InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Buzau

Lovituri cauzatoare de moarte-omor

(Sentinta penala nr. din data de 30.12.2009 pronuntata de Tribunalul Buzau)

Domeniu Omor | Dosare Tribunalul Buzau | Jurisprudenta Tribunalul Buzau


Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Tribunalul Buzau din 2009 s-a dispus trimiterea in judecata, in stare de arest preventiv, a inculpatului I.M., pentru infractiunea de omor calificat, prev. de art. 174 - 175 lit.i cod penal , cu aplicarea art.37 lit.b cod penal.
S-a retinut in actul de sesizare a instantei ca inculpatul l-a lovit in seara de _, in mod repetat pe S. V., in timp ce acesta se afla intr-un loc public, provocandu-i grave leziuni traumatice care i-au determinat decesul.
Din analiza mijloacelor de proba administrate  in cauza, instanta va retine in fapt urmatoarele:
In seara de _, victima S. V., aflata in stare avansata de ebrietate se deplasa pe jos in localitatea _, com. _,  unde venise impreuna cu martorii S. G. si L. I.
In jurul orelor 22:00 , victima a ajuns in zona locuintelor martorilor B. A, P. T. si U. I.vorbind incoerent si lovind in portile cetatenilor care au iesit alertati si au incercat sa-l indrume spre comuna _ unde spunea ca locuieste.
Victima S. V. a traversat strada de la poarta casei martorei P. T., spre poarta casei martorului U. I.care se afla impreuna cu inculpatul I. M.. Inculpatul a iesit in intampinarea victimei S. V. pe centrul partii carosabile si i-a aplicat o lovitura cu pumnul in zona fetei. Ca urmare a acestei lovituri, victima a fost proiectata pe spate, pe partea carosabila si a ramas in stare de neputinta. Martorul B.A. T. a declarat ca i-a sugerat inculpatului sa-l duca pe S. V. la marginea drumului spre a nu fi accidentat de autovehicule.
Inculpatul l-a prins pe S. V. de camasa si pantaloni si l-a aruncat la marginea drumului partii carosabile, in dreptul locuintei martorului U. I.
Ulterior, inculpatul I M a plecat spre locuinta iar martorii B. A. si U. I. au intrat in curte.
Dupa aproximativ 5 minute martorul B. A. T.a iesit in drum si a constatat ca victima isi revenise, astfel incat a ajutat-o sa se ridice si i-a indicat in ce directie trebuie sa se deplaseze pentru a ajunge in comuna _. Martorul a declarat ca a constatat urme de sange in zona capului si la gura, ca S. V. era dezorientat si se deplasa in sensul opus celui pe care i l-a indicat.
In acest timp, inculpatul se afla in dreptul portii casei sale si a vazut ca victima S. V. se deplasa spre el, adresandu-i injurii pentru ca l-a lovit. In acest conditii, inculpatul l-a intampinat pe S. V. in dreptul locuintei martorei B. D., pe cealalta parte a drumului, si l-a lovit cu pumnul peste fata, doborandu-l din nou pe partea carosabila.
Victima S. V. a fost transportata la Spitalul Judetean _ cu diagnosticul " politraumatism prin agresiune" iar la data de 23.08.2008 a fost transferata la Spitalul Clinic de urgenta "Sf.Pantelimon " Bucuresti unde a decedat la 10.09.2008.
Din raportul medico-legal de necropsie, intocmit in cadrul INML Bucuresti a rezultat ca moartea victimei Serban Viorel a fost violenta si s-a datorat unui traumatism cranian cu hematon subdural, fractura mandibula, luxatie dinte nr. 11, plaga pericraniana si echimoza buza superioara.
Mecanismul de producere a leziunilor traumatice constatate a fost acela de lovire cu si de corp dur si au avut legatura de cauzalitate cu decesul.
Fapta inculpatului I. M., astfel cum a fost retinuta intruneste elementele constitutive ale infractiunii de omor calificat, prev. de art. 174-175 lit.i cod penal, cu aplicarea art. 37 lit.b cod penal.
Vinovatia inculpatului a fost stabilita pe baza  raportului  medico-legal de necropsie, certificatul medical constatator al decesului, copia foii de observatie clinica a victimei, coroborat cu declaratiile martorilor B. A. T., U. I. B. L., T. M. B., procesul verbal  de cercetare la fata locului, schita locului faptei si plansele fotografice.
Inculpatul I. M. a declarat pe parcursul procesului penal ca nu a intentionat sa-l ucida pe S. V.. A mai sustinut ca l-a lovit dupa ce acesta i-a adresa injurii si l-a lovit  cu pumnul in stomac.
A solicitat sa se dispuna schimbarea incadrarii juridice a faptei in infractiunea de lovire sau vatamari cauzatoare de moarte, prev. de art. 183 cod penal.
Cererea inculpatului nu este intemeiata si urmeaza a fi respinsa.
Din mijloacele de proba administrate a rezultat ca inculpatul a exercitat acte de agresiune asupra victimei S. V. in doua momente distincte, petrecute la scurt timp intre ele.
Dupa primul episod, victima era in stare de neputinta si se deplasa dezordonat pe partea carosabila situatie in care inculpatul i-a mai aplicat o lovitura cu pumnul in fata, a doborat-o la marginea partii carosabile si apoi a lovit-o cu piciorul in zona capului, rostogolind-o in santul marginal, unde a fost luata de personalul ambulantei.
Inculpatul a actionat cu intentie directa, prevazand rezultatul faptei sale si acceptand posibilitatea producerii lui in conditiile in care l-a lovit pe S. V. in mod repetat, cu violenta in zone vitale ale corpului.
Desi inculpatul a sustinut pe parcursul cercetarii judecatoresti ca victima a cazut intr-o zona in care fusese o pompa de apa, ce era dezafectata la momentul incidentului, astfel incat leziunile constatate s-au produs prin lovire cu capul de partea din metal si lemn ramasa din pompa respectiva, mijloacele de proba administrate nu au confirmat sustinerile acestuia. In acest sens sunt plansele fotografice, procesul verbal de cercetare la fata locului si declaratia martorei B. L. ( f-.53) care a sustinuta ca a vazut si a doua zi locul in care a fost gasita victima, iar pompa de apa la care s-a referit inculpatul era la o distanta mai mare de zona respectiva.
Infractiunea a fost comisa intr-un loc publica, pe strada, in conditiile recidivei postexecutorii prev. de art. 37 lit.b cod penal.
Din fisa de cazier judiciar ( f.77 dosar de urmarire penala) a rezultat ca inculpatul a mai fost condamnat anterior pentru infractiuni de furt calificat, ultima pedeapsa executata fiind de 4 ani inchisoare aplicata prin sentinta penala nr. 1876/2003 a Judecatoriei Focsani.
La stabilirea pedepsei ce urmeaza a fi aplicata inculpatului vor fi avute in vedere pericolul social ridicat al infractiunii comise, imprejurarile in care a actionat inculpatul, asupra unei persoane aflata in stare avansata de ebrietate, urmarea produsa si faptul ca infractiunea a fost comisa in conditiile recidivei postexecutorii, prev. de art. 37 lit.b cod penal.
Fata de aceste considerente se va aplica inculpatului I. M. pedeapsa de 15 ani inchisoare si 6 ani pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prev. de art. 64 alin.1 lit.a,b,e cod penal. S-a avut in vedere la stabilirea pedepselor complementare periculozitatea sociala ridicata de care a dat dovada inculpatul ce a avut drept consecinta suprimarea vietii unei persoane, astfel incat este justificata interzicerea dreptului de a alege si de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective, dreptul de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat, precum si dreptul de a fi tutore sau curator.
In baza art. 67 alin.1 si 2 cod penal se va dispune degradarea militara a inculpatului I. M..
Pe durata executarii pedepsei de 15 ani inchisoare se va aplicat inculpatului pedepsele accesorii, respectiv interzicerea drepturilor prev. de art. 64 alin.1 lit.a,b,e cod penal, sanctiune justificata de periculozitatea inculpatului si conditiile concrete in care s-a comis infractiunea.
In baza art. 350 cod proc.penala se va mentine starea de arest a inculpatului avandu-se in vedere pericolul concret pe care il prezinta pentru ordinea publica lasarea acestuia in libertate ca si perseverenta infractionala de care a dat dovada.
In baza art. 88 cod penal se va deduce din pedeapsa de executat retinerea si arestul preventiv de la 15.09.2008 la zi.
Victima S. V. a fost internat o zi in Spitalul Judetean _ efectuandu-se cheltuieli de spitalizare in cuantum de 167181 lei ( f.23 fond), suma cu care spitalul s-a constituit parte civila.
De asemenea, Spitalul Clinic de Urgenta  "Sf.Pantelimon" Bucuresti -a constituit parte civila cu suma de 16.696,745 lei cheltuieli cu dobanzile legale aferente, reprezentand cheltuieli de spitalizare ocazionate cu internarea victimei S. V. in perioada 23.08 - 10.09.2008, astfel cum rezulta din decontul depus la dosar.
In cauza s-a constituit parte civila si sora victimei I. M. cu 30.000 lei despagubiri materiale pentru cheltuielile ocazionate de inmormantarea fratelui sau,  precum si pomenirile ulterioare. Partea civila a sustinut ca fratele sau nu era casatorit, astfel incat se vizitau des si erau foarte apropiati. A solicitat si 50.000 lei daune morale pentru prejudiciul psihic produs de decesul fratelui sau.
Partea civila a declarat ca a cheltuit aproximativ 600 lei la pomenirea de inmormantare si apoi a efectuat inca 5 pomeni a cate 500 lei fiecare; la aceasta s-au adaugat, potrivit traditiei crestinesti pomenirea de 6 saptamani, 6 luni, 9 luni si un an.
A mai sustinut ca partea civila ca s-a deplasat zilnic la Bucuresti in cele 18 zile cat fratele sau a fost internat in spital si a cheltuit aproximativ 200 lei pe zi in total 3600 lei, la care s-au adaugat cheltuielile de imbalsamare ( 300 lei) si cele de la INML Bucuresti (500 lei).
Avandu-se in vedere ca victima nu avea alte persoane din familie care sa se ocupe de indeplinirea traditiilor crestinesti legate de inmormantare si pomenirile ulterioare, retinand ca aceste cheltuieli au fost efectuate de parte civila care a precizat ca a inteles sa solicite ca despagubiri sumele minime cheltuite, avand in vedere si precizarile inculpatului care a sustinut ca este de acord sa despagubeasca pe partea civila, insa nu cu suma de 30.000 lei pe care a considerat-o exagerata, tribunalul va dispune obligarea inculpatului la plata sumei de 15.000 lei cu titlul de despagubiri civile, in temeiul art. 998 cod civil si art.14 cod proc.penala.
Se va dispune obligarea inculpatului, in baza aceluiasi temei juridic la plata sumei de 20.000 lei cu titlul de daune morale catre partea civila I. M..
La stabilirea acestei sume s-a retinut ca partea civila a fost supusa unor suferinte psihice determinate de moartea fratelui sau de care era foarte apropiata.
Totodata, in baza art.998 cod civil , art. 14 cod proc.penala inculpatul va fi obligat la despagubiri civile catre cele doua spitale reprezentand cheltuielile ocazionate cu internarea victimei Serban Viorel, astfel cum s-a mentionat mai sus. In baza art. 191 cod proc.penala inculpatul va fi obligat la 3000 lei cheltuieli judiciare catre stat, din care 300 lei onorariu aparatori din oficiu la urmarirea penala si la instanta de fond.

PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE

      Respinge cererea de schimbare a incadrarii juridice formulata de catre inculpatul I. M., din infractiunea de omor calificat, prev. de art. 174 -175 lit.i cod penal, cu aplicarea art. 37 lit.b cod penal in infractiunea de loviri sau vatamari cauzatoare de moarte, prev. de art. 183 cod penal, cu aplicarea art. 37 lit.b cod penal.
      In baza art. 174 - 175 lit.i cod penal cu aplicarea art. 37 lit.b cod penal condamna pe inculpatul I. M. la pedeapsa de 15 ani inchisoare pentru infractiunea de omor calificat.
       Aplica inculpatului pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prev. de art. 64 alin.1 lit.a,b,e cod penal pe termen de 6 ani.
      Dispune degradarea militara a inculpatului I. M..
      Pe durata executarii pedepsei de 15 ani inchisoare se aplica inculpatului pedepsele accesorii a interzicerii drepturilor prev. de art.64 alin.1 lit.a,b,e, cod penal.
      Mentine starea de arest preventiv a inculpatului I. M. si deduce din pedeapsa de executat retinerea si arestul preventiv de la 15.09.2008 la zi.
      Obliga pe inculpat la 167,81 lei cheltuieli de spitalizare catre Spitalul Judetean de Urgenta ...
      Obliga pe inculpat la 16.696,745 cheltuieli de spitalizare cu dobanzile legale pana la achitarea debitului catre Spitalul Clinic de Urgenta "Sf. Pantelimon" Bucuresti.
      Obliga pe inculpat la 15.000 lei despagubiri materiale si 20.000 lei daune morale catre partea civila I. M..
      Obliga pe inculpatul I. M. la 3000 lei cheltuieli judiciare catre stat, din care 300 lei onorariu aparatori din oficiu la urmarirea penala si instanta de fond.
      Cu drept de apel in termen de 10 zile de la comunicare pentru toate partile.
      Pronuntata in sedinta publica, azi 09.06.2009 Presedinte,
      Grefier, 3 ex/29.06.2009

1
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Omor

OMOR - Sentinta penala nr. 24 din data de 14.02.2018
Omor - Sentinta penala nr. 468 din data de 23.11.2017
Omor - Sentinta penala nr. 388 din data de 09.10.2017
Omor - Sentinta penala nr. 255 din data de 11.07.2017
Omor - Sentinta penala nr. 355 din data de 26.09.2017
Omor - Sentinta penala nr. 242 din data de 27.06.2017
Omor calificat - Sentinta penala nr. SP255/2007 din data de 31.03.2009
Omor - Sentinta penala nr. SP27/2007 din data de 31.03.2009
TENTATIVA DE OMOR - Sentinta penala nr. 23 din data de 27.03.2017
OMOR - Sentinta penala nr. 19 din data de 10.03.2017
TENTATIVA DE OMOR - Sentinta penala nr. 59 din data de 22.04.2016
TENTATIVA LA INFRACTIUNEA DE OMOR - Sentinta penala nr. 62 din data de 11.06.2015
Omor calificat - Sentinta penala nr. 64 din data de 16.06.2015
Tentativa omor - Sentinta penala nr. 2 din data de 08.01.2015
Tentativa omor - Sentinta penala nr. 163 din data de 05.11.2014
tentativa de omor. masura educativa a internarii minorului intr-un centru de reeducare - Sentinta penala nr. 10 din data de 30.01.2014
omor calificat, lovire si port fara drept a cutitului in locurile si imprejurarile in care s-ar putea primejdui viata sau integritatea corporala a persoanelor ori s-ar putea tulbura ordinea si linistea publica, in concurs real - Sentinta penala nr. 12 din data de 31.12.2013
Iresponsabilitatea - cauza care inlatura caracterul penal al faptei. Achitarea inculpatului - Sentinta penala nr. 29 din data de 22.02.2012
Tentativa la infractiunea de omor .Retinerea circumstantei atenuante a provocarii . - Sentinta penala nr. 184 din data de 22.09.2010
Schimbarea incadrarii juridice a faptei din infractiunea de omor simplu in omor calificat .Savarsirea faptei in public - Sentinta penala nr. 155 din data de 23.06.2010