InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Bucuresti

Recurs. Nemotivarea sentintei instantei de fond. Incalcarea art.6 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului.

(Decizie nr. 644R din data de 28.04.2009 pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti)

Domeniu Drepturile omului | Dosare Curtea de Apel Bucuresti | Jurisprudenta Curtea de Apel Bucuresti

     Recurs. Nemotivarea sentintei instantei de fond. Incalcarea art.6 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului.
     
Din analiza considerentelor sentintei atacate prin raportare la sentinta atacata si la actele dosarului, Curtea retine ca judecatorul sindic nu a motivat nici una dintre cele doua solutii pronuntate, intrucat cererea de decadere a creditoarelor AFP Sector 3 si AVAS a fost respinsa prin trimitere la decizia irevocabila nr.910 (in realitate 801) R/09.05.2007, decizie care a analizat contestatia aceluiasi creditor, intemeiata pe art.75 din Legea nr.85/2006, republicata, iar nu pe art.76 din mentionata lege, ca in speta de fata. Ca atare, motivandu-si solutia prin trimitere la o alta hotarare judecatoreasca fara legatura cu prezenta cauza, judecatorul sindic a dat o solutie nemotivata de respingere a exceptiei decaderii, practica judiciara fiind unanima in a retine ca nemotivarea echivaleaza practic cu nepronuntarea, judecatorul de fond neintrand in cercetarea temeiului de drept din art.76 din Legea nr.85/2006, republicata, invocat in sustinerea exceptiei decaderii.
     Ca atare, instanta de recurs va face aplicarea aceluiasi principiu conform caruia nemotivarea echivaleaza cu nepronuntarea, intrucat judecatorul sindic nu a analizat motivele invocate de contestator in cererea formulata si probele anexate acesteia, incalcand dreptul partii in cauza la un proces echitabil prevazut de art.6 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului.

(decizia comerciala nr.644R/28.04.2009)      Prin cererea inregistrata pe rolul TB - Sectia  a VII-a Comerciala la data de 18.10.2006, creditorul CI a formulat obiectiuni la raportul final de activitate intocmit de lichidatorul judiciar SC C99 SPRL al debitoarei SC R SA, solicitand ca prin admiterea obiectiunilor formulate sa fie stabilita raspunderea lichidatorului judiciar pentru diminuarea incasarilor din vanzarea activelor si creditelor debitoarei si nerecuperarea sumei de 3.357.096.602 ROL.
     La data de 25.09.2007, creditorul in cauza si-a precizat obiectiunile formulate aratand ca lichidatorul judiciar a introdus in mod nelegal creanta AFP Sector 3 si AVAS in tabelul de obligatii al debitoarei, intrucat aceasta era tardiva conform art.76 alin.1 pct.2 din Legea nr.85/2006.
     Prin sentinta comerciala nr.545/25.02.2008 s-a admis exceptia autoritatii de lucru judecat invocata de creditoarea AFP Sector 3, respingandu-se cererea creditorului cu privire la dreptul de creanta al AFP Sector 3 si AVAS in consecinta si s-au respins obiectiunile la raportul final de activitate.
     Prin decizia comerciala nr.756R/19.06.2008, Curtea de Apel Bucuresti - Sectia a VI-a Comerciala a admis recursul declarat de creditorul CI si a casat in parte  sentinta nr.545/05.02.2008, dispunand trimiterea cauzei spre rejudecare aceleiasi instante, cu privire la cererea de decadere a creditoarelor AFP Sector 3 si AVAS din drepturile prevazute de art.76 alin.1 pct.1 si 2 si cu privire la raportul final intocmit de lichidatorul judiciar.
     Prin sentinta comerciala nr.5073/21.11.2008, TB - Sectia a VII-a Comerciala a respins ca neintemeiata exceptia decaderii creditoarelor AFP Sector 3 si AVAS din dreptul de a participa la distributia sumelor din fondul de lichidare si a respins ca neintemeiate obiectiunile formulate de creditor la raportul final intocmit de lichidatorul judiciar.
     Pentru a pronunta aceasta sentinta, tribunalul a retinut ca valabilitatea inscrierilor in tabelul de obligatii a creantelor AFP Sector 3 si AVAS a fost stabilita prin decizia nr.910/09.05.2007, in mod irevocabil, retinandu-se ca aceste creante au fost depuse in termenul legal.
     Cat priveste obiectiunile la raportul final de activitate, judecatorul sindic a aratat ca sumele rezultate din procedura de executare colectiva au fost distribuite catre creditori, inclusiv catre contestator, fara ca aceste distribuiri sa fie contestate de catre creditorul contestator, iar masurile lichidatorului au fost contestate dupa 7 ani, desi au fost aprobate de creditori, intre care si contestatorul.
     Impotriva acestei sentinte a declarat recurs creditorul CI, recurs inregistrat pe rolul Curtii de Apel Bucuresti - Sectia a VI-a Comerciala la data de 21.01.2009.
     In motivarea recursului declarat, contestatorul a aratat ca potrivit art.76 alin.2 din Legea nr.85/2006, republicata, decaderea poate fi invocata de orice parte interesata pe cale de actiune sau exceptie, fiind vorba de o norma speciala, derogatorie de la dreptul comun.
     Ca atare, judecatorul sindic trebuia sa verifice indeplinirea conditiilor art.76 alin.1 din Legea nr.85/2006, conform dovezilor atasate la dosarul cauzei.
     Cat priveste invocarea deciziei nr.910/09.05.2007, recurentul a aratat ca aceasta nu exista, pe de o parte, iar pe de alta parte, decizia nr.801R/09.05.2007 a analizat contestatiile formulate de catre creditorul in cauza, dar in baza altui temei de drept, respectiv art.75 din Legea nr.85/2006, in cauza respectiva, nici instanta ,de fond si nici cea de recurs neavand in vedere decaderea creditoarelor AFP Sector 3 si AVAS din dreptul de a se inscrie in tabelul obligatiilor debitoarei, ca urmare a tardivitatii.
     In plus, si decizia nr.756R/19.06.2008, stabileste lipsa de legatura intre exceptia intemeiata pe art.76 si cererile formulate in baza art.75 din Legea nr.85/2006, constatand gresita admitere a exceptiei autoritatii de lucru judecat.
     Cat priveste solutia data cu privire la obiectiunile la raportul final de activitate, recurentul a aratat ca motivele retinute de judecatorul sindic in fundamentarea solutiei nu au legatura cu obiectiunile formulate, instanta de fond neanalizand cererea formulata si dovezile atasate acesteia.
     Examinand actele si lucrarile dosarului, prin prisma motivelor de recurs formulate, vazand si dispozitiile art.3041 Cod procedura civila,  Curtea retine ca recursul declarat este intemeiat pentru urmatoarele considerente:
     Din analiza considerentelor sentintei atacate prin raportare la sentinta atacata si la actele dosarului, Curtea retine ca judecatorul sindic nu a motivat nici una dintre cele doua solutii pronuntate, intrucat cererea de decadere a creditoarelor AFP Sector 3 si AVAS a fost respinsa prin trimitere la decizia irevocabila nr.910 (in realitate 801) R/09.05.2007, decizie care a analizat contestatia aceluiasi creditor, intemeiata pe art.75 din Legea nr.85/2006, republicata, iar nu pe art.76 din mentionata lege, ca in speta de fata. Ca atare, motivandu-si solutia prin trimitere la o alta hotarare judecatoreasca fara legatura cu prezenta cauza, judecatorul sindic a dat o solutie nemotivata de respingere a exceptiei decaderii, practica judiciara fiind unanima in a retine ca nemotivarea echivaleaza practic cu nepronuntarea, judecatorul de fond neintrand in cercetarea temeiului de drept din art.76 din Legea nr.85/2006, republicata, invocat in sustinerea exceptiei decaderii. Curtea mai retine ca, in speta, au fost incalcate si dispozitiile art.315 Cod procedura civila, care prevad ca dezlegarile date de instanta de recurs problemelor de drept sunt obligatorii pentru instanta fondului, intrucat prin decizia de casare nr.756R/19.06.2008, instanta de recurs a retinut solutionarea gresita a cauzei prin trimiterea la solutia data in decizia nr.801R/09.05.2007, deoarece cererile creditorului sunt diferite, atat in ceea ce priveste motivarea in drept, respectiv, in cazul spetei solutionate prin decizia nr.801R/09.05.2007 este vorba de art.75 din Legea nr.85/2006, republicata, iar in speta de fata se invoca decaderea in baza art.76 din Legea nr.85/2006, republicata, cat si motivarea in fapt.
     Cat priveste solutia data in cererea creditorului prin care se formuleaza obiectiuni la raportul final de activitate, Curtea apreciaza ca nici aceasta solutie de respingere nu este motivata, prin raportare la dispozitiile art.129 alin.1 si 2 din Legea nr.85/2006, republicata, text de lege care da dreptul creditorului de a formula obiectiuni la raportul final de activitate intocmit de lichidatorul judiciar, trimiterea facuta de judecatorul sindic la istoricul acestei spete si la distribuirile de sume anterioare momentului depunerii raportului final de activitate, neavand legatura cu cererea de obiectiuni formulata. Ca atare, instanta de recurs va face aplicarea aceluiasi principiu conform caruia nemotivarea echivaleaza cu nepronuntarea, intrucat judecatorul sindic nu a analizat motivele invocate de contestator in cererea formulata si probele anexate acesteia, incalcand dreptul partii in cauza la un proces echitabil prevazut de art.6 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului.
     Pentru considerentele mai sus invocate, in baza art.304 pct.7 raportat la art.304 pct.9 coroborat cu art.312 si art.315 Cod procedura civila, vazand si art.6 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, Curtea va admite recursul declarat si va casa sentinta atacata in tot, trimitand cauza spre rejudecare aceleiasi instante.
     

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Drepturile omului

Discriminare. Conditiile legale pentru existenta contraventiei cunoscute sub denumirea de „hartuire”. - Sentinta civila nr. 63 bis/F din data de 18.06.2015
Potrivit art. 6 din Legea nr. 544/2001 „(1) Orice persoana are dreptul sa solicite si sa obtina de la autoritatile si institutiile publice, in conditiile prezentei legi, informatiile de interes public.” Spitalul Judetean este institutie publica obl... - Decizie nr. 1072/R din data de 03.11.2010
Minorul care a locuit cu parintii sai se incadreaza in prevederile art. 18 alin. 1 din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 6/2008 , avand personal de suferit de pe urma participarii tatalui la revolta din 15 noiembrie 1987 de la Brasov. - Decizie nr. 927/R din data de 15.10.2010
Art. 10 din Decretul-lege nr. 118/1990 prevede ca „ (1) Dovedirea situatiilor prevazute la art. 1 se face, de catre persoanele interesate, cu acte oficiale eliberate de organele competente, iar in cazul in care nu este posibil, prin orice mijloc de p... - Decizie nr. 994/R din data de 26.10.2010
Daune morale. Modificarea cuantumului acestora in recurs - Decizie nr. 461/R din data de 02.07.2009
Durata arestarii preventive raportat la termenul rezonabil prev. de art. 5 paragraf 3 din Conventia pentru Apararea Drepturilor Omului. - Decizie nr. 670/R din data de 12.09.2008
Legea nr. 248/2005. Restrangerea dreptului la libera circulatie in strainatate, dupa data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana. - Decizie nr. 11/Ap din data de 20.09.2007
Exceptia lipsei capacitatii de folosinta a recurentei, ca urmare a decesului acesteia pe parcursul solutionarii apelului, fapt neadus la cunostinta instantei si exceptia nulitatii recursului declarat de avocat in numele acestei persoane - Decizie nr. 456/R din data de 11.10.2005
Dreptul la aparare - Decizie nr. 1054/R/C din data de 23.10.2009
Dreptul partii la ascultarea argumentelor aduse in fata instantei. Respectarea principiului contradictorialitatii, oralitatii si al dreptului la aparare din perspectiva art. 6 CEDO si art. 151 Cod procedura civila. - Decizie nr. 97 din data de 04.03.2010
Drept la aparare . Civil. Incalcare. Respingerea cereri de acordare a unui nou termen pentru angajare de aparator in conditiile rezilierii unilaterale a contractului de asistenta juridica de catre aparatorul ales. - Decizie nr. 17 din data de 09.02.2009
plangere refugiat - Sentinta civila nr. 738 din data de 26.01.2011
plangere refugiat - Sentinta civila nr. 503 din data de 19.01.2011
plangere refugiat - Sentinta civila nr. 4977 din data de 29.06.2011
plangere refugiat - Sentinta civila nr. 4592 din data de 15.06.2011
Penal rejudecare dupa extradare cedo - Sentinta penala nr. 229 din data de 18.11.2011
Suspendarea platii pensiei - Decizie nr. 1584 din data de 09.11.2011
Sanctiune disciplinara aplicata nelegal - Decizie nr. 1599 din data de 14.11.2011
Desfacerea contractului de munca ca urmare a deschiderii procedurii insolventei - Decizie nr. 1587 din data de 09.11.2011
Drept procesual civil. Incheiere premergatoare prin care nu s-a intrerupt cursul judecatii. Recurs. Inadmisibilitate - Decizie nr. 1681 din data de 21.11.2011