InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Dolj

Evacuare-incetarea contractului de locatiune prin denuntarea unilaterala a acestuia de catre locator.

(Sentinta comerciala nr. din data de 18.02.2009 pronuntata de Tribunalul Dolj)

Domeniu Contracte | Dosare Tribunalul Dolj | Jurisprudenta Tribunalul Dolj

3.Evacuare-incetarea contractului de locatiune prin denuntarea unilaterala a acestuia de catre locator.
         Potrivit art. 1436 C.civ., daca partile nu au determinat durata unui contract de locatiune, acesta ia sfarsit prin denuntare unilaterala de catre oricare dintre parti, cu conditia respectarii termenului de preaviz, legea neprevazand vreo conditie sau forma speciala pentru intervenirea acestei denuntari.
         Evacuarea locatarului ca urmare a incetarii contractului de locatiune prin denuntarea unilaterala a acestuia de catre locator este consecinta fireasca a obligatiei locatarului de a restitui bunul inchiriat la data incetarii locatiunii.

         Prin cererea inregistrata la data de 01.04.2008 pe rolul Tribunalului Dolj - Sectia Comerciala, reclamantul R. C. a chemat in judecata parata SC C. COM SRL, pentru ca prin hotararea ce se va pronunta sa se dispuna evacuarea paratei din imobilul proprietatea reclamantului, situat in loc. Craiova, str. A.I. ,avand in vedere ca parata de la data incheierii contractului de inchiriere refuza sa plateasca chiria cuvenita precum si datoriile aferente catre asociatia de proprietari, cu cheltuieli de judecata ocazionate cu procesul.
         In motivare s-a aratat ca, in fapt, la data de 10.03.2007 reclamantul a incheiat cu parata un contract de inchiriere - intitulat "contract de comodat", prin care reclamantul se obliga sa-i asigure paratei folosinta apartamentului in litigiu (detinut in baza titlului de proprietate nr. 45/23.09.1982) pentru a-si desfasura activitatea de contabilitate, in schimbul unei chirii in cuantum de 200 euro lunar, iar parata se obliga sa plateasca utilitatile aferente bunului si cheltuielile de folosinta ale acestuia. S-a mai aratat ca ulterior partile au completat si un formular tip de contract de inchiriere care trebuia inregistrat la Administratia Finantelor Publice Craiova, lucru care nu s-a intamplat intrucat a ramas in posesia paratei.
         Reclamantul a mai precizat ca parata nu a achitat chiria pe care au convenit-o si nici cheltuielile de intretinere datorate asociatiei de locatari, cheltuieli suportate de reclamant. De asemenea, reclamantul a mai aratat ca a facut demersuri repetate pentru a lua legatura cu administratorul paratei pentru a-i fi platita chiria dar acesta a refuzat sa-i permita accesul in imobil, motiv pentru care a notificat parata la sediul social in data de 29.01.2008.
         In drept au fost invocate dispozitiile art. 24 lit. b si art. 25 din Legea nr. 114/1996; in probatiune s-a solicitat proba cu martori si proba cu acte.
         La dosarul cauzei au fost depuse, in copie, urmatoarele inscrisuri: contract de comodat din 10.03.2007, notificare din 29.01.2008, adeverinta nr. 2/28.01.2008 eliberata de Asociatia de proprietari bl. 156 ap. - Lumea Copiilor, titlu de proprietate nr. 459/23.09.1982.
         Actiunea a fost timbrata corespunzator cu timbru judiciar de 0,15 lei si taxa judiciara de timbru in cuantum de 19 lei.
         La solicitarea reclamantului, instanta a incuviintat si a administrat proba testimoniala, fiind audiati conform dispozitiilor legale martorii S. S. si M. I., declaratiile acestora fiind consemnate si atasate la dosarul cauzei.
         La data de 21.10.2008 reclamantul a depus la dosarul cauzei precizare la actiune, prin care solicita sa se dispuna evacuarea paratei in baza art. 1436 alin. 2 si 480 Cod civil.
         In motivare s-a aratat ca, in data de 10.03.2007 reclamantul a incheiat un contract intitulat comodat prin care a cedat folosinta apartamentului catre parata in schimbul unei chirii de 200 euro lunar, beneficiarul obligandu-se sa suporte si cheltuielile de folosinta; parata a intrat in posesia imobilului dar nu si-a achitat nici obligatia de suportare a cheltuielilor de folosinta si nici obligatia de plata a chiriei convenite. S-a mai aratat ca precizarea unei sume de bani ca pret al folosintei lucrului califica contractul incheiat intre parti ca fiind o locatiune si nu un comodat, locatiune incheiata pe un termen nedeterminat, imprejurare ce da posibilitatea reclamantului de a denunta unilateral contractul, dupa trecerea termenului de preaviz. Reclamantul a mai aratat ca notificarea facuta paratei reprezinta o manifestare clara a vointei de denuntare unilaterala a contractului.
         La dosarul cauzei partile au depus concluzii scrise.
         Din analiza ansamblului actelor depuse in cauza si probelor administrate, instanta retine ca, in fapt, in data de 10.03.2007, intre parti a fost incheiat un contract intitulat comodat prin care reclamantul a cedat folosinta apartamentului sau catre parata in schimbul unei chirii de 200 euro lunar, beneficiarul obligandu-se sa suporte si cheltuielile de folosinta. Ulterior acestui moment, parata a intrat in posesia imobilului, dar nu si-a achitat nici obligatia de suportare a cheltuielilor de folosinta si nici obligatia de plata a chiriei convenite.
         Ca urmare a acestui fapt, la data de 29.01.2008 reclamantul a expediat paratei prin scrisoare postala cu confirmare de primire o notificare prin care i-a solicitat acesteia sa elibereze apartamentul proprietate a sa in termen de o saptamana de la primirea notificarii, de vreme ce nu a inteles sa achite nici pretul stabilit pentru dobandirea folosintei si nici cheltuielile de intretinere.
         Instanta constata astfel ca, intr-adevar, desi intitulat contract de comodat, datorita precizarii in continutul sau a unei sume de bani ca pret al folosintei lucrului, acesta are natura juridica a unei locatiuni incheiate pe durata nedeterminata. O asemenea calificare juridica a sa, aspect de altfel necontestat de catre parata care a recunoscut faptul ca pentru dobandirea dreptului de folosinta isi asumase obligatia platii unei sume lunare de bani cu titlu de chirie, determina faptul ca acestui contract i se aplica regimul juridic al locatiunii incheiate pe o durata nedeterminata.
         Potrivit art. 1436 C.civ., daca partile nu au determinat durata unui contract de locatiune, acesta ia sfarsit prin denuntare unilaterala de catre oricare dintre parti, cu conditia respectarii termenului de preaviz, legea neprevazand vreo conditie sau forma speciala pentru intervenirea acestei denuntari.
         Instanta apreciaza astfel ca, de vreme ce prin notificarea expediata paratei prin scrisoare postala cu confirmare de primire si primita de catre aceasta, conform talonului existent dosar, reclamantul a solicitat acesteia sa ii elibereze apartamentul inchiriat in termen de o saptamana, acesta a respectat cerinta acordarii preavizului, contractul incheiat intre parti incetand la o saptamana de la primirea notificarii, respectiv la data de 12 februarie 2008.
         Ca urmare a incetarii acestor raporturi contractuale, instanta considera ca parata nu mai justifica nici un titlu locativ care sa ii permita sa exercite folosinta asupra spatiului anterior detinut in folosinta, reclamantul avand posibilitatea redobandirii posesiei sale, in vederea exercitarii depline a atributelor conferite de catre dreptul sau de proprietate.
         Totodata, evacuarea locatarului ca urmare a incetarii contractului de locatiune prin denuntarea unilaterala a acestuia de catre locator este consecinta fireasca a obligatiei locatarului de a restitui bunul inchiriat la data incetarii locatiunii.
         In consecinta, retinand ca actului incheiat intre parti i se aplica regimul juridic al locatiunii incheiate pe o durata nedeterminata, aceasta calificare juridica nefiind contestata de catre parata, iar efectele acestuia au incetat ca urmare a denuntarii sale unilaterale facute de catre reclamant in conditiile legii, in raport de dispozitiile art. 1436 C.civ, dar si de cele ale art. 969 si urm. C.civ., instanta urmeaza sa admita prezenta actiune astfel cum a fost precizata si sa dispuna evacuarea paratei din apartamentul situat in Craiova, str. A.I.
         In baza art. 274 C.pr.civ., instanta va obliga parata la plata catre reclamant a sumei de 519 lei cu titlu de cheltuieli de judecata, suma reprezentand taxa de timbru, timbru judiciar si onorariu avocat.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Contracte

Nulitate act - Hotarare nr. 735 din data de 10.10.2017
Dobanzi comerciale. Titlu executoriu. Inadmisibilitate. - Decizie nr. 17/R/2010 din data de 04.01.2010
Prestari servicii apa. Necontorizat. - Decizie nr. 111/R/2010 din data de 01.02.2010
Recurs prest tab - Sentinta civila nr. 05695 din data de 25.01.2010
LITIGII CU PROFESIONISTI - Sentinta civila nr. 180 din data de 24.02.2016
Cerere cu valoare redusa. Cerere de restituire a unui imprumut, formulata inainte de termenul scadent. - Sentinta civila nr. 429 din data de 09.10.2014
Instrainarea si dobandirea terenurilor prin acte juridice intre vii, doar prin incheierea ad validitatem a actului in forma autentica - Decizie nr. 156 din data de 28.02.2013
Constatare a nulitatii absolute a clauzei privind onorariul de succes din contractul de asistenta juridica - Decizie nr. 755 din data de 27.09.2012
Obligare incheiere contract in forma autentica - Decizie nr. 367 din data de 18.10.2010
Despagubiri contractuale - Sentinta comerciala nr. 791/C din data de 20.04.2010
Contract de vanzare-cumparare - Sentinta comerciala nr. 221/C din data de 16.02.2010
Contract de leasing - Sentinta comerciala nr. 221/C din data de 16.02.2010
EFECTELE TERMENULUI DE 45 DE ZILE PREVAZUT LA ART.31 ALIN. 3 DIN LEGEA NR. 47/1992 - Decizie nr. 103 din data de 15.02.2010
Perfectare act - Sentinta civila nr. 683 din data de 12.09.2012
Hotarare care sa tina loc de act autentic - Sentinta civila nr. 688 din data de 13.09.2012
Hotarare care sa tina loc de act autentic - Sentinta civila nr. 622 din data de 05.07.2012
Ordonanta de plata - Sentinta civila nr. 235 din data de 07.03.2012
Revendicare - Sentinta civila nr. 54 din data de 25.01.2012
Ordonanta de plata - Sentinta civila nr. 76 din data de 26.01.2012
Hotarare care sa tina loc de act autentic - Sentinta civila nr. 1576 din data de 21.12.2011