InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Gorj

Drepturi banesti

(Sentinta civila nr. 4518 din data de 03.10.2013 pronuntata de Tribunalul Gorj)

Domeniu Plati | Dosare Tribunalul Gorj | Jurisprudenta Tribunalul Gorj

Dosar nr..........
Cod operator: 2443

R O M A N I A

TRIBUNALUL GORJ
SECTIA CONFLICTE DE MUNCA SI ASIGURARI SOCIALE

Sentinta  Nr. 4518/2013
Sedinta publica de la 03 Octombrie 2013
Completul compus din:
PRESEDINTE
Asistent  judiciar
Asistent  judiciar
Grefier

     Pe rol fiind judecarea actiunii formulata de reclamanta D.M.in contradictoriu cu   SC B. SRL, avand ca obiect drepturi banesti.
La apelul nominal facut in sedinta publica a raspuns reclamanta asistata de avocat I.L. D. si avocat B. A. pentru parata.
Procedura legal indeplinita.
S-a facut referatul oral al cauzei de catre grefierul de sedinta, dupa care constatand ca nu mai sunt alte cereri de formulat si probe de administrat s-a acordat cuvantul pe fondul cauzei.
Avocatul I.L. D. pentru reclamanta a solicitat admiterea in parte a actiunii, in sensul obligarii paratei sa emita o decizie de incetare a raporturilor de munca, acordarea drepturilor banesti conform raportului de expertiza, emiterea unei decizii de incetare a raporturilor de munca, precum si sa se ia act de faptul ca  reclamanta a renuntat la capatul de cerere privind plata drepturilor salariale de la data incetari efective a activitatii la pana la data emiterii deciziei de incetare a raporturilor de munca , cu cheltuieli de judecata.
Avocat B.A. pentru parata a solicitat respingerea actiunii formulate de reclamanta. Referitor la capatul de cerere prin  reclamanta a solicitat emiterea unei decizii de incetare a raporturilor de munca, a aratat ca sunt de acord cu aceasta solicitare. TRIBUNALUL

Asupra cauzei de fata:
Prin actiunea inregistrata pe rolul Tribunalului Gorj - Sectia Conflicte de Munca si Asigurari Sociale sub nr.17609/95/2012, reclamanta D.M. in contradictoriu cu parata SC B. SRL a solicitat ca prin sentinta ce se va pronunta sa fie obligata parata sa-i incheie contract individual de munca pe perioada  08.12.2009-18.01.2010, virarea contributiilor aferente drepturilor salariale catre bugetul de stat, precum si efectuarea mentiunilor corespunzatoare in carnetul de munca cu privire la acest aspect, obligarea paratei sa emita o decizie de incetare a raporturilor de munca si sa-i plateasca drepturile salariale pana la data emiterii deciziei de incetare a raporturilor de munca, obligarea paratei la plata salariului potrivit contractului individual de munca aferent lunii august  si 5 zile din luna septembrie 2012, c/val concediului de odihna 2012 precum si c/val. concediului medical aferent perioadei 17-30.09.2012, 02-11.10.2012, sa fie obligata parata la plata orelor suplimentate, a orelor de noapte si a zilelor de sarbatori legale.
In temeiul disp.art.274 Cod procedura civila, a solicitat obligarea intimatei la plata cheltuielilor de judecata.
In motivarea actiunii, s-a aratat ca a fost angajata societatii parate pe postul de lucrator gestionar incepand cu data de 08.12.2009, fiindu-i incheiat contract individual de munca  abia incepand cu data de 18.01.2010.
Ca, potrivit contractului individual de munca, nu i-au fost acordate si platite corespunzator si, de asemenea, a lucrat peste orele de program in zilele de sambata si duminica precum si in zilele de sarbatori legale.
A mai aratat reclamanta incepand cu data de 06.09.2012 a inceput efectuarea concediului de odihna, acesta fiind intrerupt de mai multe concedii medicale, ca urmare a unei stari fizice precare.
Ca, la data de 29.10.2012 a incetat efectuarea concediului de odihna, insa in mod nejustificat, nu a mai fost reprimita la serviciu, motiv pentru care a formulat prezenta actiune.
]In dovedirea actiuni, s-au depus la dosar copii dupa: cartea de munca, contractul individual de munca, certificate medicale.
Parata  a formulat intampinare prin care a arata ca solicitarile reclamantei sunt in parte intemeiate in sensul ca nu a refuzat sa o primeasca la serviciu, dar i-au fost achitate drepturile solicitate.
Cu privire la c/val.drepturilor aferente concediului de odihna si cel al concediilor medicale, parata a aratat ca este de acord cu plata acestor drepturi.
In dovedire s-au depus state de palta si fisa medicala intocmita de medicina muncii privind pe reclamanta.
In dovedire, s-a solicitat incuviintarea probei cu martori, conform art. 186 si urm. si Cod procedura civila, cu expertiza conform art.201 Cod procedura civila.
La  cererea reclamantei a fost incuviintata proba testimoniala(fila 117 din dosar), in cauza fiind audiati ca martori P. P. si D. V.
Prin incheierea de sedinta din data de 14.03.2013, instanta a incuviintat in principiu efectuarea unei expertize de specialitate,obiectivele expertizei fiind stabilite prin incheierea de sedinta 04.04.2013, in cauza fiind numit expert C. E.
Tribunalul analizand actiunea de fata in raport de inscrisurile depuse la dosarul cauzei, sustinerile partilor, coroborate cu concluziile raportului de expertiza si dispozitiile legale in materie, retine si constata urmatoarele:
Reclamanta D.M.a fost incadrat in functia de lucrator gestionar, conform contractului individual de  munca nr. 203522/08.02.2010 in cadrul societatii intimate SC B. SRL.
S-a solicitat prin actiunea promovata sa fie obligata parata sa-i incheie contract individual de munca pe perioada  08.12.2009-18.01.2010, virarea contributiilor aferente drepturilor salariale catre bugetul de stat, precum si efectuarea mentiunilor corespunzatoare in carnetul de munca cu privire la acest aspect, obligarea paratei sa emita o decizie de incetare a raporturilor de munca si sa-i plateasca drepturile salariale pana la data emiterii deciziei de incetare a raporturilor de munca, obligarea paratei la plata salariului potrivit contractului individual de munca aferent lunii august  si 5 zile din luna septembrie 2012, c/val concediului de odihna 2012 precum si c/val. concediului medical aferent perioadei 17-30.09.2012, 02-11.10.2012, sa fie obligata parata la plata orelor suplimentate, a orelor de noapte si a zilelor de sarbatori legale.
In conformitate cu prevederile art. 40 alin.2 lit. c din Codul muncii, angajatorul are obligatia de a acorda salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca.
In conformitate cu prevederile art. 109 alin. 1 din Codul muncii "pentru salariatii angajati cu norma intreaga, durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana".
De asemenea ca la art.   117 alin. 1 din Codul muncii se prevede ca "munca prestata in afara duratei " timpului de munca saptamanal, prevazuta la art.  109, este considerata munca suplimentara.
Ca, potrivit prevederilor art. 120 alin. l din Codul Muncii, "in cazul in care compensarea pentru ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 119 alin (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia". La alin.2 al aceluiasi articol se prevede ca sporul pentru munca suplimentara se stabileste prin negociere in cadrul contractului colectiv de munca sau in cadrul contractului individual de munca, insa nu poate fi mai mic de 75% din salariul baza.
Ca, in baza art. 132 din Codul Muncii salariatii beneficiaza de repaus saptamanal de 2 zile consecutive, de regula sambata si duminica. In situatia in care cele 2 zile de repaus se acorda in alte zile, salariatii beneficiaza de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv munca sau prin contractul individual de munca conform prevederilor art. 132 alin. 2 si 3 din Codul Muncii, iar in situatiile de exceptie, in care zilele de repaus saptamanal sunt acorda| cumulat, salariatii au dreptul la dublul compensatiilor , conform prevederilor art. 132 alin.4 si 5 din Codul Muncii.
Pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, conform prevederilor art. l alin. l si 2 din Codul Muncii, salariatilor care lucreaza la unitatile si in locurile de munca prevazute la art.135 si 136 din Codul Muncii li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile, iar in cazul in care din motive justificate nu si acorda zile libere, salariatii beneficiaza de un spor de salariu la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal lucru.
La data de 05.09.2013, reclamanta D. M. a a formulat o cerere prin care a aratat ca intelege sa renunte judecarea capatului de cerere plata drepturilor salariale incepand cu data de la care nu s-a mai prezentat la locul de munca si data emiterii deciziei de incetare a a raporturilor de munca.
Din inscrisurile depuse la dosarul cauzei coroborate cu concluziile raportului de expertiza rezulta ca reclamantei D.M. i se cuvine suma neta de 2400,52 lei, drepturi salariale calculate pentru perioada in litigiu, reprezentand ore  prestate in zilele de sambata si duminica si de sarbatorile legale.
Aceste drepturi rezulta din  documentatia pusa la dispozitia expertului de catre parata.
In concret, reclamanta D. M., in calitate de lucrator gestionar a prestat activitate in zilele de sambata si duminica si de sarbatorile legale in sensul dispozitiilor art.137, 139 si urmatoarele Codul muncii, fara a beneficia de compensatiile cuvenite.
Impotriva raportului de expertiza s-au formulat obiectiuni de catre parata SC B. SRL, obiectiuni incuviintate de catre instanta.
Prin raspunsul la obiectiuni expertul a concluzionat ca isi mentine punctul de vedere expus prin raportul de expertiza.
Cu privire la plata concediului de odihna si plata concediilor medicale, din inscrisurile depuse la dosarul cauzei rezulta ca societatea intimata a facut dovada ca a acordat reclamantei prin mandatul postal nr.3054/27.03.2013 parata a achitat reclamantei suma de 1745 lei reprezentand drepturi salariale aferente lunilor august, septembrie si octombrie, suma cu care reclmanta a fost de acord.
In ce priveste capatul de cerere privind plata orelor suplimentare, expertiza a concluzionat faptul ca nu au fost prestate ore suplimentare peste programul normal de lucru. Mai mult, ca urmare a unui control efectuat in  data de 16.03.2012(fila 194 din dosar) de catre ITM Gorj, s-a constatat la punctul 5 din anexa ca programul de lucru in timpul saptamanii este uniform, respectiv 8 ore/zi, acest fapt fiind consemnat in foile de prezenta colectiva, foi care au fost puse la dispozitia expertului.
Referitor la incheierea contractului individual de munca pentru perioada 08.12.2009-18.01.2010, instanta il apreciaza ca fiind neintemeiat, motivat de faptul ca reclamanta nu a dovedit acest lucru, declaratiile martorilor fiind irelevante, acestia declarand ca nu cunosc aspecte ce ar putea fi lamuritoare pentru instanta. Relevanta estesi data la care a fost intocmita fisa medicala in vederea angajarii, respectiv 13.01.2010, deci anterioara datei de 18.01.2010, data la care a fost incheiat contractul individual de munca.
 Ori, in situatia in care data angajarii ar fi fost 08.12.2009, data intocmirii fisei medicale ar fi trebuit sa fie anterioara acestei date.
In consecinta, va fi apreciat ca neintemeiata si solicitarea privind plata viramentelor catre bugetul de stat aferent acestei perioade.
Avand in vedere faptul ca reclamanta a solicitat emiterea unei decizii de incetare a raporturilor de munca, instanta apreciaza ca temeiul legal al incetarii este cel prevazut de art.55, lit.b Codul muncii, avand in vedere acordul ambelor parti privind incetarea raporturilor de munca si avand in vedere faptul ca incepand cu data de 29.10.2012 reclamanta nu a mai prestat activitate in cadrul paratei.
Raportat la aceste considerente si cu motivarea mai sus expusa instanta va admite in parte actiunea, va obliga pirita sa emita o decizie de incetare a  contractului individual de munca  in baza art.  55 lit.b  din Codul Muncii, obliga pirita sa plateasca reclamantei drepturile banesti reprezentand diferente spor pentru ore prestate sambata si duminica si de sarbatorile legale in suma neta de 2400,52 lei , sume actualizate la data efectuarii expertizei .
Va respinge capatul de cerere referitor la incheierea contractului individual de munca pentru perioada 08.12.2009 -18.01.2010, cu privire la virarea contributiilor catre bugetul statului pentru perioada respectiva cat si privind efectuarea mentiunilor in carnetul de munca .
Va lua act de renuntarea la judecarea capatului de cerere referitor la plata drepturilor salariale de la  incetarea efectiva a activitatii .si pana la emiterea deciziei de incetarea raporturilor de munca.
Vazand si art.274 C.pr.civ  va obliga  pirita la plata catre reclamanta a cheltuielilor de judecata in suma de 1200 lei reprezentand onorariu avocat si onorariu expert.

PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE

Admite in parte actiunea formulata de reclamantul D.M. domiciliat......in contradictoriu cu parata SC B. SRL cu sediul in.....
Obliga pirita sa emita o decizie de incetare a  contractului individual de munca  in baza art.  55 lit.b  din Codul Muncii.
Obliga pirita sa plateasca reclamantei drepturile banesti reprezentand diferente spor pentru ore prestate sambata si duminica si de sarbatorile legale in suma neta de 2400,52 lei , sume actualizate la data efectuarii expertizei .
    Respinge capatul de cerere referitor la incheierea contractului individual de munca pentru perioada 08.12.2009 -18.01.2010, cu privire la virarea contributiilor catre bugetul statului pentru perioada respectiva cat si privind efectuarea mentiunilor in carnetul de munca .
Ia act de renuntarea la judecarea capatului de cerere referitor la plata drepturilor salariale de la  incetarea efectiva a activitatii .si pana la emiterea deciziei de incetarea raporturilor de munca.
Obliga  pirita la plata cheltuielilor de judecata in suma de 1200 lei reprezentand onorariu avocat si onorariu expert.
Cu  recurs  in termen de 10 zile de la comunicare, care se depune la Tribunalul Gorj.
Pronuntata in sedinta publica din 03.10.2013 la Tribunalul Gorj.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Plati

Pretentii - Lititgii cu profesionistii - Hotarare nr. 537 din data de 27.06.2017
PLATA IN ACORD GLOBAL. SOLICITARE ELIBERARE ADEVERINTA. INADMISIBILITATE. - Sentinta civila nr. 1679/LM/2009 din data de 14.05.2009
2. Plati compensatorii. Conditii de acordare raportat la prevederile Contractului Colectiv de Munca din ramura miniera. - Sentinta civila nr. speta 10 din data de 14.01.2008
LITIGII CU PROFESIONISTI - Sentinta civila nr. 1003 din data de 23.09.2015
Achitare factura neonorata - Sentinta civila nr. 521 din data de 09.06.2010
Pretentii - Sentinta civila nr. 356 din data de 12.05.2010
Pretentii - Sentinta comerciala nr. 50 din data de 15.04.2009
Daca intre data savarsirii unei infractiuni pentru care a fost condamnat la o pedeapsa de 2 ani si 3 luni inchisoare( savarsita la 17.02.2006) si data savarsirii celei de-a doua infractiuni (18.08.2009), a intervenit o hotarare definitiva de condamnare la - Decizie nr. 511/R din data de 28.05.2013
Legea nr. 544/2001. Comunicarea informatiilor de interes public ce au facut obiectul unui eveniment public, neconsemnate in vreun registru al unitatii administrativ teritoriale. - Decizie nr. 2426/R din data de 10.05.2013
Actiunea formulata de un beneficiar al prevederilor Legii nr. 290/2003, plata transelor prevazute de HG nr. 1120/2006 la termen, obligarea ANRP la respectarea prevederilor legale. Admisibilitatea actiunii in conditiile Legii nr. 290/2003, inaplicabilitat - Decizie nr. 1653/R din data de 02.04.2013
Contestarea deciziei de impunere emisa de CASJ B. Decizia de impunere trebuie sa fie emisa in conditiile Legii nr. 95/2006 si a Ordinului nr. 617/2007, cu respectarea stricta a conditiilor legale pentru emiterea si comunicarea acesteia contribuabililor - Decizie nr. 808/R din data de 19.02.2013
Datorie vamala stabilita ca urmare a efectuarii unui control ulterior . Obligare la majorari , dobanzi , penalitati . - Decizie nr. 122/R din data de 27.04.2007
Conform art. 89 din O.G. 92/2003” dreptul organului fiscal de a stabili obligatii fiscale se prescrie in 5 ani”. - Decizie nr. 264/R din data de 27.10.2006
Plata indemnizatiei de concediu pentru cresterea copilului precum si a decontarii cheltuielilor de transport in temeiul legii 303/2005 . Admisibilitate - Decizie nr. 4 din data de 04.01.2006
Dreptul de a solicita plata taxelor vamale termen de prescriptie - Decizie nr. 18/R din data de 31.01.2006
Vanzare spatii comerciale sau de prestari servicii in baza Legii nr. 550/2002 – natura juridica a litigiilor – nerespectare termen de actionare in judecata – consecinte. - Decizie nr. 8/R din data de 17.01.2006
Bilet la ordin. Transmiterea prin gir. Conditii. Admisibilitatea invocarii exceptiilor procesuale in cadrul actiunilor cambiale. - Decizie nr. 132/Ap din data de 26.07.2005
DREPTURI SALARIALE - Sentinta civila nr. 723/CA din data de 30.06.2009
Dreptul de acordare a compensa?iilor pentru lipsa de folosinta a terenurilor forestiere situate in zone de conservare totala din cadrul Retelei Natura 2000. - Decizie nr. 422 din data de 14.03.2016
Compensa?ii aferente anului 2014. Inciden?a Orientarilor UE 2014/C204/01 privind ajutoarele de stat in sectoarele agricol si forestier si in zonele rurale pentru perioada 2014-2020. - Decizie nr. 322 din data de 26.02.2016