InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Gorj

Drepturi banesti

(Sentinta civila nr. 5071 din data de 08.10.2012 pronuntata de Tribunalul Gorj)

Domeniu Plati | Dosare Tribunalul Gorj | Jurisprudenta Tribunalul Gorj

Cod Operator 2443
R O M A N I A
TRIBUNALUL GORJ
SECTIA CONFLICTE DE MUNCA SI ASIGURARI SOCIALE

Sentinta nr. 5071/2012
Sedinta publica de la 08 Octombrie 2012
Completul compus din:
PRESEDINTE
Asistent  judiciar
Asistent  judiciar
Grefier

Pe rol judecarea actiunii civile formulata de S.S.N.R. BUCURESTI in numele si pentru reclamanta N.I., in contradictoriu cu parata  S.N.R. S.A., avand ca obiect drepturi banesti.
La apelul nominal facut in sedinta publica au lipsit partile.
Procedura legal indeplinita.
S-a facut referatul oral al cauzei de catre grefierul de sedinta ,dupa care, constatand cauza in stare de judecata , instanta a retinut-o spre solutionare.

TRIBUNALUL

Prin actiunea inregistrata la Tribunalul Bucuresti- Sectia a VIII - a, Conflicte de Munca si Asigurari Sociale sub nr. 24299/3/2011, S.L.D.R. BUCURESTI a chemat in judecata pe parata S.N.R. S.A., solicitand obligarea acesteia la plata drepturilor banesti ce se cuvin membrilor Sindicatului Liber Directia Radiocomunicatii Bucuresti, in conformitate cu art. 213 alin. 3 din Contractul colectiv de munca, respectiv 3% din salariul de baza.
In motivarea actiunii s-a aratat ca prin contractul colectiv de munca incheiat cu societatea parata, aceasta se obliga sa plateasca, incepand cu 01.10.2008 pana la finalizarea masuratorilor pentru determinarea nivelului campului electromagnetic, salariatilor care lucreaza in statiile Rdf, RRtv, Comunicatii electronice, precum si salariatilor din componenta formatiilor de revizie si pilonistilor-antenisti, un spor de 3% la salariul de baza al fiecaruia.
Art. 213 alin. 3, in teza a doua, arata ca acest spor va fi nediferentiat pana dupa verificarea nivelului de camp electromagnetic, cand este posibil ca valoarea procentuala a acestui spor sa cunoasca modificari, intr-o comisie paritara, respectand reglementarile U.E in materie.
Pentru ca parata, care avea obligatia sa faca aceste masuratori, nu le-a efectuat sau cel putin nu i-a informat pe reclamanti de acest lucru si de valorile inregistrate ale radiatiilor electromagnetice, au considerat ca se mentine valoarea de 3% stabilita prin contractul colectiv de munca. Sindicatul a asteptat sa se faca aceste masuratori si sa participe la Comisia Paritara in acest sens, dar Conducerea societatii nu a facut nici un demers cu privire la acest aspect.
Pana la proba contrara, fiecarui membru de sindicat ce face parte din statiile Rdf, RRTv, Comunicatii electronice si din formatiile de revizie, pilonistilor - antenisti i se cuvine sporul de 3% din salariul de baza.
Sindicatul nu este in cunostinta de existenta vreunui raport cu privire la masurarea radiatiilor dupa care sa se stabileasca alte sporuri in functie de aceste valori.
Societatea parata a semnat CCM si implicit a fost de acord cu acest spor, avand in vedere ca este obligata de lege sa evalueze riscurile de securitate si sanatate a angajatilor.
Pana s-a ajuns la semnarea CCM, societatea parata, cu ocazia Sedintei Comitetului de securitate si sanatate in munca, ce a avut loc la 23.09.2008, a avizat Planul de prevenire si protectie pentru perioada 2008-2009. Faptul ca s-au stabilit anumite termene de realizare a acestui plan nu inlocuieste obligatia de a achita sporul de 3%, asa cum s-a stabilit prin CCM. Chiar si asa, din data de 01.10.2008 si pana cel putin la data preconizata in acest plan, 01.10.2009, parata era obligata sa plateasca tot 3% la salariul de baza, lucru care nu s-a realizat insa.
Conform art. 213 alin. 3 din CCM, reiese clar ca societatea parata este obligata, fara nici o conditie, sa plateasca celor indicati in acest aliniat un spor de 3%. Nu se specifica vreo cauza care ar exonera parata de aceasta obligatie.
La data de 01.02.2011 s-a depus la dosar intampinare, prin care s-a solicitat respingerea actiunii ca nefondata.
S.N.R. S.A. este o societate de utilitate publica, ce a fost infiintata conform H.G. nr.372/1998, al carei unic actionar este Statul Roman, exercitand drepturile si obligatiile prin intermediul Ministerului Comunicatiei si Societatii Informationale.
Nici la data formularii cererii de chemare in judecata si nici la momentul judecarii acesteia nu exista, potrivit contractului colectiv de munca in vigoare, inregistrat sub nr. 2007/25.05.2010, o obligatie prezenta a Societatii Nationale de Radiocomunicatii S.A., de a plati un spor pentru lucru in camp electromagnetic de frecventa, cu atat mai mult nu se poate discuta de plata acestuia retroactiv, adica incepand cu data de 01.10.2008.
Potrivit art. 213 alin.3 din contractul colectiv de munca in vigoare, mentionat ca temei legal al cererii de chemare in judecata, S.N.R. S.A., in calitate de angajator, poate efectua plata acestui spor in urmatoarele conditii: Plata sporului pentru lucrul in camp electromagnetic de radiofrecventa se va acorda, incepand cu data hotarata de instanta,  salariatilor care lucreaza in statiile Rdf,  RR Tv,  Comunicatii electronice, precum si salariatilor din componenta formatiilor de revizie si pilonistilor - antenisti, un spor de 3 % la salariul de baza al fiecaruia. Dupa verificarea nivelului de camp electromagnetic, valoarea procentuala a acestui spor se stabileste sau se modifica in Comisie Paritara, conform legislatiei, normativelor si directivelor U.E, conform Anexei nr. 5b"
Pana la aceasta data nu exista o hotarare a unei instante de judecata care sa stabileasca
obligativitatea Societatii Nationale de Radiocomunicatii S.A. de a plati acest spor de lucru in
camp electromagnetic.
Valoarea radiatiilor electromagnetice este atent observata si monitorizata de Societatea Nationalii de Radiocomunicatii S.A., care a efectuat si masuratorile necesare stabilirii nivelului acestor radiatii.
La data de 23.09.2008, in sedinta Comitetului de Securitate si Sanatate in munca al S.N.R. S.A., a fost prezentat spre discutare si avizare Planul de prevenire si protectie pe perioada 2008 - 2009, potrivit caruia s-a stabilit: efectuarea masuratorilor de radiatii electromagnetice, termen de realizare 01.08.2009, reevaluarea factorilor de risc de accidentare si/sau imbolnavire profesionala pentru fiecare loc de munca, termen de realizare: 01.10.2009.
Planul de prevenire si protectie a fost avizat de membrii Comitetului de Securitate si Sanatate in Munca (6 membri reprezentand Societatea si 6 membri reprezentand Federatia Sindicatelor din Radiocomunicatii) si aprobat de catre Directorul General. Pentru evaluarea factorilor de risc s-a intocmit "Planul privind realizarea evaluarii factorilor de risc pe loc de munca", in care a fost inclusa si planificarea efectuarii masuratorilor de radiatii electromagnetice.
Reprezentantii reclamantei au participat la sedinta Comitetului de Securitate si Sanatate in Munca si au avizat Planul de prevenire si protectie, iar pentru evaluarea factorilor de risc s-a constituit cate o echipa de evaluatori pentru fiecare sucursala. Din echipa de evaluatori a facut parte si un reprezentant al Federatiei Sindicatelor din Radicomunicatii. De asemenea, la efectuarea masuratorilor de radiatii electromagnetice a participat si un reprezentant al reclamantei.
Masuratorile au fost efectuate de Laboratorul Central al Sucursalei Directia Radiocomunicatii Bucuresti cu echipament specializat in masuratori de camp electromagnetic. Dupa efectuarea masuratorilor de densitate si intensitate a campului electromagnetic existent in locurile de munca din statiile - centre de emisie din Sucursala Directia Radiocomunicatii Bucuresti s-a facut evaluarea tehnica a rezultatelor, in urma careia au rezultat valorile maxime pentru fiecare statie, centru de emisie, care sunt semnificativ mai mici decat valorile limita de expunere si valorile de declansare a actiunii.
Potrivit art. 213(3) din contractul colectiv de munca in vigoare, partile au convenit ca acest spor sa fie platit numai daca o instanta de judecata constata ca au fost depasite valorile normale si se impune, in urma masuratorilor efectuate, plata acestui spor. Societatea Nationala de Radiocomunicatii SA a efectuat masuratorile necesare, iar din acestea a rezultat ca nu exista o valoare care sa impuna plata acestui spor.
Sporul de 3% s-ar fi platit incepand din 01.10.2008 doar in situatia in care aceste valori ar fi fost depasite, ceea ce nu s-a intamplat. In opinia paratei, reclamantii incearca sa induca in eroare instanta pentru a obtine o hotarare favorabila, afirmand ca masuratorile intrau exclusiv in sarcina paratei si ca aceste masuratori nu s-ar fi efectuat, ceea ce este ireal.
Conform Planului de prevenire si protectie, pana la data de 01.10.2009 trebuia sa se efectueze masuratorile pentru determinarea valorilor campului electromagnetic la unele locuri de munca, iar potrivit "Evaluarii tehnice a masuratorilor de camp electromagnetic nr.302/1599/21.01.2010". acestea au fost efectuate.
Intrucat la efectuarea masuratorilor pentru determinarea valorilor campului electromagnetic a participat, pe langa specialistii din partea societatii, si cate un reprezentant al sindicatului, precum si seful fiecarui loc de munca, acesta din urma avand calitatea de membru de sindicat, inseamna ca sindicatul, prin reprezentantii sai, a participat atat la elaborarea Planului de prevenire si protectie, cat si la efectuarea masuratorilor pentru determinarea valorilor de camp electromagnetic, ca atare sustinerea ca nu s-au efectuat masuratori este contrazisa de chiar participarea sindicatului la aceste masuratori.
Pe cale de consecinta, salariatii care isi desfasoara activitatea in aceste locuri de munca nu sunt supusi expunerii la radiatii electromagnetice in afara limitelor stabilite de H.G. 1136/2006 si nu au dreptul la acordarea unui spor la salariul de baza.
Considera parata ca din redactarea eliptica a art. 213 alin. 3 din CCM, se interpreteaza in mod eronat posibilitatea de acordare a acestor sporuri, astfel in teza I se arata ca se acorda un spor de 3%, iar in teza a II-a se arata ca, dupa verificarea nivelului de camp electromagnetic, valoarea acestui spor se stabileste sau se modifica in comisie paritara, valoarea procentuala ce urmeaza a fi acordata urmand a se stabili sau modifica dupa evaluarea masuratorilor.
In sedinta publica din 03.03.2011 s-a dispus disjungerea cererii formulata de reclamanta Nedu Ioana si s-a invocat exceptia necompetentei teritoriale.
Prin sentinta nr. 3173/31.03.2011, pronuntata in dosarul nr. 23564/3/2011, Tribunalul Bucuresti a declinat competenta de solutionare a cauzei in favoarea Tribunalului Gorj.
Dosarul a fost inregistrat pe rolul Tribunalului Gorj - Sectia Conflicte   de   Munca  si   Asigurari   Sociale sub acelasi numar, respectiv nr. 23564/3/2011.
Parata a depus la dosar intampinare, prin care a solicitat respingerea actiunii ca nefondata, invocand aceleasi motive de fapt si de drept pe care le-a invocat si in intampinarea formulata in dosarul 24299/3/2011 al Tribunalului Bucuresti din care a fost disjunsa cererea formulata de reclamanta Nedu Ioana.
De asemenea, parata a depus la dosar, in copie, urmatoarele inscrisuri: evaluarea tehnica nr.302/1599/21.01.2010, Planul de prevenire si protectie privind sanatatea si securitatea in munca, pe perioada 2008 - 2009,extrase din contractul colectiv de munca nr.2426/28.03.2008 si contractul colectiv de munca nr.2840/28.04.2011.
Prin cererea depusa la fila 30 din dosar, S.L.D.R. Bucuresti a invederat ca si-a modificat denumirea in Sindicatul S.N.R. si in acest sens a atasat la dosar sentinta civila nr.2591/14.02.2010 a Judecatoriei Sectorului 1 Bucuresti - dosar 54886/299/2011.
Prin cererea depusa la fila 34 din dosar, Sindicatul S.N.R., pentru reclamanta N. I.,  membra de sindicat, a formulat precizari la actiune cu privire la perioada pentru care a solicitat drepturile salariale pentru membrii de sindicat, incepand cu data de 01.10.2008 si pana la data pronuntarii sentintei in prezenta cauza. Totodata, Sindicatul a depus la dosar concluzii scrise , extrase din  contractele colective de munca pe anii 2008 - 2009, 2009 - 2010, 2010 - 2011 si 2011-2012 si hotarari judecatoresti pronuntate de alte instante in aceeasi materie, ca practica judiciara.
La solicitarea instantei, parata a inaintat la dosar adresa nr. 8289/04.09.2012, prin care a comunicat urmatoarele :
Reclamanta N. I. este salariata S. N.R. S.A. incepand cu data de 15.08.1980 pana in prezent (incluzand intreaga perioada in litigiu).
Contractul colectiv de munca pentru anul 2011-2012, valabil in perioada 28.04.2011 -28.04.2012 a fost prelungit in conformitate cu prevederile art. 5 alin. 3 pentru o perioada de 60 zile, incetandu-si aplicabilitatea  la data de 28.06.2012.
In perioada 29.06.2012 -19.07.2012 nu s-a aplicat contractul colectiv de munca la nivel de unitate.
Noul contract colectiv de munca pentru anul 2012-2013, cu durata de valabilitate de 12 luni, este aplicabil incepand cu data inregistrarii  sale la I.T.M. Bucuresti, cu nr. 297/20.07.2012.
De asemenea, parata a inaintat la dosar , in copie, contractul individual de munca al reclamantei , extrase din contractele colective de munca pe anii 2011-2012 si 2012 - 2013 si  decizia nr.2617/02.04.2012 a Curtii de Apel Bucuresti, ca practica judiciara.
Analizand probatoriul administrat in cauza, in raport de dispozitiile legale aplicabile, instanta retine :
Reclamanta N.I. este salariata S. N. R. S.A. incepand cu data de 15.08.1980 pana in prezent.
Prin actiunea de fata reclamanta solicita plata drepturilor banesti stipulate in favoarea salariatilor de art. 213 alin. 3 din contractele colective de munca incheiate la nivelul angajatorului, incepand cu data de 01.10.2008 si pana la data pronuntarii sentintei in prezenta cauza, conform precizarii la actiune depusa la dosar.
La art. 213 alin. 3 din Contractul colectiv de munca incheiat la nivelul paratei, valabil pe anii 2008- 2009, inregistrat la Directia de Munca si Protectie Sociala a Municipiului Bucuresti cu nr. 1853/28.03.2008, valabil in perioada 1.04.2008 - 31.03.2009, conform art. 4 din contract, se prevede dreptul salariatilor care lucreaza in statiile Rdf, RR, Tv, Comunicatii electronice, precum si al salariatilor din componenta formatiilor de revizie si pilonistilor - antenisti, de a incasa un spor de 3% la salariul de baza al fiecaruia, incepand cu data de 1.10.2008, pana la finalizarea masuratorilor pentru determinarea nivelului campului electromagnetic. Textul mentionat mai contine clauza potrivit careia, dupa verificarea nivelului de camp electromagnetic, valoarea procentuala a acestui spor se stabileste sau se modifica, in comisie paritara, conform legislatiei, normativelor si directivelor UE, conform anexei nr.5b.
Incepand cu data de 1.04.2009 si pana la data de 31.03.2010 s-a aplicat contractul colectiv de munca incheiat la nivelul societatii parate, inregistrat la Directia de Munca si Protectie Sociala a Municipiului Bucuresti cu nr. 1443/26.03.2009, art. 213 alin. 3 avand acelasi continut. Textul acestui articol a fost modificat cu prilejul negocierilor colective din anul 2010, art. 213 alin. 3 din contractul colectiv de munca incheiat la nivelul paratei, inregistrat la Directia de Munca si Protectie Sociala a Municipiului Bucuresti cu nr.317/19.05.2010, valabil in perioada 20.05.2010 - 19.05.2011, stabilind ca plata sporului pentru lucrul in camp electromagnetic de radiofrecventa se va acorda, incepand cu data hotarata de instanta, salariatilor care lucreaza in statiile Rdf, RR, Tv, comunicatii electronice, precum si  salariatilor din componenta formatiilor de revizie si pilonistilor -antenisti, sporul fiind de 3% la salariul de baza al fiecaruia. Teza referitoare la stabilirea sau modificarea valorii procentuale a acestui spor, in comisie paritara, dupa verificarea nivelului de camp electromagnetic, a fost mentinuta, avand un continut identic cu cel al clauzei din contractele colective de munca anterioare. Aceleasi prevederi sunt cuprinse in acelasi articol(213 alin. 3 ) si in contractele colective de munca pe anii 2011-2012 si 2012 - 2013.
Din evaluarea tehnica a rezultatelor masuratorilor de camp electromagnetic in locurile de munca din statiile - centrale de emisie ale S.N.R. - Sucursala Directia de Radiocomunicatii Bucuresti, cu nr. 302/1599/21.01.2010, intocmita de Laboratorul Central al Sucursalei Bucuresti a societatii parate, rezulta ca la nivelul societatii s-au efectuat masuratori ale campului electromagnetic in statiile - centrele de emisie, rezultatele acestor masuratori fiind consemnate in inscrisul mentionat, depus la fila 9 din dosar. De asemenea, potrivit mentiunilor din acest inscris, la efectuarea masuratorilor de camp electromagnetic, pentru fiecare statie , a participat si cate un reprezentant al sindicatului , astfel ca sunt contrazise sustinerile sindicatului reclamant, in sensul ca nu a avut cunostinta despre efectuarea masuratorilor pentru determinarea nivelului campului electromagnetic.
Avand in vedere ca  prin contractele colective de munca la nivel de  unitate, valabile pe anii 2008 - 2009 si 2009 - 2010, parata si-a asumat obligatia de a plati salariatilor care lucreaza in statiile Rdf, RR, Tv, Comunicatii electronice, precum si salariatilor din componenta formatiilor de revizie si pilonistilor - antenisti, incepand cu data de 1.10.2008, pana la finalizarea masuratorilor pentru determinarea nivelului campului electromagnetic, un spor de 3% la salariul de baza al fiecaruia, iar masuratorile efectuate in scopul determinarii nivelului campului electromagnetic au fost finalizate la data de 21.01.2010 (conform evaluarii tehnice cu nr. 302/1599/21.01.2010),  instanta constata ca pentru perioada 1.10.2008 - 21.01.2010 reclamanta este indreptatita la incasarea sporului de 3% din salariul de baza, stipulat  art. 213 alin. 3 . Parata a recunoscut prin intampinare neexecutarea acestei obligatii, astfel ca aceasta va fi obligata la plata drepturilor banesti cuvenite salariatei N.I. pe perioada 01.10.2008 - 21.01.2010.
In baza art. 213 alin. 3 din Contractul colectiv de munca incheiat la nivelul recurentei, valabil pe anul 2010, inregistrat la Directia de Munca si protectie Sociala a Municipiului Bucuresti sub nr.317/19.05.2010, valabil in perioada 20.05.2010 - 19.05.2011, plata sporului pentru lucrul in camp electromagnetic de radiofrecventa se va acorda, incepand cu data hotarata de instanta, salariatilor care lucreaza in statiile Rdf, RR, Tv, comunicatii electronice, precum si al salariatilor din componenta formatiilor de revizie si pilonistilor- antenisti, sporul fiind de 3% la salariul de baza al fiecaruia. Teza referitoare la stabilirea sau modificarea valorii procentuale a acestui spor, in comisie paritara, dupa verificarea nivelului de camp electromagnetic, a fost mentinuta, avand un continut identic cu cel al clauzei din contractele colective de munca anterioare. Aceleasi prevederi sunt cuprinse in acelasi articol(213 alin. 3 ) si in contractele colective de munca pe anii 2011-2012 si 2012 - 2013.
Ulterior datei de 21.01.2010, de finalizare a masuratorilor pentru determinarea nivelului campului electromagnetic, nu au mai fost realizate alte masuratori  in afara celor consemnate in evaluarea tehnica  nr.302/1599/21.01.2010,  intocmita de Laboratorul Central al Sucursalei Bucuresti.
In temeiul art. 13 alin. 4 din H.G. nr. 1136/2006, privind cerintele minime de securitate si sanatate referitoare la expunerea lucratorilor la riscuri generate de campuri electromagnetice, evaluarea riscurilor trebuie sa fie actualizata periodic si ori de cate ori s-au produs modificari semnificative, in urma carora aceasta poate deveni caduca sau cand rezultatele supravegherii medicale demonstreaza ca este necesar.
Prin urmare, parata nu era obligata sa repete masuratorile de camp electromagnetic in fiecare an, odata cu incheierea contractului colectiv de munca, in urma negocierii colective anuale, daca nu s-au produs modificari semnificative , in urma carora evaluarea riscurilor poate deveni caduca sau daca rezultatele supravegherii medicale nu demonstreaza ca este necesar.
Fata de considerentele expuse , instanta urmeaza sa admita in parte actiunea si sa oblige parata sa plateasca reclamantei sporul de 3 % prevazut de art.213 alin.3 din Contractul Colectiv de Munca pe unitate valabil pe anii 2008-2009 si 2009-2010, calculat la salariul de baza al reclamantei, pentru perioada 01.10.2008-21.01.2010.
Pretentiile reclamantei privind  acordarea sporului mai sus mentionat pentru perioada ulterioara datei de 21.01.2010 sunt neintemeiate, astfel ca va fi respinsa actiunea pentru aceasta perioada .
Opinia asistentilor judiciari este conforma cu prezenta hotarare.

PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE

Admite in parte actiunea formulata de S.S.N.R. BUCURESTI , in numele si pentru reclamanta N.I., in contradictoriu cu parata  S.N.R. S.A.
Obliga parata sa plateasca reclamantei sporul de 3 % prevazut de art.213 alin.3 din Contractul Colectiv de Munca pe unitate valabil pe anii 2008-2009 si 2009-2010, calculat la salariul de baza al reclamantei, pentru perioada 01.10.2008-21.01.2010.
Respinge actiunea cu privire la acordarea sporului mai sus mentionat pentru perioada ulterioara datei de 21.01.2010.
Sentinta definitiva .
Cu recurs in termen de 10 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica din 08.10.2012, la Tribunalul Gorj.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Plati

Pretentii - Lititgii cu profesionistii - Hotarare nr. 537 din data de 27.06.2017
PLATA IN ACORD GLOBAL. SOLICITARE ELIBERARE ADEVERINTA. INADMISIBILITATE. - Sentinta civila nr. 1679/LM/2009 din data de 14.05.2009
2. Plati compensatorii. Conditii de acordare raportat la prevederile Contractului Colectiv de Munca din ramura miniera. - Sentinta civila nr. speta 10 din data de 14.01.2008
LITIGII CU PROFESIONISTI - Sentinta civila nr. 1003 din data de 23.09.2015
Achitare factura neonorata - Sentinta civila nr. 521 din data de 09.06.2010
Pretentii - Sentinta civila nr. 356 din data de 12.05.2010
Pretentii - Sentinta comerciala nr. 50 din data de 15.04.2009
Daca intre data savarsirii unei infractiuni pentru care a fost condamnat la o pedeapsa de 2 ani si 3 luni inchisoare( savarsita la 17.02.2006) si data savarsirii celei de-a doua infractiuni (18.08.2009), a intervenit o hotarare definitiva de condamnare la - Decizie nr. 511/R din data de 28.05.2013
Legea nr. 544/2001. Comunicarea informatiilor de interes public ce au facut obiectul unui eveniment public, neconsemnate in vreun registru al unitatii administrativ teritoriale. - Decizie nr. 2426/R din data de 10.05.2013
Actiunea formulata de un beneficiar al prevederilor Legii nr. 290/2003, plata transelor prevazute de HG nr. 1120/2006 la termen, obligarea ANRP la respectarea prevederilor legale. Admisibilitatea actiunii in conditiile Legii nr. 290/2003, inaplicabilitat - Decizie nr. 1653/R din data de 02.04.2013
Contestarea deciziei de impunere emisa de CASJ B. Decizia de impunere trebuie sa fie emisa in conditiile Legii nr. 95/2006 si a Ordinului nr. 617/2007, cu respectarea stricta a conditiilor legale pentru emiterea si comunicarea acesteia contribuabililor - Decizie nr. 808/R din data de 19.02.2013
Datorie vamala stabilita ca urmare a efectuarii unui control ulterior . Obligare la majorari , dobanzi , penalitati . - Decizie nr. 122/R din data de 27.04.2007
Conform art. 89 din O.G. 92/2003” dreptul organului fiscal de a stabili obligatii fiscale se prescrie in 5 ani”. - Decizie nr. 264/R din data de 27.10.2006
Plata indemnizatiei de concediu pentru cresterea copilului precum si a decontarii cheltuielilor de transport in temeiul legii 303/2005 . Admisibilitate - Decizie nr. 4 din data de 04.01.2006
Dreptul de a solicita plata taxelor vamale termen de prescriptie - Decizie nr. 18/R din data de 31.01.2006
Vanzare spatii comerciale sau de prestari servicii in baza Legii nr. 550/2002 – natura juridica a litigiilor – nerespectare termen de actionare in judecata – consecinte. - Decizie nr. 8/R din data de 17.01.2006
Bilet la ordin. Transmiterea prin gir. Conditii. Admisibilitatea invocarii exceptiilor procesuale in cadrul actiunilor cambiale. - Decizie nr. 132/Ap din data de 26.07.2005
DREPTURI SALARIALE - Sentinta civila nr. 723/CA din data de 30.06.2009
Dreptul de acordare a compensa?iilor pentru lipsa de folosinta a terenurilor forestiere situate in zone de conservare totala din cadrul Retelei Natura 2000. - Decizie nr. 422 din data de 14.03.2016
Compensa?ii aferente anului 2014. Inciden?a Orientarilor UE 2014/C204/01 privind ajutoarele de stat in sectoarele agricol si forestier si in zonele rurale pentru perioada 2014-2020. - Decizie nr. 322 din data de 26.02.2016