InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Satu Mare

Libertatea de asociere.

(Decizie nr. 169/Ap din data de 24.06.2009 pronuntata de Tribunalul Satu Mare)

Domeniu Drepturile omului | Dosare Tribunalul Satu Mare | Jurisprudenta Tribunalul Satu Mare

Cod operator nr. 11276
Dosar nr. 1359/296/2007
R O M A N I A

TRIBUNALUL SATU MARE
SECTIA CIVILA

DECIZIA CIVILA Nr. 169/Ap
Sedinta publica de la 24 Iunie 2009
           Drepturile omului.
           Libertatea de asociere.            (_)
Asupra apelului civil de fata, constata urmatoarele:

Prin sentinta civila nr.1618/18.03.2008 pronuntata in dosar nr.1359/296/2007, Judecatoria Satu Mare a respins  actiunea civila inaintata de catre reclamantul R in contradictoriu cu parata ASOCIATIA JUDETEANA A VANATORILOR SI PESCARILOR SPORTIVI SATU MARE.
Pentru a pronunta aceasta sentinta instanta de fond a retinut ca, potrivit mentiunilor inscrise in Carnetul de membru si permis de vanatoare seria 73447 eliberat de catre Asociatia Generala a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi, reclamantul este membru al acestei asociatii din anul 2001.
Conform adresei nr.1739/10.12.2007 a A.J.V.P.S. Satu Mare, reclamantul a fost convocat si prezent in fata Consiliului A.J.V.P.S. Satu Mare in data de 24.03.2005, unde i s-a adus la cunostinta masura de radiere din randul membrilor A.J.V.P.S. conform L.103/1996 si a Statutului A.G.V.P.S. din Romania si A.J.V.P.S. Satu Mare.
Masura de radiere i-a fost comunicata reclamantului prin adresa nr.641/28.07.2005, prin mandat postal cu confirmare de primire.
      Potrivit Statutului AJVPS Satu Mare, respectiv art.6 alin.3, "calitatea de membru vanator al AJVPS Satu Mare se pierde prin radiere, care se face in cazurile...de stabilire a domiciliului in strainatate."
      Raportat la prevederile statutare precitate, pe care reclamantul cu toate ca nu le-a luat la cunostinta sub semnatura, era obligat sa le respecte de la data obtinerii calitatii de membru, instanta de fond a apreciat ca fiind intemeiata masura radierii dispusa de catre parata, reclamantul nefacand dovada ca la data luarii masurii radierii avea resedinta stabilita in Romania.
      In consecinta, prima instanta a respins ca neintemeiata actiunea promovata si a omis acordarea cheltuielilor de judecata, acestea nefiind solicitate.
Impotriva acestei hotarari, reclamantul a declarat apel solicitand admiterea caii de atac exercitate, modificarea in tot a sentintei apelate, in sensul admiterii actiunii astfel cum a fost sustinuta si in fata primei instante.
In cererea de apel, completata ulterior in privinta motivelor, apelantul critica hotararea primei instante, considerand ca masura radierii din cadrul acestei asociatii pe motiv ca ar avea domiciliul in strainatate este abuziva si absolut nelegala, cata vreme si-a pastrat cetatenia romana si are o resedinta stabila in Romania, detinand impreuna cu familia o casa in Carei inscrisa in evidentele CF si unde evident poate primi corespondenta, cu atat mai mult cu cat, in timpul anului locuieste efectiv in acest imobil, circumstante care confera calitatea de domiciliu temporar.
Prin urmare, chiar daca domiciliul stabil este in Germania, lucru pe care nu-l contesta, totusi, in calitate de cetatean roman, ar trebui sa se bucure in continuare de toate drepturile recunoscute oricarui cetatean roman prin legea fundamentala, inclusiv dreptul  la asociere, dar si la egalitate in fata legii, principiu conferit de art.16 din Constitutie. Mai mult, masura luata privind radierea sa din evidentele asociatiei contravine si disp.art.11 din Conventie privind libertatea de intrunire si asociere in sensul ca exercitarea acestor drepturi nu poate face obiectul altor restrangeri decat acelea care, prevazute de lege, constituie masuri necesare intr-o societate democratica, luate pentru pastrarea securitatii nationale, siguranta publica si asigurarea ordinii, prevenirea infractiunilor, protejarea sanatatii sau moralei ori pentru protectia drepturilor si libertatilor altora.
Acest articol sprijina intrutotul dreptul de a obtine inscrierea in evidentele asociatiei intimate, astfel ca reglementarea statutara, respectiv a dispozitiilor cuprinse in Statutul AJVPS Satu Mare, art.6 alin.5, cat si in Statutul AJVPS art.6 alin.3 publ.in M.O.750/2005 sunt in dezacord cu Conventia si incalca dreptul prev.de art.37 din Constitutie si respectiv art.16. Conditionarea dobandirii calitatii de membru vanator de stabilirea domiciliului in Romania este abuziva si discriminatorie intrucat la data primirii in asociatie in cuprinsul Statutului AJVPS Satu Mare nu existau astfel de prevederi, iar la nivel national statutul s-a publicat in anul 2005, ori apelantul arata ca a primit legitimatie inca din anul 1999.
In opinia apelantului, de vreme ce i s-a eliberat legitimatia speciala nr.154/1999 din continutul caruia rezulta ca era candidat pentru a deveni membru in asociatie, iar ulterior a fost admis si a devenit membru vanator al acesteia, cu achitarea cotizatiei la zi, inclusiv pentru anul 2006, este vorba de obtinerea unui drept castigat de care nu mai poate fi privat prin dispozitii ce retroactiveaza.
Intemeiat pe aceste considerente, solicita admiterea apelului, cu obligarea intimatei la plata cheltuielilor de judecata.
Intimata-parata nu a depus intampinare.
Cu titlu de chestiune prealabila, tribunalul retine ca pricina a fost suspendata ca urmare a sesizarii Curtii de Apel Oradea cu exceptia de nelegalitate asupra disp.art.33 alin.4 din Statutul Asociatiei Generale a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi din Romania publicat in Monitorul Oficial nr.750/2005 si art.6 alin.3 din Statutul cadru al AJVPS Satu Mare, exceptie respinsa ca inadmisibila prin sentinta civila nr.2/2CA/2009 a Curtii de Apel Oradea.
Fata de considerentele sentintei precitate, tribunalul a analizat, pe cale incidentala, exceptia de neconventionalitate a dispozitiilor statutare in raport de prev.art.11 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului ce reglementeaza libertatea de intrunire si asociere, pastrand cauza spre competenta solutionare, inclusiv in primul ciclu procesual, cata vreme s-a stabilit ca sunt aplicabile dispozitiile dreptului civil si nu cele ale dreptului administrativ.
Astfel, tribunalul retine ca libertatea de intrunire si dreptul de asociere pot fi restranse numai pentru motive expres prevazute de lege si care intr-o societate democratica sa asigure pastrarea securitatii nationale, siguranta publica, apararea ordinii, prevenirea infractiunilor, protejarea sanatatii sau a moralei ori pentru protectia libertatilor fundamentale ale altora. Conditionarea dobandirii calitatii de membru vanator, de stabilirea domiciliului pe teritoriul Romaniei este reglementata prin art.6 alin.3 din Statutul cadru al AJVPS Satu Mare, prin urmare masura este prevazuta prin statutul emis de Asociatie, dar restrangerea nu sprijina elementele la care face trimitere art.11 din Conventie, nefiind afectata nici siguranta nationala si nici cea publica prin permisiunea de a detine aceasta calitate si pentru cetatenii romani cu domiciliul in strainatate.
De vreme ce reclamantul si-a pastrat cetatenia romana, prin reglementarea precitata din Statut observam ca exista o diferenta de tratament, discriminatorie, intre persoanele aflate in situatii aproape similare, adica cetatenii romani cu domiciliul in Romania si cetatenii romani cu domiciliul in strainatate, diferenta care nu are o justificare obiectiva si rezonabila, necesara pentru un scop legitim, in asa fel incat diferenta de tratament sa poata fi primita exclusiv pe temeiul de domiciliu.
Alaturat celor expuse, tinand seama ca reclamantul are domiciliul stabil intr-o tara membra a Uniunii Europene, au fost aduse in discutie inclusiv normele de drept comunitar, care la fel garanteaza libertatea de asociere esentiala pentru o persoana de a participa la viata civica si sociala, precum si libertatea de circulatie si de sedere pentru orice cetatean al Uniunii Europene (art.18 din Tratat), conditii in care restrangerile ce vizeaza notiunea de domiciliu trebuie reconsiderate incepand cu anul 2007, inclusiv pentru Romania.
Fata de cele ce preced, tribunalul a apreciat ca exceptia poate fi primita, intrucat masura luata se sprijina pe o norma ce incalca dispozitiile conventionale precitate.
In consecinta, retinand ca apelantul este cetatean roman si detine pe teritoriul Romaniei o resedinta stabila,  tribunalul a admis apelul, a modificat in tot sentinta, in sensul admiterii in parte a actiunii reclamantului in privinta anularii sanctiunii luata impotriva sa prin radierea calitatii de membru vanator din evidentele AJVPS Satu Mare, dar fara obligarea paratei-intimate la plata daunelor interese, cata vreme dispozitiile statutare justificau masura pana la data pronuntarii prezentei hotarari.
1
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Drepturile omului

Discriminare. Conditiile legale pentru existenta contraventiei cunoscute sub denumirea de „hartuire”. - Sentinta civila nr. 63 bis/F din data de 18.06.2015
Potrivit art. 6 din Legea nr. 544/2001 „(1) Orice persoana are dreptul sa solicite si sa obtina de la autoritatile si institutiile publice, in conditiile prezentei legi, informatiile de interes public.” Spitalul Judetean este institutie publica obl... - Decizie nr. 1072/R din data de 03.11.2010
Minorul care a locuit cu parintii sai se incadreaza in prevederile art. 18 alin. 1 din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 6/2008 , avand personal de suferit de pe urma participarii tatalui la revolta din 15 noiembrie 1987 de la Brasov. - Decizie nr. 927/R din data de 15.10.2010
Art. 10 din Decretul-lege nr. 118/1990 prevede ca „ (1) Dovedirea situatiilor prevazute la art. 1 se face, de catre persoanele interesate, cu acte oficiale eliberate de organele competente, iar in cazul in care nu este posibil, prin orice mijloc de p... - Decizie nr. 994/R din data de 26.10.2010
Daune morale. Modificarea cuantumului acestora in recurs - Decizie nr. 461/R din data de 02.07.2009
Durata arestarii preventive raportat la termenul rezonabil prev. de art. 5 paragraf 3 din Conventia pentru Apararea Drepturilor Omului. - Decizie nr. 670/R din data de 12.09.2008
Legea nr. 248/2005. Restrangerea dreptului la libera circulatie in strainatate, dupa data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana. - Decizie nr. 11/Ap din data de 20.09.2007
Exceptia lipsei capacitatii de folosinta a recurentei, ca urmare a decesului acesteia pe parcursul solutionarii apelului, fapt neadus la cunostinta instantei si exceptia nulitatii recursului declarat de avocat in numele acestei persoane - Decizie nr. 456/R din data de 11.10.2005
Dreptul la aparare - Decizie nr. 1054/R/C din data de 23.10.2009
Dreptul partii la ascultarea argumentelor aduse in fata instantei. Respectarea principiului contradictorialitatii, oralitatii si al dreptului la aparare din perspectiva art. 6 CEDO si art. 151 Cod procedura civila. - Decizie nr. 97 din data de 04.03.2010
Drept la aparare . Civil. Incalcare. Respingerea cereri de acordare a unui nou termen pentru angajare de aparator in conditiile rezilierii unilaterale a contractului de asistenta juridica de catre aparatorul ales. - Decizie nr. 17 din data de 09.02.2009
plangere refugiat - Sentinta civila nr. 738 din data de 26.01.2011
plangere refugiat - Sentinta civila nr. 503 din data de 19.01.2011
plangere refugiat - Sentinta civila nr. 4977 din data de 29.06.2011
plangere refugiat - Sentinta civila nr. 4592 din data de 15.06.2011
Penal rejudecare dupa extradare cedo - Sentinta penala nr. 229 din data de 18.11.2011
Suspendarea platii pensiei - Decizie nr. 1584 din data de 09.11.2011
Sanctiune disciplinara aplicata nelegal - Decizie nr. 1599 din data de 14.11.2011
Desfacerea contractului de munca ca urmare a deschiderii procedurii insolventei - Decizie nr. 1587 din data de 09.11.2011
Drept procesual civil. Incheiere premergatoare prin care nu s-a intrerupt cursul judecatii. Recurs. Inadmisibilitate - Decizie nr. 1681 din data de 21.11.2011