InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Buzau

PENAL. CONDAMNARE- LOVIRE SAU ALTE VIOLENTE- ART. 180 COD PENAL

(Sentinta penala nr. din data de 20.01.2009 pronuntata de Judecatoria Buzau)

Domeniu Loviri si alte vatamari | Dosare Judecatoria Buzau | Jurisprudenta Judecatoria Buzau

     
     
     
     Deliberand in cauza de fata, constata:
     Prin rechizitoriul din data de 03.04.2007 al Parchetului de pe langa Judecatoria Buzau a fost pusa in miscare actiunea penala si s-a dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatei MLC, fiica lui I si E,  pentru savarsirea infractiunii de lovire sau alte violente, prevazuta de art. 180 alin. 2 Cod penal asupra partii vatamate D M.
     In actul de sesizare a instantei a fost retinuta urmatoarea situatie de fapt: in data de 23.02.2006, in timp ce partea vatamata se indrepta spre locuinta fiului sau, situata in. B, a fost urmarita si retinuta la intrarea in bloc de inculpata care, dupa un schimb reciproc de insulte, a prins-o pe partea vatamata de haine si de par, a trantit-o pe portbagajul unui autoturism parcat la intrarea in bloc, a lovit-o cu mana de portbagaj si apoi a lovit-o cu palmele peste fata, fiind despartite de martora MG. Din Certificatul medico-legal, eliberat de Serviciul Judetean de Medicina Legala Buzau rezulta ca leziunile suferite de partea vatamata au necesitat pentru vindecare 23-25 zile de ingrijiri medicale. In raportul de expertiza medico-legala, intocmit de Serviciul Judetean de Medicina Legala Buzau, ca urmare a recomandarii Comisiei de Avizare si Control, se concluzioneaza ca partea vatamata DM a prezentat leziuni traumatice ce s-au putut produce foarte posibil prin lovire cu corpuri dure, torsiune, fara a putea exclude in totalitate caderea cu sprijin pe mana cu policele in abductie fortata. De asemenea, se arata ca leziunile pot data din 23.02.2006 si au necesitat pentru vindecare 15-16 zile de ingrijiri medicale. Se retine, totodata, in actul de sesizare, ca inculpata a confirmat existenta conflictului, dar nu a recunoscut savarsirea faptei, ci a sustinut ca, in realitate, doar partea vatamata a exercitat actiuni de violenta.
     Situatia de fapt retinuta prin rechizitoriu se intemeiaza pe urmatoarele mijloace de proba: declaratia partii vatamate (filele 7-9 din dosarul Parchetului), Certificat medico-legal (fila 10), adresa a Institutului National de Medicina Legala "Mina Minovici" (fila 23), raportul de expertiza intocmit de S.J.M.L. Buzau (filele 34-35), declaratii invinuita (filele 37-42), declaratiile martorilor (filele 57-73, 76-79).
     In baza probelor administrate in cursul urmaririi penale si al cercetarii judecatoresti instanta retine urmatoarea situatie de fapt:
     In data de 23.02.2006, aproximativ in jurul orelor 1200, inculpata si partea vatamata, constituita parte civila, s-au intalnit intamplator in spatele unui bloc din zona Clubului Politistilor din municipiul B, fiecare dintre ele aflandu-se in zona in scopul rezolvarii unor probleme personale, asa cum reiese atat din declaratiile partilor, cat si din cele ale martorilor (filele 12, 13, 54-57 din dosarul instantei). In timp ce partea vatamata se indrepta spre apartamentul fiului sau, la intrarea in imobil a fost ajunsa din urma de inculpata, care a inceput sa o loveasca cu palmele, cu pumnii si cu picioarele, situatie retinuta pe baza declaratiei partii vatamate, coroborata cu declaratiile martorilor GD (fila 61 verso din dosarul Parchetului) si LM (fila 56 din dosarul instantei). Sustinerile inculpatei, in sensul ca incidentul a fost declansat de partea vatamata nu se coroboreaza cu celelalte probe administrate in cauza, prin urmare nu pot fi retinute. Martorii CF si UC, propusi de inculpata, nu pot oferi informatii despre momentul si modul declansarii incidentului dintre parti, intrucat se aflau la o distanta considerabila de locul producerii acestuia si nu au observat de la inceput succesiunea faptelor, asa cu reiese din declaratiile acestora (filele 54-57). In timpul altercatiei, inculpata a lovit-o in mod repetat pe partea vatamata, a zgariat-o si i-a rupt haina, iar la un moment dat a impins-o peste portbagajul unui autoturism parcat in zona, conform declaratiilor martorilor LM si MG(filele 56 si 55). In cursul incidentului, ca reactie de aparare, partea vatamata a ridicat geanta pe care o avea asupra sa si a lovit-o pe inculpata in zona capului, imprejurare confirmata de martorii LM si CF (filele 56-57). Din masina partii vatamate au coborat la un moment dat doua persoane care au intervenit in altercatia dintre parti si le-au despartit, asa cum reiese din declaratia martorei LM (fila 56), care se coroboreaza cu declaratiile martorilor MG si GD (fila 55 din dosarul instantei si fila 62 din dosarul Parchetului). Interventia celor doua persoane, confirmate ca fiind MG si GD, pentru aplanarea conflictului este contestata de martorul UC, insa acesta a observat incidentul de la distanta, prin urmare declaratiile sale in acest sens nu pot fi retinute. Dupa incetarea conflictului, inculpata a plecat de la locul faptei, iar partea vatamata a anuntat politia, potrivit declaratiilor martorilor LM si GD.
     Instanta constata ca intre declaratiile martorilor audiati in cauza de fata exista numeroase contradictii, succesiunea evenimentelor, retinuta de instanta, nefiind sustinuta de martorii propusi de inculpata, CF si UC. Insa, avand in vedere, in primul rand, ca insasi prezenta acestora la locul producerii faptei este contestata de ceilalti martori audiati (fila 56 din dosarul instantei si filele 61 verso, 66 verso din dosarul Parchetului), si, in al doilea rand, relatiile in care acestia se afla cu inculpata, primul fiind consilier juridic la societatea al carei director este inculpata, iar al doilea fiind sofer la aceeasi societate, instanta nu poate retine marturiile acestora ca obiective decat in masura in care sunt confirmate de celelalte probe administrate.
     In plus, este necesar a se preciza ca martora LM, nu se afla in nici un fel de relatii cu vreuna dintre parti, fiind, la momentul savarsirii faptei, administrator al blocului in fata caruia s-a produs incidentul, astfel incat declaratia acesteia poate fi apreciata ca obiectiva.
     In data de 24.02.2006 partea vatamata s-a prezentat pentru examinare la Serviciul Judetean de Medicina Legala Buzau care i-a eliberat acesteia Certificatul medico-legal din aceeasi data, in concluziile caruia se arata ca DM prezinta leziuni traumatice care pot data din 23.02.2007, pot fi produse prin lovire cu corp contondent si necesita 22-23 zile de ingrijiri medicale de la producere (fila 10 din dosarul Parchetului).
     Ca urmare a recomandarii Comisiei de Avizare si Control de pe langa INML Bucuresti, in faza de urmarire penala s-a dispus efectuarea unei expertize medico-legale pentru stabilirea mecanismului de producere a leziunilor mentionate in certificatul medico-legal si a numarului de zile de ingrijiri medicale necesare pentru vindecare. Din concluziile raportului de expertiza nr. 21/O/02.03.2007 reiese ca leziunile traumatice suferite de partea vatamata s-au putut produce foarte posibil prin lovirea cu corpuri dure (leziunile de la fata), torsiune (entorsa MF police stang), fara a putea exclude in totalitate caderea cu sprijin pe mana cu policele in abductie fortata. Se concluzioneaza, de asemenea, ca leziunile constatate pot data din 23.02.2006 si au necesitat pentru vindecare 15 - 16 zile de ingrijiri medicale de la producere.
     In ceea ce priveste leziunea la policele mainii stangi, confirmata atat de Certificatul medico-legal, cat si de raportul de expertiza medico-legala, instanta retine ca, desi martorii nu au redat cu exactitate mecanismul producerii acesteia, in mod cert aceasta a fost provocata de inculpata prin numeroasele lovituri pe care le-a aplicat partii vatamate, asa cum reiese din declaratiile martorilor LM si GD. Mai mult, din probele administrate in cauza rezulta ca inculpata a impins-o pe partea vatamata peste portbagajul unui automobil parcat in zona, iar aceasta s-a sprijinit cu mana de capota autoturismului, acesta fiind momentul in care este posibil sa se fi produs respectiva leziune, mai ales ca din expertiza medico-legala nu exclude "in totalitate caderea cu sprijin pe mana cu policele in abductie fortata" (fila 35 din dosarul Parchetului). Apararile formulate de avocatul inculpatei, in faza dezbaterilor, nu pot fi retinute, intrucat in cauza au fost administrate suficiente probe care dovedesc vinovatia, astfel incat imprejurarea ca leziunea la policele mainii stangi a partii vatamate nu s-a produs cu concursul inculpatei ar fi trebuit dovedita de aceasta, conform art. 66 alin. 2 C. proc. civ.
     Fata de situatia de fapt expusa, instanta retine ca, in drept, fapta inculpatei MLC, de a aplica, in data de 23.02.2006, numeroase lovituri cu pumnii, cu palmele si cu picioarele partii vatamate DM, cu consecinta producerii unor leziuni ce au necesitat pentru vindecare 15 - 16 zile de ingrijiri medicale, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de lovire sau alte violente, prevazuta de art. 180 alin. 2 din Codul penal, forma de vinovatie fiind intentia directa, conform art. 19 alin. 1 pct. 1 lit. a C. pen.
     La individualizarea pedepsei ce urmeaza a fi aplicata inculpatei pentru fapta savarsita instanta va avea in vedere dispozitiile art. 72 C. pen. Astfel, avand in vedere ca pentru infractiunea de lovire sau alte violente prevazuta de art. 180 alin. 2 C. pen. este prevazuta pedeapsa amenzii, alternativ cu pedeapsa inchisorii de la 3 luni la 2 ani, instanta va alege mai intai una dintre aceste sanctiuni, procedand apoi la individualizarea acesteia.
     Avand in vedere ca leziunile provocate partii vatamate sunt totusi de gravitate redusa, fara sa puna probleme deosebite de vindecare, asa cum rezulta din Raportul de expertiza-medico legala, precum si atitudinea partii vatamate, care, cu aceeasi ocazie, a lovit-o pe inculpata, fiind condamnata pentru aceasta fapta prin decizia penala a Tribunalului Buzau, instanta apreciaza ca se impune aplicarea pedepsei amenzii.
     Potrivit art. 63 alin. 3 teza a II-a C. pen., cand legea prevede pedeapsa amenzii alternativ cu pedeapsa inchisorii mai mare de 1 an, minimul special al amenzii este de 500 lei, iar maximul special de 30.000 lei.
     Fata de gradul de pericol social al faptei, savarsita intr-un loc public, modul concret de savarsire, prin imobilizarea partii vatamate, asa cum reiese din declaratiile martorilor LM si MG, si in prezenta mai multor persoane, precum si de persoana inculpatei, care are antecedente penale, fiind condamnata anterior prin sentinta penala a Judecatoriei Buzau pentru infractiunea prev. de art. 180 alin. 2 C. pen, instanta apreciaza ca scopul pedepsei poate fi atins prin aplicarea unei amenzi penale in cuantum de 5000 lei. Astfel, pedeapsa individualizata in acest mod, constituie in mod cert o masura de constrangere pentru inculpata si este menita sa previna savarsirea de catre aceasta a altor fapte de natura penala.
     Instanta urmeaza sa atraga atentia inculpatei asupra dispozitiilor art. 631 Cod penal, potrivit carora, daca cel condamnat se sustrage cu rea-credinta de la executarea amenzii, aceasta pedeapsa poate fi inlocuita cu inchisoarea.
     Sub aspectul laturii civile, instanta retine ca partea vatamata s-a constituit parte civila in procesul penal, in conformitate cu dispozitiile art. 14 si 15 C. proc. pen, solicitand obligarea inculpatei la plata sumei de 5000 lei, cu titlu de daune morale.
     Intrucat dispozitiile art. 998 C. civ. nu disting intre natura materiala sau morala a prejudiciului atunci cand obliga la repararea acestuia de catre cel vinovat de producerea lui si tinand cont de imprejurarea ca fapta inculpatei i-au provocat in mod evident partii civile o suferinta psihica, prin lezarea onoarei si reputatiei acesteia (fapta a fost savarsita in public, in prezenta mai multor persoane), instanta apreciaza ca sunt intrunite conditiile pentru a opera raspunderea civila delictuala pentru fapta proprie.
     In consecinta, in temeiul art. 14 alin. 3 lit. b si art. 346 alin. 1 C. proc. pen., instanta o va obliga pe inculpata sa plateasca partii civile daune morale in cuantum de 2500 lei, actiunea civila urmand a fi admisa doar in parte.
     In baza art. 191 alin. 1 C. proc. pen. inculpata va fi obligata la plata sumei de 250 lei, reprezentand cheltuieli judiciare avansate de stat.
     
4
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Loviri si alte vatamari

LOVIRI SAU VATAMARI CAUZATOARE DE MOARTE - Sentinta penala nr. 25 din data de 31.03.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 18115 din data de 31.10.2017
vatamare corporala - Hotarare nr. 9009 din data de 30.10.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 3047 din data de 14.12.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 256 din data de 08.06.2017
LATURA CIVILA. MOD DE SOLUTIONARE IN CAZUL DECESULUI INCULPATULUI - Decizie nr. 40/A din data de 06.01.2004
Loviri sau alte violen?e. Amenin?are. Port fara drept, in locurile si imprejurarile in care s-ar putea primejdui viata sau integritatea corporala a persoanelor ori s-ar putea tulbura ordinea si linistea publica a cutitului. Necompeten?a materiala a inst - Decizie nr. 5 din data de 17.02.2014
Vatamare corporala din culpa. Reducerea in apel a cuantumului daunelor morale - Decizie nr. 3 din data de 10.02.2014
Infrac?iunea de lovire. Re?inerea circumstan?elor atenuante - Sentinta penala nr. 265 din data de 10.12.2013
Loviri ?i alte violen?e. Revocarea suspendarii sub supraveghere a executarii pedepsei - Sentinta penala nr. 192 din data de 31.12.2013
Loviri ?i alte violen?e. Reducerea in recurs a cuantumului daunelor morale - Decizie nr. 29 din data de 31.12.2013
Vatamare corporala din culpa. Reducerea cuantumului daunelor morale raportat la propor?ionalitatea cu prejudiciul de agrement suferit de victima - Decizie nr. 102 din data de 27.08.2012
Loviri ?i alte violen?e.Recunoa?terea vinova?iei in fa?a instan?ei de judecata, art.320 ind.1 c.pr. pen. Efecte. - Sentinta penala nr. 38 din data de 21.02.2012
Loviri ?i alte violen?e . Gre?ita aplicare a pedepsei sub minimul special prevazut de lege. Majorarea in recurs a pedepsei. - Decizie nr. 104 din data de 10.10.2012
Corecta incadrare ?i individualizare judiciara a infrac?iunii de lovire ?i alte violen?e - Decizie nr. 55 din data de 07.05.2012
Loviri sau alte violente. Latura penala - Corecta individualizare a sanctiunii amenzii, raportata la circumstantele reale ale faptei si la circumstantele personale ale inculpatului. Latura civila – Neindeplinirea conditiei de pornire din oficiu a act... - Decizie nr. 99 din data de 18.04.2011
Vatamare corporala din culpa. Casarea sentintei instantei de fond in ceea ce priveste latura civila. Reducerea cuantumului daunelor morale. - Decizie nr. 83 din data de 21.03.2011
Loviri sau alte violente. Aplicarea efectului extensive al recursului cu privire la inculpatii care nu au declarat recurs. Reducerea cuantumului pedepselor si a termenelor de incercare. - Decizie nr. 111 din data de 11.05.2011
Loviri sau alte violente. Corecta cuantificare a daunelor morale. Neacordarea daunelor materiale (prejudiciu incert). - Decizie nr. 86 din data de 28.03.2011
Vatamare corporala. Neretinerea circumstantei agravante a savarsirii faptei de trei persoane impreuna. Majorarea, in recurs, a pedepselor aplicate inculpatilor. - Decizie nr. 87 din data de 28.03.2011