InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Dragasani

hotarare care sa tina loc de act autentic

(Sentinta civila nr. 3087 din data de 19.10.2011 pronuntata de Judecatoria Dragasani)

Domeniu Contracte | Dosare Judecatoria Dragasani | Jurisprudenta Judecatoria Dragasani


Dosar nr.  /223/2011                           hotarare care sa tina loc de act autentic
Operator de date cu caracter personal nr. 5695

R O M A N I A
JUDECATORIA DRAGASANI, JUDETUL VALCEA
Sentinta civila nr. 3087
Sedinta publica din 19 octombrie 2011
Instanta constituita din :
              Presedinte : 
               Grefier     : 

     
     Pe rol este solutionarea actiunii civile ce are ca obiect "hotarare care sa tina loc de act autentic" formulata de reclamantul, in contradictoriu cu parata.
     Actiunea este timbrata cu 50 lei taxa judiciara de timbru conform chitantei nr.314-185-0054 din 04.07.2011 (fila 12 dosar), cu 530 lei taxa judiciara de timbru conform chitantei nr.314-290.0068 din 17.10.2011 si cu 5 lei timbru judiciar (fila 21 dosar).
     La apelul nominal facut in sedinta publica a raspuns reclamantul in baza imputernicirii avocatiale nr.012156 din 06.07.2011 emisa de Baroul Valcea (fila 13 dosar), lipsind parata.
Procedura este legal indeplinita.
S-a expus referatul cauzei, grefierul de sedinta invederand instantei ca actiunea este timbrata cu 50 lei taxa judiciara de timbru si netimbrata cu 530 lei taxa judiciara de timbru si 5 lei timbru judiciar si parata a depus la dosar prin serviciul registratura in timpul sedintei de judecata cerere prin care solicita judecarea cauzei in lipsa sa, dupa care:
     Avocat _pentru reclamant depune la dosar chitanta nr. 314-290.0068 din 17.10.2011 reprezentand taxa judiciara de timbru in suma de 530 lei, timbre judiciare in suma de 5 lei  si certificat de sarcini nr.40798/08.09.2011 emis de OCPI Valcea. Invedereaza ca nu mai are alte cereri de formulat si probe de solicitat in cauza.
     Instanta constatand ca nu mai sunt alte cereri de formulat, exceptii de invocat si probe de solicitat in cauza, declara inchise dezbaterile si acorda cuvantul pe fondul cauzei.
     Avocat _pentru reclamant, avand cuvantul, solicita admiterea actiunii asa cum a fost formulata. Nu solicita obligarea paratei la plata cheltuielilor de judecata.

     I N S T A N T A,

     
     Deliberand, constata urmatoarele:
     Prin actiunea inregistrata la data de 6 iulie 2011 sub nr.  /223/2011 a chemat in judecata pe pentru ca prin sentinta civila ce se va pronunta sa se constate ca printr-un inscris sub semnatura privata intitulat ANTECONTRACT DE VANZARE CUMPARARE parata i-a vandut: - un teren curti constructii in suprafata de 525 mp situat in intravilanul comunei, sat Zavoieni, judetul Valcea, pct."Vatra Zavoieni", tarla 89, parcela 1, cu vecinii: N- rest proprietate, E- Popa Nicolae, S- Drum satesc , V- Dumitrascu Paraschiva; - un teren vie in suprafata de 468 mp, situat in intravilanul comunei Maciuca, sat Zavoieni, judetul Valcea, pct."Vatra Zavoieni", tarla 89, parcela 2, cu vecinii: N- rest proprietate, E- Popa Nicolae, S- rest proprietate, V- Dumitrascu Paraschiva;- un teren arabil in suprafata de 756 mp, situat in intravilanul comunei Maciuca, sat Zavoieni, judetul Valcea, pct."Vatra Zavoieni", tarla 89, parcela 3, cu vecinii: N- rest proprietate, E- Popa Nicolae, S- rest proprietate, V- Dumitrascu Paraschiva;- un teren categoria"PDT" in suprafata de 100 mp, situat in intravilanul comunei Maciuca, sat Zavoieni, judetul Valcea, pct."Vatra Zavoieni", tarla 89, parcela 4, cu vecinii: N- fir apa, E- Popa Nicolae, S- rest proprietate, V- Dumitrascu Paraschiva; - una casa de locuit cu 3 camere in suprafata de 65 mp, construita in anul 1905, din lemn, acoperita cu tabla; - anexe gospodaresti din lemn in suprafata de 48 mp, constructii situate pe terenul curti-constructii in suprafata de 525 mp descris mai sus.
     De asemenea se solicita ca hotararea ce se va pronunta sa tina loc de act autentic de vanzare-cumparare.
     In motivarea in fapt a actiunii, reclamantul arata ca, printr-un inscris sub semnatura privata intitulat "ANTECONTRACT DE VANZARE- CUMPARARE" incheiat la 10 mai 2011 parata i-a vandut imobilele descrise mai sus contra sumei de 10.000 lei, bani pe care i-a achitat in totalitate in momentul incheierii antecontractului.
     Desi a notificat-o in scris la domiciliu pentru a se prezenta la notariat in vederea perfectarii actului de vanzare cumparare in forma autentica, parata nu a dat curs invitatiei.
     In drept actiunea este intemeiata pe dispozitiile art. 1073-1077 cod civil, art.11 cod proc.civila.
     Spre dovada reclamantul a atasat inscrisuri: antecontract de vanzare-cumparare, certificat de mostenitor, notificare, acte de stare civila, procese-verbale de punere in posesie, adeverinta rol agricol, certificat de atestare fiscala, certificat de deces.
     Parata nu a formulat intampinare si nu a solicitat probe in aparare dar prin cererea de la fila 20 dosar solicita judecarea cauzei in lipsa sa.
     Instanta a incuviintat si a fost administrata proba cu inscrisuri la fila 22 dosar fiind atasat certificatul de sarcini nr.40798/08.09.2011.
     Examinand actele si lucrarile dosarului instanta retine ca la data de 10 mai 2011 intre reclamant, pe de o parte si parata, pe de alta parte, s-a incheiat un inscris sub semnatura privata intitulat "Antecontract de vanzare-cumparare", prin care parata a inteles sa-i vanda reclamantului imobilele terenuri si constructii situate in intravilanul comunei Maciuca, sat Zavoieni, judetul Valcea, ce constau din: - un teren curti constructii in suprafata de 525 mp situat in intravilanul comunei Maciuca, sat Zavoieni, judetul Valcea, pct."Vatra Zavoieni", tarla 89, parcela 1, cu vecinii: N- rest proprietate, E- Popa Nicolae, S- Drum satesc , V- Dumitrascu Paraschiva; - un teren vie in suprafata de 468 mp, situat in intravilanul comunei Maciuca, sat Zavoieni, judetul Valcea, pct."Vatra Zavoieni", tarla 89, parcela 2, cu vecinii: N- rest proprietate, E- Popa Nicolae, S- rest proprietate, V- Dumitrascu Paraschiva;- un teren arabil in suprafata de 756 mp, situat in intravilanul comunei Maciuca, sat Zavoieni, judetul Valcea, pct."Vatra Zavoieni", tarla 89, parcela 3, cu vecinii: N- rest proprietate, E- Popa Nicolae, S- rest proprietate, V- Dumitrascu Paraschiva;- un teren categoria"PDT" in suprafata de 100 mp, situat in intravilanul comunei Maciuca, sat Zavoieni, judetul Valcea, pct."Vatra Zavoieni", tarla 89, parcela 4, cu vecinii: N- fir apa, E- Popa Nicolae, S- rest proprietate, V- Dumitrascu Paraschiva; - una casa de locuit cu 3 camere in suprafata de 65 mp, construita in anul 1905, din lemn, acoperita cu tabla; - anexe gospodaresti din lemn in suprafata de 48 mp, constructii situate pe terenul curti-constructii in suprafata de 525 mp descris mai sus.
Suprafetele de teren sunt incluse in procesul verbal de punere in posesie emis pe numele paratei in calitate de mostenitoare a autorului.
Potrivit certificatului de mostenitor nr.487/987 din 23 septembrie 1987 emis de NSL Dragasani, parata este unica mostenitoare acceptanta a autorului( fila 4 dosar).
Din adeverinta de rol nr.219 din 29 iunie 2011 emisa de Primaria comunei Maciuca, judetul Valcea rezulta ca parata figureaza inscrisa in Registrul Agricol 2010-2014 al satului Zavoieni la pozitia de rol nr.46 cu una casa de locuit in suprafata de 65 mp construita din lemn in anul 1905 ce totalizeaza 113 mp cu vecinatatile E-Popa Nicolae, V- Dumitrascu Parschiva, N- rest proprietate, S- drum satesc precum si cu terenuri agricole arabil, vie, alte categ., curti constructii.
     In certificatul de atestare fiscala nr.229/29.062011( fila 10 dosar) se gasesc evidentiate aceleasi imobile, asupra carora nu sunt inscrise sarcini  din 1999 pana la data de 28.09.2011( fila 22 dosar).
     Aceasta conventie incheiata intre parti, desi se refera la operatiunea de vanzare-cumparare a imobilelor descrise mai sus, nu poate avea aceasta valoare juridica datorita lipsei formei autentice, conditie esentiala de valabilitate pentru ca actul de instrainare a imobilelor terenuri si constructii sa se incheie in mod valabil.
Cu toate acestea potrivit principiului conversiunii actului juridic, dedus din regula de interpretare prevazuta de art. 1266 Cod civil, conform careia contractele se interpreteaza dupa vointa concordanta a partilor, iar nu dupa sensul literal al termenilor, ( actus interpredandus est potium ut valeat quam ut peret), se poate considera ca actul incheiat intre parti este un antecontract de vanzare-cumparare ce naste in sarcina paratei obligatia de a incheia in viitor( a face) actul de vanzare-cumparare.
Spre aceasta finalitate reclamantul i-a cerut paratei sa se prezinte la notariat, dar aceasta nu s-a conformat.
     Potrivit art. 1669 din Codul civil, cand una dintre partile care au incheiat o promisiune bilaterala de vanzare refuza, nejustificat, sa incheie contractul promis, cealalta parte poate cere pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de contract, daca toate celelalte conditii de validitate sunt indeplinite.
In acelasi sens art.1279 alin.3 din Codul civil, prevede ca daca promitentul refuza sa incheie contractul promis, instanta, la cererea partii care si-a indeplinit propriile obligatii, poate sa pronunte o hotarare care sa tina loc de contract, atunci cand natura contractului o permite, iar cerintele legii pentru validitatea acestuia sunt indeplinite.
Dat fiind ca reclamantul si-a indeplinit obligatiile, atat cea privind plata pretului cat si de a solicita paratei sa se prezinte la notariat pentru perfectarea actului in forma autentica, culpa pentru neindeplinirea obligatiei apartinandu-i doar paratei, va fi admisa actiunea formulata de reclamant ca intemeiata.

PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
H O T A R A S T E:

     Admite actiunea formulata de reclamantul, , in contradictoriu cu parata.
     Constata ca, la data de 10.05.2011, printr-un act sub semnatura privata intitulat "ANTECONTRACT DE VANZARE-CUMPARARE", cu pretul de 10.000 lei, reclamantul a cumparat de la parata imobilele terenuri si constructii situate pe raza comunei Maciuca, sat Zavoieni, judetul Valcea ce constau din: - un teren curti constructii in suprafata de 525 mp situat in intravilanul comunei Maciuca, sat Zavoieni, judetul Valcea, pct."Vatra Zavoieni", tarla 89, parcela 1, cu vecinii: N- rest proprietate, E- Popa Nicolae, S- Drum satesc , V- Dumitrascu Paraschiva; - un teren vie in suprafata de 468 mp, situat in intravilanul comunei Maciuca, sat Zavoieni, judetul Valcea, pct."Vatra Zavoieni", tarla 89, parcela 2, cu vecinii: N- rest proprietate, E- Popa Nicolae, S- rest proprietate, V- Dumitrascu Paraschiva;- un teren arabil in suprafata de 756 mp, situat in intravilanul comunei Maciuca, sat Zavoieni, judetul Valcea, pct."Vatra Zavoieni", tarla 89, parcela 3, cu vecinii: N- rest proprietate, E- Popa Nicolae, S- rest proprietate, V- Dumitrascu Paraschiva;- un teren categoria"PDT" in suprafata de 100 mp, situat in intravilanul comunei Maciuca, sat Zavoieni, judetul Valcea, pct."Vatra Zavoieni", tarla 89, parcela 4, cu vecinii: N- fir apa, E- Popa Nicolae, S- rest proprietate, V- Dumitrascu Paraschiva; - una casa de locuit cu 3 camere in suprafata de 65 mp, construita in anul 1905, din lemn, acoperita cu tabla; - anexe gospodaresti din lemn in suprafata de 48 mp, constructii situate pe terenul curti-constructii in suprafata de 525 mp descris mai sus.
Prezenta hotarare tine loc de contract de vanzare cumparare.
Cu recurs in 15 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica astazi, 19 octombrie 2011, la sediul Judecatoriei Dragasani, judetul Valcea.      PRESEDINTE,                                                    GREFIER, 17 noiembrie 2011
Red.S.L.
Tehnored.S.L.
4 ex.
     
     
     

5
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Contracte

Nulitate act - Hotarare nr. 735 din data de 10.10.2017
Dobanzi comerciale. Titlu executoriu. Inadmisibilitate. - Decizie nr. 17/R/2010 din data de 04.01.2010
Prestari servicii apa. Necontorizat. - Decizie nr. 111/R/2010 din data de 01.02.2010
Recurs prest tab - Sentinta civila nr. 05695 din data de 25.01.2010
LITIGII CU PROFESIONISTI - Sentinta civila nr. 180 din data de 24.02.2016
Cerere cu valoare redusa. Cerere de restituire a unui imprumut, formulata inainte de termenul scadent. - Sentinta civila nr. 429 din data de 09.10.2014
Instrainarea si dobandirea terenurilor prin acte juridice intre vii, doar prin incheierea ad validitatem a actului in forma autentica - Decizie nr. 156 din data de 28.02.2013
Constatare a nulitatii absolute a clauzei privind onorariul de succes din contractul de asistenta juridica - Decizie nr. 755 din data de 27.09.2012
Obligare incheiere contract in forma autentica - Decizie nr. 367 din data de 18.10.2010
Despagubiri contractuale - Sentinta comerciala nr. 791/C din data de 20.04.2010
Contract de vanzare-cumparare - Sentinta comerciala nr. 221/C din data de 16.02.2010
Contract de leasing - Sentinta comerciala nr. 221/C din data de 16.02.2010
EFECTELE TERMENULUI DE 45 DE ZILE PREVAZUT LA ART.31 ALIN. 3 DIN LEGEA NR. 47/1992 - Decizie nr. 103 din data de 15.02.2010
Perfectare act - Sentinta civila nr. 683 din data de 12.09.2012
Hotarare care sa tina loc de act autentic - Sentinta civila nr. 688 din data de 13.09.2012
Hotarare care sa tina loc de act autentic - Sentinta civila nr. 622 din data de 05.07.2012
Ordonanta de plata - Sentinta civila nr. 235 din data de 07.03.2012
Revendicare - Sentinta civila nr. 54 din data de 25.01.2012
Ordonanta de plata - Sentinta civila nr. 76 din data de 26.01.2012
Hotarare care sa tina loc de act autentic - Sentinta civila nr. 1576 din data de 21.12.2011