InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Gorj

Fond Funciar. Cerere privind obligarea comisiei locale de fond funciar pentru intocmirea si inaintarea documentatiei in vederea eliberarii titlului de proprietate

(Decizie nr. 1710 din data de 11.09.2013 pronuntata de Tribunalul Gorj)

Domeniu Fondul funciar | Dosare Tribunalul Gorj | Jurisprudenta Tribunalul Gorj

Fond Funciar. Cerere privind obligarea comisiei locale de fond funciar pentru intocmirea si inaintarea documentatiei in vederea eliberarii titlului de proprietate.

Imprejurarea ca reclamantul a formulat cerere de reconstituire a dreptului de proprietate in baza legii 247/2005 nu conduce la concluzia ca trebuie eliberat titlul de proprietate cata vreme aceasta cerere nu a fost solutionata de Comisia Locala de fond funciar si apoi validata de Comisia Judeteana de fond funciar.

Cod operator: 2443

R O M A N I A

TRIBUNALUL GORJ
SECTIA I CIVILA
DECIZIE Nr. 1710
Sedinta publica de la 11 Septembrie 2013
Completul compus din:
PRESEDINTE
Judecator
Judecator
Grefier
      Pe rol fiind judecarea recursurilor civile formulate de recurenta intimata D.S.M. si de recurenta intimata C.J. pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor Gorj impotriva sentintei civile nr_/11.04.2013 pronuntata de judecatoria Motru in dosarul nr_., in contradictoriu cu intimatul reclamant A. A. V. C. si intimatele C. L.de fond funciar P. si  D. S. Gorj.
La apelul nominal facut in sedinta publica a raspuns consilier juridic B. F. pentru recurenta intimata D. S. M., lipsa fiind intimatul reclamant A. A. V. C. reprezentat de avocat T. F. si intimatele C.  L. de fond funciar P. si  D. S. Gorj.
Procedura legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta, dupa care, constatand ca nu mai sunt alte cereri de formulat sau exceptii dec invocat, tribunalul constata  recursurile in stare de judecata, acordand cuvantul asupra cestuia.
Consilier juridic B. F., pentru recurenta intimata D. S. M., a solicitat admiterea recursului pentru motivele formulate in scris, casarea sentintei si trimiterea cauzei spre rejudecare aceleiasi instante. A lasat solutia la apreciere cu privire la recursul declarat de recurenta intimata C. J. pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor Gorj.
Avocat T. F., pentru intimatul reclamant A. A. V. C., a solicitat respingerea recursurilor ca nefondate.

TRIBUNALUL

Asupra recursului de fata:
 Prin cererea inregistrata pe rolul Judecatoriei Motru sub nr. dosar _, reclamantul A. A. V. C. a chemat in judecata paratele CLFF P.s si CJFF Gorj , solicitand instantei ca prin sentinta ce se va pronunta sa se dispuna  obligarea  paratei CLFF P.  sa intocmeasca documentatia  necesara  reconstituirii dreptului sau de proprietate  pentru suprafata de teren  cu vegetatie forestiera  de 136.8383 ha  si pasuni  alpine  de 95.2585 ha , potrivit raportului de expertiza  efectuat de expert  C. G. , pe vechiul amplasament  deoarece este liber.
De asemenea, a solicitat reclamantul obligarea paratei CJFF Gorj la emiterea titlului de proprietate pe numele sau, pentru suprafata de 136.8383 ha cu vegetatie forestiera  si teren pasuni alpine MICUSA-VLASIA de 95.2585 ha  pe vechiul amplasament potrivit raportului de expertiza efectuat de expert C. G..
In motivare a aratat reclamantul ca, aceste suprafete de teren provin de la autorul sau H. I., iar suprafetele de teren sunt situate astfel:
- suprafata de teren cu vegetatie forestiera de 136,8383 ha situata in extravilanul localitatii P., in parcela 1, tarlaua 32, UP XI Cernisoara cu vecinii la N.- O.S. Baia de Arama, S si V.- drumul de exploatare, E.- O.S. Baia de Arama, V.- Paraul Vlasia;
- suprafata totala  pasuni gol alpin de 95,2585 ha compusa din 3 parcele , dupa cum urmeaza: parcela 1 MICUSA in suprafata de 46,2582 Ha, parcela 2 -VLASIA in suprafata de 35,0 ha, tarlaua  UP GOL ALPIN VLASIA si parcela 3 in suprafata de 14,0 ha, tarlaua 10, UP60L ALPIN VLASIA.
In  drept, cererea nu a fost motivata.
Din oficiu, instanta a solicitat relatii de la parata C. l. de fond funciar P., relatii comunicate cu adresa nr.1965 din 02.04.2013.
Prin incheierea de sedinta din data de 21.02.2013 instanta a dispus introducerea in cauza a intimatelor D. S. Gorj si D. S. M..
Prin sentinta civila nr_./11.04.2013 pronuntata de judecatoria Motru in dosarul nr. _ a fost admisa actiunea civila formulata de reclamantul A. A. V. C., , in contradictoriu cu   paratele C. L. de F.F.  P. ,C. J. de F. F.  Gorj, D. S. G., si D. S. M.,.
A fost obligata parata C. l. de f. f. P. sa intocmeasca documentatia necesara eliberarii titlului de proprietate pentru suprafata totala de 136,8383 ha cu vegetatie forestiera si 95,2585 ha pasune, gol alpin conform raportului de expertiza intocmit in cauza de expert C.G., pe vechiul amplasament si sa o inainteze paratei C. J. de f. f. Gorj.
A fost obligata parata Comisia Judeteana de fond funciar Gorj sa elibereze  reclamantului titlul de proprietate.
Pentru a pronunta aceasta sentinta, instanta de fond a retinut ca petitionarul a solicitat reconstituirea dreptului de  proprietate in baza L.247/2005 pentru mai multe suprafete de teren cu vegetatie forestiera in punctul Cosoaia si Valea Cusnitei si gol alpin in Muntele Micusa-Vlasia care provin de la familia H., printr-un act de donatie.
In cauza a fost depus un raport de expertiza tehnica extrajudiciara intocmit de expert tehnic ing. C. G., din care instanta a retinut  ca petitionarul este indreptatit sa i se reconstituie drept de  proprietate pentru suprafata totala de 136,8383 ha cu vegetatie forestiera si  pasune alpina in pct.Micusa - Vlasia in suprafata  totala de  95,2585 ha, pe vechiul amplasament.
S-a retinut ca intimata C. L. de F. F. P. a confirmat ca petitionarului i se poate reconstitui dreptul de proprietate pe vechiul amplasament conform raportului de expertiza intocmit de expert ing. C. G..
Instanta a retinut ca petitionarul a facut dovada dreptului sau de proprietate cu inscrisurile depuse la dosar si care nu au fost contestate de C. L. de F. F. P.., iar expertiza tehnica intocmita de expert tehnic ing. C. G. s-a facut pe vechiul amplasament conform hartii originale a mosiei si proprietatii H. asa cum rezulta din adresa nr.1965/02.04.2013 a CLFF P. -fila 46.
Retinand aceasta stare de fapt si avand in vedere disp.L.247/2005 si L.1/2000, instanta de fond a admis actiunea, a obligat parata C. L. de F. F. P. sa intocmeasca documentatia necesara eliberarii titlului de proprietate pentru suprafata totala de 136,8383 ha cu vegetatie forestiera si 95,2585 ha pasune, gol alpin conform raportului de expertiza intocmit in cauza de expert C. G., pe vechiul amplasament si sa o inainteze paratei C. J. de f. f. Gorj, iar aceasta din urma sa elibereze  reclamantului titlul de proprietate.
Impotriva acestei sentinte au declarat recurs intimata D. S. M. si intimata C.J. pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor Gorj, recurentele criticand sentinta pentru netemeinicie si nelegaliate.
Recurenta intimata  RNP R.- D. S. M. a sustinut ca sentinta este nelegala, deoarece s-a dispus reconstituirea dreptului de proprietate in favoarea petentului fara a fi indeplinite cerintele art.6 din Legea 1/2000 privind dovada dreptului de proprietate care, in lipsa inscrisurilor doveditoare, se face cu depozitiile martorilor vecini pe toate laturile terenurilor pentru care se solicita reconstituirea.
De asemenea, s-a invocat ca petentul nu a parcurs procedura de reconstituire prevazuta de legile fondului funciar in sensul ca nu a facut dovada existentei unei hotarari a C.J. de f.f. prin care sa fie validata cererea sa de reconstituire a dreptului de proprietate.
Recurenta a solicitat admiterea recursului, casarea sentintei si trimiterea cauzei spre rejudecare pentru completarea probatoriilor in sensul de a se verifica daca reclamantul este persoana indreptatita la reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafata de 136,8383 ha, teren cu vegetatie forestiera.
Recurenta C. J. de f. f. Gorj a criticat sentinta pe motiv ca prin solutia adoptata, instanta de fond s-a substituit C. L. de f. f., care nu a facut o propunere privind  cererea de reconstituire a dreptului de proprietate al reclamantului si nu a inaintat-o C. J. in vederea adoptarii unei hotarari de validare. Asadar, in opinia  recurentei, instanta de fond putea sa oblige C. L. de F. F. P.  sa se pronunte asupra cererii de reconstituire formulata de reclamanti si nu sa oblige la intocmirea documentatiei in vederea emiterii titlului de proprietate din moment ce nu exista o hotarare de validare si nu s-au parcurs etapele procedurii de reconstituire prevazute de art.5 din HG 890/2005.
Recurenta a solicitat admiterea recursului si modificarea sentintei in sensul respingerii actiunii ca prematur formulata.
Intimatul reclamant A. A. V. C. a formulat intampinare prin care a solicitat respingerea recursului declarat de RNP R. - D. S. M..
Reexaminand actele si lucrarile dosarului prin prisma criticilor formulate, tribunalul constata ca recursurile sunt intemeiate pentru considerentele  ce urmeaza:
Prin sentinta recurata, instanta de fond a obligat C. L. de F. F. P. sa intocmeasca documentatia in vederea eliberarii titlului de proprietate, in favoarea reclamantului, pentru suprafata de 136,8383 ha, teren cu vegetatie forestiera si 95,2585 ha pasune si C. J. sa elibereze titlul de proprietate fara  sa  observe ca in cauza nu a fost indeplinita procedura speciala de reconstituire prevazuta de Legea nr.18/1991 si Legea 1/2000.
Obligatia prevazuta de HG 890/2005 in sarcina Comisiei Locale de fond funciar, aceea de a intocmi documentatia in vederea eliberarii titlului de proprietate presupune parcurgerea tuturor etapelor procedurii de reconstituire si existenta unei hotarari de validare a cererii de reconstituire, emisa de Comisia Judeteana de fond funciar, hotarare in baza careia se intocmeste documentatia si se elibereaza titlul de proprietate.
In speta, nu exista o hotarare a Comisiei Judetene de validare a cererii de reconstituire a dreptului de proprietate in favoarea reclamantului pentru suprafetele de teren cu vegetatie forestiera si gol alpin. Imprejurarea ca reclamantul a formulat cerere de reconstituire a dreptului de proprietate in baza legii 247/2005 nu conduce la concluzia ca trebuie eliberat titlul de proprietate cata vreme aceasta cerere nu a fost solutionata de Comisia Locala de fond funciar si apoi validata de Comisia Judeteana de fond funciar.
Fata de aceste considerente, tribunalul constata ca in mod gresit prima instanta a admis actiunea fara a verifica daca sunt indeplinite conditiile specifice procedurii speciale de reconstituire a dreptului de proprietate, motiv pentru care, in baza art.312 Cprciv., se vor admite recursurile paratelor si va modifica sentinta in sensul respingerii actiunii. PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
DECIDE

Admite recursurile civile formulate de recurenta intimata D. S. M. si de recurenta intimata C. J. pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor Gorj impotriva sentintei civile nr_/11.04.2013 pronuntata de judecatoria Motru in dosarul nr_., in contradictoriu cu intimatul reclamant A. A. V. C. si intimatele C. L.de f. f. P. si  D. S. Gorj.
Modifica sentinta in sensul ca respinge actiunea.
Irevocabila.
Pronuntata in sedinta publica de la 11 Septembrie 2013, la Tribunalul Gorj.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Fondul funciar

Carte funciara - Sentinta civila nr. 224 din data de 30.07.2013
Actiune oblica. Legea nr. 18/1991 - Sentinta civila nr. 805 din data de 21.09.2017
Contestatie in anulare speciala intemeiata pe motivul erorii materiale - Decizie nr. 452 din data de 10.05.2012
Constatarea nulitatii absolute partiale a titlului de proprietate - Decizie nr. 18 din data de 13.01.2011
Atribuirea unui teren revolutionarilor - Decizie nr. 45 din data de 19.02.2010
Actiune in revendicare - Decizie nr. 289 din data de 22.04.2010
Fond funciar - Decizie nr. 835 din data de 17.12.2009
Fond funciar - Sentinta civila nr. 680 din data de 12.09.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 629 din data de 19.07.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 376 din data de 18.04.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 333 din data de 04.04.2012
Modificare titlu - Sentinta civila nr. 230 din data de 01.03.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 561 din data de 16.02.2011
Actiune in constatare - Sentinta civila nr. 1387 din data de 16.12.2010
Fond funciar - Sentinta civila nr. 992 din data de 27.10.2010
Revendicare - Sentinta civila nr. 842 din data de 06.10.2010
Modificare titlu proprietate - Sentinta civila nr. 620 din data de 14.07.2010
Proprietate privata - Sentinta civila nr. 549 din data de 16.06.2010
Anulare titlu proprietate - Sentinta civila nr. 22 din data de 29.04.2010
Fond funciar - Sentinta civila nr. 116 din data de 17.02.2010