InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Gorj

Daune cominatorii .Indeplinirea obligatiei ,pentru a carei executare s-au solicitat daunele cominatorii , pe parcursul judecarii cauzei. Ramanerea fara obiect a actiunii.

(Decizie nr. 430 din data de 01.03.2012 pronuntata de Tribunalul Gorj)

Domeniu Chemare in judecata (actiuni, cereri) | Dosare Tribunalul Gorj | Jurisprudenta Tribunalul Gorj

Daune cominatorii .Indeplinirea obligatiei ,pentru a carei executare s-au solicitat daunele cominatorii , pe parcursul judecarii cauzei. Ramanerea fara obiect a actiunii.
Dosar nr__
Decizia Nr. 430/2012
Sedinta publica de la 01 Martie 2012
Completul compus din:
PRESEDINTE Judecator
Judecator
Grefier

Pe rol fiind judecarea recursului civil declarat de recurenta intimata Comisia Locala de Fond Funciar Vagiulesti prin primar P C, in calitate de presedinte al comisiei locale, impotriva sentintei civile nr. _ pronuntata de Judecatoria Motru in dosarul nr. _, in contradictoriu cu intimata reclamanta G V si cu intimatii Primarul Comunei Vagiulesti - P Constantin si Comisia Judeteana de Fond Funciar Gorj.
La apelul nominal facut in sedinta publica au lipsit recurenta intimata Comisia Locala de Fond Funciar Vagiulesti prin primar P C, reprezentata de consilier juridic C E ,  intimata reclamanta G V, reprezentata de procurator Grecu Tudor si intimatele Comisia Judeteana de Fond Funciar Gorj si Ocolul Silvic Motru.
Procedura de citare legal indeplinita.
S-a facut referatul oral al cauzei de catre grefierul de sedinta , dupa care constatand recursul in stare de judecata , s-a acordat cuvantul.
Consilier juridic C E pentru recurenta a solicitat admiterea recursului conform motivelor scrise de recurs, modificarea sentintei in sensul respingerii actiunii ca ramasa fara obiect, aratand ca intimata reclamanta a fost pusa in posesie , asa cum rezulta din procesul verbal de punere in posesie depus la dosarul cauzei.
TRIBUNALUL Asupra recursului de fata.
Prin cererea inregistrata pe rolul Judecatoriei  Motru sub nr. _, reclamanta G V a chemat in judecata intimatele Comisia Locala de Fond Funciar Vagiulesti, Comisia Judeteana de Fond Funciar Gorj, Ocolul Silvic Motru si paratul Primarul comunei Vagiulesti solicitand instantei ca prin sentinta ce se va pronunta sa fie obligate intimatele si paratul la plata de daune de 50 lei pe zi de intarziere incepand cu data introducerii actiunii ce face obiectul prezentei cauzei si pana la eliberarea titlului de proprietate.
A aratat reclamanta in motivare ca prin sentinta civila .. din .. stata in dosarul _ a fost anulata partial HCJ Gorj 4492 din 26.01.2007 si s-a dispus reconstituirea dreptului de proprietate in favoarea reclamantei pentru suprafata de teren de 1,47 ha., teren forestier, fiind obligate totodata comisia locala sa intocmeasca si sa inainteze catre comisia judeteana documentatia necesara.
Ca, se refuza intocmirea documentatiei si emiterea titlului de proprietate.
In drept cererea nu a fost motivata.
Legal citata intimata comisia locala a formulat intampinare , prin care a solicitat respingerea cererii, aratand ca a facut nenumarate incercari de a identifica terenul si de a-l transpune in planul parcelar dar acest lucru nu a fost posibil pentru ca nu s-a indicat tarlaua si parcela in cuprinsul raportului de expertiza intocmit in dosarul 425/263/2008.
Prin sentinta civila nr_ pronuntata de Judecatoria Motru in dosarul nr. _ a fost admisa in parte actiunea civila in fond funciar formulata de reclamanta G V cu domiciliul in com. Vagiulesti, sat Covrigi, judetul Gorj in contradictoriu cu intimatele Comisia Locala de Fond Funciar Vagiulesti, Comisia Judeteana de Fond Funciar Gorj, Ocolul Silvic Motru si paratul Primarul comunei Vagiulesti.
A fost obligata intimata Comisia Locala de Fond Funciar Vagiulesti la daune cominatorii de 10 lei pe zi de intarziere de la ramanerea irevocabila a prezentei sentinte si pana la executarea intocmai a sentintei civile _ din _, stata in dosarul _.
A fost obligat Primarul comunei Vagiulesti la daune cominatorii de 10 lei pe zi de intarziere de la ramanerea irevocabila a prezentei sentinte si pana la executarea intocmai a sentintei civile _ din _., stata in dosarul _...
S-a respins  cererea fata de intimatele Comisia Judeteana de Fond Funciar Gorj, Ocolul Silvic Motru.
Pentru a pronunta aceasta sentinta, s-a retinut ca prin sentinta civila _ din _, stata in dosarul _ a fost admisa actiunea reclamantei din prezenta cauza, s-a dispus anularea partiala a HCJ Gorj 4492/26.01.2007 in privinta reclamantei si s-a dispus reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafata de teren de 1,47 ha. teren cu vegetatie forestiera, precum si obligarea comisiei locale sa intocmeasca si sa inainteze documentatia pentru terenul de 1,47 ha. Sentinta civila _ din _ a intrat in puterea de lucru judecat prin nerecurare si asa cum rezulta din probele administrate, inscrisurile depuse la dosar si intampinarea comisiei locale rezulta ca sentinta civila mentionata anterior nu a fost pusa in executare.
Daunele cominatorii constau in condamnarea debitorului la plata catre debitor a unei anumite sume de bani pentru fiecare zi, saptamana sau luna de intarziere pana la executarea obligatiei si isi au temeiul in dubla functiune - iurisdictio et imperium - pe care o are judecatorul, cu consecinta prerogativei sale de a ordona si masurile necesare ducerii la indeplinire a celor dispuse printr-o hotarare.
Ca, daunele cominatorii reprezinta o sanctiune pecuniara ce se aplica de instantele de judecata in vederea asigurarii executarii unei obligatii de a face sau de a nu face determinata prin hotarare judecatoreasca, suma de bani care este independenta de echivalentul unui eventual prejudiciu. Ratiunea acordarii unor astfel de daune o constituie exercitarea efectului lor de constrangere asupra debitorului care persista in neexecutarea obligatiei, prin silirea lui la plata catre creditor a unor sume calculate in raport de durata intarzierii indeplinirii obligatiei de a face sau de a nu face.
Instanta a retinut ca, potrivit dispozitiilor art. 5 din HG 890/2005, comisia locala are atributii de intocmirea documentatiei si de inaintarea acestei documentatii catre comisia judeteana.
Au fost  inlaturate apararile intimatei comisia locala care sustine ca a fost in imposibilitate de a pune in executare sentinta civila intrucat, pe de o parte intimata nu a facut dovezi in sensul sustinerilor sale si, pe de alta parte nu poate invoca neexecutarea obligatiei atata timp cat a fost parte in cauza ce a facut obiectul dosarului _. si nu a atacat sentinta civila _.
Instanta a apreciat ca cererea reclamantei este intemeiata in parte urmand sa fie admisa in parte si sa fie obligata intimata comisia locala la daune cominatorii de 10 lei pe zi de intarziere de la ramanerea irevocabila a prezentei sentinte si pana la executarea intocmai a sentintei civile _ din _, stata in dosarul _..
In ceea ce priveste intimatele Comisia Judeteana Gorj si Ocolul Silvic Motru, instanta a retinut ca aceste intimate au atributii in reconstituirea dreptului de proprietate doar dupa ce comisia locala intocmeste documentatia, asa incat nu se poate retine in sarcina acestora o neexecutare a obligatiei de a face.
Impotriva sentintei a declarat recurs recurenta intimata Comisia Locala de Fond Funciar Vagiulesti, prin presedinte P C, criticand-o pentru nelegalitate si netemeinicie, in sensul ca si-a indeplinit obligatia de a intocmi documentatia aferenta insa dispozitivul sentintei civile _..  obliga in conformitate cu raportul de expertiza , iar proiectul planului parcelar nu se poate intocmi conform acestui raport, intrucat nu este specificat amplasamentul cadastral si nici amplasamentul silvic .
Totodata , s-a sustinut ca raportul de expertiza nu corespunde legilor fondului funciar si regulamentelor si ordinelor interioare ale ANCPI si OCPI  si considera ca in mod gresit a fost obligata la daune cominatorii .
In sustinerea motivelor de recurs s-a depus la dosar xerocopie dupa procesul verbal de punere in posesie din 23.01.2012, dupa schita privind terenul din litigiu, dupa planul parcelar, dupa procesul verbal de punere in posesie 145/6.03.2009 .
Tribunalul analizand motivele de recurs invocate de recurenta intimata, constata ca recursul este fondat, cu urmatoarea motivare ;
Prin cererea formulata , reclamanta a solicitat obligarea intimatelor si paratului la plata de daune de 50 lei/zi de intarziere incepand cu data introducerii actiunii si pana la eliberarea titlului de proprietate .
Este adevarat ca prin sentinta civila _ a fost admisa actiunea reclamantei si s-a dispus anularea partiala a HCJ 4492/26.01.2007 in privinta reclamantei si s-a dispus reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafata de teren  cu vegetatie forestiera de 1,47 ha, fiind  obligata comisia locala sa intocmeasca si sa inainteze documentatia pentru acest teren.
Daunele cominatorii reprezinta o sanctiune pecuniara ce se aplica de instantele de judecata in vederea asigurarii executarii unei obligatii de a face sau de a nu face , determinata prin hotarare judecatoreasca , suma de bani care este independenta de echivalentul unui eventual prejudiciu .
Din procesul verbal de punere in posesie incheiat la data de 23.01.2012 rezulta ca intimata G V a fost pusa in posesie pe suprafata de 1,4700 ha teren si deci si-a indeplinit obligatia in ceea ce priveste intocmirea documentatiei in vederea eliberarii titlului de proprietate .
In considerarea celor expuse, tribunalul urmeaza a admite recursul si a modifica sentinta in sensul ca respinge actiunea ca ramasa fara obiect, in raport de dispozitiile art. 312 raportat la art. 304 pct. 9 c.pr.civ.

PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
DECIDE Admite recursul declarat de recurenta intimata Comisia Locala de Fond Funciar Vagiulesti impotriva sentintei civile nr. _ pronuntata de Judecatoria Motru in dosarul nr. _ in contradictoriu cu intimata reclamanta G V si cu intimatii Primarul Comunei Vagiulesti - P C si Comisia Judeteana de Fond Funciar Gorj.
 Modifica sentinta in sensul ca respinge actiunea ca ramasa fara obiect.
Irevocabila.
Pronuntata in sedinta publica de la 01 Martie 2012 la Tribunalul Gorj .

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Chemare in judecata (actiuni, cereri)

DISCRIMINARE SI HARTUIRE MORALA IN CADRUL DERULARII RAPORTURILOR DE MUNCA. DAUNE MORALE. NETEMEINICIA CERERII DE CHEMARE IN JUDECATA. - Sentinta civila nr. 1752/LM/2009 din data de 14.05.2009
Neindeplinirea procedurii prevazute de art. 720/1 Cod proc. civila atrage respingerea cererii ca inadmisibila. - Decizie nr. 77/R din data de 23.03.2006
Cerere pentru recunoasterea tranzactiei formulate pe cale principala - Decizie nr. 186 din data de 25.06.2015
Restituire bursa de studii ca urmare a pierderii calitatii de student - Sentinta civila nr. 612 din data de 10.12.2014
Actiune in contencios administrativ avand ca obiect cererea de contestare a unui fapt negativ. Inadmisibilitate. Respingere recurs reclamant - Decizie nr. 1449/R din data de 25.04.2014
Drepturi revolutionari - Decizie nr. 173/R din data de 02.03.2010
Cheltuieli de judecata. Momentul de la care se datoreaza in caz de renuntare la judecata. - Decizie nr. 316 din data de 07.04.2006
Motive de recurs invocate dupa expirarea termenului prevazut de art. 303(1) Cod procedura civila - Decizie nr. 201 din data de 08.03.2006
Apel declarat peste termen de mostenitorul paratului nelegal citat - Decizie nr. 217 din data de 10.03.2006
Repunerea in termenul de exercitare a cailor de atac - Decizie nr. 184 din data de 02.03.2006
Compensare bugetara-situatii de inadmisibilitate - Decizie nr. 775 din data de 12.10.2004
Anulare act - Sentinta civila nr. 3761 din data de 13.05.2010
Hotarare care sa tina loc de act autentiv - Sentinta civila nr. 4692 din data de 17.06.2010
Internare medicala - Hotarare nr. 182 din data de 23.05.2011
Autoritate de lucru judecat - Hotarare nr. 1543 din data de 29.06.2011
Prescriptia dreptului de a cere executarea silita - Hotarare nr. 1598 din data de 05.07.2011
Perceptia dreptului la actiune in repararea pagubei pricinuite prin fapta ilicita - Hotarare nr. 1591 din data de 05.07.2011
Art. 248,215,292 CP cu aplicare Art. 33 lit A CP - Hotarare nr. 315 din data de 07.11.2011
Schimbare incadrare juridica - Hotarare nr. 3462 din data de 03.05.2011
Atribuire termen aferent DL 42/1990 - Hotarare nr. 2514 din data de 15.11.2011