InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Gorj

Obligare emitere act administrativ

(Sentinta civila nr. 166/2015 din data de 13.02.2015 pronuntata de Tribunalul Gorj)

Domeniu Cereri | Dosare Tribunalul Gorj | Jurisprudenta Tribunalul Gorj

Titlu: obligare emitere act administrativ
Domeniul asociat: cereri

R O M A N I A

TRIBUNALUL GORJ
SECTIA CONTENCIOS ADMINISTRATIV SI FISCAL

Sentinta nr. 166
Sedinta publica de la 13 februarie 2015

Pe rol fiind judecarea cauzei contencios administrativ si fiscal privind pe reclamantul  I. D., in contradictoriu cu paratii P. R. - X si G. R. - Y, avand ca obiect obligare emitere act administrativ.
La apelul nominal facut in sedinta publica a raspuns reclamantul, lipsa fiind reprezentantii paratilor.
Procedura legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta, care a invederat ca dosarul este la primul termen de judecata, dupa care,
La interpelarea instantei, reclamantul invedereaza ca s-a adresat pentru prima data la G Y in anul_, cand a luat bonul de ordine, intrucat fiind ranit nu era obligat sa fie inscris in nici o asociatie si ca nu mai are alte cereri de formulat.
De asemenea, instanta pune in discutie competenta, potrivit art. 131 alin. 1 C. pr. civ., reclamantul aratand ca tribunalul este instanta competenta, si constata ca este instanta competenta general, material si teritorial sa judece pricina dedusa judecatii, raportat la dispozitiile art. 26 din Legea nr. 341/2004.
Instanta pune in discutie cu prioritate, potrivit art. 248 alin. 1 C. pr. civ., exceptia inadmisibilitatii actiunii si exceptia tardivitatii actiunii invocate prin intampinarea formulata la data de _ de catre G. R. - Y.
Reclamantul I. D., avand cuvantul, cu privire la exceptia inadmisibilitatii actiunii precizeaza ca actiunea este admisibila, iar cu privire la exceptia tardivitatii actiunii mentioneaza ca actiunea nu este tardiva.

INSTANTA

Prin cererea inregistrata pe rolul _, sectia _, sub nr. _, la data de _, reclamantul I. D. a solicitat in contradictoriu cu paratii P. R. - X si G. R. - Y obligarea acestora la emiterea certificatului de revolutionar si a titlului de luptator pentru victoria Revolutiei Romane din Decembrie 1989.
In fapt, s-a aratat ca a participat activ la evenimentele de la Timisoara din decembrie 1989 si ulterior a fost ranit prin impuscare, respectiv in ziua de _ (certificat medico-legal nr. _, eliberat de LEML Timisoara) in timp ce ajuta militarii care executau misiuni pe CG din T.
Acest aspect rezulta si din biletul de iesire din spital nr. _ precizandu-se ca a fost internat in SC nr. _ in perioada _ cu diagnosticul de plaga impuscata oarba cu glontul fixat in axila dreapta incizie si extragere de glont.
In acest sens este si adeverinta emisa de IMLT prin care s-a mentionat ca "numitul I. D., in varsta de _ de ani cu domiciliul in localitatea _, str. _, nr. _, a fost examinat medico - legal in ianuarie 1990 cand s-a constatat ca a fost internat in Clinica toracica, intre _ si _ cu _ cu dg: Plaga impuscata oarba subaxilar drept cu glontul fixat intre vasele din axila.
Leziunile au vechimea din _ si sunt rezultatul tragerii de la distanta cu proiectil de arma de foc. A necesitat 30 (treizeci) zile de ingrijiri medicale socotite de la data producerii leziunilor daca nu survin complicatii".
Acesta a mai precizat ca in adeverinta emisa la data de _, avand nr. _ emisa de M. P. - P. M., se mentioneaza "se adevereste ca d-ul I. D., nascut la data de _ domiciliat in comuna _, jud. _ figureaza in evidenta noastra ca ranit prin impuscare in timpul evenimentelor din Decembrie 1989, respectiv in ziua de _ (certificat medico - legal nr. _, eliberat de LEMT) in timp ce ajuta militarii care executau misiuni pe CG din T."
Faptul ca a formulat numeroase petitii atat catre P. R. - X si G. R. - Y, cat si altor institutii publice insa nu a primit un raspuns la solicitarea sa, anume, aceea de a i se acorda titlul de Luptator pentru Victoria Revolutiei Romane din Decembrie 1989 - Ranit, desi a facut nenumarate demersuri, adrese, contestatii, cereri in acest sens, a depus cererea de acordare a titlului in termenul legal si nu este culpa sa ca nu a primit nici un raspuns, sau ca, intre timp, comisiile si-au incetat activitatea, fara a solutiona cererea sa.
De altfel, Comisia pentru aplicarea Legii nr. 42/1990 nu a fost desfiintata, aceasta functioneaza si in prezent, potrivit Legii nr. 341/2004.
Daca legiuitorul intelegea ca prin Legea nr. 341/2004 sa restranga efectele acestei legi doar la preschimbarea certificatelor dobandite in baza Legii nr. 42/1990, facea referire in mod clar si direct, in cuprinsul art. 3, alin. (2), doar la certificate, mentionand expres despre acestea ca se vor acorda doar tinandu-se cont de certificatele eliberate in baza Legii abrogate nr. 42/1990. Din contra, s-a argumentat ca legiuitorul s-a referit la titluri - cele instituite la alin. (1) - care se vor acorda si in conditiile prezentei legi, tinandu-se cont de legea-cadru, Legea nr. 42/1990. In consecinta exista si temeiul legal pentru promovarea actiunii.
Potrivit prevederilor din Normele metodologice de aplicare a Legii recunostintei fata de eroii - martiri nr. 341/2004, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1.412/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, la alineatul 4 ale articolului 10, astfel cum a fost el modificat prin H.G. nr. 1707/2006, se prevede ca si luptatorii care au contribuit la victoria Revolutiei Romane din Decembrie 1989, "Pot solicita eliberarea noului tip de certificat si persoanele care au depus, in vederea acordarii uneia dintre calitatile prevazute de Legea nr. 42/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, documentele necesare la fosta Comisie pentru cinstirea si sprijinirea eroilor Revolutiei din Decembrie 1989, dar carora nu li s-a eliberat certificatul doveditor datorita epuizarii, la acea data, a formularelor tipizate si ale caror nume se regasesc in listele cuprinzand propunerile facute de AP pentru eliberarea titlurilor prevazute la art. 1 - 3 din Legea nr. 42/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, sau in decretele Presedintelui Romaniei de atribuire a acestor titluri, publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
In sensul Legii nr. 341/2004, in urma analizei dosarelor, exista posibilitatea, ca regula, ca o persoana sa fie propusa pentru atribuirea, prin decret prezidential, a aceluiasi titlu, atunci cand sunt indeplinite conditiile prevazute de lege, sau pentru atribuirea titlului de Luptator pentru Victoria Revolutiei Romane din Decembrie 1989 - Ranit, atunci cand persoanele au participat la Revolutie, dar nu se incadreaza in criteriile prevazute de Hotararea Guvernului nr. 566/1996.
In spiritul Legii nr. 341/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, se pune problema reanalizarii doar a dosarelor persoanelor carora le-a fost atribuit, in temeiul Legii nr. 42/1990, un anumit titlu, pentru a vedea daca acestea indeplinesc, pe de o parte conditiile prevazute de Hotararea Guvernului nr. 566/1996, iar pe de alta parte, noile conditii prevazute de Legea nr. 341/2004.
In conformitate cu prevederile Legii nr. 341/2004 si ale normelor de aplicare a acesteia, titlurile prevazute in lege, se atribuie, prin decret, de catre PR, la propunerea Y, cu avizul comisiei parlamentare constituite pentru controlul aplicarii prevederilor legii de referinta.
Potrivit actelor normative mentionate, in dosar, daca sunt indeplinite conditiile prevazute de lege, este admis de Comisia S.S.P.R. si trecut pe lista ce se transmite de catre S.S.P.R. la X pentru acordarea avizului prevazut de lege. Dupa obtinerea avizului X se tipareste noul tip de certificat, care se semneaza de catre secretarul de stat al S.S.P.R. si presedintele X.
Reclamantul si-a intemeiat actiunea pe dispozitiile art. 115 - 118 Cod de procedura civila, Legea nr. 42/1990 cu modificarile si completarile ulterioare, Legea nr. 341/2004 cu modificarile si completarile ulterioare, Normele metodologice aprobate prin H.G. nr. 1412/2004 cu modificarile si completarile ulterioare
Potrivit art. 411 alin. (2) Cod de procedura civila s-a solicitat si judecarea in lipsa.
La data de 18 noiembrie 2014, conform art. 201 alin. 1 N. C. proc. civ., paratul G. R. - Y a depus intampinare prin care a invocat exceptia necompetentei materiale a _, exceptia inadmisibilitatii actiunii si exceptia tardivitatii actiunii.
In sustinerea exceptiei necompetentei materiale a _, a aratat ca  potrivit art. 26 din Legea recunostintei fata de eroii-martiri si luptatorii care au contribuit la victoria Revolutiei romane din decembrie 1989, nr. 341/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, prin derogare de la dispozitiile art. 10 alin. (l) din Legea nr. 554/2004, litigiile in care actiunea este formulata in contradictoriu cu Y sau X, se solutioneaza, in fond, de sectia de contencios administrativ si fiscal a tribunalului.
In consecinta, solicita admiterea exceptiei de necompetenta materiala a _ si declinarea competentei de solutionare a prezentei cauze in favoarea Tribunalului _, Sectia _.
Pe fondul cauzei a solicitat respingerea actiunii, ca neintemeiata.
Potrivit art. 411 alin. (2) Cod de procedura civila s-a solicitat si judecarea in lipsa.
Prin sentinta civila nr. _, _ a admis exceptia necompetentei materiale si a declinat competenta de solutionare in favoarea _ - sectia _.
Pe rolul _ - sectia _, dosarul a fost inregistrat la data de _ sub nr. _ si instanta a incuviintat proba cu inscrisuri.
Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:
Reclamantul I. D., nascut la data de _, domiciliat in comuna _, jud. _, figureaza in evidenta MP - PMT ca ranit prin impuscare in timpul evenimentelor din _, respectiv in ziua de _ (certificat medico - legal nr. _, eliberat de LEMT), in timp ce ajuta militarii care executau misiuni pe CG din T, asa cum rezulta din adeverinta nr. _.
De asemenea, starea de fapt retinuta in aceasta adeverinta rezulta si din biletul de iesire din spital si adeverinta nr. _ atasate la dosar.
Se constata insa ca petentul nu a formulat cereri si nu a efectuat demersuri pentru emiterea certificatului de revolutionar in conditiile Legii nr. 42/1990 si ca primele cereri adresate institutiilor statului abilitate de catre acesta au fost inregistrate in anul _, cand era deja in vigoare Legea nr. 341/2004.
Astfel, potrivit art. 7 din Normele Metodologice de Aplicare a Legii nr. 341/2004, respectiv H.G. nr. 1412/2004, "In intelesul prevederilor art. 3 alin. 2 din Legea nr. 341/2004, prin acordarea titlurilor se intelege preschimbarea certificatelor doveditoare emise in perioada 1990 - 1997, iar nu acordarea de noi titluri sau calitati de revolutionar."
Se constata ca petentul nu detine nici brevet de atestare a titlului atribuit de Presedintele Romaniei prin decret prezidential, astfel incat nu poate beneficia de prevederile Legii nr. 341/2004 si nici ale H.G. nr. 566/1996, Comisia pentru cinstirea si sprijinirea eroilor revolutiei din decembrie 1989, organ abilitat prin lege sa faca propuneri PR pentru acordarea, in temeiul Legii nr. 42/1990, cu modificarile si completarile ulterioare a titlului de Luptator pentru Victoria Revolutiei Romane din Decembrie 1989, incetandu-si activitatea in termen de un an de la data intrarii in vigoare a Legii nr. 30/1996, respectiv la data de _.
Prin urmare, se retine ca reclamantul nu a procedat la solicitarea certificatului in termenul prevazut de lege pentru a i se putea preschimba certificatul de revolutionar si obtine titlurile prevazute de noua lege, ca nu a facut dovada unor motive intemeiate pentru care nu s-a adresat cu cerere in acest sens in termenul prevazut de lege si ca nu exista alte exceptii de la normele enuntate, astfel incat exceptia inadmisibilitatii este intemeiata si va fi admisa, iar cererea va fi respinsa in consecinta, ca inadmisibila.
Avand in vedere solutia ce se va pronunta, care atrage dezinvestirea instantei de fond, instanta va dispune respingerea exceptiei tardivitatii ca ramasa fara obiect, nemaifiind necesara pronuntarea asupra acesteia.
  

PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE

Admite exceptia inadmisibilitatii cererii, invocata prin intampinare.
Respinge cererea formulata de reclamantul I. D., CNP _, cu domiciliul in _, in contradictoriu cu paratii P.R. - X, cu sediul in _, si G. R. - Y, cu sediul in _, ca inadmisibila.
Respinge exceptia tardivitatii, ca ramasa fara obiect.
Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare, ce se va depune la Tribunalul Gorj - sectia contencios administrativ si fiscal.
Pronuntata in sedinta publica, azi, 13.02.2015.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Cereri

Cerere de chemare in garantie. Conditii de admisibilitate. - Decizie nr. 232 din data de 07.03.2018
Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1438 din data de 17.10.2017
Obligatia de a face - Contencios - Hotarare nr. 622 din data de 16.06.2017
Cerere valoare redusa - Hotarare nr. 157 din data de 13.02.2018
Cerere de valoare redusa - Hotarare nr. 97 din data de 30.01.2018
Autovehicul instrainat. Obligatia cumparatorului de transcriere a dreptului de proprietate - Decizie nr. 342 din data de 29.04.2015
Solicitarea cheltuielilor de judecata pe cale separata - Sentinta civila nr. 610 din data de 10.12.2014
Cerere de reexaminare a incheierii prin care s-a respins ajutorul public judiciar - Hotarare nr. 9730 din data de 10.12.2012
actiune in constatare - Sentinta civila nr. 542 din data de 22.10.2009
Exceptia de nelegalitate – respingere - Decizie nr. 177/R din data de 29.07.2005
Institutia Prefectului Judetului Alba - Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor. Cerere avand ca obiect obligarea acesteia la inmatricularea autoturismului reclamantului fara plata taxei pentru emisiile poluant - Decizie nr. 6866 din data de 17.06.2013
Institutia Prefectului Judetului Alba - Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor. Cerere avand ca obiect obligarea acesteia la inmatricularea autoturismului reclamantului fara plata taxei pentru emisiile poluant - Decizie nr. 6497 din data de 10.06.2013
Cerere de chemare in garantie. Inadmisibilitate. - Decizie nr. 889 din data de 02.09.2010
Cererea creditorului de numire a lichidatorului judiciar in baza art. 31 din Legea nr.359/2009 in procedura dizolvarii de drept nu intrerupe cursul prescriptiei extinctive. - Decizie nr. 895 din data de 05.11.2010
Cerere formulata de catre creditor prin care se solicita deschiderea procedurii insolventei, bazata pe creanta,rezultata din contractul de vanzare - cumparare . - Decizie nr. 814 din data de 28.10.2009
Cerere de inlocuire a administratorului judiciar formulata de catre creditorul ce detine cel putin 50% din valoarea creantelor. - Decizie nr. 820 din data de 28.10.2009
Inadmisibilitatea cererii de interventie in lipsa actiunii principale. - Decizie nr. 545 din data de 19.06.2009
Conditiile de admisibilitate a cererii de deschidere a procedurii insolventei. - Decizie nr. 577 din data de 26.06.2009
Actele si procedura de urmat pentru intocmirea carnetului de somaj. Organele competente. - Decizie nr. 728 din data de 11.06.2009
Respingerea nejustificata a cererii de amanare formulata de petitionar - Decizie nr. 533 din data de 06.09.2007