InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Dolj

Contestatie decizie concediere

(Sentinta civila nr. 42 din data de 17.11.2009 pronuntata de Tribunalul Dolj)

Domeniu Contracte de munca | Dosare Tribunalul Dolj | Jurisprudenta Tribunalul Dolj

      
      2. contestatie decizie concediere
      
      La data de 02.07.2008 contestatoarea P.A. a formulat contestatie impotriva deciziei nr. 191/09.06.2008 emisa de CN "POSTA  ROMANA"  SA prin care s-a dispus desfacerea disciplinara a contractului individual de munca in temeiul art 263, art 264 alin 1 lit f si art 61 lit. a din Codul Muncii, coroborat cu art 137 lit e si art 139 din CONTRACTUL COLECTIV DE MUNCA al CN "POSTA  ROMANA"  SA, raportat la art.96 lit. e si art 101 alin 2 pct 14 din Regulamentul Intern.
      In motivarea contestatiei s-a aratat ca in dimineata zilei de 18.04.2008 la domiciliul temporar al familiei din Bucuresti, au venit doi angajati ai intimatei care faceau investigatii referitor la furtul unor scrisori din tranzitul postal, ce avusese loc in noaptea de 17.04.2008, sustragere de care sotul contestatoarei nu ar fi fost strain.
      Ulterior contestatoarea a fost convocata  la unul din sediile CNPR situate in str Grivitei , unde se afla sediul departamentului control al CNPR si unde i-a fost solicitata o nota explicative cu referire la evenimentele din 18.04.2008, precum si relatarea unor aspecte din perioada decembrie 2007.
      S-a mai aratat ca, la luarea notei explicative au participat un lider de sindicat si trei inspectori din cadrul Postei Romane care au incercat sa o determine sa dea declaratii incriminatoare la adresa sotului sau, si pentru ca a refuzat, au declarat verbal ca ii vor desface contractul de munca pentru abaterea disciplinara de a nu colabora.
      La 25.08.2008 intimata a formulat intampinare solicitand respingerea contestatiei ca neintemeiata.
      Pe fondul cauzei s-a aratat ca , deoarece, existau banuieli ca, in calitate de sotie, Pauna Aurelia avea cunostinta despre sustragerea de trimiteri de corespondenta din circuitul postal, facandu-se astfel vinovata de tainuirea persoanelor care au savarsit furtul, abatere disciplinara foarte grava, pentru care art 101 alin 2 pct 17 din Regulamentul Intern prevede desfacerea disciplinara a contractului de munca si pentru ca, la acea data, contestatoarea era salariata a CN Posta Romana SA, a fost convocata in scris  in vederea efectuarii cercetarii disciplinare.
      Prin Decizia nr. 157/13.05.2008 emisa de directorul general al CN Posta Romana SA s-a constituit comisia de cercetare disciplinara, cercetarea disciplinara desfasurandu-se in conformitate cu dispozitiile art 267 din Codul Muncii.
      In timpul cercetarii efectuate in data de 21.05.2008, contestatoarea a tergoversat desfasurarea cercetarii, raspunzand dupa intervale mari de timp la fiecare din intrebarile comisiei de cercetare, iar la ora 13.15 a declarat verbal ca refuza sa mai raspunda la intrebarile comisiei si a parasit sala unde se desfasura cercetarea.
      Prin raportare la dispozitiile art 101 alin 2 pct 14 din Regulamentul Intern al CN Posta Romana SA fapta contestatoarei de a refuza, in mod expicit sa raspunda la intrebarile formulate de comisia de cercetare constituie abatere disciplinara foarte grava.
      Abaterea disciplinara a fost savarsita cu vinovatie, fapta aflandu-se in legatura cu raportul normal de munca.
      La dosar s-au depus copii dupa urmatoarele acte: Decizia nr. 191/09.06.2008, convocarea la cercetarea disciplinara din data de 23.05.2008, nota explicative luata reclamantei  la 23.05.2008, procesul-verbal inregistrat sub nr. 4/04.06.2008, declaratia data de sotul contestatoarei, extras din regulamentul intern, fisa postului salariatei, adresa nr. 50833/17.07.2008, alte acte.
      La 23.09.2008 contestatoarea a depus o precizare a contestatiei solicitand anularea deciziei de concediere nr. 191/09.06.2008 , obligarea paratei la plata unor despagubiri banesti, egale cu salariile indexate, majorate si reactualizate, precum si cu celelalte drepturi banesti de care ar fi bneficiat ca salariat, de la data concedierii si pana la data ramanerii definitive a hotararii de anulare a deciziei de concediere.
      S-a mai aratat ca decizia contestata este lovita de nulitate absoluta, deoarece sunt incalcate mai multe conditii de fond si de forma prevazute de lege pentru valabilitatea acestui act juridic.
      S-a invocat si faptul ca decizia a fost emisa fara respectarea art. 263-268 din Codul Muncii, mai exact nu s-au respectat prevederile care il oblige pe angajator sa emita decizia de sanctionare in termen de 30 de zile de la data de la care a luat cunostinta despre savarsirea abaterilor. Angajatorul a luat cunostinta despre savarsirea abaterilor la data de 14 decembrie 2007.
      Deasemenea nu au fost respectate nici dispozitiile art 266 C Muncii,  in sensul ca sanctiunea disciplinara trebuia stabilita avandu-se in vedere imprejurarile in care a fost savarsita fapta, gradul de vinovatie al salariatului, comportarea generala la serviciu a salariatului si eventualele sanctiuni disciplinare suferite anterior.
      Avand in vedere aceste dispozitii, contestatoarea considera ca intimata a stabilit o sanctiune disciplinata exagerata si nelegala.
      S-a mai aratat ca nu s-a dovedit savarsirea faptelor de sustragere de corespondenta .
      La 04.11.2008 intimata a depus la dosar completare la intampinare si un set de acte: declaratie pe proprie raspundere Pauna Marin, nota relatii date de mai multi salariati, proces-verbal din 24.04.2008.
      La termenul din 25.11.2008 instanta din oficiu a invocat exceptia nulitatii absolute a deciziei contestate avand in vedere  ca au fost incalcate dispozitiile art 267 din Codul Muncii, decizia fiind emisa fara a se efectua cercetarea prealabila si nulitatea clauzei din Regulamentul Intern pct 14.
      Analizand actele si lucrarile dosarului instanta retine ca asa cum rezulta din contractul individual de munca nr. 220/CD/11531/04.09.2007, contestatoarea PAUNA AURELIA a fost angajata RA Posta Romana in functia de cartator-formatia Corespondenta din cadrul CR Tz. Bucuresti.
      Prin Decizia nr. 191/09.06.2008 emisa de CN "POSTA  ROMANA"  SA s-a dispus desfacerea disciplinara a contractului individual de munca al contestatoarei, in temeiul art 263, art 264 alin 1 lit f si art 61 lit. a din Codul Muncii, coroborat cu art 137 lit e si art 139 din CONTRACTUL COLECTIV DE MUNCA al CN "POSTA  ROMANA"  SA, raportat la art.96 lit. e si art 101 alin 2 pct 14 din Regulamentul Intern.
      Intimata a retinut ca in urma actiunii de monitorizare desfasurata de    echipa de control din cadrul Departamentului Control - CNPR, s-a constatat ca in dimineata zilei de 18.04,2008 Pauna Marian, agent paza la firma General Security Service care efectueaza serviciul de paza la CRTz Bucuresti, iesind, din tura si ajuns la locuinta  sa din  Bucuresti, scoate din rnasina personala o genta  de culoare rosie, despre care existand informatii ca ar contine trimiteri de corespondenta  externa sirnpla sustrase din CRTz Bucuresti si intra in curtea locuintei.
      In prezenta echipei de control CNPR, a directorului firmei GSS, a doamnei Pauna Aurelia, sotul acesteia Pauna Marian a adus din magazia locuintei geanta care continea, trimiteri de corespondenta externa sirnpla. Pauna Marian a declarat ca a mai participat la sustragerea de trimiteri de corespondenta si in luna decernbrie 2007.
      Deoarece existau premize ca Pauna Aurelia sa aiba, cunosiinta despre aceste fapte mentionate de sotul dansei in declaratia data, aceasta in  calitatea de salariat a CNPR, a fast convocata in vederea cercetarii disciplinare prealabile in legatura cu faptele savarsite de sotul sau precum si pentru relatarea unor fapte petrecute  in locuinta sa in data de 18.04.2008, si alte evenimentel din luna decernbrie 2007.
      In timpul cercetarii din 23.05.2008, Pauna Aurelia a tergiversat desfasurarea cercetarii raspunzand dupa intervale mari de timp la fiecare dintre intrebarile comisiei de cercetare iar la 13.15 a declarat verbal ca refuza sa mai raspunda la intrebarile comisiei si a parasit sala unde se desfasura cercetarea.
      S-a stabilit astfel ca Pauna Aurelia se face vinovata de savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art 101 alin 2 pct 14 din Regulamentul Intern al CN Posta Romana care prevede ca  refuzul explicit sau implicit , de a da relatii, la solicitarea unitatii, daca este in cunostinta de cauza, in vederea efectuarii cercetarii prealabile privind accidentele de munca si abateri disciplinare grave si foarte grave, constituie abatere disciplinara ce poate fi sanctionata cu desfacerea disciplinara a contractului de munca.
      Analizand exceptia nulitatii deciziei invocate de instanta referitoare la emiterea deciziei  fara a se efectua cercetarea prealabila,  instanta retine ca potrivit disp. Art 267 C Muncii, sub sanctiunea nulitatii absolute, nici o masura, cu exceptia celei prevazute la art 264 alin (1) lit. a) nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
      Cercetarea disciplinara prealabila reprezinta un ansamblu de actiuni menite  a lamuri starea de fapt in cazul unor abateri disciplinare, care se concretizeaza prin intrunirea mai multor laturi: convocarea salariatului in vederea  efectuarii cercetarii disciplinare prealabile, examinarea abaterii savarsit, ascultarea salariatului in cauza, ascultarea celorlalti salariati, aprobarea temeiniciei sustinerilor facute de acesta, inlaturarea apararilor facute de salariat, luarea de note explicative  salariatului in cauza.
      In speta, salariata Paun Aurelia nu a fost convocata in scris in vederea cercetarii prealabile, nu i s-au luat nota explicativa,si nu i s-a dat posibilitatea sa-si expuna apararile, astfel ca a fost lipsita de dreptul la aparare garantat de art 24 alin 1 din Constitutia Romaniei prin instituirea de catre legiuitor a  obligativitatii cercetarii prealabile.
      Prin sentinta 42/13.01.2009 instanta a  admis exceptia nulitatii absolute a deciziei, a constatat nulitatea absoluta a deciziei nr.191/2008, decizia fiind emisa cu incalcarea prevederilor art 267 C Muncii si in baza art 78 alin 2 C Muncii a dispus repunerea  partilor in situatia anterioara, in sensul ca a obligat  intimata la plata unei despagubiri calculate conform art. 78 alin(1) din Codul Muncii catre contestatoare, pe perioada 09.06.2008 si pana la 13 ianuarie 2009

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Contracte de munca

Litigiu privind functionarii publici - Hotarare nr. 56 din data de 18.01.2018
ESFACEREA DISCIPLINARA A CONTRACTULUI INDIVIDUAL DE MUNCA - Sentinta civila nr. 258/LM/2010 din data de 10.12.2010
DESFACEREA CONTRACTULUI INDIVIDUAL DE MUNCA - Sentinta civila nr. 535/LM/2010 din data de 10.12.2010
Contract colectiv de munca. Nelegalitatea unor clauze stipulate cu respectarea dispozitiilor legii 130/1996 privind contractul colectiv de munca - Sentinta civila nr. 906/lm/2008 din data de 17.02.2009
Sindicat.Conditiile legale pentru reprezentativitate. - Decizie nr. 976/R/ din data de 28.11.2005
Raspunderea patrimoniala. Prejudiciu creat societatii de catre angajat. Cerere reconventionala. Restituirea garantiei retinuta de angajator. - Sentinta civila nr. 227 din data de 28.02.2012
Contestatie impotriva deciziei de impunere pentru restituirea unor sume incasate necuvenit de catre angajatul cu contract individual de munca. - Sentinta civila nr. 566 din data de 02.05.2012
Raspunderea patrimoniala a angajatilor pentru pagubele produse datorita nerespectarii atributiilor de serviciu. - Sentinta civila nr. 1216 din data de 11.10.2011
Raspunderea disciplinara. Reducerea salariului cu 10 % pe o perioada de 3 luni. - Sentinta civila nr. 203 din data de 01.03.2010
Despagubiri solicitate in baza unui act aditional la contractul individual de munca - Sentinta civila nr. 95 din data de 25.01.2011
Obligatii asumate prin act aditional la contractul de munca - Sentinta civila nr. 17 din data de 11.01.2011
Drepturi banesti ce decurg din Contractul colectiv de munca - Sentinta civila nr. 419 din data de 15.04.2008
Despagubiri solicitate in baza unui act aditional la contractul individual de munca - Sentinta civila nr. 979 din data de 19.10.2010
Obligarea angajatului la plata unor despagubiri angajatorului pentru prejudiciul cauzat din vina salariatului - Sentinta civila nr. 94 din data de 01.02.2010
Contestatie impotriva deciziei de sanctionare disciplinara - Sentinta civila nr. 392 din data de 30.04.2009
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 1386 din data de 16.12.2010
Violenta psihica. Viciu de consimtamant la incheierea actului aditional la CIM - Decizie nr. 83/AP din data de 03.03.2014
Modificarea unilaterala a contractului individual de munca - Decizie nr. 240/M din data de 03.03.2014
Litigii de munca – incetarea suspendarii contractului individual de munca, dispuse in temeiul art. 52 alin. 1 lit. b Codul muncii, va genera consecinte diferite in functie de solutia pronuntata prin hotararea judecatoreasca penala definitiva - Decizie nr. 1743/R din data de 02.10.2013
Fisele de evaluare sunt acte administrative ce se bucura de prezumtia legalitatii si veridicitatii in situatia in care au fost emise de o autoritate publica si nu au fost contestate de persoanele indreptatire in termen legal. - Decizie nr. 2076/R din data de 17.04.2013