InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Olt

Stabilirea competentei si aprecierea temeiurilor de solutionare a cererii de liberare provizorie sub control judiciar

(Hotarare nr. 50 din data de 27.07.2012 pronuntata de Tribunalul Olt)

Domeniu Liberare provizorie; Procedura civila si penala (cai de atac; competente etc.) | Dosare Tribunalul Olt | Jurisprudenta Tribunalul Olt

Stabilirea competentei si  aprecierea  temeiurilor  de solutionare a cererii de liberare provizorie sub control judiciar

                                    
 
        Prin incheierea nr. 50 pronuntata la data de 27 iulie 2012  in dosarul nr.3530/104/2012                                                     
        S-a constatat ca in sedinta din data de 26.06.2012 s-a dispus reunirea dosarelor nr. 3530/104/2012,nr. 3992/104/2012,nr. 9219/63/2012, nr. 12311/63/2012 si nr.  12351/63/2012.
         S-au admis in principiu cererile de liberare provizorie sub control judiciar formulate de inculpatii C. A, A., D. I. D. , C. A. C. ,S. C.,  V. D.,
        Pe fond :
       S-au admis cererile de liberare provizorie sub control judiciar formulate de catre  inculpatii C. A. A. ,C. A. C.  si D.I.D.  si s-a dispus punerea  in libertate provizorie  a acestora daca nu sunt retinuti sau arestati in alta cauza.
      S-au revoca mandatele de arestare preventiva a acestora cu nr. 29 din 23.03.2012 pentru inculpatul C. A. C. , nr. 30 din 23.03.2012 pentru inculpata C. A. - A.  si nr.  31 din 23.03.2012 pentru inculpatul D. I. D. emise de Tribunalul Dolj, Sectia penala, in dosarul nr.  3632/63/2012.
   In  baza  art. 1602 alin. 3 si 31 C.p.p. pe timpul liberarii  inculpatii C. A. A., C. A. C. si D. I. D.   sunt obligati sa respecte urmatoarele masuri:
a) sa nu depaseasca limita teritoriala a judetului Constanta
b) sa se prezinte la organul de urmarire penala sau, dupa caz , la instanta de judecata ori de cate ori sunt chemati.
c) sa se prezinte la organul de politie ce se desemneaza cu supravegherea de Tribunalul Olt,  anume  Politia  mun. Constanta, conform programului de supraveghere intocmit de organul de politie sau ori de cate ori este chemat;
d)    c) sa nu isi schimbe locuinta fara incuviintarea Trib. Olt;
e)    d) sa nu detina, sa nu foloseasca si sa nu poarte nici o categorie de arme.
f)    e) sa nu se apropie de partea vatamata, angajatii acesteia si martorii cauzei.
g)     Pune in vedere inculpatilor  prevederile art. 1602  alin. 32  C.p.p.
    Copia acestei incheieri s-a dispus sa se comunice in aceasta zi  inculpatilor,locului de detinere,Politiei mun. Constanta, Politiei locale a mun. Constanta, Inspectoratului jud. Constanta al Jandarmeriei, organelor de frontiera si organelor competente sa elibereze pasaportul.
     Respinge cererile de liberare provizorie sub control judiciar formulate de inculpatii  S. C. si V. D. ca nefondate.
   Obliga pe inculpatii S. C. si V. D. la plata a cate 30 de lei catre stat , cu titlul de cheltuieli judiciare.

Prin cererea inregistrata pe rolul Tribunalului Olt la nr. 3530/104/2012 inculpata C.A.A. a solicitat instantei ca prin incheierea ce se va pronunta sa se dispuna liberarea sa provizorie sub control judiciar  pe motivele ca in stare de libertate nu exista nici un fel de indicii sau probe ca ar comite noi infractiuni ori ca va incerca sa zadarniceasca aflarea adevarului prin influentarea partilor, martorilor ori expertilor, ca libertatea persoanei este starea fireasca a acesteia si pentru ca nu are antecedente penale,este casatorita , are studii superioare si pentru ca  ii este afectata starea de sanatate de afectiuni medicale.
Prin cererea inregistrata pe rolul Tribunalului Olt la nr.  3992/104/2012 inculpatul D.I.D.  a solicitat de asemenea  liberarea sa provizorie sub control judiciar pe considerente de indeplinire a conditiilor art. 1602  alin. 1 C.p.p. pentru argumentele ca nu are antecedente penale si ca va respecta pe perioada liberarii provizorii obligatiile care i se impun.
Prin cererea  inregistrata pe rolul Tribunalului  Dolj la nr.  9219/63/2012 inculpatul C. A. C. a solicita la randul sau liberarea provizorie sub control judiciar pe considerente ca sunt intrunite conditiile de la art. 160  alin. 1 C.p.p. pentru ca nu a contribuit la comiterea faptelor penale atata timp cat impotriva sa este doar banuiala legitima ca a aderat la grupul infractional pentru a ascunde provenienta ilicita a celor 10.000 de anvelope.
Prin sentinta penala nr. 223 pronuntata la data de 23 martie 2012 de Tribunalul Olt in dosarul nr. 9219/63/2012 s-a admis exceptia  de necompetenta teritoriala de solutionare a acestei cereri invocata de procurorul D.I.I.C.O.T.- Serviciul teritorial Craiova si s-a declinat competenta in favoarea Tribunalului Olt.Ca urmare pe rolul Tribunalului Olt s-a format dosarul nr. 9219/63/2012.
Prin cererea inregistrata pe rolul Tribunalului Dolj la nr.  12311/63/2012 inculpatul S. C. a solicitat ,de asemenea,  liberarea sa provizorie sub control judiciar pe considerente ce tin de indeplinirea conditiilor legale intrucat a fost ascultat, a recunoscut faptele penale , nu s-a opus retinerii si a contribuit cu detalii  la descrierea faptelor penale in conditiile in care a  facut un denunt. In plus, mai arata ca  se teme de consecintele ce  le-ar putea avea viata si integritatea sa corporala din partea restului inculpatilor si in plus mai arata ca de l data comiterii faptelor in anul 2010 si pana in prezent nu a mai comis vreo fapta penala dar si ca prezinta o situatie personala si familiala (are in intretinere un copil,nu prezinta pericol social)ce vine sa confirme cele mentionate.
Prin incheierea pronuntata la data de 13 iulie 2012 cu nr. 302 in dosarul nr. 12311/63/2012 Tribunalul Dolj a admis exceptia de necompetenta teritoriala a  sa si a    declinat competenta  de solutionare a acestei cereri in favoarea Tribunalului Olt.Ca urmare pe  rolul Tribunalului Olt s-a format dosarul cu nr. 12311/63/2012.
Prin cererea inregistrata pe rolul Tribunalului Dolj la nr.  12351/63/2012 inculpatul V. D. a solicitat liberarea sa provizorie sub control judiciar pe considerente de indeplinire a conditiilor legale ca urmare a faptului ca nu exista date ca ar urma sa comita noi infractiuni ori ca va incerca sa influenteze aflarea adevarului in vreuna din modalitatile legale. In plus, mai arata ca a trecut un interval mare de timp de la comiterea faptelor penale(12.05.2009) si pana la luarea masurii arestarii sale preventive (5.07.2012)fara ca inculpatul sa fi devenit mai periculos dar si ca isi asuma obligatii de respectare a masurilor dispuse de instanta.
Prin  sentinta pronuntata la data de 13 iulie 2012 de Tribunalul Dolj in dosarul nr. 12351/63/2012  s-a admis exceptia  de necompetenta teritoriala a Tribunalului Dolj si s-a declinat competenta de solutionare a cererii de liberare provizorie sub control judiciar in favoarea Tribunalului Olt.Ca urmare,  pe rolul  acestei din urma instanta s-a  dosarul s-a inregistrat la  nr.12351/63/2012.
In vederea solutionarii acestor cereri s-a atasat dosarul n de urmarire penala nr. 285D/P/2010 al D.I.I.C.O.T.
Pe baza exceptiei de  conexitate intre cererile de mai sus pe considerente de legatura intre obiectul cauzelor penale aflate in faza de urmarire penala atata timp cat cercetarile se efectueaza in cadrul aceluiasi dosar penal dar si intre persoanele mentionate mai sus s-a dispus reunirea  acestor cereri in cadrul dosarului cu numar mai vechi -  anume 3530/104/2012.
Instanta urmeaza sa constate ca se impune a fi sunt admise in principiu toate cererile de mai sus  iar pe fond ca sunt intemeiate cererile primilor 3 inculpati, respectiv ca sunt nefondate cererile inculpatilor S. C. si V.D.
Pentru aceasta concluzie se retin mai multe argumente.
In primul rand,se constata ca  admiterea in principiu a cererilor este urmare a faptului ca desi faptele penale pentru care se efectueaza urmarirea penala sunt  prevazute de lege ca fiind cu intentie  este indeplinita conditia ca  pedeapsa principala prevazuta de lege sa fie   de pana la 18 ani de inchisoare,prin raportare la prevederile art. 1602  alin. 1 C.p.p. Chiar si in cazul inculpatului V. D. se retine aceiasi constatare deoarece desi s-a invocat de procuror ca pedeapsa respectiva ar fi peste 18 ani inchisoare ca urmare a  incadrarii juridice la  fapta de furt cu consecinte grave prevazut de art. 209 alin. 4 C.p.p., acest lucru nu se confirma deoarece din examinarea actelor procesuale emise de procuror in cursul urmaririi penale rezulta  doar o trimitere generica la fapta de furt calificat prevazuta de art. 208-209 C.p.,fara mentiunea expresa a alineatului aratat, deci fara excluderea alineatelor anterioare care se incadreaza in conditiile de  admitere in principiu.
In al doilea rand ,sub aspectul determinarii instantei competente sa judece cauza in fond in prima instanta daca sub aspectul celei materiale  nu  exista dubii ca este tribunalul   ( a se vedea art. 211 din legea nr. 39/2003 pentru infractiunea prevazuta de art. 7 din aceiasi lege si prin conexiune si pentru restul infractiunilor)cu referire la competenta teritoriala,pentru a vedea care dintre aceste instante este competenta ,  se retine ca aceasta revine cu deplin temei Tribunalului Olt in raport de criteriile prevazute de art. 30 alin,1 ,2 si 3 C.p.p. Astfel, nu doar ca  in favoarea Tribunalului Olt isi gasesc aplicare un numar de 2 din criteriile prevazute de art. 30 alin. 1 C.p.p. si anume  acelea ca infractiunile cercetate au fost comise inclusiv intr-un loc aflat in raza teritoriala a Tribunalului Olt dar partea vatamata locuieste , deci in cazul nostru partea vatamata SC Pirelli Tyres isi are sediul in aceiasi raza teritoriala. Pe de alta parte faptul ca locul comiterii multitudinii de infractiuni ale cauzei de fata este situat pe raza mai multor judete(Constanta , Vaslui si Olt) nu infirma constatarile de mai sus cu privire la competenta teritoriala a Trib. Olt. In plus, se retine ca este intrunita si conditia de la art. 30 alin. 2 C.p.p. deoarece urmarirea penala s-a efectuat si in raza teritoriala a Trib. Olt  , in acest sens se va vedea  ordonanta  din 29 iunie 2012 a D.I.I.C.O.T- Serviciul teritorial Craiova  care dispune intre altele  desfasurarea de activitati  de identificare si audiere a persoanelor din cadrul  SC Pirelli Tyres SA care au avut cunostinta de livrarile de anvelope efectuate in intervalul 2009-2010, etc. Mai mult, se retine ca in cazul infractiunii prevazuta de ar. 7 din legea nr. 39/2003 pentru care sunt cercetati  primii 3 inculpati, la care conform art. 11 din aceasta lege urmarirea penala se efectueaza in mod obligatoriu de catre procuror,conditia  de la art. 30 alin. 3 C.p.p.  cu privire la optiunea asupra instantei competente teritorial procurorul s-a exprimat cu ocazia dezbaterilor  mentionate in sentintele Tribunalului Dolj cu ocazia invocarii exceptiei de necompetenta teritoriala(atata timp cat nu s-a emis  un rechizitoriu care sa clarificare problema  competentei teritoriale).
In al treilea rand, se retine  ca in privinta cererilor constatate  pe fond ca  intemeiate ca sunt intrunite pentru acestea conditiile prevazute de art. 1602  alin. 2 C.p.p. Astfel , inexistenta necesitatii de a-i impiedica pe  cei trei inculpati sa comita  alte infractiuni dar si ca acestia nu vor incerca sa zadarniceasca aflarea adevarului in vreuna din modalitatile legale rezulta dintr-o serie de elemente de fapt cu caracter real si personal. Pe de o parte,  se constata in cazul tuturor celor trei inculpati nivelul de contributie la comiterea  faptelor penale  dar si durata de circa 5 luni relativ mare a arestarii preventive  foarte apropiata de durata maxima prevazuta de lege a acestei masuri preventive in cursul urmaririi penale(180 de zile conform art. 159 alin. 13 C.p.p.) care atesta ca prin intinderea sa in timp s-a realizat scopul  masurilor preventive prevazut de art. 136 alin. 1 C.p.p. Pe de alta parte ,in cazul inculpatei C.A.A. situatia personala si familiala care se concretizeaza in lipsa antecedentelor penale ceea ce atesta o buna conduita anterioara, faptul ca inculpata este casatorita dar si ca are pregatire  prin studii superioare  si ca ii este  lezata starea de sanatate  de afectiuni medicale. In cazul inculpatilor C. A. C. si  D. I. D. se retine ,de asemenea , buna conduita anterioara data de lipsa antecedentelor penale. In acest context , faptul ca in cauza se fac cercetari sub aspectul unei pluralitati de infractiuni sub forma concursului real este neconcludent cu privire la realizarea scopului procesului penal prevazut de art. 136 alin. 1 C.p.p. deoarece aceasta caracteristica se va retine pentru celelalte criterii mentionate mai sus.
In al patrulea rand, in privinta cererilor de liberare provizorie sub control judiciar ale inculpatilor S.C. si V. D.  constatarea de mai sus privind caracterul nefondat al acestora, conform art. 1602 alin. 2 C.p.p., prin certitudinea comiterii de noi infractiuni similare reiese din mai multe elemente de fapt. Astfel, in cazul inculpatului S. C. se retin probele care atesta  nivelul de implicare penala care include utilizarea alaturi de  primii trei inculpati dar si de alti inculpati a doua firme fictive, anume SC MEM Office SRL si SC La Sirena Marine Service SRL prin intocmirea de facturi false din care sa rezulte ca anvelopele sustrase au fost achizitionate de la alta firma fictiva pe baza carora alaturi de alte acte dolosive ,ce includ inlocuirea anvelopelor cu   umpluti cu nisip care au ajuns la firmele beneficiare din Asia,au indus in eroare pe SC Pirelli Tyres Romania SRL , au intrat in posesia anvelopelor si apoi ,tot astfel,pe angajatii firmei de shipping Yang Ming Line, alaturi de probele cauzei ce se refera la comiterea  pluralitatii de fapte penale sub forma concursului real  ce fac obiect al urmaririi penale. In cazul  inculpatului V. D. se retin probele care se refera la comiterea alaturi de alti doi inculpati a faptelor penale de furt calificat si contrabanda cu privire la un container ce continea bauturi alcoolice , tigari si cafea cu o valoare in vama de  circa 550.000 lei. Pe de alta parte, se retine ca durata arestarii preventive a acestor din urma doi inculpati  de circa 3 saptamani probeaza,  alaturi de conduita ilicita  descrisa mai sus, ca este certa situatia  vor comite noi fapte penale de acelasi fel daca vor fi lasati liberi atata timp cat est cert ca scopul masurilor preventive prevazut de art. 136 alin. 1 C.p.p. nu s-a realizat fata de acestia. Chiar daca la dosar nu exista date care sa ateste ca au antecedente penale iar  inculpatul S. C. invoca  faptul ca s-a autodenuntat totusi aceste elemente de fapt nu vor prevala fata de cele mentionate anterior sub aspectul concluziei  iminentei comiterii de noi fapte penale de catre acestia daca ar fi lasati liberi in raport de argumentele expuse mai inainte.
In consecinta,s-a constatat ca s-au reunit dosarele formate conform celor mentionate, se vor admite in principiu conform art. 1608 alin.1  C.p.p. cererile de liberare provizorie sub control judiciar formulate de catre inculpati iar pe fond in baza art. 1608a alin. 2 si 6 C.p.p. s-au  admis doar cererile primilor trei inculpati si s-a  dispus  liberarea provizorie a acestora  cu   dispunerea de masuri accesorii fata de   aceasta , respectiv s-au  respins ca nefondate cererile ultimilor doi inculpati. Ca urmare  a acestei din urma, solutii in baza art. 192 alin. 2 C.p.p. acesti din urma doi inculpati au fost obligati la plata cheltuielilor judiciare catre stat.

Data publicarii pe portal : 15.09.2012
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Liberare provizorie; Procedura civila si penala (cai de atac; competente etc.)

Anulare decizie de concediere - Sentinta civila nr. 298 din data de 02.04.2015
Actiune,anulare contract de vanzare cumparare - Decizie nr. 16 din data de 20.01.2015
Actiune in revendicare - Decizie nr. 451 din data de 26.11.2014
Actiune pauliana. - Decizie nr. 129 din data de 12.02.2015
clauze abuzive - Decizie nr. 115 din data de 26.03.2015
nulitate act concesiune - Sentinta civila nr. 190 din data de 11.03.2015
Anularea titlului de proprietate. Respectarea conditiilor imperative impuse de Legea nr. 18/1991 privind contestarea actelor premergatoare emiterii titlului de proprietate - Decizie nr. 54 din data de 10.03.2014
Confirmarea masurii arestarii preventive dupa executarea acestei masurii preventive conform art. 231 alin.7 C.pr.pen - Sentinta penala nr. 67 din data de 03.04.2015
,,Institutia reabilitarii , probleme de drept material si procedural penal" - Sentinta penala nr. 2 din data de 13.02.2015
Actiune,anulare contract de vanzare cumparare. - Decizie nr. 16 din data de 20.01.2015
posibilitatea analizarii caracterului cert al creantei in procedura - Hotarare nr. 750 din data de 19.08.2014
Reabilitarea judecatoreasca - obiect si competenta de judecata - Sentinta penala nr. 1 din data de 13.01.2015
legalitate dispozitie stabilire indemnizatie pentru persoanele alese in functie de demnitate publica - Sentinta comerciala nr. 990 din data de 29.10.2014
Intervenirea legii penale noi. Stabilirea pedepsei prevazute de lege - Sentinta penala nr. 303 din data de 25.11.2014
Eroare materiala. Acordarea cheltuielilor de judecata. - Decizie nr. 442 din data de 25.11.2014
Evaziune fiscala prin ascunderea veniturilor baza de calcul a obligatiilor fiscale. - Sentinta penala nr. 298 din data de 12.11.2014
Viol. Situatie tranzitorie privind competenta Tribunalului cu privire la aceasta fapta penala. Analiza probelor. Revocarea liberarii conditionate pentru restul neexecutat de pedeapsa principala. Identificarea continutului prejudiciului moral al victimei - Sentinta penala nr. 272 din data de 09.10.2014
deblocare conturi bancare - Sentinta civila nr. 751 din data de 26.08.2014
suspendare executare autorizatie de constructie - Sentinta civila nr. 749 din data de 19.08.2014
Aplicarea legii penale mai favorabile cu privire la obligatia de nu mai conduce nici un vehicul pe durata termenului de incercare impusa ca masura de supraveghere cu ocazia suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere confort mart. 861 si urmatoarele - Decizie nr. 52 din data de 12.09.2014