InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Buzau

FOND PENAL. Tentativa la omor calificat. Inculpat minor. Provocare. Suspendarea pedepsei sub supraveghere

(Sentinta penala nr. 3069 din data de 21.01.2011 pronuntata de Tribunalul Buzau)

Domeniu Infractiuni | Dosare Tribunalul Buzau | Jurisprudenta Tribunalul Buzau


 
     
     Inculpatul ...  locuieste pe raza comunei ... sat ... judetul Buzau  , la data savarsirii  faptei  avea 17 ani  si era elev in anul III  la Liceul ..  Buzau.
     Partea vatamata .. .. locuieste , de asemenea,  pe raza comunei  .. sat ..  , la data  savarsirii faptei  era in varsta de 18 ani si 10 luni si lucra la o societate  comerciala din municipiul Buzau. Fiind consateni, acestia se cunosteau , fara sa existe vreo relatie de prietenie sau de alta natura intre ei.
     La data de 5.10. 2008 , in jurul orelor 16,00- 16,30 , partea  vatamata ... ...  se afla cu un grup  de prieteni pe raza  satului ... , timp in care  a aparut si inculpatul minor si a lovit-o cu palma peste fata , motivat de faptul ca , in urma cu circa 2 saptamani  , a vrut sa dea cu masina peste el.
     Dupa terminarea incidentului , inculpatul a mers la domiciliu , iar de aici s-a deplasat in municipiul Buzau , unde locuia in gazda  la  numitul ... ., intr-o garsoniera  situata  pe Aleea Industriilor , a doua zi, luni, urmand  sa mearga la  scoala. De aici , inculpatul a plecat  la un concert organizat  in Piata Daciei din municipiul Buzau , unde s-a  intalnit si cu un prieten , martorul ...  ..
     Partea vatamata ... a fost deranjata de faptul ca a fost  lovita de inculpat , motiv pentru care a hotarat  sa se deplaseze  in municipiul Buzau , sa se intalneasca cu inculpatul , pentru a-i cere explicatii si obtine satisfactie  de la acesta.
     In acest scop , a luat legatura cu 2 prieteni , martorii  ... si ...impreuna cu care s-a  deplasat , cu autoturismul  proprietate personala  in municipiul Buzau , la blocul la care locuia inculpatul  , acest lucru aflandu-l de la martorul ..., pe care il sunase in timpul  deplasarii. Afland tot de la martorul .... ca inculpatul nu se afla  in garsoniera , partea vatamata a parcat masina in apropierea blocului si a hotarat  sa-l astepte  pana cand  acesta  va reveni din oras.
     Dupa circa un sfert de ora , a aparut inculpatul , insotit de martorul  ... , iar in timp  ce se deplasau  catre intrarea  blocului , a fost vazut  de partea vatamata , care a coborat din masina impreuna cu cei doi  insotitori ,  strigand la acesta pentru a se opri si discuta. Discutiile au degenerat imediat  in cearta si loviri reciproce  din partea celor doua tabere , inculpatul si martorii  ...  pe de o parte, partea vatamata si martorii ...  si ... pe de alta parte , pana cand conflictul s-a manifestat separat ,  , respectiv intre partea vatamata si inculpat. In timpul derularii conflictului dintre  partea  vatamata si inculpat , acesta din urma a scos  din buzunar  un obiect  taietor - intepator  ( briceag sau cutit)  de marime medie , la vederea caruia partea  vatamata s-a retras  si s-a dus la masina , de unde a luat o bata de baseball, pentru a lovi inculpatul. Folosind bata, partea vatamata  a vrut sa loveasca inculpatul peste mana in care  avea cutitul ( briceagul ) , dar acesta a parat lovitura cu mana  stanga si, desi partea vatamata a incercat  in continuare sa loveasca , nu a reusit dezarmarea inculpatului, retragandu-se catre masina . In momentul in care  se deplasa catre  masina cu spatele catre inculpat , a fost urmarita  de catre inculpat , care i-a  aplicat o lovitura  in spate , partea vatamata  realizand ca a fost  taiata .
     In aceasta stare , partea vatamata s-a urcat la volanul masinii si s-a deplasat  impreuna cu cei doi insotitori la Spitalul  Judetean Buzau , unde i-au  fost acordate de urgenta ingrijiri medicale .
     Dupa aplicarea loviturii , inculpatul a aruncat obiectul vulnerant  folosit si s-a deplasat  in fuga  in locuinta , unde a fost gasit de organele de politie  si retinut pentru cercetari.
     Din raportul medico-legal de constatare nr. 1254/=/23.10.2008 ,  intocmit de S.J.M.L. Buzau , rezulta ca victima ... a fost internata  in Spitalul Judetean Buzau  - Sectia Chirurgie  - cu diagnosticul de "Agresiune. Plaga injunghiata penetranta  in cavitatea pleurala  dreapta toracica  posterioara  pe linia scapulara. Hemopneumotorax (cca. 500 m.l, sange ) si interesare de coasta 9 art postero-lateral drept", leziunile traumatice s-au putut produce prin lovire cu corp  taietor - intepator  si au necesitat pentru  vindecare 16-18 zile de ingrijiri medicale . De asemenea,  s-a concluzionat ca  datorita  intensitatii si localizarii , leziunile constatate i-au pus  viata in primejdie .
     In drept , fapta inculpatului  intruneste elementele constitutive ale infractiunii de  tentativa la omor calificat  prevazuta  de art. 20  raportat la art. 174 - 175 lit i Cod penal .
     In favoarea inculpatului  va fi retinuta circumstanta  atenuanta  a provocarii prevazuta de art. 73 lit b  Cod penal intrucat  a comis fapta fiind  sub stapanirea unei  puternice tulburari  determinata de  comportamentul violent al  partii vatamate.
     Partea vatamata  s-a constituit parte civila  cu 15.000 Euro  reprezentand daune  morale 10.000 Euro si  despagubiri materiale 5000 Euro.
     Partea civila nu a dovedit  pretentiile civile solicitate , astfel incat  instanta apreciaza  ca  pentru durata  ingrijirilor medicale ( 16-18 zile )  suma de 1.000 lei este indestulatoare . Aceasta suma  va fi redusa la 500 lei avand in vedere  circumstanta atenuanta a provocarii .
     De asemenea, pentru suferinta psihica  pricinuita prin comiterea faptei , suma de 10.000 lei  ( redusa la jumatate ) este indestulatoare ,  avand in vedere  rolul important  al partii vatamate in desfasurarea evenimentelor
     La individualizarea  pedepsei se vor avea in vedere  criteriile generale prevazute de art. 72  si 100 Cod penal  respectiv gradul de pericol  social al faptei , limitele de pedeapsa prevazute  de lege , precum si persoana inculpatului  care nu are antecedente penale  si nu  este cunoscut  ca o persoana agresiva .
     Instanta considera  ca se impune  aplicarea dispozitiilor  art. 1101  cu referire la art. 861 Cod penal ,  scopul pedepsei  putand fi atins  si fara  executarea in regim de detentie .
     Retinand vinovatia inculpatului  instanta urmeaza a-l condamna  in  baza art. 20 raportat la art.  174-175 lit. i Cod penal  cu aplicarea art. 99 si urmatoarele Cod penal si art. 73 lit. b Cod penal  va condamna  inculpatul la o pedeapsa de 3 ani inchisoare pentru  tentativa la omor calificat.
     Va aplica inculpatului pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prevazute de art. 64 alin.1  lit. a teza a II-a si lit. b Cod penal , pe durata  de 2 ani calculata incepand cu data executarii  pedepsei.
     Va aplica dispozitiile art. 71 - 76 lit. a teza a II-a  si lit. b Cod penal pe durata executarii pedepsei.
     Conform art. 88 Cod penal  va deduce din  pedeapsa retinerea si arestul preventiv  din perioada 6.10.2008 - 9.10.2008 .
     Conform art. 1101 Cod penal  cu referire la art.  86/1  Cod penal se va dispune suspendarea sub supraveghere  a executarii pedepsei pe durata termenului  de incercare de 5 ani.
     Potrivit art. 71 alin.5 Cod penal pe durata suspendarii sub supraveghere  a executarii pedepsei  se va  suspenda si executarea  pedepselor accesorii.
     Va aplica dispozitiile art. 359 Cod procedura penala.
     Conform art. 118 Cod penal va  confisca de la inculpat  suma de 10 lei reprezentand contravaloarea  cutitului folosit la comiterea infractiunii.
     Va obliga pe inculpat  in solidar cu partile responsabile civilmente  la 744 lei cheltuieli de spitalizare catre Spitalul Judetean de Urgenta Buzau .
     Va obliga pe inculpat in solidar cu partile responsabile civilmente la 5.000 lei daune morale si 500 lei  despagubiri  materiale catre partea vatamata  constituita parte civila.
     Va obliga pe inculpat in solidar cu partile responsabile civilmente la 750 lei  cheltuieli  judiciare  catre stat.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Infractiuni

Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1417 din data de 17.10.2017
Infractiuni - Decizie nr. 250 din data de 25.10.2016
Infractiuni - Decizie nr. 241 din data de 10.11.2016
TRAFIC DE DROGURI - Sentinta penala nr. 4 din data de 18.01.2017
infractiunea de schimbare, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta - Sentinta penala nr. 65 din data de 16.06.2015
consumul ilicit de droguri - Sentinta penala nr. 173 din data de 05.12.2014
Trafic de droguri - Sentinta penala nr. 158 din data de 22.10.2014
Infractiunile de incaierare ?i ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice, tentativa la omor calificat. Concursul real de infractiuni - Sentinta penala nr. 66 din data de 23.03.2011
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 261 din data de 22.04.2010
infractiuni privind circulatia pe drumurile publice - Sentinta penala nr. 66 din data de 04.06.2009
- Sentinta civila nr. 306 din data de 17.06.2009
- Sentinta penala nr. 68 din data de 10.06.2009
Recursul inculpatului, declarat pe latura civila, nu este intemeiat, deoarece inculpatul este cel care este obligat sa suporte prejudiciul creat partii civile APIA, prin fapta comisa. Raspunderea civila delictuala a inculpatului intervine pentru fapta pro - Decizie nr. 727/R din data de 23.09.2013
Infractiuni la legi speciale – Calitatea de subiect activ principal, pasiv principal si pasiv secundar la infractiunile prev. la art. 37 alin. 1 si art. 38 alin. 1 din Legea nr. 319/2006 – privind protectia muncii. - Decizie nr. 152 din data de 20.02.2013
Laboratoarele din cadrul Serviciilor Medico Legale Judetene care nu au infiintate, prin hotararea directiilor judetene de sanatate publica si cu avizul institutelor de medicina legala competente, laboratoare de specialitate cum ar fi cele prevazute in ar - Sentinta penala nr. 17/F din data de 20.02.2013
Intemeierea hotararii de condamnare si pe declaratiile date de martor in faza de urmarire penala, in situatia imposibilitatii audierii sale in prima instanta si in recurs, nu incalca dispozitiile art. 6 paragraf 3 lit. d din Conventia Europeana a Dreptur - Decizie nr. 134/R din data de 14.02.2013
Potrivit art.181 alin.2 Cod penal, la stabilirea in concret a gradului de pericol social se tine seama de modul si mijloacele de savarsire a faptei, de scopul urmarit, de imprejurarile in care fapta a fost comisa, de urmarea produsa sau care s-ar fi ... - Decizie nr. 1004/R din data de 02.12.2011
In verificarea dispozitiilor art. 64 alin. 2/2 Cod procedura penala, procedura stabilirii alcoolemiei inculpatului a fost una legala si cu respectarea dispozitiilor in materie. Potrivit art. 14 alin.3 din OMS nr. 376 din 10 aprilie 2006, in situati... - Decizie nr. 895/R din data de 03.11.2011
Legea sanctioneaza persoana depistata in trafic si care pare sub influenta alcoolului, de a se sustrage de la recoltarea probelor biologice in vederea stabilirii alcoolemiei. In lipsa unor motive temeinice, de natura a justifica refuzul recoltarii pr... - Decizie nr. 733/R din data de 29.09.2011
Trafic de persoane. Trafic de minori. Modalitati alternative de realizare a elementului material. Sedinta de judecata. Caracterul ei secret. Luarea masurii de siguranta a interzicerii exercitarii functiei in indeplinirea careia un inculpat a comis fa... - Decizie nr. 38/Ap din data de 01.03.2011