InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Bucuresti

Actiune in rezolutiune contract de vanzare-cumparare de actiuni formulata de lichidatorul debitoarei-vanzatoare. Competenta de solutionare a cauzei.

(Decizie nr. 2033 din data de 12.12.2011 pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti)

Domeniu Vanzari-Cumparari | Dosare Curtea de Apel Bucuresti | Jurisprudenta Curtea de Apel Bucuresti

      Domeniu: Litigii cu profesionisti; Aspecte de drept procesual
      
      Actiune in rezolutiune contract de vanzare-cumparare de actiuni formulata de lichidatorul debitoarei-vanzatoare. Competenta de solutionare a cauzei.

      - Art. 1361, 1365 si 1368 din vechiul  Cod civil

      S-a apreciat ca actiunea formulata de lichidator prin care s-a solicitat a se dispune rezolutiunea contractului de vanzare-cumparare de actiuni, actiune intemeiata pe dispozitiile art. 1361, 1365 si 1368 C.civ., este o actiune reala, comerciala. Prin urmare, competenta de solutionare a acestei cereri apartine instantei comerciale si nu judecatorului-sindic. (CURTEA DE APEL BUCURESTI - SECTIA A V-A CIVILA,
DECIZIA CIVILA NR. 2033 din 12.12. 2011) Deliberand asupra recursului civil de fata:
Prin cererea inregistrata sub nr.44434/3/2010 lichidatorul judiciar G.G.E. SPRL a chemat in judecata pe parata SC F. SRL  pentru ca, prin hotararea ce se va pronunta, sa se dispuna rezolutiunea contractului de vanzare-cumparare actiuni incheiat la 13.05.2008 intre debitorul SC T.G.S.I.SRL si parata, anularea cesiunii de actiuni intervenita la COMISIA NATIONALA A VALORILOR MOBILIARE - DEPOZITARUL CENTRAL SA si inscrierea debitorului SC T.G.S.I. SRL ca proprietar si detinator al acestora; constatarea nulitatii executarilor silite prin vanzarea actiunilor dispusa de BEJ C.I.I. si restituirea actiunilor de la SVM O.G.I. la DEPOZITARUL CENTRAL SA.
  In motivarea cererii se arata ca prin sentinta comerciala nr. 642/13.02.2008 s-a confirmat reorganizarea judiciara a debitorului, iar in planul de reorganizare confirmat de creditori si instanta s-a prevazut ca cele 489.716 actiuni detinute de debitor la SC S. SA, cu o valoare nominala de 14, 40 lei/actiune sa fie vandute paratei SC F. SRL  la pretul de 6.000.000 euro.
  Astfel, la data de 13.05.2008 s-a incheiat contractul de vanzare actiuni de catre SC T.G.S.I. SRL si SC F. SRL, iar prin actele aditionale nr. 13819/14.06.2008 si nr. 14068/17.11.2008 contractul a fost modificat, astfel ca termenul de plata al actiunilor s-a stabilit la 14.12.2009, dar acest termen nu s-a respectat, parata achitand numai suma de 5.400.000 lei, echivalentul a 1.468.389 euro, ramanand o restanta de 4.531.611 euro.
  Prin urmare, procedura de executare silita asupra acestor actiuni ca apartinand paratei, efectuata de BEJ C.I.I., prin poprire si scoatere la licitatie este lovita de nulitate, actiunile nefiind proprietatea paratei.
  Parata a invocat exceptia inadmisibilitatii cererii formulate de lichidatorul judiciar si exceptia necompetentei judecatorului sindic de a solutiona aceasta cerere, competenta de solutionare survenind instantei de drept comun.
Prin sentinta comerciala nr. 5353/6.07.2011, pronuntata de Tribunalul Bucuresti  - Sectia a VII-a Comerciala, in dosarul nr.44434/3/2010  s-au respins exceptiile inadmisibilitatii si a necompetentei materiale invocata de parata si s-a admis actiunea asa cum a fost formulata de lichidatorul judiciar G.G.E. SPRL, dispunandu-se  rezolutiunea contractului de vanzare - cumparare actiuni incheiat la data de 13.05.2008 intre parti.
      Prin aceeasi hotarare s-a anulat cesiunea de actiuni intervenita intre CNVM - DEPOZITARUL CENTRAL SA privind modificarea proprietarului actiunilor si inscrierea reclamantului ca proprietar al acestora, constatand nulitatea executarii silite de vanzarea actiunilor in dosarul nr.178/2010  cu restituirea actiunilor de la SVM O.G.I. la DEPOZITARUL CENTRAL.
      Pentru a pronunta aceasta sentinta instanta de fond a retinut ca potrivit articolului 137 alin. 2 Cod procedura civila  tribunalul s-a pronuntat cu prioritate asupra exceptiilor invocate astfel:
Potrivit art. 42 alin. 1 din legea 85/2006, dupa deschiderea procedurii potrivit art. 33, este interzis administratorilor debitorilor, sub sanctiunea nulitatii sa instraineze, fara acordul judecatorului sindic, actiunile ori partile lor sociale sau de interes detinute de debitorul care face obiectul acestei proceduri.
  Ca urmare a deschiderii procedurii si pana la data confirmarii planului de reorganizare, actiunile societatilor amintite, in sensul legii 297/2004, se suspenda de la tranzactionare cu incepere de la data primirii comunicarii de catre COMISIA NATIONALA A VALORILOR MOBILIARE - DEPOZITARUL CENTRAL SA (art. 43 alin. 1).
  Or, actiunile detinute de debitoare  fac parte din programul de redresare aprobat prin planul de reorganizare si care au regimul juridic al unei titlu executoriu.
  Prin urmare, daca vanzarea actiunilor detinute de debitor cuprinde o procedura reglementata de legea 85/2006 si intra sub controlul judecatorului sindic, orice actiune legata de situatia lor intra sub controlul si competenta judecatorului sindic. Astfel exceptiile invocate de parata au fost respinse ca neintemeiate.
  Pe fondul cauzei tribunalul a constatat ca parata nu a respectat obligatia de plata stipulata in contractul de vanzare-cumparare, respectiv prin actele aditionale.
  Tribunalul a constatat ca in litigiu, parata - cumparator nu si-a respectat obligatia principala prevazuta de art. 1361 C.civ. si anume aceea de a achita pretul la ziua si luna determinata prin contract, iar daca cumparatorul nu plateste pretul, vanzatorul poate cere rezolutiunea vanzarii (art. 1365 C.civ.).
  Pentru ca parata a vandut actiunile asupra carora detinea inca un drept de proprietate, tribunalul a admis si celelalte capete accesorii ale cererii principale asa cum au fost formulate pentru ca actiune in rezolutiune sa aiba efecte "erga omnes".
Impotriva acestei hotarari a declarat recurs SC F. SRL, criticand sentinta atacata ca netemeinica  si nelegala pentru urmatoarele motive:
SC F. SRL prin administrator judiciar R. SPRL,  prin motivele de recurs formulate a aratat ca inca de la fondul cauzei a invocat exceptia  necompetentei functionale a instantei, motivat de faptul ca actiunea reclamantei este o actiune reala, comerciala, iar solutionarea acesteia intra in atributiile  sectiei comerciale a Tribunalului Bucuresti si nu a Sectiei de Falimente a Tribunalului Bucuresti.
In acest sens a aratat ca:
La 13.05.2008, intre SC T.G.S.I. SRL - supusa Legii 85/2006, in calitate de vanzator si SC F. SRL in calitate de cumparator a intervenit contractul de vanzare-cumparare actiuni prin care s-a convenit vanzarea unui numar de 489.716 actiuni detinute de T.G.S.I.SRL la capitalul social al SC S. SA, reprezentand 91,17 % din capitalul social.
  Vanzarea actiunilor a fost dispusa de Tribunalul Bucuresti Sectia VII Comerciala prin Sentinta Comerciala nr. 642/13.02.2008 - definitiva si irevocabila care a confirmat planul de reorganizare intocmit de debitoarea T.G.S.I. SRL.
  Astfel, T.G.S.I. SRL prin administrator judiciar si administrator special, in executarea dispozitiilor Sentintei comerciale 642/2008, a vandut cele 489.716 actiuni la valoarea de  6.000.000 EURO.
  Conform art. 3 din contract, "transferul dreptului de proprietate asupra actiunilor vandute are loc la data semnarii prezentului contract."
  Din pretul convenit cu vanzatoarea, recurenta a achitat suma de 5.400.000 lei echivalentul a 1.468.389 EURO.
  Ulterior, prin Actul Aditional din data de 04.06.2008 partile au convenit prelungirea termenului de plata de la 04.06.2008 pana la 04.12.2008.
  Prin actiunea formulata, T.G.S.I. SRL a solicitat:
  - rezolutiunea contractului de vanzare - cumparare actiuni incheiat la 13.08.2008 intre SC T.G.S.I. SRL, in calitate de vanzatoare si S.C. F. S.R.L., in calitate de comparatoare, conform art. 1365 Cod Civil;
  - anularea cesiunii de actiuni intervenita la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare - Depozitarul Central SA, privind modificarea proprietarului actiunilor si inscrierea SC T.G.S.I. SRL ca proprietar si detinator al acestora;
  - constatarea nulitatii executarii silite prin vanzarea actiunilor dispusa de B.E.J. C.I.I., in dosarul de executare nr. 178/2010;
  - restituirea actiunilor de la SVM O.G.I. la Depozitarul Central.
  In ceea ce priveste executarea silita a actiunilor detinute de F. SRL in baza Contractului mai sus mentionai, ca urmare a solicitarii creditorului IFN S.F., prin Sentinta nr.5600/17.09.2010 Tribunalul Bucuresti a suspendat tranzactionarea vanzarii actiunilor pana la solutionarea definitiva si irevocabila a actiunii in rezolutiunea contractului de vanzare actiuni incheiat la data de 13.05.2008.
Prin Sentinta atacata, instanta a admis in tot actiunea astfel cum a fot formulata de reclamanta prin lichidator judiciar.
Curtea,  verificand actele si lucrarile dosarului prin prisma motivelor invocate, a admis recursul si a casat sentinta atacata cu trimiterea cauzei spre competenta solutionare Tribunalului Bucuresti - Sectia a VI-a Civila  pentru urmatoarele considerente:
Potrivit  dispozitiilor articolului 36 alin. 3  din Legea nr. 304/2004, "In cadrul tribunalelor functioneaza sectii sau, dupa caz  complete specializate pentru cauze civile, cauze penale,  cauze  comerciale, cauze cu  minori si de familie, cauze de contencios administrativ si fiscal, cauze privind  conflicte de munca si asigurari sociale, precum si, in raport cu natura si numarul cauzelor, sectii maritime si fluviale sau pentru alte materii".
Aceasta norma este atat una de organizare judecatoreasca, cat si una de competenta, materiala procesuala, in functie de natura cauzei deduse judecatii, competenta materiala  functionala referindu-se, intr-adevar, la nivelul instantei.
  Aceasta interpretare este singura posibila, fiind pe deplin acceptat faptul ca o norma legala  trebuie interpretata in sensul in care ea isi produce efectele.
  Prin urmare, daca la nivelul unei instante exista o sectie sau complet specializat (iar la nivelul Tribunalului Bucuresti exista atat sectie comerciala cat si sectie de falimente) o cauza de anumita natura trebuie repartizata la sectia (sau completul specializat) corespunzator naturii litigiului dedus judecatii (in cazul de fata la sectia comerciala, nu de falimente).
  Examinand textele enuntate se constata ca in stabilirea competentei dupa materie se au in vedere instantele, astfel cum sunt ele precizate in textele respective, iar organizarea interna a fiecarei instante, prin impartirea in sectii specializate, nu conduce la aparitia unor noi instante, respectiv a sectiilor care functioneaza in cadrul unei instante. Calificarea naturii juridice a litigiului si trimiterea dosarului spre solutionare sectiei competente functional a aceleiasi instante nu reprezinta un caz de declinare a competentei care sa dezinvesteasca instanta si caruia sa ii fie aplicabile dispozitiile art. 158 Cod proc. civila. Dispozitiile acestui articol nu disting asupra competentei materiale sau functionale, intrucat acestea se refera expres la necompetenta instantei, a carei admitere duce la dezinvestirea acesteia, nefiind aplicabile in cazul unui complet de judecata sau al unei sectii din cadrul unei instante.
  In speta, cauza a ramas pe rolul instantei investite cu solutionarea litigiului, astfel ca masura trimiterii dosarului intre sectiile specializate ale aceleiasi instante nu este prevazuta a fi supusa unei cai de atac la instanta de control judiciar, in lipsa unui text de lege care sa reglementeze o astfel de situatie. Prin urmare, aceasta critica adusa unei incheieri premergatoare, care se ataca, potrivit art. 282 alin. 2 rap. la art. 316 cod proc. civila, odata cu fondul cauzei, poate fi reiterata in cadrul exercitarii unei cai de atac impotriva hotararii care solutioneaza cauza, intrerupand cursul judecatii sau dezinvestind instanta de fond.
  Un ultim aspect in sustinerea acestui motiv de recurs, il constituie faptul ca sectia sesizata cu solutionarea prezentei cauze este o sectie de falimente, ce functioneaza dupa o lege speciala, respectiv Legea nr. 85/2006 privind procedura insolventei, lege in care sunt prevazute limitativ atributiile judecatorului - sindic, astfel cum sunt enumerate la art. 11 al legii insolventei. Potrivit dispozitiilor art. 11, atributiile judecatorului sindic sunt limitate la: - controlul judecatoresc al activitatii administratorului judiciar (sau lichidatorului judiciar, dupa caz), si , la procesele si cererile de natura judiciara aferente procedurii insolventei, in timp ce atributiile manageriale apartin administratorului/lichidatorului judiciar, deciziile respective putand fi controlate sub aspectul oportunitatii de catre creditori, prin organele acestora.
  De aceea, in scopul asigurarii eficientei, s-au instituit instantele specializate in procedura  insolventei, in care sa functioneze judecatori care detin o pregatire prealabila de specialitate.
  Or, in speta de fata, cererea dedusa judecatii nu are legatura cu procedura insolventei.
  Astfel cum de altfel a retinut si judecatorul sindic al sentintei atacate, actiunea reclamantei este o actiune reala, comerciala, intemeiata pe art. 1361, 1365 si 1368 C.civ.
  In acest caz, precum si in temeiul considerentelor mai sus expuse, solutionarea cererii de chemare in judecata formulata de T.G.S.I. SRL era in atributiile Sectiei Comerciale a Tribunalului Bucuresti, si nu a Sectiei de Falimente a Tribunalului Bucuresti.
Fata de aceste imprejurari si cum  cererea dedusa judecatii  nu are legatura cu procedura insolventei, Curtea, in temeiul articolului 304 pct. 3 combinat cu 312 pct. 3 Cod procedura civila  a admis recursul si a casat sentinta atacata cu trimiterea cauzei spre  competenta solutionare la Tribunalul Bucuresti - Sectia a VI-a Civila dat fiind ca s-a incalcat competenta instantei.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Vanzari-Cumparari

Nulitatea absoluta a contractului de vanzare-cumparare a unui imobil. - Decizie nr. 161 din data de 17.02.2012
Constatarea nulitatii absolute a actului aditional la contractul de vanzare-cumparare si restabilirea situatiei anterioare - Decizie nr. 973 din data de 03.12.2010
Despagubiri solicitate ca urmare a constatarii nulitatii unui contract de vanzare-cumparare avand ca obiect imobil - Decizie nr. 516 din data de 13.12.2010
Constatarea nulitatii absolute a contractului de vanzare cumparare incheiat cu scop ilicit - Decizie nr. 377 din data de 18.10.2010
Obligatie de a face - Sentinta civila nr. 207 din data de 12.03.2009
Restituire arvuna. Conditii. - Decizie nr. 234/R din data de 24.09.2008
Contencios Fiscal. Aplicarea in timp a legii contenciosului administrativ - Decizie nr. 131/R din data de 23.05.2006
Raspunderea pentru evictiune; calitate procesuala pasiva. - Decizie nr. 4/Ap din data de 20.01.2009
Conditiile admiterii in principiu a cererii de interventie principala. - Hotarare nr. 108 din data de 04.04.2015
Opozitia la vanzare. Termen de formulare. Comunicarea notificarii. - Decizie nr. 457 din data de 19.05.2010
Obligatia de „a face” - Sentinta civila nr. 1752 din data de 22.06.2010
Contencios administrativ-fiscal. Operatiuni de vanzare de bunuri imobile cu caracter repetat efectuate de o persoana fizica. Sfera de aplicare a taxei pe valoarea adaugata. Calitate de persoana impozabila. - Decizie nr. 498 din data de 25.03.2011
Societate comerciala. Antecontract de vanzare – cumparare de bunuri imobile concretizat in factura. Lipsa drepturilor privind sustinerea uneia dintre parti, precum ca nu s-a indeplinit conditia suspensiva pentru incheierea actului in forma autentica. - Decizie nr. 90 din data de 11.11.2008
CONTRACT DE VANZARE CUMPARARE. LIPSA PRET. PRET NESERIOS. LIPSA HOTARARII ADUNARII GENERALE A ASOCIATILOR. CONSECINTE. - Decizie nr. 48 din data de 27.06.2008
ANTECONTRACT DE VANZARE-CUMPARARE TEREN. INTERPRETAREA CONTRACTULUI. DESCHIDEREA PROCEDURII INSOLVENTEI VANZATORULUI. ACTIUNEA IN PERFECTARE A VANZATORULUI. OBLIGATIA INSTANTEI. - Decizie nr. 46 din data de 27.06.2008
Emitere instrumente de plata fara acoperire - Sentinta penala nr. 13 din data de 15.01.2010
Civil-Actiune in constatare. - Sentinta civila nr. 1004 din data de 19.01.2012
Incheiere contract de vanzare-cumparare cu primaria, a unei locuinte inchiriat. - Sentinta civila nr. 8010 din data de 30.05.2011
Anulare contract pentru lipsa de discernamant a vanzatorului - Sentinta civila nr. 10047 din data de 04.11.2008
Conditii necesare pentru pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de contract de vanzare cumparare - Sentinta civila nr. 21383 din data de 01.11.2013