InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Buzau

OBLIGATIA DE A FACE- IDENTIFICAREA UNUI TEREN CUMPARAT CU ACT DE DARE IN PLATA

(Hotarare nr. 4 din data de 07.11.2013 pronuntata de Judecatoria Buzau)

Domeniu Actiuni (in): anulare, posesorie, regres, pauliana etc. | Dosare Judecatoria Buzau | Jurisprudenta Judecatoria Buzau

OBLIGATIA DE A FACE- IDENTIFICAREA UNUI TEREN CUMPARAT CU ACT DE DARE IN PLATA Deliberand asupra cauzei de fata, retine urmatoarele :
Prin cererea inregistrata pe rolul acestei instante la data de 10.06.2011 reclamantii _, au solicitat in contradictoriu cu paratele Primaria Comunei Merei si Comuna Merei prin primar, obligarea acestora la identificarea suprafetei de teren de 1000 mp cumparata de reclamanti prin actul de dare cu plata nr. _/10.05.1990, obligarea la masurarea si stabilirea vecinatatilor suprafetei de teren si obligarea paratelor la identificarea tarlalei si parcelei din care face parte suprafata de teren de 1000 mp, cu cheltuieli de judecata.
In motivarea cererii acestia au aratat ca prin actul de dare cu plata nr. _/10.05.1990 au cumparat de la CAP Izvoru Dulce, com. Merei, suprafata deteren de 1000 mp, achitand pretul integral conform chitantei cu nr. _/1990, avand in schimb obligatia de a construi un imobil pe aceasta suprafata de teren.
Au precizat ca la momentul intocmirii actului de dare cu plata s-a efectuat si un proces verbal, prin care s-a aprobat vanzarea acestei suprafete de teren, precum si o schita de plan dar in fapt suprafata de teren de 1000 mp nu a fost niciodata identificata.
Au invederat ca pe parcursul celor 20 de ani reclamantii au incercat in nenumarate randuri sa solicite identificarea suprafetei de teren sa poata incepe edificarea unui imobil, dar primaria com.Merei nu a dat niciodata un raspuns cert si concret.
Au mai aratatca in anul 2010 s-a formulat o noua adresa catre Primaria Merei, solicitand anumite informatii despre aceste suprafete de teren, iar prin raspunsul primit la data de 29.11.2010 s-a aratat caterenul nu a putut fi identificat in planurile cadastrale ale Primariei Merei.
In drept actiunea a fost intemeiata pe prevederile art. 1073 C.civ. rap. la Legea 18/1991.
In dovedire a solicitat incuviintarea probei cu inscrisuri, martori si expertiza de specialitatea topo - cadastru, atasand la dosar copie de pe actul de identitate, raspunsul nr. _/25.11.2010, adresa Primariei Merei, actul de dare cu plata, proces verbal si schita de plan.
Cererea a fost legal timbrata cu taxa de timbru de 40 de lei si 1 leu timbru judiciar
Instanta a incuviintat pentru parti administrarea probei cu inscrisuri si porba cu expertiza tehnica specialitatea topografie cadastru, fiind desemnat expert Barbu Marian , raportul de expertiza fiind depus la dosarul cauzei.
Primaria com. Merei cat si Comuna Merei prin primar au formulat concluzii scrise la termenul din data de 16.05.2012, prin care au solicitat respingerea actiunii ca neintemeiata, avand in vedere ca actul de dare cu plata este nul de dreptintruca nu a fost respectata conditia existenta in cuprinsul acesteia si anume aceea de a construi o locuinta in termen de doi ani din momentul incheierii lui.
Au precizat ca nu inteleg de ce reclamantii nu au solicitat identificarea si delimitarea suprafetei de teren ce face obiectul actului de dare cu plata in momentul incheierii actului.
Au invederat ca este imposibil sa identifice aceasta suprafata de teren dupa 20 de ani in conditiile in care nu au nici-o informatie cu privire la acest teren.
Reclamantul a aratat ca solicita obligarea paratelor la identificarea acestei suprafate de teren intrucat doreste sa construisca o casa pe acesta.
Analizand probele administrate in cauza, instanta retine urmatoarele :
La data de 10.05.1990, reclamantii au cumparat de la CAP Izvoru Dulce, com. Merei, prin act de dare cu plata suprafata de 1000 mp, teren de constructie, prevazut in schita anexa, situat in intravilanul satului Merei, jud. Buzau, intre vecinii: _..
In cuprinsul contractului se arata ca pretul de vanzare a fost incasat cu chitanta nr. _/1990.
De asemenea in cuprinsul contractului se prevede ca darea cu plata a acestui teren se face cu scopul ca dobanditorii sa-si construiasca in termen de doi ani o locuinta proprietate personala, iar in cazul in care nu este respectata conditia mentionata de a fi construita in termenul mentionat, prezentul act de dare cu plata se reziliaza de drept.
La aceeasi data a fost intocmit si procesul verbal a adunarii generale a membrilor cooperatori si schita cu vecinatatile terenului atribuit.
Potrivit raportului de expertiza tehnica judiciara efectuat de expert Barbu Marian, terenul cumparat de reclamanti a fost identificat in tarlaua _, in spatele taberei de vara pentru copii, acesta avand urmatoarele vacinatati: la _.
Conform procesului verbal de receptie nr. _/2013 s-a respins documentatia deoarece imobilul ce face obiectul acestui rpaort de expertiza este proprietatea numitului _, dobndit prin contractul de vanzare cumparare nr. _/08.04.1999 autentificat de BNP Stoicescu Mioara.
In ceea ce priveste apararea paratei conform careia nu are calitate procesuala pasiva instanta o califica ca aparare de fond, aceastea neconstituind o exceptie procesuale asupra careia sa fie obligata sa se pronunte in conditiile art.137 alin.1 Cod proc.civ.
Aceasta aparare nu poate fi retinuta de instanta, avand in vedere ca la momentul lichidarii CAP - Izvoru Dulce, arhivele acestui CAP a fost preluat de Primaria com. Merei, astfel incat paratele sunt singurele care pot indeplini cererile reclamantilor.
In ceea ce priveste actul de dare cu plata incheiat de reclamanti, instanta constata ca acesta a fost incheiat sub conditie.
Conditia suspensiva amana nasterea raportului contractual pe cand conditia rezolutorie il desfiinteaza.
Ori de cate ori un bun a fost transmis sub conditie, dobanditorul este proprietar sub conditie rezolutorie, iar transmitatorul este proprietar sub conditie suspensiva.
Astfel in caz de vanzare - cumparare a unui teren, realizarea conditiei face ca dreptul cumparatorului sa dispara, ca si cand n-ar fi existat niciodata, iar vanzatorul redevine proprietar, ca si cum n-ar fi vandut niociodata, acese efecte producandu-se de drept, fara a fi necesara pronuntarea rezolutiunii.
In cauza de fata fostul CAP Izvoru Dulce a vandut paratilor in anul 1990 suprafata de 1000 mp teren pentru ridicarea unei locuinte, sub conditia executarii constructiei intr-un termen de 2 ani, de la adta incheierii actului.
Avand in vedere ca nu a fost indeplinita conditia, instanta constata ca actul este desfiintat de drept si ca terenul a reintrat in patrimoniul CAP, astfel incat a disparut dreptul cumparatorului de a cere identificarea suprafetei de teren, de a  cere masurarea si stabilirea vecinatatilor suprafetei de teren si identificarea tarlalei si parcelei din care face parte suprafata de teren de 1000 mp.
Mai mult, avand in vedere raportul de expertiza tehnica efectuat in cauza, instanta constata ca terenul a carei identificare se solicita, a fost identificat.
Fata de cele de mai sus, instanta urmeaza a respinge cererea de chemare in judecata ca neintemeiata.
Totodata, aceeasi solutie de respingere ca neintemeiate se impune si cu privire la capatul de cerere avand ca obiect cheltuieli de judecata, accesorii capatului principal de cerere si a carei admitere era conditionata de solutionarea favorabila a capatului principal de cerere prin admiterea acestuia, lucru care nu a intervenit insa in cauza de fata.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Actiuni (in): anulare, posesorie, regres, pauliana etc.

Anulare act - Decizie nr. 523 din data de 27.06.2017
Anulare act - Decizie nr. 502 din data de 21.06.2017
II.Procesul verbal de contraventie care nu intruneste conditiile prev. de art. 19/1 din OG nr. 2/2001 reactualizata, va fi anulat. - Decizie nr. 267/R din data de 23.05.2005
Anularea actelor frauduloase incheiate de debitori in dauna creditorilor se poate dispune daca se dovedeste existenta intentiei de frauda - Sentinta civila nr. 506/CA din data de 19.05.2004
COMPETENTA MATERIALA . ANULARE ACT FALSIFICAT - Decizie nr. nr. 5/A din data de 05.01.2004
Obligare la incheierea unui act autentic de vanzare-cumparare iar in caz de refuz, Sentinta sa tina loc de contract de vanzare cumparare - Decizie nr. 155 din data de 31.12.2013
Lipsa calitatii procesuale pasive ca urmare a divizarii unei societati in mai multe societati comerciale. Imposibilitatea introducerii unor noi parati in apel. - Decizie nr. 404 din data de 09.09.2011
Actiune in constatare - Sentinta civila nr. 293 din data de 03.06.2009
- Sentinta civila nr. 526 din data de 29.10.2008
Rectificare carte funciara - Sentinta civila nr. 118 din data de 10.02.2009
Exceptia inadmisibilitatii cererii pentru neparcurgerea procedurii plangerii prealabile. Dovada depusa dupa inchiderea dezbaterilor - Sentinta civila nr. 84/F din data de 15.09.2015
Raportul de evaluare intocmit de A.N.I.. Consecintele incalcarii dispozitiilor art. 70 si 79 alin. 1 din Legea nr. 161/2003. Contestarea raportului de evaluare. - Decizie nr. 5/F din data de 23.01.2015
Admisibilitatea actiunii in anulare a actului administrativ-fiscal adresate direct instantei de judecata, fara a urma, in prealabil, procedura prevazuta de art. 205-208 din Codul de procedura fiscala. - Decizie nr. 611/R din data de 21.05.2015
Vechiul cod de procedura civila – Recurs respins. Inadmisibilitate actiune constatare a unei situatii de fapt in materia contenciosului administrativ. Sanctiunea necomunicarii modificarii actiunii – nulitate relativa in conditiile art. 105 alin. 2 c.pr.ci - Decizie nr. 2130/R din data de 19.09.2014
Vechiul cod de procedura civila - Recurs respins. Inadmisibilitate actiune constatare a unei situatii de fapt in materia contenciosului administrativ. Sanctiunea necomunicarii modificarii actiunii – nulitate relativa in conditiile art. 105 alin. 2 c.pr.ci - Decizie nr. 1449/R din data de 25.04.2014
Actiune pentru anularea permisului sau de conducere - Sentinta civila nr. 4798/CA din data de 19.09.2012
Actiune in anulare. Decizie emisa in baza Legii 10/2001 de catre o persoana juridica ce nu avea calitatea de unitate detinatoare. - Sentinta civila nr. 101/S din data de 03.04.2012
Interesul in promovarea unei ac?iuni in constatarea nulita?ii absolute a unui act juridic. - Decizie nr. 251/A din data de 28.10.2011
Cheltuieli de judecata pe cale separata. - Decizie nr. 1290/R din data de 20.10.2011
Uzucapiune.Posesia exerciatata asupra unui teren proprietatea C.A.P. - Decizie nr. 1473/R din data de 24.11.2011