InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Olt

Respingerea plangerii petentelor, aprecierea corecta a probelor administrate si a neintrunirii elementelor constitutive ale infractiunii reclamate - infractiunea de distrugere prev. de art.217 alin.1 C.p. fata de persoanele acuzate prin plangerea ad...

(Decizie nr. 159 din data de 24.04.2008 pronuntata de Tribunalul Olt)

Domeniu Procedura civila si penala (cai de atac, competente etc.) | Dosare Tribunalul Olt | Jurisprudenta Tribunalul Olt

Respingerea plangerii petentelor, aprecierea corecta a probelor administrate si a neintrunirii elementelor constitutive ale infractiunii reclamate - infractiunea de distrugere prev. de art.217 alin.1 C.p. fata de persoanele acuzate prin plangerea adresata organelor de urmarire penala. Inadmisibilitatea plangerii adresata direct instantei de judecata in temeiul art.278/1C.p.p. cu privire la o persoana fata de care nu s-a formulat plangerea penala initiala si nu s-a solicitat pe tot parcursul efectuarii cercetarilor antrenarea raspunderii penale. Prin sentinta penala nr.121/08.02.2008 pronuntata de Judecatoria Slatina in dosarul nr. 10145/311/2007 in baza art.278/1 alin.8 lit.a C.p.p. s-a dispus respingerea plangerii formulata de petentele N. M. si T. I. impotriva rezolutiei Parchetului de pe langa Judecatoria Slatina nr.1400/P/2007 din 05.10.2007 prin care s-a confirmat propunerea organelor de cercetare penala de neincepere a urmaririi penale sub aspectul savarsirii infractiunii de distrugere prev.de art.217 alin.1 C.p. fata de faptuitorii B.M.,V.V.,V.E. si T.G., confirmata prin rezolutia prim procurorului Parchetului de pe langa Judecatoria Slatina nr.2029/II/2/2007 din 16.11.2007, ca nefondata si respingerea ca inadmisibila a plangerii formulata de petente impotriva aceleiasi rezolutii cu referire la intimatul V. V.
Pentru a pronunta aceasta sentinta, instanta de fond a retinut ca prin rezolutia Parchetului de pe langa Judecatoria Slatina nr.1400/P/2007/5.10.2007 s-a confirmat propunerea organelor de cercetare penala de neinceperea urmaririi penale sub aspectul savarsirii infractiunii de distrugere prev.de art.217 alin.1 C.p. fata de faptuitorii B.M., V. V., V.E. si T.G., solutie apreciata ca fiind legala si temeinica .
S-a aratat ca potrivit dispoz. art.217 C.p. distrugerea este o infractiune contra patrimoniului ce consta in nimicirea, degradarea ori aducerea in stare de neintrebuintare a unui bun apartinand altuia sau impiedicarea luarii masurii de conservare ori de salvare a unui astfel de bun precum si inlaturarea masurilor luate, obiectul material al infractiunii reprezentandu-l bunurile mobile sau imobile asupra carora se exercita distrugerea iar in varianta simpla bunul distrus este al altei persoane decat faptuitorul.
S-a precizat ca in cauza potrivit deciziei nr.677/13.09.2005 pronuntata de Tribunalul Olt, definitiva prin decizia nr.170/17.01.2006 pronuntata de Curtea de Apel Craiova s-a atribuit faptuitorului B.M. suprafata de 994 mp vie, astfel ca activitatea acestuia de defrisare a vitei de vie s-a referit la un bun al sau si nu al petentelor pentru a se putea vorbi despre o fapta penala in sensul art.217 C.p. Faptul ca pe rolul instantelor exista o cerere de revizuire formulata impotriva deciziei nr.677/13.09.2005 s-a apreciat ca nu are relevanta sub aspectul calificarii activitatii de defrisare a faptuitorului B.M. intr-o infractiune de distrugere intrucit revizuirea este o cale extraordinara de atac, de retractare si nesuspensiva de executare.
Referitor la faptuitorii V.V.,V.E. si T.G., prima instanta a  retinut ca nici activitatea acestora nu se poate circumscrie elementului material al infractiunii de distrugere intrucat primii doi fiind administratorii imobilului din comuna Verguleasa ce apartine lui B.M., au asistat la defrisarea suprafetei de 0,10 ha plantata cu vita de vie, iar T.G.conform declaratiei sale neinfirmata de probele administrate, nu a participat la aceasta operatiune.
Fata de aceste considerente, prima instanta a respins ca nefondata plangerea formulata de petente impotriva rezolutiei Parchetului de pe langa judecatoria Slatina nr.1400/P/2007,iar in ceea ce priveste plangerea formulata de petente impotriva numitului V.V. a dispus respingerea ca inadmisibila, retinand ca plangerea impotriva solutiei de netrimitere in judecata nu poate viza decat aspecte de nelegalitate si netemeinicie cu privire la cercetarile efectuate asupra persoanelor la care s-a referit petentul in plangerea initiala adresata organelor de urmarire penala.  In acest sens s-a aratat ca in plangerea initiala petentele N.M. si T.I. au sesizat Parchetul de pe langa Judecatoria Slatina pentru cercetarea sub aspectul savarsirii infractiunii de distrugere a faptuitorilor B.M.,V.V.,V. E. si T.G. fara a face referire si la V.V., iar plangerea intemeiata pe dispoz. art.278/1 C.p.p., constituie o cale de atac impotriva solutiei de netrimitere in judecata in cuprinsul careia nu se poate extinde cadrul procesual cu privire la alta persoana ca petentele au posibilitatea sa formuleze separat o alta plangere in temeiul careia s-ar putea face cercetari de catre organul de urmarire penala in conditiile prevazute de lege.
Impotriva acestei sentinte au declarat recurs  petentele T.I. si N.M., criticand sentinta sub aspectul nelegalitatii si netemeiniciei; au formulat in scris motive de recurs la data de 15.02.2008, sustinand ca instanta de fond nu a  apreciat corect probele administrate,solicitand casarea sentintei instantei de fond, admiterea plangerii si trimiterea cauzei spre rejudecare la instanta de fond.
Prin decizia penala nr.159/24 aprilie 2008  pronuntata de Tribunalul Olt s-a apreciat ca recursurile declarate de petente sunt nefondate.
 Pentru a pronunta aceasta decizie instanta de recurs a retinut ca prima instanta a analizat temeinic plangerea petentelor, conform art.278/1 pct.7 C.p.p. pe baza lucrarilor si materialului din dosarul cauzei si a tuturor probelor administrate potrivit dispoz. legale si a apreciat just ca nu poate fi antrenata raspunderea penala a persoanelor acuzate,ca in mod corect instanta de fond a apreciat ca rezolutia procurorului prin care s-a confirmat propunerea organelor de cercetare penala de a nu se incepe urmarirea penala fata de numitii B.M.,V.V.,V.E. si T.G. nefiind retinuta vinovatia acestora pentru infractiunea prev.de art.217 alin.1 C.p., este legala si temeinica, iar plangerea petentelor este neintemeiata intrucat nu sunt realizate cerintele impuse de textul legal care incrimineaza aceasta infractiune.
Toate elementele constitutive ale unei infractiuni trebuie dovedite si acestea se impune sa fie intrunite in  mod cumulativ pentru a fi antrenata raspunderea penala a persoanei acuzate, astfel cum prevad expres si dispoz. art.345 alin.2 C.p.p.
Cerintele prevazute de textul legal incriminator pentru existenta  infractiunii reclamate s-a apreciat ca nu se regasesc in cauza avand in vedere probele administrate, examinate in ansamblu potrivit art.63 alin.2 C.p.p.-declaratiile partilor si inscrisurile detinute de acestea, respectiv decizia nr.677/13.09.2005 pronuntata de Tribunalul Olt in cauza avand ca obiect partaj succesoral  prin care suprafata de 994 m.p. vita de vie la care fac referire petentele a fost inclusa in lotul nr.2 atribuit faptuitorului B.M, decizia fiind irevocabila prin decizia nr.170/17.01.2006 pronuntata de Curtea de Apel Craiova prin care s-a respins recursul declarat de cele doua petente  ca nefondat, adresa nr.3317/20.07.2007 emisa de primaria com.Verguleasa din care rezulta ca faptuitorul B.M. este mentionat si in titlul de proprietate nr.15103/1/12.12.2001 unde este inscrisa la pozitia VII suprafata de 994 m.p. vie care potrivit deciziei 677 pronuntata de Tribunalul Olt i-a fost atribuita acestuia, iar conform registrului agricol tip 2 vol I al satului Verguleasa  numitul B.I M. este inscris la pozitia de rol nr.15 cu vie hibrida in suprafata de 994 m.p., copia registrului agricol-fila 49ds.cercetare penala si adresa nr.833/07.06.2007 emisa de Primaria com.Verguleasa.
In raport de acestea s-a aratat  ca in mod corect s-a retinut de organele de urmarire penala si prima instanta ca  terenul in cauza cultivat cu vita-de-vie  apartine faptuitorului B.M.,iar probele care demonstreaza aceasta nu ar putea fi inlaturate in baza unor depozitii de martori asa cum au solicitat recurentele petente avand in vedere ca exista si o hotarare judecatoreasca irevocabila referitoare la terenul in litigiu precum si  registrul agricol si nu exista nici proba care sa demonstreze dreptul de proprietate al vreuneia dintre cele doua recurente petente asupra acestei suprafete de teren.
S-a mai retinut ca instanta de fond a apreciat just ca in raport de textul legal incriminator al infractiunii de  distrugere prev. de art.217 alin.1 C.p. pentru care s-au efectuat cercetari, distrugerea consta in nimicirea, degradarea ori aducerea in stare de neintrebuintare a unui bun apartinand altuia sau impiedicarea luarii masurii de conservare ori de salvare a unui astfel de bun precum si inlaturarea masurilor luate, impunandu-se ca pentru existenta acestei infractiuni, obiectul material reprezentandu-l bunurile mobile sau imobile asupra carora se exercita distrugerea, sa fie ale altei persoane decat faptuitorul. Ori in cauza dedusa judecatii a rezultat ca terenul in litigiu, cultivat cu vita-de-vie apartine chiar faptuitorului B.M.si nu petentelor.
Prin urmare s-a  apreciat just ca in cauza, actiunea faptuitorului B.M. nu se circumscrie cerintelor impuse pentru existenta infractiunii prev. de art.217alin.1C.p., iar referitor la faptuitorii V.V.,V.E. si T.G., ca nici activitatea acestora nu se poate circumscrie elementului material al infractiunii de distrugere intrucat primii doi-cumnatul,respectiv sora faptuitorului B.M.fiind administratorii imobilului din comuna Verguleasa ce apartine lui B. M. conform procurii autentificate sub.nr.2032/10 mai 2002, au asistat la defrisarea suprafetei de  aprox.0,10 ha plantata cu vita-de-vie, iar T.G. conform declaratiei sale neinfirmata de probele administrate, nu a participat la aceasta operatiune.
Pe de alta parte dispoz.art.5/2 C.p.p. reglementeaza prezumtia de nevinovatie, iar art. 66alin.1C.p.p. prevede expres ca "invinuitul sau inculpatul beneficiaza de prezumtia de nevinovatie si nu este obligat sa-si dovedeasca nevinovatia", sarcina probei revenind celui care acuza potrivit principiului "actori incumbit probatio".
  S-a retinut ca aceasta  prezumtie de nevinovatie prevazuta de  dispozitiile legale mentionate dar si de art.23 alin.11 din Constitutia Romaniei si art. 6  paragraf 2 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului ce o reglementeaza ca pe o componenta esentiala a dreptului la un proces echitabil nu a fost rasturnata prin probe concludente de natura a inlatura orice urma de indoiala care potrivit principiului "in dubio pro raeo" profita persoanei acuzate si opereaza in favoarea  acesteia.
In ceea ce priveste plangerea formulata de petente impotriva numitului V.V. s-a apreciat ca in mod corect prima instanta a dispus respingerea ca inadmisibila, retinand ca plangerea impotriva solutiei de netrimitere in judecata nu poate viza decat aspecte de nelegalitate si netemeinicie cu privire la cercetarile efectuate asupra persoanelor la care s-a referit petentul in plangerea adresata organelor de urmarire penala, constatandu-se in acest sens ca atat in plangerea initiala in care petentele N.M. si T.I. au sesizat Parchetul de pe langa Judecatoria Slatina pentru cercetarea sub aspectul savarsirii infractiunii de distrugere a faptuitorilor B.M.,V.V.,V.E. si T.G. nu au facut nicio referire si la V.V., dar si in cuprinsul declaratiei  date de petenta N.M. pe parcursul cercetarilor nu a facut de asemenea nicio referire la numitul V.V., ci numai la faptuitorii mentionati in cuprinsul plangerii penale; plangerea intemeiata pe dispoz. art.278/1 C.p.p. constituie o cale de atac impotriva solutiei de netrimitere in judecata dispusa de procuror in cuprinsul careia nu se poate extinde cadrul procesual cu privire la alta persoana pentru care nu s-a formulat plangere, nu s-au efectuat cercetari si nu s-a dispus nici o solutie si nu s-a constatat ca fiind incidente dispoz. art.238 C.p.p. privind extinderea cercetarilor penale.
In consecinta Tribunalul pentru toate argumentele expuse, a apreciat ca motivele de recurs invocate de petente in scris dar si oral prin intermediul aparatorului ales in sensul netemeiniciei sentintei instantei de fond si a solutiei de netrimitere in judecata a persoanelor reclamate pentru comiterea infractiunii de distrugere prev. de art.217 alin.1 C.p. sunt neintemeiate, iar in cauza nu s-a  constatat incidenta  niciunui motiv care sa atraga nulitatea sentintei recurate si care sa poata fi invocat de catre instanta din oficiu si prin urmare in baza art.385/15 pct.1 lit.b C.p.p. a dispus respingerea recursurilor declarate de recurentele petente N.M. si T.I. impotriva sentintei penale nr.121/08.02.2008 pronuntata de Judecatoria  Slatina  in dosarul nr.10145/311/2007, ca nefondate.

Data publicarii pe portal : 17.06.2008
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Procedura civila si penala (cai de atac, competente etc.)

Recurs inadmisibil - Decizie nr. DP148/R/2008 din data de 31.03.2009
Apel respins ca tardiv formulat - Sentinta civila nr. 1053 din data de 23.12.2015
Gresita conexare a 2 cauza si gresita dobandire a calitatii de inculpat ca urmare a admiterii plangerii , art 278 al 8 , lit a c p p . Casare cu trimitere pentru respectarea art 372 c p p - Decizie nr. 121 din data de 30.04.2010
Admiterea plingerii si trimiterea cauzei la prim-procuror pentru motivare. Inadmisibilitatea acestei solutii fata de dispozitiile art.278 ind 1 al.8 C.p.p. - Decizie nr. 4 din data de 12.01.2009
ART.220 CP. MODALITATEA DE SESIZARE A INSTANTEI ANTERIOR INTRARII IN VIGOARE A LEGII 247/2005. - Decizie nr. 113 din data de 28.01.2009
Competenta materiala de solutionare a unei exceptii de nelegalitate, invocata dupa intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila, intr-un proces inceput sub incidenta vechiului Cod de procedura civila – regulator de competenta. - Sentinta civila nr. 129/F din data de 25.09.2014
Termenul de prescriptie a dreptului de a cere restituirea taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, raportat la jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene. - Decizie nr. 2066/R din data de 11.09.2014
Noul cod de procedura civila - Recurs. TVA tranzactii imobiliare. Efectele deciziei CJUE pronuntata la data de 07.11.2013 in cauzele conexe C-249/12 si C-250/12 (Tulica si Plavosin). Regim juridic nulitate acte administrativ fiscale. - Decizie nr. 1110/R din data de 28.03.2014
Noul cod de procedura civila - Recurs CASJ. Nivelul contributiei la FNUASS aferent veniturilor din profesii libere si comerciale, in anul 2009, este de 6,5 %. Decizie Curtea constitutionala nr. 439/2013. Legalitate decizie de impunere emisa de CASJ sub ac - Decizie nr. 1759/R din data de 06.06.2014
Noul cod de procedura civila - Apel impotriva incheierii de respingere ca inadmisibila a cererii de interventie accesorie – art. 64 alin. 4 c.pr.civ. Cerere interventie accesorie consilier local in litigiu avand ca obiect obligare Consiliu Local la adopta - Decizie nr. 2/Ap din data de 13.06.2014
Achizitii publice. Respingere ca tardiva a contestatiei la CNSC. Legalitate decizie CNSC - Art. 256 ind. 2 alin. 1 lit. b) raportat la art. 3 lit. z) din OUG nr. 34/2006 (Decizia nr. 1967/R/8.08.2014,Dosar nr. 350/64/2014 – redactat jud. M.I.M.) - Decizie nr. 1967/R din data de 08.08.2014
Exigenta motivarii masurii luate printr-un act administrativ este necesara pentru verificarea legalitatii acestuia. - Decizie nr. 1718/R din data de 04.04.2013
Actiune formulata de instanta de contencios administrativ impotriva Deciziei de impunere emisa de CASJ B pentru plata obligatiei la CAS si majorarea dobanzilor. Admisibilitatea actiunii. Legalitatea deciziei de impunere emisa de CASJ – Sanctiunea nelega - Decizie nr. 2075/R din data de 17.04.2013
Admisibilitatea cererii de revizuire in conditiile dovedirii de revizuenta a indeplinirii conditiilor prevazute de art. 322 pct. 2 Cod procedura civila. In sens contrar cererea de revizuire se va respinge ca neintemeiata si nelegala - Decizie nr. 436/R din data de 31.01.2013
1. In cazul veniturilor pentru care exista atat obligatia evidentierii, cat si obligatia declararii, daca veniturile au fost evidentiate in actele contabile sau in alte documente legale, dar nu au fost declarate la organul fiscal competent, nu se poate di - Decizie nr. 105/Ap din data de 03.10.2013
Audierea unui numar de martori in faza actelor premergatoare nu confera procesului verbal de consemnare a acestor audieri caracterul de proba ilegala. Incalcarea dreptului aparatorului de a asista la aceste audieri este sanctionata cu nulitatea relativa - Decizie nr. 365/R din data de 11.04.2013
Exceptia de nelegalitate prevazuta de art. 4 din Legea nr. 554/2004 – efecte In cazul admiterii exceptiei de nelegalitate instanta in fata careia s-a ridicat exceptia va solutiona cauza, fara a tine seama de actul a carui nelegalitate a fost ... - Decizie nr. 560/R din data de 08.02.2012
Nu se poate dispune, printr-o incheiere de indreptare a erorii materiale data in camera de consiliu, fara citarea partilor, ulterior redactarii minutei si pronuntarii hotararii, schimbarea incadrarii juridice retinute prin actul de sesizare al insta... - Decizie nr. 232/R din data de 16.03.2012
Traficul de persoane. Individualizarea judiciara a pedepsei. Criterii de apreciere. - Decizie nr. 129/R din data de 20.12.2011
Continutul convorbirilor telefonice interceptate in baza autorizatiei date de judecator in conditii de legalitate pot fi valorificate sub aspect probator de instanta investita cu solutionarea cauzei in fond, in masura in care acestea se coroboreaza c... - Decizie nr. 36/R din data de 19.01.2012