InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Buzau

PENAL-FONDUL DE PROTECTIE A VICTIMELOR STRAZII CA GARANT DE OBLIGATII DE DESPAGUBIRE

(Sentinta penala nr. din data de 06.04.2010 pronuntata de Judecatoria Buzau)

Domeniu Chemare in judecata (actiuni, cereri) | Dosare Judecatoria Buzau | Jurisprudenta Judecatoria Buzau


Asupra prezentului proces penal:
Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Buzau nr_ /P/2009 din 10.08.2009 s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatului DV pentru savarsirea infractiunii de vatamare corporala din culpa in forma agravanta prevazuta de art.184 al.2,4 C.penal.
Prin actul de sesizare al instantei s-a retinut ca, inculpatul la data de 28.12.2008 in jurul orelor 18,00 in timp ce se deplasa la volanul autoturismului Fiat Mareea cu nr. de inmatriculare BC-_ pe DN 2 E 85 dinspre mun.Rm.Sarat catre mun.Buzau, datorita neadaptarii vitezei la conditiile de trafic a pierdut controlul volanului la iesirea de pe podul situat in localitatea Gura Calnaului, jud.Buzau, a intrat pe contrasens si a lovit autoturismul marca Dacia cu nr. de inmatriculare BZ-88-DRG producandu-i astfel partii vatamate TVD leziuni corporale care au necesitat pentru vindecare aproximativ 70 zile ingrijiri medicale.
Analizand intregul material probator administrat in cauza, respectiv declaratiile inculpatului, declaratiile partii vatamate, declaratiile martorilor CN si SM, procesul-verbal de cercetare la fata locului si plansa fotografica, raportul de constatare medico-legala nr_/O/10.03.2009, cererea de constituire parte civila formulata de Spitalul Judetean de Urgenta _la care a fost anexat decontul de cheltuieli, autorizatii de reparatii pentru autoturismul condus de partea vatamata, deviz estimativ pentru reparatiile aceluiasi autoturism, acte medicale pentru partea vatamata respectiv bilete de iesire din spital, scrisoare medicala, bilete de trimitere pentru servicii medicale si pentru investigatii medicale, referate medicale intocmite de doctorul Japie Ion, certificate de concedii medicale, copii de pe biletele utilizate de partea vatamata si mama acestuia pentru transportul in vederea tratamentului si recuperarii, bonuri fiscale ce reprezinta dovada contravalorii combustibilului utilizat pentru transportul partii vatamate, plansa fotografica, notele scrise formulate de Asociatia Fondul pentru protectia Victimelor Strazii, instanta va retine urmatoarele:
Inculpatul DV (31 de ani) are domiciliul in com_., jud.Buzau fiind de profesie preot, iar partea vatamata TVD (21 ani) are domiciliul in Com_, jud.Buzau.
In ziua de 28.12.2008, in jurul orelor 18,00 inculpatul DV se deplasa la volanul autoturismului marca Fiat Mareea cu nr. de inmatriculare BC-_.. pe DN 2 E 85 dinspre mun.Rm.Sarat catre mun.Buzau, iar la iesirea de pe podul situat in localitatea Gura Calnaului, intr-o curba la stanga, acesta a pierdut controlul volanului datorita neadaptarii vitezei la conditiile de trafic, intrand pe contrasens.
In aceste conditii, masina condusa de inculpat a intrat in coliziune cu autoturismul  marca Dacia cu nr. de inmatriculare BZ_.. condus de partea vatamata, acest din urma autoturism circula regulamentar pe banda de langa acostamentul drumului dinspre mun.Buzau catre mun.Rm.Sarat.
In urma impactului s-a produs avarierea atat a celor doua autoturisme cat si vatamarea corporala a celor trei ocupanti din autoturismul Dacia astfel partea vatamata a suferit leziuni corporale care au necesitat pentru vindecare aproximativ 70 de zile de ingrijiri medicale, martorul CN 7-8 zile de ingrijiri medicale, iar martorul Stan Marius 8-9 zile de ingrijiri medicale.
Cei doi conducatori auto au fost testati pentru a se evidentia daca au condus autoturismele sub influenta bauturilor alcoolice rezultatele iesind negative.
Asa cum rezulta din procesul-verbal de cercetare la fata locului, partea carosabila in locul unde s-a produs incidentul era uscata, iar iluminatul stradal lipsea in zona respectiva.
Partea vatamata TVD a fost internat in Spitalul Judetean Buzau in perioada 28.12.2008-12.02.2009 conform FO nr.40769 Sectia Ortopedie stabilindu-se diagnosticul "politraumatism prin accident rutier, traumatism bazin cu fractura cotil stang, luxatie sold stang, fractura clavicula stanga, traumatism toracic, traumatism abdominal, fractura mandibula dreapta".
In drept, fapta inculpatului constand in aceea ca, la data de 28.12.2008 in jurul orelor 18,00 in timp ce se deplasa la volanul autoturismului Fiat Mareea cu nr. de inmatriculare BC_. pe DN 2 E 85 dinspre mun.Rm.Sarat catre mun.Buzau, datorita neadaptarii vitezei la conditiile de trafic a pierdut controlul volanului la iesirea de pe podul situat in localitatea Gura Calnaului, jud.Buzau, a intrat pe contrasens si a lovit autoturismul marca Dacia cu nr. de inmatriculare BZ-_. producandu-i astfel partii vatamate TVD leziuni corporale care au necesitat pentru vindecare aproximativ 70 zile ingrijiri medicale, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de vatamara corporala din culpa prevazuta de art.184 al.2,4 C.penal.
Retinand vinovatia inculpatului instanta il va condamna in baza situatiei de fapt si a textului incriminator, la stabilirea si dozarea pedepsei avand in vedere criteriile generale de individualizare prevazute de art. 72 C.pen. si anume: imprejurarile savarsirii faptei, gradul de pericol social concret al  acesteia, limitele de pedeapsa prevazute de legea penala si persoana inculpatului care a avut o atitudine sincera, de recunoastere a faptei pe toata durata procesului penal si se afla la prima incidenta cu legea penala.
Sustinerile aparatorului inculpatului formulate pe dezbateri in sensul ca, accidentul ar fi fost produs urmare faptului ca, portiunea de drum pe care s-a produs evenimentul rutier respectiv iesirea de pe pod si curba la stanga era acoperita cu o portiune alunecoasa, fapt ce a facut imposibila mentinerea autoturismului condus de inculpat pe sensul sau de mers, nu pot fi primite atata timp cat din procesul-verbal de cercetare la fata locului rezulta ca, partea carosabila era uscata.
Mai mult inculpatul a semnat procesul-verbal de cercetare la fata locului.
Asa fiind, in contextul elementelor de fapt si de drept retinute, instanta in baza art. 184 al. 2,4 C.penal va condamna inculpatul la o pedeapsa de 6 luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de vatamare corporala din culpa.
        In baza art.71 C.penal va interzice inculpatului drepturile prevazute de art.64 lit.a teza a II-a, b C.penal cu incepere de la data ramanerii definitive a prezentei sentinte si pana la terminarea executarii pedepsei.
        In ceea ce priveste pedepsele accesorii instanta apreciaza ca nu se impune interzicerea in totalitate a dispozitiilor art.64 lit.a C.penal, in conditiile in care dreptul de a alege este consfintit si prin art.3 din Protocolul nr.1 la CEDO, iar fapta savarsita de inculpat nu este de o gravitate deosebita astfel incat sa conduca la interzicerea acestui drept. La aplicarea pedepselor accesorii s-a tinut cont de criteriile de apreciere prevazute in art.71 al.2 C.pen. (Hotararea CEDO, Hirst Vs GB si Decizia I.C.C.J. nr. 74 din 5.11.2007).
In ceea ce priveste modalitatea de executare a pedepsei instanta apreciaza ca scopul acesteia poate fi atins si fara executare in regim de detentie, avand in vedere atitudinea inculpatei atat inainte cat si dupa savarsirea infractiunii, astfel ca va face aplicarea dispozitiilor art. 81 C.p. si va dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe perioada unui termen de incercare de 2 ani si 6 luni,  prevazut de art. 82 C.pen.
In baza art.359 C.proc.pen. in referire la art.83 C.pen. va atrage atentia inculpatului ca daca in cursul termenului de incercare va savarsi din nou o infractiune pentru care s-a pronuntat o condamnare definitiva chiar dupa expirarea acestui termen, instanta revoca suspendarea conditionata, dispunand executarea in intregime a pedepsei care nu se contopeste cu pedeapsa aplicata pentru noua infractiune.
        In baza art.71 al. ultim C.pen. va suspenda executarea pedepselor accesorii prevazute de art.64 lit.a, teza a-II-a, b C.pen. pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei inchisorii.
        In latura civila, partea vatamata TVD s-a constituit parte civila cu suma de 16615 lei reprezentand despagubiri materiale, respectiv cheltuieli de transport pentru tratament si recuperari pentru partea vatamata si mama acesteia care venea zilnic pentru a o ajuta, partea vatamata fiind imobilizata la pat (3839 lei), achizitionat carje (163 lei), radiografii (81 lei), factura recuperari (1595 lei), reparatii autoturism (10937 lei) precum si cu suma de 60000 lei reprezentand daune morale respectiv suferintele fizice si psihice provocate de leziunile grave urmare faptei inculpatului.
        Partea vatamata a facut dovada tuturor despagubirilor materiale prin actele depuse la dosar filele 25-74, 101-102 astfel ca, intreaga suma solicitata de 16615 lei urmeaza a fi acordata partii vatamate.
        In ceea ce priveste despagubirile nepatrimoniale, instanta apreciaza ca, acestea se cuvin a fi acordate in totalitate in suma de 60000 lei, in conditiile in care partea vatamata a suferit atat fizic cat si psihic de pe urma evenimentului rutier, fiind in imposibilitate de a-si desfasura viata de dinainte timp de cel putin 70 de zile, timp de circa o luna si jumatate fiind internat in Spitalul Judetean Buzau. Si in prezent partea vatamata prezinta sechele datorate traumatismelor din timpul producerii accidentului asa cum rezulta din referatul medical intocmit la data de 06.01.2010 de catre Centrul de Recuperare Medicala Poiana Campina.
Este cert ca, nu se poate cuantifica suferinta psihica si fizica cauzata partii vatamate, instanta apreciind ca, suma solicitata ca daune morale nu este exagerata si nu reprezinta amenzi excesive pentru inculpat.
        Dincolo de acest aspect instanta va retine si faptul ca, autoturismul condus de inculpat nu era asigurat cu polita RCA astfel ca, in cauza a fost introdus ca si garant Asociatia Fondul pentru protectia victimelor strazii care va fi obligata alaturat inculpatului la plata despagubirilor acordate de instanta. Este drept ca, F.P.V.S. are un drept de regres dupa plata despagubirilor atat impotriva persoanei vinovate de producerea accidentului precum si a asiguratorului de raspundere civila, daca ulterior efectuarii platii se dovedeste ca, autovehiculul condus de persoana vinovata era asigurata RCA (art.251 din Legea nr.32/2000 coroborate cu art.11 din Normele privind F.P.V.S. puse in aplicare prin Ordinul presedintelui comisiei de supraveghere a asigurarilor nr.1/2008).
Asa fiind, vazand dispozitiile art. 14 C.proc.pen. raportat la art. 346 C.proc.pen. in referire la art. 999 C.civ. si Legea nr. 136/1995, instanta va obliga inculpatul alaturi de F.P.V.S. la plata sumei de 16615 lei reprezentand despagubiri materiale si sumei de 60000  lei daune morale.
        Spitalul Judetean Buzau s-a constituit parte civila cu suma de 8259,74 lei plus dobanda legala calculata pana la plata efectiva a sumei, suma in cauza reprezentand cheltuielile ocazionate cu internarea partii vatamate in Sectia Ortopedie in perioada 28.12.2008-12.02.2009.
        In baza acelorasi articole mentionate anterior mai putin Legea nr.136/1995 instanta va obliga inculpatul la plata respectivelor cheltuieli astfel cum au fost cerute vazand si dispozitiile art.313 din Legea nr.95/2006.
        Cat priveste obligarea F.P.V.S. si la plata acestor cheltuieli ca si garant al acestei obligatii instanta apreciaza ca, nu se impune acest lucru avand in vedere dispozitiile art.5 al.4 din Normele privind F.P.V.S. puse in aplicare prin Ordinul presedintelui comisiei de supraveghere a asigurarilor nr.1/2008.
        In baza art. 84 C.pen. va atrage atentia inculpatului cu privire la revocarea suspendarii executarii pedepsei in cazul neexecutarii obligatiilor civile in termenul de incercare stabilit.
        In baza art. 193 C.proc.pen. va obliga inculpatul sa plateasca partii vatamate TVD suma de 1000 lei reprezentand cheltuieli judiciare efectuate de aceasta, respectiv onorariu aparator.
        In baza art. 191 C.proc.pen. va obliga inculpatul la 700 lei cheltuieli judiciare.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Chemare in judecata (actiuni, cereri)

DISCRIMINARE SI HARTUIRE MORALA IN CADRUL DERULARII RAPORTURILOR DE MUNCA. DAUNE MORALE. NETEMEINICIA CERERII DE CHEMARE IN JUDECATA. - Sentinta civila nr. 1752/LM/2009 din data de 14.05.2009
Neindeplinirea procedurii prevazute de art. 720/1 Cod proc. civila atrage respingerea cererii ca inadmisibila. - Decizie nr. 77/R din data de 23.03.2006
Cerere pentru recunoasterea tranzactiei formulate pe cale principala - Decizie nr. 186 din data de 25.06.2015
Restituire bursa de studii ca urmare a pierderii calitatii de student - Sentinta civila nr. 612 din data de 10.12.2014
Actiune in contencios administrativ avand ca obiect cererea de contestare a unui fapt negativ. Inadmisibilitate. Respingere recurs reclamant - Decizie nr. 1449/R din data de 25.04.2014
Drepturi revolutionari - Decizie nr. 173/R din data de 02.03.2010
Cheltuieli de judecata. Momentul de la care se datoreaza in caz de renuntare la judecata. - Decizie nr. 316 din data de 07.04.2006
Motive de recurs invocate dupa expirarea termenului prevazut de art. 303(1) Cod procedura civila - Decizie nr. 201 din data de 08.03.2006
Apel declarat peste termen de mostenitorul paratului nelegal citat - Decizie nr. 217 din data de 10.03.2006
Repunerea in termenul de exercitare a cailor de atac - Decizie nr. 184 din data de 02.03.2006
Compensare bugetara-situatii de inadmisibilitate - Decizie nr. 775 din data de 12.10.2004
Anulare act - Sentinta civila nr. 3761 din data de 13.05.2010
Hotarare care sa tina loc de act autentiv - Sentinta civila nr. 4692 din data de 17.06.2010
Internare medicala - Hotarare nr. 182 din data de 23.05.2011
Autoritate de lucru judecat - Hotarare nr. 1543 din data de 29.06.2011
Prescriptia dreptului de a cere executarea silita - Hotarare nr. 1598 din data de 05.07.2011
Perceptia dreptului la actiune in repararea pagubei pricinuite prin fapta ilicita - Hotarare nr. 1591 din data de 05.07.2011
Art. 248,215,292 CP cu aplicare Art. 33 lit A CP - Hotarare nr. 315 din data de 07.11.2011
Schimbare incadrare juridica - Hotarare nr. 3462 din data de 03.05.2011
Atribuire termen aferent DL 42/1990 - Hotarare nr. 2514 din data de 15.11.2011