InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Caracal

Revizuire Penala.

(Sentinta penala nr. 230 din data de 20.09.2010 pronuntata de Judecatoria Caracal)

Domeniu Revizuire | Dosare Judecatoria Caracal | Jurisprudenta Judecatoria Caracal

          Pentru a exista cazul de revizuire prevazut de art. 394 alin.1 lit. a din  Codul de procedura penala, este necesar ca sa fie noi faptele sau imprejurarile invocate sau faptele probatorii si mijloacele de proba prin care acestea pot fi administrate in cauza.
         Nu pot fi considerate probe noi in sensul cerut de lege mijloacele de proba propuse in completarea dovezilor administrate.   
          Imprejurarea ca, in dovedirea sustinerilor sale, revizuentul a propus administrarea probei stiintifice a determinarii ADN-ului si a  probei recunoasterii din grup nu poate determina admiterea cererii de revizuire, deoarece se cere ca faptele si imprejurarile sa fie noi, iar nu mijloacele de probe, fiind inadmisibil ca pe calea revizuirii sa se obtina o prelungire a probatiunii pentru faptele deja discutate si verificate de catre instanta de fond care a solutionat cauza.
Deliberand asupra cauzei penale de fata, constata urmatoarele :
Prin cererea inregistrata pe rolul Parchetului de pe langa Judecatoria Caracal la data de 20.05.2010, revizuientul D.M. in calitate de tata al  condamnatului D.E.L., a formulat cerere de revizuire a sentintei penale nr.225 din 13.06.2008 pronuntata in dosarul nr.617/207/2008 de Judecatoria Caracal, avand in vedere disp.art.396 lit.b art.398, pct.1 coroborat cu art.393 si urmt.C.pp.
Se mentioneaza ca, desi inculpatul in mod constant a sustinut ca nu a fost la locul savarsirii faptei si nu a savarsit fapta pentru care a fost condamnat, i-a fost refuzata efectuarea urmatoarelor probe:
- efectuarea unei probe stiintifice a determinarii ADN;
- -   nu a fost efectuata proba recunoasterii din grup, motiv pentru care se solicita efectuarea acestor probe in apararea inculpatului si revizuirea sentintei penale de condamnare avand in vedere ca in mod constant, inculpatul nu a recunoscut fapta si nici nu a fost la locul savarsirii acesteia.
Prin sesizarea din data de 23.06.2010, inregistrata pe rolul Judecatoriei sub nr.3701/207/2010, in temeiul art.393 si art.399 Parchetul de pe langa Judecatoria Caracal a inaintat instantei cererea de revizuire formulata de revizuientul D.M., prin care a solicitat sa se constate  revizuirea  sentintei penale nr.225 din 13.06.2008 pronuntata in dosarul nr.617/207/2008 de Judecatoria Caracal, avand in vedere disp.art.396 lit.b art.398, pct.1 coroborat cu art.393 si urmt.C.pp.
Prin sesizarea inainatata instantei de judecata Parchetul de pe langa Judecatoria Caracal a solicitat respingerea cererii de revizuire si obligarea revizuentului la plata cheltuielilor de judecata avand in vedere urmatoarele:
Din punct de vedere probator instanta de fond a manifestat rol activ in cursul cercetarii judecatoresti si a admis cererile formulate de participantii in cauza referitoare la probele stiintifice dispuse in cursul urmaririi penale, dar nefinalizate pana la terminarea acesteia , astfel:
1 prin rezolutia motivata a organelor de cercetare penala  atasata la dosarul instantei rezulta ca pentru aflarea adevarului s-a dispus efectuarea unei expertise biocriminalistice, avand ca obiective:  identificarea profilelor genetice dupa secretiile vaginale recoltate de la victima, dupa firele de par identificate in interiorul unui fes gasit la fata locului si dupa urmele biologice ramase pe camasa victimei, comparative cu probele biologice ridicate prin periaj bucal de la cei doi inculpati.
2 raport medico-legal intocmit cu ocazia examinarii victimei, avand ca obiective: natura si mecanismul de producere a leziunilor , prezenta leziunilor specifice infractiunilor de viol, numarul zilelor de ingrijiri medicale- fila 78-80 dosarul instantei.
Rezultatul acestor probe stiintifice au fost avute in vedere de instanta de fond si instantele de control judiciar, ca fiind definitorii si coroborandu-se cu probatoriul testimonial administrat in cauza, inclusiv cu declaratiile partilor.
Relativ la profilele genetice ale probelor biologice, raportul de constatare tehnico-stiintifica atasat la filele 108 si urmatoarele, dosarul instantei de fond, a stabilit ca sunt identice cu cele ale inculpatilor  D.E. si D.F. , sansa ca cei doi inculpati sa fie contribuitorii acelor secretii se cifreaza la 80 miliarde ori si respectiv 7,4 miliarde ori.
Precizia acestei determinari stiintifice este socotita matematic la posibilitati de eroare infime, concluzie stiintifica pe care un raport medico-legal nu o putea stabili.
In consecinta, proba stiintifrica la care face referire revizuentul a fost administrata in cursul cercetarii judecatoresti si apreciata corespunzator de catre instantele de judecata ce s-au pronuntat succesiv in aceasta cauza.
De altfel si raportul medico-lsegal inregistrat sub nr. 65/E/2008 concluzioneaza ca examenul clinic medico-legal si serologic al secretiei vaginale confirma consumarea unui raport sexual normal cu penetrarea vaginului prin evidentierea de spermatozoizi in vagin, iar etiologic leziunile corporale constatate puteau fi produse prin lovire cu si de corpuri dure, fara sa necesite zile de ingrijiri medicale. Mai mult decat atat victima a fost infectata dermato-veneric ca urmare a raportului sexual, intrucat ambii invinuiti sufereau de boli venerice, imprejurari ce vin sa se coroboreze cu proba stiintifica a determinarii ADN-ului  si cu intreg materialul probator.
In cursul cercetarilor penale s-a efectuat o reconstituire a traseului parcurs de catre inculpati, imagini care se regasec in plansa foto- filele 51-53 dosar de urmarire penala si procesul-verbal de conducere in teren.
Cu privire la recunoasterea din grup, instantele nu aveau obligatia din oficiu sa dispuna efectuarea unei astfel de probe intrucat au considerat ca suficiente probele administrate si pe de alta parte victima nu putea sa faca o astfel de recunoastere , intrucat fapta s-a petrecut in timpul noptii, fara ca aceasta sa observe vizual in imprejurari clare, aspecte fizionomice, particulare ale inculpatilor. Administrarea unei probe se poate face din oficiu sau la cererea uneia din partile interesate, dar intodeauna in conditiile de admisibilitate , prev de art 67 alin 2 din c.pp. in consecinta si din acest punct de vedere , o astfel de cerere era neintemeiata, proba neputand sa elucideze vreun aspect legat de modul de savarsire a faptei.
          Analizand actele si lucrarile cauzei instanta constata urmatoarele:
 Prin sentinta penala nr. 225/13.06.2008 pronuntata de Judecatoria Caracal, ramasa definitiva prin decizia penala nr. 874/9.12.2008 pronuntata de Curtea de Apel Craiova, s-a dispus condamnarea inculpatului D.E.L., la o pedeapsa de 12 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunilor prev.de art.197 alin. 2 Cp si art 192 alin 2 din C.pen
          Pentru a exista cazul de revizuire prevazut de art. 394 alin.1 lit. a din  Codul de procedura penala, este necesar ca sa fie noi faptele sau imprejurarile invocate sau faptele probatorii si mijloacele de proba prin care acestea pot fi administrate in cauza.
         Nu pot fi considerate probe noi in sensul cerut de lege mijloacele de proba propuse in completarea dovezilor administrate.   
          Imprejurarea ca, in dovedirea sustinerilor sale, revizuentul a propus administrarea probei stiintifice a determinarii ADN-ului si a  probei recunoasterii din grup nu poate determina admiterea cererii de revizuire, deoarece se cere ca faptele si imprejurarile sa fie noi, iar nu mijloacele de probe, fiind inadmisibil ca pe calea revizuirii sa se obtina o prelungire a probatiunii pentru faptele deja discutate si verificate de catre instanta de fond care a solutionat cauza.
Avand in vedere cele expuse, consideram ca, cererea introdusa de revizuentul D.M. este inadmisibila urmand a fi respinsa.
           In baza art. 192 al. 2 C.p.p. instanta urmeaza sa-l oblige pe revizuientul D.M. la plata cheltuielilor judiciare in cuantum de 100 lei in favoarea statului.
Postat 30.10.2010
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Revizuire

Revizuire. Inscrisuri doveditoare. - Decizie nr. 106 din data de 20.06.2018
Revizuire. Existenta unor hotarari potrivnice. - Decizie nr. 405 din data de 25.04.2018
Revizuire - Sentinta penala nr. 454 din data de 15.11.2017
Revizuire - Sentinta penala nr. SP376/2007 din data de 31.03.2009
Exceptia tardivitatii formularii cererii de revizuire - Decizie nr. 985 din data de 18.12.2012
Conditii de admisibilitate - Decizie nr. 904 din data de 15.11.2012
Inadmisibilitatea cererii de revizuire a hotararilor pronuntate in baza art 278 ind 1 C.p.p. - Decizie nr. 132 din data de 19.04.2010
Revizuire - Sentinta civila nr. 325 din data de 28.03.2011
Revizuire - Decizie nr. 341 din data de 14.05.2009
Revizuire - motive - Decizie nr. 14 din data de 07.11.2008
Cererea de revizuire intemeiata pe dispozitiile art. 394 lit. a Cod procedura penala este nefondata atunci cand revizuentul nu urmareste sa dovedeasca cu imprejurarea necunoscuta de instanta la solutionarea cauzei, netemeinicia hotararii de condamnare a - Decizie nr. 127/Ap din data de 29.10.2013
Incidenta art. 3201 Cod procedura penala astfel cum a fost modificat prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 121/2011 nu poate fi invocata, dupa ramanerea definitiva a hotararii de condamnare pe calea unei cai de atac extraordinare, in speta revizuirea - Decizie nr. 624/R din data de 04.07.2013
Conflict negativ de competenta - Sentinta penala nr. 7/F din data de 13.02.2006
REVIZUIRE, ART. 3201 Cod Procedura Penala, INADMISIBILITATE - Sentinta penala nr. 76/S din data de 19.03.2013
Revizuire. Inscris nou. Conditii. - Decizie nr. 361 din data de 08.03.2017
Cerere de revizuire respinsa. Neaplicarea cauzei CJUE C-201/14, Smaranda Bara si altii in litigiile avand ca obiect anularea deciziilor de impunere emise de CJAS privind plata contributiilor sociale de sanatate - Decizie nr. 3325 din data de 09.11.2015
Potrivit practicii judiciare create in temeiul art.322 alin.1 pct.7 din vechiul Cod de procedura civila, ale carui prevederi sunt reluate in actualul art.509 alin.1 pct.8 din Noul Cod de procedura civila, revizuirea pentru contrarietate de hotarari poate - Decizie nr. 381 din data de 24.09.2015
Instanta competenta sa solutioneze cererea de revizuire in prima instanta, in legatura cu infractiuni pentru care a intervenit o modificare de competenta. - Decizie nr. 539/A din data de 17.07.2014
Cererea de revizuire admisibila in baza dispozitiilor art.322 al.1 din Codul de procedura civila si art.21 al.2 din Legea contenciosului administrativ. Obligarea paratelor la plata catre reclamant a dobanzii legale stabilita de art.124 din Codul de proced - Decizie nr. 10616 din data de 23.10.2013
Revizuire. Hotarari ce pot face obiect al unei revizuiri. Notiunea de „inscrisuri noi doveditoare”. - Decizie nr. 405 din data de 06.09.2012