InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Caracal

Ordonanta presedintiala.

(Sentinta civila nr. 2874 din data de 23.09.2010 pronuntata de Judecatoria Caracal)

Domeniu Ordonanta Presedintiala | Dosare Judecatoria Caracal | Jurisprudenta Judecatoria Caracal

Pe calea ordonantei presedintiale se pot lua doar masuri provizorii, vremelnice, grabnice, cu privire la pastrarea unui drept sau prevenirea unei pagube iminente, ori pentru inlaturarea piedicilor ce s-ar ivi cu prilejul unei executari.
Din  cuprinsul prev.art.581 Cpc, reiese ca, pentru a se putea recurge la calea procedurii ordonantei presedintiale trebuie indeplinite cumulativ  trei conditii si anume: urgenta, adica sa fie vorba de cazuri grabnice a caror solutionare pe calea dreptului comun nu ar putea asigura o protectie eficace a dreptului pretins incalcat, masura dispusa de instanta sa aiba un caracter vremelnic, in sensul ca prin ea nu se va rezolva fondul pricinii, evitandu-se astfel prejudecarea acestuia. Cu cererea inregistrata sub nr.4850/207/2010 reclamantul T.C. a chemat in judecata pe parata T.C-ta, solicitand instantei  ca  prin sentinta ce se va pronunta  pe cale de ordonanta presedintiala sa dispuna obligarea sa sa-i restituie bunurile personale de stricta necesitate (incaltaminte si obiecte de vestimentatie).
A solicitat reclamantul sa se dispuna reintegrarea sa in locuinta comuna situata pe raza comunei Traian jud. Olt, fiind alungat abuiziv de catre parata si de catre fiica acesteia.
In motivarea cererii  arata reclamantul ca o perioada de timp a  antrenat relatii de concubinaj cu parata  dobandind  in acelasi timp o casa de locuit impreuna cu terenul aferent in suprafata de 4.000 m.p. de la  parintii acesteia.
Ulterior, sustine  reclamantul ca a incheiat casatoria cu parata  continuand sa locuiasca in acelasi imobil pana in urma cu cateva zile cand  parata  fara motive intemeiate nu i-a mai permis accesul in  casa de locuit.
Precizeaza reclamantul ca a incercat  s.o determine pe parata sa patrunda in camera in care se aflau obiecte de stricta necesitate  insa acesta s-a opus si impreuna cu fiica sa dintr-o alta casatorie i-au adresat cuvinte injurioase, l-au bruscat, l-au amenintat cu moartea avand asupra lor un cutit,  l-au agresat cu pumnii punandu-i astfel viata in pericol, ocazie cu care l-au alungat din domiciliul comun.
Arata reclamantul ca, este nevoit sa locuiasca la diverse cunostinte intrucat nu detine o alta locuinta si pentru ca s-a instalat deja sezonul rece nu are posibilitati financiare pentru a-si procura  imbracaminte si incaltaminte adecvata.
In drept, se invoca dispoz. art.581 C.p.c. si art.274 C.p.c.;
In sprijinul si dovedirea cererii s-a anexat la dosar copia certificatului de casatorie, copia contractului de vanzare cumparare autentificat sub nr.3003/12 iulie 2005 de BNP Caracal, lista cu bunurile personale.
Parata a fost legal citata insa nu s-a prezentat in instanta angajandu-si aparator a anexat un  bilet  de iesire din Spitalul mun. Caracal din data de 3.09.2010, invederandu-se instantei ca in prezent se afla internat in acelasi spital.
La termenul de judecata din data de 20 sept.2010 atat reclamantul cat si parata prin aparator au solicitat instantei incuviintarea administrarii probei testimoniale, fiind audiata martora B.I. la staruinta reclamantului.
Din partea paratei nu s-a prezentat nici un martor desi aparatorul ales s-a angajat  sa-i asigure prezenta in instanta, necitat.
Parata nu a facut dovada spitalizarii in prezent.
Din examinarea actelor si lucrarilor dosarului, instanta a retinut urmatoarea situatie de fapt:
Dupa o perioada de concubinaj reclamantul s-a casatorit cu parata  in data de 29.02.2008 conform certificatului de casatorie inregistrat sub nr.2/2008 in registrul starii civile al comunei Traian.
In baza contractului de vanzare cumparare autentificat sub nr.3003/12 iulie 2005 de BNP Caracal, reclamantul impreuna cu parata  in calitate de concubini au dobandit in proprietate de la parintii paratei un imobil compus din casa de locuit, construita din caramida, acoperita cu tabla, avand trei camere, bucatarie, doua holuri si anexe gospodaresti impreuna cu terenul aferent in suprafata de 4.000 m.p.
Reclamantul a demonstrat ca in acest imobil au locuit atat pe perioada concubinajului cat si pe perioada casniciei, fapt rezultat din sustinerile acestuia cat si din depozitia martorei B.I.
In seara zilei de 5 sept.2010 pe fondul consumului excesiv de alcool parata nu i-a permis reclamantului accesul in locuinta refuzand in mod constant sa-i restituie  bunurile personale de stricta necesitate, in acel moment reclamantul intorcandu-se de la serviciu, respectiv de la Spitalul mun. Caracal unde este angajat ca sofer pe autoturismul managerului Spitalului.

Retine instanta din relatarile aceleiasi martore fiind vecina ca in acea seara fara motive intemeiate parata  a refuzat sa pregateasca masa de seara, i-a atribuit reclamantului o serie de cuvinte injurioase, iar dupa doua zile si-a chemat fiica dintr-o alta casatorie si impreuna l-au agresat pe reclamant, l-au amenintat cu moartea, avand un cutit asupra lor, fiind in acelasi timp izgonit din domiciliul comun.
Martora B.I. confirma faptul ca dupa dobandirea  in proprietate a casei de locuit de la parintii paratei, reclamantul a fost cel care a suportat aproape integral cheltuielile privind  renovarea imobilului din surse financiare proprii intrucat a detinut  un apartament pe care  l-a instrainat anterior incheierii casatoriei cu parata, este gospodar, o persoana pasnica care nu genereaza certuri si conflicte.
Pe de alta parte, reclamantul realizeaza venituri din munca fiind angajat ca sofer la Spitalul mun. Caracal, iar parata beneficiaza de o pensie.
Apreciaza instanta ca cererea reclamantului este intemeiata fiind indeplinite  cerintele prev. de art.581 C.p.c.
Prin ordonanta presedintiala se pot lua masuri provizorii, vremelnice, grabnice, cu pastrarea unui drept sau prevenirea unei pagube iminente ori pentru inlaturarea piedicilor ce s-ar ivi cu prilejul unei executari.
Textul de lege stabileste doua din conditiile de admisibilitate ale cererii de ordonanta presedintiala si anume, urgenta si caracterul vremelnic al masurii solicitate a se lua pe aceasta cale, iar din aceasta din urma decurge si o a treia conditie sa nu se prejudece fondul.
In  cauza de fata se  justifica urgenta masurii intrucat  in cazul in care  un sot este izgonit fara drept din locuinta comuna, cererea de reintegrare prezinta urgenta, deoarece orice intarziere in luarea  masurii solicitate s-ar reflecta negativ asupra dreptului pe care il are de a folosi acel spatiu locativ si bunurile ce se afla in el.
Pe de alta parte, reclamantul nu detine in proprietate personala un alt imobil in care ar putea sa locuiasca, facand dovada ca, locuinta din care a fost izgonit  de  catre parata impreuna cu fiica sa rezultata dintr-o alta casatorie reprezinta bun comun avand un drept propriu de proprietate  in cota de ½ asupra  casei de locuit si a terenului aferent.
In consecinta, instanta urmeaza sa admita cererea reclamantului pentru a se dispune reintegrarea acestuia in casa de locuit, situata pe raza comunei Traian, judetul Olt si pentru a fi obligata parata sa-i restituie bunurile personale de stricta necesitate si anume: : un costum de haine gri, 4 perechi pantaloni,  una pereche blugi,  12 camasi, 4 maieuri, 2 perechi pijamale,  una geaca din blana, 3 halate de serviciu, 9 pulovere, 6 perechi chiloti, 4 tricouri cu maneca scurta, una trusa de barbierit, oglinda,  una caciula neagra, una sapca cu cosorog neagra. 
Prezenta sentinta este  executorie, fara somatie sau trecerea vreunui termen.
Se va lua act ca nu s-au solicitat cheltuieli de judecata.
Postat 30.10.2010
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Ordonanta Presedintiala

Ordonanta presedintiala - Decizie nr. 541 din data de 31.07.2017
Obligarea parintelui la exprimarea acordului de vointa in vederea parasirii teritoriului tarii a copilului minor - Sentinta civila nr. 734 din data de 12.12.2016
Conditii de admisibilitate. Efectuarea unor lucrari de intretinere imobil. Urgenta justificata prin producerea unui prejudiciu si cauzarea unor costuri suplimentare viitoare - Decizie nr. 947 din data de 02.12.2015
Suspendarea unei decizii de debit privind recuperarea sumelor incasate necuvenit cu titlu de prestatii de asigurari sociale pe calea ordonantei presedentiale - Sentinta civila nr. 434 din data de 22.04.2013
Suspendarea deciziei de recalculare a pensiei prin ordonanta presedentiala - Sentinta civila nr. 1110 din data de 09.11.2010
Neindeplinirea conditiilor de admisibilitate in cazul ordonantei presedintiale avand ca obiect evacuarea - Decizie nr. 533 din data de 08.07.2010
Neindeplinirea conditiilor ordonantei presedentiale - Decizie nr. 534 din data de 08.07.2010
Cerere de ordonanta presedintiala. Conditii de admisibilitate. - Sentinta civila nr. 45 din data de 16.01.2009
Ordonanta presedintiala pentru modificarea programului de vizitare a minorului. Neindeplinirea conditiilor ordonantei presedintiale. - Decizie nr. 96 din data de 11.02.2010
Ordonanta presedintiala - Sentinta comerciala nr. 1263/C din data de 13.10.2009
Incredintare minor - Sentinta civila nr. 1415 din data de 16.11.2011
Evacuare - Sentinta civila nr. 1276 din data de 09.12.2010
Ordonanta presedintiala - Sentinta comerciala nr. 55 din data de 30.04.2009
Ordonanta presedentiala de suspendare a hotararii adunarii creditorilor in procedura insolventei - Hotarare nr. 2367/sind din data de 04.09.2009
Insolventa- ordonanta presedentiala- suspendare organizare prima sedinta a adunarii creditorilor - Sentinta civila nr. 2367 din data de 04.12.2009
Insolventa- ordonanata presedentiala- ridicare interdictie blocare conturi debitor in perioada de observatie - Sentinta civila nr. 20/CC din data de 18.12.2009
Evacuare pe calea ordonantei presedintiale. Conditii de admisibilit - Decizie nr. 540/R din data de 23.08.2007
Luarea unor masuri urgente in cazuri grabnice pe calea ordonantei presedintiale. - Decizie nr. 13 din data de 13.01.2012
Ordonanta presedintiala. Inadmisibilitate. - Decizie nr. 337 din data de 14.02.2011
Ordonanta presedintiala. Obligarea societatii furnizoare de gaz sa incheie cu reclamantul contract de furnizare de gaze naturale. - Decizie nr. 373 din data de 29.04.2009