejudiciul in suma de  19.150.920 lei ROL .

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Contracte de munca

Litigiu privind functionarii publici - Hotarare nr. 56 din data de 18.01.2018
ESFACEREA DISCIPLINARA A CONTRACTULUI INDIVIDUAL DE MUNCA - Sentinta civila nr. 258/LM/2010 din data de 10.12.2010
DESFACEREA CONTRACTULUI INDIVIDUAL DE MUNCA - Sentinta civila nr. 535/LM/2010 din data de 10.12.2010
Contract colectiv de munca. Nelegalitatea unor clauze stipulate cu respectarea dispozitiilor legii 130/1996 privind contractul colectiv de munca - Sentinta civila nr. 906/lm/2008 din data de 17.02.2009
Sindicat.Conditiile legale pentru reprezentativitate. - Decizie nr. 976/R/ din data de 28.11.2005
Raspunderea patrimoniala. Prejudiciu creat societatii de catre angajat. Cerere reconventionala. Restituirea garantiei retinuta de angajator. - Sentinta civila nr. 227 din data de 28.02.2012
Contestatie impotriva deciziei de impunere pentru restituirea unor sume incasate necuvenit de catre angajatul cu contract individual de munca. - Sentinta civila nr. 566 din data de 02.05.2012
Raspunderea patrimoniala a angajatilor pentru pagubele produse datorita nerespectarii atributiilor de serviciu. - Sentinta civila nr. 1216 din data de 11.10.2011
Raspunderea disciplinara. Reducerea salariului cu 10 % pe o perioada de 3 luni. - Sentinta civila nr. 203 din data de 01.03.2010
Despagubiri solicitate in baza unui act aditional la contractul individual de munca - Sentinta civila nr. 95 din data de 25.01.2011
Obligatii asumate prin act aditional la contractul de munca - Sentinta civila nr. 17 din data de 11.01.2011
Drepturi banesti ce decurg din Contractul colectiv de munca - Sentinta civila nr. 419 din data de 15.04.2008
Despagubiri solicitate in baza unui act aditional la contractul individual de munca - Sentinta civila nr. 979 din data de 19.10.2010
Obligarea angajatului la plata unor despagubiri angajatorului pentru prejudiciul cauzat din vina salariatului - Sentinta civila nr. 94 din data de 01.02.2010
Contestatie impotriva deciziei de sanctionare disciplinara - Sentinta civila nr. 392 din data de 30.04.2009
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 1386 din data de 16.12.2010
Violenta psihica. Viciu de consimtamant la incheierea actului aditional la CIM - Decizie nr. 83/AP din data de 03.03.2014
Modificarea unilaterala a contractului individual de munca - Decizie nr. 240/M din data de 03.03.2014
Litigii de munca – incetarea suspendarii contractului individual de munca, dispuse in temeiul art. 52 alin. 1 lit. b Codul muncii, va genera consecinte diferite in functie de solutia pronuntata prin hotararea judecatoreasca penala definitiva - Decizie nr. 1743/R din data de 02.10.2013
Fisele de evaluare sunt acte administrative ce se bucura de prezumtia legalitatii si veridicitatii in situatia in care au fost emise de o autoritate publica si nu au fost contestate de persoanele indreptatire in termen legal. - Decizie nr. 2076/R din data de 17.04.2013