InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Calarasi

Fond penal. Infractiuni prevazute de Legea 143/2000. Schimbare incadrare juridica in raport de participatia penala.

(Sentinta penala nr. 62 din data de 06.04.2012 pronuntata de Tribunalul Calarasi)

Domeniu Infractiuni prevazute in legi si decrete | Dosare Tribunalul Calarasi | Jurisprudenta Tribunalul Calarasi

Fond penal. Infractiuni prevazute de Legea 143/2000. Schimbare incadrare juridica in raport de participatia penala.

Art.2 si 3 din Legea 143/2000
Art.334 Cod procedura penala
Art.25 Cod penal si art.26  Cod penal SENTINTA PENALA NR.62/06.04.2012 ?Asupra cauzei penale de fata;
      Prin rechizitoriul DIICOT - Biroul Teritorial Calarasi din 21.02.2012, emis in dosarul x/D/P/2011, a fost trimis in judecata inculpatul DCI pentru savarsirea in concurs a infractiunilor de "trafic de droguri de risc" prev. de art. 2 alin.1 din Lg. 143/2000 si de "introducerea fara drept in tara de droguri de risc" prev. de art. 3 alin.1 din Legea 143/2000, cu aplicarea art. 33 lit.a C.p.
      Se retine ca inculpatul DCI, in ziua de 01.02.2012 a fost surprins detinand fara drept 197,5 g cannabis, cantitate de droguri pe care a introdus-o fara drept in tara, printr-un colet postal trimis din Spania.
      Pentru dovedirea situatiei de fapt, in timpul urmaririi penale s-au incheiat acte si administrat probe, dupa cum urmeaza: proces-verbal de constatare a infractiunii flagrante; proces-verbal de supraveghere operativa; declaratie inculpat, declaratii martori, proces-verbal de redare a interceptarii convorbirilor telefonice; fisa de cazier judiciar; plansa foto; raport de constatare tehnico-stiintifica; procese-verbale; adrese banci; proces-verbal de prezentare a materialului de urmarire penala.
      Cauza a fost inregistrata la Tribunalul Calarasi la data de 24.02.2012 sub nr. X/116/2012.
      La primul termen de judecata cu procedura completa, inculpatul DCI a solicitat sa fie judecat beneficiind de dispozitiile art. 320 ind. 1 C.p.p..
      Adiat, inculpatul a declarat ca recunoaste savarsirea infractiunilor retinute in sarcina lui, ca intelege sa se judece in baza probelor administrate la urmarirea penala nedorind sa administreze alte probe decat probe in circumstantiere.
      Constatand indeplinite conditiile prevazute de art. 320 ind. 1 alin. 1 - 4 C.p.p. tribunalul a admis cererea inculpatului de aplicare a procedurii recunoasterii vinovatiei.
      In circumstantiere s-au depus:
- copie a certificatului de competente profesionale emis de Ministerul Educatiei si Cercetarii;
- certificat de absolvire a liceului;
- recomandare eliberat de directorul executiv al SC "M" al carui angajat a fost inculpatul in perioada 2006 - 2008;
- mici caracterizari;
      Au fost audiati martorii VA si MC, vecini si prieteni ai inculpatului, care au declarat ca-l cunosc din copilarie si ca este o persoana linistita, cu o comportare buna in familie si societate.
      Au declarat ca nu l-au vazut si nu stiau ca inculpatul ar fi implicat in trafic de droguri, fiind surprinsi cand au aflat ca este arestat si pentru ce.
      Analizand actele si lucrarile dosarului, in raport de probele administrate in cauza, tribunalul retine urmatoarea situatie de fapt:
      La data de 04.01.2012 organele de politie din cadrul BCCO - SCCO Calarasi s-au sesizat din oficiu cu existenta si activitatea unui grup infractional specializat in traficul si consumul de droguri de risc (membrii grupului avand legaturi in Spania).
      Din acest grup a fost depistat si inculpatul DCI care, la inceputul anului 2012, a vandut unor consumatori din Bucuresti si Calarasi droguri de risc (cannabis si hasis) la pret de 60 lei doza.
      Din inregistrarile autorizate ale convorbirilor inculpatului a rezultat ca, epuizand stocul, a hotarat sa se aprovizioneze si, pentru a realiza acest lucru,  a cerut unor consumatori de droguri ("X", "Z" si "Y)" sa-i alimenteze cardul cu sume de bani reprezentand c/valoarea dozelor achizitionate "pe datorie" de la inculpat.
      Cand a reusit sa stranga o suma de bani, inculpatul DCI l-a contactat in Spania pe un anume "T" stabilind achizitionarea si transmiterea unui colet de cannabis (pretul fiind de 1350 E transmis de la o sucursala B.R.D.  din Bucuresti) iar destinatarul banilor fiind numit (fictiv) U (la indicatia lui "T").
      Dupa expedierea intregii sume (pana la 2100), la 31.01.2012 "T" a comunicat expedierea coletului.
      In ziua urmatoare inculpatul s-a deplasat cu autoturismul marca Lcu nr.X pana la statia de metrou T, de unde a luat metroul pana la Gara de Nord si a preluat coletul cu inscriptiile "Destinatar DCI, telefon X; expeditor Z, telefon X" din autoutilitara Mercedes Sprinter cu nr. de inmatriculare X.
      Cu coletul asupra sa, inculpatul s-a intors in zona statiei "Titan" si dupa ce a introdus coletul pe bancheta din dreapta fata a autoturismului Dacia Logan a fost imobilizat de organele de ancheta, in colet descoperindu-se cantitati de 197,5 gr. cannabis.
      La data de 01.02.2012, prin rezolutie, s-a dispus inceperea urmaririi penale fata de inculpatul DCI, fata de care s-a luat, in aceeasi zi, masura retinerii.
      La 02.02.2012 s-a pus in miscare actiunea penala si s-a dispus arestarea preventiva a inculpatului pe o durata de 29 de zile.
      In declaratiile date la urmarirea penala inculpatul a recunoscut savarsirea infractiunilor, aratand ca furnizorul ar fi un anume "DS" din Calarasi care ii trimitea colete continand droguri de risc - cantitate de 100 - 150 gr cannabis din vanzarea carora obtinea 2000 lei/pachet.
      A precizat ca a trimis banii pe numele UV prin intermediul sistemului Western Union si ca drogurile primite erau destinate comercializarii.
      Raportul de constatare tehnico-stiintifica nr.x din 07.02.2012 atesta ca proba  inaintata in cauza privind pe numitul DCI este constituita din 197,69 gr. cannabis si are o concentratie THC de 3,96%±2%.
      In raport de probele administrate in cauza, apreciaza tribunalul ca fapta  inculpatului DCI care a organizat si realizat introducerea in tara, fara drept, prin colet postal, a cantitatii de 197,5 gr cannabis, intruneste elementele constitutive ale  infractiunii avand aceeasi denumire, prev. de art. 3 alin.1 din Legea 143/2000.
      Detinerea de catre inculpat a cantitatii de 197,5 gr. cannabis in perioada de timp in care a facut deplasarea din zona Garii de Nord (cu metroul) pana in zona Titan, la autoturismul proprietate, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de trafic de droguri de risc, prev. de art. 2 alin.1 din Legea 143/2000.
      In raport de succesiunea in timp a derularii actelor materiale caracterizand latura obiectiva a fiecarei dintre cele doua infractiuni, apreciaza tribunalul ca ne gasim in prezenta a doua fapte distincte, savarsite in concurs real de infractiuni, situatie in care nu poate fi primita schimbarea incadrarii juridice din cele doua infractiuni intr-una singura, cea prevazuta de art. 3 alin.1 din Legea 143/2000.
      In ceea ce priveste cererea de achitare pentru infractiunea prev. de art. 3 alin.1 din Legea 143/2000, in temeiul art. 10 lit.d C.p.p., tribunalul va respinge, motivat de faptul ca inculpatului ii apartine initiativa tranzactiei internationale si, prin remiterea c/val. coletului, inculpatul determinand esential introducerea in tara, fara drept, a drogurilor de risc, el fiind receptorul substantelor interzise.
      Pentru aceleasi considerente tribunalul va respinge si cererea de schimbare a incadrarii juridice din instigare sau complicitate la infractiunea de trafic international de droguri.
      Conform art. 25 C.p., instigator este persoana care, cu intentie, determina o alta persoana sa savarseasca o fapta prevazuta de legea penala ori, in speta, ca emitent al comenzii si receptor al drogurilor, inculpatul DCI este autor al infractiunii si nicidecum instigator.
      Nici complicitatea nu poate fi retinuta, a forma a infractiunii comise de inculpat, deoarece acesta nu a inlesnit, ajutat, cu intentie la savarsirea unei fapte penale. (teza I-a art. 26).
      Cu privire la operatiunea de individualizare a pedepsei, apararea a formulat cerere de reducere a pedepsei, conform art. 19 din Lg. 682/2002 insa DIICOT - Biroul Teritorial Calarasi a infirmat existenta unui denunt de natura a atrage incidenta textului de lege amintit.
      Tribunalul va avea in vedere  gradul de pericol social concret al faptelor comise, circumstantele reale in care au fost comise (folosindu-se servicii de curierat si bancare), circumstantele personale ale inculpatului (cu antecedente care nu atrag starea de recidiva, cu atitudine sincera in timpul procesului penal dar dovedind tenacitate si consecventa in savarsirea infractiunilor incriminate de legea 143/2000 si dispozitiile art. 320 ind. 1 alin. 7 C.p.p.
      Considera tribunalul ca varsta tanara a inculpatului, conduita anterioara si atitudinea sincera dovedita in timpul urmaririi penale constituie imprejurari de natura celor prevazute de art. 74 lit.a si c C.p., cu efect asupra cuantumului pedepselor.
      Va face aplicarea art. 33 lit.a a - 34 lit.b si 35 C.p..
      Urmeaza a face aplicarea art. 71 C.p. cu ref. la  drepturile prevazute de art. 64 lit.a teza a II-a si lit. b C.p.
      Fata de inculpatul DCI s-a luat masura retinerii la 01.02.2012 si masura arestarii preventive la 02.02.2012 (prin incheierea nr.x din 02.02.2012, pronuntata in dosarul x/116/2012 al Tribunalului Calarasi) masura mentinuta prin incheierea pronuntata  in dosarul de fata la 28.02.2012, asa incat, in baza art. 88 C.p., urmeaza a deduce din pedeapsa durata preventiei de la 01.02.2012, la zi.
      Apreciaza tribunalul ca se mentin temeiurile avute in vedere la luarea masurii arestarii preventive, prin stabilirea vinovatiei inculpatului fiind infranta partial prezumtia de nevinovatie ce agraveaza procesul penal.
      Considera tribunalul ca poate retine in continuare ca indeplinite conditiile prevazute de art. 143 C.p.p. dar si cele doua conditii cumulative prev. de art. 148 alin.1 lit.f C.p.p. motiv pentru care, in conformitate cu art. 350 alin. 1 C.p.p. cu referire la art. 160 ind, b C.p.p., urmeaza a mentine starea de arest a inculpatului.
      Urmeaza ca in baza art. 17 alin.1 si 18 alin.1 din Legea 143/2000, sa dispuna confiscarea in vederea distrugerii, a cantitatii de 187,22 gr cannabis depus la camera de corpuri delicte a I.G.P.R. - D.C.J.S.E.O., restul pana la 197,5 gr consumandu-se in cadrul proceselor de laborator efectuate cu ocazia constatarii tehnico-stiintific.
      In baza art. 191 C.p.p., urmeaza a obliga inculpatul la cheltuieli judiciare catre stat. 1
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Infractiuni prevazute in legi si decrete

Vatamare corporala din culpa - Decizie nr. DP262/A/2008 din data de 31.03.2009
Plangere 278 Cpp - Sentinta penala nr. Sp263/2008 din data de 31.03.2009
TRAFIC DE DROGURI - Hotarare nr. 46 din data de 22.04.2015
Trafic interna?ional de droguri de risc - Sentinta penala nr. 9 din data de 22.01.2014
trafic interna?ional de droguri de risc - Sentinta penala nr. 9 din data de 22.01.2014
trafic interna?ional de droguri de risc - Hotarare nr. 9 din data de 22.01.2014
Evaziune fiscala. Folosirea cu rea credinta a bunurilor societatii in interesul propriu al administratorului - Sentinta penala nr. 47 din data de 31.12.2013
Trafic de persoane. Schimbarea incadrarii juridice. Inlaturare agravanta - Sentinta penala nr. 17 din data de 31.12.2013
Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de o persoana care are o inhibatie alcoolica peste 0,8g/l alcool pur in sange. Corecta apreciere a probelor privind determinarea valorii alcoolemiei . - Decizie nr. 70 din data de 23.02.2011
Evaziune fiscala ; Fals intelectual la legea contabilitatii ; Fals in inscrisuri sub semnatura privata ; Spalare de bani ; - Sentinta penala nr. 171 din data de 22.10.2008
Trafic de persoane . Schimbarea incadrarii juridice din forma simpla in forma continuata a infractiunii [legea 678 / 2001 ] - Sentinta penala nr. 40 din data de 19.02.2010
Reproducerea neautorizata pe sisteme de calcul a programelor de calculator piratate .Suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere .Obligarea inculpatului la plata contravalorii drepturilor de autor - Sentinta penala nr. 166 din data de 08.09.2010
Plangere impotriva rezolutiei / ordonantei procurorului de netrimitere in judecata .Inexistenta faptei de reproducere fara drept a unui model industrial [ legea 129/1992 ] - Sentinta penala nr. 180 din data de 28.10.2009
Executare lucrari de construire fara autorizatie Suplimentarea probatoriului .Trimiterea cauzei la procuror in vederea inceperii urmaririi penale - Decizie nr. 169 din data de 10.05.2010
Repunerea inculpatului in termenul de apel Desfiintarea in apel a hotararii si trimiterea cauzei spre rejudecare pentru nelegala citare a inculpatului - Decizie nr. 237 din data de 27.09.2010
Contestatie la executare [art 461 cpp] Inadmisibilitatea invocarii viciilor de procedura pe calea contestatiei la executare .Respingerea in recurs, a contestatiei la executare - Decizie nr. 181 din data de 17.05.2010
Trafic de droguri [ legea nr 143 / 2000 ] . Gradul de pericol social al faptei luat in considerare la individualizarea judiciara a pedepsei - Sentinta penala nr. 108 din data de 14.05.2010
Infractiunea de conducere autovehicul neinmatriculat si infractiunea de conducere a unui autovehicul cu numere false de inmatriculare . Concurs de infractiuni - Decizie nr. 155 din data de 21.05.2010
Taiere fara drept de arbori din fondul forestier si furt. Incadrare juridica in functie de R.I.L. 12 / 2008. Individualizarea pedepsei si latura civila - Decizie nr. 14 din data de 21.01.2010
Comert electronic . Legea 365/2002. Individualizare pedeapsa. - Decizie nr. 22 din data de 01.02.2010