InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Bistrita-Nasaud

Potrivit art. 40 alin. 1 lit. c Codul muncii angajatorul are obligatia sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil.

(Sentinta civila nr. 1426/F/2010 din data de 11.02.2011 pronuntata de Tribunalul Bistrita-Nasaud)

Domeniu Contracte de munca | Dosare Tribunalul Bistrita-Nasaud | Jurisprudenta Tribunalul Bistrita-Nasaud

      Potrivit art. 40 alin. 1 lit. c Codul muncii angajatorul are obligatia sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil.
      
(Trib. Bistrita-Nasaud, s. civ., sent. nr. 1426/F/24 martie 2010, nepublicata)

Prin cererea inregistrata initial pe rolul Tribunalului Bucuresti sub nr. 40014/3/2009 si urmare a declinarii competentei de solutionare a cauzei in favoarea Tribunalului Bistrita-Nasaud, reclamantii NM si IV prin Federatia Sindicatelor Transportatorilor Feroviari au chemat in judecata pe parata Societatea Nationala de Transport Feroviar Calatori "CFR Calatori", solicitand instantei ca prin hotararea ce se va pronunta sa fie obligata parata la respectarea disp.art.69 din Contractul colectiv de munca la nivel de unitate pe anii 2005/2006, respectiv art.69 din Contractul colectiv de munca la Nivel de Unitate pe anii 2007-2009 in sensul acordarii angajatilor membri de sindicat premierea aferenta Zilei Feroviarilor pentru anii 2004, 2005m, 2006, 2007 si 2008 in cuantum de un salariu de baza pentru fiecare an, la nivelul  clasei unu de salarizare, actualizat cu rata inflatiei la data platii efective.
Analizand in conformitate cu disp.art.138 C.proc.civ. exceptiile procesuale invocate de parata, instanta a procedat prioritar la solutionarea acestora.
Fata de exceptia lipsei calitatii procesuale active a Federatiei Sindicatelor Transportatorilor Feroviari "CFR Calatori", instanta urmeaza a o respinge  ca nefondata. Calitate de reclamanti in cauza o au membri de sindicat NM si IV. Potrivit art.282 lit.c Codul muncii coroborat cu disp.art.28 alin.2 din Legea nr. 54/2008 a sindicatelor pot fi parti in conflictele de munca sindicatele si patronatele, organizatiile sindicale avand dreptul de a formula actiune in justitie in numele membrilor sai fara a avea nevoie de un mandat expres din partea celor in cauza.  Cum actiunea promovata a fost formulata in numele membrilor sai, de catre organizatia sindicala a caror membri sunt reclamantii, prin forma sa asociativa, impotriva angajatorului acestora, instanta retine calitatea sa procesuala in prezenta cauza, ca mandatar al reclamantilor NM si IV.
Instanta urmeaza a respinge ca neintemeiate si exceptiile nulitatii actiunii introductive pentru lipsa semnaturii reprezentantului legal al mandatarului reclamantilor, precum si exceptia lipsei calitatii procesuale active a reclamantilor pentru nedetinerea calitatii de angajat al paratei si de membru de sindicat, odata ce potrivit art. 67 exercitarea drepturilor procedurale, inclusiv de a formula actiune in justitie, se poate realiza personal ori prin mandatar, iar in prezenta cauza conform imputernicirii, organizatia sindicala a dat mandat expres secretarului sau general, inclusiv drept de semnatura, sa-i reprezinte interesele in vederea efectuarii tuturor demersurilor necesare solutionarii pe cale judecatoreasca a cauzei ce are ca obiect acordarea primei feroviarului.
      De asemenea, calitatea de angajati ai paratei a reclamantilor este dovedita prin adeverintele depuse  la dosarul cauzei, emise de Depoul CFR Suceava Nord, respectiv Depoul CFR Suceava la data de 01.02.2010 pentru toata perioada cu referire la care sunt pretinse drepturile salariale, iar calitatea de membru de sindicat este  probata din tabelul depus la dos. nr. 40014/3/2009 al Tribunalului Bucuresti, astfel ca se impune respingerea ambelor exceptii ca neintemeiate.
Examinand exceptia prescriptiei dreptului la actiune al reclamantilor privitor la acordarea drepturilor salariale pretinse pentru perioada 2004-2005, instanta urmeaza a o admite ca fiind intemeiata pentru acest interval de timp, in considerarea art. 283 lit. c Codul muncii care stipuleaza ca cererile care au ca obiect un conflict individual de munca constand in plata unor drepturi salariale neacordate pot fi formulate in termen de 3 ani de la data nasterii dreptului la actiune. Ori raportat la data inregistrarii cererii pe rolul Tribunalului Bucuresti, respectiv 23.03.2009 si momentul la care parata era obligata sa plateasca pretinsele drepturi cu ocazia Zilei Ceferistului pentru anii 2004 si 2005, instanta retine ca pretentia referitoare la acordarea  drepturilor banesti aferente acestei perioade a fost promovata ulterior expirarii termenului de 3 ani instituit imperativ de textul de lege sus amintit, neexercitarea dreptului inauntrul acestei perioade avand drept consecinte prescrierea.
Pe fondul cauzei instanta retine ca potrivit Contractelor colective de munca incheiate la nivelul C.F.R. Calatori S.A. pentru anii 2005-2006 si 2007-2008, salariatii beneficiaza de un ajutor material banesc al carui cuantum va fi de cel putin un salariu de baza la nivelul clasei I de salarizare.
Avand in vedere ca potrivit art. 40 alin. 1 lit. c Codul muncii angajatorul are obligatia sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si constatand ca pretentiile reclamantilor sunt fundamentate pe o prevedere din contractele colective de munca legal incheiate la nivelul paratei pentru anii 2005-2006 si 2007-2008, respectiv art. 69 al acestor conventii conform carora "pentru ziua ceferistilor salariatii vor mai beneficia de o premiere stabilita de Consiliul de administratia cu consultarea delegatilor alesi ai sindicatelor cel putin la nivelul clasei I de salarizare", prevedere careia paratii nu i-au dat eficienta, instanta apreciaza actiunea ca fiind intemeiata cu referire la drepturile banesti aferente anilor 2006, 2007 si 2008, cu mentiunea ca in anul 2007 a fost acordat un premiu brut de 100 lei reclamantilor cu ocazia Zilei Ceferistului, astfel ca se impune a fi acordata doar diferenta.
In cauza sunt incidente si disp. Legii nr. 130/1996 art. 1 si 30 conform carora "Contractul colectiv de munca este conventia incheiata intre patron sau organizatia patronala pe de o parte si salariatii reprezentati prin sindicate, prin care se stabilesc clauzele privind conditiile de munca salarizarea, precum si alte drepturi si obligatiile ce decurg din raporturile de munca", si cum executarea contractului colectiv de munca este obligatorie pentru parti, neindeplinirea obligatiilor asumate prin contractul colectiv de munca atragand raspunderea partii aflate in culpa, instanta nu poate primi apararile formulate de parata, odata ce acestea au ramas total neprobate, avand caracterul unor simple sustineri.
Cat priveste actualizarea creantei, instanta retine ca potrivit art.1681 Cod civil, creditorul este indreptatit sa pretinda atat repararea pagubei suferite reprezentand drepturile salariale neacordate, cat si beneficiul de care a fost lipsit in acest sens impunandu-se actualizarea sumelor datorate de parata cu indicele de inflatie, de la data la care obligatiile de plata au devenit exigibile in anii 2006, 2007 si 2008 si pana la data efectiva a platii.
Pentru considerentele de fapt si drept expuse, instanta urmeaza a respinge ca neintemeiate exceptiile lipsei calitatii procesuale active a Federatiei Sindicatelor Transportatorilor Feroviari "CFR Calatori", a exceptiei nesemnarii actiunii, a exceptiei lipsei calitatii procesuale active a reclamantilor pentru lipsa calitatii de angajat al paratei si aceea de membru de sindicat, ca fiind neintemeiate, si va admite exceptia prescriptiei dreptului la actiune pentru anii 2004-2005 ca fiind intemeiate si va respinge ca fiind prescrisa actiunea pentru anii 2004-2005, urmand a admite ca intemeiata actiunea formulata de reclamanti prin mandatar Federatia Sindicatelor Transportatorilor Feroviari Bucuresti, obligand pe parata Societatea Nationala de Transport Feroviar "CFR Calatori" Bucuresti la premierea aferenta "Zilei Ceferistului" pentru anii 2006, 2007 si 2008 reprezentand cate un salariu brut corespunzator clasei I de salarizare din fiecare an, sume actualizate cu indicele de inflatie de la data platii efective.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Contracte de munca

Litigiu privind functionarii publici - Hotarare nr. 56 din data de 18.01.2018
ESFACEREA DISCIPLINARA A CONTRACTULUI INDIVIDUAL DE MUNCA - Sentinta civila nr. 258/LM/2010 din data de 10.12.2010
DESFACEREA CONTRACTULUI INDIVIDUAL DE MUNCA - Sentinta civila nr. 535/LM/2010 din data de 10.12.2010
Contract colectiv de munca. Nelegalitatea unor clauze stipulate cu respectarea dispozitiilor legii 130/1996 privind contractul colectiv de munca - Sentinta civila nr. 906/lm/2008 din data de 17.02.2009
Sindicat.Conditiile legale pentru reprezentativitate. - Decizie nr. 976/R/ din data de 28.11.2005
Raspunderea patrimoniala. Prejudiciu creat societatii de catre angajat. Cerere reconventionala. Restituirea garantiei retinuta de angajator. - Sentinta civila nr. 227 din data de 28.02.2012
Contestatie impotriva deciziei de impunere pentru restituirea unor sume incasate necuvenit de catre angajatul cu contract individual de munca. - Sentinta civila nr. 566 din data de 02.05.2012
Raspunderea patrimoniala a angajatilor pentru pagubele produse datorita nerespectarii atributiilor de serviciu. - Sentinta civila nr. 1216 din data de 11.10.2011
Raspunderea disciplinara. Reducerea salariului cu 10 % pe o perioada de 3 luni. - Sentinta civila nr. 203 din data de 01.03.2010
Despagubiri solicitate in baza unui act aditional la contractul individual de munca - Sentinta civila nr. 95 din data de 25.01.2011
Obligatii asumate prin act aditional la contractul de munca - Sentinta civila nr. 17 din data de 11.01.2011
Drepturi banesti ce decurg din Contractul colectiv de munca - Sentinta civila nr. 419 din data de 15.04.2008
Despagubiri solicitate in baza unui act aditional la contractul individual de munca - Sentinta civila nr. 979 din data de 19.10.2010
Obligarea angajatului la plata unor despagubiri angajatorului pentru prejudiciul cauzat din vina salariatului - Sentinta civila nr. 94 din data de 01.02.2010
Contestatie impotriva deciziei de sanctionare disciplinara - Sentinta civila nr. 392 din data de 30.04.2009
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 1386 din data de 16.12.2010
Violenta psihica. Viciu de consimtamant la incheierea actului aditional la CIM - Decizie nr. 83/AP din data de 03.03.2014
Modificarea unilaterala a contractului individual de munca - Decizie nr. 240/M din data de 03.03.2014
Litigii de munca – incetarea suspendarii contractului individual de munca, dispuse in temeiul art. 52 alin. 1 lit. b Codul muncii, va genera consecinte diferite in functie de solutia pronuntata prin hotararea judecatoreasca penala definitiva - Decizie nr. 1743/R din data de 02.10.2013
Fisele de evaluare sunt acte administrative ce se bucura de prezumtia legalitatii si veridicitatii in situatia in care au fost emise de o autoritate publica si nu au fost contestate de persoanele indreptatire in termen legal. - Decizie nr. 2076/R din data de 17.04.2013