InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Caracal

Infractiuni, talharie

(Sentinta penala nr. 5 din data de 11.01.2013 pronuntata de Judecatoria Caracal)

Domeniu Talharie | Dosare Judecatoria Caracal | Jurisprudenta Judecatoria Caracal

Prin rechizitoriul nr. ../P/2012 al Parchetului de pe langa Judecatoria Caracal, inregistrat la aceasta instanta la nr.   .../207/2012, in data de 12.12.2012, au fost trimisi in judecata, in stare de arest preventiv, inculpatii:
 -R.M.N., pentru savarsirea infractiunilor de talharie calificata si violare de domiciliu, prevazute si pedepsite de art.211 alin.1, alin.2 lit.a, b, alin.2/1 lit.a si c rap.la art.99 Cp. si art.192 alin.2 comb. cu art.99 Cp., cu aplic.art.33 lit.a Cp.
 -B.A.A. pentru savarsirea infractiunilor de talharie calificata, violare de domiciliu si distrugere: art.211 alin.1, alin.2 lit.a, b, alin.2/1 lit.a si c rap.la art.75 lit.c C.p., art.192 alin.2 comb cu art.75 lit.c C.p. si art.217 alin.1 Cp., cu aplic. art.33 lit.a C.p.
In actul de sesizare al instantei s-au expus urmatoarele:
Cei doi inculpati locuiesc pe raza comunei Radomiresti, jud. Olt, de mai mult timp se afla in relatii de prietenie si sunt cunoscuti cu un anturaj necorespunzator pe raza localitatii de domiciliu. Inculpatul B.A.A. locuieste impreuna cu strabunica sa, C.C., iar inculpatul minor impreuna cu mama sa R. L.
In seara de 8.11.2012, inculpatul B.A.A. s-a deplasat la domiciliul prietenului sau si au stat impreuna pana ia miezul noptii, imprejurari in care inculpatul R.M N. i-a propus celuilalt sa-l insoteasca la locuinta partii vatamate B.S.- persoana in varsta de 80 ani, despre care aveau cunostinta ca locuieste singura, la marginea comunei, pentru a sustrage sume de bani.
In baza acestor hotarari infractionale, fiind in jurul orei 01,00 noaptea, cei doi inculpati, luandu-si masurile necesare pentru acoperirea fetei au ajuns la domiciliul partii vatamate, patrunzand prin spatele gradinii neimprejmuita, pe o latura, aflata in continuarea curtii propriu - zise, dupa care, prin escaladarea gardului, au patruns pe nedrept in domiciliul acesteia.
Prin indepartarea drugului de la usa principala de acces in casa, beneficiind de lipsa unei portiuni din ochiul de geam al acelei usi, inculpatii si-au asigurat accesul in prima incapere a locuintei, respectiv intr-o sala. Pentru ca dormitorul partii vatamate era separat de aceea sala printr-o alta incapere a carei usa la randul ei era asigurata din interior cu sistem propriu de inchidere, inculpatii dorindu-si sa sustraga bani sau alte valori, au luat din curtea partii vatamate o bucata de fier cu care au fortat sistemul de asigurare al usii, dupa care au patruns in celelalte incaperi ale imobilului.
S-a mai precizat ca, de pe o masuta situata in sala, inculpatul B.A.A. a sustras patru bonuri valorice pentru paine, bonuri a caror prezenta in acel loc este confirmata si de partea vatamata intrucat le folosea zilnic la aprovizionarea zilnica. De asemenea, pana la trezirea victimei, inculpatul B. A. a sustras si o lanterna de camuflaj, de culoare verde, de dimensiuni mici, timp in care coinculpatul R. N.M. a cautat posibile sume de bani sau alte bunuri in cele doua incaperi dar fara a gasi ceva de valoare apreciabila.
Inculpatul minor, R.M.N., a identificat si a sustras din incaperea unde dormea victima, un telefon mobil marca Nokia cu incarcatorul aferent al acestuia cu carcasa de culoare inchisa, fiind insa nemultumit ca nu a reusit sa depisteze locul unde ar putea fi pastrati banii.
Inculpatii s-au hotarat sa trezeasca victima, cu scopul de a o forta si a le preda eventualele sume banesti din casa, motiv pentru care inculpatul minor s-a apropiat de patul partii vatamate, comprimand-o cu mana in zona gatului si strangand-o cu basmaua pe care victima o purta pe cap, innodata sub barbie, dupa care exercitand acte de violenta in zona zigomatica (partea laterala a capului), i-a solicitat amenintator sa predea banii pe care ii are.
La cererile repetate, victima a negat prezenta banilor in locuinta - pentru ca intr-adevar nu detinea nici o suma de bani, dar sub efectul amenintarilor si a actelor de violenta, pentru a-si salva viata, cerandu-le inculpatilor sa nu o omoare, le-a oferit in schimb toate bonurile valorice de paine pe care le avea depozitate intr-o borseta, sub un pres, din incaperea invecinata a dormitorului sau.
Ca urmare a violentelor fizice exercitate asupra victimei, aceasta a suferit o echimoza cu dimensiunea de 2/1 cm la nivel zigomatic stanga (zona capului), leziune care sub aspect cauzal s-a produs prin compresiune digito-palmara, asa cum rezulta din Raportul de constatare medio - legala nr. 1520/E eliberat la data de 9 noiembrie 2012 de Serviciul Judetean de Medicina Legala Olt, leziune cu privire la care victima nu a necesitat zile de ingrijiri medicale, (fila 16).
            Inculpatii au patruns in imobil, avand fetele acoperite astfel ca victima nu a putut sa identifice decat  aspecte referitoare la numarul inculpatilor: "erau doua persoane - adica doi barbati, unul era mai inalt decat celalalt", iar cel cu inaltime;, mai mica s-a exprimat la un moment dat: " Sa dai ce ai in casa ca pana dimineata ne si culcam " ( filele 83, 84). Cu scopul de a nu fi depistati, cei doi inculpati, din primele momente in care au patruns in locuinta victimei, au folosit pentru acoperirea fetei, fular si o gluga, respectiv inculpatul minor R.M.N., iar celalalt inculpat, a tras peste fata o cagula, fiecare purtand manusi pe maini.
Cu bunurile astfel insusite pe nedrept in imprejurarile descrise mai sus, inculpatii au parasit locuinta partii vatamate impartindu-si bunurile, dupa cum urmeaza: lantenrna si o parte din bonuri -27 bonuri valorice pentru paine, au ramas la inculpatul B.A.A., iar restul de bunuri: telefonul mobil Nokia, cartela aferenta, incarcatorul acestuia, precum si circa 23 bonuri, au fost pastrate de celalalt inculpat. Trebuie precizat faptul ca bonurile valorice pentru paine purtau stampila societatii emitente S.C. "CUPTORUL MAGIC PAN SGF S.R.L.". avand seriile inscrise in ordine crescatoare.
Imediat dupa consumarea infractiunilor descrise mai sus, partea vatamata, asigurandu-se in  prealabil ca inculpatii au parasit definitiv incinta imobilului sau, a inceput sa strige duca ajutor, indreptandu-si strigatele catre vecina sa, martora B. A.. Din declaratia acestei martore, rezulta ca locuinta sa este despartita de casa partii vatamate printr-un teren cu o latime de circa 50 metri si in timpul noptii respective, auzind tipetele disperate ale victimei: " au venit hotii" , pentru a ajunge mai repede, a sarit pe fereastra si s-a indreptat spre partea vatamata care venea pe drum "desculta si in camasa, plangand si strigand ca au intrat hotii peste ea in casa" (filele 81, 82). In dimineata acelei zile de 9 noiembrie 2012 la prima ora, au fost instiintati lucratorii de politie, precum si fiica partii vatamate , respectiv  martora Alexandrescu Maria din mun. Bucuresti.
Inculpatul minor R.M.N., inainte de a se hotari sa paraseasca comuna de domiciliu, s-a deplasat la magazinul din aproprierea casei sale si pentru asi procura un pachet cu tigari, a platit ca pret, 12 bonuri valorice pentru  paine, bonuri care au fost predate martorului D. Dorel E., administrator ai S.C. BIANCA - ADINA COM S.R.L., fiind evaluate la pretul de l leu/ bon (fila 116).
In timp ce inculpatul minor se indrepta, in dimineata zilei de 09.11.2012, spre  gara Radomiresti, cu scopul vadit de a parasi localitatea, lucratorii de politie banuindu-l de savarsirea infractiunii de talharie cu care fusesera deja sesizati, l-au oprit din drum si l-au  invitat la sediul postului de politie, iar la perchezitia corporala si a bagajelor  s-au gasit bunurile descrise mai sus (mai putin incarcatorul ce s-a identificat ulterior la perchezitia domiciliara), precum si cateva cartuse cu glont pentru vanatoare. Aceste din urma bunuri, facand obiectul unei  alte cauze penale ce se instrumenteaza concomitent, dar separat de acest dosar, alaturi de alte doua cauze (dosarele 3561/P/2012, 3542/P/2012 si 3543/P/2012), avand ca obiect infractiuni de furt calificat, art. 208-209, prin patrundere pe nedrept in imobilele nelocuite efectiv de proprietari, dar de pe raza aceleiasi  localitati.
In aceste imprejurari, inculpatul R.M.N., a relatat aspecte legate de provenienta bonurilor, a telefonului si cartelei, indicand ca participant la comiterea faptei si pe coinculpatul B.A.A.. Acesta din urma, la randul sau a predat de buna voie lucratorilor de politie cele 27 bonuri valorice, iar in urma perchezitiilor domiciliara, s-au gasit incarcatorul de telefon - in domiciliul familiei inculpatului Minor R. M. N., si lanterna - identificata in domiciliul numitei C.C., bunica inculpatului B.A.A., persoana cu care acesta locuia . Bunurile respective au fost prezentate spre recunoastere partii vatamate B.S.(filele 133- 134).
2. In noaptea de  14/15 aprilie 2012 (zilele sarbatorii ortodoxe de inviere), inculpatul B.A.A. se afla in centrul comunei Radomiresti si era puternic sub influenta alcoolului. Fara a avea incident cu vreo persoana, sau vreo altercatie cu vreun reprezentant al Companiei Nationale - Posta Romana, a inceput sa loveasca cu pumnii si picioarele cutia postala ce era fixata pe un dispozitiv de prindere in fata oficiului postal Radomiresti. Din cauza multiplelor lovituri, inculpatul a reusit sa distruga peretii cutiei postale si sa o smulga din suportul de prindere, imprejurare ce a fost observata de martorii oculari S. I.S. (fila 115), N. D. D. (fila 63) si intr-o anumita masura de martora R. M. (fila 138).
Dimineata, reprezentantul Oficiul Postal Radomiresti, prin diriginta acestui oficiu Cepan Maria, a observat cutia postala distrusa, astfel ca a formulat imediat plangere penala (fila 58). Audiat cu privire la aceasta fapta, inculpatul B.A.A. a recunoscut savarsirea infractiunii in imprejurarile descris mai sus, motivand ca ar fi savarsit fapta din cauza consumului excesiv de alcool.
Starea de fapt a fost retinuta in rechizitoriu pe baza urmatoarelor mijloace de proba: procesele - verbale de reconstituire a savarsirii faptelor si plansele fotografice intocmite cu ocazia refacerii traseului parcurs de cei doi inculpati (filele 117-132 din dosarul penal nr.3560/P/2012 al Parchetului de pe langa Judecatoria Caracal, atasat la dosarul cauzei), procesul -verbal de cercetare la fata locului (filele 17, 18) si plansele fotografice (filele 20 si 26), procesul - verbal de perchezitie corporala (fila 27), plansele fotografice intocmite cu aceea ocazie (filele 30, 32), procesul - verbal de predare a bonurilor valorice intocmit cu ocazia predarii acestor bonuri de catre inculpatul B.A.A. (fila 33), declaratia martorului asistent de la controlul corporal S. D. (fila 34), declaratiile partii vatamate B.S.(filele 37, 83 - 84) si declaratiile inculpatilor (filele 39 - 42, 47 - 48, 68 - 70, 73 - 75, 145 - 146), declaratii martori S.I. S.(fila 115), N. D. D. (fila 63), martora R.M. (fila 138).
Partea vatamata B.S.a recuperat telefonul mobil, incarcatorul, lanterna si un nr. de 38 bonuri valorice pentru paine, din cele 52 sustrase, astfel ca aceasta a declarat ca nu se constituie parte civila pentru diferenta de paguba nerecuperata (filele 83, 84), un bon valoric pentru paine fiind evaluat la 1,5 lei (fila 150) iar partea vatamata Compania Nationala Posta Romana S.A. prin Oficiul judetean de Posta Olt a declarat ca nu se constituie parte civila, la dosar nefiind depusa o cerere de constituire parte civila.
Prin ordonanta din 10.11.2012 a fost pusa in miscare actiunea penala impotriva inculpatilor.
Prin ordonantele din data de 9.11.2012 s-a dispus retinerea invinuitilor R.M.N. si B.A.A. incepand cu data de 9.11.2012, orele 17.30 respectiv 17.35 iar prin mandatele de arestare preventiva nr.23 si 24 emise in data de 10.11.2012 de Judecatoria Caracal au fost arestati preventiv cei doi inculpati.
La termenul de judecata din data de 7.09.2012, inainte de citirea actului de sesizare, au fost audiati inculpatii care, invocand prevederile art.3201 C.p.p., au recunoscut in totalitate faptele retinute in actul de sesizare si au solicitat ca judecata sa se faca in baza probelor administrate in faza de urmarire penala pe care si le-a insusit.
In cauza a fost intocmit referatul de evaluare nr.4/R/10.01.2013 cu privire la inculpatul minor R.M.N. de catre Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul Olt.
Instanta, examinand probele administrate in cursul urmaririi penale, declaratiile inculpatilor si referatul de evaluare nr.4/R/10.01.2013 cu privire la inculpatul minor R.M.N., intocmit in cauza, constata ca situatia de fapt a fost corect retinuta in rechizitoriu.
Faptele savarsite de catre inculpatul minor R.M.N. intrunesc elementele constitutive ale infractiunilor de talharie si violare de domiciliu, lipsire de libertate si violare de domiciliu, prev. si ped.de art.211 alin.1, alin.2 lit.a si b, alin.21 lit.a si c C.p. si art.192 alin.2 C.p. iar faptele savarsite de catre inculpatul B.A.A. intrunesc elementele constitutive ale infractiunilor prevazute de art.211 alin.1, alin.2 lit.a si b, alin.21 lit.a si c C.p. savarsita in participatie - complicitate morala concomitenta (urmand astfel a se retine disp.art.26 C.p.), de art.192 alin.2 C.p. si de art.217 alin.1 C.p..
In ceea ce-l priveste pe inculpatul R.M.N., instanta constata ca, in momentul savarsirii faptei, respectiv data de 8 noiembrie 2012, acesta avea varsta de 17 ani, fapt ce determina retinerea in privinta sa a starii de minoritate prev. de art. 99 si urm. C.pen., urmand a reduce limitele pedepsei prevazute de lege la jumatate, in ceea ce-l priveste pe inculpatul minor.
Totodata, in cauza, instanta constata ca inculpatul B.A.A. a savarsit faptele impreuna cu inculpatul minor R.M.N. si urmeaza a retine in sarcina acestuia circumstanta agravanta prevazuta de art.75 alin.1 lit.c C.p. iar fata de imprejurarea ca inculpatul B.A.A. a restituit bunurile sustrase care au ramas asupra sa, in totalitate, catre partea vatamata, instanta apreciaza ca acesta a dat dovada de staruinta pentru a repara paguba pricinuita, urmand a retine, in favoarea acestuia, circumstanta atenuanta prevazuta de art.74 alin.1 lit.b C.p. pentru infractiunea de talharie savarsita ca complice. 
La individualizarea pedepselor care urmeaza a fi aplicate inculpatilor, instanta va avea in vedere dispozitiile 3201 alin.7 C.p.p., intrucat acestia au recunoscut fara rezerve faptele savarsite, si va scadea limitele pedepselor prevazute pentru aceste infractiuni cu o treime potrivit art.3201 alin.7 C.p.p.
Raportat la criteriile de individualizare prevazute la art.72 C.p. si fata de considerentele aratate, instanta urmeaza sa aplice inculpatului R.M.N., pedeapsa inchisorii de 3 ani pentru infractiunea de talharie calificata savarsita contra partii vatamate B. S. si pedeapsa inchisorii de 1 an pentru savarsirea infractiunii de violare de domiciliu contra partii vatamate B. S.
Intrucat infractiunile au fost savarsite de inculpat inainte de a fi condamnat definitiv pentru vreuna dintre ele, instanta constata ca acestea sunt concurente potrivit art. 33 lit.a C.p., motiv pentru care in temeiul art. 34 alin.1 lit.b C.p., va contopi pedepsele aplicate, inculpatul R.M.N. urmand sa execute pedeapsa cea mai grea, de 3 ani inchisoare.
In baza art.71C.p., urmeaza sa interzica inculpatului minor drepturile de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice si dreptul de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat prevazute de art.64 lit.a teza a II-a si art.64 lit.b C.p. incepand cu data implinirii varstei de 18 ani.
In ceea ce-l priveste pe inculpatul B.A.A., instanta, raportat la criteriile de individualizare prevazute de art.72 C.p. si avand in vedere celelalte considerente aratate mai sus, urmeaza sa aplice acestuia, pedeapsa inchisorii de 4 ani si 8 luni pentru infractiunea de talharie calificata savarsita contra partii vatamate B.D., avand in vedere disp.art.80 alin.2 C.p., si neaplicand dispozitiile art.76 referitoare la scaderea pedepsei sub minimul special (care este de 4 ani si 8 luni dupa reducerea cu o treime potrivit art.3201 alin.7 C.p.p.) fgata de retinerea circumstantei agravante prev.de art.75 lit.c C.p.. De asemenea, va aplica inculpatului B.A.A., pedeapsa inchisorii de 2 ani si 2 luni pentru savarsirea infractiunii de violare de domiciliu contra partii vatamate B.D. si pedeapsa inchisorii de o luna pentru savarsirea infractiunii de distrugere contra partii vatamate Compania Nationala Posta Romana S.A..
Intrucat infractiunile au fost savarsite de inculpat inainte de a fi condamnat definitiv pentru vreuna dintre ele, instanta constata ca acestea sunt concurente potrivit art. 33 lit.a C.p., motiv pentru care in temeiul art. 34 alin.1 lit.b C.p., va contopi pedepsele aplicate, inculpatul B.A.A. urmand sa execute pedeapsa cea mai grea, de 4 ani si 8 luni inchisoare.
In baza art.71C.pen urmeaza sa interzica inculpatului drepturile de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice si dreptul de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat prevazute de art.64 lit.a teza a II-a si art 64 lit b C.p..
Instanta, in baza art. 350 alin. 1 C.p.p., urmeaza sa mentina masura arestarii preventive a inculpatului R.M.N. si a inculpatului B.A.A., iar in baza art.88 alin.1 C.p., va deduce din pedepsele principale aplicate perioada retinerii din data de 9.11.2012 si perioada arestarii preventive a inculpatilor, incepand cu data de 10.11.2012, la zi.
Instanta va lua act ca partile vatamate B.D. si Compania Nationala Posta Romana S.A. nu s-au constituit parti civile, iar in baza art.118 alin.1 lit.e si alin.4 C.p., urmeaza sa confiste suma de 21 de lei (contravaloarea a 14 bonuri de paine nerecuperate in valoare de 1,5 lei fiecare potrivit adresei SC Liliana Mondial SRL din 19.11.2012) de la inculpatul R.M.N..
In baza art.191 alin.1 si 2 C.p.p., urmeaza sa oblige pe inculpatul R.M.N. la plata cheltuielilor judiciare catre stat in cuantum de 900 lei din care suma de 450 lei reprezinta cheltuieli efectuate in cursul urmaririi penale si suma de 400 lei reprezinta onorariul aparatorilor din oficiu, av.Scarlat Daniela si av.Vale Gheorghe.
           In baza art.191 alin.1 si 2 C.p.p., urmeaza sa oblige pe inculpatul B.A.A. la plata cheltuielilor judiciare catre stat in cuantum de 900 lei din care suma de 450 lei reprezinta cheltuieli efectuate in cursul urmaririi penale si suma de 400 lei reprezinta onorariul aparatorilor din oficiu, av. B. D. si av.Militaru Claudia
Postat 31.01.2013
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Talharie

talharie - Hotarare nr. 6711 din data de 09.05.2017
talharie - Sentinta penala nr. 954 din data de 14.12.2017
Talharie (art.211 C.p.) - Sentinta penala nr. 19 din data de 21.03.2013
Talharie - Sentinta penala nr. SP62/2007 din data de 31.03.2009
Executarea efectiva a pedepsei inchisorii .Asigurarea indeplinirii scopurilor si functiei pedepsei .Mentinerea in apel a hotararii de condamnare - Decizie nr. 236 din data de 22.09.2010
Individualizarea judiciara a pedepsei Circumstante atenuante - Decizie nr. 21 din data de 01.02.2010
Corecta individualizare a pedepsei sub aspectul cuantumului si a modului de executare - Decizie nr. 44 din data de 24.02.2010
Talharie - Sentinta penala nr. 470 din data de 26.08.2009
Retinand in mod intemeiat varianta agravanta a tentativei de omor prev. de art. 176 lit. d Cod penal, instanta de fond a apreciat in mod judicios ca in speta nu sunt aplicabile prevederile art. 3201 Cod procedura penala referitoare la judecarea cauzei i - Decizie nr. 3/Ap din data de 21.02.2013
Activitatea infractionala a inculpatului major care in baza unei intelegeri anterioare cu inculpatii minori, autori ai unei infractiuni de talharie in forma continuata, promite autorilor ajutor in valorificarea la casele de amanet bunurilor obtinute in - Decizie nr. 125/R din data de 14.02.2013
Talharie. Forma agravata a savarsirii de doua sau mai multe persoane impreuna. - Decizie nr. 1041 din data de 08.10.2012
Talharie. Forma agravata a savarsirii de doua sau mai multe persoane impreuna. - Decizie nr. 847 din data de 05.07.2012
Talharie. Continut obiectiv al infractiunii. - Decizie nr. 60 din data de 14.03.2011
Talharie. Notiunea de arma. Folosirea unui pistol de jucarie la comiterea faptei. Incadrare juridica. - Decizie nr. 620 din data de 15.10.2009
Talharie. Stabilirea modalitatii de executare a pedepsei. Criterii de evaluare. - Decizie nr. 528 din data de 05.09.2009
Talharie savarsita in forma continuata. Mai multe infractiuni de talharie in concurs real. Distinctie. - Decizie nr. 80/A din data de 14.02.2006
Talharie si violare de domiciliu. Concurs de infractiuni. - Decizie nr. 30/A din data de 12.01.2006
art. 211 Cod penal - Sentinta penala nr. 840 din data de 28.03.2012
art. 211 C.p. - Sentinta penala nr. 2100 din data de 22.10.2010
- Sentinta penala nr. 2070 din data de 20.11.2008