InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Dolj

Revizuire pensie

(Sentinta civila nr. din data de 27.11.2008 pronuntata de Tribunalul Dolj)

Domeniu Pensii | Dosare Tribunalul Dolj | Jurisprudenta Tribunalul Dolj

      Prin actiunea inregistrata pe rolul acestei instante la data de 06.06.2008 contestatoarea P. E. a formulat actiune in contradictoriu cu Casa Judeteana De Pensii Dolj prin care a solicitat revizuirea drepturilor de pensie, prin recalcularea acesteia cu luarea in considerare a veniturilor suplimentare inscrise in anexa adeverintei nr. 692/19.02.2008  emisa de SC ICSITPML SA Craiova si obligarea intimate la plata diferentelor de pensie ce se cuvin ca urmare a revizuirii incepand cu 01.12.2005.
In motivarea actiunii a aratat ca  a fost pensionat pentru limita de varsta si a beneficiat de recalcularea penii in baza legii nr. 19/2000.
A mai aratat ca in buletinul de calcul ce a stat la baza emiterii deciziei contestate au fost luate in considerare numai datele cuprinse in cartea de munca fara sumele salariale primite conform statelor de plata in sistem de acord, a beneficiat in aceasta perioada de adaosuri procentuale cu caracter permanent si care erau evidentiate cu statele de plata, pentru acte sume s-a virat contributia de asigurari sociale de 15% conform Decretului 389/1972.
Contestatorul a mai aratat ca s-a adresat intimatei Casa Judeteana de Pensii Dolj, insa nu a primit raspuns.
      In drept a invocat prevederile legii 19/2000 si OUG 4/2005, Anexa OUG 4/2005.
In scop probator a depus la dosarul cauzei in copie urmatoarele inscrisuri : cerere adresata Casei de Pensii pentru recalcularea pensiei, buletin de calcul si anexe, adeverinta emisa de SC ICSITPML si anexa, decizia de pensie, cartea de munca, s.c.nr.1693/13 03 2007 a Tribunalului Bucuresti,cuponul de pensie si actul de identitate.
In cauza intimata a formulat intimpinare solicitand instantei respingerea contestatiei ca netemeinica si nelegala .
Intimata a aratat prin intampinare ca adeverinta la care face referire contestatorul nu poate fi avuta in vedere deoarece potrivit punctului VI din Anexa OUG nr. 4/2005 acele adaosuri, manopera repartizata pe lucrare sau diferente de manopera reprezinta munca in acord si nu sunt luate in calcul la stabilirea pensiei.
De asemenea, a mai aratat ca sustinerea contestatorului ca aceste venituri au avut caracter permanent deoarece unitatea  angajatoare a virat contributia la bugetul  asigurarilor sociale nu poate fi avut in vedere deoarece caracterul permanent este dat de plata contributiei la pensia suplimentara care era platita de salariat numai pentru sumele incasate drept salarii si sporurile cu caracter permanent asa cum prevad dispozitiile art. 10 si art 64 din Legea nr 3/1977, in cuprinsul adeverintei este mentionat faptul ca unitatea nu a retinut si virat contributia pentru pensia suplimentara acest fapt insemnand ca aceste venituri nu au avut caracter permanent.
Contestatorul a formulat concluzii scrise solicitand admiterea actiunii pentru motivele expuse in actiunea initiala.
      Prin sentinta nr. 5261/07.10.2008 tribunalul a constatat intemeiata actiunea, pentru urmatoarele considerente:
      Din inscrisurile depuse la dosar, respectiv anexa buletinului de calcul, rezulta ca sumele reprezentand veniturile suplimentare mentionate in adeverinta invocata de catre contestator, nu au fost valorificate cu ocazia recalcularii drepturilor de pensie.
      Din copia adeverintei nr. 692/19.02.2008  emisa de SC ICSITPML SA Craiova, rezulta ca partea contestatoare a fost angajata societatii emitente a adeverintei, si a beneficiat de venituri suplimentare, acordate in conformitate cu legea 57/1974 art.117 si incepand cu anul 1992 in conformitate cu prevederile Contractele colective de Munca respectiv: anexa nr.21 din CCM/1992 pct.3; art.78   alin.6 din CCM/1993,art.78 alin.5 din CCM/1994, art.78 alin 5 din CCM/1995; art.78 alin 5 din CCM/1996; art.78 alin 4 din CCM/1997; art.78 alin 5 din CCM/1998-2001 si art.80 alin.l si anexa 6 din CCM/2001-2003.
      Pentru aceste sume societatea a achitat contributia pentru asigurarile sociale, conform legislatiei in vigoare la acea data.
      Astfel, din adresa nr 3751/11.09.2008 emisa de SC ISCITPML SA Craiova la solicitarea instantei rezulta ca temeiul legal in baza caruia s-a platit CAS -ul 1-a constituit art. 1 din decretul 389/1972 potrivit caruia "unitatile socialiste de stat, organizatiile cooperatiste, alte organizatii obstesti, orice alte persoane juridice, precum si persoanele fizice care folosesc personal salariat, sunt datoare sa vireze la bugetul asigurarilor sociale de stat o contributie de 15% asupra castigului brut realizat de personalul lor salariat ( ), indiferent de forma in care se realizeaza aceste venituri, de fondul din care se platesc si de durata contractului de munca ", modificat apoi de art.2 din legea 49/1992 in urmatoarea formulare "Pentru persoanele juridice si fizice care folosesc personal salariat, contributia asigurarilor sociale de stat se stabileste diferentiat - 25% asupra cistigului brut realizat de celelalte categorii de salariati".
      Castigul brut realizat ce a constituit baza lunara de calcul a fost compus din urmatoarele elemente: salariul tarifar , spor vechime, adaosuri din diferente de manopera, asistenta tehnica, concedii de odihna, prime, lucrari suplimentare, ce au constituit fondul total de salarii. S-au respectat prevederile art. 2 din decretul 389/1972 care excepta de la calculul contributiei asupra sumelor reprezentand: drepturile platite asiguratilor din fondul asigurarilor sociale de stat, drepturile platite potrivit dispozitiilor legale in cazul desfacerii contractelor de munca, diurne de deplasare, detasare, indemnizatiile de transfer.
      Calcularea si depunerea contributiilor s-a facut lunar la fondul asigurarilor sociale de stat odata cu plata chenzinei a II-a conform art. 3 din decret 389/1972.
      In aceste conditii, tribunalul considera ca valorificarea acestei adeverinte, in temeiul art. 7 alin. 3 din OUG nr. 4/2005 este in concordanta cu principiile instituite prin Legea nr. 19/2000.
      Conform dispozitiilor art. 7 alin. 3 din OUG nr. 4/2005 aprobata si modificata prin Legea nr. 78/2005, decizia de recalculare poate fi modificata la cerere, in baza actelor doveditoare prezentate de pensionar, intocmite conform prevederilor legale, din care rezulta alte date si elemente decat cele utilizate la recalculare, referitoare la drepturi cu caracter salarial care, conform Legii nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, se au in vedere la stabilirea punctajului mediu anual sau la stagii de cotizare realizate pana la data de 1 aprilie 2001.
      Tribunalul considera  ca, desi in OUG nr. 4/2005 se mentioneaza ca aceste sume nu se iau in calcul la determinarea punctajelor anuale, pentru ca nu au facut parte din baza de calcul a pensiilor stabilite in baza legislatiei anterioare, nu se poate ignora faptul ca potrivit dispozitiilor art. 2 alin. 1 din OUG nr. 4/2005, recalcularea se face cu respectarea principiilor prevazute de Legea nr. 19/2000, iar ignorarea acestor venituri ar contraveni principiului contributivitatii, instituit de art 2 lit. e din Legea nr. 19/2000, conform caruia drepturile de asigurari sociale se cuvin pe temeiul contributiilor de asigurari sociale platite. De aceea, veniturile invocate trebuie avute in vedere la recalcularea drepturilor de pensie.
      Neluarea in considerare a acestui principiu, in conditiile in care s-a facut dovada retinerii CAS si pentru aceste sume, ar conduce la obtinerea unei prestatii de asigurari sociale ce nu ar fi proportionala cu pretul platit pentru riscul asigurat, ceea ce ar fi inechitabil.
       Sustinerea intimatei  ca  salariatul nu a achitat contributia pentru pensia suplimentara si sumele respective nu pot fi luate in calcul, nu poate fi retinuta de instanta deoarece potrivit art.3 din legea 3/1977 "dreptul la pensia de asigurari sociale era recunoscut tuturor cetatenilor tarii care au desfasurat o activitate permanenta pe baza unui contract de munca si pentru care unitatile socialiste au depus contributia prevazuta de lege, la fondul de asigurari sociale de stat, iar fondurile necesare pentru plata pensiilor de asigurari sociale de stat se constituiau din contributiile pe care le plateau unitatile socialiste, precum si din sumele alocate in acest scop de la bugetul de stat".
      Asadar numai angajatorul avea obligatia platii contributiei de asigurari sociale , nu si salariatul.  Salariatul a avut posibilitatea de a contribui suplimentar la un fond special pentru pensie suplimentara, contributie care ii dadea dreptul sa beneficieze de o pensie suplimentara , in afara pensiei de asigurari sociale.
       Pensia suplimentara s-a instituit prin legea 27/1966 cu incepere de la 01.01.1967, in afara pensiei de asigurari sociale, se baza pe principiul mutualitatii intre angajati, reprezenta contributia platita de salariat si nu era obligatorie.
      Solutia care se impune este de admitere a actiunii avand in vedere ca se face dovada platii de catre unitate a CAS-ului pentru aceste sume, chiar daca salariatul nu a platit CAS, deoarece potrivit Legii 3/1977 nu era reglementata obligatia salariatului de a plati CAS.
     Pentru motivele de fapt si de drept anterior expuse, s-a dispus admiterea actiunii, obligarea intimate sa recalculeze drepturile de pensie ale contestatoarei  cu luarea in considerare a venitunlor suplimentare cuprinse in adeverinta emisa de SC ICSITPML SA Craiova, incepand cu 1.12.2005, avand in vedere dispozitiile HG nr. 1456/2005 .

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Pensii

LITIGIU DE ASIGURARI SOCIALE. CUMULUL PENSIEI DE INVALIDITATE GRADUL III CU INDEMNIZATIA AFERENTA UNEI FUNCTII PUBLICE. CONTESTATIE DECIZIE DEBIT - Sentinta civila nr. 6617/97/2010 din data de 18.04.2011
Litigiu de asigurari sociale. Contestarea deciziei de respingere a cererii privind acordarea pensiei de serviciu in baza Legii nr.303/2004. Decizie de debit emisa de Casa de Pensii pentru recuperarea diferentelor de pensie. - Sentinta civila nr. 334/LM/2011 din data de 22.02.2011
Litigiu de asigurari sociale. Recalcularea pensiei prin valorificarea veniturilor realizate in acord global, in raport de considerentele Deciziei Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr. 30/2009 - Sentinta civila nr. 1567LM/2010 din data de 02.11.2010
CUMULUL PENSIEI CU SALARIUL - Sentinta civila nr. 282/LM/2010 din data de 10.12.2010
PENSIE DE INVALIDITATE. POSIBILITATEA CUMULARII CU VENITURI REALIZATE DIN PRESTAREA UNEI ACTIVITATI IN BAZA UNUI CONTRACT INDIVIDUAL DE MUNCA. - Sentinta civila nr. 980/LM/2009 din data de 14.05.2009
Contestatie decizie de pensionare - Sentinta civila nr. 1180/LM/2007 din data de 28.12.2007
1. Decizie de stabilire a pensiei de serviciu in baza Legii nr. 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea. Conditii de acordare. - Decizie nr. speta 9 din data de 14.01.2008
4. Anulare Decizie pentru stabilirea pensiei pentru limita de varsta si munca depusa. Valorificarea indemnizatiei de conducere conform inregistrarilor din carnetul de munca. - Sentinta civila nr. speta 8 din data de 14.01.2008
Contestatie impotriva deciziei de revizuire a pensiei - Sentinta civila nr. 413 din data de 29.03.2012
Recalcularea pensiei cu luarea in calcul al veniturilor obtinute in acord global - Sentinta civila nr. 643 din data de 07.05.2012
Anulare decizie de debit emisa ca urmare a cumulului pensiei de invaliditate de gr. III. cu alte venituri. - Sentinta civila nr. 496 din data de 23.04.2012
Sume retinute din pensie reprezentand contributie de asigurari sociale in procent de 5.5%. - Sentinta civila nr. 405 din data de 21.04.2011
Contestatie impotriva Deciziei de pensionare - Sentinta civila nr. 230 din data de 01.03.2011
Abandon de familie. Modificarea sanctiunii in apel. - Decizie nr. 147 din data de 26.04.2010
Abandon de familie .Achitarea debitului restant la plata contributiei la pensia de intretinere in timpul procesului ,Suspendarea conditionata a executarii pedepsei - Decizie nr. 133 din data de 19.04.2010
Contestatie impotriva deciziei de recalculare a pensiei de serviciu - Sentinta civila nr. 1187 din data de 18.11.2010
Pensii - Sentinta civila nr. 629 din data de 17.07.2010
Pensii - Sentinta civila nr. 118 din data de 27.01.2011
Transformare pensie de serviciu in pensie de asigurari sociale - Sentinta civila nr. 1253 din data de 30.11.2010
Ajutor acordat militarilor la cu ocazia trecerii in rezerva - Sentinta civila nr. 1174 din data de 18.11.2010