InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Gorj

Art. 662 C.pr.civ. Cerere de incuviintare a executarii silite.

(Decizie nr. 317 din data de 08.07.2013 pronuntata de Tribunalul Gorj)

Domeniu Cereri; Executarea silita | Dosare Tribunalul Gorj | Jurisprudenta Tribunalul Gorj

Art. 662 C.pr.civ. Cerere de incuviintare a executarii silite.

Creantele cu termen sau cele conditionale nu pot fi puse in executare decat dupa implinirea termenului sau realizarea conditiei.
In cauza, plata onorariului final ce se solicita a fi executat silit era conditionata de incasarea sumelor de catre reclamanti, iar, cata vreme despagubirile fata de reclamanti nici nu au fost acordate prin hotararea judecatoreasca, in mod just instanta de fond a apreciat ca nu sunt indeplinite conditiile prevazute de art. 662 C.pr.civ. si a respins cererea de incuviintare a executarii silite.

Cod operator: 2443

R O M A N I A
TRIBUNALUL GORJ
SECTIA I CIVILA

DECIZIA Nr. 317/2013
Sedinta publica de la 08 Iulie 2013
Completul compus din:
PRESEDINTE
Judecator
Grefier

     

Pe rol fiind judecarea apelului formulat de creditor C.A. L.F.G. impotriva incheierii nr. _/02.04.2012 pronuntata de Judecatoria Tg-Jiu in dosarul nr. _., in contradictoriu cu intimatii F.A., F.M. si B.E.J. N.I.T.
La apelul nominal facut in sedinta publica a raspuns intimata F.M., apelantul C.A. L.F.G. fiind reprezentat de avocat L.F.G., lipsa intimatii F.A. si B.E.J. N.I.T.
Procedura de citare este legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta, dupa care, constatandu-se apelul in stare de judecata, s-a acordat cuvantul.
Avocat L.F.G. a solicitat admiterea apelului, schimbarea incheierii in sensul incuviintarii executarii silite, fiind indeplinite conditiile prevazute de art. 622 C.pr.civ., creanta devenind exigibila la data de 08.02.2013 cand debitoarele i-au comunicat incetarea contractului de asistenta juridica, contract care prevedea cuantumul creantei de 40.000 euro, din care a solicitat spre executare suma de 30.000 euro.
Intimata F.M. a solicitat respingerea apelului, aratand ca a achitat in avans suma de 1.000 lei, iar restul onorariului era conditionat de incasarea sumelor solicitate in instanta.
     
TRIBUNALUL

Asupra apelului civil de fata,
Prin cererea inregistrata pe rolul Judecatoriei Tg-Jiu sub nr. _., petentul B.E.J. N.I.T. a solicitat instantei sa se dispuna incuviintarea executarii silite a titlului executoriu reprezentat de contractul de asistenta juridica  nr. 42/10.05.2010 privind pe creditorul C.A. L.F.G.   si debitorii F.A. si F.M.
S-au depus la dosar cererea de executare silita  formulata de creditor, titlul executoriu  si incheierea din 29.03.2013 a executorului judecatoresc. 
Cererea a fost legal timbrata.
Prin incheierea nr. _/02.04.2012 pronuntata de Judecatoria Tg-Jiu in dosarul nr. _ a fost respinsa cererea formulata de petentul B.E.J.  N.I.T., , de  executare silita a  titlului executoriu reprezentat de  contractul de asistenta juridica nr. 42/10.05.2010 privind pe creditorul C. I. A. L.F.G., si debitorii F.A. si F.M.
Pentru a pronunta aceasta solutie, instanta de fond a retinut ca prin cererea formulata,  executorul judecatoresc  a solicitat  incuviintarea executarii silite a titlului executoriu reprezentat de  contractul de asistenta juridica nr. 42/10.05.2010 privind pe creditorul C.I. de avocat L.F.G.   si debitorii F.A. si F.M.
Ca nu  sunt indeplinite conditiile prevazute de art. 662 Noul C. pr. civ., creanta cuprinsa in titlul executoriu a carei incuviintare silita se solicita  neindeplinind conditiile prevazute de textul  legal, ce trebuie indeplinite cumulativ. Astfel creanta este lichida atunci cand obiectul ei este determinat  sau atunci cand titlul executoriu  contine elemente care permit stabilirea lui, ori din contractul de asistenta depus la dosar  nu rezulta lichiditatea creantei. Astfel, se prevede un onorariu de   10% din suma obtinuta, dar nu mai putin de 40.000 euro, ce va fi achitata  la incasarea de catre reclamant a sumei solicitate pe cale judecatoreasca.
Raportat la prevederile contractuale, nu se poate aprecia  asupra exigibilitatii creantei,  in contract nu este stipulat un termen pentru plata, pentru a aprecia asupra executarii benevole din partea clientului a obligatiilor asumate, intrucat art. 622 C.pr.civ arata ca executarea se aduce la indeplinire de bunavoie de  debitor, iar in cazul  in care nu executa de bunavoie, obligatia se aduce la indeplinire prin executare silita. Pe de alta parte nu se face dovada incasarii efective a sumei pentru care s-a judecat clientul, astfel ca cererea de incuviintare a executarii silite  nu indeplineste cerintele prevazute de art. 665 din Noul C. pr. civ.
Impotriva  incheierii nr. _/02.04.2012 pronuntata de Judecatoria Tg-Jiu in dosarul nr. _ a declarat apel creditorul, C.I de Avocat L. F. G., solicitand schimbarea acesteia in sensul incuviintarii executarii silite a titlului executoriu - contractul de asistenta judiciara nr. 42/10.05.2010.
Apelantul a aratat ca incheierea incalca dispozitiile art. 662 pct.4 C.pr.civ., creanta devenind exigibila la 08.02.2013 prin manifestarea de vointa exprimata in scris de debitoare, prin scrisoare recomandata, prin care a invederat incetarea contractului de asistenta juridica, astfel ca acesta a devenit scadent, nemaifiind supus niciunui termen de plata.
Ca instanta de fond nu a tinut seama de scrisoarea recomandata din 08.02.2013, depusa o data cu cererea de incuviintare a executarii silite, totodata fiind evident ca debitoarele au reziliat unilateral contractul de asistenta juridica, tocmai pentru a nu-si indeplini obligatia de plata a onorariului de avocat, neexecutandu-si de bunavoie obligatia contractuala pe o perioada de peste doua luni.
Prin intampinarile formulate intimatele F. M. si F. A. au solicitat mentinerea incheierii de sedinta nr. _/02.04.2013, aratand ca a incheiat contractul de asistenta juridica nr. 42/10.05.2010, nesemnat de apelant, in care se prevedea un avans de 1000 lei, care a fost achitat cu chitanta 72/10.05.2010 si un onorariu care reprezenta un procent din incasari, insa,conform sentintei civile 244/S/16.10.2012, nu au existat incasari.
Ca nu exista o creanta lichida, certa si exigibila, debitul neputand fi cuantificat si suma pretinsa nu poate fi pusa in executare.
Prin raspunsul la intampinare, apelantul a aratat ca respectivul contract este semnat si stampilat, iar prin contract s-a stabilit un singur onorariu de avocat de 10% din suma obtinuta si incasata, dar nu mai putin de 40.000 euro, cu plata de avans de 1000 lei la data incheierii contractului, contractul reprezentand legea partilor, apelantul neindeplinindu-si obligatiile asumate prin contract, iar prin sentinta Tribunalului Brasov a fost admisa in parte actiunea.
Ca debitul datorat de intimate este perfect cuantificat, ca fiind 30.000 euro din cei 40.000 euro stabiliti prin contract.
Tribunalul, analizand apelul de fata, constata ca acesta este neintemeiat, urmand a fi respins pentru urmatoarele considerente.
Prin contractul de asistenta juridica invocat ca titlu executoriu s-a stabilit ca onorariu: "avans 1000 lei, din care se achita azi avansul, onorariu final de 10 % din suma obtinuta si incasata, dar nu mai putin de 40.000 euro, suma ce se va achita la incasarea sumei de catre reclamanti, daca suma incasata de reclamanti este > de 370.000 euro".
Prin sentinta civila nr. ../16.10.2012 pronuntata de Tribunalul Brasov in dosarul nr_. s-a admis in parte actiunea, s-a constatat caracterul politic al masurii administrative la care au fost supusi autorii reclamantilor, fiind respinse restul pretentiilor reclamantilor.
Din continutul contractului de asistenta juridica rezulta ca achitarea diferentei de onorariu avocat este conditionata de obtinerea si incasarea sumelor solicitate ca despagubiri de catre reclamanti in dosarul nr. _..
Chiar daca actiunea a fost admisa sub aspectul constatarii caracterului politic al masurii administrative, plata onorariului final, asa cum au convenit partile, era conditionata de obtinerea si incasarea sumelor de catre reclamanti, conditie care nu s-a indeplinit.
 Nu poate fi primita sustinerea apelantului ca suma de 40.000 euro trebuia achitata indiferent de obtinerea sumelor, cata vreme si sub aspectul termenului partile au convenit achitarea onorariului final "la incasarea sumei de catre reclamanti".
Potrivit art. 662 alin. final C.pr.civ., creantele cu termen sau cele conditionale nu pot fi puse in executare decat dupa implinirea termenului sau realizarea conditiei.
In cauza, plata onorariului final ce se solicita a fi executat silit era conditionata de incasarea sumelor de catre reclamanti, iar, cata vreme despagubirile fata de reclamanti nici nu au fost acordate prin hotararea judecatoreasca, in mod just instanta de fond a apreciat ca nu sunt indeplinite conditiile prevazute de art. 662 C.pr.civ. si a respins cererea de incuviintare a executarii silite.
Fata de considerentele expuse mai sus, este fara relevanta sustinerea apelantului ca prin rezilierea unilaterala exprimata de debitoare la 08.02.2013 contractul de asistenta juridica a devenit scadent.
  In temeiul art. 480 alin.1 C.pr.civ.,

PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
DECIDE

Respinge ca nefondat apelul formulat de creditor Cabinet de Avocat L. F. G. impotriva incheierii nr. _/02.04.2012 pronuntata de Judecatoria Tg-Jiu in dosarul nr. _, in contradictoriu cu intimatii F. A., F. M. si B.E.J. N.  I.  T..
Definitiva.
Pronuntata in sedinta publica din 08.07.2013 la Tribunalul Gorj.
     
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Cereri; Executarea silita

Cerere exequator; incuviintare executare silita a unei sentinte pronuntata de o instanta straina. - Sentinta civila nr. 514/C din data de 02.04.2012
Cerere exequator; incuviintare executare silita a unei sentinte pronuntata de o instanta straina. - Sentinta civila nr. 514/C din data de 02.04.2012
Fond funciar.Actiune intemeiata pe art.III din Legea nr.169/1997 - Decizie nr. 192/2015 din data de 08.05.2015
Anulare sentinta cu retinere spre rejudecare. Incalcarea principiului disponibilitatii si al contradictorialitatii. - Decizie nr. 691/2015 din data de 28.05.2015
Fond funciar.Exceptia lipsei interesului reclamantilor. - Decizie nr. 230/2015 din data de 09.06.2015
Punere in executare a sentintei in granituire.Posibilitatea de a fi pusa in executare de catre oricare dintre parti - Decizie nr. 780/2015 din data de 11.06.2015
Timbraj. Examinarea cu prioritate a exceptiei netimbrarii apelului. - Decizie nr. 1052/2014 din data de 15.10.2014
Recurs tardiv. Formularea cererii de recurs in termenul indicat in hotarare - Decizie nr. 198/2015 din data de 13.05.2015
Contestatie la executare. Apel tardiv. - Decizie nr. 600/2015 din data de 12.05.2015
Art.453 si urm.c.p.civ.Cheltuieli de judecata. Punere in intarziere. - Decizie nr. 508/2015 din data de 22.04.2015
Suspendare apel pentru lipsa partilor - Decizie nr. Incheiere din data de 24.06.2015
Admiterea contestatiei si a cererii de liberare conditionata - Sentinta penala nr. 193/2015 din data de 19.05.2015
Admiterea contestatiei si a cererii de liberare conditionata - Sentinta penala nr. 194/2015 din data de 19.05.2015
Actiune in constatare - Sentinta comerciala nr. 279/2015 din data de 21.04.2015
Constatare nulitate act - Decizie nr. 209/2015 din data de 18.05.2015
Temeiul prevazut de art. 16 lit. a C.pr.pen. Fapta nu exista. - Sentinta penala nr. 27/2015 din data de 31.03.2015
Retragerea cererii de liberare conditionata. - Sentinta penala nr. 102/2015 din data de 17.03.2015
Calea de atac poate fi exercitata doar de par?ile din dosar, mandatarul uneia dintre par?i nu poate formula apel in nume propriu ci doar in numele ?i pentru mandantul sau - Decizie nr. 431/2015 din data de 03.04.2015
Respectarea principiului disponibilita?ii . solu?ionarea cauzei in limitele investirii - art 22 alin 6 Cproc.civ. - Decizie nr. 309/2015 din data de 12.03.2015
Lipsa semnaturii pe cererea de apel atrage nulitatea caii de atac declarata - art 470 C.proc.civ. - Decizie nr. 405/2015 din data de 01.04.2015