InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Constanta

Drept civil-contracte

(Decizie nr. 102 din data de 05.02.2010 pronuntata de Tribunalul Constanta)

Domeniu Contracte | Dosare Tribunalul Constanta | Jurisprudenta Tribunalul Constanta

Donatie; Cauza ilicita si frauda la lege; Transmiterea obligatiei asumate de donatori catre donator;Obligatie propter in rem si scripe in rem; Imprejurarile faptice ale spetei;
Reclamanta SC  MG a chemat in judecata paratii A.V. si A.G. pentru a se constata nulitatea contractului de donatie incheiat la data de 22.03.2006 intre A. G. si A.V., in calitate de donatori si A.Gg., in calitate de donatar. S-a solicitat si obligarea paratilor la plata cheltuielilor de judecata.
In argumentarea cererii de chemare in judecata s-a sustinut ca la data de 18.02.2005 intre reclamanta si A.G. si A.V. s-a incheiat un contract de inchiriere pe o perioada de 20 de ani, pentru o suprafata de teren situata in Constanta, pretul chiriei fiind achitat in avans pentru primul an inca de la data contractarii. Ulterior, la data de 08.09.2006, s-a incheiat, intre aceleasi parti, un act aditional la contractul de inchiriere, fiind completat contractul in sensul ca pe suprafata de teren inchiriata urmeaza a se edifica o constructie cu destinatia spalatorie auto, din fonduri proprii ale societatii chiriase. La data de 30.11.2005 proprietarii au renuntat la cererea de eliberare a autorizatiei, motiv pentru care au fost actionati in judecata pentru obligarea acestora la prezentarea de urgenta la Serviciul Autorizatii in Constructii din cadrul Primariei Constanta in vederea eliberarii autorizatiei de constructie pentru imobil. S-a mai sustinut ca proprietarii au incheiat cu A.Gg. contractul de donatie autentificat sub nr. 776/22.03.2006 cu privire la terenul inchiriat reclamantei. S-a apreciat ca acest contract are o cauza ilicita, fiind incheiat cu scopul fraudarii intereselor societatii, avand in vedere ca dreptul de folosinta transmis printr-un contract de inchiriere este un drept de creanta si nu un drept real care sa fie opozabil tertilor, respectiv donatarului. O liberalitate are o cauza ilicita atunci cand dispunatorul o face pentru a ocoli o dispozitie legala, in speta de fata pentru a ocoli obligatia de a respecta contractul de inchiriere.      
  In drept reclamanta s-a prevalat de dispozitiile art.5, art.948, art.966-968, art.973, art.1441C.civ.
Paratii au formulat intampinare prin intermediul careia au sustinut ca se impune respingerea actiunii reclamantei ca nefondata intrucat argumentatia acesteia vine in contradictie cu o alta sustinere potrivit careia in temeiul art. 1441C.civ.contractul de inchiriere este opozabil numai fata de un eventual cumparator, nu si fata de donatar. Drepturile reclamantei decurgand din contractul de inchiriere se opun si donatarului, astfel ca nu rezulta scopul ilicit avut in vedere de parti la incheierea contractului de donatie pentru fraudarea intereselor reclamantei. La incheierea donatiei partile au avut in vedere consideratii de ordin financiar, varsta inaintata a donatorilor, bunica A.G. decedand la un an dupa incheierea contractului, neputinta donatorilor de a contracara pretentiilor chiriasei. S-a mai aratat prin intampinare ca la data incheierii donatiei contractul de locatiune nu era notat in cartea funciara pentru opozabilitate.
Prin sentinta civila nr.7173/17.04.2009 a Judecatoria Constanta a respins ca nefondata actiunea.
A motivat instanta de fond ca la 18.02.2005 intre A.V. si A.G., in calitate de proprietari si SC M G, in calitate de chiriasa,  s-a incheiat contractul de inchiriere autentificat sub nr.450, contract prin care reclamanta a inchiriat suprafata de teren identificata in schita de plan anexata, din imobilul situat in Constanta. Durata contractului a fost stabilita la 20 de ani, prevazandu-se ca locatiunea inceteaza la data expirarii contractului, putand fi prelungita prin acordul partilor. Prin actul aditional autentificat sub nr. 2547/08.09.2005 partile din contractul de inchiriere au hotarat de comun acord completarea contractului in sensul ca pe suprafata de teren inchiriata urmeaza a se edifica o constructie care va avea destinatia de spalatorie auto, pe toata durata contractului, din fonduri proprii ale societatii chiriase. Ulterior, la data de 22.03.2006 s-a incheiat contractul de donatie autentificat sub nr.776, prin care proprietarii - locatori A. G. si A.V. au donat donatarei A.Gg. imobilul situat in Constanta, din care face parte si terenul inchiriat reclamantei. 
In cauza nu s-a facut dovada caracterului ilicit si imoral al cauzei, nereiesind din probele administrate ca scopul mediat urmarit de donatori a fost fraudarea intereselor reclamantei - locatare. Din declaratia martorului I. E. a rezultat ca donatia s-a facut pe fondul varstei inaintate a donatorilor si al resurselor financiare precare ale acestora,  urmarindu-se ca nepoata, respectiv fiica acestora, A.Gg., sa se ocupe de intretinerea imobilului, dar si de cea a donatorilor, dupa cum a rezultat si din raspunsul la interogatoriu dat de aceasta. S-a gasit relevant si aspectul relatat de martorul I.E., potrivit caruia donatia catre parata A. Gg. a fost urmarea deciziei luate de donatori si ruda acestora P. A. de a dona fiecaruia dintre cei trei copii ai paratului A.V. cate un imobil din cele detinute in proprietate. Faptul achitarii de catre reclamanta a unei bune parti din cheltuielile imobilului in perioada 2005 - 2006, dupa cum rezulta din chitantele depuse la dosar de aceasta si din declaratia martorului B. I., nu este de natura a duce la o alta concluzie cu privire la scopul urmarit de donatori la incheierea contractului de donatie, in conditiile in care sprijinul primit din partea societatii chiriase nu era garantat in viitor si posibil nici dezinteresat, avand in vedere scopul acesteia de a obtine autorizatia de construire pentru constructia proiectata inca de la incheierea contractului de inchiriere. Dealtfel potrivit dispozitiilor art.1441C.civ., locatiunea prin act autentic sau cu data certa anterioara este opozabila cumparatorului imobilului, cu conditia ca desfiintarea locatiunii din cauza vanzarii sa nu fie prevazuta in contractul de locatiune, iar pentru identitate de ratiune s-a admis in  literatura juridica si in practica judiciara ca regulile privind opozabilitatea contractului de locatiune fata de cumparator sunt aplicabile si fata de alti dobanditori prin acte juridice intre vii, cu titlu oneros sau cu titlu gratuit. In ceea ce priveste invocarea fraudarii legii ca motiv de nulitate absoluta a donatiei, instanta a retinut ca nu este incident in cauza, nefiind utilizate anumite dispozitii legale in vederea eludarii altor dispozitii legale imperative.
Sustinerile partilor din calea de atac;
Impotriva acestei solutii a declarat recurs reclamanta care a criticat sentinta instantei de fond din perspectiva disp.art.304pct.9 si 3041C.pr.civ.
Sustine recurenta ca in mod gresit au fost inlaturate apararile sale referitoare la scopul pentru care s-a incheiat actul de donatie. Aceasta intrucat principiul relativitatii obligatiilor asumate de autorul unui succesor cu titlu particular, in cadrul unui contract incheiat anterior transmiterii dreptului si care are legatura cu dreptul transmis, nu se transmit acestuia, chiar daca au legatura cu dreptul transmis, acesta fiind tert desavarsit fata de obligatiile asumate de autorul sau. Asa fiind obligatiile asumate de donatori nu se transmit si donatarului, acesta fiind tert fata de aceste obligatii, aspect retinut contrar si gresit de ctare instanta de fond. Desi contractul de inchiriere este o exceptie de la principiul mentionat, aceasta este aplicabila numai vanzarii nu si donatiei.
A mai sustinut recurenta ca instanta de fond a lasat neanalizate probatoriile administrate in cauza, respectiv raspunsurile la interogatoriu ale donatarei din care rezulta refuzul asumarii obligatiilor stabilite prin contractul de inchiriere de catre donatori. Raspunsul donatarei la intrebarea cu numarul 6 argumenteaza ipoteza lipsei intentiei de gratificare, iar cel de la intrebarea numarul 3 dovedeste ca aceasta cunostea despre obligatiile asumate de transmitatori. Toate acestea denota participarea paratei la construirea mecanismului juridic fraudulos. Dealtfel instanta de fond nu a facut nici aplicarea prevederilor art.225C.pr.civ. in ceea ce priveste interogatoriul propus a fi administrat paratului donator.
Recurenta a aratat si faptul ca in mod gresit instanta de fond a retinut ca se confirma ipoteza consemnata in cuprinsul contractului de donatie, raportandu-se exclusiv la la depozitia martorului I. E. Ori materialul probator administrat in cauza infirma aceasta depozitie. Probele administrate contrazic teoria paratilor potrivit careia dificultatile de natura financiara ar constitui motivul determinant al incheierii actului de donatie.Deasemeni instanta de fond a neglijat si pozitia oscilanta a paratilor pe parcursul procesului, intrucat initial s-a sustinut teoria lipsei posibilitatilor de intretinere, pentru ca ulterior sa se sustina existenta unei conventii familiale.
In aparare intimatii parati A. Gg. si A. V. au formulat intampinare prin intermediul careia au sustinut ca se impune respingerea recursului ca nefondat apreciind ca hotararea instantei de fond este temeinica si legala.
     Dispozitiile de drept material si procedural aplicabile spetei;
     Potrivit art.3041C.pr.civ.indcat de catre recurenta ca temei la cererii sale ,,recursul declarat impotriva unei hotarari care, potrivit legii, nu poate fi atacata cu apel nu este limitat la motivele de casare prevazute in art.304, instanta putand sa examineze cauza sub toate aspectele".
     Art. 304pct.9C.pr.civ., indicat, deasemeni de catre recurenta, ca temei al cererii sale,  arata ca o hotarare judecatoreasca poate fi modificata, in recurs, atunci cand este lipsita de temei legal ori a fost data cu incalcarea sau aplicarea gresita a legii.
     Aprecierile tribunalului;
     1.Principiul relativitatii efectelor contractului stipulat in art.973C.civ. presupune ca puterea obligatorie, efectele contractului privesc numai partile contractante si nimeni nu poate fi obligat prin vointa unei alte persoane. Mai precis spus, contractul produce efectele sale intre parti si fata de succesorii acestora, asa numitii avanzi cauza, cum ar fi in speta dobanditorul cu titlu particular al unui bun.
     Dobanditorul cu titlu particular al bunului, in speta donatarul, este tinut de efectele contractului incheiat de catre autorul sau in legatura conexa cu bunul ce a fost transmis prin donatie. Cat priveste drepturile dobandite de autor prin contracte incheiate cu alte persoane, sub rezerva conexiunii cu lucrul, acestea profita succesorului cu titlu particular, desi acesta nu a fost parte in contractul mentionat.
     Situatia este diferita in cazul obligatiilor asumate de autor prin contract, anterior transmiterii si care au legatura cu dreptul transmis catre succesorul cu titlu particular. In acest caz obligatiile asumate de autor nu se transmit asupra succesorului cu titlu parcticular, chiar daca au legatura cu dreptul transmis, din aceasta privinta asertiunea recurentei fiind pe deplin valabila.
     Totusi, in  anumite situatii, campul de aplicare al acestui principiu este limitat, cum ar fi spre exemplu in cazul obligatiilor propter in rem care sunt adevarate sarcini reale ce incumba titularului unui drept real privitor la bunul transmis, sarcina pe care titularul transmitator(sn donatorii) si-au asumat-o prin actul aditional la conractul de inchiriere, aceea constand in acordul locatorului la edificarea de catre locatar a unei contructii, din fonduri proprii a acestuia din urma, cu destinatia de spalatatorie auto, pe durata locatiunii de 20 de ani.
     Aceste obligatii, propter in rem, nu sunt in mod expres si limitativ prevazute de lege, astfel ca in functie de imprejurari ele pot fi calificate ca atare. In cauza, stransa legatura dintre aceasta obligatie si locatiunea lucrului, obligatie contractata de catre autorii succesorului cu titlu particular pe o perioada indelungata, de 20 de ani, face ca aceasta sa apara ca o adevarata sarcina a lucrului, motiv pentru care efectele acestei obligatii se produc si in privinta dobanditorului.
     Cu  aceste argumente tribunalul va inlatura primul motiv de recurs referitor la lipsa transmiterii obligatiei catre dobanditorul donatar al lucrului inchiriat, pretins  gresit retinuta de catre instanta de fond in considerarea caracterului licit al conventiei partilor.
     Totusi nu trebuie neglijate nici apararile nuantate ale recurentei referitoare la lipsa de transmitere a obligatiei, considerata scriptae in rem, in considerarea argumentului de text inserat in art.1441C.civ., retinut dealtfel si de catre instanta de fond in considerente, potrivit carora efectele si opozabilitatea contractului de locatiune nu se produc decat fata de cumparator, nu si fata de alte tipuri de dobanditori(donatari, coschimbas, intretinator etc). Practica si literatura de specialitate a retinut in mod constant si in unanimitate ca regulile referitoare la efectele si opozabilitatea contractului de locatiune fata de cumparator(inclusiv adjudecatar) sunt aplicabile si in alte cazuri de instrainare sau constituire de drepturi reale, prin acte intre vii, cu titlu particular, fie ca sunt cu titlu oneros, fie ca sunt cu titlu gratuit. Ori acesta este un argument in plus pentru inlaturarea apararii recurentei din perspectiva primului motiv de recurs.
     2.Cu privire la aprecierea si analizarea probei cu interogatoriul paratilor;
     Din raspunsul la intrebarile vizate de critica din motivele de recurs rezulta ca la momentul incheierii actului donatara cunoastea grevarea imobilului de contractul de inchiriere avand sarcina reala mentionata in precedent si ca scopul incheierii actului este acela de a asigura intretinerea donatorilor si a imobilului.
     Faptul ca parata donatara cunostea despre actul autorului  nu constituie in sine o premisa pentru interpretarea ca ilicita a cauzei contractului de donatie, mai mult cu cat, in lumina interpretarilor expuse la punctul 1, obligatia asumata de donatori anterior intocmirii actului de translatie se transmite si dobanditorului cu titlu gratuit si particular.
     Donatia poate fi pur gratuita, atunci cand donatarul nu are nici o obligatie, ci numai indatorirea denumita traditional ,,de recunostinta" dar poate fi si cu sarcina atunci cand se stabileste donatarului obligatia de a savarsi anumite acte. Din raspunsul paratei donatare la intrebarea numarul 6 rezulta ca partile au avut in vedere la incheirea actului si o anumita sarcina in persoana donatara, respectiv ca aceasta sa se ocupe de intretinerea donatorilor, fata de care oricum avea obligatia legala de intretinere ce exista intre copil si parintele si ascendentul acestuia si se inscrie in categoria, interpretata in acest caz extensiv, indatoririi ,,de recunostinta". Faptul ca aceasta sarcina nu a fost stipulata in mod expres nu poate avea efect decat intre partile din actul de donatie, in cazul neindeplinirii acesteia si nicidecum fata de terti.
     In fine cu privire la aplicarea prevederilor art.225C.pr.civ. se retine ca facultatea pe care art.225C.pr.civ. o acorda instantei de a socoti neprezentarea la interogatoriu a partii legal chemate in acest scop, ori refuzul ei de a raspunde, ca o marturisire completa sau numai ca un inceput de dovada in folosul partii potrivnice, nu scuteste instanta de a-si exercita rolul activ in descoperirea adevarului. Atunci cand este posibila o verificare a starii de fapt, pe baza altor probe, instanta trebuie sa stabilesca adevarul prin administrarea acestora si nu pe baza prezumtiei instituite de textul mentionat. In acest sens este si interpretarea data de Inalta Curte de Casatie si Justitie in recurs in interesul legii referitor la problema aplicarii prevederilor art.225C.pr.civ. prin decizia nr.118/1991.Cum in speta au fost administrate si alte probatorii instanta de fond nu era obligata sa se prevaleze in stabilirea starii de fapt de prevederile enuntate.
     3.Cu privire la analiza depozitiei martorilor si a pozitiei procesuale a paratilor;
     Recurenta a mai criticat hotararea instantei de fond sub aspectul faptului ca judecatorul fondului si-a fundament solutia numai prin referire la declaratia martorului Ivanciu E. fara a analiza si celelalte probe.
     In cauza a mai fost audiat si Bercaru Ion a carui declaratie insa nu este relevanta sub aspectul cauzei incheierii actului de donatie. Acesta din urma a relatat doar aspecte colatarale, referitoare la relatile dintre locatar si locatori. In acest context instanta de fond nu a retinut ca relevanta declaratia acestui martor.
     Cat priveste apararile paratilor, acestea au fost aceleasi pe parcursul procesului si  nu s-au negat sustinerile expuse pe calea intampinarii, martorul audiat, Ivanciu E., detaliind in plus si in amanunt, relatiile familiale dintre donatori si donatara.
     In lumina acestor considerente tribunalul apreciaza ca nefondate motivele de critica expuse de catre recurenta, sens in care va respinge recursul ca atare.
     Cheltuieli de judecata;
     Cererea recurentei de acordare a cheltuileilor de judecata va fi respinsa in considerarea prevederilor art.274C.pr.civ. si a faptului ca intimatii nu au cazut in pretentii.
     
     

  
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Contracte

Nulitate act - Hotarare nr. 735 din data de 10.10.2017
Dobanzi comerciale. Titlu executoriu. Inadmisibilitate. - Decizie nr. 17/R/2010 din data de 04.01.2010
Prestari servicii apa. Necontorizat. - Decizie nr. 111/R/2010 din data de 01.02.2010
Recurs prest tab - Sentinta civila nr. 05695 din data de 25.01.2010
LITIGII CU PROFESIONISTI - Sentinta civila nr. 180 din data de 24.02.2016
Cerere cu valoare redusa. Cerere de restituire a unui imprumut, formulata inainte de termenul scadent. - Sentinta civila nr. 429 din data de 09.10.2014
Instrainarea si dobandirea terenurilor prin acte juridice intre vii, doar prin incheierea ad validitatem a actului in forma autentica - Decizie nr. 156 din data de 28.02.2013
Constatare a nulitatii absolute a clauzei privind onorariul de succes din contractul de asistenta juridica - Decizie nr. 755 din data de 27.09.2012
Obligare incheiere contract in forma autentica - Decizie nr. 367 din data de 18.10.2010
Despagubiri contractuale - Sentinta comerciala nr. 791/C din data de 20.04.2010
Contract de vanzare-cumparare - Sentinta comerciala nr. 221/C din data de 16.02.2010
Contract de leasing - Sentinta comerciala nr. 221/C din data de 16.02.2010
EFECTELE TERMENULUI DE 45 DE ZILE PREVAZUT LA ART.31 ALIN. 3 DIN LEGEA NR. 47/1992 - Decizie nr. 103 din data de 15.02.2010
Perfectare act - Sentinta civila nr. 683 din data de 12.09.2012
Hotarare care sa tina loc de act autentic - Sentinta civila nr. 688 din data de 13.09.2012
Hotarare care sa tina loc de act autentic - Sentinta civila nr. 622 din data de 05.07.2012
Ordonanta de plata - Sentinta civila nr. 235 din data de 07.03.2012
Revendicare - Sentinta civila nr. 54 din data de 25.01.2012
Ordonanta de plata - Sentinta civila nr. 76 din data de 26.01.2012
Hotarare care sa tina loc de act autentic - Sentinta civila nr. 1576 din data de 21.12.2011