InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Calarasi

Civil - legea 10/2001

(Sentinta civila nr. 369 din data de 02.04.2009 pronuntata de Tribunalul Calarasi)

Domeniu Actiuni (in): anulare, posesorie, regres, pauliana etc. | Dosare Tribunalul Calarasi | Jurisprudenta Tribunalul Calarasi

Pe rol se afla judecarea actiunii civile formulate de reclamantele M. A, P. I, C. V, R .T in contradictoriu cu intimata Primaria Municipiului Calarasi - prin primar, avand ca obiect Legea 10/2001.
La apelul nominal facut in sedinta publica s-au prezentat recurentele reclamante personal si asistate de avocat M.B. si consilier juridic S.R. pentru parata.
Procedura legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de catre grefier care invedereaza ca parata a depus la dosar intampinare, dupa care,
Intrebat, aparatorul ales al reclamantelor arata ca a luat la cunostinta continutul intampinarii depuse de parat.
 Solicita incuviintarea probei cu inscrisuri, in dovedirea faptului ca sunt inca in termenul de a formula cerere de restituire a terenului in baza Legii 10/2001, aratand ca nu a notificat pana in prezent parata in acest sens intrucat toate actele de proprietate asupra terenului de 400 mp s-au aflat in posesia reprezentantului etniei rome din cadrul Primariei Calarasi, P. C., care le-a pus la dispozitie in iulie 2008.
Instanta din oficiu invoca exceptia inadmisibilitatii cererii de chemare in judecata si da cuvantul partilor cu privire la aceasta.
Avocat M.B. pentru reclamante, avand cuvantul, apreciaza actiunea admisibila si solicita pe acest aspect admiterea probei cu inscrisuri si 2 martori.
Reprezentantul paratei, avand cuvantul, considera actiunea ca fiind inadmisibila, solicitand admiterea exceptiei.
Tribunalul, respinge cererea reclamantelor privind incuviintarea probelor cu inscrisuri si 2 martori, ca dovada ca nu au putut formula notificarea si retine cauza in pronuntare pe exceptia invocata.

INSTANTA
Asupra actiunii civile de fata;
Prin cererea inregistrata la Judecatoria Calarasi la data de 19.09. 2008 sub nr.4039/202/2008,  reclamantele M. A., domiciliata in municipiul Calarasi,________ , jud. Calarasi, P.I., domiciliata in municipiul Calarasi, ______, judetul Calarasi, C. V., domiciliata in municipiul Calarasi _____, judetul Calarasi, si R. T., domiciliata in  municipiul Calarasi, ¬¬¬_____, judetul Calarasi, au chemat in judecata pe parata Primaria Municipiului Calarasi  prin primar, prin  pentru ca prin hotararea ce urmeaza a se pronunta sa se dispuna obligarea acesteia , la restituirea sup. de 400 m.p. teren situat in Calarasi, str. _____, nr. ___, fie prin compensatie, fie prin echivalent, precum si la plata cheltuielilor de judecata ocazionate de proces.
In motivarea actiunii reclamantele arata ca sunt fiicele numitilor M. T. si M A, ambii decedati.
Arata reclamantele ca parintii acestora, au avut in proprietate un imobil  situat in Calarasi, str. ____, nr. __, compus din 400 m.p. teren si o casa de locuit, dobandita prin contractul de vanzare-cumparare, autentificat sub nr. 211/ 8.05.1952 iar inainte de luna decembrie 1989 , casa de locuit  a fost demolata pentru utilitate publica in vederea construirii de locuinte lucrarii care insa nu s-au mai efectuat, terenul ramanand liber.
Neavand acte de proprietate asupra imobilului demolat, partile s-au adresat reprezentantului etniei romilor numitul P. C., din aparatul Primariei Municipiului Calarasi, pentru a le sprijini in vederea retrocedarii imobilului.
Mai afirma reclamantele ca P. C., a intrat in posesia actelor de proprietate, dar s-a folosit de acestea, valorificand suprafata de teren, unor terte persoane, in interes personal.
In dovedirea cererii a fost solicitata proba cu acte fiind depuse la dosarul cauzei: copia actului de vindere-cumparare din 7.05.1952  autentificat la Biroul notarial principal Calarasi, sub nr. 72 , precum si fisa imobilului situat in  Calarasi, str. ___ , nr. ___ , din care rezulta ca proprietar al acestuia  este M. T.
Au mai fost depuse copiile certificatelor de deces ale defunctilor M. T. si M. A., precum si copiile certificatelor de nastere si a certificatelor de casatorie, din care rezulta ca reclamantele sunt fiicele defunctilor M. T. si A.
Prin intampinarea depusa la dosarul cauzei , parata solicita respingerea actiunii ca tardiva intrucat legea speciala  care reglementeaza situatia imobilelor expropriate in perioada 6.03.1945-22.12.1989 (L. 10/2001 R, modificata si completata prin L. 247/2005) stabileste  potrivit art. 22 al.1 "persoana indreptatita va notifica in termen de 6 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, persoana juridica detinatoare a imobilului. Acest  termen a expirat la data de 14.02. 2002.
Reclamantele nu au  depus notificare la executorul judecatoresc, astfel ca aceasta sa fie comunicata unitatii detinatoare in vederea retrocedarii.
Solutionand cauza Judecatoria Calarasi prin sentinta civila nr. 3375/2008 a respins actiunea introdusa de  reclamantii M. A., P. I., C. V., si R. T.,  impotriva paratei Primaria Municipiului Calarasi  prin primar
Pentru a pronunta astfel, instanta de fond a apreciat ca reclamantele s-au adresat direct instantei cu o cerere prin care, in baza art. 25 din Legea nr. 10/2001, solicita obligarea paratei sa le restituie in natura sau in echivalent  un imobil, proprietatea parintilor lor decedati, situate in Mun. Calarasi, preluat de stat anterior anului 1989, fara a parcurge procedura speciala prevazuta de aceasta lege.
Instanta de fond a constatat ca tribunalul este instanta competenta a solutiona plangerea intemeiata pe Legea 10/2001 si cu toate acestea, respinge cererea formulata de reclamante ca inadmisibila.
In termen legal, impotriva acestei sentinte au declarat recurs reclamantele M. A, P. I., C. V. si R. T., criticand-o pentru nelegalitate si netemeinicie intrucat, in mod gresit, instanta de fond, dupa ce a analizat probele administrate in cauza, a respins actiunea, considerand ca au introdus cererea la o instanta necompetenta, or, in aceasta situatie trebuia sa trimita instantei competente cauza spre solutionare.
Prin decizia civila nr.117/R/2009 tribunalul a admis recursul declarat de recurentii M. A., P. I., C. V. si R. T. impotriva sentintei civile nr.3375/2008 a Judecatoriei Calarasi, care a fost casata si retinuta cauza pentru solutionare pe fond. Cauza a fost inregistrata sub nr.493/116/2009.
Procedand la solutionarea cauzei la termenul din 9.04.2009 instanta a pus in discutia partilor exceptia inadmisibilitatii actiunii avand in vedere ca reclamantii s-au adresat instantei cu o cerere de restituire in natura sau in echivalent a suprafetei de  400 m.p. situata in Calarasi, str. __, nr.__, jud.Calarasi, indicand drept temei Lg.10/2001.
Analizand exceptia invocata instanta a apreciat ca este fondata pentru urmatoarele considerente:
In actiunea formulata reclamantii au aratat ca parintii lor au detinut suprafata de 400 m.p., care in prezent este libera doar jumatate si ca nu au formulat notificare in baza Lg.10/2001 pentru ca au predat actele de proprietate unei anumite persoane (P. C.) care s-a folosit de acest act pentru instrainarea terenului prin folosirea de mijloace dolosive si ca termenul reglementat de Lg.10/2001 a inceput sa curga din momentul in care au intrat in posesia actelor de proprietate.
Din actele dosarului rezulta ca reclamantii  nu au formulat o notificare catre unitatea detinatoare respectiv Primaria Calarasi conform art.22 din Lg.10/2001.
In lipa formularii notificarii solicitarea restituirii in natura sau chiar in echivalent pentru suprafata de teren este inadmisibila Lg.10/2001 reglementand o procedura administrativa obligatie ce nu a fost parcursa de reclamanti. Avand in vedere ca actiunea a avut ca temei legal de drept Lg.10/2001, in baza acestui act normativ tribunalul are doar competenta de a solutiona contestatia formulata impotriva deciziei de respingere a notificarii sau a cererii de restituire in natura conform art.26 alin.3.
Indiferent din ce motive reclamantii nu au formulat notificarea prin executorul judecatoresc pentru a parcurge procedura administrativa prevazuta de Lg. 10/2001, o solicitare adresata direct instantei este inadmisibila dispozitiile legii speciale fiind imperative.
Asa fiind, s-a admis exceptia invocata si respinsa actiunea ca inadmisibila. 

PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE
Admite exceptia inadmisibilitatii invocata din oficiu.
Respinge actiunea formulata de reclamantele M.A., P. I., C. V., R. T. in contradictoriu cu intimata Primaria Municipiului Calarasi - prin primar, ca inadmisibila.
Cu apel in 15 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica de la 08 aprilie 2009.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Actiuni (in): anulare, posesorie, regres, pauliana etc.

Anulare act - Decizie nr. 523 din data de 27.06.2017
Anulare act - Decizie nr. 502 din data de 21.06.2017
II.Procesul verbal de contraventie care nu intruneste conditiile prev. de art. 19/1 din OG nr. 2/2001 reactualizata, va fi anulat. - Decizie nr. 267/R din data de 23.05.2005
Anularea actelor frauduloase incheiate de debitori in dauna creditorilor se poate dispune daca se dovedeste existenta intentiei de frauda - Sentinta civila nr. 506/CA din data de 19.05.2004
COMPETENTA MATERIALA . ANULARE ACT FALSIFICAT - Decizie nr. nr. 5/A din data de 05.01.2004
Obligare la incheierea unui act autentic de vanzare-cumparare iar in caz de refuz, Sentinta sa tina loc de contract de vanzare cumparare - Decizie nr. 155 din data de 31.12.2013
Lipsa calitatii procesuale pasive ca urmare a divizarii unei societati in mai multe societati comerciale. Imposibilitatea introducerii unor noi parati in apel. - Decizie nr. 404 din data de 09.09.2011
Actiune in constatare - Sentinta civila nr. 293 din data de 03.06.2009
- Sentinta civila nr. 526 din data de 29.10.2008
Rectificare carte funciara - Sentinta civila nr. 118 din data de 10.02.2009
Exceptia inadmisibilitatii cererii pentru neparcurgerea procedurii plangerii prealabile. Dovada depusa dupa inchiderea dezbaterilor - Sentinta civila nr. 84/F din data de 15.09.2015
Raportul de evaluare intocmit de A.N.I.. Consecintele incalcarii dispozitiilor art. 70 si 79 alin. 1 din Legea nr. 161/2003. Contestarea raportului de evaluare. - Decizie nr. 5/F din data de 23.01.2015
Admisibilitatea actiunii in anulare a actului administrativ-fiscal adresate direct instantei de judecata, fara a urma, in prealabil, procedura prevazuta de art. 205-208 din Codul de procedura fiscala. - Decizie nr. 611/R din data de 21.05.2015
Vechiul cod de procedura civila – Recurs respins. Inadmisibilitate actiune constatare a unei situatii de fapt in materia contenciosului administrativ. Sanctiunea necomunicarii modificarii actiunii – nulitate relativa in conditiile art. 105 alin. 2 c.pr.ci - Decizie nr. 2130/R din data de 19.09.2014
Vechiul cod de procedura civila - Recurs respins. Inadmisibilitate actiune constatare a unei situatii de fapt in materia contenciosului administrativ. Sanctiunea necomunicarii modificarii actiunii – nulitate relativa in conditiile art. 105 alin. 2 c.pr.ci - Decizie nr. 1449/R din data de 25.04.2014
Actiune pentru anularea permisului sau de conducere - Sentinta civila nr. 4798/CA din data de 19.09.2012
Actiune in anulare. Decizie emisa in baza Legii 10/2001 de catre o persoana juridica ce nu avea calitatea de unitate detinatoare. - Sentinta civila nr. 101/S din data de 03.04.2012
Interesul in promovarea unei ac?iuni in constatarea nulita?ii absolute a unui act juridic. - Decizie nr. 251/A din data de 28.10.2011
Cheltuieli de judecata pe cale separata. - Decizie nr. 1290/R din data de 20.10.2011
Uzucapiune.Posesia exerciatata asupra unui teren proprietatea C.A.P. - Decizie nr. 1473/R din data de 24.11.2011