InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Calarasi

Art.180 alin 2 C.p. si art.180 alin 1 C.p. Loviri si alte violente. Recurs

(Decizie nr. 97 din data de 06.05.2008 pronuntata de Tribunalul Calarasi)

Domeniu Infractiuni; Infractiuni prevazute in legi si decrete; Loviri si alte vatamari | Dosare Tribunalul Calarasi | Jurisprudenta Tribunalul Calarasi

Pe rol judecarea apelului declarat de inculpatul M.V. impotriva sentintei penale nr. 499 din 28 noiembrie 2007, pronuntata de Judecatoria Calarasi in dosarul nr. 5585/202/2007.
La apelul nominal facut in sedinta publica, s-au prezentat apelantul inculpat M.V., asistat de avocat P.Mitroi si intimatul parte civila N.E.I.
Procedura legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de grefierul de sedinta, dupa care:
Intimatul inculpat N.E.I., fiind intrebat, precizeaza ca desi nu a primit nimic din suma de bani la care inculpatul a fost obligat, renunta la orice pretentie civila intrucat s-au impacat pentru infractiunea prevazuta de art. 180 al.2 C.p. si pentru infractiunea prevazuta de art. 193 C.p.
Apelantul inculpat M.V., avand cuvantul, personal, precizeaza ca isi mentine  apelul declarat in cauza.
Avocat P. Mitroi pentru apelantul inculpat M.V., avand cuvantul, solicita administrarea probei cu acte, constand intr-o caracterizare si certificate de nastere ale copiilor sai cum si ai sotiei.
Fiind intrebat, apelantul inculpat M.V., precizeaza ca doreste sa dea o noua declaratie in cauza, considerent pentru care se procedeaza la ascultarea acestuia, declaratiile sale fiind consemnate in proces verbal separat atasat la dosar.
Avocat P.Mitroi pentru apelantul inculpat M.V., intimatul parte civila N.E.I. si reprezentanta Parchetului, avand cuvantul, pe rand, au aratat ca nu mai au alte cereri de formulat, solicitand acordarea  cuvantului pentru sustineri in fond.
Tribunalul, apreciind cauza in stare de judecata, acorda cuvantul pentru sustineri in fond.
Avocat P.Mitroi pentru apelantul inculpat M.V., solicita admiterea apelului declarat de acesta, casarea sentintei de fond numai in ceea ce priveste fapta prevazuta de art. 11 din Legea 61/1991.
Apreciaza ca, in conditiile in care a si executat o luna si jumatate din pedeapsa aplicata de instanta de fond, sunt suficiente elemente care sa conduca la concluzia ca efectul educativ al acestei fapte si al pedepsei in sine s-a realizat.
Solicita aplicarea dispozitiilor  art. 10 lit. b indice 1  C.p.p. rap. la art. 181 C.p. si in sa se dispuna aplicarea unei amenzi administrative.
Intimatul parte civila N.E.I. (care se legitimeaza cu C.I. seria KL nr. _____) avand cuvantul, arata ca s-a impacat cu inculpatul pentru ambele fapte.
Mentioneaza ca lasa la aprecierea instantei cu privire la  apelul declarat in cauza.
Reprezentanta parchetului, avand cuvantul, pune concluzii de respingere a apelului si mentinere a sentintei de fond pe care o apreciaza legala si temeinica, din probele administrate in cauza, rezulta ca certitudine faptul ca inculpatul apelant a savarsit infractiunile pentru care este cercetat penal.
Apelantul inculpat N.E.I., avand cuvantul, personal, arata ca regreta savarsirea faptelor.

                                              T R I B U N A L U L

Asupra apelului penal de fata;
Prin rechizitoriul nr.2118/P/25.10.2007 al Parchetului  de pe langa Judecatoria Calarasi s-a dispus trimiterea in judecata a inculpatului M.V., cunoscut cu antecedente penale, pentru savarsirea de catre acesta a doua infractiuni de lovire sau alte violente, prev. de art.180 alin 2 C.p. si art.180 alin 1 C.p. si a infractiunii de port fara drept  a unui topor in locuri publice prev. de art.1 indice1 pct.1 din Lg.61/1991 modificata si amenintare prev. de art.193  alin 1 C.p.
Prin actul de sesizare a instantei se retine faptele inculpatului care in seara zilei de 22.07.2007 a agresionat pe partea vatamata N.E.I. provocandu-i leziuni ce au necesitat 7-8 zile ingrijiri medicale si portul de catre acesta in seara aceleiasi zile, in loc public a unui topor cu care a amenintat pe partea vatamata N.E.I.
Din plangerea si declaratia partii vatamate, declaratiile inculpatului si martorilor, certificatul medico-legal, fisa de cazier judiciar, instanta retine in fapt urmatoarele:
In ziua de 22.07.2007 in barul SC SAD SRL din satul Rasa, com.Gradistea, jud.Calarasi se aflau mai multe persoane, printre care inculpatul M.V., partea vatamata N.E.I. si socrul acestuia T.I. care ocupau locuri la mese situate afara, in fata barului.
La un moment dat, intre inculpat si T.I. a inceput o discutie care a degenerat in cearta, inculpatul incercand chiar a lovi pe T.I. dar a intervenit partea vatamata N.E.I. care i-a  despartit, cei doi continuand a-si adresa injurii.
Dupa putin timp, ora fiind aproximativ 18:30, inculpatul a mers in bar de unde a cumparat o sticla de bere de 0,5 l cu care a mers la masa unde statea  partea vatamata N.E.I. si l-a lovit in cap.
Martorul L.I.-vanzator la magazinul-bar a anuntat politia, dar inculpatul a plecat spunand ca merge acasa sa ia toporul situatie confirmata de acelasi martor L.I.
La scurt timp a plecat din bar si partea vatamata N.E.I. care, la mica distanta de bar a intalnit pe inculpat care se intorcea avand in mana un topor cu care l-a amenintat. Au intervenit  O.E.F. si M.S., sora cu inculpatul care au reusit sa il linisteasca.
Urmare loviturii primite de la inculpat, partea vatamata s-a prezentat la SML Calarasi de unde, in urma examinarii,i s-a eliberat certificat medico-legal nr.545/24.07.2007 din care  rezulta ca a suferit un traumatism cranio-cerebral minor, cu plaga contuza frunte, leziuni produse  prin lovire cu corp dur, ce pot data din 22.07.2007 si pentru a caror vindecare necesita 7-8 zile ingrijiri medicale de la data producerii.
Urmare agresiunii suferite, partea vatamata se constituie parte civila cu suma de 1000 lei in faza de urmarire penala,  in fata instantei isi stabileste pretentiile la 2500 lei, reprezentand 1500 lei daune materiale, respectiv cheltuieli de transport si medicatia de care a beneficiat si 1000 lei daune morale.
Din fisa de cazier judiciar a inculpatului rezulta ca acesta este cunoscut cu antecedente penale, prin sentinta penala nr.19/17.01.2006 pronuntata de Judecatoria Calarasi in dosarul nr.4596/2005 definitiva prin neapelare la data de 30.01.2006, fiind condamnat la pedeapsa rezultanta de 6 luni inchisoare cu  aplicare art.81-82 C.p. pe o durata de 2 ani si 6 luni.
Solutionand cauza, Judecatoria Calarasi, prin sentinta penala nr.499/2007 In baza art.180 alin 2 C.p. a condamnat pe inculpatul M.V.,cetatenie romana, stagiul militar satisfacut,fara ocupatie, concubinaj, cunoscut cu antecedente penale, la 3 luni inchisoare.
In baza art.1 indice 1 pct.1 din L. nr.61/1991 modif, a condamnat pe acelasi inculpat la 2 luni inchisoare.
In baza art.193 alin 1 C.p. a condamnat pe acelasi inculpat la 3 luni inchisoare.
In baza art.33 lit a - art.34 pct.1 lit b C.p. inculpatul va executa pedeapsa cea mai grea, respectiv 3 luni inchisoare.
In baza art.83 a dispus suspendarea conditionata a executarii pedepsei de 6 luni inchisoare cu aplic. art.81-82 C.p. aplicata inculpatului prin sentinta penala nr.19/17.01.2006, pronuntata de Judecatoria Calarasi in dosarul nr.4596/2005, definitiva prin neapelare la 30.01.2006, urmand a executa aceasta pedeapsa pe langa pedeapsa de 3 luni inchisoare, aplicata prin prezenta hotarare.
Inculpatul va executa 9 luni inchisoare.
In baza art.71 C.p. a interzis inculpatului exercitarea drepturilor civile prevazute de art.64 pct.1 lit a,b C.p. pe timpul executarii pedepsei principale.
A admis in parte cererea de despagubiri civile formulata de partea vatamata N.E.I. si a obligat inculpatul la plata catre aceasta a sumei de 1300 lei cu acest titlu, reprezentand 300 lei daune materiale si 1000 lei daune morale.
In baza art.191 C.pr.pen. a obligat inculpatul la plata catre stat a sumei de 150 lei cheltuieli judiciare.
   La individualizarea pedepselor aplicate inculpatului, instanta de fond a avut in vedere ca acesta este cunoscut cu antecedente penale, perseverenta in savarsirea faptelor infractionale dovedita prin aceea ca dupa primul conflict fizic a plecat la domiciliu de unde a  revenit cu un topor pentru finalizarea amenintarii adresate partii vatamate, atitudinea de nesinceritate manifestata in fata organelor de urmarire penala si in fata instantei.
Pentru a pronunta astfel instanta de fond a avut in vedere actele si lucrarile dosarului.
Impotriva acestei hotarari, in termen legal, a declarat recurs inculpatul M.V.
Solutionand cauza, Tribunalul Calarasi prin sentinta penala nr. 499 din 28 noiembrie 2007, in baza art.38515 pct.2 lit.b C.p.p. a admis recursul declarat de inculpatul M.V. impotriva sentintei penale nr.499/2007 pronuntata de Judecatoria Calarasi, pe care a casat-o in parte si rejudecand, in baza art.11 pct.2 lit.b raportat la art.10 lit.b C.p.p. a dispus incetarea procesului penal pornit impotriva inculpatului M.V. pentru infractiunile prev. de art.180 al.2 si art.193 al.1 C.p.
A inlaturat aplicarea art.33-34 C.p. si a luat act ca inculpatul M.V. executa 2 luni inchisoare pentru infractiunea prev. de art.11 pct.1 L 61/1991 R.
 A facut in cauza aplicarea art.83 C.p. si va executa 8 luni inchisoare.
A mentinut celelalte dispozitiile ale sentintei recurate.
In baza art.192 pct.2 lit.b C.p.p., a obligat pe inculpat si pe partea civila la cate 25 lei fiecare catre stat, cu titlu de cheltuieli judiciare.
Impotriva acestei decizii a declarat recurs Parchetul de pe langa Tribunalul Calarasi, criticand-o pentru nelegalitate si netemeinicie.
Curtea de Apel Bucuresti - Sectia a I a Penala, prin decizia penala nr. 337 din 12 martie 2008, a admis recursul declarat de Parchetul de pe langa Tribunalul Calarasi impotriva deciziei penale nr. 14/R/31.01.2008, pronuntata de Tribunalul Calarasi, in dosarul nr. 5585/202/2007.
A casat decizia recurata si a trimis cauza spre rejudecare, la aceeasi instanta, respectiv Tribunalul Calarasi, in vederea judecarii cauzei in calea de atac a apelului.
A dispus punerea de indata in libertate a inculpatului, daca acesta nu este arestat in alta cauza.
Cheltuielile judiciare au  ramas in sarcina statului.
Pentru a pronunta astfel, instanta de fond a avut in vedere actele si lucrarile dosarului.
Rejudecand apelul, dupa casarea cu trimitere, tribunalul a procedat la ascultarea inculpatului, conform art. 378 al. 11   C.p.p., acesta mentinand declaratiile date in cauza, in sensul recunoasterii savarsirii infractiunii de lovire.
Inculpatul apelant a depus la dosar certifictele de nastere ai copiilor minori pe care-i are in intretinere (doi copii ai sai si doi ai concubinei), o caracterizare intocmita de primarul com.Gradistea si biletul de liberare din Penitenciarul Jilava, din care rezulta ca in cauza inculpatul a executat pedeapsa stabilita prin Decizia penala nr. 337/2008 a C.A.B. intre 04.02.2008 si 12.03.2008.
Analizand actele si lucrarile dosarului in raport de probele administrate in cauza, si fata de motivele de apel invocate,, tribunalul retine urmatoarele:
1.Criticile referitoare la solutia data laturii penale a cauzei pentru art. 193 C.p. partea vatamata prezenta in instanta, a aratat ca intelege sa se impace cu inculpatul, cum si ca renunta la orice pretentii civile fata de acesta.
In raport de aceasta situatie, constatand tribunalul ca a intervenit cazul de incetare a procesului penal prevazut de art. 10 lit.h C.p.p., apelul declarat este admisibil.
2.In ceea ce priveste infractiunea prevazuta de art. 11  din Legea 61/1991, instanta de fond a retinut (pe situatia de fapt) ca inculpatul in seara zilei de 22.07.2007 a purtat in loc public (pe strada) un topor cu care l-a amenintat pe partea vatamata (episodul consumandu-se dupa agresarea partii vatamate in barul S.C. ____ S.R.L. din com.Gradistea, sat Rasa.
Inculpatul nu a recunoscut aceasta infractiune insa probele administrate in cauza au determinat concluzia corecta a instantei de fond ca se poate stabili vinovatia inculpatului.
Astfel, martora L.I. (vanzatoare in barul in care a inceput conflictul) declara ca l-a auzit pe inculpat spunand ca pleaca acasa sa ia toporul ca a pus in practica cele declarate si conflictul cu partea vatamata nu a degenerat datorita interventiei numitilor O.E.F. si M.S. (sora inculpatului) care i-au luat toporul.
In raport de toate acestea, constata ca s-au stabilit corect existenta faptei si vinovatia inculpatului.
In ceea ce priveste gradul de pericol social concret al faptei, acesta nu poate fi diminuat numai pentru atitudinea procesuala a partii vatamate (care s-a impacat cu inculpatul pentru infractiunile pentru care punerea in miscare a actiunii penale este conditionata de plangerea acestei parti).
Analizand modul de savarsire, circumstantele reale, scopul urmarit dar si circumstantele personale ale inculpatului (condamnat anterior) apreciaza tribunalul ca nu se pot gasi elemente de natura a duce la concluzia ca fapta este lipsita de pericol social concret specific infractiunilor (dintre cele enumerate generic in art 181  al.2 C.p., motiv pentru care critica va fi respinsa.
In raport de cele de mai sus,tribunalul va mentine solutia de condamnare, dar si cuantumul pedepsei, acestea fiind stabilite cu aplicarea corecta a criteriilor generale de individualizare a pedepselor, prevazute de art. 72 C.p.
In raport de pozitia procesuala a intimatului in limitele art. 371 C.p.p., in apel urmeaza a se modifica solutia data si pe latura civila, luand act ca partea vatamata N.E.I. a renuntat la pretentiile civile formulate in cauza.
In ceea ce priveste cheltuielile  judiciare  stabilite pentru faza de judecata in fond, acestea vor fi  modificate in conformitate cu art. 191 C.p.p. si art. 192 al.1 pct.2 lit.b C.p.p.
Pentru motivele de mai sus, urmeaza  ca in baza art. 379 pct.2 lit.a C.p.p. sa admita apelul declarat de inculpatul apelant M.V. impotriva sentintei penale 499/28.11.2007 a Judecatoriei Calarasi, pe care o desfiinteaza in tot si, rejudecand in fond:
In baza art. 11 pct. 2 lit.b C.p.p. rap. la art. 10 lit.h C.p.p., va dispune incetarea procesului penal pornit impotriva inculpatului M.V. la plangerea partii vatamate N.E.I., pentru savarsirea infractiunilor prevazute de art. 180 al.2 C.p. si de art. 193 C.p.
In baza art. 11 al.1 pct.1 din Legea 61/1991 republicata si modificata, va condamna pe inculpatul M.V. la 2 luni inchisoare.
In baza art. 83 C.p., va dispune revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei de 6 luni inchisoare, aplicata inculpatului prin sentinta penala 19/17.01.2006 a Judecatoriei Calarasi, inculpatul urmand sa execute aceasta pedeapsa, pe langa cea pronuntata prin prezenta hotarare, in total 8 luni inchisoare.
Va deduce din pedeapsa rezultanta durata executata, de la 04.02.2008 la 12.03.2008..
In baza art. 71 C.p., urmeaza a  interzice inculpatului exercitiul drepturilor prevazute de  art. 64 lit.a si b C.p. pe durata executarii pedepsei principale.
Urmeaza a lua act ca partea vatamata N.E.I. a renuntat la pretentiile civile in prezenta cauza.
In baza art. 191 C.p.p. va obliga inculpatul la 150 lei cheltuieli judiciare catre stat si, in baza art. 192 al.1 pct.2 lit.b C.p.p. obliga partea vatamata la 100 lei, cu acelasi titlu (cheltuielile judiciare aferente judecarii fondului).
Cheltuielile judiciare vor  ramane in sarcina statului in apel.

                          PENTRU ACESTE MOTIVE
                                   IN NUMELE LEGII
                                        DECIDE

In baza art. 379 pct.2 lit.a C.p.p.
Admite apelul declarat de inculpatul apelant M.V. impotriva sentintei penale 499/28.11.2007 a Judecatoriei Calarasi, pe care o desfiinteaza in tot si, rejudecand in fond:
In baza art. 11 pct. 2 lit.b C.p.p. rap. la art. 10 lit.h C.p.p., dispune incetarea procesului penal pornit impotriva inculpatului M.V. la plangerea partii vatamate N.E.I., pentru savarsirea infractiunilor prevazute de art. 180 al.2 C.p. si de art. 193 C.p.
In baza art. 11 al.1 pct.1 din Legea 61/1991 republicata si modificata, condamna pe inculpatul M.V. la 2 luni inchisoare.
In baza art. 83 C.p., dispune revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei de 6 luni inchisoare, aplicata inculpatului prin sentinta penala 19/17.01.2006 a Judecatoriei Calarasi, inculpatul urmand sa execute aceasta pedeapsa, pe langa cea pronuntata prin prezenta hotarare, in total 8 luni inchisoare.
Deduce din pedeapsa rezultanta durata executata, de la 04.02.2008 la 12.03.2008..
In baza art. 71 C.p., interzice inculpatului exercitiul drepturilor prevazute de  art. 64 lit.a si b C.p. pe durata executarii pedepsei principale.
Ia act ca partea vatamata N.E.I. a renuntat la pretentiile civile in prezenta cauza.
In baza art. 191 C.p.p. obliga inculpatul la 150 lei cheltuieli judiciare catre stat si, in baza art. 192 al.1 pct.2 lit.b C.p.p. obliga partea vatamata la 100 lei, cu acelasi titlu (cheltuielile judiciare aferente judecarii fondului).
Cheltuielile judiciare raman in sarcina statului in apel.
Cu recurs in 10 zile de la pronuntare.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Infractiuni; Infractiuni prevazute in legi si decrete; Loviri si alte vatamari

Infractiunii prev. de art.174 – 175 lit.c si d c.p. - Sentinta penala nr. 66 din data de 30.04.2009
Infractiunilor de „contrabanda calificata” prevazuta de art.271 din legea 86/2006 si „nerespectarea regimului armelor si munitiilor” prevazuta de art.138 din Legea 295/2007 cu ref. la art.279 al.1 din c.p. - Sentinta penala nr. 60 din data de 23.04.2009
Infractiunilor prev. de art.2 alin.1 din Legea 143/2000 si art.3 alin.1 din Legea 143/2000 cu aplic. art.33 lit. a C.p. - Sentinta penala nr. 58 din data de 09.04.2009
Penal - infractiuni privind circulatia pe drumurile publice (O.U.G. nr.195/2002) art.86 al.1, art.89 al.1 - Decizie nr. 81A din data de 28.04.2009
Ordonanta presedintiala. Evacuare. Recurs. - Decizie nr. 989 din data de 15.12.2008
Contencios administrativ si fiscal. Pretentii. Anulare act administrativ. - Sentinta civila nr. 947 din data de 04.06.2008
Contencios administrativ si fiscal. Drepturi banesti - prime de vacanta. - Sentinta civila nr. 579 din data de 14.03.2007
Contencios administrativ si fiscal. Anulare act administrativ. - Sentinta civila nr. 2779 din data de 12.12.2007
Contencios administrativ si fiscal. Pretentii. - Sentinta civila nr. 1105 din data de 25.06.2008
Drepturi banesti - indemnizatie dispozitiv - Sentinta civila nr. 2134 din data de 17.12.2008
Drepturi banesti - Sentinta civila nr. 2129 din data de 17.12.2008
Revocare contract de vanzare-cumparare. Revenirea bunului in patrimoniul debitorului. - Decizie nr. 960 din data de 09.12.2008
Art.292 CP fals in declaratii. Neincepere urmarire penala. - Decizie nr. 4 din data de 19.01.2009
Procedura insolventei. Suportarea pasivului neacoperit al unei societati debitoare de catre parat in calitate de administrator. Inadmisibilitate cerere. Art. 138 alin.6 din legea 85/2006 - Sentinta civila nr. 154 din data de 07.05.2014
Drept procesual civil. Contestatia la executare - suplinirea necesitatii transcrierii biletului la ordin prin atasarea acestuia la somatie, Art. 61 alin. 6 din legea nr. 58/1934 - Sentinta civila nr. 688 din data de 06.11.2014
Drept procesual civil. Lipsa calitatii procesuale pasive a Consiliului Local in litigiul privind contractul de delegare de gestiune a serviciului public de salubrizare. Art. 30 alin. 3 din Legea nr. 51/2006; art. 62 alin. 1 din Legea nr. 215/2001 - Sentinta civila nr. 424 din data de 29.04.2014
Drept procesual civil. Competenta materiala cu privire la o cerere privind anularea unui act fals ( desfiintarea unei fise medicale emisa de catre M. T. A.S.). Art.94 pct.1 lit.j c.p.civila. - Sentinta civila nr. 65 din data de 28.01.2014
Drept procesual civil - contestatia la executare - executarea obligatiilor de plata ale institutiilor publice, stabilite prin titluri executorii.Imposibilitatea de executare si lipsa fondurilor necesare executarii creantei stabilita prin titlul executori - Sentinta civila nr. 22 din data de 20.01.2014
Drept procesual civil. Calitatea procesuala pasiva a sotului nesemnatar al contractului de furnizare a apei potabile ,a apei reci pentru prepararea apei calde si evacuarea apelor uzate menajere intr-un proces privind plata datoriilor restante derivate - Sentinta civila nr. 658 din data de 07.10.2014
Dreptul muncii. Recuperarea cheltuielilor de scolarizare efectuate de o institutie publica convenite de parti prin act aditional la contractul individual de munca .Art.6 alin 7 din OG.nr.12/2008 ; art. 969 C. civ. - Sentinta civila nr. 454 din data de 08.05.2014