InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Buzau

PENAL.Tentativa de omor. Revocare suspendare conditionata a executarii pedepsei

(Sentinta penala nr. 28 din data de 01.03.2012 pronuntata de Tribunalul Buzau)

Domeniu Tentative | Dosare Tribunalul Buzau | Jurisprudenta Tribunalul Buzau     Deliberand asupra procesului penal de fata, constata urmatoarele:
     Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Buzau a fost trimis in judecata, in stare de arest preventiv, inculpatul .... pentru comiterea infractiunii de tentativa la omor calificat , prevazuta  de art. 20 raportat  la art. 174-175 lit. a cod penal cu aplicarea art. 37 lit. a cod pen..
     Examinand probele administrate in cauza instanta retine urmatoarea situatie de fapt:
     In data de 20.08.2010, partea vatamata ... a consumat bauturi alcoolice alaturi de martorul ... la doua baruri de pe raza comunei .... La cel de-al doilea bar cei doi s-au intalnit cu inculpatul si concubina acestuia unde fiecare a consumat bere. Cu totii au hotarat sa mearga la domiciliul concubinei inculpatului pentru a juca poker. Au jucat carti pana in jurul orei 18-19,  timp in care cu totii au consumat 3 peturi a cate 2 litri de bere, ajungand in stare de ebrietate. Pe fondul neintelegerilor la jocul de carti, s-au luat la cearta, martorul ... i-a aplicat inculpatului o lovitura de pumn in zona fetei (declaratiile martorului  ...), dupa care inculpatul s-a luat la bataie cu partea vatamata ( declaratia martorului ...- fila  85). Intre cei doi a intervenit martorul pentru a-i tempera. Partea vatamata si martorul ... s-au indreptat spre iesirea din curte. Martora ... a luat un topor si a inceput sa se injure cu partea vatamata (declaratia inculpatului - fila 53).Inculpatul a reusit sa se ridice, a luat toporul din mana concubinei, si i-a urmarit pe partea vatamata si martorul .... A incercat sa-l loveasca cu toporul pe martor insa acesta a fugit, context in care a urmarit-o pe partea vatamata. Pe fondul starii de ebrietate partea vatamata a cazut in santul de pe marginea drumului fiind ajunsa se inculpat care i-a aplicat doua lovituri cu toporul in zona capului , partea vatamata ramanand inconstienta . A fost apelat serviciul de urgenta, la fata locului sosind doua ambulante care i-au transportat la spital pe partea vatamata si pe inculpat (declaratia inculpatului data cu ocazia aretarii preventive, declaratia martorului ...., declaratia martirului ... - fila 64). Partea vatamata a fost ulterior transportata la Spitalul de Urgenta Sf. Pantelimon din Bucuresti unde a fost supusa unei interventii chirurgicale si a stat internata pana in data de 6.09.2010. Din certificatul medico-legal rezulta ca partea vatamata  a fost disgnosticata cu fractura cu infundre parietala stanga,  traumatism toracic cu escoriatii hemitorace drept, contuzie lombaro stanga, escoriatii cot stang. , leziuni ce  au necesitat 65-70 zile de ingrijiri medicale pentru vindecare si care i-au  pus viata in primejdie.
     La randul sau, inculpatul a fost diagnosticat cu traumatism cranio-cerebral minor, traumatism cranio-facial cu plaga contuza mentoniera, avulsii dentare, hematom articulatie temporo-mandibulara stanga, traumatism coloana cervicala, etilism acut , leziuni ce au necesitat 11-12 zile de ingrijiri medicale pentru vindecare, insa acesta nu a formulat plangere prealabila8certificat medico-legal - fila 142 ).
     In drept, fapta inculpatului de a aplica partii vatamate doua lovituri de topor in zona capului, provocandu-i leziuni ce i-au pus viata in primejdie, lovituri aplicate cu un obiect apt de a aucide, intr-o zona vitala a corpului si numai interventia medicala de specialitate a condus la salvarea vietii partii vatamate, constituie infractiunea de tentativa la omor calificat, fapta prev. de art. 20 rap la art. 174-175 lit. i cod penal.
     Nu poate fi primita sustinerea inculpatului privind schimbarea incadrarii juridice a faptei in infractiunea de lovire prev de art. 180 cod pen. deoarece a aplicat partii vatamate lovituri cu pumnul in zona toracica, raportat la situatia de fapt retinuta pe baza propriilor declaratii ale inculpatului, ale martorilor si chiar a tatalui concubinei sale, situatie in care se va respinge cererea de schimbare a incadrarii juridice a faptei.
     Retinand vinovatia inculpatului la individualizarea pedepsei ce urmeaza a fi aplicata, instanta va avea in vedere pe langa pericolul social ridicat al faptei , limitele de pedeapsa prevazute de lege si persoana inculpatului care a avut a pozitie oscilatorie, partiala sincera pe parcursul urmaririi penale si total nesincera in faza judecatii,  conditiile concreta in care s-a comis fapta, actiunile partii vatamate si martorului ....sile, trecutul infractional al inculpatului, condamnat  anterior la 1 an si 6 luni inchisoare cu suspendare conditionata a executarii pedepsei, prezenta infractiune fiind comisa in cadrul termenului de incercare.
     Instanta considera ca aplicare unei pedepse cu inchisoare la limita minima prevazuta de textul de lege pentru fapta comisa si aplicarea pedepsei complementare a interzicerii drepturilor prev. de art. 64 lit. a teza a II a si lit. b cod pen. este de natura a realiza scopul instructiv-educativ al pedepsei.
     Se va aplica  pedeapsa accesorie  a interzicerii drepturilor prev. de art. 64 lit. a teza a II a si lit. b cod pen.
     Retinand ca prezenta infractiune a fost comisa in termenul de incercare a suspendarii conditionate a pedepsei de 1 an si 6 luni inchisoare aplicata prin sentinta penala nr. .../2007 a Judecatoriei Buzau, in baza art. 83 cod pen. se va revoca suspendarea conditionata pentru aceasta pedeapsa, urmand ca inculpatul sa execute separat si 1 an si 6 luni inchisoare.
     Conform art. 350 cod proc pen se va mentine starea de arest a inculpatului si se va deduce la zi retinerea si arestul preventiv, asa cum a fost rectificat prin incheierea din 12.01.2012.
     In baza art. 118 lit. b cod penal se va confisca de la inculpat toporul corp delict.
     In latura civila partea vatamata a solicitat sa fie despagubita cu 30 000 lei la urmarirea penala, ca in faza judecatii sa-si majoreze pretentiile la 50 000 lei cu titlu de daune morale.
     Este adevarat ca partea vatamata este beneficiara unui certificat de incadrare in grad de handicap accentuat - fila 81, insa acest handicap l-a avut si anterior comiterii faptei (certificat - fila 84 tulburari ale comportamentului datorita unei leziuni si unei disfunctii cerebrale ), acesta a fost in coma  o anumita perioada, a suferit  o interventie chirurgicala pe creier, a urmat un tratament recuperator, handicapul i-a provocat suferinte fizice si psihice majore, insa suma de 50 000 lei solicitata apare ca exagerata, conditii in care instanta considera ca acordarea unor daune morale la nivelul sumei de 30 000 lei este de natura a asigura o reparatie echitabila, suma la care urmeaza a fi obligat inculpatul.
     De asemenea inculpatul urmeaza a suporta si cheltuielile de spitalizare in suma de 314.50 lei solicitate de Spitalul de Urgenta Buzau, precum si cele in suma de 5598,65 lei cu dobanzile legale aferente calculate de la data externarii partii vatamate, 6.09.2010 data la care au devenit exigibile si pana la achitarea debitului catre Spitalul Clinic de Urgenta Sf. Pantelimon Bucuresti.
     Vazand si dispozitiile art. 191 si 193 cod procedura  penala.

   

1
   

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Tentative

Tentativa la infractiunea de omor calificat, condamnarea inculpatului - Sentinta penala nr. 762/S din data de 15.07.2008
Infractiunea de tentativa la infractiunea de omor calificat., solutie de condamnare - Sentinta penala nr. 268/S din data de 21.03.2008
Tentativa la omor. Neaplicarea pedepsei complementare - Decizie nr. 28/A din data de 13.03.2008
Vatamare corporala grava. Tentativa de omor. Diferentiere - Decizie nr. 376/A din data de 09.11.2004
Tentativa la talharie - Hotarare nr. 171 din data de 06.05.2011
Tentativa la furt calificat - Hotarare nr. 168 din data de 04.05.2011
Tentativa la omor calificat. Lovire sau alte violente. incadrare juridica. - Decizie nr. 50 din data de 11.05.2010
Tentativa la omor - Sentinta penala nr. *** din data de 02.06.2016
Tentativa la omor calificat - Sentinta penala nr. 41 din data de 17.11.2015
Tentativa de omor - Sentinta penala nr. 36 din data de 20.10.2015
Tentativa la infractiunea de omor calificat - Sentinta penala nr. 51 din data de 14.12.2012
Tentativa de omor - Sentinta penala nr. 106 din data de 15.03.2016
Tentativa - Sentinta penala nr. 166 din data de 22.05.2013
Tentative - Sentinta penala nr. 45 din data de 15.02.2013
Tentativa de omor calificat - Sentinta penala nr. 321 din data de 13.12.2012
Tentativa la omor calificat. Lovire sau alte violente. incadrare juridica. - Decizie nr. 50 din data de 11.05.2010
Tentativa - Sentinta penala nr. 166 din data de 22.05.2013
Tentative - Sentinta penala nr. 45 din data de 15.02.2013
Tentativa de omor calificat - Sentinta penala nr. 321 din data de 13.12.2012
Tentativa la talharie - Hotarare nr. 171 din data de 06.05.2011