InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Gorj

Contestatie la executare

(Decizie nr. 27/2014 din data de 26.02.2014 pronuntata de Tribunalul Gorj)

Domeniu Contestatie la executare | Dosare Tribunalul Gorj | Jurisprudenta Tribunalul Gorj


DECIZIE Nr. 27/2014
Sedinta publica de la 26 Februarie 2014 Pe rol fiind judecarea apelului formulat de apelanta contestatoare ___. impotriva sentintei civile nr. __.. din ___ pronuntata de __.. in dosarul nr. ___., in contradictoriu cu intimatii ___., avand ca obiect contestatie la executare.
La apelul nominal facut in sedinta publica au raspuns avocat ___. pentru apelanta contestatoare ___. si intimata ____., asistata de avocat ___., lipsa fiind intimatul ___.
Procedura de citare legal indeplinita.
S-a facut referatul oral al cauzei de catre grefierul de sedinta care invedereaza instantei faptul ca prin Serviciul Registratura la data de ___ s-a depus la dosar de catre reprezentantul intimatei ___.., avocat ___., o cerere de amanare pentru imposibilitatea prezentarii in instanta, intrucat sustine dosare la Tribunalul _.., Judecatoria ___ si Tribunalul ___., dupa care,
Avocat ___..pentru intimata ___ depune la dosar practica judiciara, respectiv contestatia la executare formulata de ___. impotriva intimatului ___. solutionata prin sentinta nr. __.. pronuntata de Judecatoria ___. in dosarul nr. ____.
Nemaifiind alte cereri de formulat sau exceptii de invocat, tribunalul constata apelul in stare de judecata si acorda cuvantul pe fondul cauzei.
Avocat ___. pentru apelanta contestatoare __. solicita admiterea apelului si schimbarea sentintei apelate, in sensul admiterii contestatiei la executare si in principal anularea tuturor actelor de executare silita emise in dosarul nr. __.., iar in subsidiar anularea partiala a incheierii nr. ___. si a tuturor actelor de executare subsecvente, cu inlaturarea sau reducerea cuantumului onorariului executorului si onorariului avocatului, precum si intoarcerea executarii silite. Cu cheltuieli de judecata.
Avocat ___ pentru intimata __.. solicita respingerea apelului ca nefondat si mentinerea sentintei instantei de fond ca temeinica si legala. Cu cheltuieli de judecata.

TRIBUNALUL

Asupra apelului de fata;
Prin cererea inregistrata pe rolul Judecatoriei ___.., la data de ___., sub nr. ___.., contestatoarea ___ a formulat, in contradictoriu cu intimatii __.., contestatie la executare prin care a solicitat:
a) in principal, anularea incheierii nr. ___ privind stabilirea cheltuielilor de executare, a somatiei din __., precum si a tuturor actelor de executare silita emise in dosarul nr. ___ aflat pe rolul ___.,
b) in subsidiar, anularea partiala a incheierii nr. __.. privind stabilirea cheltuielilor de executare, a somatiei imobiliare din __., precum si a tuturor actelor de executare silita emise in dosarul nr. __. aflat pe rolul ___, cu inlaturarea sau reducerea obligatiei de plata a onorariului avocatului si a onorariului executorului judecatoresc, cu cheltuieli de judecata.
Totodata, a solicitat si suspendarea executarii silite cu privire la creanta in cuantum de ___ lei reprezentand cheltuieli de executare (onorariu executor judecatoresc si onorariu avocat), pana la solutionarea contestatiei la executare.
In motivarea contestatiei, contestatoarea a aratat ca prin sentinta comerciala nr. __., Tribunalul __.. a dispus obligarea ___ la plata contravalorii actiunilor detinute de creditoare anterior retragerii acesteia din societate si ca prin notificarea din data de ___, adresata creditoarei personal, __., a aratat ca intelege sa plateasca voluntar debitul datorat, solicitand in acest sens creditoarei ca pana la data de ___sa ii comunice contul bancar si toate datele necesare pentru efectuarea platii reprezentand debitul rezultat din acest titlu executoriu, urmand ca la data de ___ sa se prezinte la sediul __.. pentru a-i fi inmanata dovada achitarii debitului datorat si, fata de refuzul de a da curs acestei solicitari, prin notificarea nr. __.. comunicata creditoarei prin intermediul __. . si-a reiterat intentia in sensul achitarii de buna-voie a debitului in cuantum de _.. lei (__ lei reprezentand contravaloarea actiunilor actualizata cu rata inflatiei si taxa de timbru in cuantum de ___ lei) solicitand acesteia sa se prezinte la data de __.., ora 9.00 la sediul  sau in vederea incasarii acestei creante si ca a aratat totodata ca aceasta notificare reprezinta oferta reala cu privire la acceptarea platii debitului decurgand din sentinta nr. ___.. si produce consecintele prevazute de lege.
Contestatoarea  a mai aratat ca prin incheierea din data de ___., pronuntata de Judecatoria __.. in dosarul nr. ___., instanta de executare a incuviintat executarea silita a contestatoarei la cererea ___ iar prin somatia nr. ___ emisa de __.., i s-a pus in vedere sa achite suma de ___ lei in termen de o zi de la data primirii somatiei, in cazul contrar urmand a se proceda la executarea silita.
Ca, prin incheierea nr. ___. s-au stabilit cheltuieli de executare in cuantum de __. lei, respectiv: __. lei reprezentand taxe de timbru si taxe posta, _.. lei reprezentand cheltuieli formare dosar,__.. lei reprezentand cheltuieli redactare adrese, __. lei reprezentand cheltuieli emitere somatie, ___ lei, reprezentand cheltuieli arhivare dosar, _. lei reprezentand consultatii in legatura cu constituirea actelor executionale, _.. lei reprezentand onorariu expert contabil, _.. lei (TVA inclus) reprezentand onorariu executor judecatoresc si __. lei reprezentand onorariu avocat si ca prin O.P. nr. _.., __. a platit in contul _.. suma de __. lei, reprezentand creanta detinuta de creditoarea _.. impotriva societatii, fata de neindicarea contului bancar apartinand creditoarei.
A mai aratat contestatoarea ca, in cauza, nelegalitatea actelor de executare rezulta evident din faptul ca s-a inceput o executare silita, in conditiile in care __.., anterior efectuarii oricarui act de executare, a inceput procedura de plata voluntara, din prevederile art. 622 Noul Cod proc. Civ, rezultand  evident ca executarea silita are caracter subsidiar fata de executarea voluntara, obligatiile stabilite prin titlul executoriu putand fi aduse la indeplinire prin executare silita numai daca acestea nu au fost aduse la indeplinire de bunavoie, in speta, __.. notificand creditoarei vointa expresa, clara si ferma de a plati de indata debitul inca la data de __.., anterior efectuarii oricarui act de executare, somatia fiind comunicata __.abia la data de __.., de asemenea, __..  efectuand plata la data de _., in aceeasi zi cu primirea somatiei.
In acest context, contestatoarea a mai mentionat ca la data de _..nu fusese efectuat nici un act de executare silita, intrucat abia la data de ___ instanta a incuviintat executarea silita, astfel incat executorul judecatoresc avea obligatia sa se abtina de la orice acte de executare pana la finalizarea procedurii ofertei reale, pentru acest motiv, comunicand somatia din data de __., executorul judecatoresc a incalcat prevederile art. 5 din Legea nr. 188/2000, conform caruia "activitatea executorilor judecatoresti se infaptuieste in conditiile legii, cu respectarea drepturilor si intereselor legitime ale partilor".
Cu privire la nelegalitatea incheierii nr. ___, contestatoarea a aratat ca, avand in vedere faptul ca a achitat debitul rezultat din sentinta comerciala nr. ___ chiar in ziua in care a primit somatia, respectiv la data de __.., este evident ca este aplicabila ipoteza reglementata de art. 669 Noul Cod proc. civ., fata de executarea de indata a obligatiei privind plata debitului datorat, in aceste conditii, intelegand sa conteste incheierea nr. __. cu privire la onorariului de avocat si al onorariului executorului judecatoresc, nu si cu privire la celelalte cheltuieli de executare.
In privinta onorariului executorului judecatoresc, contestatoarea a aratat ca prin incheierea nr. ___., s-a stabilit in sarcina sa obligatia de a achita suma de __.. lei (TVA inclus) reprezentand onorariu executor judecatoresc, apreciind stabilirea acestui onorariu ca total nejustificat, fata de cuantumul exagerat al acestuia, in raport cu activitatea depusa de executorul judecatoresc de la momentul inregistrarii cererii de executare de catre creditoare si pana la data platii voluntare efective a debitului datorat, precizand totodata ca, prin raportare la prevederile art. 39 alin. 1 lit. b) din Legea nr. 188/2000, onorariul maxim pentru executorul judecatoresc este de .. lei (TVA inclus) acesta fiind chiar onorariul pretins in prezenta cauza, in acest sens, aratand ca, potrivit art. 669 alin. 4 Noul Cod proc. civ., onorariul executorului judecatoresc poate fi cenzurat de instanta de judecata, tinandu-se cont de volumul activitatii depuse de executor, precum si de probele administrate in cauza. Or, din actele de executare comunicate __.., rezulta ca cererea de executare silita a fost inregistrata la data de _.., executarea silita a fost incuviintata la data de __., iar somatiile imobiliare si adresele de infiintare a popririi au fost comunicate __. la data de _.. iar activitatea executorului in perioada ___ s-a limitat doar la formularea cererii de incuviintare, comunicarea somatiilor catre debitor si adreselor de infiintare a popririi catre tertii popriti, cheltuielile privind efectuarea acestor acte au fost stabilite in mod separat de cuantumul onorariului, aspect ce rezulta din incheierea nr. ___, in acest context, obligarea __.. la plata onorariului executorului fiind nejustificata, avand in vedere ca, pe langa aceste cheltuieli privind emiterea somatiilor si adreselor de executare, s-au stabilit si cheltuieli reprezentand consultatii in legatura cu constituirea actelor executionale in cuantum de ___. lei.
A mai aratat contestatoarea ca pe rolul aceluiasi executor se afla executari silite pornite de alti creditori ai __.., avand ca obiect o creanta decurgand din acelasi titlu executoriu - sentinta comerciala nr. __.., precum si creante similare decurgand dintr-o alta hotarare pronuntata intr-un litigiu avand acelasi obiect, prin urmare activitatea executorului nu numai ca s-a rezumat la formularea unor adrese si somatii, dar acesta nu a facut decat sa inlocuiasca in actele de executare emise in celalalt dosar numele creditorului si cuantumul creantei, toate celelalte coordonate ramanand neschimbate si avand in vedere ca activitatea executorului pana la data platii voluntare si efective a debitului s-a limitat numai la emiterea unor adrese si somatii, __.,executandu-si de indata obligatia decurgand din titlul executoriu, este evident ca perceperea unui onorariu maximal este total nelegala, solicitand instantei sa dispuna, in principal, inlaturarea obligatiei de plata a onorariului executorului, avand in vedere ca pentru actele de executare efectiv realizate s-au perceput cheltuieli separate de onorariul stabilit iar, in subsidiar, reducerea onorariului proportional cu activitatea depusa de executor de la momentul inregistrarii cererii de executare pana la momentul platii efective a debitului datorat.
Cu privire la onorariul avocatului, contestatoarea a aratat ca acesta este disproportionat de mare in raport cu activitatea practic inexistenta a avocatului in faza executarii silite, cu atat mai mult fata de intentia manifestata de __., in sensul achitarii voluntare a debitului datorat reiterand, in acest context, ca __.., a insistat in executarea voluntara a obligatiei decurgand din titlul executoriu nr. __.. notificand in acest sens creditoarea initial la data de __. prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire si ulterior la data de __. prin intermediul executorului judecatoresc, in aceasta faza, oricum activitatea avocatului se rezuma doar la formularea cererii de executare silita, prin care se solicita punerea in executare a hotararii judecatoresti investita cu formula executorie, activitatea propriu-zisa fiind realizata de executorul judecatoresc, care solicita incuviintarea executarii silite si face demersurile ce se impun in vederea realizarii creantei din titlu si ca, raportat la situatia concreta dedusa judecatii, respectiv la indeplinirea obligatiei de plata a debitului datorat de indata ce a fost somata conform art. 667 Noul Cod proc. civ., respectiv chiar in ziua primirii somatiei, a aratat ca activitatea avocatului intre momentul inregistrarii cererii de executare silita si data indeplinirii obligatiei in mod voluntar de catre __.., este total inexistenta, aceasta concluzie rezultand chiar din incheierea nr. ___, prin care se arata ca au fost percepute cheltuieli in mod separat pentru consultatiile juridice in legatura cu actele executionale, diferite de onorariul avocatial.
Prin urmare, avand in vedere rolul pur pasiv al avocatului in executarea care face obiectul prezentei contestatii, mai ales in contextul in care creditorul a fost consiliat de catre executor cu privire la dosarul de executare si demersurile ce se impun in cauza, este evident ca onorariul de ___ lei este vadit disproportionat in raport cu activitatea depusa de acesta de la momentul inregistrarii cererii de executare, respectiv __.. si pana la momentul achitarii voluntare a debitului datorat, respectiv ___, considerente pentru care a solicitat anularea partiala a tuturor actelor de executare silita emise in dosarul de executare silita nr. ___.
Cu privire la suspendarea executarii silite, contestatoarea a aratat ca pretinsa creanta in cuantum de _. lei reprezentand cheltuieli de executare (_..lei - onorariu avocat si respectiv _.. lei - onorariu executor) a fost stabilita cu incalcarea dispozitiilor art. 669 alin. 2 teza a doua Noul Cod proc. civ., avand in vedere activitatea extrem de redusa a executorului judecatoresc, precum si activitatea inexistenta a avocatului de la momentul inregistrarii cererii de executare (__.) pana la momentul achitarii voluntare a debitului datorat (__.), precizand, in continuare ca, executarea silita a unei creante nedatorate este de natura a agrava situatia financiara dezastruoasa in care se gaseste in prezent, intreaga activitate fiind paralizata, ca urmare a procedurilor executionale declansate concomitent de multi fosti actionari asupra conturilor bancare, asupra veniturilor din chirii si asupra imobilelor societatii, in acest sens, aratand ca  atat intimata din prezenta cauza, cat si alti creditori ai societatii au pornit simultan atat executare prin poprire, cat si executare imobiliara, asupra imobilelor.
Ca, in cadrul celorlalte dosare de executare, s-a dispus numirea unui administrator sechestru, care sa incaseze toate veniturile de la chiriasii __., astfel incat, in acest moment, _.., nu realizeaza venituri, de vreme ce conturile bancare sunt poprite, veniturile in numerar sunt incasate de administratorul sechestru, bunurile imobile sunt sechestrate, iar executorii judecatoresti refuza ridicarea acestor masuri fara plata integrala a sumelor urmarite, care includ cheltuielile de executare contestate de subscrisa, situatia economica fiind extrem de grava, avand in vedere ca, pentru a evita intrarea in faliment a societatii, a fost obligata sa contracteze un credit in valoare de ___ euro, pentru executarea obligatiilor privind plata creantelor reprezentand pretul actiunilor depuse de catre actionarii retrasi din societate si ca, desi a platit sume considerabile de bani, nici pana in prezent nu au fost emise incheierile privind incetarea executarii silite, dimpotriva existand situatii in care au fost incasate sume suplimentare de la tertii popriti, peste ceea ce facea obiectul dosarului de executare.
Contestatoarea a mai aratat ca, in  conformitate cu dispozitiile art. 669 alin.  4 teza finala Noul Cod proc. civ., suspendarea executarii in privinta acestor cheltuieli de executare nu este conditionata de plata unei cautiuni, prin urmare, avand in vedere pe de o parte caracterul vadit nelegal al executarii silite demarate impotriva sa pentru o creanta nedatorata, constand in cheltuieli de executare reprezentate de onorariu de avocat si onorariul executorului judecatoresc, iar pe alta parte situatia financiara grava cu care se confrunta, contestatoarea a solicitat sa instantei sa dispuna suspendarea executarii silite a creantei in cuantum de __.. lei pana la solutionarea contestatiei la executare.
Concluzionand, contestatoarea a solicitat admiterea contestatiei, anularea partiala a incheierii nr. _. privind stabilirea cheltuielilor de judecata, a somatiei imobiliare din _., precum si a tuturor actelor de executare silita emise in dosarul nr. __. aflat pe rolul BEJ _., cu inlaturarea sau reducerea obligatiei de plata a onorariului executorului si a onorariului avocatului, cu cheltuieli de judecata.
Prin intampinarea formulata in cauza, intimata __..a solicitat respingerea cererii de suspendare a executarii silite ca fiind ramasa fara obiect, respingerea contestatiei la executare si obligarea contestatoarei la plata cheltuielilor de judecata.
Referitor la cererea privind suspendarea executarii silite a titlului executoriu, in ceea ce priveste creanta reprezentand cheltuielile de executare, intimata ___. a solicitat respingerea acesteia ca fiind ramasa fara obiect, intrucat executarea s-a efectuat in totalitate, atat in ceea ce priveste debitul principal cat si in ceea ce priveste cheltuielile privind executarea silita.
In ceea ce priveste solicitarile contestatoarei privind anularea executarii silite, anularea tuturor actelor de executare, respectiv constatarea nulitatii actelor de executare, pentru motivul ca debitoarea ar fi inceput anterior demararii executarii silite procedura de plata voluntara, intimata a solicitat respingerea ca neintemeiate si in atare conditii inlaturarea acestora.
Intimata ___ a mai aratat ca, creditoarea a inteles sa se adreseze executorului judecatoresc in vederea aducerii la indeplinire a dispozitivului titlului executor pentru motivul ca debitoarea a avut suficient timp la dispozitie sa isi  execute obligatia de buna voie si cu toate acestea nu a inteles sa o faca, astfel ca, fata de aceasta imprejurare, coroborat cu faptul ca in tot acest timp debitoarea a procedat la intocmirea a o serie intreaga de acte care faceau imposibila executarea silita sau cel mult tergiversarea acesteia, cesionand contractele de inchiriere a spatiilor comerciale imobile aflate in proprietatea acesteia catre alte societati comerciale, care incasau sumele platite de diversi chiriasi pentru folosinta spatiilor respective, este evident ca nu se astepta ca stingerea obligatiei de plata stabilita prin titlul executoriu sa fie facuta de bunaŽvoie, astfel ca, in atare conditii, la data de ___., a inteles sa demareze procedura de executare silita, intrucat din punctul sau de vedere era evident ca fara a exista o constrangere din partea executorului judecatoresc debitul nu se putea stinge pe cale amiabila, invederand instantei si aspectul ca debitoarea a cunoscut de inregistrarea dosarului de executare silita inca de la data de _.., cand executorul judecatoresc i-a facut cunoscut reprezentantei debitoarei, in persoana d-nei __. avand functia de director economic, faptul ca pe rolul B.E.J __. se afla inregistrate dosarele de executare silita nr__ privind pe creditoarea de fata, respectiv dosarul nr. _.. privind pe creditorul _.., ocazie cu care s-a incheiat procesul verbal nr. _., prin care s-a convenit ca sumele cuvenite creditorilor din cele doua dosare de executare inregistrate pe data de _.. sa fie retinute dupa emiterea somatiilor din sumele ce au fost consemnate pe seama si la dispozitia B.E.J _. in dosarul nr__.., respectiv dosar nr___., ramase in plus dupa achitarea debitelor si a cheltuielilor de executare din cadrul respectivelor dosare.
Cu aceasta ocazie executorul judecatoresc i-a adus la cunostinta reprezentantei debitoarei si faptul ca in conformitate cu art.669 alin.2 C.pr.civ : "debitorul va fi tinut sa suporte cheltuielile de executare stabilite sau dupa caz efectuate dupa inregistrarea cererii de executare si pana la data realizarii obligatiei stabilite prin titlul executoriu, chiar daca el a facut plata in mod voluntar" in atare conditii, notificarea contestatoarei la care face trimitere din data de ___, emisa ulterior inregistrarii cererii de executare silita, este lipsita de relevanta si nu poate constitui temei in vederea admiterii contestatiei la executare cu consecinta anularii formelor de executare.
In privinta sustinerilor debitoarei-contestatoare, cu privire la faptul ca prin notificarea nr__.., si-ar fi reiterat intentia de a achita de buna voie debitul  potrivit titlului executoriu, si ca aceasta notificare ar reprezenta oferta reala, la care creditorul nu a dat curs, intimata ___.a aratat ca nici aceste sustineri nu pot fi primite de vreme ce intentia de plata a debitoarei a fost ulterioara inregistrarii cererii de executare silita, moment care produce consecinte in ceea ce priveste obligatia suportarii cheltuielilor de  executare silita. Astfel, acceptarea din partea creditoarei a unei plati voluntare dupa inregistrarea dosarului de executare silita si in conditiile in care nu exista nici o garantie din partea debitoarei in sensul respectiv, ar fi avut drept consecinta  directa, suportarea cheltuielilor de executare in  totalitate de catre creditor, situatie care conducea in mod evident la micsorarea patrimoniului creditorului din motive exterioare vointei acestuia, astfel ca, in atare conditii nu ne aflam in prezenta unei plati voluntare, ci dimpotriva, plata s-a efectuat dupa momentul sesizarii executorului judecatoresc, si evident consecinta este suportarea cheltuielilor de executare in totalitate de catre debitoare si fata de acest rationament, solicitarea debitoarei-contestatoare de a se anula incheierea nr. __.. prin care s-au stabilit cheltuielile de executare apare ca nefondata.
Referitor la criticile privind onorariul executorului judecatoresc, intimata a apreciat ca si  acestea sunt nefondate mai ales fata de experienta anterioara a executorului judecatoresc in ceea ce priveste executarea silita a debitoarei solicitata de alti creditori, astfel, debitoarea-contestatoare a inteles sa se sustraga in permanenta de la plata sumelor cuvenite creditorilor actionari retrasi din societate, pentru aducerea la indeplinire a dispozitivului titlului executor fiind efectuate o serie intreaga de acte de executare in dosarele anterioare, acte in urma carora s-a reusit a se constrange debitoare sa contracteze un credit bancar din care sa acopere creantele tuturor creditorilor din dosarele anterioare. Or, este evident ca odata incheiata executarea silita a debitoarei in dosarele de executare silita anterioare, pentru aducerea la indeplinire a dispozitivului titlului executor in ceea ce o priveste pe creditoarea din cauza de fata se impunea parcurgerea acelorasi etape deosebit de costisitoare insa, trecand peste aceste ratiuni care justifica onorariul perceput de executorul judecatoresc, in masura in care acesta este in limitele legale, a apreciat ca nici acesta nu poate fi cenzurat.
In ceea ce priveste cuantumul onorariului avocatial, intimata a apreciat ca acesta este mai mult decat rezonabil, activitatea de executare silita presupunand cel putin in ceea ce priveste pe debitoarea de fata o serie intreaga de acte si demersuri, aspect cunoscute cu ocazia executarilor silite declansate impotriva debitoarei de catre alti creditori in dosare anterioare, astfel, fata de multitudinea actelor care urmau a fi indeplinite, in conditiile in care nu s-ar fi facut plata, acte ce constau in identificarea bunurilor imobile, identificarea chiriasilor, a numerelor cadastrale a imobilelor proprietatea debitoarei susceptibile de urmarire silita, numirea de administrator sechestru in vederea administrarii in bune conditii a imobilelor care erau inchiriate la diversi chiriasi pe sume modice, onorariul avocatial perceput nu este susceptibil de a fi cenzurat, solicitand instantei sa observe ca aceasta executare silita, precum si toate cheltuielile efectuate s-au datorat in exclusivitate contestatoarei-debitoare, care nu a inteles sa faca plata decat in momentul cand a sesizat executorul judecatoresc, fiecare creditor fiind indreptatit  sa formuleze sau nu o cerere de executare silita pentru drepturile ce i se cuvin potrivit titlului executor, acest aspect nefiind ingradit de nici o dispozitie legala, nefiind culpa creditorului ca debitoarea nu a inteles sa isi achite obligatiile de buna voie si astfel sa evite toate cheltuielile ocazionate de executarea silita, asadar, cheltuielile privind onorariul avocatial si onorariul de executor judecatoresc aferente dosarului de executare sunt perfect legale.
Intimata a mai aratat ca obligatia de plata ii incumba contestatoarei in raport de dispozitiile art. 998-999 Cod civil referitoare la raspunderea pentru fapta proprie, in conditiile in care temeiul acordarii cheltuielilor de judecata il reprezinta culpa procesuala, onorariul avocatial fiind stabilit inter partes conform art. 132 din Statutul profesiei de avocat, tinand seama de elementele prevazute in alin. 3 al textului mentionat, care sunt: timpul si volumul de munca solicitate pentru executarea mandatului primit sau activitatii solicitate de client; natura, noutatea si dificultatea cazului; importanta intereselor in cauza; imprejurarea ca acceptarea mandatului acordat de client il impiedica pe avocat sa accepte alt mandat, din partea unei alte persoane, daca aceasta imprejurarea poate fi constatata de client fara investigatii suplimentare; notorietatea, titlurile, vechimea in munca, experienta, reputatia si specializarea avocatului; conlucrarea cu experti sau specialisti impusa de natura, obiectul, complexitatea si dificultatea cazului; avantajele si rezultatele obtinute pentru profitul clientului, ca urmare a muncii depuse de avocat; situatia financiara a clientului; constrangerile de timp in care avocatul este obligat de imprejurarile cauzei sa actioneze pentru a asigura servicii legale performante, dispozitiile de procedura privind cenzurarea cheltuielilor fiind menite sa impiedice abuzul de drept, prin deturnarea onorariului de avocat de la finalitatea sa fireasca, aceea de a permite justitiabilului sa beneficieze de o asistenta judiciara calificata pe parcursul procesului ori, in cauza de fata, pe langa faptul ca executarea silita putea fi destul de anevoioasa si implica o serie intreaga de activitati desfasurate de catre aparatorul ales, se poate aprecia cuantumul rezonabil al onorariului avocatial perceput, reaua credinta a contestatoarei fiind demonstrata de faptul ca in primul rand aceasta nu a inteles sa efectueze plata de buna-voie in conformitate cu dispozitiile art.622 C.pr.civ.
De asemenea tot cu referire la reaua-credinta de care da dovada contestatoarea, intimata a aratat ca pe rolul B.E.J _ s-a aflat dosarul de executare silita nr.. privind executarea silita a contestatoarei pentru o suma in cuantum de __. lei cu titlu de debit constand in contravaloarea actiunilor detinute de un numar de 22 de actionari, conform titlului executor reprezentat de sentinta nr__ a instantei Tribunalul _. pronuntata in dosarul nr__, impotriva acestei sentinte fiind declarat recurs si cerere de suspendare a caracterului executor al titlului cereri ce au fost respinse de catre instanta Curtea de Apel _.. in urma stramutarii dosarului de la Curtea de Apel _.. Asadar, executarea silita in cadrul acestui dosar a fost suspendata circa un an de zile tot ca urmare a demersurilor contestatoarei care s-au dovedit a fi nefondate. De asemenea, s-a mai formulat de catre contestatoare inclusiv contestatie la executare impotriva formelor de executare din cadrul dosarului respectiv, cerere ce a fost respinsa de asemenea in mod irevocabil de catre Judecatoria __ respectiv Tribunalul __... De asemenea, pe rolul B.E.J __.. s-au aflat dosarele de executare silita nr_, _.. privind pe creditorii __... Si in cazul acestor dosare de executare silita, debitoarea-contestatoare a formulat contestatii la executare, contestatii ce s-au dovedit a fi nefondate fiind respinse de Judecatoria Tg-Jiu, intimata apreciind relevant sa aduca la cunostinta instantei si aceste aspecte tocmai in ideea formarii unei convingeri foarte clare a instantei asupra temeiniciei cererilor formulate de catre contestatoare, solicitand instantei sa procedeze la analiza cauzei in raport de interesul nelegitim urmarit de catre contestatoare.
Prin serviciul de registratura al instantei, la data de __, reclamanta a depus o cerere prin care a completat obiectul cererii initiale, solicitand:
a) intoarcerea executarii silite si restabilirea situatiei anterioare, urmand sa constate ca cererea de suspendare a executarii a ramas fara obiect,
b) anularea procesului-verbal din _. emis de BEJ _.. in cadrul dosarului de executare nr. ___, pentru urmatoarele argumente:
- prin cererea introductiva, a solicitat in principal anularea executarii silite si a actelor de executare, iar in subsidiar anularea partiala a acestei incheierii de stabilire a cheltuielilor de executare, cu inlaturarea sau reducerea obligatiei de plata a onorariului avocatului si a onorariului executorului judecatoresc, solicitand totodata si suspendarea executarii silite cu privire la creanta in cuantum de __. lei reprezentand cheltuieli de executare (onorariu executor judecatoresc si onorariu avocat), pana la solutionarea contestatiei la executare. Ca, prin O.P. nr. _.., a platit in contul BEJ __., suma de __. lei, reprezentand creanta detinuta de creditoarea __. impotriva societatii, fara a achita insa si cheltuielile de executare cu privire la care aratat ca le va contestata, fata de nelegalitatea modului de stabilire a acestora. Totodata, a mai aratat ca, cheltuielile de executare in cuantum de _.. lei au fost retinute insa de executorul judecatoresc din sumele incasate de la tertii popriti si eliberate in contul BEJ _.. (onorariul de executor) si respectiv in contul creditoarei _.. (onorariul de avocat), aspect ce rezulta din incheierea nr. __., astfel ca, in aceste conditii, cererea privind suspendarea executarii incheierii nr__, cu privire la creanta in cuantum de __ lei, reprezentand cheltuieli de executare a ramasa fara obiect, avand in vedere ca aceasta creanta a fost executata silit.
A mai aratat contestatoarea ca, potrivit art. 722 si urm. Noul Cod proc. civ., consecinta fireasca a anularii unui act de executare silita este intoarcerea executarii si repunerea partilor in situatia anterioara, numai astfel putandu-se restabili legalitatea incalcata, prin urmare, procedand la anularea incheierii nr__, a solicitat instantei sa dispuna si cu privire la intoarcerea executarii silite si restabilirea situatiei anterioare, in sensul restituirii sumei de __.. lei.
- prin procesul-verbal din _. intocmit de BEJ _.. se retine ca i s-ar fi adus la cunostinta d-nei __., directorul economic al __., ca in conformitate cu dispozitiile art. 669 alin. 2 Cod pr.civ. "debitorul va fi tinut sa suporte cheltuielile de executare stabilite, sau dupa caz, efectuate dupa data inregistrarii cererii si pana la data realizarii integrale a creantei, chiar daca el a facut plata voluntar (...)" iar aceasta ar fi fost de acord cu plata integrala a debitelor si a cheltuielilor de executare in dosarele nr. _.. si respectiv nr. _...Conform art. 53 alin. 1 din Legea nr. 188/2000, " in indeplinirea atributiilor si indatoririlor sale, executorul judecatoresc va intocmi incheieri, procese-verbale si alte acte de procedura, cu formele si in termenele prevazute de lege". Potrivit art. 682 NCPC, "daca din lege nu rezulta contrariul, pentru toate actele de executare efectuate in cursul executarii, executorul judecatoresc este obligat sa incheie procese-verbale care vor cuprinde urmatoarele mentiuni: (...) semnatura executorului, precum si, cand este cazul, a altor persoane interesate in executare sau care asista la efectuarea actului de executare‘"; mentiunea de la alin. 1 lit. 1) este prevazuta sub sanctiunea nulitatii. Prin urmare, procesele-verbal sunt intocmite "pentru actele de executare efectuate in cursul executarii"  ceea ce nu este cazul in speta, procesul-verbal atacat fiind intocmit fara legatura cu vreun act de executare. Totodata, procesul-verbal fie nu este intocmit in prezenta directorului economic al __., fie nu cuprinde semnatura acesteia, in calitate de "persoana care asista la efectuarea actului de executare", in ambele cazuri sanctiunea fiind nulitatea actului. Ca, intr-adevar, veridicitatea si legalitatea aspectelor confirmate intr-un asemenea proces - verbal subzista doar in ipoteza in care acesta poarta semnatura partii interesate, situatie in care se prezuma ca aceasta a consimtit cu privire la cele consemnate in actul respectiv. Totodata, a mai aratat ca, mentionarea faptului ca reprezentantul ___ ar fi fost de acord cu plata integrala a cheltuielilor de executare in cele doua dosare de executare nu poate reprezenta o dovada a recunoasterii obligatiei de plata a acestor cheltuieli de executare, de vreme ce acest proces-verbal nu a fost semnat si de titularul acestei pretinse obligatii, ci numai de executorul judecatoresc. Mai mult decat atat, executorul judecatoresc a redat doar partial textul art. 669 alin. 2 Noul Cod proc. civ. cu privire la cheltuielile de executare, "omitand" exact partea esentiala, respectiv faptul ca obligatia debitorului de a plati cheltuielile de executare in cazul achitarii voluntare a debitului priveste numai cheltuielile pentru actele de executare efectiv indeplinite, precum si onorariul executorului judecatoresc si al avocatului, proportional cu munca depusa de acestia.
La data de __.., prin serviciul de registratura al instantei, contestatoarea a depus un raspuns la intampinare prin care a solicitat admiterea contestatiei la executare si in principal anularea incheierii nr. _. privind stabilirea cheltuielilor de executare, a somatiei din _.., a procesului-verbal din _.., precum si a tuturor actelor de executare emise in dosarul nr. ___, iar in subsidiar anularea partiala a incheierii nr. __.. si a celorlalte acte de executare silita emise in acest dosar, cu inlaturarea sau reducerea obligatiei de plata a avocatului si a onorariului executorului judecatoresc, cu cheltuieli de judecata, avand in vedere urmatoarele argumente: prin cererea introductiva, __. a solicitat in principal anularea executarii silite si a actelor de executare, iar in subsidiar anularea partiala a incheierii nr. _. de stabilire a cheltuielilor de executare si a actelor de executare, cu inlaturarea sau reducerea obligatiei de plata a onorariului avocatului si a onorariului executorului judecatoresc. Ulterior, fata de achitarea cheltuielilor de executare contestate in cauza, a inteles sa completeze obiectul cererii initiale, solicitand instantei sa dispuna intoarcerea executarii silite si repunerea partilor in situatia anterioara, precum si anularea procesului-verbal din __. emis de BEJ ___, precizand ca, achitarea creantei in cuantum de _.. lei reprezentand cheltuieli de executare nu reprezinta in nici un caz o recunoastere a legalitatii modului de stabilire a acestora prin incheierea nr. __.., plata creantei fiind realizata exclusiv ii scopul incetarii executarii silite incepute impotriva __. si care ar fi putut avea consecinte  devastatoare pentru societate.
A aratat contestatoarea ca prin intampinarea formulata, intimata pretinde ca, intrucat achitarea voluntara a creantei decurgand din titlul executoriu reprezentat de sentinta nr. _. ar fi  realizata dupa momentul inregistrarii cererii de executare silita, _.. i-ar incumba obligatia privind achitarea integrala a cheltuielilor de executare, sustinere care este fundamentata gresit.
In primul rand, a aratat contestatoarea, ca  nelegalitatea actelor de executare rezulta din faptul ca s-a inceput o executare silita, in conditiile in care __., anterior efectuarii oricarui act de executare silita, a inceput procedura de plata voluntara notificand creditoarei vointa expresa, clara si ferma de a plati debitul de indata inca de la  data de __., or, la data de ___ nu fusese efectuat nici un act de executare intrucat abia la data de _.. instanta a incuviintat executarea silita, astfel incat, executorul avea obligatia de a se abtine de la orice acte de executare pana la finalizarea procedurii ofertei reale, in acest context, momentul inregistrarii cererii de executare silita nu prezinta  nici o relevanta sub aspectul stabilirii vreunei obligatii in sarcina debitorului, de vreme ce acesta este opozabil exclusiv creditorului si executorului, nefiind adus la cunostinta debitorului anterior efectuarii vreunui act de executare si fata de faptul ca plata s-a realizat la data de __. in aceeasi zi cu primirea somatiei reprezinta un aspect imputabil exclusiv creditoarei intimate, care a refuzat in mod sistematic, fara justificare, sa se prezinte sau sa indice datele necesare in efectuarii platii respective, motiv pentru care pana la acest moment __. s-a aflat in imposibilitatea efectiva de a executa obligatia stabilita in sarcina sa. In acest sens, conform art. 1510 si 1511 Noul Cod civil, creditorul poate fi pus in  intarziere cand refuza sa indeplineasca actele pregatitoare fara de care debitorul nu isi poate executa obligatia, iar punerea in intarziere a creditorului produce efectul obligatiei creditorului de a repara prejudiciile cauzate prin intarziere debitorului, nicidecum efectul vreunei obligatii in sarcina debitorului de a suporta eventualele cheltuieli de executare silita. Prin urmare, toate sustinerile intimatei privind neefectuarea platii anterior acestui moment se impun a fi inlaturate intrucat neexecutarea acestei obligatii a fost cauzata de  refuzul acesteia de a primi plata.
In al doilea rand, a aratat contestatoarea, ca aspectele consemnate in procesul-verbal din __ nu prezinta absolut nici o relevanta juridica, de vreme ce acest proces-verbal nu este intocmit in prezenta directorului economic si nu cuprinde semnatura acestuia, in calitate de "persoana care asista la efectuarea unui act de executare silita". Mentionarea faptului ca reprezentantul  __. ar fi fost de acord cu plata integrala a cheltuielilor de executare in dosarul nr. __. nu poate reprezenta o dovada a recunoasterii obligatiei de plata a acestor cheltuieli de executare - asa cum sustine intimata, de vreme ce acest proces-verbal nu a fost semnat si de titularul acestei pretinse obligatii, ci numai de executorul judecatoresc. Tocmai din aceste considerente, a aratat contestatoarea, a inteles sa completeze obiectul initial al cererii, solicitand instantei anularea acestui proces-verbal, indicand pe larg motivele de nelegalitate cu privire la acest act prin cererea completatoare formulata la data de __, in acest sens, intimata neputand invoca tocmai procesul-verbal care face obiectul cererii de anulare in scopul de a combate argumentele __...
In al treilea rand, a aratat contestatoarea, chiar in ipoteza in care ar aprecia ca data inregistrarii cererii de executare silita ar produce consecinte cu privire la obligarea debitorului la plata cheltuielilor de executare, oricum acesta nu ar fi in nici un caz obligat sa suporte integral aceste cheltuieli, asa cum gresit sustine intimata. Dispozitiile art. 669 alin. 2 teza a II- a Noul Cod pr. civ. prevad expres ca "in cazul in care debitorul, somat potrivit art. 667, a executat de indata sau in termenul acordat de lege, el nu va fi tinut sa suporte decat cheltuielile pentru actele de executare efectiv indeplinite, precum si onorariul executorului judecatoresc si daca este cazul, al avocatului creditorului proportional cu activitatea depusa de acestia " si avand in vedere ca __.. a procedat la executarea de indata a obligatiei privind plata creantei, chiar in ziua primirii somatiei, in cazul in care s-ar retine in sarcina sa obligatia suportarii cheltuielilor de executare, cuantumul acestora ar fi evident proportional cu activitatea depusa efectiv de executor sau avocat de la momentul inregistrarii cererii de executare la momentul achitarii voluntare a debitului datorat, conditii in care, opinia intimatei, in sensul ca plata facuta dupa momentul inregistrarii cererii de executare nu ar avea caracter voluntar, sunt lipsite de orice fundament si relevanta, de vreme ce dispozitiile art. 669 Noul Cod proc. civ. prevad expres posibilitatea achitarii voluntare a debitului anterior sau ulterior somarii  debitorului, in functie de acest moment stabilindu-se cuantumul cheltuielilor executare. Ca, toate sustinerile intimatei referitoare la pretinsa obligatie __., in calitate de debitoare, de a suporta integral cheltuielile de executare sunt nefondate, in contextul in care exista dispozitii legale exprese care stabilesc ca, in cazul achitarii voluntare a debitului datorat deindata ce debitorul a primit somatia, acesta este obligat sa suporte onorariul executorului sau al avocatului numai proportional cu activitatea depusa de acestia.
Intimata a aratat ca onorariul maximal perceput de executorul judecatoresc ar fost in mod legal stabilit, avand in vedere ca in alte dosare de executare silita aflate rolul altui executor ar fi fost efectuate numeroase acte de executare pentru a constrange debitoarea sa achite creantele supuse executarii silite. Or, faptul ca intr-un alt dosar de executare aflat pe rolul altui executor judecatoresc avand alti creditori, creanta s-a realizat intr-un interval mai mare de timp de la momentul inregistrarii cererii nu poate justifica modul de stabilire a onorariul executorului judecatoresc in prezenta cauza, avand in vedere ca modul si durata solutionare a fiecarui dosar de executare este diferita in functie de particularitatile ce individualizeaza dosarul respectiv. Ca,  dosarul nr. _.. aflat pe rolul BEJ ___ - la care probabil se face referire - cererea de executare silita este formulata de 21 de creditori, astfel incat, este evident ca se impunea efectuarea unui numar mai mare de acte sau adrese de catre  executorul judecatoresc. Pe de alta parte,  in nici un caz nu i se poate imputa faptul ca s-a sustras in permanenta de la plata creantelor fostilor actionari ai societati, asa cum in mod gresit sustine intimat. In acest context, a aratat contestatoarea ca prin incheierea din _.. dispusa in dosarul __..,  Curtea de Apel __ - constatand urgenta precum si necesitatea unei  executari silite iminente si posibil nelegale, a dispus suspendarea provizorie a caracterului executoriu al sentintei nr. __., masura care a durat pana la data de __.,  la care s-a respins recursul formulat impotriva sentintei prin decizia nr. __  pronuntata de Curtea de Apel _.., prin urmare, __.. nu poate fi acuzata de rea-credinta sau tergiversare executarii obligatiei stabilite prin sentinta nr. __., de vreme ce suspendarea caracterului  executoriu al acesteia reprezinta un drept legal castigat, recunoscut prin incheiere irevocabila. Dimpotriva, ulterior pronuntarii deciziei nr. __.. si incetarii suspendarii caracterului executoriu al sentintei recurate, __.  a intreprins toate  demersurile pentru a contracta un credit bancar, aceasta fiind singura posibilitate de achita creantele tuturor actionarilor retrasi din societate. Ca, asa cum arata insasi intimata, criteriul avut in vedere de executor la stabilirea cheltuielilor de executare il reprezinta "multitudinea actelor care urmau a fi indeplinit in conditiile in care nu s-ar fi facut plata". Or, acest criteriu este unul eventual neputandu-se aprecia cuantumul rezonabil al onorariului executorului judecatoresc in functie de ceea ce se preconizeaza ca se va face in dosar, ci raportat concret la actele de executare efectiv indeplinite in cauza, aratand ca, intr-adevar,  perceperea unui  onorariu  maximal  ar  fi  fost justificata daca executorul ar fi procedat la acte complexe de executare silita constand in urmarirea silita si respectiv vanzarea silita a imobilelor, in vederea realizarii creantei. Avand in vedere insa faptul ca ___  a achitat in mod voluntar debitul datorat chiar in ziua primirii somatiei este evident ca, in conformitate cu dispozitiile art. 669 alin. 2 Noul Cod proc. Civ., nu poate fi obligata decat la suportarea onorariului executorului judecatoresc proportional cu activitatea efectiv depusa pana la acel moment.
Referitor la cuantumul onorariului de avocat perceput in cauza, contestatoarea a aratat ca,  intimata in mod gresit apreciaza ca acesta ar fi rezonabil in raport de dificultatea, complexitatea, precum si timpul efectiv alocat cauzei, conform art. 132 din Statutul profesiei. Raportat la criteriile prevazute de art. 132 din Statul profesiei, se poate constata ca, fata de inexistenta oricarei activitati avocatiale in aceasta faza a procesului, respectiv executarea silita, onorariul in cuantum de ___. lei este pe deplin nejustificat. Nelegalitatea obligarii __.. la plata onorariului de avocat este vadita, avand in vedere ca, in cadrul executarii silite, creditoarea a fost consiliata de executorul judecatoresc, activitate pentru care s-au stabilit in mod separat cheltuieli de executare. Faptul ca executarea silita ar fi fost anevoioasa si ca ar fi putut implica o serie de activitati desfasurate de avocatul ales nu reprezinta un criteriu care sa justifice legalitatea stabilirii onorariului avocatial, ci doar unul ipotetic, dispozitiile procedurale privind cenzurarea cheltuielilor de judecata/executare sunt menite sa impiedice abuzul de drept, in speta, fiind un abuz de drept stabilirea unor cheltuieli de executare prin procesul-verbal incheiat la data de ___., in conditiile in care inca de la data de __..,  a notificat creditoarea despre dorinta de a face plata voluntara a debitului.
Prin urmare, contestatoarea a solicitat respingerea tuturor argumentelor invocate, admiterea contestatiei la executare si sa se dispuna, in principal, anularea tuturor actelor de executare silita precum si a incheierii nr. ___ iar, in subsidiar, anularea partiala a incheierii nr. ___ si a celorlalte acte de executare silita emise in acest dosar, cu inlaturarea sau reducerea obligatiei de plata a avocatului si a onorariului executorului judecatoresc, cu cheltuieli de judecata.
Prin cererea depusa prin serviciul de registratura al instantei, la data de __.., contestatoarea a completat obiectul cererii initiale, solicitand  si anularea partiala a incheierii nr. ___ emisa de BEJ ___ prin care s-a dispus incetarea executarii silite in dosarul de executare nr. ___,  avand in vedere urmatoarele argumente: prin cererea introductiva, a aratat ca a solicitat in principal anularea incheierii nr. __. privind stabilirea cheltuielilor de executare, precum si a tuturor actelor de executare emise in dosarul nr. ___, iar in subsidiar anularea partiala a incheierii de stabilire a cheltuielilor de executare, cu inlaturarea sau reducerea obligatiei de plata a onorariului avocatului si a onorariului executorului judecatoresc. Ulterior, a completat obiectul cererii solicitand anularea procesului-verbal din __. emis de BEJ ___ in dosarul de executare nr. __., precum si intoarcerea executarii silite si restabilirea situatiei anterioare. La data de ___. i s-a comunicat incheierea nr. _... prin s-a dispus incetarea executarii silite in dosarul nr. __.. fata de realizarea integrala a obligatiei stabilite prin titlul executoriu reprezentat de sentinta nr. __., conform art. 702 alin. 1 pct. 1 Noul Cod proc. civ. Ca, in cuprinsul acestei incheieri s-a  retinut ca la data de ___, la sediul B.E.J ___, s-ar fi prezentat dna __., in calitate de reprezentant al debitoarei si ca ar fi fost de acord ca debitul din dosarul de executare nr. __... inclusiv onorariul si cheltuielile de executare sa fie retinute in totalitate, dupa emiterea somatiei, din sumele ce au fost consemnate pe seama si la dispozitia executorului judecatoresc. Aceasta incheiere  a fost intocmita pe baza aspectelor consemnate in procesul verbal din data de _.., referitoare la faptul ca reprezentantul legal al __. ar fi fost de acord cu plata integrala a cheltuielilor de executare insa, asa cum a aratat si in prima cerere completatoare, acest proces verbal este nelegal, fiind un act care emana exclusiv de la executorul judecatoresc, fara a fi incheiat in prezenta reprezentantului legal si fara a purta semnatura acestuia. Ca, incheierea nr. __., ca si procesul-verbal din data de __., nu poate reprezenta o dovada a recunoasterii obligatiei de plata a acestor cheltuieli de executare, de vreme ce aceasta incheiere nu este semnata si de titularul acestei pretinse obligatii, ci numai de executorul judecatoresc. Pe de alta parte, anularea incheierii nr. _.. privind stabilirea cheltuielilor de executare atrage totodata si anularea incheierii nr. ___, in calitate de act subsecvent care urmeaza acelasi regim juridic ca si actul principal, avand in vedere ca incetarea executarii silite urmeaza a se dispune conform modului in care instanta va stabili inlaturarea sau reducerea obligatiei de plata privind achitarea cheltuielilor de executare. Prin urmare, a solicitat sa se dispuna anularea partiala a incheierii nr. ___ emisa de BEJ __..prin care s-a dispus incetarea executarii silite in dosarul de executare nr. ___, atat pentru motive intrinseci de nulitate, cat si pentru motive ce rezulta din calitatea acesteia de act subsecvent.
Prin sentinta nr. __.din __. pronuntata de Judecatoria _.. in dosarul nr. ___ a fost respinsa contestatia la executare ( asa cum a fost modificata si completata ulterior) formulata de contestatoarea __.., in contradictoriu cu intimatii __. si Biroul Executorului Judecatoresc __...
A fost obligata contestatoarea la__.. lei cheltuieli de judecata intimatei_...
Pentru a pronunta aceasta sentinta, prima instanta a retinut ca prin sentinta comerciala nr. __.., Tribunalul _.. a dispus obligarea __.. la plata contravalorii actiunilor detinute de creditoare anterior retragerii acesteia din societate.
Prin incheierea din data de ___, pronuntata de Judecatoria __ in dosarul nr. _., instanta de executare a incuviintat executarea silita la cererea BEJ __. iar, prin  somatia nr. __.. emisa de BEJ ___, i s-a pus in vedere sa achite suma de __.. lei in termen de o zi de la data primirii somatiei, in cazul contrar urmand a se proceda la executarea silita.
Ca, prin incheierea nr. ___ s-au stabilit cheltuieli de executare in cuantum de __. lei, respectiv: _. lei reprezentand taxe de timbru si taxe posta, __. lei reprezentand cheltuieli formare dosar, _. lei reprezentand cheltuieli redactare adrese, __. lei reprezentand cheltuieli emitere somatie, __. lei, reprezentand cheltuieli arhivare dosar, __. lei reprezentand consultatii in legatura cu constituirea actelor executionale, __. lei reprezentand onorariu expert contabil, __.. lei (TVA inclus) reprezentand onorariu executor judecatoresc si __.. lei reprezentand onorariu avocat si ca prin O.P. nr. _.., _.. a platit in contul BEJ _. suma de _.. lei, reprezentand creanta detinuta de creditoarea _. impotriva societatii, fata de neindicarea contului bancar apartinand creditoarei.
S-a retinut ca, in vederea punerii in executare a sentintei comerciale nr. __. a Tribunalului ___.., cererea de executare silita formulata de intimata __.. a fost inregistrata la BEJ ___ la data de __, iar la data de __.. contestatoarea, prin director economic ___, a luat cunostinta de executarea silita, dupa cum reiese din copia procesului verbal nr___. incheiat de BEJ ___.
Ulterior, la data de __.. contestatoarea si-a facut cunoscuta intentia de a plati debitul urmarit, iar o plata efectiva partiala s-a facut la data de __. prin O.P. nr. ___..
Conform prevederilor art. 622 alin. 1 "Obligatia stabilita prin hotararea unei instante sau printr-un alt titlu executoriu se aduce la indeplinire de bunavoie", iar conform prevederilor alin. 2 "In cazul in care debitorul nu executa de bunavoie obligatia sa, aceasta se aduce la indeplinire prin executare silita, care incepe odata cu sesizarea organului de executare, potrivit dispozitiilor prezentei carti, daca prin lege speciala nu se prevede altfel".
Pe de alta parte, conform prevederilor art. 669 alin. 2 C.pr.civ. "Cheltuielile ocazionate de efectuarea executarii silite sunt in sarcina debitorului urmarit, in afara de cazul cand creditorul a renuntat la executare, situatie in care vor fi suportate de acesta, sau daca prin lege se prevede altfel. De asemenea, debitorul va fi tinut sa suporte cheltuielile de executare stabilite sau, dupa caz, efectuate dupa inregistrarea cererii de executare si pana la data realizarii obligatiei stabilite in titlul executoriu, chiar daca el a facut plata in mod voluntar. Cu toate acestea, in cazul in care debitorul, somat potrivit art. 667, a executat obligatia de indata sau in termenul acordat de lege, el nu va fi tinut sa suporte decat cheltuielile pentru actele de executare efectiv indeplinite, precum si onorariul executorului judecatoresc si, daca este cazul, al avocatului creditorului, proportional cu activitatea depusa de acestia".
S-a retinut ca, contestatoarea a platit suma de  _.. lei la data de __.., deci dupa inregistrarea cererii de executare silita la BEJ __.., imprejurare fata de care apar ca lipsite de temei toate sustinerile contestatoarei referitor la nelegalitatea actelor de executare privind  cheltuielile de executare (onorariu executor si onorariu avocat), cheltuieli pe care instanta nu le considera disproportionate fata de munca efectiv prestata, motiv pentru care a respins cerere ( cu toate modificarile si completarile ), ca nefondata.
Intrucat contestatoarea este cea care a cazut in pretentii, instanta, vazand si prevederile art. 453 C.pr.civ., a obligat-o la plata a___ lei cheltuieli de judecata intimatei ( onorariu avocat).
Impotriva acestei sentinte a declarat apel, apelanta contestatoare ___, criticand-o pentru nelegalitate si netemeinicie.
S-a sustinut ca hotararea pronuntata este netemeinica si nelegala, fiind rezultatul fie a interpretarii si aplicarii gresite a legii, fie a omisiunii de a cerceta toate argumentele invocate in cauza.
In ce priveste motivele de nelegalitate a mentinerii actelor de executare in dosarul nr. __.., s-a aratat ca in motivarea contestatiei, apelanta a invocat atat aspecte generale vizand nelegalitatea actelor de executare silita intocmite in dosarul nr. __., cat si aspecte particulare privind nelegalitatea unor anumite acte de executare silita (incheierea nr. __. privind stabilirea cheltuielilor de executare, procesul-verbal din __.., incheierea nr. ___.. prin care s-a dispus incetarea executarii).
Desi argumentele invocate presupun o cercetare complexa a legalitatii actelor de executare efectuate in dosarul nr. __.., prima instanta a procedat la o analiza superficiala a aspectelor deduse judecatii, limitandu-se la a conchide in sensul respingerii contestatiei, fara a prezenta motivele care au format convingerea sa.
S-a sustinut ca hotararea nu cuprinde argumentele care au format convingerea instantei in sensul inlaturarii criticii privind nelegalitatea actelor de executare intrucat in cauza s-a inceput o executare silita, in conditiile in care apelanta, anterior efectuarii oricarui act de executare silita, a inceput procedura de plata voluntara.
In sustinerea nelegalitatii actelor de executare, s-a aratat ca s-au incalcat grav doua texte legale:
-dispozitiile art. 622 NCPC care statueaza expres ca executarea are caracter subsidiar fata de executarea voluntara, regula care nu a fost respectata in cauza, trecandu-se direct la executarea silita, in conditiile in care subscrisa am notificat creditorului vointa expresa, clara si ferma de a plati de indata debitul inca de la data de __.., anterior efectuarii oricarui act de executare, somatia fiind comunicata subscrisei abia la data de ___, data la care subscrisa am efectuat si plata debitului.
-dispozitiile art. 5 din Legea nr. 188/2000 conform carora "activitatea executorilor judecatoresti se infaptuieste in conditiile legii, cu respectarea drepturilor si intereselor legitime ale partilor", avand in vedere ca la data de __.. nu fusese efectuat nici un act de executare silita intrucat abia la data de __.. instanta a incuviintat executarea silita, astfel incat executorul avea evident obligatia de a se abtine de la efectuarea oricarui act de executare pana la finalizarea procedurii ofertei reale.
Desi hotararea judecatoreasca trebuia sa cuprinda analizarea legalitatii actelor de executare prin prisma respectarii/nerespectarii celor doua texte legale, aceasta nu cuprinde decat concluzia instantei in sensul ca toate sustinerile contestatoarei ar fi lipsite de temei intrucat contestatoarea a platit creanta dupa inregistrarea cererii de executare, fara a se face absolut nici o referire la procedura ofertei reale incepute anterior efectuarii oricarui act de executare.
Dincolo de faptul ca instanta nu motiveaza in nici un fel inlaturarea argumentelor privind declansarea executarii silite in contextul initierii procedurii platii voluntare, concluzia instantei in sensul mentinerii legalitatii acestor acte "intrucat debitul ar fi fost achitat dupa inregistrarea cererii de executare" este pronuntata cu interpretarea si aplicarea gresita a dispozitiilor art. 622 NCPC, precum si a dispozitiilor art. 5 din Legea nr. 188/2000.
Legalitatea/nelegalitatea actelor de executare nu se apreciaza prin raportare la momentul sesizarii organului de executare, ci la momentul la care in cauza s-a intocmit primul act de executare silita.
Aceasta deoarece cererea de executare nu se comunica debitorului, nefiind supusa nici unei forme de publicitate, executarea silita dobandind caracter public abia la momentul comunicarii incheierii de incuviintare a executarii silite, astfel incat pana la acest moment debitorul nu poate lua la cunostinta despre inceperea executarii silite impotriva sa.
Prin urmare, fata de situatia dedusa judecatii, cercetarea judecatoreasca nu trebuia sa se limiteze doar la a se aprecia ca debitul datorat a fost achitat ulterior sesizarii organului de executare, ci trebuia sa verifice daca la acest moment fusese sau nu intocmit vreun act de executare.
Avand in vedere ca vointa expresa, clara si ferma de a achita voluntar debitul datorat a fost notificata personal creditorului inca din data de ___, anterior emiterii oricarui act de executare si anterior incuviintarii executarii silite, fata de principiul legalitatii executarii silite statuat de art. 625 NCPC precum si de dispozitiile art. 5 din Legea nr. 188/2000, executorul judecatoresc avea obligatia de a se abtine de la continuarea procedurii silite pana la finalizarea ofertei reale, dand astfel eficienta executarii voluntare.
In acelasi sens sunt prevederile art. 1524 NCC, conform carora "debitorul nu este in intarziere daca a oferit, cand se cuvenea, prestatia datorata, chiar fara a respecta formalitatile prevazute la art. 1.510-1.515, insa creditorul a refuzat, fara temei legitim, sa o primeasca".
De asemenea, s-a sustinut ca instanta in mod gresit a retinut ca "la data de ___ contestatoarea a luat la cunostinta de executarea silita, dupa cum reiese din copia procesului-verbal nr. ___", in contextul in care acest act a facut obiectul contestatiei la executare, iar instanta avea obligatia cercetarii legalitatii acestui act prin prisma argumentelor invocate in cauza.
Intr-adevar, prin cererea completatoare nr. ___, apelanta am contestat legalitatea procesului-verbal din __.. prin care se retine ca directorului economic al subscrisei i s-ar fi adus la cunostinta dispozitiile art. 669 alin. 2 NCPC si ca aceasta ar fi fost de acord cu plata integrala a debitelor si a cheltuielilor de executare, invocand doua motive:
In primul rand, nelegalitatea procesului-verbal din __.. rezulta incalcarea art. 682 NCPC, deoarece potrivit acestor prevederi procesele-verbale sunt intocmite doar "pentru actele de executare efectuate in cursul executarii", iar procesul-verbal atacat nu are absolut nicio legatura cu actele de executare.
De asemenea, procesul-verbal fie nu este intocmit in prezenta directorului economic al subscrisei, fie nu cuprinde semnatura acestuia, in calitate de "persoana care asista la efectuarea actului de executare", in ambele cazuri sanctiunea fiind nulitatea actului.
In al doilea rand, veridicitatea si legalitatea aspectelor confirmate intr-un proces-verbal subzista doar in ipoteza in care acesta poarta semnatura ambelor parti, caz in care se prezuma ca acestea au consimtit cu privire la cele consemnate in actul respectiv.
Or, prima instanta nu numai ca nu a cercetat niciunul dintre aceste argumente invocate in cauza, dar nici nu a solutionat capatul de cerere privind anularea procesului-verbal din ___, in contextul in care in practicaua hotararii pronuntate se retine expres ca prin cererea completatoare s-a solicitat anularea acestui proces-verbal, fiind redate criticile de nelegalitate invocate cu privire la acest act.
Netemeinicia hotararii este vadita, intrucat instanta nu numai ca nu solutioneaza aceasta cerere cu care a fost expres investita, dar mai mult isi fundamenteaza motivarea pe constatarile efectuate de executorul judecatoresc in acest proces verbal, fara ca in prealabil sa procedeze la verificarea legalitatii acestui act cu care fusese legal investita.
B) Nelegalitatea mentinerii onorariului executorului judecatoresc si a onorariului avocatului din faza executarii silite
a) in subsidiar, apelanta a solicitat anularea partiala a incheierii de stabilire a cheltuielilor de executare, cu inlaturarea sau reducerea obligatiei de plata a onorariului avocatului si cu reducerea obligatiei de plata a onorariului executorului judecatoresc, aratand ca atat onorariului executoriului in cuantum de ___ lei, cat si onorariul avocatului din faza executarii silite, in cuantum de ___lei sunt disproportionat de mari in raport cu activitatea efectiv depusa intre momentul inregistrarii cererii de executare (___) si momentul achitarii voluntare a debitului datorat (___.).
In considerentele hotararii pronuntate instanta, mentine legalitatea incheierii nr. __.. prin care s-au stabilit cheltuielile de executare aratand ca "instanta nu le considera disproportionate fata de munca efectiv prestata", fara a se arata insa concret care sunt argumentele care au format convingerea instantei in acest sens.
Intr-adevar, instanta se limiteaza a conchide ca, cheltuielile de executare au fost proportionale cu activitatea depusa de executor si respectiv avocat, fara ca in considerentele hotararii sa faca vreo referire la activitatile care ar fi justificat perceperea unui onorariu maximal in cazul executorului judecatoresc si a unui onorariu avocatial in cuantum de ___lei, in conditiile in care plata s-a facut in mod voluntar ulterior notificarii exprese a vointei subscrisei in sensul executarii voluntare a obligatiei stabilite in titlul executoriu.
Pentru a se aprecia asupra legalitatii/nelegalitatii modului de stabilire a cheltuielilor de judecata, instanta avea obligatia de a verifica daca exista un raport de proportionalitate intre cuantumul onorariile stabilite (executorului/avocatului) si activitatea efectiv prestata intre momentul platii voluntare a debitului datorat.
In lipsa oricarei analize privind existenta/inexistenta proportionalitatii intre cheltuielile stabilite si activitatea depusa de executor/avocat, hotararea este netemeinica si nelegala intrucat solutia pronuntata nu poate constitui corolarul motivelor ce o preced.
b) Concluzia instantei in sensul ca onorariile (avocatului/executorului) ar fi legal stabilite este fundamental gresita, avand in vedere ca din probele existente la dosarul cauzei rezulta expres lipsa oricarui raport de proportionalitate intre aceste cheltuieli stabilite si activitatea depusa de executor/avocat.
In perioada ___ activitatea executorului judecatoresc s-a limitat la formularea cererii de incuviintare a executarii silite, comunicarea somatiilor catre debitor si a adreselor de infiintare a popririi catre tertii popriti (__..).
Cheltuielile privind efectuarea acestor acte au fost stabilite in mod separat de cuantumul onorariului, aspect ce rezulta din incheierea nr. ___. Prin urmare, obligarea subscrisei la plata onorariului executorului este nejustificata, avand in vedere ca, pe langa aceste cheltuieli privind emiterea somatiilor si adreselor de executare, s-au stabilit si cheltuieli reprezentand consultatii in legatura cu constituirea actelor executionale in cuantum de ___ lei.
In contextul in care pe rolul aceluiasi executor se afla dosare de executare ale altor creditori avand ca obiect creante decurgand din acelasi titlu executoriu - sentinta comerciala nr. _.., activitatea executorului judecatoresc a constat doar in inlocuirea in adresele de executare emise in celalalt dosar a numelui creditoarei si cuantumului creantei, toate celelalte coordonate ramanand neschimbate.
Or, in aceste conditii, perceperea unui onorariul maximal _.. lei contravine insusi scopului avut in vedere de legiuitor la instituirea dispozitiilor art. 39 alin. 1 din Legea nr. _.., acesta urmarind instituirea unor onorarii maximale doar in cazul executarilor silite care necesita un volum mare de activitate din partea executorului si un grad de dificultate s
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Contestatie la executare

Decizie de instituire a masurilor asiguratorii. Condi?ia motivarii acesteia de catre organul fiscal. - Decizie nr. 4531 din data de 22.11.2017
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 31 Camera Consiliu din data de 02.07.2010
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 115 din data de 12.03.2013
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 270 din data de 13.08.2013
Contestatie la executare - Hotarare nr. 810 din data de 24.10.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 703 din data de 06.10.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 613 din data de 24.04.2018
Faliment - contestatie - Hotarare nr. 582 din data de 13.11.2017
Contestatie la executare - Sentinta penala nr. 143 din data de 13.04.2017
Contestatie la executare - Sentinta penala nr. 387 din data de 06.10.2017
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 710 din data de 20.09.2017
Recurs nul - oral - Hotarare nr. 1913 din data de 25.01.2010
Conflict de drepturi. Contestatii la titlu - Sentinta civila nr. 16/lm/2008 din data de 17.02.2009
Sechestru asigurator asupra bunurilor imobile proprietate comuna - Decizie nr. 930 din data de 26.11.2015
Anulare proces verbal de distributie a pretului - Sentinta civila nr. 900 din data de 19.11.2015
Anulare proces verbal de distributie a pretului - Decizie nr. 900 din data de 19.11.2015
Plangere contraventionala admisa. Obligatia de restituire a amenzii achitate. - Decizie nr. 118 din data de 02.04.2014
Anularea incheierii de incuviintare a executarii silite - Decizie nr. 60 din data de 30.01.2014
Acte de executare emise de autoritatile germane de tragere la raspundere a reprezentantei contestatoarei - Sentinta civila nr. 287 din data de 18.04.2013
Contestatie impotriva deciziei de instituire a masurilor asiguratorii - Decizie nr. 175 din data de 14.03.2013