InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Calafat

Sentinta civila Nr. 61

(Hotarare nr. 61 din data de 02.02.2011 pronuntata de Judecatoria Calafat)

Domeniu Situatii la divort | Dosare Judecatoria Calafat | Jurisprudenta Judecatoria Calafat

Dosar nr. 3221/201/2010
R O M A N I A

JUDECATORIA CALAFAT
CALAFAT
Sentinta civila Nr. 61/2011
Sedinta publica de la 02 Februarie 2011
Completul compus din:
PRESEDINTE Aurelian Gabriel Badulescu
Grefier Angela Saracin Pe rol judecarea cauzei Minori si familie privind pe reclamantul PCL, autoritate tutelara Primaria Calafat, autoritate tutelara Primaria M si pe parata PCL, avand ca obiect divort cu copii.
La apelul nominal facut in sedinta publica au raspuns reclamantul, PCL, asistat de av.R L., parata PCL asistata de av.G.B.
Procedura legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta, dupa care instanta apreciind cauza in stare de judecata a acordat cuvantul pe fond.
Av. R L. pentru reclamant a solicitat admiterea actiunii desfacerea casatoriei prin acord, incredintarea minorului reclamantului, obligarea paratei la plata unei pensii de intretinere, parata sa-si reia numele avut inainte de casatorie, cu compensarea cheltuielilor de judecata.
Av. G.B pentru parata a solicitat admiterea in parte a actiunii, admiterea cererii reconventionale, desfacerea casatoriei prin acord, incredintarea minorului mamei, obligarea reclamantului la pensie de intretinere, parata sa-si reia numele avut inainte de casatorie cu cheltuieli de judecata.

INSTANTA

Prin cererea inregistrata sub nr. 3221/201/2010 la data de 30.11.2010 reclamantul PCL a chemat-o in judecata pe sotia sa PCL pentru ca prin hotararea ce se va pronunta sa se dispuna desfacerea casatoriei inregistrata sub nr.6 din 26.06.2005 la Primaria com.M, din vina exclusiva a paratei, sa-i fie incredintat spre crestere si educare minorul PIA, nascut la data de 28.04.2005, parata sa fie obligata sa contribuie la cheltuielile de crestere, invatatura, educare si pregatire profesionala a minorului, parata sa-si reia numele avut anterior casatoriei, anume Raducanu.
In fapt, reclamantul a motivat ca s-a casatorit cu parata la data de 26.06.2005, dupa ce o perioada mai lunga intretinuse relatii de concubinaj cu aceasta. Din casatorie s-a nascut minorul PIA, care de la data despartirii in fapt a ramas in ingrijirea sa si a familiei sale.
Partile s-au despartit in fapt la sfarsitul lunii septembrie 2010, din cauza faptului ca minorul are un handicap de gradul 1 are nevoie de tratament si supraveghere continue, iar parata avea un comportament violent fata de acesta, refuza sa se ocupe de minor si sa mearga cu el la spital in vederea internarii. Din acest motiv, mama reclamantului este cea care s-a ocupat de minor de la nastere, ea a fost cea care s-a internat cu el periodic in spital , pentru tratament si recuperare, asa cum necesita boala acestuia.
Considera reclamantul ca , avand in vedere ca de la data despartirii in fapt minorul a ramas in ingrijirea sa si a familiei sale, este in interesul minorului sa-i fie incredintat spre crestere si educare, deoarece are conditii materiale mai bune, pentru cresterea si educarea lui si poate sa-i asigure in continuare ingrijirea si tratamentul medical de care are nevoie. Parata nu are conditiile necesare cresterii si ingrijirii minorului, deoarece locuieste cu familia tatalui ei, care se compune din 6 persoane, in 2 camere.
A depus la dosarul cauzei certificatul de casatorie, certificat de nastere minor
Prin incheierea din data de 15.12.2010 s-a dispus conexarea dosarului nr.2726/201/2010, avand ca obiect cererea accesorie cererii de divort privind incredintarea minorului. Instanta a luat interogatoriu paratei care a aratat ca este de acord cu desfacerea casatoriei, judecata continuand in conditiile art.613C.p.p.  administrand probele prevazute de lege pentru solutionarea acestor cereri.
Reclamantul a depus la dosar certificat de nastere minor, bilete de iesire din spital, certificat medico-legal, certificat de incadrare a minorului in grad de handicap, procura speciala, procura speciala, certificat de casatorie, declaratie medic primar
In acest dosar parata a formulat intampinare si cerere reconventionala prin care a solicitat respingerea actiunii ca neintemeiata , incredintarea spre crestere si educare a minorului, obligarea reclamantului la plata unei pensii de intretinere si obligarea reclamantului la plata cheltuielilor de judecata.
In fapt a motivat ca este casatorita cu reclamantul si au locuit impreuna in apartamentul mamei sale din Calafat pana la jumatatea lunii septembrie a anului 2010 cand din cauza unor neintelegeri intervenite intre ea si mama reclamantului aceasta a alungat partile din domiciliul conjugal. Pentru a aplana conflictul partile s-au mutat impreuna intr-o garsoniera care apartine mamei reclamantului. In aceeasi zi mama reclamantului a venit in garsoniera si a inceput din nou sa faca scandal. Parata recunoaste ca a jignit-o pe mama reclamantului, iar in acel moment reclamantul a scos cureaua de la pantaloni si a inceput sa le loveasca pe parata si pe mama acestuia., lovindu-l din greseala si pe minor. Minorul a fost luat de un nepot al reclamantului pentru a nu mai plange si a nu mai asista la scandal.
Au locuit impreuna cu reclamantul in garsoniera timp de o saptamana timp in care se rugau de mama reclamantului sa le inapoieze copilul, acesta amenintandu-i sa paraseasca garsoniera ca daca nu ii va da foc.
Dupa o saptamana partile s-au mutat in casa parintilor paratei de la M, dupa care reclamantul a plecat in strainatate.
Parata mentioneaza ca a fost impreuna cu copilul tot timpul si doar o singura data a plecat in strainatate impreuna cu reclamantul pentru a castiga bani pentru nevoile familiei. Dupa izgonirea din domiciliul comun a contribuit permanent din punct de vedere material la cresterea minorului si in nenumarate randuri a dorit sa-l viziteze, dar mama reclamantului nu i-a permis sa-l vada, contributia a constat atat in pachete cu hrana si medicamente pe care le-a trimis, cat si in lasarea cardului pentru a ridica mama reclamantului drepturile banesti, cuvenite paratei in calitate de insotitor. In mod permanent s-a ocupat de minor cu dragoste si tandrete, iar in tot timpul de cand au fost izgoniti nu a demarat procedura de divort sau de incredintare minor deoarece a dat curs insistentelor reclamantului sa nu faca acest lucru pentru a putea sa se impace cu mama sa.
Considera ca indeplineste criteriile morale pentru ca minorul sa-i fie incredintat , are conditii materiale pentru cresterea si educarea copilului, varsta minorului necesita prezenta mamei, copilul este foarte atasat de aceasta, a crescut langa aceasta si dat fiind boala de care sufera, este in interesul acestuia sa fie incredintat mamei.
A depus la dosarul cauzei adeverinta de asistent personal al minorului.
In data de 05.11.2010 a formulat precizare la cererea reconventionala prin care a solicitat stabilirea domiciliului minorului la mama.
In cauza au fost efectuate anchete sociale de catre autoritatea tutelara Primaria Calafat si autoritate tutelara Primaria M, a fost luat interogatoriu de catre reclamant paratei si au fost audiati martorii BS, BM, CE, RE.
Din actele si lucrarile dosarului instanta a retinut urmatoarele: Partile sunt casatorite din anul 2005 conform certificatului de casatorie inregistrat sub nr.6 din 26.06.2005 la Primaria com.M. Din casatorie a rezultat copilul minor PIA, nascut la data de 28.04.2005.
In conformitate cu prevederile art.37 alin.2 lit.a C.fam. divortul poate avea loc prin acordul sotilor, la cererea ambilor soti si in conformitate cu  prevederile 38 alin.1 C.fam. "Divortul prin acordul sotilor poate fi pronuntat de catre instanta judecatoreasca indiferent de durata casatoriei si indiferent daca exista sau nu copii minori rezultati din casatorie."
Instanta constata ca sunt intrunite conditiile prevazute de art. 37 alin.2 lit.a si  38 C.fam. si prin urmare va admite in parte actiunea si va declara desfacuta casatoria prin acordul partilor.
Instanta va dispune ca parata sa-si reia numele avut inainte de casatorie, acela de R.
Din casatorie a rezultat minorul copilul minor PIA, nascut la data de 28.04.2005 , care locuieste in prezent cu reclamantul si cu bunica sa paterna, desi prin sentinta civila nr.1709/03.12.2010 pronuntata de Judecatoria Calafat in dosar nr.3232/201/2010 pe cale de ordonanta presedintiala s-a incredintat spre crestere si educare minorul in mod provizoriu mamei pana la solutionarea definitiva a actiunii de divort, insa cu toate ca a fost somat prin executorul judecatoresc sa permita executarea acestei sentinte, executarea nu a fost posibila deoarece reclamantul nu a fost gasit la domiciliu.
Avand in vedere faptul ca minorul are o varsta frageda care necesita prezenta mamei si faptul ca minorul are un handicap de gradul 1 , iar mama sa  indeplineste si functia de asistent personal al minorului ,in baza art 42 C.fam, instanta apreciaza ca este in interesul superior al minorului sa fie incredintat spre crestere si educare mamei si prin urmare va admite cererea reconventionala a acesteia.
In temeiul art. 86 si 94 C.fam, reclamantul va fi obligat la plata unei pensii de intretinere pentru minor, iar la stabilirea cuantumului acesteia se va avea in vedere varsta minorului si necesitatile materiale ocazionate de cresterea si educarea sa precum si de posibilitatile materiale ale paratului, urmand sa se stabileasca o pensie de intretinere, in cuantum de  125 lei lunar in favoarea minorului, incepand cu data pronuntarii hotararii si pana la majoratul minorului.
Avand in vedere ca se va admite in parte actiunea si se va admite cererea reconventionala instanta va compensa cheltuielile de judecata PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE Admite in parte actiunea formulata de reclamantul PCL, in contradictoriu cu parata PCL, , la fam. R.
Admite cererea reconventionala. formulata de parata PCL in contradictoriu cu reclamantul PCL
Declara desfacuta casatoria inregistrata sub nr.6 din 26.07.2005 la Primaria com.M prin acordul sotilor.
Incredinteaza spre crestere si educare minorul PIA, nascut la data de 28.04.2005, mamei.
Obliga reclamantul la 125 lei lunar pensie de intretinere in favoarea minorului, incepand cu data pronuntarii hotararii si pana la majoratul acestuia sau intervenirea unei alte cauze legale de modificare sau incetare a obligatiei.
Dispune ca parata sa-si reia numele avut anterior casatoriei, acela de R.
Compenseaza cheltuielile de judecata.
Irevocabila cu privire la divort.
Cu apel in 30 de zile de la comunicare cu privire la cererile accesorii.
Pronuntata in sedinta publica de la 02 Februarie 2011
    
                   PRESEDINTE                                                           GREFIER
BADULESCU AURELIAN-GABRIEL                             SARACIN ANGELA A.B. /A..S 4 ex. 17 Februarie 2011
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Situatii la divort

Desfacerea casatoriei. Incredintare minori. Contributie lunara de intretinere. - Decizie nr. 419 din data de 08.11.2010
divort cu copii - Sentinta civila nr. 6322 din data de 26.09.2011
Divort fara minori - Sentinta civila nr. 544/2014 din data de 02.07.2014
RAPORT DE DREPT INTERNATIONAL PRIVAT. RECUNOASTEREA HOTARARII STRAINE PRIVITOARE LA DIVORT. NOTIUNEA DE HOTARARE STRAINA - Sentinta civila nr. 316 din data de 22.01.2006
DIVORT. INCREDINTARE MINORI. INTERESUL SUPERIOR AL COPIILOR. CRITERII. NEVOIA DE A CRESTE IMPREUNA - Sentinta civila nr. 10115 din data de 05.11.2008
divort - Sentinta civila nr. 247 din data de 13.05.2014
Desfacerea casatoriei - Sentinta civila nr. 1879 din data de 25.10.2016
Desfacerea casatoriei, stabilirea domiciliului minorului - Sentinta civila nr. 1274 din data de 01.07.2015
Desfacere casatorie - Sentinta civila nr. 1281 din data de 01.07.2015
Desfacerea casatoriei - Sentinta civila nr. 900 din data de 13.05.2015
Situatii la divort - Sentinta civila nr. 2795 din data de 15.10.2012
Situatii la divort - Sentinta civila nr. 2387 din data de 13.09.2012
Desfacerea casatoriei - Sentinta civila nr. 247 din data de 13.07.2010
Desfacere casatorie, incredintare minori, stabilire pensie intretinere, revenire la numele anterior casatoriei - Sentinta civila nr. 1 din data de 22.10.2008
Actiune de divort, stabilirea exercitarii autoritatii parintesti in mod rxclusiv de catre unui dintre parinti - Sentinta civila nr. 3249 din data de 19.12.2011
Divort - Sentinta civila nr. 263 din data de 15.02.2010
Divort - Sentinta civila nr. 310 din data de 25.04.2013
divor? cu minori - Sentinta civila nr. 1542/2015 din data de 08.10.2015
partaj bunuri comune pe calea actiunii oblice - Sentinta civila nr. 0 din data de 27.03.2014
stabilire domiciliu minor - Sentinta civila nr. 366 din data de 18.06.2014