InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Buzau

PENAL. Luare de mita. Trafic de influenta. Vechime in munca. Eliberare de adeverinte false

(Sentinta penala nr. 4903 din data de 21.01.2011 pronuntata de Tribunalul Buzau)

Domeniu Luare de mita | Dosare Tribunalul Buzau | Jurisprudenta Tribunalul Buzau

       
        
        
        Analizand probatoriile administrate, Tribunalul va retine urmatoarea situatie de fapt:
        In luna septembrie 2009, inculpatul ... a promis sotilor .. si ... (denuntatori si ulterior martori in cauza) ca ii poate ajuta sa se pensioneze deoarece o cunoaste pe inculpata ... care lucreaza ca referent in cadrul Primariei ..., jud. Braila, prin intermediul careia se pot obtine adeverinte false in legatura cu vechimea in munca.
        In acest sens, este relevanta sustinerea inculpatului ... care arata ca in urma discutiei avuta cu inculpata ... aceasta i-a relatat ca de la primarie se pot obtine adeverinte care sa ateste efectuarea de zile de munca la fostul CAP ... cu suma de 100 lei pentru fiecare an de munca.
        In aceste conditii, inculpatul ... a pretins lui ... si ... suma totala de 2500 lei pentru a le obtine adeverintele de care aveau nevoie sa se pensioneze.
        In acest sens, Tribunalul retine ca in luna septembrie, in urma primei vizite efectuate de inculpatul ... pe raza comunei ... a primit de la cei doi initial suma de 500 lei iar dupa o saptamana dupa ce ... a vandut o vaca si un vitel, i-au dat inculpatului suma de 2000 lei.
        A doua zi dupa ce inculpatul ... a primit suma de 500 lei s-a deplasat la Primaria orasului ..., jud. Braila si conform intelegerii prealabile   i-a prezentat inculpatei ... actele de identitate ale familiei ..., cartea de munca si i-a inmanat suma de 500 lei.
        La aceeasi data, de 28.09.2009, inculpata ... i-a dat doua cereri tipizate ...care le-a completat si le-a semnat in locul sotilor ....
        Dupa inregistrarea cererilor sub nr. 7913 si 17914 din 28.09.2009, inculpata ... i-a dat inculpatului Ion Neculai un bon pe care erau trecute numerele de inregistrare, iar acesta i-a remis suma de 500 lei asigurand-o ca diferenta de 2000 lei o va primi in zilele urmatoare.
        Dupa o saptamana inculpatul ... a inmanat inculpatei ... suma de 1500 lei, spunandu-i ca diferenta de 500 lei a oprit-o el pentru a-si achita niste datorii, drept garantie lasandu-i inculpatei .. un telefon mobil marca Samsung. Inculpata i-a dat acestuia cele doua adeverinte cu nr. 17913 si 17914 in care se preciza ca ... este inscris in fisele din evidenta normelor din fostul CAP ..., vol. V, nr. 606 din  perioada 1971 - 1973, 1983-1986 (pentru o perioada de 7 ani), si a realizat 1568 de norme, iar ... figureaza in fisele cu evidenta normelor CAP ... vol. nr. V, nr. 607 din perioada 1974 - 1988 (15 ani) si a realizat 3218 norme.
        Tribunalul retine ca cele doua fise aflate la filele 25-26 din dosarul de urmarire penala si in baza carora s-a intocmit referatul de catre inculpata ..., care au stat la baza eliberarii adeverintelor semnate de primarul ... si secretarul ... sunt false din urmatoarele considerente:
        - aceste fise nu sunt semnate de nici un functionar care a lucrat la fondul CAP, iar din verificarile facute la cercetarea penala nu exista vol. nr. 5 la care face referire inculpata in referatul sau, iar in vol. I, II si III, numitii ... si ... nu au fost identificati;
        - din declaratiile lui ... si ... rezulta ca acestia au lucrat in calitate de muncitori necalificati, mai precis au facut caramizi la mai multe CAP-uri din zona, ei neputand sa precizeze daca au lucrat consecutiv 5 - 15 ani la CAP ...;
        - in cele doua fise se face referire la zilele de munca prestate "in sector vegetal" si nu la activitatile pe care familia ... sustine ca le-a efectuat;
        - din Raportul de constatare tehnic-stiintifica tip poligraf rezulta ca ...nu a fost sincera cand a raspuns la intrebarea nr. 4 (fila 151 dosar).
In drept, fapta inculpatei care in calitatea de referent de a falsifica un inscris oficial prin contrafacere constituie infractiunea de fals in inscrisuri oficiale, prev. de art. 288 alin.1 si 2 Cod penal.
Fapta aceleiasi inculpate de a folosi acest inscris oficial si a intocmi un referat in baza caruia s-au eliberat doua adeverinte false constituie infractiunea de uz de fals prev. de art.291 Cod penal.
De asemenea, instanta retine ca in schimbul adeverintelor false intocmite, inculpata ... a primit de la inculpatul ... suma de 2000 lei si un telefon mobil marca Samsung, ceea ce in drept constituie infractiunea de luare de mita prev. de art. 254 alin.1 Cod penal cu referire la art. 6 din Legea 78/2000.
Inculpata nu a recunoscut nici infractiunea de luare de mita, insa Tribunalul retine vinovatia sa pe baza declaratiilor inculpatului ..., care a sustinut atat in faza de urmarire penala cat si in fata instantei ca i-a inmanat in doua randuri, in modalitatea precizata mai sus, inculpatei 2000 lei si un telefon mobil marca Samsung, precum si a concluziilor examinarii comportamentului simulat din raportul de constatare tehnico-stiintific intocmit in cauza.
Retinand vinovatia inculpatei ..., Tribunalul urmeaza sa o condamne pe aceasta la urmatoarele pedepse: 3 ani inchisoare pentru infractiunea de luare de mita, 2 ani inchisoare pentru infractiunea de fals in inscrisuri oficiale si 2 ani inchisoare pentru infractiunea de uz de fals.
La individualizarea acestor pedepse, Tribunalul a avut in vedere gradul de pericol social concret al fiecarei fapte, persoana inculpatei, precum si limitele de pedeapsa prevazute de lege pentru fiecare infractiune.
Astfel, instanta a retinut ca inculpata a avut o pozitie sincera dar si situatia ca este in varsta, nu a mai fost condamnata anterior la fapte prevazute de legea penala.
Conform art. 33-34 Cod penal se vor contopi aceste pedepse, urmand ca inculpata ... sa execute pedeapsa cea mai mare de 3 ani inchisoare.
Vazand dispozitiile art. 254 Cod penal, Tribunalul urmeaza sa ii aplice inculpatei pe langa pedeapsa inchisorii si pedeapsa interzicerii drepturilor prev. De art. 64 Cod penal, respectiv dreptul de a alege si a fi ales in functii de autoritate publica sau in functii elective publice, dreptul de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat, drepturile parintesti si dreptul de a fi tutore sau curator, drepturi care se vor interzice pe o perioada de 2 ani dupa executarea pedepsei sau dupa considerarea ca executata a acesteia.
Avand in vedere varsta inculpatei, Tribunalul apreciaza ca scopul pedepsei de 3 ani poate fi atins fara executarea in regim de detentie, astfel ca in baza art. 861 Cod penal, se va dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei sub supraveghere pe un termen de 6 ani ce constituie termen de incercare pentru inculpata.
In baza art. 71 alin.5 Cod penal, se va dispune suspendarea executarii pedepsei accesorii pe durata suspendarii executarii pedepsei.
Conform art. 359 Cod procedura penala, se va atentiona inculpata asuprav consecintelor nerespectarii dispozitiilor legale care au drept urmare revocarea executarii pedepsei sub supraveghere.
In ceea ce-l priveste pe inculpatul ..., Tribunalul retine vinovatia acestuia, pe baza recunoasterii faptelor, coroborat cu celelalte probe administrate in cauza, in special cu declaratiile martorilor ... si ....
In drept, fapta inculpatului ... de a o determina pe inculpata ... sa intocmeasca in fals cele doua adeverinte dandu-i in schimb 200 lei si un telefon mobil marca Samsung, constituie infractiunea de dare de mita prev. de 257 Cod penal, in concurs real cu infractiunile de instigare la fals, uz de fals si art. 290 respectiv fals in inscrisuri sub semnatura privata.
Retinand vinovatia inculpatului, Tribunalul urmeaza sa-l condamne pe acesta in baza textelor de lege mai sus mentionate.
La individualizarea pedepselor se vor avea in vedere criteriile de individualizare a pedepselor, respectiv gradul de pericol social al faptelor savarsite, persoana inculpatului, precum si limitele de pedeapsa prevazute de lege pentru fiecare infractiune retinuta in sarcina inculpatului.
Astfel, instanta va avea in vedere ca inculpatul a fost cel care a initiat intreaga activitate infractionala in cauza, la propunerea sa martorii ... si ... fiind de acord sa plateasca pentru ca inculpatul sa o determine pe inculpata ... sa le procure in fals adeverinte referitoare la vechimea in munca.
De asemenea, instanta retine in cazul acestui inculpat ca este la prima incalcare a legii penale, a avut o pozitie sincera de recunoastere a faptelor atat in faza de urmarire penala, cat si in faza de cercetare judecatoreasca.
In consecinta, Tribunalul urmeaza sa-l condamne pe inculpatul ... la urmatoarele pedepse: 3 ani inchisoare pentru infractiunea de trafic de influenta, 3 ani inchisoare pentru infractiunea de instigare la fals in inscrisuri oficiale, 2 ani inchisoare pentru instigare la infractiunea de uz de fals si un an inchisoare pentru infractiunea de fals in inscrisuri sub semnatura privata.
In baza art. 33-34 Cod penal se vor contopi pedepsele aplicate, inculpatul urmand sa execute pedeapsa cea mai grea de 3 ani inchisoare.
Avand in vedere ca inculpatul este la prima incalcare a legii penale, varsta acestuia, precum si pozitia sincera de recunoastere si regret al comiterii faptei, instanta constata ca scopul pedepsei rezultante aplicate poate fi atins fara executarea acesteia, astfel ca in baza art. 861 Cod penal va dispune suspendarea sub supraveghere a executarii pedepsei pe un termen de 6 ani ce constituie termen de incercare pentru inculpat.
Conform art. 71 din Codul penal, se vor interzice acestuia pe durata executarii pedepsei, drepturile prev. de art. 64 lit.a teza II-a si lit.b Cod penal.
     In baza art. 71 alin.5 Cod penal se va dispune suspendarea executarii pedepsei accesorii pe durata suspendarii sub supraveghere a pedepsei.
     Conform art. 359 Cod procedura penala, se va atentiona inculpatul asupra consecintelor nerespectarii dispozitiilor legale care au drept consecinta revocarea suspendarii sub supraveghere.
     In baza art. 118 lit.b Cod penal, se va confisca de la inculpatul ... suma de 400 lei.
     Se va dispune anularea inscrisurilor falsificate.
     In baza art. 191 Cod procedura penala, fiecare inculpat va fi obligat la cate 500 lei cheltuieli de judecata catre stat. 1
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Luare de mita

Infractiunea de luare de mita prev. de art.254 alin.1 Cod penal raportat la art.7 alin.1 din Legea nr.78/2000 - Sentinta penala nr. 35 din data de 13.02.2012
Infractiunea de luare de mita prev. de art. 254 al 1 Cp rap la art. 7 al 1 din L 78/2000. Achitare. - Sentinta penala nr. 343/S din data de 13.12.2011
Infractiunea de luare de mita, solutie de condamnare - Sentinta penala nr. 516/S din data de 10.10.2007
Infractiunea de luare de mita, in forma continuata, 2 acte materiale, solutie de condamnare - Sentinta penala nr. 515/S din data de 10.10.2007
Infractiunea de luare de mita prev. de art. 254 alin 1 Cod penal si purtare abuziva prev. de art. 250 alin 1 si 3 Cod penal, solutie de achitare, fapta nu prezinta gradul de pericol social al unei infractiuni - Sentinta penala nr. 475/S din data de 20.09.2007
Luare de mita. Lipsa scopului instituit de art. 254 al. 1 Cod penal - Decizie nr. 10/A din data de 22.01.2007
?ANTAJ. LUARE DE MITA. PROVOCAREA ACUZATULUI DE ORGANELE JUDICIARE. ART.19 DIN OUG NR.43/2002 - Decizie nr. 614A din data de 07.04.2016
Luare de mita - Sentinta penala nr. 28 din data de 03.11.2016
Luare de mita - Sentinta penala nr. 52 din data de 14.12.2012
Luare de mita - Sentinta penala nr. 360 din data de 12.10.2016
Luare de mita - Sentinta penala nr. 434 din data de 09.12.2016
Luare de mita - Sentinta penala nr. 130 din data de 18.05.2012
Luare de mita - Decizie nr. 59/A din data de 15.02.2010
Revocarea suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere. Conform art. 864 Cod penal daca cel condamnat nu indeplineste, cu rea-credinta obligatiile stabilite de instanta, aceasta revoca suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere, dispunan... - Sentinta penala nr. 126/P din data de 03.12.2012
Luare de mita. Suspendarea conditionata a executarii pedepsei. Potrivit art.254 alin.1 Cod penal, fapta inculpatului care in calitate de primar, a pretind si primit o suma de bani in scopul de a continua derularea unui contract de prestari servicii p... - Sentinta penala nr. 37/P din data de 17.03.2011
Luare de mita - Sentinta penala nr. 130 din data de 18.05.2012
Luare de mita - Decizie nr. 59/A din data de 15.02.2010
Infractiunea de luare de mita prev. de art.254 alin.1 C.pen. Infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice prev. de art.248 C. pen. Infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor persoanei prev de art. 246 C. pen. Distinctie. - Hotarare nr. 532 din data de 27.11.2013
Luare de mita - Sentinta penala nr. 52 din data de 14.12.2012
PENAL.GRUP INFRACTIONAL.TRAFIC DE DROGURI - Hotarare nr. 2 din data de 22.04.2015