InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Calarasi

Aplicarea legii penale mai favorabile. Schimbare de incadrare juridica. Procedura recunoasterii invinuirii - conditii de aplicare.

(Sentinta penala nr. 42 din data de 25.03.2014 pronuntata de Tribunalul Calarasi)

Domeniu | Dosare Tribunalul Calarasi | Jurisprudenta Tribunalul Calarasi

Individualizarea pedepselor. Suspendarea sub supraveghere a executarii pedepselor

- art.5 Cod penal;
- art.386 Cod procedura penala;
- art.375 alin.1 Cod penal;
- art.74 Cod penal;
- art.861 Cod procedura penala 1969 si urmatoarele. (TRIBUNALUL CALARASI - SECTIA PENALA
SENTINTA PENALA NR.42/25.03.2014)

Asupra cauzei penale de fata;
Prin rechizitoriul nr_ al Parchetului de pe langa ICCJ - DIICOT Biroul Teritorial Calarasi au fost trimisi in judecata inculpatii: G.A., in stare de arest preventiv pentru savarsirea infractiunii prevazute  de art.2 al.1 din Legea 143/2000 cu aplicarea art.41 al.2 c.p. si art. 4 alin. 1 din Legea 143/2000 cu aplic. art. 33 lit. a Cp. si C.V.T., in stare de libertate, pentru savarsirea infractiunilor prev. de art. 2 alin. 1 din Legea 143/2000 cu aplic. art. 41 alin. 2 Cp si art. 4 alin. 1 din Legea 143/ 2000 cu aplicarea art.33 lit.a cod penal.
S-a retinut in esenta prin actul de sesizare a instantei ca inculpatul G.A. din vara anului 2013, in mod repetat si in baza aceleiasi rezolutii infractionale, a vandut la pretul de 60 lei doza sau a oferit in vederea consumului, droguri de risc, respectiv cannabis, mai multor consumatori din mun. Calaras si a detinut in vederea consumului propriu, cantitatea de aproximativ 3 gr. de cannabis.
 C.V..T., incepand cu luna septembrie 2013 pana in data de 12.12.2013 a comercializat fara drept, droguri de risc, respectiv cananbis, mai multor consumatori din mun. Calarasi, printre care si colaboratorului sub acoperire G.M., caruia in schimbul sumei totale de 220 lei i-a vandut aproximativ 3 gr. de cannabis si in data de 12.12.2013 a detinut in vederea consumului propriu o tigara cu cannabis.
In cursul urmaririi penale au fost administrate urmatoarele mijloace de proba: proces-verbal de sesizare, declaratie inculpat, declaratii invinuiti, declaratii martori, procese-verbale de cumparare autorizata, procese-verbale de perchezitie domiciliara, plansa foto judiciara, rapoarte de constatare tehnico-stiintifica, autorizatii de perchezitie, incheieri, fise de cazier judiciar, procese-verbale de prezentare a materialului de urmarire penala.
Cauza a fost inregistrata pe rolul Tribunalului Calarasi la data de 21 ianuarie 2014, sub nr...
Prin incheierea de sedinta din camera de consiliu din data de 5 martie 2014 definitiva, judecatorul de camera preliminara a constatat legalitatea sesizarii instantei, a administrarii probelor si a efectuarii actelor de urmarire penala si a dispus inceperea judecatii.
La primul termen de judecata, cu procedura legal indeplinita, ulterior citirii in extras de catre grefierul de sedinta in baza art.374 C. proc. pen. a actului prin care s-a dispus inceperea judecatii, instanta i-a intrebat pe inculpati daca solicita ca judecata sa aiba loc numai pe baza probelor administrate in cursul urmaririi penale si a inscrisurilor prezentate de parti, aducandu-i la cunostinta dispozitiile art. 396 alin. (10) C. proc. pen. iar, in urma raspunsului pozitiv al acestora, a procedat la audierea inculpatilor, in conformitate cu dispozitiile art. 378 C.p.p. si s-a incuviintat inculpatilor proba cu inscrisuri in circumstantiere.
In sedinta din 20 martie 2014, reprezentantul parchetului a solicitat schimbarea incadrarii juridice din infractiunea prev. de art.2 al.1 Legea 143/2000 cu aplicarea art.41 al.2 c.p. in infractiunea prev. de art.2 al.1 Legea 143/2000, modificata, cu aplicarea art.35 al.1 NCP si din art.4 al.1 Legea 143/2000, in art.4 al.1 din Legea 143/2000, modificata, pentru ambii inculpati, motivat de faptul ca legea 143/2000 este mai favorabila in ceea ce priveste pedepsele ce pot fi aplicate iar dispozitiile art.35 din noul cod penal, de asemenea sunt mai favorabile avand in vedere ca pe legea veche se prevedea un spor de 5 ani, iar pe noua lege maximul la spor este de 3 ani. Prin urmare in ceea ce priveste forma continuata legea noua este mai favorabila, si referitor la concursul de infractiuni solicita aplicarea art.33 din vechiul cod penal, de asemenea fiind mai favorabila.
Aparatorii alesi ai inculpatilor au fost de acord cu schimbarea incadrarii juridice a faptelor asa cum a fost pusa in discutie de reprezentantul parchetului.
Avand in vedere modificarile intervenite in ceea ce priveste legea 143/2000, instanta apreciaza ca textul actual prevede pedepse mai mici pentru infractiunile pentru care au fost trimisi in judecata inculpatii, motiv pentru care urmeaza a dispune schimbarea incadrarii juridice din  infractiunea prev. de art.2 al.1 Legea 143/2000 cu aplicarea art.41 al.2 c.p. in infractiunea prev. de art.2 al.1 Legea 143/2000, modificata, cu aplicarea art.35 al.1 NCP si din art.4 al.1 Legea 143/2000, in art.4 al.1 din Legea 143/2000, modificata, pentru ambii inculpati.
In ceea ce priveste forma continuata instanta constata ca legea noua este mai favorabila, iar in ceea ce priveste concursul de infractiuni urmeaza a face aplicarea in cauza a dispozitiilor art.33 din vechiul cod penal, acestea fiind mai favorabile.
Instanta a retinut situatia de fapt descrisa anterior in urma analizei materialului probator administrat in cauza in faza urmaririi penale, avand in vedere schimbarile de incadrare si recunoasterea inculpatilor, care au invederat ca inteleg sa se prevaleze de dispozitiile art.374 al.4, art.375 al.1 noul cod de procedura penala.
 Astfel, la data de 24.07.2013, numitul I.T. (persoana cu identitate protejata, aflata in stare de privare de libertate), a formulat denunt la organele de politie in care a invederat ca B.A. si un anume "Z.." din municipiul Calarasi efectueaza operatiuni neautorizate (vanzare-cumparare) de droguri de risc, pe raza mun. Calarasi. In baza acestui denunt, prin ordonanta motivata, au fost introdusi in cauza si autorizati sa procure cantitati de droguri un investigator, respectiv un colaborator sub acoperire, cu nume de cod "L.A.", respectiv "G.M.", pentru descoperirea faptelor, identificarea tuturor autorilor si administrarea probelor necesare tragerii la raspundere penala a tuturor persoanelor implicate in savarsirea infractiunii.
Din cercetarile efectuate s-a stabilit ca una dintre persoanele de la care B.A. se aproviziona constant cu droguri in vederea revanzarii ulterioare este inculpatul C.V.T. care, la randul sau, le procura de la terte persoane printre care si inculpatul G.A.
Din procesul-verbal intocmit in 02.10.2013 de catre investigatorul sub acoperire L.A. din cadrul Brigazii de Combatere a  Organizate Bucuresti, Serviciul de Combatere a Organizate Calarasi rezulta ca, in acea zi, echipa operativa a efectuat, prin intermediul colaboratorului G.M., o cumparare supravegheata de cannabis de la inculpatul C.V.T. care a fost inregistrat audio-video si, astfel, asa cum rezulta din probe, colaboratorul G.M. a achizitionat cu suma de 140 lei de la inculpatul C.V.T., doua doze de droguri pe care, dupa incheierea tranzactiei le-a predat investigatorului sub acoperire.
Din raportul de constatare tehnico-stiintifica nr_ al Laboratorului Central de Analiza si Profil al Drogurilor rezulta ca proba inaintata in cauza privindu-l pe inculpatul C.V.T. este constituita din 0,92 gr. cannabis. In proba s-a pus in evidenta Tetrahidrocannabinol (THC), substanta psihotropa biosintetizata de planta cannabis, proba fiind consumata in procesul de laborator. Cannabisul face parte din Tabelul - Anexa nr. III din Legea 143/ 2000 privind prevenirea si combaterea traficului si consumului ilicit de droguri.
In data de 09.12.2013 s-a procedat la efectuarea unei alte cumparari autorizate de droguri de la inculpatul C.V.T., acesta din urma vanzandu-i colaboratorului sub acoperire G.M. o doza de cannabis infasurata intr-o hartie de ziar, cu suma de 80 lei.
Din raportul de constatare tehnico-stiintifica nr.711 101/16.12.2013 al Laboratorului Central de Analiza si Profil al Drogurilor rezulta ca, proba inaintata in cauza privindu-l pe inculpatul C.V.T. este constituita din 0,51 gr. cannabis, iar in proba s-a evidentiat THC, compus biosintetizat de planta cannabis. Cannabisul face parte din Tabelul - Anexa nr.III al Legii nr. 143/2000.
Procesul-verbal de cumparare autorizata se coroboreaza cu declaratiile inculpatului C.V.T., cu procesele-verbale de redare in forma scrisa a convorbirilor telefonice inregistrate autorizat si cu declaratiile testimoniale, din acestea rezultand fara echivoc activitatile ilicite pe care inculpatul le desfasoara in legatura cu traficarea produselor stupefiante.
Fiind audiat in cursul urmaririi penale inculpatul C.V.T. a recunoscut savarsirea infractiunii retinute in sarcina sa, aratand ca este consumator de droguri de risc de aproximativ 2-3 ani si ca se aprovizioneaza cu aceste substante stupefiante (cannabis, marijuana) de la diversi dealeri din mun. Calarasi, printre care Z.M., inculpatul G.A. si de la spoitori, a caror identitate nu o poate preciza, pe care-i cunoaste doar din vedere. Din vara anului 2013, inculpatul a aratat ca a inceput sa cumpere direct cannabis de la inculpatul G.A., care i-l vindea la pretul de 50 - 60 lei doza, droguri pe care, de regula le consuma singur. In luna septembrie, i-a intermediat unei cunostinte, numit "Petrica" achizitionarea de cannabis de la dealerii mai sus aratati, iar in schimbul acestui ajutor a fost recompensat cu cantitati mici de  droguri.
Din inregistrarile convorbirilor telefonice redate la dosar, rezulta ca inculpatul  aproviziona cu cantitati mici de droguri, consumatori din municipiul Calarasi, discutiile fiind de regula discrete si codificate.
Tot din declaratia acestuia dar si din procesele-verbale de redare in forma scrisa a convorbirilor telefonice inregistrate autorizat, rezulta ca unul dintre dealerii de la care se aproviziona cu droguri, atat in vederea consumului propriu, cat si in scopul revanzarii, a fost G.A.
 In legatura cu activitatea infractionala a inculpatului G.A., inculpatul C.V.T. a aratat ca, din vara anului 2013 a inceput sa cumpere cannabis direct de la acesta, la un pret ce varia intre 50 - 60 lei doza, cunoscand ca inculpatul detine cantitati apreciabile si ca poate intermedia achizitionarea de substante stupefiante, in cursul lunii decembrie 2013, 1-a contactat si i-a cerut sa-i achizitioneze droguri in valoare de 2000 lei, acesta acceptand.
Astfel, in 12.12.2013 s-a intalnit, in baza intelegerii anterioare prealabile cu inculpatul G.A. in locuinta unui prieten al acestuia, numitul C.V.V., i-a remis suma de 2000 lei, urmand ca la scurt timp sa se efectueze tranzactia, respectiv sa plece impreuna cu acesta la un dealer a carui identitate nu i-a fost precizata de inculpat si sa intre in posesia drogurilor. Pentru a "perfecta" incheierea tranzactiei, care urma sa le aduca ambilor cate un profit financiar, cei doi au fumat o tigara cu cannabis confectionata de inculpatul G.A., moment in care, in locuinta au descins organele de politie care au procedat la cercetarea la fata locului si la ridicarea de probe.
Din procesul-verbal de perchezitie intocmit in data de 12.12.2013 de catre organele de politie rezulta ca, in locuinta lui C.V.V., organele de politie i-au depistat pe inculpatul G.A. si pe inculpatul C.V.T., asupra inculpatului, in buzunarul interior al gecii fiind gasita suma de 2000 lei, despre care acesta a declarat ca a primit-o de la inculpatul C.V.T. pentru a achizitiona cantitatea de 50 gr. cannabis.
In living, pe pat, a fost descoperita o doza ce continea fragmente vegetale de culoare verde-oliv ambalata in staniol, iar intr-un dulap, aflat pe hol, deasupra masinii de spalat au fost depistate trei doze ce contineau fragmente vegetale de culoare verde-oliv, ambalate in staniol.
In bucatarie, pe un raft, a fost gasit un cantar de culoare argintie, neinscriptionat, o rasnita pentru cannabis, o cutie cu foite OCB, iar in scrumiera o tigara ce contine fragmente vegetale, toate bunurile descrise mai sus fiind ridicate si sigilate in vederea continuarii cercetarilor.
Din raportul de constatare tehnico-stiintifica nr.711096/16122013 al Laboratorului Central de Analiza si Profil al Drogurilor rezulta ca, probele ridicate in conditiile expuse mai sus, formate din fragmente vegetale de culoare verde-oliv, ambalate in patru folii de staniol precum si dintr-o tigareta partial arsa care contine fragmente vegetale maro in amestec cu fragmente vegetale verde-oliv (influorescente), sunt specifice plantelor care apartin genului cannabis.
Din concluziile raportului rezulta ca proba nr. l contine 2,79 gr. cannabis iar proba nr. 2, respectiv tigareta partial arsa, contine cannabis in amestec cu tutun. Cantitatea de 2,20 gr. cannabis (proba nr. 1) ramasa dupa efectuarea analizelor de laborator, a fost ambalata si sigilata cu sigiliul tip M.A.I. cu nr. 4221 si predata organului de cercetare penala. In acelasi raport se mai arata: "Cannabis face parte din Tabelul- anexa nr. IZT din Legea 143/2000, iar din probele 1 si 2 se separa THC, compus biosintetizat de planta cannabis".
Fiind audiat, in faza de urmarire penala inculpatul G.A. a declarat ca este consumator de droguri de risc, respectiv marijuana, de 10 ani, iar in toata aceasta perioada s-a aprovizionat cu precadere din mun. Bucuresti, dar si de la spoitorii care aduceau "iarba" din Italia, Grecia sau Spania, precizand de asemenea ca, a vandut droguri pana in urma cu 4 - 5 ani, insa in prezent nu mai are astfel de "ocupatii" intrucat a fost cercetat in cauze penale. Inculpatul a recunoscut ca ofera droguri diversilor consumatori, prieteni ai sai, pe care le fumeaza impreuna cu ei, insa a negat ca acestia, respectiv C.V.V. si B.F.C. i-ar intermedia activitatile ilicite legate de traficul de droguri. De asemenea, a recunoscut ca i-a oferit si inculpatului C.V.T. de cinci ori tigari cu marijuana, pe care le-au fumat amandoi.
Fiind audiat, in faza de urmarire penala C.V.V. a declarat ca este prieten cu inculpatul dar si consumator de droguri de risc, pe care le primeste exclusiv de la inculpatul G.A.. A confirmat ca, la inceputul lunii decembrie 2013 a fost sunat de inculpat care i-a propus sa mearga la Casino Bazar pentru a-i da lui "R.S." (P.N.) o doza de cannabis, el acceptand sa intermedieze aceasta tranzactie. In legatura cu dozele de cannabis si cantarul de precizie depistate in locuinta sa, C.V.V. a declarat ca-i apartin prietenului sau, inculpatul G.A., care obisnuia sa locuiasca in imobil in timpul in care el era plecat la serviciu. Aspectele sus-precizate au fost confirmate si de martorul P.N.
Astfel, fiind audiat, acesta a declarat ca este consumator de droguri de risc de mai mult timp si ca ii cunoaste pe inculpatul G.A. si pe C.V.V., confirmand faptul ca pe la inceputul lunii decembrie 2013 a primit de la inculpat, prin intermediul lui "Bug", o tigara cu cannabis.
Si martorul V.F.M. a declarat in acelasi sens, aratand ca a primit de la inculpatul G.A. in mai multe randuri droguri de risc, respectiv cannabis, pe care le-a consumat in diverse imprejurari.
In cauza, la urmarirea penala s-a procedat si la audierea numitului B.F.C., acesta declarand  ca este consumator ocazional de droguri si cunoaste cateva persoane care consuma marijuana,cunoscandu-l si pe numitii C.V.T., V.F., un anume R. si pe D.M.L. si ca in cursul lunii septembrie 2013, a ajutat persoanele mai sus-mentionate sa obtina cate o doza de cananbis de la numitul G.A. A mai aratat ca atunci cand se intalnea cu G.A. sa ia cannabis, se ducea pe str. Flacara, unde acesta locuieste la un prieten B., platea 60 lei pe doza de cannabis, dar nu castiga nimic, si le dadea prietenilor sai, precizand ca nu stia de unde procura numitul G.A. droguri.
Declaratia lui B.F.C., se coroboreaza si se completeaza cu declaratia inculpatului C.V.T., dar si cu procesele-verbale de redare in forma scrisa a convorbirilor telefonice inregistrate autorizat, din care rezulta ca acesta le-a intermediat invinuitului C.V.T. si martorului D.M.L., achizitionarea de droguri de la inculpatul G.A.
Declaratia inculpatului G.A. se coroboreaza atat cu declaratiile testimoniale cat si cu procesele-verbale de redare in forma scrisa a convorbirilor telefonice inregistrate autorizat, din care rezulta ca inculpatul a avut discutii telefonice codificate cu inculpatul C.V.T., cu C.V.V. dar si cu martorul V.F.M.
 In drept, fapta inculpatului G.A. care, din vara anului 2013, in mod repetat si in baza aceleiasi rezolutii infractionale, a vandut la pretul de 60 lei doza sau a oferit in vederea consumului, droguri de risc, respectiv cannabis, mai multor consumatori din mun. Calarasi, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de "trafic de droguri de risc" prev. de art. 2 alin. 1 din Legea 143/2000, modificata, cu aplicarea art.35 al.1 c.p. Fapta aceluiasi inculpat, care a detinut in vederea consumului propriu, cantitatea de aproximativ 3 gr. de cannabis, intruneste elementele constitutive ale infractiunii prev. de art. 4 alin. 1 din Legea 143/2000, modificata.
Fapta inculpatului C.V.T. care, incepand cu luna septembrie 2013 pana in data de 12.12.2013 a comercializat fara drept, droguri de risc, respectiv cananbis, mai multor consumatori din mun. Calarasi, printre care si colaboratorului sub acoperire G.M., caruia in schimbul sumei totale de 220 lei i-a vandut aproximativ 3 gr. de cannabis, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de "trafic de droguri de risc" prev. de art. 2 alin. 1 din Legea 143/2000, modificata, cu aplicarea art.35 al.1 c.p.. Fapta aceluiasi inculpat care, in data de 12.12.2013 a detinut in vederea consumului propriu o tigara cu cannabis, intruneste elementele constitutive ale infractiunii prev. de art. 4 alin. 1 din Legea 143/2000, modificata.
La individualizarea pedepselor ce urmeaza a fi aplicate inculpatilor, instanta va avea in vedere criteriile generale de individualizare prevazute de art. 74 C. pen., respectiv imprejurarile si modul de comitere a infractiunilor, precum si mijloacele folosite, starea de pericol creata pentru valoarea ocrotita, natura si gravitatea rezultatului produs ori a altor consecinte ale infractiunii, motivul savarsirii infractiunii si scopul urmarit, conduita dupa savarsirea infractiunilor si in cursul procesului penal si nivelul de educatie, varsta, starea de sanatate, situatia familiala si sociala.
Cu privire la individualizarea judiciara a executarii pedepsei, instanta retine dispozitiile art. 86/1-86/2 din codul penal anterior, conform carora se poate dispune suspendarea sub supraveghere a executarii pedepsei pe o anumita durata cu indeplinirea obligatiilor prevazute de art.86/3 cod penal anterior, aceste dispozitii legale fiind mai favorabile fata de dispozitiile privitoare la suspendarea sub supraveghere din noul cod penal, apreciind ca aplicarea pedepsei este suficienta si, chiar fara executarea acesteia, condamnatii nu vor mai comite alte infractiuni, insa este necesara supravegherea conduitei sale pentru o perioada determinata.
Instanta considera ca in prezenta cauza sunt indeplinite cerintele prevazute de legiuitor, cum si faptul ca inculpatii nu au antecedente penale, nu s-au sustras de la urmarire penala ori judecata, nu au incercat zadarnicirea aflarii adevarului ori a identificarii si tragerii la raspundere penala a autorilor sau a participantilor astfel incat instanta are convingerea ca scopul pedepsei poate fi atins si fara executarea de catre acestia a pedepselor aplicate.
Fata de aceste circumstante instanta apreciaza ca perioada  de detentie pe care a executat-o inculpatul  G.A. este suficienta pentru ca pe viitor acesta sa fie constient de consecintele faptelor sale, pentru a nu mai savarsi acest gen  de infractiuni, motiv pentru care urmeaza a dispune punerea de indata in libertate a inculpatului G.A. de sub puterea mandatului de arestare preventiva nr_ emis de Tribunalul Calarasi, daca nu este arestat in alta cauza si a deduce din pedeapsa pronuntata perioada preventiei de la 12.12.2013 la zi, conform art.72 NCP.
In baza art.16 al.2 Legea 143/2000, modificata,  urmeaza a dispune confiscarea speciala in folosul statului de la inculpatul C.V.T. a sumei de 220 lei pe care a obtinut-o din vanzarea drogurilor.
In baza art.16 al.1 si art.17 al.1 din Legea 143/2000, modificata, urmeaza a dispune confiscarea in vederea distrugerii a cantitatii de 2,20 grame cannabis detinuta de inculpatul G.A., aflata la Camera de corpuri delicte a IGPR- DCJSEO conform dovezii seria H nr.0103666/17.12.2013.
In baza art.112 lit.b NCP urmeaza a dispune confiscarea speciala a folosul statului de la inculpatul G.A. a unui cantar de precizie cu carcasa de culoare argintie, fara inscriptii, uzat, bun ce se afla depus la Camera de corpuri delicte a IPJ Calarasi, conform dovezii seria H, nr.0129821/20.01.2014. 
Urmeaza a obliga inculpatii la cheltuieli judiciare catre stat.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete

Reziliere contract de concesiune - Conditii - Decizie nr. 132/R din data de 07.02.2014
Rectificare carnet de munca. Dispozitii legale - Sentinta civila nr. 651/LM din data de 13.03.2014
Divort. Exerxitarea autoritatii parintesti - Decizie nr. 503/A din data de 25.09.2014
Atribuire folosinta imobil. O.P. - conditii de admisibilitate - Decizie nr. 404/A din data de 18.07.2014
Rezolutie antecontract de vanzare cumparare - Decizie nr. 607/R din data de 24.11.2014
trafic de droguri - Sentinta penala nr. 9 din data de 22.01.2014
Acordul de recunoa?tere a vinova?iei incheiat de procurorul militar cu inculpatul cercetat pentru savar?irea infrac?iunii de conducere a unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substante prev. de art.336 alin.1 C.pen. Amanarea aplicarii pedepsei - Sentinta penala nr. 8 din data de 16.02.2016
Decizia de revocare din functia de conducere este o modificare unilaterala a contractului individual de munca in lipsa acordului salariatului. - Sentinta civila nr. 1230/Ap din data de 30.06.2017
Decizia de revocare din functia de conducere este o modificare unilaterala a contractului individual de munca in lipsa acordului salariatului. - Sentinta civila nr. 771/Ap din data de 04.05.2017
Insolventa. Anulare acte frauduloase. - Sentinta civila nr. 510/Ap din data de 22.04.2017
Contractele individuale de munca incheiate intre persoane fizice in calitate de experti desemnati si persoane juridice in derularea unor proiecte POSDRU finantate din Fondul Social European au natura unor contracte atipice de munca - Sentinta civila nr. 496/A din data de 16.04.2017
Insolventa. Art. 72 din Legea nr. 85/2014. Respingerea cererii de deschiderea procedurii insolventei formulata impotriva garantului ipotecar. Solidaritatea nu se prezuma potrivit art. 1034-1056 Cod civil. - Sentinta civila nr. 473/Ap din data de 16.03.2017
EXPROPRIERE. Art. 26 din Legea nr. 33/1994. Stabilirea valorii despagubirii. Metoda comparatiei directe. Alegerea comparabilei cu cea mai mica ajustare, cu caracteristicile cele mai asemanatoare cu terenul in litigiu. - Sentinta civila nr. 336/AP din data de 23.02.2017
Expropriere. Reglementand dreptul de retrocedare a imobilelor expropriate, Legea nr. 33/1994 prevede la art. 35 ca „daca bunurile imobile expropriate nu au fost utilizate in termen de un an potrivit scopului pentru care au fost preluate de la expropriat, - Sentinta civila nr. 71/Ap din data de 19.01.2017
Solicitare de sesizare a Curtii de Justi?ie a Uniunii Europene cu o intrebare preliminara, in temeiul dispozitiilor art. 276 din Tratatul privind func?ionarea Uniunii Europene. - Hotarare nr. 56/CP din data de 05.07.2017
Aplicarea unei pedepse mai reduse decat cea mentionata in acordul de recunoastere a vinovatiei. - Sentinta penala nr. 107/Ap din data de 14.02.2017
Legatura de cauzalitate intre fapta inculpatului si rezultatul produs. - Sentinta penala nr. 209/Ap din data de 17.03.2017
Reprezentarea succesorala in materia Legii nr. 10/2001. Amenajari de utilitate publica ulterioare notificarii, fara existenta unei autorizatii de constructie. - Decizie nr. 1500/Ap din data de 01.10.2016
Actiune in revendicare inadmisibila in conditiile in care s-a uzat de dispozitiile Legii nr. 10/2001. Imobil revendicat achizitionat in baza Legii nr. 112/1995. Securitatea raporturilor juridice. - Decizie nr. 1033/Ap din data de 15.07.2016
Obligatia de despagubire a A.A.A.S. –art 32 ind. 4 din O.U.G. nr. 88/1997. Contracte incheiate anterior intrarii in vigoare a Legii nr. 137/2002. - Decizie nr. 295/Ap din data de 23.02.2016