InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Calarasi

Inlocuire plasament de urgenta cu plasament la un centru specializat pentru minorii care au savarsit o fapta penala.

(Sentinta civila nr. 939 din data de 30.05.2008 pronuntata de Tribunalul Calarasi)

Domeniu Infractiuni; Minori | Dosare Tribunalul Calarasi | Jurisprudenta Tribunalul Calarasi

Pe rol solutionarea actiunii civile formulata de reclamanta Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Calarasi in contradictoriu cu paratii Magearu Vasile, Marin Mariana, Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Buzau si Presedintele Consiliului Judetean Calarasi, cauza avand ca obiect inlocuire plasament de urgenta cu plasament la un centru specializat pentru minorii care au savarsit o fapta penala.
La apelul nominal facut in sedinta publica s-au prezentat consilier juridic Radu Cristian pentru reclamanta Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Calarasi, paratii Magearu Vasile si Marin Mariana, consilier juridic Dinu Carolica Alexandru pentru parata Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Buzau si consilier juridic Ecaterina Dumitru pentru paratul Presedintele Consiliului Judetean Calarasi, lipsind celelalte parti.
Procedura legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de catre grefier care a aratat ca prin serviciul registratura parata Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Harghita a depus la dosar intampinare, si ca Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul Calarasi a depus raportul de evaluare a minorilor Magearu Florin Georgian si Magearu Ionut solicitat de instanta la termenul anterior, dupa care,
Instanta inmaneaza reprezentantului reclamantei un exemplar al intampinarii depuse de parata Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Harghita.
Partile prezente, avand pe rand cuvantul, arata nu mai au alte cereri, probe sau exceptii de formulat, si solicita acordarea cuvantului pentru sustineri in fond.
Instanta ia act ca nu mai sunt alte cereri, probe sau exceptii de formulat, apreciaza cauza in stare de solutionare, si acorda cuvantul pentru sustineri in fond.

Consilier juridic Radu Cristian, pentru reclamanta depune la dosar delegatia de reprezentare si avand cuvantul, solicita admiterea actiunii asa cum a fost formulata, in sensul inlocuirii plasamentului de urgenta cu plasamentul celor doi minori la un centru specializat pentru minori care au savarsit o fapta penala si nu raspund penal, respectiv la Centrul rezidential nr. 4 Stalpul din judetul Buzau.
In sustinerea celor solicitate invedereaza instantei ca acestea respecta interesul superior al copiilor, dreptul acestora de a mentine relatiile personale cu parintii, carora situatia materiala precara nu le-ar permite deplasarea pe o distanta foarte mare in tara.
Referitor la precizarea Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Buzau, privind necesitatea continuitatea situatiei scolare, arata ca minorii nu au frecventat scoala.
Intrebat cu privire la oportunitatea stabilirii in acelasi loc pentru ambii copii, reprezentantul reclamantei, apreciaza ca se impune separarea, avand in vedere solutia evidentiata de psiholog.
Consilier juridic Ecaterina Dumitru pentru paratul Presedintele Consiliului Judetean Calarasi, avand cuvantul, solicita admiterea actiunii, plasamentul de urgenta a celor doi minori in centrul de la Buzau, apreciind separarea minorilor ca nefiind necesara.
Paratii Magearu Vasile si Marin Mariana, avand pe rand cuvantul, arata ca sunt de acord cu plasamentul celor doi minori in centrul de la Buzau, fiind mai aproape de domiciliul lor.
Consilier juridic Dinu Carolica Alexandru din partea paratei Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Buzau, avand cuvantul solicita respingerea cererii privind plasamentul celor doi minori in centrul de la Buzau, apreciind ca acesta nu indeplineste conditiile necesare, sistemul existent in cadrul centrului, nefiind unul de tip inchis.
Reprezentantul parchetului, avand cuvantul, solicita admiterea actiuni formulata de reclamanta si plasamentului de urgenta a celor doi minori, Magearu Florin Georgian si Magearu Ionut, la centru specializat pentru minori care au savarsit o fapta penala si nu raspund penal, respectiv la Centrul rezidential nr. 4 Stalpul din judetul Buzau.

INSTANTA

Asupra cauzei civile de fata;
Prin cererea din 27 martie 2008 Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Calarasi a solicitat inlocuirea masurii plasamentului de urgenta cu aceea a plasamentului intr-un centru specializat pentru minorii ce au savarsit o fapta penala, respectiv la Centrul Rezidential nr.4 Stalpul din judetul Buzau, pentru copiii Magearu Ionut nascut la 19 aprilie 1994 si Magearu Florin Georgian nascut la 24 decembrie 1996 motivat pe neindeplinirea decursa din masura de protectie dispusa anterior, dar in principal pe savarsirea infractiunilor de omor deosebit de grav impreuna, intemeiat pe dispozitiile art.66 si 82 din Legea nr.272/04. Au fost depuse acte-raportul privind copiii intocmit de directie, planul individualizat de protectie, planul de servicii, dispozitiile anterioare de protectie, fisele de monitorizare, adresa emisa de organul parchetului, raport de evaluare psihologica, plan de consiliere, relatii A.N.P.D.C. privind centrele specializate existente la nivel national.
In contradictoriu, paratele D.G.A.S.P.C. Buzau si  Harghita s-au opus plasarii copiilor la centre din zona lor datorita numarului redus de locuri si ocuparii lor si imperativului legal al plasarii cat mai aproape de parinti.
Pe parcursul cercetarii judecatoresti Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul Calarasi a intocmit si depus raportul special prevazut de lege-art.130 alin.2., existent la dosar.
Analizand actele si lucrarile cauzei, cererea formulata si motivatia ei se retine ca - aflati in supraveghere specializata in cadrul familiei si dupa masuri de plasament - copiii in cauza si impreuna au savarsit alte fapte cu caracter penal,                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             deosebit de grave, de omor , prin cruzimi, urmate de un comportament la fata locului greu de inteles normal, apoi de furt in drumul de retragere de la locul omorului. De asemenea, a rezultat ca anterior copiii mai savarsisera si alte fapte de furt, de cele mai multe ori impreuna numai ei, fara alta participare.
A mai rezultat ca au trei clase, ca unul nu cunoaste nici sa scrie nici sa citeasca, ca Florin Georgian manifesta retard in dezvoltarea psihica, tendinte de agresiune, lipsa totala de culpabilitate, iar Ionut - probleme de adaptare si relationare cu ceilalti membri  ai comunitatii, o interiorizare excesiva, tendinta spre mitomanie, faptul - nu neglijabil - ca exista o influenta reciproca intre frati, conform Raportului Serviciului de Probatiune.
Din discutiile cu copiii in camera de consiliu au rezultat aceleasi aspecte.
Fata de toate acestea reiese caci constant copiii de fata au avut un comportament cu tendinta pronuntat antisocial, cu agresiune si fara remuscari, iar aceasta in ciuda masurilor speciale de protectie, si chiar in timpul lor. Concluzia este ca se impun in continuare masuri cu acest caracter, dar de alta natura, mai eficiente, respectiv cele constand intr-o supraveghere/relationare cu cadre specializate   de durata. Fata de geografia centrelor de natura a satisface aceste cerinte se pune problema gradului de respectare a principiului stabilitatii si continuitatii ingrijirii si a celui vizand inlesnirea relatiilor cu familia, dar credem ca acestea au caracter secundar celui vizand eficientizarea masurii, incat nu este nici o piedica - fata de antecedente - de a-i plasa in oricare din centre. Mai apare problema  modului de plasare impreuna sau separat a celor doi copii. Fata de aceleasi antecedente, in considerarea constatarii influentei reciproce, pana acum mult spre fapte penale, apreciem ca se impun masuri de reducere pana la eliminare a influentei, motiv pentru care se va proceda la plasarea lor separat. Fata de obiectiunile directiilor sus aratate se va proceda la  plasarea celor doi copii in locuri diferite, unul la centrul din judetul Arad, celalalt la cel din Judetul Dambovita, incercand cel putin pentru unul inlesnirea realizarii si mentinerii relatiilor cu parintii.
Asadar, se va admite cererea reclamantei si se va dispune inlocuirea masurii actuale cu aceea a plasarii in centre rezidentiale specializate astfel cum s-a aratat mai sus.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        

PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE

Admite cererea formulata de D.G.A.S.P.C. Calarasi,in contradictoriu cu Magearu Vasile si Marin Mariana si in consecinta dispune inlocuirea masurii plasamentului de urgenta cu aceea a plasamentului intr-un serviciu de tip rezidential specializat a copiilor Magearu Ionut si Magearu  Florin Georgian, dupa cum urmeaza: copilul Magearu Ionut, nascut la 19 aprilie 1994 in municipiul Calarasi, fiul lui Magearu Vasile si Marin Mariana, C.N.P. 1940419510058, in Centrul/Compartimentul de orientare, supraveghere si sprijinire a reintegrarii sociale a copilului predelicvent si delincvent din Arad, str. Oituz, nr. 131, jud. Arad pentru o perioada de 2 ani, copilul Magearu  Florin Georgian, nascut la 24 decembrie 1996 in comuna Alexandru Odobescu, fiul lui Magearu Vasile si Marin Mariana, C.N.P. 1961224511000 Centrul/Complexul de servicii sociale Moreni din Moreni, str. 22 Decembrie 1989, nr. 8A, jud. Dambovita pentru o perioada de 1 an.
Copii vor avea domiciliul la Centrul din Arad si respectiv Centrul din Moreni, iar drepturile si obligatiile parintilor vor fi exercitate/asumate de Presedintele Consiliului Judetean Arad si respectiv de Presedintele Consiliului Judetean Dambovita.
Definitiva.
Cu recurs in 10 zile de la comunicare.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Infractiuni; Minori

Infractiunii prev. de art.174 – 175 lit.c si d c.p. - Sentinta penala nr. 66 din data de 30.04.2009
Infractiunilor de „contrabanda calificata” prevazuta de art.271 din legea 86/2006 si „nerespectarea regimului armelor si munitiilor” prevazuta de art.138 din Legea 295/2007 cu ref. la art.279 al.1 din c.p. - Sentinta penala nr. 60 din data de 23.04.2009
Infractiunilor prev. de art.2 alin.1 din Legea 143/2000 si art.3 alin.1 din Legea 143/2000 cu aplic. art.33 lit. a C.p. - Sentinta penala nr. 58 din data de 09.04.2009
Penal - infractiuni privind circulatia pe drumurile publice (O.U.G. nr.195/2002) art.86 al.1, art.89 al.1 - Decizie nr. 81A din data de 28.04.2009
Ordonanta presedintiala. Evacuare. Recurs. - Decizie nr. 989 din data de 15.12.2008
Contencios administrativ si fiscal. Pretentii. Anulare act administrativ. - Sentinta civila nr. 947 din data de 04.06.2008
Contencios administrativ si fiscal. Drepturi banesti - prime de vacanta. - Sentinta civila nr. 579 din data de 14.03.2007
Contencios administrativ si fiscal. Anulare act administrativ. - Sentinta civila nr. 2779 din data de 12.12.2007
Contencios administrativ si fiscal. Pretentii. - Sentinta civila nr. 1105 din data de 25.06.2008
Drepturi banesti - indemnizatie dispozitiv - Sentinta civila nr. 2134 din data de 17.12.2008
Drepturi banesti - Sentinta civila nr. 2129 din data de 17.12.2008
Revocare contract de vanzare-cumparare. Revenirea bunului in patrimoniul debitorului. - Decizie nr. 960 din data de 09.12.2008
Art.292 CP fals in declaratii. Neincepere urmarire penala. - Decizie nr. 4 din data de 19.01.2009
Infractiuni savarsite de inculpati minori. Individualizarea judiciara a pedepselor aplicate. Modul de solutionare a actiunii civile. - Decizie nr. 309 din data de 04.11.2008
Procedura insolventei. Suportarea pasivului neacoperit al unei societati debitoare de catre parat in calitate de administrator. Inadmisibilitate cerere. Art. 138 alin.6 din legea 85/2006 - Sentinta civila nr. 154 din data de 07.05.2014
Drept procesual civil. Contestatia la executare - suplinirea necesitatii transcrierii biletului la ordin prin atasarea acestuia la somatie, Art. 61 alin. 6 din legea nr. 58/1934 - Sentinta civila nr. 688 din data de 06.11.2014
Drept procesual civil. Lipsa calitatii procesuale pasive a Consiliului Local in litigiul privind contractul de delegare de gestiune a serviciului public de salubrizare. Art. 30 alin. 3 din Legea nr. 51/2006; art. 62 alin. 1 din Legea nr. 215/2001 - Sentinta civila nr. 424 din data de 29.04.2014
Drept procesual civil. Competenta materiala cu privire la o cerere privind anularea unui act fals ( desfiintarea unei fise medicale emisa de catre M. T. A.S.). Art.94 pct.1 lit.j c.p.civila. - Sentinta civila nr. 65 din data de 28.01.2014
Drept procesual civil - contestatia la executare - executarea obligatiilor de plata ale institutiilor publice, stabilite prin titluri executorii.Imposibilitatea de executare si lipsa fondurilor necesare executarii creantei stabilita prin titlul executori - Sentinta civila nr. 22 din data de 20.01.2014
Drept procesual civil. Calitatea procesuala pasiva a sotului nesemnatar al contractului de furnizare a apei potabile ,a apei reci pentru prepararea apei calde si evacuarea apelor uzate menajere intr-un proces privind plata datoriilor restante derivate - Sentinta civila nr. 658 din data de 07.10.2014