InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Buzau

COM: Insolventa.Contestatii formulate la: raportul asupra cauzelor si imprejurarilor ce au dus la starea de insolventa, la tabelul preliminar al creantelor si la procesul verbal al adunarii generale a creditorilor

(Sentinta comerciala nr. din data de 10.08.2010 pronuntata de Tribunalul Buzau)

Domeniu Faliment | Dosare Tribunalul Buzau | Jurisprudenta Tribunalul Buzau

          
        SENTINTA
        
                  COMERCIAL : Insolventa . Contestatii formulate la: raportul asupra cauzelor si imprejurarilor ce au dus la starea de insolventa, la tabelul preliminar al creantelor si la procesul verbal al adunarii generale a creditorilor
        
        
          Creditoarea O.B. Romania SA a formulat contestatie impotriva Raportului privind cauzele si imprejurarile care au dus la aparitia insolventei debitorului , depus de catre administratorul judiciar la data de 04.06.2009 , prin care solicita sa se dispuna refacerea corespunzatoare a acestuia.
In motivarea contestatiei se arata ca prin raportul intocmit in mod sumar si superficial , administratorul judiciar SPRL R.S. nu retine decat ca sistemul bancar este exclusiv vinovat de insolventa firmei , iar administratorii sociali de profesie ingineri s-au straduit sa salveze firma , ca la data deschiderii procedurii generale de insolventa debitoarea avea de recuperat suma de 1.123.459,49 lei , iar averea era in valoare de 11.725.812 lei -imobilizari corporale - constand in terenuri si constructii , instalatii tehnice si masini in valoare de 1.752.812 lei , mijloace de transport in valoare de 2.998.708,12 lei.
Se mai arata ca prin acelasi raport administratorul judiciar a mai identificat doua categorii de cauze ce au condus la aparitia starii de insolventa , anume unele de natura interna si alte de natura externa.
La cauze externe , administratorul judiciar precizeaza ca a crescut  cursul euro de la 3,7 lei in septembrie 2008 la 4,3 lei in martie 2009. Fara a argumenta logic in ce fel a afectat deprecierea monedei nationale distribuirea efectuata de catre debitoare , administratorul judiciar afirma ca marfurile din import vandute in noiembrie - decembrie 2008 au trebuit sa fie platite in februarie - martie 2009 la un curs valutar mai ridicat.
Creditoarea apreciaza ca administratorul judiciar trebuia sa examineze situatia juridica a debitorului , a documentelor prevazute la art. 28 si 25 din lege , sa precizeze cauzele  si imprejurarile ajungerii debitorului in stare de insolventa , precum si persoanele vinovate de aceasta stare , aspecte care au o importanta deosebita in procedura insolventei.
Administratorul judiciar a formulat intampinare prin care solicita respingerea ca neintemeiata a contestatiei avand in vedere ca acesta examineaza actele si documentele depuse de debitor si nu efectueaza o expertiza contabila intrucat urmeaza sa intocmeasca initial un raport prin care , in functie de incadrarea in una din categoriile prevazute la art. 1 alin. 2 lit. c si d din Legea 85/2006 , propune fie intrarea in procedura simplificata , fie continuarea perioadei de observatie.
Administratorul judiciar SPRL R.S. in contradictoriu cu B.R. , in temeiul art. 46 alin. 1 si art. 82 din Legea 85/2006 a solicitat anularea transferurilor patrimoniale in suma de 73.453 lei facute de catre creditoare dupa deschiderea procedurii.
In motivarea cererii se arata ca , debitoarea fara respectarea prevederilor art. 49 alin. (1) lit. a) din Legea 85/2006 privind procedura insolventei si fara ca plata sa fie facuta pentru obligatii care se incadrau in conditiile obisnuite de exercitare a activitatii curente a achitat cu OP din 29.05.2009 suma de 24.847,64 lei si cu OP din 30.06.2009 suma de 47.000,50 lei sume care au fost insusite de creditoare in contul creantei pentru care deja depusese cerere de creanta fiind inscrisa in tabelul preliminar al creantelor.
Creditoarea B.R. a formulat intampinare prin care solicita respingerea cererii administratorului judiciar motivat de faptul ca dispozitiile art. 49 alin. 1 lit. a) din Legea 85/2006 au fost respectate de catre debitoarea SC UDL SRL in sensul ca , cele doua plati facute de debitoare in contul creantei datorate subscrisei , au primit fiecare in parte , aprobarea administratorului judiciar , potrivit adreselor depuse la dosarul cauzei.
Totodata , creditoarea B.R. a solicitat prin cererea nr. 40371/14.10.2009 diminuarea creantei inscrisa in tabelul preliminar al creantelor cu suma de 73.453 lei.
Creditoarea O.B. Romania SA a formulat contestatie impotriva creantei SC U.E.D.  SRL , DMC D SRL si WCSD SRL , inscrise eronat in tabelul preliminar al creantelor.
In motivarea contestatiei se arata ca prin tabelul preliminar , administratorul judiciar  SPRL R.S. a inscris in mod eronat creanta SC U.E.D. SRL sub aspectul intinderii , cat si al naturii creantei , avand in vedere ca aceasta creanta nu  este garantata decat in limita sumei de 305.038 lei potrivit contractului de garantie reala mobiliara fara deposedare incheiat in 15.01.2009 , iar 90 % din facturile emise de SC U.E.D. SRL nu sunt admise la plata de catre debitoarea SC U.D.L. SRL, intrucat nu sunt semnate si nici stampilate .
De  asemenea , se arata ca nici creanta DMC D nu este una garantata, raportul comercial avand la baza o simpla factura , motiv pentru care se solicita efectuarea unei expertize financiar - contabila care sa stabileasca valoarea creantei sub aspectul intinderii.
In ceea ce priveste creditorul W.C.S.L. SRL se precizeaza ca s-a inscris la masa credala cu suma de 155.127,66 lei , iar asupra acestui creditor este deschisa procedura insolventei in dosarul nr.X/X/2009 aflat pe rolul Tribunalului Buzau.
Administratorul judiciar R.S. SPRL arata ca este tardiv formulata contestatia creditoarei O.B.  Romania la tabelul preliminar al creantelor.
Creditoarea O.B. Romania SA a formulat contestatie impotriva procesului verbal al adunarii creditorilor din data de 10.06.2009 pentru urmatoarele motive :
Ordinea de zi a adunarii creditorilor a cuprins si desemnarea comitetului creditorilor sub aspectul numarului de membrii ce vor face parte , aspect pe care il considera nelegal.
Prin tabelul preliminar , administratorul judiciar SPRL R.S.  a inscris in mod eronat creanta SC U.E.D. SRL sub aspectul intinderii , cat si al naturii creantei , deoarece acest creditor a votat in calitate de creditor garantat cu toate ca aceasta creanta nu este garantata decat in limita sumei de 305.038 lei potrivit contractului de garantie reala mobiliara fara deposedare incheiat in 15.01.2009.
Creditoarea O.B. Romania SA contesta si modalitatea de vot prin corespondenta , intrucat potrivit art. 14 alin. 4 din legea insolventei se specifica faptul ca , daca legea nu interzice in mod expres , creditorii vor putea vota si prin corespondenta , insa scrisoarea prin care se exprima votul trebuie semnata de creditor , iar semnatura trebuie legalizata de notarul public ori certificata si atestata de catre un avocat. Astfel , se apreciaza ca fiind nelegala votarea din punct de vedere procedural.
R.S. SPRL , administrator judiciar al SC UDL SRL a formulat intampinare la contestatia privind anularea Hotararii Adunarii Generale a Creditorilor SC UDL  SRL adoptata in cadrul adunarii creditorilor din data de 10.06.2009 , contestatie formulata de creditoarea O.B. Romania SA in data de 15.06.2009 , prin intermediul careia solicita respingerea acesteia ca neintemeiata , motivat de faptul ca adoptarea hotararii atacate  s-a realizat in conformitate cu vointa creditorilor ce si-au exercitat dreptul de vot potrivit dispozitiilor art. 15 alin. 2 lit. a din Legea 85/2006 , iar voturile exprimate prin corespondenta au fost certificate si atestate de avocati.
Prin sentinta X/2009  s-a respins contestatia formulata de creditoarea O.B. Bucuresti impotriva raportului privind cauzele si imprejurarile care au dus la aparitia starii de insolventa a debitoarei, s-a respins cererea formulata de administratorul judiciar privind anularea transferurilor patrimoniale , s-a dispus refacerea tabelului preliminar al creantelor pentru creditoarea B.R. -Sucursala M. Bucuresti in ceea ce priveste suma de 73.453 lei, s-au respins contestatiile formulate impotriva creantelor creditoarelor SC UED SRL, DMC D SRL si WCS&D SRL, s-a respins contestatia formulata impotriva procesului verbal al adunarii generale al creditorilor din 10.06.2009.
          Pentru a hotari astfel, instanta fondului a retinut :
Prin sentinta nr. Y/2009 s-a dispus deschiderea procedurii insolventei debitorului SC UDL SRL , fiind desemnat administrator judiciar R.S. SPRL.
Cu privire la contestatia creditoarei O.B. ROMANIA SA privind Raportul asupra cauzelor si imprejurarilor care au dus la  starea de insolventa a debitorului SC UDL SRL , judecatorul sindic retine ca dispozitiile art. 20 lit. b din Legea 85/2006 impun o "examinare a activitatii debitorului si intocmirea unui raport amanuntit asupra cauzelor si imprejurarilor care au dus la aparitia starii de insolventa" astfel ca administratorul judiciar trebuie sa identifice din examinarea actelor contabile si din informatiile administratorului debitorului , cauze si imprejurari care au condus la aparitia starii de insolventa si nu sa stabileasca daca cifrele inscrise in ultima balanta si bilantul din anul anterior sunt reale ori nu , sau sa faca o descriere a deciziilor manageriale.
In raportul amanuntit administratorul judiciar a retinut drept una din cauzele aparitiei starii de insolventa reactia intarziata a administratorului debitorului fata de restrangerea comenzilor pe segmentul de piata pe care si-a desfasurat activitatea. O alta cauza a insolventei debitorului , retinuta prin acelasi raport , este cresterea brusca a ratei de schimb leu/euro care a determinat inregistrarea pierderilor in activitatea societatii dar si majorarea dobanzilor bancare.
Avand in vedere ca , administratorul judiciar a identificat principalele cauze care au determinat aparitia starii de insolventa din examinarea documentelor contabile ale debitorului , cauze ce au fost retinute in raportul amanuntit , judecatorul sindic urmeaza sa respinga contestatia creditoarei O.B. Romania SA.
Referitor la cererea administratorului judiciar prin care solicita anularea transferurilor patrimoniale in suma de 73453 lei efectuate de catre creditoarea B.R. Sucursala M. care este inscrisa in tabelul preliminar al creantelor , judecatorul sindic constata ca potrivit adreselor depuse la dosar -filele 275-276 , plata sumelor de 24.847,64 lei , respectiv 47.700,00 lei s-a facut cu acordul administratorului judiciar , motiv pentru care cererea va fi respinsa.
Totodata , se va dispune refacerea tabelului preliminar al creantelor pentru creditoarea B.R. Sucursala M privind  suma de 73.453 lei , creanta  urmand a fi diminuata cu aceasta suma.
In ceea ce priveste contestatiile creditoarei O.B. Romania SA la tabelul preliminar al creantelor prin care se contesta creantele creditoarelor SC UED  SRL , DMC D SRL si WCSD SRL , sub aspectul intinderii , cat si al naturii acestora  , judecatorul sindic a constatat ca potrivit procesului verbal aflat la fila 163 dosar s-a procedat la afisarea tabelului preliminar al creantelor la data de 18.05.2009 , iar potrivit dispozitivului sentintei nr. 439/2009 s-a stabilit termenul de depunere la tribunal a contestatiilor la creante si drepturile de preferinta trecute de administratorul judiciar in tabelul preliminar de creante data de 1.06.2009 si termenul de definitivare a tabelului creantelor - 8.06.2009.
Cum creditoarea O.B. ROMANIA SA a formulat contestatiile la tabelul preliminar al creantelor la data de 12.06.2009 , dupa implinirea termenului instituit de art. 73 alin. 2 din Legea 85/2006 , termen care se implinea la data de 01.06.2009 potrivit sentintei de deschidere a procedurii insolventei , au fost respinse aceste contestatii ca fiind tardive.
Cu privire la contestatia formulata de creditoarea O.B. ROMANIA SA impotriva procesului verbal al adunarii creditorilor din data de 10.06.2009 , judecatorul sindic a constatat ca adoptarea hotararii atacate s-a realizat in conformitate cu vointa  creditorilor ce si-au exercitat dreptul de vot potrivit dispozitiilor art. 15 alin. 2 lit. a din Legea 85/2006 , iar voturile exprimate prin corespondenta respecta dispozitiile art. 14 alin. 4 din acelasi act normativ , fiind certificate si atestate de avocati , motiv pentru care va fi respinsa.
 
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
1
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Faliment

Faliment - Hotarare nr. 669 din data de 21.12.2017
Faliment - Hotarare nr. 484 din data de 28.09.2017
Cererea de deschidere a procedurii prev. de Legea nr. 64/1995, republicata, impotriva debitoarei dizolvate de drept conform Legii nr. 359/2004, este inadmisibila. - Sentinta civila nr. 136/F din data de 20.03.2006
FALIMENT - Sentinta comerciala nr. 1180/C/2014 din data de 27.11.2014
Deschiderea procedurii insolventei - Sentinta comerciala nr. 1085/C din data de 08.06.2010
Deschidere procedura insolventa - Sentinta comerciala nr. 861/C din data de 02.06.2009
Faliment - Sentinta comerciala nr. 861/C din data de 02.06.2009
Procedura insolventei. S.R.L. - Sentinta comerciala nr. 1276/C din data de 13.10.2009
Procedura insolventei - Sentinta comerciala nr. 1275/C din data de 13.10.2009
Procedura insolventei. Raspunderea administratorului social. - Sentinta comerciala nr. 1388/C din data de 15.10.2009
Procedura insolventei. Intocmirea tabelului definitiv al creantelor - Decizie nr. 264/R din data de 11.06.2009
Faliment . Raspunderea administratorului pentru netinerea contabilitatii conform legii. Cazul fortuit cauza de exonerare de raspundere - Decizie nr. 168/R din data de 02.04.2009
Procedura insolventei. Indeplinirea conditiilor legale pentru deschiderea procedurii - Decizie nr. 178/R din data de 09.04.2009
In ceea ce priveste existenta subrogatiei legale ca temei al masurii lichidatorului judiciar de operare a subrogatiei in tabelul definitiv, potrivit art.1093 alin.2 teza a II a Cod civil, obligatia achitata de o persoana neinteresata care lucreaza i... - Decizie nr. 357/R din data de 19.08.2008
Cerere de autorizare a promovarii actiunii intemeiate pe dispozitiile art.138 din Legea nr.85/2006 formulata de un singur creditor. - Decizie nr. 258/R din data de 17.06.2008
Procedura insolventei. Obiectiuni la raportul final (art.129). Cheltuielile aferente procedurii instituite prin Legea nr.85/2006 (art.4). Ordinea in care se platesc creantele in cazul falimentului (art.123). Distribuirea sumelor obtinute din executar... - Decizie nr. 254/R din data de 31.05.2007
Procedura insolentei. Creditorul indreptatit sa solicite deschiderea procedurii insolentei (art.3 pct.6 din Legea nr.85/2006). Obligatia judecatorului–sindic de a verifica indeplinirea conditiilor cerute pentru aplicarea procedurii prevazute de Legea... - Decizie nr. 181/R din data de 26.04.2007
Limita maxima de stabilire a raspunderii administratorului unei societati debitoare aflate in procedura prevazuta de Legea nr.64/1995. - Decizie nr. 270/R din data de 01.06.2006
Actiune intemeiata pe dispozitiile art.137 din Legea nr. 64/1995. Conditii. - Decizie nr. 212/R din data de 20.04.2006
Antrenarea raspunderii personale a administratorului Raportat la art.137 lit.c din Legea nr.64/1995. - Decizie nr. 211/R din data de 20.04.2006