InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Olt

Desfacerea contractului de munca. Repunerea in drepturi

(Sentinta civila nr. 537 din data de 26.02.2013 pronuntata de Tribunalul Olt)

Domeniu Raporturi de munca | Dosare Tribunalul Olt | Jurisprudenta Tribunalul Olt

Deliberand asupra cauzei de fata, retine urmatoarele:
 Prin cererea inregistrata la data de 11.04.2012, sub nr. 1783/104/2012 pe rolul Tribunalului Olt, reclamantul F. C. a formulat contestatie impotriva deciziei de sanctionare disciplinara nr.105/12.03.2012 emisa de paratul S. J. de U. ., solicitand instantei ca prin sentinta ce se va pronunta sa dispuna admiterea contestatiei, anularea deciziei contestate, repunerea in situatia anterioara, in sensul reintegrarii pe postul detinut anterior - medic primar la U.de P. U., obligarea paratei la plata de despagubiri banesti egale cu salariile indexate, majorate si reactualizate, precum si cu celelalte drepturi banesti prevazute in contractul individual de munca si contractul colectiv de munca incheiat la nivelul paratei, de la data concedierii si pana la data reintegrarii efective, precum si la plata cheltuielilor de judecata.
In motivarea contestatiei reclamantul a precizat ca prin decizia nr.105/12.03.2012 parata a dispus desfacerea contractului sau de munca invocand aspecte legate de neindeplinirea atributiilor din fisa postului.
Data publicarii pe portal:07 octombrie 2013
Sub aspectul nelegalitatii deciziei contestate a invocat exceptia nulitatii absolute a acesteia, motivand ca au fost incalcate dispozitiile art.268 alin.2 lit.b din Codul muncii intrucat nu sunt precizate prevederile din statutul de personal, regulamentul intern, contractul individual sau colectiv de munca aplicabil care au fost incalcate si nici temeiul de drept ce a condus la aplicarea sanctiunii.
Un alt motiv de nelegalitate invocat a fost acela al incalcarii dispozitiilor din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, sens in care a fost invocata exceptia nulitatii absolute a cercetarii disciplinare, cu motivarea ca  raportat la statutul de medic al reclamantului, autoritatea competenta sa cerceteze presupusele abateri si sa aplice sanctiuni este C.l M. din R. - cu responsabilitati delegate de autoritatea de stat in domeniul autorizarii, controlului si supravegherii profesiei de medic ca profesie liberala, de practica publica autorizata.
Sub aspectul netemeiniciei deciziei contestate, reclamantul a aratat ca faptele pentru care a fost sanctionat nu sunt reale intrucat, astfel cum a consemnat in nota explicativa din data de 17.02.2012, si-a respectat atributiile de serviciu in legatura cu pacientul M. M., care a decedat ulterior, respectiv dupa un interval de 8 ore de la data primirii in UPU, la S. P. a paratei. A aratat ca pacientul era extrem de agitat, se afla in prezenta unei halene alcoolice si intr-o stare care facea imposibila consultarea acestuia sau aplicarea vreunui tratament medical, refuzand practic sa coboare din ambulanta cu care sosise, astfel ca a solicitat consult de specialitate si a indrumat pacientul spre S. p. de unde acesta trebuia sa revina pentru continuarea examinarii. In opinia reclamantului, atat timp cat medicul psihiatru a dispus internarea pacientului in sectia sa, intreaga responsabilitate medicala a fost preluata de acesta.
In sustinerea contestatiei reclamantul a depus la dosar, in copie: decizia nr.105/12.03.2012.
Parata a depus la dosar intampinare prin care a solicitat respingerea contestatiei formulate ca neintemeiata cu motivarea ca reclamantul, in calitatea sa de medic de garda in cadrul U. de P. U.,  se face vinovat de savarsirea unei abateri disciplinare constand in nerespectarea atributiilor din fisa postului in cazul pacientului M. M., pacient adus de catre S. de A.O. si care a decedat in data de 12.02.2012 in S.p. a s.
In ceea ce priveste exceptia nulitatii absolute a deciziei contestate invocate de reclamant, a solicitat respingerea acesteia ca neintemeiata cu motivarea ca aceasta indeplineste conditiile prevazute de art.268 alin.2 Codul muncii, iar in ceea ce priveste exceptia nulitatii cercetarii disciplinare a aratat ca reclamantul a fost cercetat de C. de D. a S. J. de U. ., legal constituita conform deciziei nr.570/27.12.2011, comisie  care a cercetat acest caz analizand incalcarea fisei postului reclamantului si nu actul medical in sine.
Cu privire la fondul cauzei s-a precizat ca la data de 11.02.2012 in calitate de medic de garda nu a respectat atributiile din fisa postului, respectiv nu a examinat pacientul M. M., nu a efectuat evaluarea primara si secundara a acestuia, nu a efectuat nici o manevra terapeutica de urgenta si nu a recomandat investigatii si tratament de urgenta, dar a intocmit foaie de prezentare la . de p. u. fara sa vada pacientul, diagnosticandu-l la rubrica anamneza "pacientul este recalcitrant_nu poate fi examinat".
Au mai fost depuse la dosar actele care au stat la baza emiterii deciziei contestate: proces-verbal incheiat in data de 05.03.2012 in cadrul . de D. a S. J. de U. S. constituita prin decizia nr.570/27.12.2011, proces-verbal nr. 3872/14.02.2012, note explicative ale salariatilor implicati in acest caz, adresa nr.563/15.02.2012 emisa de C. M. , adresele nr.3913/15.02.2012 si 3973/15.02.2012 prin care au fost informati M. S.si D. de S. P. despre acest caz, proces-verbal din data de 15.02.2012, fisa postului reclamantului, Regulamentul intern, foaia de observatie clinica generala a pacientului M. M..
La termenul din data de 27.11.2012 instanta a admis pentru reclamant proba cu inscrisuri, interogatoriu si proba testimoniala, iar pentru parata proba testimoniala cu doi martori, ca fiind concludente, pertinente si utile cauzei. Au fost audiati martorii M. C. si D. G., propusi de reclamant si S. F. si M. P. N. M. din partea paratei.

Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:
Prin contestatia formulata, contestatorul invoca atat motive de nulitate cat si motive de netemeinicie ale  deciziei de sanctionare.
I. Prin primul motiv de nulitate, se invoca nerespectarea dispozitiilor art. 252 alin 2 litera b din C. M., referitoare la neindicarea in cuprinsul deciziei a prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil care au fost incalcate de salariat.
  Analizand din aceasta perspectiva decizia contestata, se retine ca in cuprinsul acesteia au fost indicate, potrivit art. 252 alin 2 litera b din Codul muncii, prevederile legale care au fost incalcate, respectiv, atributiile din fisa postului care revin contestatorului, potrivit art. 30 alin 2 din CCM la nivel de unitate si dispozitiile art. 39 alin 2 din L 53/2003, republicata.
Prin urmare, instanta retine ca individualizarea dispozitiei exprese a carei incalcare a atras calificarea faptei ca abatere disciplinara, este de natura a implini cerinta prevazuta de art. 252 alin 2 litera b din Codul muncii.
Al doilea motiv de nulitate invocat vizeaza incalcarea de catre angajator a dispozitilor art. 252 alin 2 litera d din Codul Muncii, referitoare la prezentarea temeiului de drept in baza caruia  afost aplicata sanctiunea disciplinara.
Observand decizia de sanctionare, instanta constata ca in cuprinsul acesteia s-a mentionat ca temeiul in baza caruia s-a aplicat sanctiunea disciplinara este art. 248 alin 1 litera e din C. M. coroborat cu art. 33 litera e din Cap. XII din Regulamentul Intern al S. J. de U. S., referitor la abaterile disciplinare, sanctiunile disciplinare si reguli privind procedura disciplionara.
Ultima critica vizeaza nulitatea absoluta a cercetarii disciplinare a contestatorului avand in vedere statutul acestuia, respectiv  acela de medic primar UPU, precum si faptul ca decizia a fost emisa de o autoritate necompetenta, deoarece potrivit legii privind  reforma in domeniul sanatatii, nr.95/2006, cu privire la exercitarea profesiei de medic, se prevede ca monitorizarea si controlul exercitarii profesiei de medic  se realizeaza de catre C. M. din R..
Relativ la acest motiv, instanta arata, intr-o prima ordine de idei ca aspectul invocat nu se regaseste printre elementele expres prevazute de art. 252 din Codul Muncii pentru ca decizia sa fie legala
Distinct de acest aspect, se poate observa ca sanctiunea disciplinara nu vizeaza actul medical in sine ci nerespectarea de catre contestator a atributiilor de serviciu.
Pe cale de consecinta, instanta apreciaza aceasta critica ca neintemeiata avand in vedere faptul ca sanctiunea aplicata prin decizia contestata este data pe planul legislatiei muncii si vizeaza nerespectarea atributiilor din fisa postului si nu priveste actul de sanctionare disciplinara a unei structuri a corpului profesional, situatie in care sanctiunea ar fi aplicata de C. M.
Potrivit legislatiei muncii, art. 247 alin 1 din Codul Muncii angajatorul dispune de prerogativa disciplinara, avand dreptul de a aplica, potrivit legii, sanctiuni disciplinare salariatilor sai ori de cate ori constata ca acestia au savarsit o abatere disciplinara, astfel ca si aceasta exceptie urmeaza a fi respinsa.
In consecinta, se retine ca motivele de nulitate absoluta invocate nu sunt intemeiate, astfel ca acestea nu vor fi retinute de instanta
II. Sub aspectul temeiniciei aplicarii sanctiunii, instanta retine ca sustinerile contestatorul sunt in sensul ca si-a respectat atributiile de serviciu in legatura cu pacientul M. M..
Din continutul deciziei de sanctionare se observa ca fapta retinuta ca si abatere discilinara este data de faptul ca, in calitatea sa de medic de garda la U. de P. U., contestatorul a stabilit pentru pacientul M. M., diagnosticul de “stare de ebrietate - agitatie psihomotorie", fara a efectua primirea bolnavului in una dintre camerele de examinare, fara a-l examina si a efectua o examinare primara sau secundara; de asemenea, nu a efectuat nicio manevra terapeutica de urgenta si nu a recomandat investigatii si tratament.
Analizand probele administrate in cauza, instanta retine urmatoarea stare de fapt:
In data de 11.02.2012, pacientul M. M. a necesitat interventia serviciului de ambulanta la domiciliu,in acest sens prezentandu-se un echipaj din cadrul S. de A. ..
Conform adresei Inspectoratului de politie Olt nr. 193879/20.02.2012, doi agenti de politie din cadrul S. nr. 6. P. R. G.au fost dirijati de catre dispecerul de serviciu pe raza comunei G. pentru a acorda sprijin S. de A., acestia insotind ulterior echipajul cu pacientul la S.J. de U.
Din notele explicative ale personalului de serviciu precum si din declaratiile martorilor audiati in cauza, rezulta ca la S. J.de U. ., pacientul nu a fost examinat de niciun cadru medical, de altfel, acesta nefiind coborat din ambulanta.
Contestatorul, la data respectiva, fiind medic de garda la U. de P.U., fara a-l vedea in prealabil, a hotarat sa intocmeasca pacientului foaia de prezentare; in cuprinsul acesteia, la rubrica anamneza, contestatorul a mentionat : pacientul este recalcitrant... nu poate fi examinat, desi la examenul obiectiv este bifat ca totul fiind in limite normale, cu exceptia rubricii neuropsihiatrie unde este bifat: agitatie- tulburari de comportament. Contestatorul stabileste diagnosticul “stare de ebrietate- agitatie psihomotorie" si decide transferul la sectia psihiatrie.
Pacientul este transportat cu acelasi echipaj al S. de A., insotit de echipajul de politie, la sectia P. a S. J. de U. ., unde este examinat de catre medicul de garda D. A. care a dispus internarea lui in sectie cu diagnosticul agitatie psihomotorie, fara a confirma diagnosticul de stare de ebrietate si fara a consemna halena alcoolica.
Pe perioada internarii pe sectia psihiatrie, evolutia pacientului a fost stationara din punct de vedere somatic, agitatia psihomotorie fiind ameliorata in urma administrarii unei fiole de diazepam. Dupa o perioada de timp, starea generala s-a agravat brusc, culminand cu decesul pacientului la orele 00.56712.02.2012.
Instanta va inlatura apararile contestatorului care a aratat ca a efectuat examinarea pacientului la orele 16.00, constatand ca era agitat psihomotor, observand ca acesta prezenta halena alcoolica si era necooperant.
Astfel, din notele explicative ale personalului de serviciul de la U.P.U rezulta caci contestatorul a hotarat sa intocmeasca pacientului M. M. foaie de prezentare UPU, fara ca acesta sa fie dat jos din ambulanta.
Examinarea pacientului este infirmata de catre echipajul de politie ce insotea pacientul, precum si de catre asistentele medicale de serviciu in UPU, declaratiile acestora fiind unanime in sensul ca pacientul nu a fost examinat in cadrul UPU S..
In acest sens sunt si declaratiile martorilor audiati in cauza, (filele 153-157): astfel, asistenta medicala din cadrul S. J. de ambulanta care a insotit pacientul la S. U. a relatat faptul ca “domnul doctor a spus sa nu il mai cobor din ambulanta, zicandu-mi sa astept pentru ca urmeaza sa completeze fisa de obsevatie.    Domnul doctor a completat si parafat fisa dupa care mi-a inmanat-o si am fost indrumata catre sectia psihiatrie".
Martorul D. P., soferul ambulantei cu care a fost adus pacientul a relatat ca dupa ce au ajuns la UPU, asistenta de pe salvare a intrat in spital si s-a intors cu fisa de obsevatie. In aceasta perioada, soferul a stat langa ambulanta si a afirmat ca pacientul nu a fost consultat de catre contestator.
Aceeasi stare de fapt este descrisa si de martorele S. F. si M. P. M., asistente medicale in cadrul S. J. de U. S. si care au fost de serviciul in data de 11.02.2011.
Fata de toate mentionate, instanta retine ca, fapta retinuta in cadrul deciziei de sanctionare, corespunde realitatii, in sensul caci contestatorul, in data de 11.02.2011, in calitatea sa de medic garda pe U:P.U, fara a examina pacientul M. M., in lipsa unei evaluari primare sau secundare a acestuia, fara a  efectua vreo manevra terapeutica de urgenta, a completat foaia de observatie clinica si a stabilit pentru pacient diagnosticul "stare de ebrietate - agitatie psihomotorie" si a dispus transferul pacientului la sectia psihiatrie.
In ceea ce priveste apararea referitoare la faptul ca nu a efectuat primirea in camera de examinare deoarece pacientul  nu i-a fost adus de catre personalul cu astfel de atributii iar contestatorul nu avea obligatii legale in acest sens, instanta arata ca fapta retinuta ca si abatere disciplinara nu vizeaza faptul ca nu a facut demersuri pentru a i se aduce pacientul ci pentru ca a intocmit foia de observatie si a stabilit un diagnostic, fara a avedea pacientul.
Nici apararea referitoare la faptul ca decizia de transfer a pacientului la sectia psihiatrie,  a fost luata ca urmare a faptului ca acesta era agitat, nu poate fi primita, deoarece, pe de o parte, contestatorul ar fi trebuit sa constate personal aceasta stare de fapt, iar pe de alta parte, avand in vedere calitatea sa de medic specialist de medicina de urgenta, contestatorul are competenta de a seda pecientul adus in urgenta, in conformitate cu curricula de pregatire in specialitatea medicina de urgenta (adresa nr. 2926/14.02.2013, fila 235 si fila 260 din dosar).
Fata de toate cele expuse, tribunalul constata caci contestatorul se face vinovat de  fapta retinuta in decizia de concediere, iar sanctiunea a fost corect aplicata, motiv pentru care contestatia urmeaza a fi respinsa, ca neintemeiata.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Raporturi de munca

DECIZIE DE IMPUTARE. NELEGALITATEA EMITERII ACTULUI RAPORTAT LA DISP. ART. 169 (164) CODUL MUNCII republicat - Sentinta civila nr. 5773/97/2010 din data de 24.01.2011
NERESPECTAREA CLAUZELOR NEGOCIATE PRIN CONTRACTUL INDIVIDUAL DE MUNCA. CONSECINTA OBLIGARII ANGAJATULUI LA PLATA UNOR DESPAGUBIRI. - Sentinta civila nr. 1648/97/2010 din data de 24.02.2011
SANCTIONARE DISCIPLINARA. EXCEPTIA TARDIVITATII EMITERII DECIZIEI - Sentinta civila nr. 680/LM/2011 din data de 21.04.2011
GREVA DE AVERTISMENT. NEINDEPLINIREA CONDITIILOR IMPUSE DE LEGEA NR. 62/2011, A DIALOGULUI SOCIAL.NELEGALITATE - Sentinta civila nr. 1189/LM/2011 din data de 26.05.2011
Conflict de munca. Criteriile de acordare ale adaosului pentru sarbatoarea de Pasti prevazut in Contractul colectiv de munca. Functionarea sucursalei in baza delegarilor de competenta. - Sentinta civila nr. 1557/LM/2010 din data de 02.11.2010
Recurs rectificare carnet de munca - Sentinta civila nr. 1719 din data de 25.01.2010
Raspunderea patrimoniala a angajatilor. - Sentinta civila nr. 217 din data de 24.02.2011
Lipsa in gestiune. Raspunderea patrimoniala a mostenitorilor salariatului decedat. - Sentinta civila nr. 835 din data de 16.06.2011
Actiunea in raspundere patrimoniala. Prejudiciul produs de sofer prin depasirea consumului de combustibil. - Sentinta civila nr. 309 din data de 24.03.2011
Drepturi salariale - Sentinta comerciala nr. 472/CA din data de 09.09.2010
LITIGIU DE MUNCA. RASPUNDERE SUBSIDIARA - Decizie nr. 10 din data de 19.01.2010
Functionar public cu statut special. Incetarea raporturilor de serviciu urmare a intervenirii unei hotarari penale definitive de condamnare. Petenta ofiter de politie judiciara. Atacarea ordinului Ministerului Afacerilor de Interne prin care s-a constata - Decizie nr. 62/F din data de 10.04.2014
Acordarea indemnizatiei de dispozitiv - Decizie nr. 488/F din data de 25.04.2008
Spor de confidentialitate solicitat de magistrati – admisibilitate. - Decizie nr. 348/F din data de 16.04.2008
Acordarea pentru anumite categorii de politisti din cadrul structurilor teritoriale ale Politiei Romane, a suplimentelor de hrana M12B, daca acestia desfasoara activitati in ture. Aplicabilitatea HG nr. 65/2003 si Ordinul MAI nr. 440/2003. - Decizie nr. 617/R din data de 30.09.2008
Dreptul functionarilor publici angajati in structuri MIRA de a li se plati prima de concediu si sporul de fidelitate. Admisibilitatea chemarii in garantie a Ministerului Economiei si Finantelor. - Decizie nr. 429/R din data de 01.07.2008
Legalitatea acordarii – pentru politisti a sporului de fidelitate si a primei de concediu. Drepturile salariale suspendate nu au fost anulate prin actele normative care au determinat suspendarea, anume legile bugetului de stat pe anul 2001-2006 - Decizie nr. 434/R din data de 01.07.2008
Reactualizarea debitului principal cu rata inflatiei si acordarea de dobanzi legale pentru neexecutarea la timp a obligatiilor de plata. Regim juridic si temeiuri de drept. - Decizie nr. 146/R din data de 03.04.2007
Contencios administrativ si fiscal - litigiu privind functionarii publici (Legea Nr.188/1999) - Sentinta civila nr. 7/CC din data de 03.02.2010
Sanctiune disciplinara. Vinovatie salariat. - Decizie nr. 1727 din data de 21.10.2013