InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Gorj

Actiune comerciala

(Sentinta comerciala nr. 35 din data de 27.03.2012 pronuntata de Tribunalul Gorj)

Domeniu Chemare in judecata (actiuni, cereri) | Dosare Tribunalul Gorj | Jurisprudenta Tribunalul Gorj

Cod Operator 2443
Dosar nr. 
R O M A N I A

TRIBUNALUL GORJ
SECTIA A II-A CIVILA

Sentinta  Nr. 35/2012
Sedinta publica de la 27 Martie 2012
Completul compus din:
PRESEDINTE ...
Grefier.....

  Pe rol fiind  judecarea actiunii comerciale formulata de reclamanta Primaria _. impotriva paratei  SC _.
La apelul nominal facut in sedinta publica s-a prezentat  avocat _. pentru reclamanta, lipsa fiind parata  .
Procedura completa.
S-a  facut referatul oral al cauzei de catre grefierul de sedinta, dupa care  dosarul fiind in stare de judecata, s-a  acordat cuvantul .
Av. _ pentru  reclamanta , a solicitat admiterea actiunii , asa cum a fost formulata ,efectuand demersuri pentru obtinerea de sume in vederea achitarii datoriei ,depunand la dosarul cauzei  in acest sens adresa in copie catre Consiliul Jud. Gorj in vederea primirii de sprijin pentru achitarea  sumelor restante catre parata si catre Ministerul Transporturilor,
Dupa strigarea cauzei  dar nu inainte de inchiderea dezbaterilor ,s-a prezentat din partea paratei administrator _ , care depune la dosarul cauzei concluzii scrise solicitand respingerea actiunii .

TRIBUNALUL
Asupra actiunii de fata,
Prin  cererea inregistrata la data _. pe rolul acestei instante, reclmanta Primaria .. , a chemat in judecata pe parata SC _, solicitand instantei ca prin sentinta ce se va pronunta sa se dispuna acordarea unui termen de gratie de 6 luni sau stabilirea unor termene de plata esalonata a datoriei de 235.943,80 lei.
In motivarea cererii s-a  aratat ca suma de 235.943,80 lei  provine din suma de 221.009,80 lei ce rezulta din titlul executoriu - sentinta nr. 73 din 05  aprilie 2011  pronuntata de _. in dosarul nr. _/2011  si suma de 14.934 lei - cheltuieli de executare silita stabilita prin procesul verbal de cheltuieli nr. _
S-a mai solicitat suspendarea continuarii executarii silite dispusa de _. prin infiintarea popririi asupra conturilor de disponibilitati , pana la solutionarea  prin hotarare definitiva si irevocabila a cererii privind acordarea termenului de gratie si stabilirea unor termene de plata esalonata a sumei datorate .
A aratat reclamanta ca, prin sentinta nr. _.. 2011 ramasa definitiva si irevocabila a fost obligata la plata sumei de 110.504,90 lei reprezentand c.valoarea lucrarii conform facturii 171 din _ in suma de 38.733,20 lei si facturii nr_. din 01 sept.. 2009 pentru suma de 71.771,70 lei, respectiv suma de 110.504,90 lei penalitati de intarziere calculate in baza contractului de lucrari nr. _ din 21 martie 2008 .
A sustinut ca , lucrarile efectuate de SC _. SRL au avut ca obiect  amenajarea drumului comunal 75 din com. _ iar finantarea acestei lucrari  s-a stabilit prin HG nr. _1997 prin care Consiliul Jud. Gorj  se obliga la achitarea sumelor pentru modernizarea drumurilor de interes local.
Ca, datorita intarzierii in decontarea  de catre Consiliul Jud.Gorj a sumelor de bani  a fost in imposibilitate de a plati datoria la care s-au calculat penalitati in suma de 110.504,90 lei .
Impotriva Primariei .., BEJ _.. a dispus executarea silita a titlului executoriu, fiind emisa  somatia de plata nr. ../2011  din _. 2011 , dispunandu-se infiintarea popririi asupra conturilor institutiei pentru suma totala de 220.009,80 lei si indisponibilizarea tuturor conturilor pentru sumele prezentate si viitoare ale Primariei _ pana la recuperarea sumei .
A aratat reclamanta ca, aceasta indisponibilizare a sumelor prezente si viitoare ar face imposibila desfasuraea activitatii unitatii cu privire la organizarea si functionarea ei , fiind in imposibilitate de a-si indeplini atributiile si obiectivele ce-i revin si nu s-ar mai putea face plati prioritare pentru energie electrica, combustibil solid si lichid , cheltuieli de personal.
De aceea se solicita acordarea unei perioade de gratie de 6 luni pentru a putea reusi plata titlului executoriu sau  termene  de plata esalonata a datoriei .
In drept  cererea a fost intemeiata pe dispoz. OUG 22/2002 republicata, privind executarea obligatiilor de plata ale institutiilor publice stabilite prin titluri executorii , modificata si completata prin OUG 4/2001 , invocandu-se ca stare de facto imposibilitatea obiectiva de plata a sumei de 220.009,80 lei.
In dovedirea cererii s-au depus la dosarul cauzei in copie : infiintarea popririi, incheierea _ 2011 de incuviintare executare silita.
Parata  , a depus la dosar,  dupa strigarea cauzei dar nu inainte de inchiderea dezbaterilor concluzii scrise, prin care a solicitat respingere a actiunii , cu motivarea in esenta ca , de la momentul emiterii facturilor pentru lucrarile executate de  aceasta , a achitat la bugetul statului TVA-ul si impozitele  aferente acestei sume, iar reclamanta nu a facut minime demersuri pentru achitarea debitelor restante din anul 2009.
A sustinut de asemenea ca , de la momentul efectuarii lucrarilor si pana la data promovarii cererii deduse judecatii au trecut trei ani, iar solicitarea reclamantei de acordare a unui nou teren de gratie , in afara celui de care  a beneficiat de la data emiterii somatiei de plata , nu este altceva decat un abuz din partea acesteia. 
Tribunalul, analizand  actele si lucrarile dosarului in raport de sustinerile partilor si actele atasate cauzei,constata ca  cererea este  nefondata, urmand a o respinge cu urmatoarea  motivare : Intre cele doua parti din proces  s-a incheiat contractul de lucrari nr. _. 2008, urmand ca parata sa execute lucrari de  amenajarea drumului comunal 76 din com. .. , fiind  emise facturile _ 2009  in suma de _ dupa ce in prealabil lucrarea a fost definitivata si receptionata de beneficiar - Primaria ...
Aceasta suma nu a fost achitata la termenul stabilit prin contract , fiind calculate  penalitati de intarziere  in suma de _ lei, si ulterior procedandu-se la  actionarea in judecata a reclamantei .
Prin sentinta nr_2011 pronuntata de Tribunalul Gorj in dosarul .. ramasa irevocabila reclamanta a fost obligata la plata sumei de .. lei c/val lucrari si .. lei penalitati de intarziere .
Intrucat reclamanta nu a executat de bunavoie acest titlu, la data de _2011 s-a infiintat poprirea  in mainile tertului poprit Trezoreria municipiului .., iar prin incheierea din _2011 a fost incuviintata de catre Judecatoria _ executarea silita a acestui titlu.
In conformitate cu dispozitiile art.2 din Ordonanta nr.22/30.01.2002 actualizata, privind executarea obligatiilor de plata ale institutiilor publice, stabilite prin titluri executorii, daca executarea creantei nu incepe sau continua din cauza lipsei de foduri,debitoarea este obligata ca , in termen de 6 luni, sa faca demersurile necesare pentru asi indeplini obligatia de plata.
Acest termen curge de la data la care debitorul a primit somatia de plata comunicata de organul competent de executare, la cererea creditorului.
Din lecturarea somatiei executorului judecatoresc _, rezulta ca aceasta a fost emisa la data  de _2011, iar de la aceasta data si pana la momentul solutuionarii acestei cereri, reclamanta nu a facut nici un demers in vederea obtinerii fondurilor necesare indeplinirii obligatiei de plata.
Cele doua adrese depuse la dosar de catre reclamanta, nu fac dovada demersurilor impuse de art.2 din Ordonanta nr.22/30.01.2002, ci mai degraba a indiferentei manifestate de aceasta in indeplinirea obligatiilor ce-i reveneau ,in vederea executarii titlului de creanta reprezentat de hotararea judecatoreasca anterior mentionata.
Astfel, adresele cu numerele_11  transmise fara nici o formalitate catre Ministerul Transporturilor si respectiv Consiliul Judetean Gorj ,  neconfirmate de primire, fac dovada ca au fost transmise pe fax la destinatarii indicati in acestea, abia la data de _..2012, dupa promovarea cererii de acordare  a termenului de gratie in prezenta cauza.
Constatand asadar ca reclamanta este in culpa , ca urmare a neefectuarii demersurilor necesare in vederea obtinerii fondurilor necesare efectuarii platilor, desi aceasta a beneficiat de un termen mai mult decat rezonabil de la data efectuarii lucrarilor de catre parata, respectiv septembrie _, precum si de termenul de 6 luni de la data la care a primit somatia de plata , cererea acesteia de acordare a unui termen de gratie de 6 luni sau de esalonare la plata a datoriei ,va fi respinsa ca nefondata.

PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
 HOTARASTE

Respinge ca nefondata  cererea de acordare a termenului de gratie de 6 luni sau de esalonare de plata  formulata de reclamanta Primaria _, juds. Gorj  impotriva paratei  SC _l cu sediul in .., jud. Gorj .
Cu recurs .
Pronuntata in sedinta publica din .. la Tribunalul Gorj  .

.

 .

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Chemare in judecata (actiuni, cereri)

DISCRIMINARE SI HARTUIRE MORALA IN CADRUL DERULARII RAPORTURILOR DE MUNCA. DAUNE MORALE. NETEMEINICIA CERERII DE CHEMARE IN JUDECATA. - Sentinta civila nr. 1752/LM/2009 din data de 14.05.2009
Neindeplinirea procedurii prevazute de art. 720/1 Cod proc. civila atrage respingerea cererii ca inadmisibila. - Decizie nr. 77/R din data de 23.03.2006
Cerere pentru recunoasterea tranzactiei formulate pe cale principala - Decizie nr. 186 din data de 25.06.2015
Restituire bursa de studii ca urmare a pierderii calitatii de student - Sentinta civila nr. 612 din data de 10.12.2014
Actiune in contencios administrativ avand ca obiect cererea de contestare a unui fapt negativ. Inadmisibilitate. Respingere recurs reclamant - Decizie nr. 1449/R din data de 25.04.2014
Drepturi revolutionari - Decizie nr. 173/R din data de 02.03.2010
Cheltuieli de judecata. Momentul de la care se datoreaza in caz de renuntare la judecata. - Decizie nr. 316 din data de 07.04.2006
Motive de recurs invocate dupa expirarea termenului prevazut de art. 303(1) Cod procedura civila - Decizie nr. 201 din data de 08.03.2006
Apel declarat peste termen de mostenitorul paratului nelegal citat - Decizie nr. 217 din data de 10.03.2006
Repunerea in termenul de exercitare a cailor de atac - Decizie nr. 184 din data de 02.03.2006
Compensare bugetara-situatii de inadmisibilitate - Decizie nr. 775 din data de 12.10.2004
Anulare act - Sentinta civila nr. 3761 din data de 13.05.2010
Hotarare care sa tina loc de act autentiv - Sentinta civila nr. 4692 din data de 17.06.2010
Internare medicala - Hotarare nr. 182 din data de 23.05.2011
Autoritate de lucru judecat - Hotarare nr. 1543 din data de 29.06.2011
Prescriptia dreptului de a cere executarea silita - Hotarare nr. 1598 din data de 05.07.2011
Perceptia dreptului la actiune in repararea pagubei pricinuite prin fapta ilicita - Hotarare nr. 1591 din data de 05.07.2011
Art. 248,215,292 CP cu aplicare Art. 33 lit A CP - Hotarare nr. 315 din data de 07.11.2011
Schimbare incadrare juridica - Hotarare nr. 3462 din data de 03.05.2011
Atribuire termen aferent DL 42/1990 - Hotarare nr. 2514 din data de 15.11.2011