InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Buzau

PENAL.MENTINERE REVOCARE LIBERARE CONDITIONATA

(Sentinta penala nr. 17214 din data de 04.08.2011 pronuntata de Judecatoria Buzau)

Domeniu Liberare conditionata | Dosare Judecatoria Buzau | Jurisprudenta Judecatoria Buzau


Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Buzau nr. _/P/2010 din 06.12.2010 s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatului A.M. pentru savarsirea infractiunilor de furt calificat si distrugere , prevazute de art. 208 alin. 1- 209 alin. 1 lit. g si i Cod penal  si art. 217 alin. 1 Cod penal, ambele cu aplicarea art. 37 lit. a Cod penal.
Prin actul de sesizare a instantei s-a retinut ca inculpatul in seara zilei de 18.05.2010, in jurul orelor 23,30, in timp ce se afla pe raza satului Vernasti, comuna Vernasti, judetul Buzau, a escaladat gardul imprejmuitor si a patruns in curtea magazinului mixt apartinand SC _. SRL , a distrus prelatele a doua umbrele de soare si geamul unei vitrine frigorifice, din care a sustras aproximativ 250 pachete de inghetata, producand un prejudiciu de aproximativ 2.100 lei.               
            Analizand intregul material probator administrat in cauza, respectiv declaratiile inculpatului, plangerea si declaratiile partii vatamate, declaratiile martorilor G.I.M., B.I. si B.C.F. , proces verbal de constatare a infractiunii flagrante si planse foto , raportul de prima expertiza medico legala psihiatrica intocmit de INML "Mina Minovici" cu nr. _./_/2011 din 01.04.2011, instanta va retine urmatoarele:
Inculpatul A.M.( 36  ani) are domiciliul in comuna Chiojdu, judetul Buzau.
In seara zilei de de 18.05.2010, in jurul orelor 23,30, in timp ce se afla pe raza satului Vernesti, comuna Vernesti, judetul Buzau, inculpatul a escaladat gardul imprejmuitor si a patruns in curtea magazinului mixt apartinand SC _. SRL.
          In curte fiind, inculpatul s-a deplasat pe langa peretele exterior al cladirii magazinului unde a fortat si distrus capacul unei lazi frigorifice din care a sustras un numar de 256 pachete cu inghetata, pe care le-a asezat in doua prelate, rupte in prealabil de la doua umbrele de soare situate in aceeasi curte.
          Inculpatul a aruncat peste gard prelata in care se aflau pachetele de inghetata, a escaladat gardul, deplasandu-se cu bunurile sustrase asupra sa pe o distanta de aproximativ 10 metri pe drumul public DN 10 in directia Vernesti -Berca , moment in care a fost prins de organele de politie , care fusesera sesizate de  martorul ocular G.I.M..
          In drept, faptele inculpatului A.M. constand in aceea ca in seara zilei de 18.05.2010, in jurul orelor 23,30, in timp ce se afla pe raza satului Vernasti, comuna Vernasti, judetul Buzau, a escaladat gardul imprejmuitor si a patruns in curtea magazinului mixt apartinand SC _. SRL , a distrus prelatele a doua umbrele de soare si geamul unei vitrine frigorifice, din care a sustras aproximativ 250 pachete de inghetata, producand un prejudiciu de aproximativ 2.100 lei , intrunesc elementele constitutive ale infractiunilor de furt calificat si distrugere , prevazute de art. 208 alin. 1- 209 alin. 1 lit. g si i Cod penal  si art. 217 alin. 1 Cod penal.
Retinand vinovatia inculpatului instanta il va condamna in baza situatiei de fapt si a textelor incriminatorii, la stabilirea si dozarea pedepselor avand in vedere criteriile generale de individualizare prevazute de art. 72  Cod penal si anume: imprejurarile savarsirii faptelor, gradul de pericol social concret al  acestora, limitele de pedeapsa prevazute de legea penala si persoana inculpatului care a avut o atitudine nesincera, in conditiile in care in cursul urmaririi penale nu a dorit sa dea nicio declaratie, doar la prezentarea materialului de urmarire penala, in fata procurorului, inculpatului a declarat ca recunoaste faptele.
           In cursul cercetarii judecatoresti, inculpatul a adoptat aceeasi pozitie  ca in cursul urmaririi penale, nedorind sa dea vreo declaratie. Fata de atitudinea inculpatului care nu reactiona in nici un fel la intrebarile instantei, s - a dispus efectuarea unei expertize medico-legale psihiatrice.
           Raportul de prima expertiza medico legala psihiatrica intocmit de INML "Mina Minovici" cu nr. ../_/2011 din 01.04.2011 a fost depus la dosar, comisia de specialitate concluzionand ca inculpatul prezinta diagnosticul de "tulburare de personalitate de tip social", pastreaza capacitatea psihica de apreciere a continutului si consecintelor faptelor sale, avand discernamantul pastrat in raport de faptele ce i se imputa.
           S-a mai retinut ca inculpatul are un comportament afectiv instabil, bizarerii de comportament cu note de demonstrativitate si teatralism.
          Situatia de fapt retinuta mai sus este confirmata de declaratiile martorilor G.I. M., B.I. si B.C.F., care au fost martori oculari, acestia observandu-l pe inculpat in timpul savarsirii faptelor.
           Inculpatul nu se afla la prima incidenta cu legea penala, acesta fiind recidivist, suferind anterior trei condamnari pentru infractiuni de furt calificat si chiar talharie.
           Condamnarea la o pedeapsa rezultanta de 4 ani inchisoare dispusa prin sentinta penala nr. _./277/2007 a Judecatoriei Patarlagele , definitiva prin neapelare ,  atrage starea de             recidiva post condamnatorie, in conditiile in care inculpatul a fost arestat la data de 08.05.2007, fiind liberat conditionat la data de 02.12.2009 cu un rest ramas neexecutat de 520 zile.
           Asadar, faptele deduse prezentei judecati au fost savarsite in perioada restului de pedeapsa ramas neexecutat, urmand a se aplica dispozitiile art. 61 Cod penal.
           Inculpatul insa, a mai suferit o condamnare prin sentinta penala nr. _./12.11.2010 a Judecatoriei Patarlagele,  definitiva prin neapelare, la o pedeapsa rezultanta de 3 ani inchisoare pentru savarsirea a doua infractiuni de furt calificat , pedeapsa in executarea careia se afla in prezent.
           In aceste imprejurari rezulta ca faptele deduse prezentei judecati sunt concurente cu cele pentru care inculpatul a fost condamnat prin sentinta penala nr. _./12.11.2010 a Judecatoriei Patarlagele.
           Inculpatul nu s-a prevalat de dispozitiile art.320/1 Cod procedura penala.
           Asa fiind, in contextul elementelor de fapt si de drept retinute , instanta in baza art. 208 alin. 1-209 alin. 1 lit. g si i  Cod penal cu aplicarea art.37 lit. a Cod penal  va condamna inculpatul A.M., la o pedeapsa de 5 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de furt calificat .
     In baza art. 217 alin. 1 Cod penal cu aplicarea art. 37 lit. a Cod penal va condamna inculpatul la o pedeapsa de 2 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de distrugere.
     Va constata ca infractiunile deduse prezentei judecati sunt concurente cu cele pentru care inculpatul a fost condamnat la o pedeapsa rezultanta de 3 ani inchisoare  prin sentinta penala nr. _./12.11.2010 a Judecatoriei Patarlagele pentru infractiunile prevazute de art. 20 raportat la art. 208 alin. 1- 209 alin. 1 lit. g si i Cod penal cu aplicarea art. 37 lit. a Cod penal ( 1 an si 6 luni inchisoare) si de art. . 208 alin. 1- 209 alin. 1 lit. g si i Cod penal cu aplicarea art. 37 lit. a Cod penal ( 3 ani inchisoare).
     Va descontopi pedeapsa rezultanta aplicata prin sentinta penala nr_../12.11.2010 a Judecatoriei Patarlagele in pedepsele componente ,punandu-le in individualitatea lor,respectiv : 1 an si 6 luni , 3 ani , inclusiv restul de 520 zile ramas neexecutat din pedeapsa de 4 ani aplicata inculpatului prin sentinta penala _./21.08.2007 a Judecatoriei Patarlagele , pentru care s-a dispus revocarea liberarii conditionate prin sentinta penala nr. _./12.11.2010 a Judecatoriei Patarlagele .
     In baza art.36 alin.1 Cod penal in referire art. 33/a - 34b Cod penal va contopi cele patru pedepse, inculpatul urmand sa execute pedeapsa cea mai grea aceea de 5 ani  inchisoare.
     Va mentine revocarea  liberarii conditionate pentru restul de pedeapsa neexecutat de 520 zile , din pedeapsa de 4 ani inchisoare aplicata prin sentinta penala nr. _./21.08.2007 a Judecatoriei Patarlagele  , revocare dispusa prin  sentinta penala nr.  _./12.11.2010 a Judecatoriei Patarlagele, rest ce va fi contopit cu pedeapsa aplicata prin prezenta sentinta penala, inculpatul avand de executat in total 5 ani inchisoare.
            In baza art.71 Cod penal va interzice inculpatului drepturile prevazute de art.64 lit.a teza a II-a, b Cod penal cu incepere de la data ramanerii definitive a prezentei sentinte si pana la terminarea executarii pedepsei.
     In ceea ce priveste pedepsele accesorii instanta apreciaza ca nu se impune interzicerea in totalitate a dispozitiilor art.64 lit.a Cod penal , in conditiile in care dreptul de a alege este consfintit si prin art.3 din Protocolul nr.1 la CEDO, iar faptele savarsite de inculpat nu sunt de o gravitate deosebita astfel incat sa conduca la interzicerea acestui drept. La aplicarea pedepselor accesorii s-a tinut cont de criteriile de apreciere prevazute in art.71 al.2 Cod penal. (Hotararea CEDO, Hirst Vs GB si Decizia I.C.C.J. nr. 74 din 5.11.2007).
           In baza art. 88 Cod penal va deduce din pedeapsa aplicata retinerea din 19.05.2010, precum si retinerea si arestarea preventiva incepand cu data de 21.06.2010 si pana la inceperea executarii pedepsei in baza sentintei penale nr. _./12.11.2010 a Judecatoriei Patarlagele si in baza art. 36 alin. 3 Cod penal scade din pedeapsa aplicata perioada executata de inculpat in baza sentintei penale mentionate mai sus la zi.
     Anuleaza mandatul de executare emis in baza sentintei penale nr.  _/12.11.2010 a Judecatoriei Patarlagele si dispune emiterea unui nou mandat de executare in baza dispozitiilor prezentei sentinte penale.
     In latura civila partea vatamata T.I.,  administrator al SC "_" SRL Vernesti s-a constituit parte civila cu suma de 2.100 lei reprezentand contravaloarea bunurilor sustrase sau distruse .
     Intrucat faptele inculpatului au fost dovedite, in baza art. 14 Cod procedura penala in referire la art. 346 Cod procedura penala raportat la art. 998 Cod civil, va obliga inculpatul sa plateasca partii vatamate T.I.,  administrator al SC "_." SRL Vernesti suma de 2.100  lei cu titlu de despagubiri civile.
            In baza art.191 Cod procedura penala va obliga inculpatul sa plateasca 1.235 lei cheltuieli judiciare,din care 600 lei onorariu aparator oficiu din ambele faze ale procesului penal de pana acum, si 135 lei taxa expertiza medico legala psihiatrica , suma ce va fi virata din fondurile Ministerului Justitiei in contul RO _. la Trezoreria statului sector 4 Bucuresti..     
     
     
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Liberare conditionata

Liberare conditionata - Decizie nr. 247 din data de 15.12.2016
Liberare conditionata - Decizie nr. 237 din data de 08.12.2016
Masura educativa a libertatii supravegheate - Decizie nr. 454/R din data de 19.10.2004
Recurs, liberare conditionata. - Sentinta penala nr. 12/R din data de 14.01.2011
Mentinerea beneficiului liberarii conditionate in cazul condamnarii inculpatului la pedeapsa inchisorii - Decizie nr. 409 din data de 21.08.2008
Revocarea beneficiului liberarii conditionate - Decizie nr. 563 din data de 26.09.2006
Omisiunea instantei de a se pronunta cu privire la liberarea conditionata in temeiul art. 61 cod penal. - Decizie nr. 138/A din data de 11.04.2006
cerere de liberare conditionata - Sentinta penala nr. 1576 din data de 25.08.2010
- Sentinta comerciala nr. 971 din data de 07.05.2010
- Sentinta penala nr. 153 din data de 20.01.2010
- Sentinta penala nr. 1394 din data de 07.07.2010
- Sentinta penala nr. 991 din data de 12.05.2010
- Sentinta penala nr. 53 din data de 11.01.2010
Liberare conditionata - Hotarare nr. 527 din data de 24.03.2009
Liberare conditionata - Hotarare nr. 527 din data de 24.03.2009
Liberare conditionata - Hotarare nr. 527 din data de 24.03.2009
Liberare conditionata - Hotarare nr. 522 din data de 23.03.2009
Liberare conditionata - Hotarare nr. 522 din data de 23.03.2009
Liberare conditionata - Hotarare nr. 523 din data de 23.03.2009
MENTINERE LIBERARE CONDITIONATA. CONTOPIRE PEDEPSE. INDIVIDUALIZARE PEDEAPSA. - Sentinta penala nr. 596 din data de 23.11.2009