InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Gorj

Plata dobanda legala

(Sentinta civila nr. 3957/2014 din data de 10.11.2014 pronuntata de Tribunalul Gorj)

Domeniu Chemare in judecata (actiuni, cereri); Plati | Dosare Tribunalul Gorj | Jurisprudenta Tribunalul Gorj

Dosar nr.
Titlu drepturi banesti -plata dobanda legala

R O M A N I A

TRIBUNALUL GORJ
SECTIA CONFLICTE DE MUNCA SI ASIGURARI SOCIALE

Sentinta Nr. 3957/2014
Sedinta publica de la 10 Noiembrie 2014
         Pe rol fiind judecarea actiunii formulata de reclamanta MI, in contradictoriu cu parata CJRAE , avand ca obiect drepturi banesti - plata dobanda legala.
La apelul nominal facut in sedinta publica au lipsit partile.
Procedura de citare legal indeplinita.
S-a facut referatul oral al cauzei de catre grefierul de sedinta. Tribunalul constata ca reclamanta a solicitat judecarea cauzei in  lipsa. In consecinta, in temeiul art.223 alin.3 si art.411 alin.1 pct.2 din noul Cod de procedura civila, lipsa partilor legal citate nu va impiedica judecarea cauzei. Fiind primul termen de judecata la care partile sunt legal citate, instanta procedeaza la  verificarea competentei, potrivit dispozitiilor art. 131 alin.1 din noul Cod de procedura civila, si apreciaza ca este competenta general, material si teritorial sa judece cauza de fata,  in temeiul  dispozitiilor art. 269 alin.1 si 2  din Codul muncii si  art. 208 si 210 din Legea nr. 62/2011. In temeiul art.258 alin.1 din noul Cod procedura civila raportat la art. 255 alin.1 din noul Cod de procedura civila, instanta incuviinteaza proba cu inscrisurile depuse la dosar, considerand-o admisibila si concludenta pentru solutionarea cauzei.
Nemaifiind cereri de formulat si probe de administrat, constatand cauza in stare de judecata, instanta  o retine  spre solutionare.

TRIBUNALUL

       Asupra cauzei de fata:
Prin actiunea inregistrata la data de 06.06.2014 sub nr. pe rolul Tribunalului Gorj - Sectia de Conflicte de Munca si Asigurari Sociale, reclamantul MI a chemat in judecata pirita CJRAE solicitand ca prin sentinta ce va pronunta sa  dispuna obligarea paratei, la plata dobanzilor legale pentru sumele datorate prin sentinta nr.  pronuntata de Tribunalul Gorj in dosarul nr. , s.c. nr.  pronuntata de Tribunalul Gorj in dosar nr.  pe ultimii trei ani anterior introducerii cererii si pana la data platii efective.
In motivarea cererii, reclamanta a aratat ca  prin sentintele sus mentionate paratul a fost obligata sa-i plateasca drepturile salariale neacordate ca urmare a neaplicarii Legii nr.221/2008 reprezentand diferenta dintre drepturile salariale cuvenite in conformitate cu prevederile acestei legi si cele efectiv incasate in perioada 01.10.2008-31.12.2009, sume actualizate cu indicele de inflatie la data platii efective si drepturile salariale neacordate in perioada 01.01.2008-13.05.2011.
           Ca, desi sentinta/sentintele mai sus mentionata(e) este/sunt irevocabila(e), nici pana in prezent nu a beneficiat de plata drepturilor salariale dispuse de instanta de judecata, fiind evident ca s-a produs un prejudiciu de necontestat, prin faptul ca a fost lipsit de folosul sumelor de bani dispuse de tribunal, in plus fata de prejudiciul creat initial in patrimoniul personal prin plata unor salarii sub nivelul celor reglementate prin Legea nr. 221/2008 pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 15/2008.
S-a mai invederat faptul ca, in conformitate cu dispozitiile art. 166 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata (fost art. 161 alin. (4)], "intarzierea nejustificata a platii salariului sau neplata acestuia poate determina obligarea angajatorului la plata de daune-interese pentru repararea prejudiciului produs salariatului.", in conditiile in care, potrivit art. 161 [fost art. 156), "salariile se platesc inaintea oricaror alte obligatii banesti ale angajatorilor". Acelasi act normativ prevede, la art. 278 alin. (1) [fost art. 295 alin. (1)], urmatoarele: "Dispozitiile prezentului cod se intregesc cu celelalte dispozitii cuprinse in legislatia muncii si, in masura in care nu sunt incompatibile cu specificul raporturilor de munca prevazute de prezentul cod, cu dispozitiile legislatiei civile."
In consecinta, s-a apreciat ca, si in privinta daunelor interese datorate de unitate pentru neplata drepturilor salariale sunt aplicabile dispozitiile legislatiei civile, respectiv cele ale Codului civil (Noul Cod civil - Legea nr. 287/2009, republicata), si anume:
Art. 1530: Creditorul are dreptul la daune-interese pentru repararea prejudiciului
pe care debitorul i l-a cauzat si care este consecinta directa si necesara a neexecutarii)
obligatiei.
Art. 1531 (1) Creditorul are dreptul la repararea integrala a prejudiciului pe care l-a suferit din faptul neexecutarii.
(2) Prejudiciul cuprinde pierderea efectiv suferita de creditor si beneficiul de care
acesta este lipsit. La stabilirea prejudiciului se tine seama de reducerea unor cheltuieli
sau de evitarea unor pierderi de catre creditor ca urmare a neexecutarii obligatiei.
(3) Creditorul are dreptul si la repararea prejudiciului nepatrimonial.
Art. 1535 (1) in cazul in care o suma de bani nu este platita la scadenta, creditorul are dreptul la daune moratorii, de la scadenta pana in momentul platii, in cuantumul convenit de parti sau, in lipsa, in cel prevazut de lege, fara a trebui sa dovedeasca vreun prejudiciu. In acest caz, debitorul nu are dreptul sa faca dovada ca prejudiciul suferit de creditor ca urmare a intarzierii platii ar fi mai mic.
(2) Daca, inainte de scadenta, debitorul datora dobanzi mai mari decat dobanda legala, daunele moratorii sunt datorate la nivelul aplicabil inainte de scadenta.
(3) Creditorul are dreptul, in plus, la daune-interese pentru orice prejudiciu suplimentar pe care l-a suferit din cauza neexecutarii obligatiei.
In egala masura, s-a invederat instantei incidenta in speta a dispozitiilor art. 2 din Ordonanta Guvernului nr. 13/2011 privind dobanda legala remuneratorie penalizatoare pentru obligatii banesti, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale in domeniul bancar   potrivit carora: "In cazul in care, potrivit dispozitiilor legale sau prevederilor contractuale, obligatia este purtatoare de dobanzi remuneratorii si/sau penalizatoare, dupa caz, si in absenta stipulatiei exprese a nivelului acestora de catre parti, se va plati dobanda legala aferenta fiecareia dintre acestea."
Ordonanta Guvernului nr. 13/2011 a abrogat O.G. nr. 9/2000 privind nivelul dobanzii legale pentru obligatii banesti, aprobata prin Legea nr. 356/2002, care stipula ca "partile sunt libere sa stabileasca, in conventii, rata dobanzii pentru intarzierea la plata unei obligatii banesti" - art. 1 - si ca "in cazul in care, potrivit dispozitiilor legale sau prevederilor contractuale, obligatia este purtatoare de dobanzi fara sa se arate rata dobanzii, se va plati dobanda legala" - art. 2.
Din prevederile legale mai sus invocate rezulta ca daunele interese constau in dobanda legala, ce curge de drept, fara punerea in intarziere, de la data scadentei drepturilor salariale prevazute in contractul individual de munca - aceasta deoarece obligatia legala de plata a salariului trebuia indeplinita la data stabilita prin contractul individual de munca. in acest sens s-a pronuntat deja Tribunalul Dolj - Sectia Conflicte de Munca si Asigurari Sociale, care, prin sentinta nr_. (dosar nr_. , a constatat ca "dobanda este datorata incepand cu data scadentei pentru fiecare dintre salariile lunare, paratul fiind de drept in intarziere conform art. 1079 (1523NCC) Cod civil si 161 Codul muncii, astfel ca se justifica acordarea dobanzii legale aferente de la data nasterii dreptului pana la data platii efective". In acelasi sens, prin sentinta nr. _.., Tribunalul Dolj a retinut ca daunele-interese datorate de angajator conform art. 166 alin. (4) din Codul muncii "pot consta in dobanda legala, care reprezinta pretul lipsei de folosinta a sumelor stabilite prin titlul executoriu"; in consecinta, in raport de dispozitiile art. 1531 din Noul Cod civil, a constatat ca dobanda legala "este datorata incepand cu data cererii de chemare in judecata, astfel ca se justifica acordarea ei de la aceasta data si pana la data platii efective a sumelor stabilite conform sentintei ..." (titlului executoriu).
In opinia reclamantei, acordarea dobanzii legale se impune pentru neplata la scadenta a sumei datorate, fiind privat de folosirea sumei de bani cuprinse intre data scadentei si data platii efective. Daunele-interese moratorii (dobanda legala) reprezinta o sanctiune pentru intarzierea la plata a unor obligatii, dispuse - in cazul de fata - de instanta de judecata in sarcina angajatorului.
In consecinta, intrucat reparatia trebuie sa fie echitabila si sa acopere daunele materiale suferite ca urmare a ingerintei produse prin plata diminuata a salariului si prin neplata sumelor dispuse de instanta de judecata, s-a solicitat admiterea actiunea astfel cum asa fost formulata.
In drept, si-a intemeiat actiunea pe dispozitiile art. 148 si urm. si art. 194 Cod procedura civila, art. 161, art. 166 alin. (4), art. 268 si art. 278 alin. (1) din Codul muncii, al art. 2 din OG nr. 13/2011 si al art. 1530 si urm. Cod civil, art. 28 din Legea dialogului social nr. 62/2011.
In sustinerea actiunii a inteles sa se foloseasca de proba cu acte si orice alte probe a caror necesitate va rezulta pe parcursul dezbaterilor.
Reclamanta a depus la dosar, in copie xerox, urmatoarele inscrisuri: sentintele invocate,practica judiciara, cartea de identitate.
Tribunalul analizand actiunea de fata in raport de inscrisurile depuse la dosarul cauzei, sustinerile partilor si dispozitiile legale in materie, retine si constata ca actiunea formulata de reclamant este intemeiata, pentru urmatoarele considerente:
Prin sentinta nr_  pronuntata in dosar nr_.  a fost admisa cererea reclamantei, fiind obligati paratii sa calculeze si sa plateasca reclamantei sumele reprezentand diferentele dintre drepturile banesti dintre cele incasate si cele care se cuvin potrivit sentinta nr. _ pronuntata de Tribunalul Gorj in dosarul nr_., sume actualizate cu indicele de inflatie la data platii efective.
Prin sentinta nr.  pronuntata de Tribunalul Gorj in dosarul nr_.,  a fost admisa cererea reclamantei, fiind obligati paratii sa calculeze si sa plateasca reclamantei sumele reprezentand diferentele de drepturi banesti in baza Legii 221/2008 dintre cele incasate si cele care se cuvin , sume actualizate cu indicele de inflatie la data platii efective.
Sentintele mentionate mai sus sunt irevocabile.
Potrivit art. 1 din OUG nr. 71/2009, plata sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect acordarea unor drepturi de natura salariala stabilite in favoarea personalului din sectorul bugetar, devenite executorii pana la data de 31 decembrie 2011, se va realiza dupa o procedura de executare care incepe astfel:
a) in anul 2012 se plateste 5% din valoarea titlului executoriu;
b) in anul 2013 se plateste 10% din valoarea titlului executoriu;
c) in anul 2014 se plateste 25% din valoarea titlului executoriu;
d) in anul 2015 se plateste 25% din valoarea titlului executoriu;
                 e) in anul 2016 se plateste 35% din valoarea titlului executoriu.
         Alineatul 2 al aceluiasi articol prevede ca in cursul termenului prevazut la alin. (1) orice procedura de executare silita se suspenda de drept.
Data fiind intarzierea la plata a sumelor ce se cuvin reclamantei in baza acestor hotarari, prin actiunea de fata a solicitat obligarea unitatii de invatamant la plata dobanzii legale aferente.
Potrivit dispozitiilor art. 1082 din vechiul Cod civil, debitorul este obligat la plata de daune interese pentru neexecutarea obligatiei sau pentru intarzierea executarii, chiar daca nu este de rea-credinta, iar conform art. 1084 din vechiul Cod civil, daunele interese trebuie sa cuprinda pe langa pierderea efectiv suferita si castigul nerealizat.
In cazul obligatiilor care au ca obiect sume de bani, cum este cazul in speta, legea fixeaza drept despagubire dobanda legala, in considerarea faptului ca lipsa de folosinta a sumei de bani datorata de debitor provoaca creditorului un prejudiciu care este egal cu dobanda legala.
Prin urmare, in acord si cu prevederile art. 1088 din vechiul Cod civil, reclamanta este indreptatita la daune interese sub forma dobanzii legale in cuantumul prevazut de Ordonanta nr. 13 din 24.08.2011, fara punerea in intarziere a debitorului, la nivelul dobanzii de referinta a Bancii Nationale a Romaniei.
In acelasi sens, sunt si prevederile art. 1535 din Noul Cod Civil, care stabilesc ca  se pot solicita de catre creditor daune moratorii de la scadenta pana in momentul platii, in cuantumul convenit sau, in lipsa, in cel prevazut de lege, fara a trebui sa dovedeasca vreun prejudiciu, dispozitia aplicandu-se atat profesionistilor cat si celorlalte subiecte de drept civil.
Obligatia de plata a sumelor de bani stabilite prin hotararile judecatoresti invocate de reclamanta era scadenta de la data pronuntarii, intrucat sentintele au fost pronuntate in solutionarea unor conflicte de munca, iar conform art.274 din Codul muncii, hotararile pronuntate in fond sunt executorii de drept.
De altfel, prin decizia nr. 2/2014, ICCJ a admis recursul in interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, stabilind ca:
“In aplicarea dispozitiilor art. 1082 si art. 1088 din Codul civil din anul 1864, respectiv art. 1531 alin. (1), alin. (2) teza I si art. 1535 alin. (1) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, pot fi acordate daune-interese moratorii sub forma dobanzii legale pentru plata esalonata a sumelor prevazute in titluri executorii avand ca obiect acordarea unor drepturi salariale personalului din sectorul bugetar in conditiile art. 1 si art. 2 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 71/2009 privind plata unor sume prevazute in titluri executorii avand ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar, aprobata cu modificari prin Legea nr. 230/2011, cu modificarile si completarile ulterioare".
In ceea ce  priveste perioada  pentru care se cuvine dobanda legala, se retine  ca obligatia de plata a drepturilor salariale restante s-a nascut din hotarari judecatoresti si era scadenta de la data pronuntarii acestora, intrucat sentintele au fost pronuntate in solutionarea unor conflicte de munca, iar, conform art.274 din Codul muncii, hotararile pronuntate in fond  in aceasta materie sunt executorii de drept. Prin urmare, vazand si solicitarea reclamantei de acordare a dobanzii pe ultimii 3 ani anteriori introducerii prezentei actiuni si pana la data platii efective a drepturilor salariale datorate, dobanda legala aferenta drepturilor salariale stabilite prin sentinta  pronuntata in dosar nr.  se va acorda incepand  cu data de 06.06.2011 si pana la data platii efective , s.c. pron. de Trib. Gorj in dosar nr.  incepand cu data pronuntarii titlului executariu pana la achitarea integrala.
In consecinta, va fi admisa  actiunea formulata de reclamanta, va fi obligata parata sa plateasca reclamantei dobanda legala aferenta sumelor datorate conform urmatoarelor hotarari judecatoresti: sentinta nr_.  pronuntata de Tribunalul Gorj in dosarul nr_. , incepand cu 06.06.2011 pana la data platii efective , s.c nr_. , pronuntata in dosar nr. _incepand cu data pronuntarii titlului executariu pana la achitarea integrala.

Opinia asistentilor judiciari este conforma cu prezenta hotarare.

PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE

Admite actiunea formulata de reclamantul MI,  in contradictoriu cu parata  CJRAE.
  Obliga parata CJRAE la calculul si plata catre reclamanta a dobanzii legale aferente sumelor datorate conform urmatoarelor hotarari judecatoresti: sentinta nr_.. ..pronuntata de Tribunalul Gorj in dosarul nr_., incepand cu 06.06.2011 pana la data platii efective , sentinta civila nr_. pronuntata de Tribunalul Gorj in dosarul nr_.. incepand cu data pronuntarii titlului executoriu pana la achitarea integrala a sumelor datorate cu titlu de drepturi salariale.
Sentinta executorie.
Cu drept de apel in termen de 10 zile de la comunicare,  la Tribunal Gorj.
Pronuntata in sedinta publica din 10.11.2014  la Tribunalul Gorj.

PRESEDINTE               ASISTENTI  JUDICIARI                    GREFIER

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Chemare in judecata (actiuni, cereri); Plati

Fond funciar.Actiune intemeiata pe art.III din Legea nr.169/1997 - Decizie nr. 192/2015 din data de 08.05.2015
Anulare sentinta cu retinere spre rejudecare. Incalcarea principiului disponibilitatii si al contradictorialitatii. - Decizie nr. 691/2015 din data de 28.05.2015
Fond funciar.Exceptia lipsei interesului reclamantilor. - Decizie nr. 230/2015 din data de 09.06.2015
Punere in executare a sentintei in granituire.Posibilitatea de a fi pusa in executare de catre oricare dintre parti - Decizie nr. 780/2015 din data de 11.06.2015
Timbraj. Examinarea cu prioritate a exceptiei netimbrarii apelului. - Decizie nr. 1052/2014 din data de 15.10.2014
Recurs tardiv. Formularea cererii de recurs in termenul indicat in hotarare - Decizie nr. 198/2015 din data de 13.05.2015
Contestatie la executare. Apel tardiv. - Decizie nr. 600/2015 din data de 12.05.2015
Art.453 si urm.c.p.civ.Cheltuieli de judecata. Punere in intarziere. - Decizie nr. 508/2015 din data de 22.04.2015
Suspendare apel pentru lipsa partilor - Decizie nr. Incheiere din data de 24.06.2015
Admiterea contestatiei si a cererii de liberare conditionata - Sentinta penala nr. 193/2015 din data de 19.05.2015
Admiterea contestatiei si a cererii de liberare conditionata - Sentinta penala nr. 194/2015 din data de 19.05.2015
Actiune in constatare - Sentinta comerciala nr. 279/2015 din data de 21.04.2015
Constatare nulitate act - Decizie nr. 209/2015 din data de 18.05.2015
Temeiul prevazut de art. 16 lit. a C.pr.pen. Fapta nu exista. - Sentinta penala nr. 27/2015 din data de 31.03.2015
Retragerea cererii de liberare conditionata. - Sentinta penala nr. 102/2015 din data de 17.03.2015
Calea de atac poate fi exercitata doar de par?ile din dosar, mandatarul uneia dintre par?i nu poate formula apel in nume propriu ci doar in numele ?i pentru mandantul sau - Decizie nr. 431/2015 din data de 03.04.2015
Respectarea principiului disponibilita?ii . solu?ionarea cauzei in limitele investirii - art 22 alin 6 Cproc.civ. - Decizie nr. 309/2015 din data de 12.03.2015
Lipsa semnaturii pe cererea de apel atrage nulitatea caii de atac declarata - art 470 C.proc.civ. - Decizie nr. 405/2015 din data de 01.04.2015
Obligativitatea instan?ei de a solu?iona cu prioritate excep?iile de procedura sau de fond care fac inutila administrarea de probe sau cercetarea in fond a cauzei - Decizie nr. 421/2015 din data de 02.04.2015
Reconstituirea dreptului de proprietate legea 18/1991 - Decizie nr. 307/2015 din data de 11.03.2015