InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Craiova

Capacitatea de folosinta.Inadmisibilitatea cererii formulata impotriva unui singur coparticipant procesual pasiv

(Sentinta civila nr. 7196 din data de 22.05.2007 pronuntata de Judecatoria Craiova)

Domeniu Vanzari-Cumparari | Dosare Judecatoria Craiova | Jurisprudenta Judecatoria Craiova

Capacitatea de folosinta.Inadmisibilitatea cererii formulata impotriva unui singur coparticipant procesual pasiv      Capacitatea de folosinta, ca o conditie de exercitiu a actiunii civile, trebuie sa existe la data sesizarii instantei.
Actiunea civila indreptata impotriva unei persoane decedate este o actiune formulata impotriva unei persoane fara capacitate de folosinta (art. 7 din Decretul nr. 31/1954).Cererea de introducere in cauza a mostenitorilor paratei L. M., in conditiile art. 243 din Codul de procedura civila, nu a putut fi primita de instanta, intrucat mostenitorii preiau pozitia procesuala a autorilor numai daca decesul a intervenit pe parcursul judecatii, ori parata, potrivit extrasului din Registrul de deces, comunicat de Primaria Predesti, a decedat inainte de introducerea actiunii, respectiv la data de 04.11.2000. 
Pe de alta parte, instanta retine ca  raportul juridic dedus judecatii decurge din conventia de vanzare-cumparare, consemnata in inscrisul sub semnatura privata aflat la fila 5 din dosar, conventie incheiata intre reclamant, in calitate de promitent-cumparator, pe de o parte, si paratii L.I M.si L M. (decedata), in calitate de promitenti-vanzatori, pe de alta parte, fiind vorba deci de un raport juridic cu pluralitate de subiecti, iar litigiul decurgand din acesta, presupune o coparticipare procesuala pasiva obligatorie.Prin urmare, actiunea in constatarea valabilitatii conventiei de vanzare - cumparare, trebuia formulata impotriva paratului L.I.M. si a mostenitorilor defunctei L. M., iar aceasta lipsa a cererii de chemare in judecata nu poate fi suplinita de instanta prin introducerea in cauza a mostenitorilor defunctei, pentru motivele aratate anterior.
     Prin cererea inregistrata pe rolul Judecatoriei Craiova la data de 03.07.2006,  reclamantul A. I,.a chemat in judecata pe paratii L. M. si L. Maria,  solicitand obligarea acestora de a-si respecta obligatia asumata prin antecontractul de vanzare cumparare intitulat « chitanta de vanzare-cumparare », incheiat la data de 30.11.2000, in sensul de a se prezenta la notar in termen de 10 zile de la ramanerea definitiva a hotararii pentru intocmirea actelor autentice de vanzare cumparare pentru imobilul compus din teren intravilan de 1256 mp si casa din doua camere, situat in comuna Predesti, Jud. Dolj,  in caz contrar hotararea ce se va pronunta sa tina loc de act autentic de vanzare-cumparare si in subsidiar, obligarea paratilor sa-i restituie dublul pretului platit in anul 2000, actualizat in momentul platii.
In motivarea cererii s-a aratat ca intre parti s-a incheiat antecontractul de vanzare cumparare intitulat « chitanta de vanzare-cumparare » cu privire la imobilul compus din teren intravilan de 1256 mp si casa din doua camere, situat in comuna Predesti, Jud. Dolj.
Desi partile au convenit ca ulterior vanzarii sa se prezinte la notar pentru incheierea actelor in forma autentica,  paratii au refuzat invocand diferite motive.
De la data incheierii antecontractului, reclamantul stapaneste imobilul in mod liber si sub nume de proprietar, nefiind tulburat de nimeni.
In dovedirea cererii, la termenul din 10.10.2006 reclamantul, prin aparator, a solicitat si instanta a incuviintat proba cu acte, proba cu interogatoriul paratilor, proba cu doi martori si proba cu expertiza tehnica in specialitatea topografie, probe care nu au mai fost administrate.
La data de 13.03.2007, la cererea aparatorului reclamantului, instanta a dispus efectuarea unei adrese catre Primaria comunei Predesti pentru a ne comunica daca incepand  cu anul 2000 a fost inregistrat decesul paratei L. M. si in caz afirmativ sa ne inainteze un extras de pe actul de deces.
Raspunsul a fost depus cu adresa nr. 6098/04.05.2007.
Din oficiu, instanta a invocat exceptia lipsei capacitatii de folosinta a paratei L. M., si inadmisibilitatea actiunii.
Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele :
Potrivit art. 41 alin. 1 C.p.c., « orice persoana care are folosinta drepturilor civile poate sa fie parte in judecata ».
Capacitatea de folosinta, ca o conditie de exercitiu a actiunii civile, trebuie sa existe la data sesizarii instantei.
Actiunea civila indreptata impotriva unei persoane decedate este o actiune formulata impotriva unei persoane fara capacitate de folosinta (art. 7 din Decretul nr. 31/1954).
Cererea de introducere in cauza a mostenitorilor paratei L. M., in conditiile art. 243 din Codul de procedura civila, nu a putut fi primita de instanta, intrucat mostenitorii preiau pozitia procesuala a autorilor numai daca decesul a intervenit pe parcursul judecatii, ori parata, potrivit extrasului din Registrul de deces, comunicat de Primaria Predesti, a decedat inainte de introducerea actiunii, respectiv la data de 04.11.2000. 
Pe de alta parte, instanta retine ca  raportul juridic dedus judecatii decurge din conventia de vanzare-cumparare, consemnata in inscrisul sub semnatura privata aflat la fila 5 din dosar, conventie incheiata intre reclamant, in calitate de promitent-cumparator, pe de o parte, si paratii L.I M.si L M. (decedata), in calitate de promitenti-vanzatori, pe de alta parte, fiind vorba deci de un raport juridic cu pluralitate de subiecti, iar litigiul decurgand din acesta, presupune o coparticipare procesuala pasiva obligatorie.
Prin urmare, actiunea in constatarea valabilitatii conventiei de vanzare - cumparare, trebuia formulata impotriva paratului L.I.M. si a mostenitorilor defunctei L. M., iar aceasta lipsa a cererii de chemare in judecata nu poate fi suplinita de instanta prin introducerea in cauza a mostenitorilor defunctei, pentru motivele aratate anterior.
Avand in vedere aceste considerente, instanta urmeaza a admite exceptiile invocate din oficiu si, pe cale de consecinta, a respinge actiunea.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Vanzari-Cumparari

Nulitatea absoluta a contractului de vanzare-cumparare a unui imobil. - Decizie nr. 161 din data de 17.02.2012
Constatarea nulitatii absolute a actului aditional la contractul de vanzare-cumparare si restabilirea situatiei anterioare - Decizie nr. 973 din data de 03.12.2010
Despagubiri solicitate ca urmare a constatarii nulitatii unui contract de vanzare-cumparare avand ca obiect imobil - Decizie nr. 516 din data de 13.12.2010
Constatarea nulitatii absolute a contractului de vanzare cumparare incheiat cu scop ilicit - Decizie nr. 377 din data de 18.10.2010
Obligatie de a face - Sentinta civila nr. 207 din data de 12.03.2009
Restituire arvuna. Conditii. - Decizie nr. 234/R din data de 24.09.2008
Contencios Fiscal. Aplicarea in timp a legii contenciosului administrativ - Decizie nr. 131/R din data de 23.05.2006
Raspunderea pentru evictiune; calitate procesuala pasiva. - Decizie nr. 4/Ap din data de 20.01.2009
Conditiile admiterii in principiu a cererii de interventie principala. - Hotarare nr. 108 din data de 04.04.2015
Opozitia la vanzare. Termen de formulare. Comunicarea notificarii. - Decizie nr. 457 din data de 19.05.2010
Obligatia de „a face” - Sentinta civila nr. 1752 din data de 22.06.2010
Contencios administrativ-fiscal. Operatiuni de vanzare de bunuri imobile cu caracter repetat efectuate de o persoana fizica. Sfera de aplicare a taxei pe valoarea adaugata. Calitate de persoana impozabila. - Decizie nr. 498 din data de 25.03.2011
Societate comerciala. Antecontract de vanzare – cumparare de bunuri imobile concretizat in factura. Lipsa drepturilor privind sustinerea uneia dintre parti, precum ca nu s-a indeplinit conditia suspensiva pentru incheierea actului in forma autentica. - Decizie nr. 90 din data de 11.11.2008
CONTRACT DE VANZARE CUMPARARE. LIPSA PRET. PRET NESERIOS. LIPSA HOTARARII ADUNARII GENERALE A ASOCIATILOR. CONSECINTE. - Decizie nr. 48 din data de 27.06.2008
ANTECONTRACT DE VANZARE-CUMPARARE TEREN. INTERPRETAREA CONTRACTULUI. DESCHIDEREA PROCEDURII INSOLVENTEI VANZATORULUI. ACTIUNEA IN PERFECTARE A VANZATORULUI. OBLIGATIA INSTANTEI. - Decizie nr. 46 din data de 27.06.2008
Emitere instrumente de plata fara acoperire - Sentinta penala nr. 13 din data de 15.01.2010
Civil-Actiune in constatare. - Sentinta civila nr. 1004 din data de 19.01.2012
Incheiere contract de vanzare-cumparare cu primaria, a unei locuinte inchiriat. - Sentinta civila nr. 8010 din data de 30.05.2011
Anulare contract pentru lipsa de discernamant a vanzatorului - Sentinta civila nr. 10047 din data de 04.11.2008
Conditii necesare pentru pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de contract de vanzare cumparare - Sentinta civila nr. 21383 din data de 01.11.2013