InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Calafat

SENTINTA PENALA Nr. 173

(Sentinta penala nr. 173 din data de 31.10.2011 pronuntata de Judecatoria Calafat)

Domeniu Furt | Dosare Judecatoria Calafat | Jurisprudenta Judecatoria Calafat

Dosar nr. 3525/201/2011                 - art. 208 C.p. -

R O M A N I A

JUDECATORIA CALAFAT JUDETUL DOLJ
SENTINTA PENALA Nr. 173/2011
Sedinta publica de la 31 Octombrie 2011
Completul compus din:
PRESEDINTE Mioara Popescu
Grefier Mihai Adrian Popa
x.x.x.x.

Ministerul Public fiind reprezentat de procuror Ivanescu Petrisor, de la Parchetul de pe linga Judecatoria Calafat.-

          Pe rol , judecarea cauzei penale privind pe inculpatii CPC si  VN si partea civila ADMINISTRATIA NATIONALA A IMBUNATATIRILOR FUNCIARE  RA-UA  DOLJ, avand ca obiect furtul (art.208 C.p.).
                  La apelul nominal facut in sedinta publica, au raspuns inculpatul VN, asistat de av. V. Patru, lipsa fiind inc. CPC, reprezentat de acelasi avocat si partea civila Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare RA-UA Dolj.
            Procedura legal indeplinita.
                 S-a facut referatul oral al cauzei de grefierul de sedinta, s-a luat declaratie inculpatului prezent, VN, care a recunoscut in totalitate faptele retinute in actul de sesizare al instantei , insusindu-si probele administrate in faza urmaririi penale, s-a disjuns actiunea penala cu privire la inculpatul CPC si actiunea civila, dupa care instanta a apreciat cauza in stare de judecata, a acordat cuvintul in fond.
                Reprezentantul Parchetului a expus pe larg starea de fapt aratind ca vinovatia inculpatului a fost dovedita prin probele administrate in faza urmaririi penale si recunoscuta de inculpat, solicitind condamnarea acestuia la pedeapsa inchisorii redusa ca urmare a acordului de vinovatie , potrivit disp. art. 320 ind.1 c.p.p., sa se dispuna suspendarea conditionata a executarii pedepsei , aplicarea disp. art. 64 si 71 C.p., obligarea la plata cheltuielilor judiciare.
                Av. V. Patru, pentru inculpatul VN a solicitat condamnarea la pedeapsa inchisorii, iar la individualizarea pedepsei sa se retina circumstante atenuante si sa se dispuna reducerea limitelor de pedeapsa prin aplicarea disp. art. 320 ind. 1 C.p.p., obligarea la plata cheltuielilor judiciare. 
                Inculpatul , in ultimul cuvint, a recunoscut si regretat savirsirea faptelor.
     
J U D E C A T A :

Prin rechizitoriul nr.49/P/2011/23.09.2011 al Parchetului de pe linga Judecatoria Calafat s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata in stare de libertate a inculpatilor : CPC , pentru savirsirea infractiunii de tentativa la furt calificat prev.si ped. de art. 20 rap.la art. 208 alin.1, 209 alin.1, lit. a,i, C.p. rap.la art. 209 alin.3 lit. b C.p. cu aplic. art.  37 lit. b C.p. si VN, pentru savirsirea infractiunii de tentativa la furt calificat prev.si ped. de art. 20 rap.la art. 208 alin.1, 209 alin.1, lit. a,i, C.p. rap.la art. 209 alin.3 lit. b C.p.
In fapt, s-a motivat ca la data de 29.12.2010, in jurul orei 12,00, numitii CPC si VN  au plecat cu caruta sa arunce gunoiul la marginea satului TN, unde exista un loc de depozitare a gunoiului, linga statia de apa. Dupa ce au descarcat gunoiul, cei doi au intrat in statia de apa si folosindu-se de uneltele pe care le aveau in caruta, au desprins din beton un suport de prindere motor,  fiind surprinsi de organele de politie in momentul in care intentionau sa-l urce in caruta.
In declaratia data in fata organelor de cercetare penala, numitul VN a recunoscut savirsirea faptei, afirmind ca a plecat de acasa impreuna cu CPC, cu scopul de a sustrage placa metalica din incinta  statiei de apa, pe care o vazusera cu o zi inainte, pe data de 28.12.2010,  cind au trecut pe langa statia de apa in drum spre PN. CPC a intrat in statia de apa si a observat  placa de metal, spunindu-i ca vrea sa o sustraga, insa el i-a cerut sa renunte, intrucit au plecat de acasa pentru a stringe lemne, motiv pentru care s-au inteles sa revina a doua zi, pregatiti cu uneltele necesare. A doua zi, cei doi au venit la locul faptei pregatiti cu mai multe scule, (ranga, dalti, ciocane, un baros), luate de catre CP de la un vecin, caruia i-a spus ca ii sunt necesare pentru a sparge buturugi. In momentul in care CP  spargea betonul in jurul placii metalice, VN tinea dalta .
S-a mai aratat ca numitul CP a recunoscut savirsirea faptei din 29.12.2010, insa a negat implicarea lui VN in desprinderea suportului de motor,  declarind ca acesta nu l-a ajutat sa disloce  suportul respectiv.
De asemenea, a declarat ca afirmatiile lui VN in sensul deplasarii lor la locul faptei, cu scopul de a sustrage , nu sunt adevarate.
Pina la inceperea cercetarii judecatoresti, inculpatul a declarat ca recunoaste savirsirea faptelor retinute in actul de sesizare a instantei si a solicitat ca judecata sa se faca pe baza probelor administrate in faza de urmarire penala.
Astfel, instanta retine din probe ca la data de 29.12.2010, in jurul orei 12,00, numitii CPC si VN  au plecat cu caruta sa arunce gunoiul la marginea satului TN, unde exista un loc de depozitare a gunoiului, linga statia de apa. Dupa ce au descarcat gunoiul, cei doi au intrat in statia de apa si folosindu-se de uneltele pe care le aveau in caruta, au desprins din beton un suport de prindere motor,  fiind surprinsi de organele de politie in momentul in care intentionau sa-l urce in caruta.
In declaratia data in fata organelor de cercetare penala, numitul VN a recunoscut savirsirea faptei, afirmind ca a plecat de acasa impreuna cu CP, cu scopul de a sustrage placa metalica din incinta  statiei de apa, pe care o vazusera cu o zi inainte, pe data de 28.12.2010,  cind au trecut pe langa statia de apa in drum spre PN. CP a intrat in statia de apa si a observat  placa de metal, spunindu-i ca vrea sa o sustraga, insa el i-a cerut sa renunte, intrucit au plecat de acasa pentru a stringe lemne, motiv pentru care s-au inteles sa revina a doua zi, pregatiti cu uneltele necesare.
VN a descrisw modalitatea in care au actionat in ziua urmatoare, aratind ca in momentul in care CP spargea betonul din jurul placii metalice, el tinea dalta.
La locul faptei ei ai venit pregatiti cu mai multe scule, (ranga, dalti, ciocane, un baros), luate de catre CP de la un vecin, caruia i-a spus ca ii sunt necesare pentru a sparge buturugi.
In drept, fapta inculpatului VN intruneste elementele constitutive ale infractiunii de tentativa la furt calificat prev.de art. 201 rap.la art. 208 al.1, 209 al.1 lit. a,i C.p., rap.la art. 209 al.3 lit. b C.p.
La individualizarea pedepsei, instanta va avea in vedere gradul de pericol social al faptei, imprejurarile in care a fost savirsita, datele ce caracterizeaza persoana inculpatului , infractor primar, pozitia sincera in cursul procesului penal, elemente ce pot constitui circumstante atenuante prev de art 74 lit a,c cod penal in raport de care se va pronunta o pedeapsa cu inchisoare, beneficiind de reducerea cu 1/3 a limitelor de pedeapsa prevazute de lege, potrivit art. 320 ind. 1 pct. 7 C.p.p si dispozitiile art 76 lit d cod penal.
Apreciind ca scopul pedepsei poate fi atins chiar fara executarea acesteia si fiind indeplinite conditiile prevazute in art. 81 C.p., instanta va dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei.
In cauza se va face aplicarea disp. art. 82 C.p., atragindu-se atentia asupra consecintelor nerespectarii preved.art. 83 C.p.
In baza art. 71 al.2 C.p., se va aplica inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prev.de art. 64 al.1 lit. a teza a II-a si lit. b C.p., urmind ca in baza art. 71 al.5 C.p. sa se suspende executarea pedepsei accesorii pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei.
Intrucit pentru solutionarea actiunii civile formulata de partea civila A.N.I.F. R.A. - U.A. Dolj, se impune administrarea de probe in fata instantei, se va dispune disjungerea acesteia in temeiul art. 320 ind. 1 pct. 5 C.p.c.
De asemenea, se va disjunge actiunea penala cu privire la inculpatul lipsa, CPC.
In temeiul art. 191 c.p.p., inculpatul VN va fi obligat la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat in care este inclus onorariul pentru asistenta juridica asigurata din oficiu de B.A.Calafat.

PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII

HOTARASTE In baza art 20 rap la art 208 alin 1, 209 alin 1 lit a, i, rap la art 209 alin 3 lit b Cp, cu aplic art 320 ind 1, alin 7 Cpp, art 74 lit a, b, c, si art 76 lit d, Cp, condamna pe inculpatul VN, cu domiciliul in C, Dolj, CNP : cetatenie romana, necasatorit, studii medii, fara antecedente penale,  la 6 luni inchisoare.
              In baza art 81 Cp dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei
              Aplica art 82 Cp si atrage atentia asupra consecintelor nerespectarii prev art 83 Cp.
              In baza art 71 alin 2 Cp aplica inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prev de art 64 alin 1, lit a teza a II a si lit b cp.
              In baza art 71 alin 5 Cp suspenda executarea pedepsei accesorii pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei.
              Disjunge actiunea penala cu privire la inculpatul CPC, cu domiciliul in C, fara forme legale in com. PM si cu privire la actiunea civile formulata de partea civila A.N.I.F. R.A-U.A.
               Obliga inculpatul la 400 lei cheltuieli judiciare statului din care 300 lei reprezentand onorariu asistenta juridica din oficiu catre BA Calafat.
                Sentinta cu drept de recurs in termen de 10 zile de la pronuntare pentru partile prezente si de la comunicare pentru cele lipsa.
                 Pronuntata in sedinta publica de la 31 Octombrie 2011

                PRESEDINTE, Grefier,
              Jd. Mioara Popescu                                                                    Mihai Adrian Popa MP/CB/
2 ex./
11.11.2011
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Furt

furt calificat - Sentinta penala nr. xxx din data de 17.09.2018
furt auto - Sentinta penala nr. 953 din data de 12.10.2018
tentativa de furt calificat - Hotarare nr. 1762 din data de 27.09.2018
furt calificat - Hotarare nr. 944 din data de 08.06.2017
Furt calificat (art.209 C.pen.) - Sentinta penala nr. 7 din data de 29.01.2014
Furt calificat - Decizie nr. DP245/A/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat - Decizie nr. Dp208/A/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat - Decizie nr. DP61/A/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat - Decizie nr. DP6/A/2008 din data de 31.03.2009
Plangere 278 Cpp. Inceperea urmaririi penale - Decizie nr. DP185/R/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat in forma continuata Pluralitatea actelor de executare .Gresita pronuntare a 2 solutii diferite de instanta de fond [ achitare si condamnare ] – inexistenta unei pluralitati de infractiuni .Inlaturarea in recurs a actelor de executare ... - Decizie nr. 37 din data de 17.02.2010
Furt calificat Neindeplinirea conditiilor suspendarii conditionate a executarii pedepsei - Decizie nr. 205 din data de 16.08.2010
Furt calificat . Imposibilitatea inculpatilor de a se prezenta la judecarea fondului si de a instiinta despre aceasta imposibilitate [.art 385 ind 9 , pct 21 ] Desfiintarea in recurs a hotararii instantei de fond si trimiterea cauzei spre rejudecare - Decizie nr. 214 din data de 14.06.2010
Furt calificat Concurs real de infractiuni Anularea suspendarii conditionate a pedepselor aplicate anterior - Decizie nr. 32 din data de 17.02.2010
Furt calificat Retinerea circumstantelor agravante la stabilirea pedepsei - Decizie nr. 18 din data de 27.01.2010
Retinerea corecta a starii de fapt si a vinovatiei fata de ansamblul materialului probator - Decizie nr. 52 din data de 03.03.2010
Furt calificat Violoare de domiciliu Aprecierea corecta a probatoriului administrat in cauza la stabilirea vinovatiei inculpatului si la incadrarea juridica - Decizie nr. 43 din data de 24.02.2010
Furt calificat in forma continuata . Unitate legala de infractiune .Excluderea actelor materiale inexistente . Pluralitate de inculpati .Inlaturarea achitarii unora dintre inculpati in apel - Decizie nr. 37 din data de 17.02.2010
Concurs de infractiuni .Contopirea pedepselor . Dozarea cuantumului pedepsei - Decizie nr. 1 din data de 06.01.2010
Furt calificat .- Taiere fara drept de arbori , art 108 , alin 1 , Legea 46 / 2008 Confiscare speciala , art 118, alin 4 , Cod Penal - Decizie nr. 2 din data de 13.01.2010