InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Calarasi

Omor calificat. Tentativa.

(Rezolutie nr. 54 din data de 22.10.2008 pronuntata de Tribunalul Calarasi)

Domeniu Arest preventiv; Infractiuni; Omor | Dosare Tribunalul Calarasi | Jurisprudenta Tribunalul Calarasi

Pe rol solutionarea propunerii de prelungire a arestarii preventive formulata de Parchetul de pe langa Tribunalul Calarasi privind pe inculpatii S.R.A. si P.G.D.
La apelul nominal efectuat s-au prezentat inculpatul S.R.A., personal, in stare de arest si asistat de avocat Raluca Constantinescu si inculpatul P.G.D., personal, in stare de arest si asistat de avocat Dan Ovidiu.
Procedura legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de grefierul de sedinta, dupa care;
Avocat Raluca Constantinescu pentru inculpatul S.R.A.,  avand cuvantul, solicita judecarea cauzei, neavand cereri de formulat.
Avocat Dan Ovidiu pentru inculpatul P.G.D., avand cuvantul, arata ca nu are cereri de formulat si solicita judecarea cauzei.
Reprezentantul parchetului, avand cuvantul, arata ca este de acord cu judecarea cauzei.
Tribunalul, apreciind cauza in stare de judecata, acorda cuvantul pentru sustineri.
Reprezentantul parchetului, avand cuvantul, sustine cererea de prelungire a masurii arestarii preventive a inculpatilor S.R.A. si P.G.D. formulata de Parchetul de pe langa Tribunalul Calarasi, avand in vedere ca pana in acest moment urmarirea penala nu a fost finalizara intrucat inculpatii au formulat personal si prin aparatori cererii de probatorii, de asemenea nu s-a finalizat raportul de expertiza ADN dispus in cauza si nici constatarea tehnico stiintifica biocriminalistica dispusa la data de 10.09.2008.
Precizeaza ca, in cauza este necesara reaudierea inculpatilor, depunerea relatiilor solicitate de parchet de la diverse institutii.
Fata de aceste considerente solicita prelungirea masurii arestarii preventive a inculpatilor pe o perioada de 30 de zile, respectiv de la 23.10.2008 la 21.11.2008 avand in vedere ca faptele pentru care sunt cercetati cei doi inculpati prezinta un grad ridicat de pericol social.
Apreciaza ca temeiurile de fapt si de drept care au condus la luarea masurii arestarii preventive a inculpatilor subzista si in prezent astfel ca solicita admiterea cererea formulate in sensul prelungirii masurii arestarii preventive a inculpatilor.
Avocat Raluca Constantinescu pentru inculpatul S.R.A.,  avand cuvantul, solicita respingerea cererii formulata de Parchetul de pe langa Tribunalul Calarasi ca nefondata si lasarea in libertate a inculpatului la data expirarii mandatului.
Apreciaza ca motivele care au stat la baza luarii masurii arestarii nu mai subzista si nici nu au aparut altele noi.
Conform art.148 lit.f C.p.p. in baza caruia a dispus emiterea mandatului de luare a masurii arestarii, apreciaza ca pericolul pentru ordinea publica s-a diminuat, astfel incat considera ca nu se mai regaseste.
Totodata invoca respectarea principiului egalitatii de tratament dintre parti si avand in vedere faptul ca instigatorul B.V. se afla in stare de libertate.
Apreciaza ca, in conditiile in care instigatorul este cercetat in stare de libertate, solicita ca si inculpatul S.R.A. sa aiba posibilitatea de a participa la un proces legal in vederea realizarii probatoriului in conditiile prevazute de Conventia Europeana a Drepturilor Omului.
Fata de aceste motive solicita respingerea propunerii ca nefondata cu consecinta lasarii in libertate a inculpatului S.R.A. la expirarea mandatului.
Avocat Dan Ovidiu pentru inculpatul P.G.D., avand cuvantul, solicita respingerea cererii formulata de Parchetul de pe langa Tribunalul Calarasi de prelungire a arestarii preventive a inculpatului P.G.D. si sa se observe ca motivatiile pe care le expune parchetul in cererea de prelungire a arestarii nu sunt fondate.
Precizeaza ca, exista o singura motivatie care ar conduce la prelungirea masurii arestarii preventive si anume faptul ca trebuie sa fie efectuata aceasta constatare tehnico stiintifica ce a fost dispusa in cauza, respectiv daca ADN-ul ce a fost ridicat de pe un cartus ce a fost gasit la fata locului este acelasi cu ADN-ul inculpatului S.R.A.. Precizeaza ca, anterior a mai fost efectuata o constatare tehnico stiintifica de acelasi fel, au fost comparate urmele gasite pe cartus cu ale inculpatului P.G.D. si Institutul de Criminalistica a stabilit ca nu exista nici un de fel identitate intre aceste urme. Pe cale de consecinta a fost ridicata o urma de la inculpatul S.R.A. care a fost trimisa pentru efectuarea acestei constatari.
Considera ca efectuarea acestei probe nu impune cu necesitate pastrarea inculpatului P.G.D. in arest, intrucat aceasta proba poate fi efectuata si cu inculpatul in libertate.
De asemenea, se motiveaza in cererea parchetului ca s-ar impune reaudierea inculpatilor, insa apreciaza ca nu se impune reaudierea lor intrucat acestia au fost audiati de mai multe ori.
De asemenea, se mai motiveaza ca ar fi de efectuat confruntari intre inculpati, martori si parti vatamate, insa considera ca de atata timp procuror ar fi avut  timp sa realizeze aceste confruntari.
Precizeaza ca s-a incercat o confruntare intre P. si partea vatamata G., au fost lasati sa vorbeasca fara camere de supraveghere sau dispozitive de ascultare si cand organului de urmarire nu i-a convenit ceea ce au discutat cei doi au refuzat sa consemneze confruntarea.
Precizeaza ca sustine ceea ce a sustinut aparatorul inculpatului S.R.A. in legatura cu egalitatea de tratament si apreciaza ca, din moment ce la dosarul cauzei nu exista probe certe, temeinicie, pentru ca recursul inculpatului instigator B.V. a fost admis pe acest aspect nu ca nu ar prezenta gradul de pericol social concret pentru ordinea publica ci pentru faptul ca nu sunt probe temeinicie care sa conduca ca ar fi vinovat de aceasta infractiune.
Apreciaza ca nu sunt probe temeinicie la dosarul cauzei care sa ateste vinovatia inculpatilor si ca masura arestarii preventive este o masura de exceptie, o masura care trebuie sa subziste numai in conditii legale motiv pentru care apreciaza ca nu se mai impune prelungirea masurii arestarii solicitand a se dispune respingerea cererii si punerea in libertate a inculpatului.
Inculpatului S.R.A., avand cuvantul personal, considera ca nu se mai impune retinerea sa intrucat a fost de acord cu recoltarea probei ADN si considera ca nu ar putea fi un pericol pentru ordinea publica.
Inculpatului P.G.D., avand cuvantul personal, solicita lasarea sa in libertate pentru a-si putea pregati apararea. Solicita judecarea sa in stare de libertate.

TRIBUNALUL

Deliberand asupra propunerii de fata;
Prin cererea inregistrata la aceasta instanta la data de 17.10.2008 sub nr.2017/116/2008, Parchetul de pe langa Tribunalul Calarasi  a solicitat prelungirea masurii arestarii preventive a inculpatilor P.G.D. si S.R.A. pe o durata de 30 de zile.
In cerere se arata ca la data de 30.06.2008 inculpatul P.G.D. (cu ajutorul complicilor B.V. si S.R.A.), a pus la cale asasinarea numitului G.C., asupra caruia a tras cu o arma de foc cinci gloante, dintre care numai unul a lovit partea vatamata, cauzandu-i leziuni.
Se arata ca fata de inculpati, Tribunalul Calarasi a dispus luarea masurii arestarii preventive  pe o durata de 29 de zile prin incheierea 35/28.07.2008, durata masurii fiind prelungita de doua ori, cu cate 30 de zile.
In motivarea propunerii, procurorul arata ca ancheta in cauza nu s-a putut finaliza, datorita probatoriului laborios si amplu impus de complexitatea spetei.
Se sustine ca se impune continuarea administrarii probelor ce necesita timp (cu referire la transcrierea inregistrarilor autorizate ale convorbirilor dintre partile implicate, la expertiza ADN a urmelor papilare gasite pe tuburile de cartus folosite de tragator din punct de vedere al profilului genetic).
Se apreciaza ca, in raport de pozitia celor doi inculpati, se impune reaudierea si confruntarea acestora si ca s-au solicitat relatii de la diverse institutii, de la care se asteapta raspuns.
Motiveaza procurorul si prin imposibilitatea indeplinirii mai rapide a actelor datorita lipsei dosarului de urmarire penala, care a fost solicitat si transmis instantelor ce au avut de judecata cererile in materia masurilor preventive cum si a cailor de atac promovate de cei doi inculpati, dar si de inculpatul B.V. (Instigatorul).
Se sustine mentinerea temeiurilor avute in vedere la luarea masurii arestarii preventive si, in functie de aceste temeiuri (art.148 al.1 lit.b, c, e si f C.p.p.) se arata ca asupra inculpatilor, inculpatul aflat in stare de libertate (B.V.) face presiuni (direct sau indirect, cu referire la familiile celor doi inculpati) pentru a-si schimba declaratiile in sensul demonstrarii nevinovatiei acestuia.
Se mai arata ca se continua si acutizeaza conflictul intre gruparile implicate (conduse de B.V. respectiv G.C.) astfel incat pe rolul Parchetului de pe langa Tribunalul Calarasi si Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie se afla mai multe cauze privind infractiuni de violenta savarsite de membrii celor doua grupari.
Analizand actele si lucrarile dosarului, in raport de probele administrate in cauza si de motivele cererii deduse judecatii, tribunalul constata urmatoarele:
Conform dispozitiilor art.155, arestarea inculpatului pronuntata de instanta, poate fi prelungita in cursul urmarii penale, motivat, daca temeiurile care au determinat arestarea initiala impun in continuare privarea de libertate sau exista temeiuri noi care sa justifice aceasta stare.
Analizand cererea supusa judecatii, din aceasta perspectiva, se constata ca temeiurile avute in vedere de instanta care a dispus luarea masurii preventive se mentine.
Probatoriul administrat pana in prezent nu a rasturnat existenta indiciilor temeinicie si a probelor avute in vedere (in conformitate cu dispozitiile art.143 al.1 C.p.p.) pentru stabilirea faptului ca cei doi inculpati au savarsit faptele penale pentru care sunt cercetati.
Aparatorii celor doi inculpati au sustinut ca temeiurile avute in vedere de instanta care a dispus masura preventiva s-au modificat, prin trecerea timpului diluandu-se ecoul public si impactul asupra comunitatii al faptelor celor doi, cu efect asupra neintrunirii celui de a doua conditie prevazute de art.148 lit.f C.p.p.
Fata de aceasta aparare tribunalul considera ca in continuare (in raport de gravitatea faptelor, de conduita inculpatilor, de perpetuarea conflictului in care cei doi au actionat in sprijinul unuia dintre tabere contra unor sume de bani) lasarea inculpatilor in libertate constituie un pericol pentru ordinea si siguranta publica.
Considera tribunalul ca prelungirea masurii arestarii preventive este oportuna si utila desfasurarii in bune conditii a anchetei, din actele existente la dosarul cauzei rezultand ca direct si indirect  se incearca influentarea inculpatilor de catre instigatorul B.V. (vezi raportul lucratorilor de politie din volumul V filele 8 si 9, declaratia tatalui inculpatului P.G.D.).
In ceea ce priveste solicitarea de respingere a propunerii de prelungire a arestarii in baza respectarii principiului egalitatii de tratament juridic, apreciaza tribunalul ca nu poate fi temeiul revocarii implicite a masurii arestarii preventive.
Din actele dosarului rezulta ca fata de inculpatul B.V.  cercetat in cauza sub aspectul savarsirii infractiunii prev. de art.25 C.p. raportat la art.20 C.p. raportat la art.174-175 lit.a, b, e, i C.p., tribunalul Calarasi a dispus, in doua randuri, luarea masuri arestarii preventive, solutie casata in recurs de Curtea de Apel Bucuresti.
Aprecierea pericolului social si a intrunirii sau neintrunirii conditiilor prev. de art.143 si 148 C.p.p. cu privire la alt inculpat decat cei doi pentru care s-a formulat propunerea de prelungire a arestarii preventive nu intra in sfera obiectului prezentei judecati, instanta fiind strict investita cu analizarea cererii parchetului de pe langa Tribunalul Calarasi din perspectiva indeplinirii conditiilor prev. de art.155 C.p.p.
Asa fiind si cum tribunalul nu a retinut o schimbare a temeiurilor arestarii, apreciaza admisibila cererea, fiind indeplinite conditiile prev. de art.155 C.p.p.
Este de netagaduit ca limitarea dreptului persoanei la libertate trebuie sa fie o masura cu caracter exceptional insa, in cazul de fata situatia retinuta se incadreaza in categoria exceptiilor acceptate si prin Conventia Europeana a Drepturilor Omului (respectiv in art.5 al.1 lit.c, conform caruia se admite limitarea libertatii persoanei "daca a fost detinut sau arestat in vedere aduceri sale in fata autoritatii judiciare competente, atunci cand exista motive verosimile a banui ca a savarsit o infractiune sau cand exista motive temeinicie de a crede in necesitatea de a impiedica sa savarseasca o infractiune sau sa fuga dupa savarsirea acesteia".
Pentru considerentele de mai sus, urmeaza ca in baza art.156 C.p.p. a admite propunerea Parchetului de pe langa Tribunalul Calarasi si a dispune prelungirea arestarii preventive a inculpatilor S.R.A., fiul lui N... si F..., nascut la ... si P.G.D., fiul lui ... si ..., nascut la ... pe o durata de 30 de zile, de la 24.10.2008 la 22.11.2008.

PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII

DISPUNE

In baza art.156 C.p.p.
Admite propunerea Parchetului de pe langa Tribunalul Calarasi si dispune prelungirea arestarii preventive a inculpatilor S.R.A., fiul lui N. si F. M., nascut la ____  si P.G.D., fiul lui G. si T., nascut la ____  pe o durata de 30 de zile, de la 24.10.2008 la 22.11.2008.
Cu recurs in 24 ore de la pronuntare pentru procuror si de la comunicare pentru inculpati.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Arest preventiv; Infractiuni; Omor

Infractiunii prev. de art.174 – 175 lit.c si d c.p. - Sentinta penala nr. 66 din data de 30.04.2009
Infractiunilor de „contrabanda calificata” prevazuta de art.271 din legea 86/2006 si „nerespectarea regimului armelor si munitiilor” prevazuta de art.138 din Legea 295/2007 cu ref. la art.279 al.1 din c.p. - Sentinta penala nr. 60 din data de 23.04.2009
Infractiunilor prev. de art.2 alin.1 din Legea 143/2000 si art.3 alin.1 din Legea 143/2000 cu aplic. art.33 lit. a C.p. - Sentinta penala nr. 58 din data de 09.04.2009
Penal - infractiuni privind circulatia pe drumurile publice (O.U.G. nr.195/2002) art.86 al.1, art.89 al.1 - Decizie nr. 81A din data de 28.04.2009
Ordonanta presedintiala. Evacuare. Recurs. - Decizie nr. 989 din data de 15.12.2008
Contencios administrativ si fiscal. Pretentii. Anulare act administrativ. - Sentinta civila nr. 947 din data de 04.06.2008
Contencios administrativ si fiscal. Drepturi banesti - prime de vacanta. - Sentinta civila nr. 579 din data de 14.03.2007
Contencios administrativ si fiscal. Anulare act administrativ. - Sentinta civila nr. 2779 din data de 12.12.2007
Contencios administrativ si fiscal. Pretentii. - Sentinta civila nr. 1105 din data de 25.06.2008
Drepturi banesti - indemnizatie dispozitiv - Sentinta civila nr. 2134 din data de 17.12.2008
Drepturi banesti - Sentinta civila nr. 2129 din data de 17.12.2008
Revocare contract de vanzare-cumparare. Revenirea bunului in patrimoniul debitorului. - Decizie nr. 960 din data de 09.12.2008
Art.292 CP fals in declaratii. Neincepere urmarire penala. - Decizie nr. 4 din data de 19.01.2009
Procedura insolventei. Suportarea pasivului neacoperit al unei societati debitoare de catre parat in calitate de administrator. Inadmisibilitate cerere. Art. 138 alin.6 din legea 85/2006 - Sentinta civila nr. 154 din data de 07.05.2014
Drept procesual civil. Contestatia la executare - suplinirea necesitatii transcrierii biletului la ordin prin atasarea acestuia la somatie, Art. 61 alin. 6 din legea nr. 58/1934 - Sentinta civila nr. 688 din data de 06.11.2014
Drept procesual civil. Lipsa calitatii procesuale pasive a Consiliului Local in litigiul privind contractul de delegare de gestiune a serviciului public de salubrizare. Art. 30 alin. 3 din Legea nr. 51/2006; art. 62 alin. 1 din Legea nr. 215/2001 - Sentinta civila nr. 424 din data de 29.04.2014
Drept procesual civil. Competenta materiala cu privire la o cerere privind anularea unui act fals ( desfiintarea unei fise medicale emisa de catre M. T. A.S.). Art.94 pct.1 lit.j c.p.civila. - Sentinta civila nr. 65 din data de 28.01.2014
Drept procesual civil - contestatia la executare - executarea obligatiilor de plata ale institutiilor publice, stabilite prin titluri executorii.Imposibilitatea de executare si lipsa fondurilor necesare executarii creantei stabilita prin titlul executori - Sentinta civila nr. 22 din data de 20.01.2014
Drept procesual civil. Calitatea procesuala pasiva a sotului nesemnatar al contractului de furnizare a apei potabile ,a apei reci pentru prepararea apei calde si evacuarea apelor uzate menajere intr-un proces privind plata datoriilor restante derivate - Sentinta civila nr. 658 din data de 07.10.2014
Dreptul muncii. Recuperarea cheltuielilor de scolarizare efectuate de o institutie publica convenite de parti prin act aditional la contractul individual de munca .Art.6 alin 7 din OG.nr.12/2008 ; art. 969 C. civ. - Sentinta civila nr. 454 din data de 08.05.2014