InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Buzau

PENAL.Infractiune de loviri si alte violente. Latura civila

(Sentinta penala nr. 10959_131 din data de 04.04.2011 pronuntata de Judecatoria Buzau)

Domeniu Loviri si alte vatamari | Dosare Judecatoria Buzau | Jurisprudenta Judecatoria Buzau

      
    
      
      
      
      Deliberand asupra cauzei penale de fata, constata urmatoarele:
      Prin rechizitoriul nr. _./P/2010 din data de _.. al Parchetul de pe langa Tribunalul _., inregistrat pe rolul acestei instante la data de 10.08.2010 sub nr. _.., s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata, in stare de libertate a inculpatilor NV, PC si OC pentru savarsirea infractiunii de lovire prev. de art. 180 alin. 2 din Codul penal cu aplicarea art. 75 alin. 1 lit. a) Cod penal.
      In actul de sesizare a instantei s-a retinut urmatoarea situatie de fapt:
     La data de 9.08.2009, in jurul orelor 21.00, partea vatamata PG stationa cu o caruta pe raza comunei S, la marginea satului S, langa locuinta familiei O, fiind insotit de fiul sau de 11 ani. La un moment dat invinuitii NV, PC si OC, care se aflau la locuinta familiei O, au mers la partea vatamata care stationa cu caruta in apropiere de casa familiei O si i-au atras atentia acestuia sa paraseasca locul respectiv. Intrucat partea vatamata nu a dat curs solicitarii de a parasi locul, invinuitii NV, PC si OC l-au lovit pe acesta cu pumnii si cu picioarele, invinuitul PC lovind-o pe partea vatamata si cu un bat pe care il avea asupra lui. Ca urmare a agresiunii, partea vatamata a suferit leziuni traumatice care au necesitat 11-12 zile de ingriri medicale, nefiindu-i pusa viata in primejdie.
     In cursul urmaririi penale au fost indeplinite urmatoarele acte procedurale si s-au administrat urmatoarele mijloace de proba: plangerea si declaratia partii vatamate - f. 3-5 (dosar de urmarire penala (prescurtat in continuare « d.u.p. »); certificat medico-legal nr. */** 2009 emis de Serviciul Judetean de Medicina Legala _. - f. 6-7 d.u.p.; proces verbal de  aducere la cunostinta  a invinuirii si  a dreptului la aparare - fila 9 ;  cazier judicar al inculpatului NV - f. 10 d.u.p.; declaratii invinuit NV  - f. 11-12 d.u.p.; cazier judicar al inculpatului PC  - f. 16 d.u.p. ; declaratii invinuit NV  - f. 15,17 d.u.p.;  proces verbal de consemnare a declaratiei cu privirre ala invinuire pentru invinuitul NV   - f. 19 d.u.p. ; cazier judicar al invinuitului OC  - f. 21 d.u.p. ; declaratii invinuit OC  - f. 20-22 d.u.p.;  proces verbal de consemnare a declaratiei cu privire la invinuire pentru invinuitul OC  - f. 24 d.u.p. ; procese verbale de aducere la cunostinta a invinuirii si a dreptului la aparare ; procese verbal de prezentare a meterialului de urmarire penala - f. 25-28 d.u.p.).
     Pe parcursul cercetarii judecatoresti, au fost audiati in cauza inculpatii NV (declaratie f. 47 ), PC (declaratie f. 46) si OC (declaratie f. 45), precum si partea vatamata  PG (declaratie f. 44).
      Prin declaratie verbala consemnata in incheierea de sedinta din data de 12.10.2010, partea vatamata s-a constituit parte civila in cauza impotriva inculpatilor cu suma de 450 de lei reprezentand contravaloarea telefonului mobil pierdut in urma incidentului si 400 de lei daune moral,solicitand totodata si obligarea inculpatilor la plata cheltuielilor de jduecata efectuate in legatura cu prezentul proces penal.
      Prin adresa nr. */**.2010 (f. 5), Spitalul Judetean de Urgenta ... s-a constituit parte civila in procesul penal cu suma de 156,86 lei, conform decontului de cheltuieli depus la f. 6.
      Potrivit dispozitiilor luate de instanta, la dosar au fost comunicate fisele de cazier judiciar  ale celor trei  inculpati (f. 9-10).
      Analizand ansamblul materialului probator administrat in cauza, instanta retine urmatoarele:
     In fapt, la data de 9.08.2009, in jurul orelor 21.00, partea vatamata PG stationa cu o caruta pe raza comunei S, la marginea satului S, langa locuinta familiei O, fiind insotit de fiul sau de 11 ani. La fata locului au aparut la un moment dat inculpatii NV si OC si au reprosat partii vatamate ca face mizerie cu caruta si caii in acel loc. S-a iscat o cearta si inculpatul OC a lovit-o pe partea vatamata cu piciorul in zona pectorala, iar inculpatul NV cu pumnul peste fata. A venit din curtea familiei O si inculpatul PC care a adus un bat cu care a lovit-o pe partea vatamata, care incerca sa se apere cu un furcoi. Desi PG a fugit cativa metri, toti inculpatii au continuat sa-i aplice lovituri, pana cand a iesit un barbat dintr-o curte invecinata care a indemnat pe cei trei inculpati sa inceteze.
     Ca urmare a agresiunii, partea vatamata a fost transportata cu ambulanta la Spitalul Judetean de Urgenta ..., unde a fost examinat in unitatea de primire urgente cu diagnosticul  "Agresiune. Traumatism cranio- cerebral minor nivel 0 cu plagi contuze parietale si sprancenare stang. Traumatism facial cu plaga contuza piramida nazala, traumatism umar stang cu escoriatii". Conform certificatului medico-legal nr. **/**.2009 emis de Serviciul Judetean de Medicina Legala ... partea vatamata a suferit leziuni traumatice, care au necesitat 11-12 zile de ingriri medicale, nefiindu-i pusa viata in primejdie.
     Pentru stabilirea situatiei de fapt, instanta a avut in vedere declaratiile date in cursul urmaririi penale si al judecatii de inculpati si partea vatamata. Inculpatii au recunoscut in tot cursul procesului penal savarsirea faptei asa cum a fost retinuta in sarcina acestora.
     In drept, fapta inculpatilor NV, PC si OC care in seara zilei de 09.08.2009 au lovit cu pumnii, cu picioarele si cu un bat pe partea vatamata PG, provocandu-i leziuni traumatice care au necesitat 11-12 zile ingrijiri medicale, fara a-i fi pusa viata in primejdie, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de lovire prev. de art. 180 alin. 2  Codul penal, cu aplicarea  art. 75 alin. 1 lit. a) Codul penal, intruneste atat obiectiv cat si subiectiv elementele constitutive ale infractiunii de lovire sau alte violente, prev. de art. 180 alin. 2 Cod penal.
      Sub aspectul laturii obiective, elementul material il constituie actiunea inculpatilor de lovire a partii vatamate, urmarea imediata fiind producerea unor leziuni traumatice, care au necesitat pentru vindecare 11-12 zile de ingrijiri medicale, iar legatura de cauzalitate dintre fapta si prejudiciu este dovedita prin concluziile certificatului medico-legal (care a constatat existenta traumatismului, mecanismul de producere, natura agentului traumatic, data probabila a traumatismului si gravitatea traumatismului exprimata prin criteriul numarului de zile de ingrijire medicale necesare pentru vindecare), in coroborare cu declaratiile inculpatilor  ale si ale partii vatamate. 
      Instanta retine ca sub aspectul laturii subiective, inculpatii au savarsit fapta in forma de vinovatie a intentiei directe, in acceptiunea art. 19 alin. 1 lit. a) din Codul penal, acestia urmarind producerea rezultatului socialmente periculos, respectiv provocarea de suferinte fizice partii vatamate.
      Fapta a fost savarsita  in circumstanta agravanta prevazuta de art. 75 alin. 1 lit. a) Codul penal, cei trei inculpati lovind in mod conjugat partea vatamata si reusind astfel sa infranga rezistenta acestuia.
      Avand in vedere ca fapta cu care a fost sesizata instanta exista, constituie infractiune si a fost savarsita de catre inculpati, in temeiul art. 345 din Codul de procedura penala instanta va dispune condamnarea inculpatilor PC si OC.
        La individualizarea pedepsei pentru infractiunea savarsita, atat pentru alegerea uneia dintre pedepsele alternative, cat si pentru proportionalizarea acesteia si, eventual pentru stabilirea modalitatii de executare, instanta va avea in vedere criteriile generale de individualizare prevazute de art. 72 alin. 1 din Codul penal, precum si dispozitiile art. 52 din Codul penal  privind scopul pedepsei. 
      Astfel, instanta retine ca fapta inculpatilor prezinta un grad de pericol social concret suficient de ridicat, avand in vedere imprejurarile concrete ale comiterii faptei (in loc public, prin agresarea unei singure persoane de catre un grup de trei indivizi, numeroasele lovituri fiind aplicate partii vatamate cu pumnii si cu picioarele de catre cei trei inculpati in mod conjugat, reusind paralizarea opozitiei partii vatamate, si cu insistenta, partea vatamata fiind urmarita si lovita din nou dupa ce a fugit de inculpati), dar si urmarea efectiv produsa asupra integritatii corporale a partii vatamate (leziuni traumatice ce au necesitat 11-12 zile de ingrijiri medicale) si lezarea demnitatii partii vatamate.
      In legatura cu circumstantele personale ale inculpatilor, instanta va avea  in vedere ca ambii inculpati sunt cunoscuti cu trecut infractional asa cum rezulta din fisele de cazier judiciar  existente la dosarul cauzei, nefiind insa intrunite conditiile pentru retinerea starii de recidiva. Instanta retine ca inculpatul PC a fost condamnat anterior la o pedeapsa de 5.000.000 de lei amenda penala pentru savasirea infractiunii de lovire prevazuta de art. 180 alin. 2 Cod penal, dovedind deci perseverenta infractionala cu privire la acest gen de fapte, motiv pentru care  pedeapsa ce i se va aplica va fi mai mare decat pedeapsa ce urmeaza a fi stabilita pentru inculpatul OC.
      I. In aceste conditii, in baza art. 180 alin. 2 Cod penal, cu aplic. art. 75 lit. a) Cod penal, inculpatul  PC va fi condamnat la o pedeapsa de 6 luni de inchisoare pentru infractiunea de lovire savarsita asupra partii vatamate PG.
      II. In baza art. 180 alin. 2 Cod penal, cu aplic. art. 75 lit. a) Cod penal, inculpatul OC, urmeaza a fi condamnat la o pedeapsa de 4 luni de inchisoare pentru infractiunea de lovire savarsita asupra partii vatamate PG.
     Cu titlu de pedeapsa accesorie, in temeiul art. 71 din Codul penal, se vor interzice  fiecarui inculpat pe durata executarii pedepsei principale drepturile prevazute de art. 64 alin. 1 lit. a) teza a II-a si lit. b) din Codul penal (dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective pulbice si dreptul de a ocupa o functie sau de a exerciat o functie implicand exercitiul autoritatii de stat), instanta apreciind ca prin atitudinea acestora de lipsa de respect fata de normele de convietuire sociala si indeosebi fata de valoarea sociala reprezentata de integritatea corporala a persoanei, acestia apar ca nedemni sa exercite drepturile respective.
Apreciind ca masura condamnarii constituie un avertisment serios pentru ambii inculpati, de natura sa-i determine pe viitor sa-si controleze comportamentul si sa se abtina de la savarsirea unor alte infractiuni, in baza art. 81 Cod penal instanta va dispune suspendarea conditionata a executarii pedepselor aplicate inculpatilor pe un termen de incercare  stabilit conform art. 82 Cod penal, respectiv 2 ani si 6 luni  pentru inculpatul PC si 2 ani si 4 luni pentru inculpatul OC.
In baza art. 71 alin. 5 Cod penal urmeaza a se dispune suspendarea executarii pedepsei accesorii aplicate inculpatilor  pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei.
In temeiul art. 359 Cod procedura penala instan?a va atrage atentia ambilor inculpati  ca potrivit art. 83 din Codul penal, daca in cursul termenului de incercare cel condamnat a savar?it din nou o infrac?iune, pentru care s-a pronun?at o condamnare definitiva chiar dupa expirarea acestui termen, instan?a revoca suspendarea, dispunand executarea in intregime a pedepsei, care nu se contope?te cu pedeapsa aplicata pentru noua infrac?iune. De asemenea, urmeaza a se atrage aten?ia inculpatilor ca potrivit art. 84 din Codul penal, daca pana la expirarea termenului de incercare condamnatul nu a indeplinit obliga?iile civile stabilite prin hotararea de condamnare, instan?a dispune revocarea suspendarii executarii pedepsei, in afara de cazul in care cel condamnat dovede?te ca nu a avut putin?a de a indeplini acele obliga?ii.
      III. In ceea ce il priveste pe inculpatul NV, instanta retine ca la data de 01.12.2010  a intervenit decesul acestuia,  potrivit certificatului de deces seria .. nr. _. si extrasului din registrul de deces al Primariei comunei C depuse la dosarul cauzei(f. 61 si 64). Fata de aceasta stare de fapt, in baza art. 11  pct. 2 lit. b) rap. la  art. 10 alin. 1 lit. g) instanta va dispune incetarea procesului penal fata de inculpatul  NV, sub aspectul savarsirii infractiunii de lovire prevazuta de art. 180 alin. 2 Cod penal, cu aplic. art. 75 lit. a) Cod penal, asupra partii vatamate PG.
     IV. Cu privire la actiunile civile formulate in prezentul proces penal, instanta retine urmatoarele :
     Potrivit art. 346 alin. 1 din Codul de procedura penala, in caz de condamnare, instanta se pronunta prin aceeasi sentinta si asupra actiunii civile. Potrivit art. 14 alin. 3 din Codul de procedura penala, repararea pagubei se va face potrivit legii civile, text care trimite la dispozitiile art. 1169 din Codul civil si art. 129 alin. 1 teza finala din  Codul de  procedura civila, care instituie regula ca persoana care formuleaza o pretentie in fata instantei trebuie sa si-o dovedeasca. Pentru admiterea actiunii civile exercitate in cadrul procesului penal trebuie indeplinite conditiile raspunderii civile delictuale prevazute de art. 998-999 din Codul civil, respectiv, existenta faptei ilicite, a prejudiciului, legatura de cauzalitate intre fapta ilicita si prejudiciul  survenit, precum si vinovatia autorului faptei.
      In ceea ce priveste actiunea civila formulata de partea civila PG, instanta retine ca urmare a agrersiuni la carea fost supusa aceasta a suferit un prejudiciu moral prin incalcarea dreptului subiectiv nepatrimonial la integritate si inviolabilitate fizica, cu consecinta unor suferinte fizice si psihice incercate de partea civila in urma leziunilor suferite, pe o durata relativ mare de timp necesara pentru vindecare, avand in vedere zona sensibila afectata. Fata de consecintele faptei inculpatilor, instanta considera ca suma de 400 lei solicitata de partea civila cu titlu de daune morale constituie o compensatie adecvata pentru prejudiciul moral suferit de aceasta.
      Este neintemeiat insa capatul de cerere privind obligarea inculpatilor la contravaloarea telefonului mobil intrucat prin rechizitoriul prin care a fost sesizata instanta in cauza de fata s-a dispus disjungerea cauzei si continuarea cercetarilor cu privire la savarsirea unei posibile infractiuni de furt a telefonului mobil de catre inculpatii NV, PC si OC, urmand ca in cadrul acestui nou dosar partea vatamata sa-si valorifice pretentiile in legatura cu telefonul mobil.
      In ceea ce priveste actiunea civila formulata de partea civila SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA _.., instanta constata ca fapta ilicita a inculpatilor, savarsita cu vinovatie a cauzat acestei parti civile un  prejudiciul material constand in cheltuielile ocazionate de spitalizarea a partii vatamate in data de 09.08.2009, investigatiile medicale, materialele sanitare si medicamentele folosite pentru ingrijirea acesteiasi vinovatia acestora, in valoare totala de 156.86 lei, conform decontului de cheltuieli depus la dosar - f. 6). 
      Astfel  fiind, in baza art. 14 alin. 3 lit. b) Cod procedura penala  cu referire la art. 998 Cod civil instanta va respinge cererea partii civile PG privind obligarea inculpatilor la plata sumei de 450 de lei reprezentand despagubiri materiale (contravaloare telefon mobil). In temeiul  art. 14 alin. 5) Cod procedura penala  cu referire la art. 998 Cod civil urmeaza ca inculpatii PC si OC sa fie obligati in solidar sa plateasca partii civile PG  suma 400 de lei reprezentand daune morale.
      In baza art. 14 alin. 3 lit. b) Cod procedura penala  cu referire la art. 998 Cod civil, instanta va obliga in solidar inculpatii PC si OC  la plata sumei  de 156,86 lei reprezentand despagubiri  materiale catre partea civila Spitalul Judetean de Urgenta _..
      Avand in vedere solutia de condamnare a inculpatilor PC si OC, in baza art. 191 Cod procedura penala instanta ii va obliga sa plateasca fiecare suma de 100 de lei  cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat.
      In baza art. 193 alin. 1 Cod procedura penala cu referire la art. 998 Cod civil, instanta va respinge cererea partii civile PG de obligare a inculpatilor la plata  cheltuielilor de judecata, nefiind depuse dovezi privind efectuarea de cheltuieli in legatura cu prezentul proces.

1
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Loviri si alte vatamari

LOVIRI SAU VATAMARI CAUZATOARE DE MOARTE - Sentinta penala nr. 25 din data de 31.03.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 18115 din data de 31.10.2017
vatamare corporala - Hotarare nr. 9009 din data de 30.10.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 3047 din data de 14.12.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 256 din data de 08.06.2017
LATURA CIVILA. MOD DE SOLUTIONARE IN CAZUL DECESULUI INCULPATULUI - Decizie nr. 40/A din data de 06.01.2004
Loviri sau alte violen?e. Amenin?are. Port fara drept, in locurile si imprejurarile in care s-ar putea primejdui viata sau integritatea corporala a persoanelor ori s-ar putea tulbura ordinea si linistea publica a cutitului. Necompeten?a materiala a inst - Decizie nr. 5 din data de 17.02.2014
Vatamare corporala din culpa. Reducerea in apel a cuantumului daunelor morale - Decizie nr. 3 din data de 10.02.2014
Infrac?iunea de lovire. Re?inerea circumstan?elor atenuante - Sentinta penala nr. 265 din data de 10.12.2013
Loviri ?i alte violen?e. Revocarea suspendarii sub supraveghere a executarii pedepsei - Sentinta penala nr. 192 din data de 31.12.2013
Loviri ?i alte violen?e. Reducerea in recurs a cuantumului daunelor morale - Decizie nr. 29 din data de 31.12.2013
Vatamare corporala din culpa. Reducerea cuantumului daunelor morale raportat la propor?ionalitatea cu prejudiciul de agrement suferit de victima - Decizie nr. 102 din data de 27.08.2012
Loviri ?i alte violen?e.Recunoa?terea vinova?iei in fa?a instan?ei de judecata, art.320 ind.1 c.pr. pen. Efecte. - Sentinta penala nr. 38 din data de 21.02.2012
Loviri ?i alte violen?e . Gre?ita aplicare a pedepsei sub minimul special prevazut de lege. Majorarea in recurs a pedepsei. - Decizie nr. 104 din data de 10.10.2012
Corecta incadrare ?i individualizare judiciara a infrac?iunii de lovire ?i alte violen?e - Decizie nr. 55 din data de 07.05.2012
Loviri sau alte violente. Latura penala - Corecta individualizare a sanctiunii amenzii, raportata la circumstantele reale ale faptei si la circumstantele personale ale inculpatului. Latura civila – Neindeplinirea conditiei de pornire din oficiu a act... - Decizie nr. 99 din data de 18.04.2011
Vatamare corporala din culpa. Casarea sentintei instantei de fond in ceea ce priveste latura civila. Reducerea cuantumului daunelor morale. - Decizie nr. 83 din data de 21.03.2011
Loviri sau alte violente. Aplicarea efectului extensive al recursului cu privire la inculpatii care nu au declarat recurs. Reducerea cuantumului pedepselor si a termenelor de incercare. - Decizie nr. 111 din data de 11.05.2011
Loviri sau alte violente. Corecta cuantificare a daunelor morale. Neacordarea daunelor materiale (prejudiciu incert). - Decizie nr. 86 din data de 28.03.2011
Vatamare corporala. Neretinerea circumstantei agravante a savarsirii faptei de trei persoane impreuna. Majorarea, in recurs, a pedepselor aplicate inculpatilor. - Decizie nr. 87 din data de 28.03.2011